Ruj çiçeği (Aeschynanthus radicans)

Ruj çiçeği evde pencere önünde iyi gelişir. Müşkülpesentlikleri yoktur. Evinizin şartlarına göre yılın herhangi bir zamanında çiçek açabilir.

Aeschynanthus radicans ruj çiçeği bitkisinin yaprakları

Gesneriaceae familyasının Aeschynanthus cinsinden Aeschynanthus radicans türüdür. Birçok çeşitleri, kültivarları var. Ruj çiçeği gibi Aeschynanthus türlerinin tümü süs bitkisi olarak kullanılır.

Ruj çiçeği genel özellikleri

İnce dallarla uzar. Dallar çok esnektir. Dik duramaz. Sarılıcı özelliği de yoktur. Succulent özellikli yapraklarıyla susuzluğa çok iyi dayanır. Dal uzunluğu 30cm ile 1,5 metre arasında değişir.

Habitat

Anavatanı Malay yarımadasının güneyi ve Java dolayları. İklimi deniz etkisinde tropikal yağmur ormanı iklimi. Hava nemliliği daima yoğun. Doğada ağaçlardaki oyuk ve kabuk aralarında ve kayalıklardaki çatlaklarda köklenerek yaşarlar. Kökler az miktardaki humuslu çürüntülerden beslenir. Oldukça serin aylarda bile gelişim gösterip yaz sıcaklarında dinlenmesi, epifit özelliği ve mantar hastalıklarından etkilenmemesi bu bitkinin aslında yağmur ormanı değil sis ormanı bitkisi olduğunu gösterir. Yani doğal yaşam alanı yine aynı bölgede ama yüksek rakım dağlık kesimlerde olsa gerek.

Kullanım ve uyumluluk

Saksılarda sarkıcı süs bitkisi olarak hem çiçek hem yaprak güzelliği için yetiştirilir. Evde yetiştirmeye tam uyumludur. Sıcak aylarda öğle saatlerinin direkt güneşinden mutlaka koruyun.

Kış mevsiminin dondurucu soğuklarına dayanamaz. Mayıs sonundan eylül ortasına kadar dışarıda açık havada tutarsanız içeride olduğundan daha hızlı gelişir. Ancak yazın şiddetli sıcak olan yerlerde denemediğim için oralarda da aynı olur mu bilemem. Denemek lazım. Serin havaya çabuk uyum sağladığı için dışarıdan içeriye almada soğukların başlamasını beklemeyin. Yaz sıcakları dinince hemen eve alın. Serine alışırsa birden bire sıcak-havasız odaya aldığınızda çok fena bozulma gösterir.

Ruj çiçeği

Ruj çiçeği yetiştirme, bakım şartları

Ruj çiçeği çiçek açma gereksinimleri dışında en iyi ev uyumlusu bitkilerdendir. Çiçek açmada sorun olmaması için bulunduğu yerin sürekli ılık hava akımları etkisinde olması şart. Bir parça da direkt güneş alması gerekiyor. Çiçek açmasının belirli bir zamanı yoktur. Yılda birkaç defa çiçek açar. Kök ortamının yanlış olması da çiçek tomurcuklarının açmak üzere iken dökülmelerine sebep olur. Toprak hazırlamada aşağıda anlattığım gibi titiz davranmalısınız. Ama çiçeklerinin sağlıklı bir şekilde açılması için daha önemlisi ılık hava akımlarının sürekli olmasına daha çok bağlıdır.

Güneş ve hava nemi ihtiyaçları

Gölgede de gelişim gösterir. Ruj çiçeğinin tomurcuk vermesi için hem şiddetli aydınlık ortama hem günde üç saat kadar filtrelenmiş güneşe ihtiyacı var. Kışın güneşi filtremeyin.

Hava nemi ister konusu batılı kaynaklarda çok abartılıyor. Sadece havası çok kuru bölgelerde, özellikle de sıcak aylarda tedbir almak lazım. Başka bir şey istemez. Yardım sayfası: » Bitkilerin çevresinde nemli hava oluşturmak. Ayrıca onun yanısıra yapraklara su fısfıslamayı sadece ortamda hatırı sayılır şiddette hava akımları varsa yapın. Yoksa zararı oluyor.

Sulama, besin verme ve bunların çiçek açmasına etkisi

Toprağı ıslaklığını yitirip nemi hafiften azaldıkça sulayın. Yani toprak sürekli ıslak kalmayacak şekilde. Ruj çiçeğini sulamada çiçek açma zamanlarında değişiklik yapmanız gerekiyor. Çiçeksiz zamanlarında her üç sulamada bir dozajı yarından biraz fazla az ayarlayacağınız bitki besini verin.

Besinsiz sulamalarda saksının altından bolca su akıp gideceği miktarda bol su kullanın. Besinli sulamalarda ise saksı alt deliğinden bir iki damla su çıkacak kadar. Tomurcuklar belirdiğinde besin vermeyi bırakın.

Tomurcuklar çiçek amaya yakın iriliğe geldikleri zaman neredeyse hiç sulamayın. Ciddi anlamda suya ihtiyacı olursa sulayın. Çünkü bu aşamada mecburi bir durum olmadığı takdirde sulamak tomurcukları döker.

Çiçekler geçtiği zaman budayın. Yine çiçeksiz dönem sulamasına devam edin ama yeni filizlenmeler başlayıncaya kadar bitki besini besin vermeyin.

Sulama suyunun fazla kireçli olmaması gerekiyor. Oda sıcaklığından daha serin olmasın.

Toprak

Hem fazlasıyla havadar hem biraz nem tutucu özellikte toprak hazırlamalısınız. Belki her türlü toprakta olabilir ama özellikle sağlıklı çiçek açabilmesi toprağının özelliğine bağlıdır. Seralarda herhangi karışım toprakta bile gürce çiçek açabilir fakat ev ortamlarında aynı toprak işe yaramaz. Aşağıdaki iki formülden birine göre toprak karışımı hazırlayın.

Çok sıcak olan yerler için: 4 ölçü torf toprak + 1 ölçü orkide çam kabukları + 1 ölçü dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.

Normal yerler için: 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı.

Saksı ve kök durumu çiçeklenmeye etki eder

Ruç çiçeğinizi daima köklerinin yer darlığına maruz kalacağı kadar ihtiyacından biraz küçük saksıda yetiştirin. Toprak karışımını doğru yapmışsanız çok gür köklenir. Daha iyi çiçeklenmesini sağladığı gibi çiçeklerin açmadan dökülme problemini bertaraf eden faktörlerden biridir.

Kökler saksıda adamakıllı yumak oluşturmadıkça daha büyük saksıya aktarmayı düşünmeyin. Şiddetli sıcak memleketlerde gerekmez.

Budama

Her çiçeklenme aktivitesinin ardından dalları 10-15cm gibi kısa kalacak şekilde kesin. Budamalar ruj çiçeğinin köklerinin güçlenmesine de etki eder. Önemlidir. Budadıktan sonra daha gürce dallar geliştirir.

Ruj çiçeği çoğaltılması

ilkbaharın başında ama çok fazla serin günler geçince ortalama 10cm kestiğiniz dalları  direkt toprağa dikin. Saksıyı güneşin ısıtabileceği bir yerde tutun. Hem saksı hem yapraklar güneşten günde 3 saat kadar ısınabilmeli. Böylece çabucak köklenip gelişmeye başlarlar. Havalar ısındıkça güneşin şiddetli gelmesini azaltmalısınız.

Basit daldırma ve yaprak çeliğiyle de çoğaltabilirsiniz.

Yaprak çeliği ile ruj çiçeği üretimde köklendirme toprağı kullanın. Bu çürüme riskinin tamamıyla önüne geçer. Islak olmayan ama orta nemli olan toprağa yapraklarının sapları gömülü olacak şekilde yerleştirin. Hava almayacak şekilde şeffaf kutuda kapalı tutun. Ortam ısısı en düşük 18C derece, en yüksek 25C derece olursa her şey daha iyi yolunda gider. Hızlı bir köklenme olur ve peşinde filizlenme başlar. O zaman köklerini tutundukları topraktan hiç arındırmadan esas gereken toprak karışımıyla tek tek mini viyol saksılara aktarın ve sulayın.

Ruj çiçeği zararlıları, problemleri

Bit veya hastalık ne gördüm ne de duydum. Siz yine de bitlenmelere karşı dikkatli olun. İlk bitlenme olduğu zaman hiç ihmal etmeden mücadeleye başlamalısınız (bk: bitki bitleri). Ruj çiçeği hem çok iyi ev uyumlusudur hem hiçbir zorluk çıkarmaz (tomurcuk dökme dışında).

Sık görülen problem çiçek tomurcuklarının açmak üzereyken dökülmesidir. Yukarıda anlattığım gibi toprağı, saksısı, güçlü köklenmesi, besin verme düzeni ve sulama konusundaki tavsiyelerimi dikkate alıp gerekenleri sağladığınız takdirde bu problem pek olmaz. Olsa da ya serin hava yüzünden ya da esintisizlik yüzünden olur. Kışın ve çok serin aylarda (ya da çok serin odalarda) oluyorsa normal karşılayacaksınız.

* * *

Ruj çiçeği ile büyük benzerlikler gösteren Japon balığı çiçeği sayfasına da bir göz atın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Ruj çiçeği (Aeschynanthus radicans)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Leyla S. -İstanbul dedi ki:

    İki hafta önce aldım. Yapraklarında sararmalar oldu. Kapalı balkon sabah güneşi alıyor. Aydınlık alanda. Ne yapmalıyım?
    ***
    Ani bir şekilde daha soğuk bir yere geçince kökler üşümüş. Artık yapılacak şey sadece yeniden filizlenmesi için beklemek.

  2. Menekşe, İstanbul dedi ki:

    Yaklaşık iki hafta önce aldığım çiçeğim gayet güzel güneş alan, aydınlık ve havadar (iki pencere arasında durmakta) salonumuzda asılı durmasına rağmen bu sabah tomurcuklarından bazılarını dökmeye başladı. Bir kere klasik sulamanın dışında günlük fıs fıslama yapıyordum, bıraktım. Sizce neyi yanlış yapıyorum?
    ***
    Yeterince sıcak olmayan hava hareketlerinin yetersizliğinde tomurcuklar dökülebiliyor. Bahsettiğiniz şartlar oldukça iyi. Mevsim zaten yaz. Su fısfıslama yapmayın. Hiç gerekmiyor. Siz alalı henüz iki hafta olmuş. Eski yerinde gelişmiş olan tomurcukların dökülmesini normal karşılayın. Ayrıca her halükarda bazı tomurcuklar dökülebilir. Aşırı olmuyorsa bu bir problem değildir.

  3. Menekşe, İstanbul dedi ki:

    Temmuz ayından bu yana çiçeğim oldukça zor bir dönem geçirdi. Bir sürü yaprak döktü, oldukça cılızlaştı vb. Ancak bir aydır yeni sürgün veriyor. Ve üstünde minik tomurcuklar var. Sizce toparlar mı yoksa bu tomurcukları da daha önceki gibi döker mi? Umarım yerine alışmıştır ve bu yeni çiçekler acar. Bir de bu mevsimde tomurcuk vermesi normal midir?
    ***
    Ruj çiçeği yılın herhangi zamanlarında tomurcuklanabilir. Eğer yeri havasız ise tomurcuklar dökülecektir. Sıcak veya ılık hava akımlarına ihtiyacı var. Bir de köklerinin hiç üşümemesi lazım ki bu ancak seralarda mümkün, evlerde çok zor. Evlerde küçük saksılarda ve çok havadar olan toprakta yetiştirilirse, yeri de yeterince sıcak ve havadar ise tomurcuklar dökülmeden çiçek açabilir.

  4. Menekşe, İstanbul dedi ki:

    Merhabalar, aralık ayındaki gönderimde çiçek açıp açmayacağını sormuştum. Şimdi mutlulukla ölmek üzere olduğunu düşündüğüm bitkimin çiçek açtığını ve nihayet, yaklaşık 7 ayın ardından, yerine uyum sağladığını söylemek isterim. Verdiğiniz tavsiyeler ve güvenilir bilgiler için tekrar teşekkürü borç bilirim. Şubat ayında bu güzel kırmızı çiçekleri görmek oldukça mutluluk verici..
    ***
    Ben de sizin kadar sevindim. Bildirdiğiniz için teşekkür ederim.

  5. Aslı, İstanbul dedi ki:

    Üç yıldır ruj çiçeğim var. Son dönemde sanıyorum çok suladığım için yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Tek bir sağlıklı dal bırakıp hepsini kısacık kestim. Ancak şimdi de yeni dal çıkmıyor. Toprağını ve saksını değiştirsem iyi gelir mi acaba?
    ***
    Üç yıldır aynı toprakta idiyse toprağının kimyasal dengesi tamamen bozulmuştur. Toprağını değiştirin. Yeni saksı küçük, yeni toprak ise çok havadar, gözenekli ve suyu çok hızlı süzdürür yapıda olsun. Bu arada, bilin ki ruj çiçeğini ılık-sıcak hava akımları coşturur. Havasız yerleri hiç sevmez. İlla hava hareketleri olacak.

  6. Su, izmir dedi ki:

    Beş yıllık ruj çiçeğim dört taşınma geçirdi. Her taşınmada cılızlaşmış fakat tekrar toparlamıştı. Şu anda bu son evde uzun süredir hem cılız hemde uzun dallardaki yaprakları büzüşük duruyor. Sulasam da aynı. Bu arada yeni dallar da çıkarıyor. Normal mi? O dalları kesmeli miyim?
    ***
    Çok eski dalları zaten kesmeniz iyi olur. Dip kısımlarını iyice inceleyin. Tamamen çürümüş de olabilir. Yeni filizler uzaması sizi yanılmasın. Çok havadar bir toprak karışımı yapıp toprağını değiştirmeniz iyi olur.

  7. Emsal, Kocaeli dedi ki:

    Ruj çiçeğim sağlıklı ve oldukça fazla tomurcuklanma var. Lakin çiçekler kırmızı şekilde açtığında 1, 2 günde dökülüyor. Sebebi ne olabilir?
    ***
    Ilık hava hareketlerine çok fazla ihtiyaç duyan bir bitkidir. Serin hava hareketleri bile yetmez. Biraz sıcakça ılık olacak. Ayrıca ortam sıcak olsa bile yerli değil. İlla hava hareketleri gerekiyor. Bu türün çiçeklenmesi çok problemli. Ben de bir zamanlar yetiştirmiştim.

  8. Esma, Tekirdağ dedi ki:

    Ruj çiçeğimi yeni aldım. Eve gelince tomurcuklar dökülmeye başladı. Neden acaba?
    ***
    Evlerde hep böyle oluyor. Yani evde sadece yapraklarıyla güzel kalabilir. Çiçek pek beklemeyin. Tomurcuklanıyor tam çiçek açacakken birer birer dökülüyorlar. Sürekli 7/24 ılık hava hareketleri isteyen bir bitki. Sebep bu.

  9. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Mum çiçeklerim yaz kış dışarıda. Bu türü de balkonda bakabilir miyim?
    ***
    Ruj çiçeği o kadar dayanıklı değil ama şimdi ayrı saksıda köklendirip bunu gelecek yıl deneyin. Esas mesele şiddetli yaz sıcaklarında dışarıda nasıl olacağı, iklimin uygun olup olmayacağı meselesi.

  10. Gül, Erzurum dedi ki:

    Ruj çiçeğimin çiçek açması için ne yapabilirim?
    ***
    Özel bir şey istemez. Biraz güneş ışınları, bol bol hava akımları. Bu kadar.

  11. Şükrü, Ankara dedi ki:

    Eşim yaklaşık iki haftadır çocuklarla beraber şehir dışında olduğu için çiçekleriyle ben ilgileniyorum. Evimiz akşam güneşini alıyor. Her gün iki üç saat sabahları balkona çıkarmamı söylemişti. Bugün maalesef dışarıda unuttum. Aklıma geldiğinde içeri aldım. Çok üşümüştü ve yapraklarında renk değişimleri olmuştu. Bazı yerleri alacalı bazı yerleri mor. Bir de sanki yapışkanlı gibi şerbet sürülmüş gibi olmuş yaprakları. Eski haline nasıl getirebilirim? Eşimin üzülmesini istemiyorum. Yardıma ihtiyacım var.
    ***
    Eşinizin fena bir hatası var. Ne olursa olsun bitkileri hava alsın diye dışarı çıkarmaması lazım. Çok zararlı bir şey. Bu yüzden birçok kişinin bitkileri kök çürümesi yüzünden ölmüştür. Hava almaları için pencereleri açacaksınız. Başka türlü olmaz. Yapışkanlığa gelince yaprak bitleri yüzünden oluyor. Dışarıda havalandırmanın zararlarından biri de dışarıda yaprak bitlerinin bitkiye dadanmasıdır. Hepsi eşinizin hatası. Esas siz kendinizi üzmeyin. Suç sizin değil. Geri döndüğü zaman eşinze burayı okutun. Siz şimdi ille bir şeyler yapmak istiyorsanız öncelikle sulamayı bırakın. Bugün kök üşümesi olmuş. Kökler çürüyebilir. Islak toprak çürümeyi hızla ilerletir. Bu bitki zaten uzun süre susuz kalmaya fazlasıyla dayanıklıdır. Gündüz boyunca pencereleri sık sık açıp uzun süre açık tutun. Yaprakları tek tek ıslak bezle silin. Hem alt hem üst taraflarını, yaprak saplarını ve dallarını silmeniz lazım. Her gün tekrarlarsanız bitleri yok etmeyi başarırsınız.

  12. Esra, İzmir dedi ki:

    Yeni bir ruj çiçeği aldım. Eve gelince saksıyı değiştirmek için baktığımda toprağı çok garipti. Su geçirmez saçak saçaktı. topraktan çok süngerimsi bir yapıda değişik bir şeydi. Hata mı ettim bilmiyorum ama çiçeğimi bu arap saçı topraktan kurtarıp yeni saksısına yerleştirmek istedim. Sarkan dalları çok uzun olduğu için yer yer kırıldı. Bazı kökler birbirinden ayrıldı. Çabuk adapte olan bir bitkiymiş. Kopanları da ayrılan kökleri de öylece diktim toprağa ama emin olamadım. Bir de toprağı koçtaş’tan aldım. Değişik bir topraktı. Simsiyah toprak desem yeridir. Göz kararı iki üç avuç toprak bir avuç ponza olacak şekilde ektim. Çok az da dere kumum vardı onu da serpiştirdim ama dediğim gibi çok azdı. Sarkan bitkinin toprağını değiştirmek gerçekten zormuş. Gerçi belki de ben eski toprağından arındırmakla uğraştığım için bu kadar zorlandım. Son olarak ne kadar sürede bir toprak değiştirmem gerekiyor? Bir de tüm bunlardan bağımsız bir sorum olacaktı. Bazen sadece zamanı geldiği için toprak değiştiriyorum. Bazı kaynaklar toprak değişiminde saksı büyütmeyi öneriyor. Ama mesela … ihtiyaç yoksa aynı saksıyı kullanabilir miyim?
    ***
    Kökleri tutunduğu yapıştığı topraktan arındırmayı sadece kök çürümesi probleminde tavsiye ederim. Diğer durumlarda köklerin en az yarısını eski toprağından hiç ayırmadan yeni toprak ilavesiyle yeni saksıya aktarmak lazım. Gerçi sizin haklı ve doğru bir nedeniniz var. Bitkileri Hindistan cevizi torfu ve sphagnum yosunu gibi ucube maddelerde yetiştirip satanlar düpedüz müşteriyi umursamayan, sadece para kazanayı düşünen üreticilerdir. O ucube topraklar sadece ve sadece sera ortamlarında bitkileri bir süreliğine sağlıklı yaşatır. Ama sera dışında o ucube topraklar kökleri hemen çürütür. Yani siz bunu yapmasaydınız zaten kökler çürüyecekti. Şimdi yapmanız gereken: 6-7 hafta boyunca sadece toprak tamamıyla kupkuru olukça sulayın. Bu sayede (kendisi zaten sukulent özellikli olduğu için) daha iyi kök salar. Daha sonra sulama sıklığını normale çevirin. Saksı-toprak değiştirme zamanı köklerinin saksıya sığmayacak kadar fazlalaşıp yumaklaştığı zamandır. Bazı kaynaklarda önerilen toprak değiştirmemek, onun yerine saksı büyütmek, büyük saksıya sadece yeni toprak ilavesiyle aktarmak aslında olması gereken şey. Ama düşünemedikleri şey acaba köklerin bulunduğu eski toprağın yapısı ona uygun mu? Mesela sizin ruj çiçeğinizde hiç uygun değildi. Diğer sorunuz, evet kökler fazla çoğalmamışsa ve yanlış toprak yüzünden sıkıntı varsa elbette toprağı değiştirip aynı saksıya tekrar dikersiniz. Daha ayrıntılı açıklama (sorularınıza cevap niteliğinde) için şu sayfaya bakabilirsiniz: Toprak değiştirme (saksı bitkileri hakkında)

  13. Sevil, Sakarya dedi ki:

    Ruj çiçeğimi ince sinekler sardı. Sinek ilacıyla yok etmeye çalışıyorum. Siz ne önerirsiniz?
    ***
    Sinek ilacı bitkileri öldürür. Problem yaprak biti ise ona göre ilaç kullanmanız lazım. Eğer toprak sinekleri ise sinekler yok oluncaya kadar sulamayın. Bu kadar susuzluğa rahat dayanır.

  14. Aysun, Ankara dedi ki:

    Ruj çiçeği için en uyumlu bitkilerdendir demişsiniz. Benim çeşit çeşit bitkim var evde. Hepsine uygun toprak uygun sulama usuluyle bakım yapıyorum. Evi sık sık havalandırıyorum. Diğer bitkilerim sizin tavsiyelerinizle mükemmel durumdalar. Ancak bu ruj çiçeğini üçüncü alışım. Hep aynı problemi yaşıyorum. Yaprakları yumuşayıp hafifçe büzüşüyor. O diri ve parlak görünümünden eser kalmıyor. Hatamı bulamıyorum. Yapraklarda yapışkanlık göremedim. Size danışmak istedim.
    ***
    Bu bitki biraz sukulent muamelesi istiyor. Hava akımlarına da çok ihtiyacı var. Toprak ise çok fazla süzek olmalı. İyice kuruma olmadan sulamayın. Sulayınca ise bol bol su dökerek sulayın. Sade torf toprak ve ponza taşından başka şey kullanmayın. Ruj çiçeği için ideal toprak karışımı: 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı.

  15. Ali, Kıbrıs dedi ki:

    Merhabalar, şu vakitte tavsiyelerinize göre uygun olmayan topraktaki bitkilerimin toprağını yeniliyorum. .. .. türleri yıl boyu dışarıda ve süzek bahçe toprağında. Şu an sağlıklılar. Yine de toprağını değiştirmem gerekir mi? Ruj çiçekleri hoyalar gibi nematoda hassas mı?
    ***
    Ben de yaz kış sürekli dışarıda yetiştirdiğim aynen bahsettiğiniz türler için ama çaresizlikten dolayı arazi toprağı ile karışımlar yaptım. Çok da iyi işe yaradı (ruj çiçeği hariç çünkü ondan bende yok). Hiç gerekmediği halde kökleri rahatsız ederseniz dünyanın en iyi toprağında bile çürüyüp ölebilirler. Ruj çiçeğine nematod pazaritleri musallat olur mu, o konuda şimdilik hiçbir bilgim yok.

  16. Hülya, İzmir dedi ki:

    Ruj çiçeğimin yaprakları dökülüyor, sararma yada herhangi bir sağlıksızlık belirtisi göstermeden hem de. Ben balkonda bakıyorum çiçeklerime acaba soğuktan dolayı olabilir mi?
    ***
    Evet. Bir de toprağı ıslaksa sebep kesin budur. İlkbahara kadar hiç sulamamanız lazım. Veya dışarıda tutmamanız gerekirdi.

  17. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Geçmiş sorularımdan biri hoyalar gibi dışarıda olur mu idi. Yazın dışarıda çok bir büyüme olmadı bozulma da olmadı. Sonbaharda hızla uzadı çok keyifli büyüdüler. Fakat bu aralar aşırı soğuktan hızla yapraklarını dökme bozulma mevcut. Ben de toprağı kuru olduğundan camekana koydum. Bu arada ilk aldığımda sadece çiçek açmıştı. Bir daha çiçek açmamıştı.
    ***
    Deneyimlerinizi yazdığınız için teşekkür ederim. Demek ki oranın iklimine pek uygun bir bitki değil. Yaz sıcaklarında tahminimce gece boyunca sıcaklık fazla olduğu için gelişmemiştir. Sonbaharda gece serinliği sayesinde serpilmiş. Kışın ise oranın soğuğu fazla geliyor anlaşılan.

  18. Seher, Ankara dedi ki:

    Ruj çiçeğimin yeri toprağı çok güzel. Sabah perde arkası süzülen ışık alıyor. Gelisim göstermiyor. Toprak koko cips de var pomza da var içinde. Ayda bir besin veriyorum. Yaprakları kahverengileşiyor ve hiç gelişim göstermiyor. Yaprakları dökülüyor.
    ***
    Cocopeat ve cips denen taneli şekli kesinlikle hiçbir şekilde kullanmamalısınız. Yaprakların bozulması bu yüzden. Kış boyunca kesinlikle bitki besini vermemelisiniz. Sanıyorum kökleri çürümüştür. Kış aylarında güneşi o kadar engellemeniz doğru değil. Üstelik sabah güneşiymiş. Tül değil perde ise büsbütün karanlıkta kalıyorlar demektir.

  19. Ayşe, Karaman dedi ki:

    Ruj çiçeğinin yaprakları soğuktan canlılığını kaybetmiş, çiçekleri solmuş. Acaba canlılığını geri kazanır mı?
    ***
    Hiç sanmıyorum. Soğukta kalmaya uygun bir bitki değil. Hele kökleri ıslak toprakta olduğu halde soğuğa maruz kalıp canlılığını kaybetmişse kesin ölmüştür.

  20. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Ruj çiçeğimin yaprakları diri olduğu halde sanki herhangi bir şeyi ateşte islersinizde kararır ya o şekil bir kararma oluştu. Bol gün ışığı alıyor. Esinti de çok fazla ama akşam 6 6 buçuktan sonra en fazla 1 saat kadar güneş alabiliyor.Toprağı normal torf ve ponza karışımı. Sorun ne olabilir?
    ***
    Bunlarda bazen siyahlaşma gibi renk değişimi oluyor. Doğal özelliği. Ama emin olmak için iyice kontrol edin. Islak bezle silin. Sorun bulamazsanız dediğim gibidir.

  21. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Bir süredir ruj çiçeğimin bazı yapraklarında incelme var. o etli ve kalın doku yok. bu yapraklar önce kıvrılıyor sonra düşüyor. bol gün ışığı ve sürekli esinti olan cam balkonda bakıyorum. sorun ne kaynaklı olabilir?
    ***
    Dipten yeni sürgünler gelmiyorsa, tüm yapraklarda aynı cansızlaşma-incelme varsa dip kısmı çürümüştür. Sağlıklı dallarını kesip alıp ve onları köklendirmeye çalışın. Sebep ise, topraktan kaynaklanıyor. Bazen benim tarif ettiğim gibi toprak karışımı yapılsa bile, satın aldığımız torfun şansımıza nasıl bir özelliği varsa bazı bitkileri mahvediyor. Maalesef yapacak bir şey yok. İşimiz şansa kalmış. Çay posalarını atmayıp biriktirin, torflara karıştırın. Ayrıca torfları 3 ay dinlendirmeden kullanmayın. Bu ikisini yapınca torf daha sağlıklı hale gelir. Ayrıca mutlaka ponza taşı ve/veya iri taneli temiz dere kumu ile karışım yapmak şartıyla.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.