Ağaç begonyası (çilli begonya) Begonia corallina

Çilli begonya ve benzeri uzun boylu begonyaların özellikleri ve bakımları…

Çilli begonya veya ağaç begonyasının yaprakları büyük ve geniş olup ayrıca çillidir

Çilli begonya eskiden (1980’li yıllara kadar) çok sevilen, gözde bir salon süs bitkisi iken modası geçmiştir. Şimdi begonyaları evlerde, salonlarda yetiştirenler çok az. Zaten artık evler kenarlardan hava sızdırmaz yeni tip pencereler yüzünden begonyaların yaşamalarına uygun değil.

Ağaç begonyaları başlıca iki gruba ayrılır: Kamış dallılar ve çalı dallılar. Farklı yapılarda olsalar da birbirinden çok uzak türler değildir. Başlıca ortak özellikleri dallarının yukarı uzamaları ve dalların tamamıyla pütürsüz olmasıdır. Dallarda kılımsı uzantılar olmaz (olsa da çok seyrektir, belki sadece bir iki türde görürüz).

Burada konu ettiğim çilli begonyanın bilimsel adının Begonia corallina olduğunu söylerler. Fakat doğru değil. Bu çilli begonya, Begonia maculata ve birkaç benzer begonya aynı coğrafi bölgede doğal halde yaşadıklarına göre tümünün aynı türün varyeteleri olması ihtimali kuvvetlidir.

Bakım şartları çilli begonya ve maculata vb benzer türlerde aynıdır. Aşağıda anlattığım gibi ortalama bir yol izlemelisiniz. Zaten ağaç begonyaları birbirlerinin varyeteleri ve ayrıca  karışık melez ve hibrittir. Burada konumuz olan çilli ağaç begonyası (Begonia carollina) kamış dallılar grubundandır. Yani dallar pek yan dallar vermez (çok nadir yan dal verir), genelde tek gövde halinde uzar dururlar. Çalı dallılar ise ilkin tek gövde halinde yükselseler de sonradan mutlaka birkaç yan dal verirler.

Çilli ağaç begonyasının yapraklarının görünümü

Çilli ağaç begonyası genelde biraz kızılımsı yapraklıdır. Gölgede yetişince yemyeşil olur.

Yetiştirme şartları

Çilli begonya sürekli hava akımlarına ihtiyaç duyduğundan dolayı evlerde yaşayamaz. Nadiren bazı evlerde ısı ve havadarlık dengesi bir şekilde bu begonyaya uygun olur ve orada güzelce yaşarlar. Evde yetiştirmek istiyorsanız evinizin şartlarının uygun olması kesin gereklidir. Gün boyu kuvvetli aydınlık, günde bir iki saat güneş ve mümkün olduğunca sık esintiye ihtiyaç duyarlar. Onun için ağaç begonyalarını evlerde pencere yakınında çok havadar bir yerde tutmalısınız.

Çilli begonya toprak isteği

Mini bir fide bile olsa en başta doğru toprak karışımı ile kalıcı büyük saksısına dikmenizi tavsiye ederim. Begonyanız aynı toprakta aynı saksıda ömür boyu kalacak. Asla toprak değiştirme filan yapmayacaksınız.

– Toprağı hazırlama

Toprak karışımını aynen burada tarif ettiğim gibi yapın. Gerekenler şunlar: Temiz bir arazi toprağı, iri taneli dere kumu, torf toprak (poşetlerde satılan bitki toprağı) ve ponza taşı. Bunların her birinden eşit ölçülerde olmalıdır. Ayrıca birkaç tane iri ceviz kadar irilikte doğal sert kireç taşı lazım.

Arazi toprağı kupkuru değil, ıslak değil, hafif nemli olmalı. Bunu dere kumu ile yoğururcasına karıştırın. Sonra torf ile aynı şekilde karıştırın. En sonunda ponza taşını da karışımın içine karıştırın. Böylece çilli begonya için ideal toprak karışımını elde etmiş olursunuz.

– Saksıya dikme

Saksı boyutları ortalama 25cm×25cm genişlik-derinlik ebatlarında olması gerekiyor. Dibindeki deliklerin üzerine büyük taşlar koyun. Ayrıca saksının dibini 2-3cm yüksekliğinde ponza taşı ile kaplayın. Sonra karışım toprağı doldurun. Saksıyı ağzına kadar doldurmayıp en üstte 3-4cm sulama payı boş yer bırakın. Saksıya doğdurduğunuz toprak karışımının içine 7-8cm aralıklarla sert kireç taşlarını yerleştirin. Yani toprağın içinde rastgele her yerde, birbirlerine mesafeli olsunlar. En son begonyanızı yerleştirin ve sulayın.

Sulama

Çilli begonya yetiştirmedeki en ciddi hatalardan biri sık sık sulamaktır. Yazın en şiddetli sıcak günlerinde bile (hatta özellikle bu zamanlarda –ayrıntılı bilgi) toprakta çok ciddi bir kuruma olmadan sulamayın. Hatta neredeyse toprak tamamıyla kupkuru olmuş olmalıdır. Yaz sıcaklarında, günün en serin saatlerinde saksının en kenarlarından yavaşça su dökerek, saksı alt deliklerden biraz su çıkıncaya kadar su dökün. Diğer zamanlarda ise toprak kupkuru değil ama fazlaca kuruma gösterdiği zaman bolca ve rahatça su dökerek sulayın. Saksı alt deliklerinden dışarıya mutlaka su çıkmak zorunda. Çıkmıyorsa su miktarını az tutmuşsunuz demektir. Bunun toprağın bozulması yönünde zararı olur.

Bitki besini

Salon bitkilerine özel, genel kullanım (NPK eşit ağırlıklı) sıvı bitki besininden, tavsiye dozaj ne ise yarısının biraz daha azını uygulamak şartıyla sadece mayıs ve haziran aylarının ortalarında ve bir de ağustos ortasından eylül sonuna kadarki dönemde, ortalama 20 günde bir verirseniz çok iyi olur. Ayrıca bitki besinili suyu sadece saksının en kenarlarından toprağa yavaş yavaş emdirerek vermelisiniz.

Kış dinlendirmesi ve budama

Ağaç begonyalarını kışın soğuk ama dondurucu olmayan bir yerde dinlendirmelisiniz. Kış boyunca en eski dallardaki ve yapraklardaki birikimler geri çekilir. Kökler güçlenir. Kış dinlendirmesi ağaç begonyalarını güçlendirir, ömrünü uzatır. Dinlenmenin hemen sonrasında gençleştirme budaması yapın. En yaşlı dalları dipten kesin. Tüm dalları dipten kesmek iyi olmaz. Daima en az üç dal olmalıdır. Sayı yeterli değilse gençleştirme budaması yapmayın. Budadığınız dalları ise yeni fideler elde etmede kullanın.

Kışın dışarıda tutma şartları

Devamlı bahçede yetiştiriyorsanız daha iyi. Kuzeyli rüzgarları direkt almamak şartıyla kışın -5C gibi belirli bir dereceye kadar (ama rüzgarları direkt almamak şartıyla) sıfırın altında soğuğa dayanırlar. Duruma göre bazen tüm dalları soğuktan donsa da ilkbaharda daha güçlü sürgünler uzatır. Ayrıca kışın pek sulanmamalıdır. Torak adamakıllı kurudukça sulayın.

Akdeniz Bölgesi kıyı kesimlerinde ve Güney Ege kıyı kesimlerinde sorun olmaz. Diğer kıyı kesimlerinde de kışın dışarıda bırakılabilir ama kesinlikle kuzeyli yönlere açık cephelerde tutulmamalılar. Kuzey rüzgarları sıfırın altında soğuk olduğunda öldürür. Güneye bakan cephelerde açık havada sıfırın altında soğuktan ölmezler. Karasal iklim olan yerlerde hiçbir begonya türü kışın dışarıda soğuğa dayanamaz.

Bahçede balkonda tuttuğunuz çilli begonyanızı kışın dışarıda bırakırsanız (tavsiye edilir) 0C dereceden itibaren yaprakları (soğuğun süresine göre) bozulabilir. -5C soğuklarda -ama kuzeyli yönlerden rüzgar almamak şartıyla- tüm yapraklarını ve tüm genç dallarını kaybederek dayanırlar. Dondurucu soğuk uzun sürerse veya daha da fazla soğuk olursa köklere kadar donup ölebilirler. Gerektiği gibi korursanız çok iyi olur. Kökler iyice güçlenir.

Evde çilli ağaç begonyası kış bakımı

Evlerde de kış dinlendirmesi mümkün. Eğer soğuk bir odanız varsa orada tutun. Soğuk odanız yoksa dinlendirmek sağlıklı olamaz. O takdirde sulama sıklığını düşürün. Öyle ki yapraklarda pörsüme görmedikçe sulamayın.

Çilli begonya fide üretimi

Isı ve esinti şartları biraz olsun uygunsa yılın her zamanında çelikle çoğaltılabilir. Çilli begonya dallarını suda bekletip köklendirebilirsiniz. Daha sağlıklısı direkt olarak toprağa dikmektir. Suda köklenmeyebiliyor veya çürüyebiliyorlar. Köklenme fazla soğukta ve yazın fazla sıcak günlerde kolay olmaz. En iyi zaman: İlkbahardan yaz başına kadar. Yaz sonunda da mümkün. Kışın güneşli pencere önünde de köklendirebilirsiniz. İlkbahara kadar yavaş bir gelişme gösterir ilkbaharda hızlıca büyür.

Köklendirme toprağının niteliği çok önemlidir. Mutlaka gübresiz olmalıdır. Kil gibi ve humus gibi macunlaşan yapıda maddelerle karışık olmamalı. Böylesi topraklar köklendirmek için hiç uygun değildir. Gübresiz, oldukça süzek, oldukça havadar bir toprak karışımında sıkıntısız köklenirler.

Çeliklerin niteliği ve ekilişi

Boyu önemli değil. Yaprak boğumu (filizlenme noktaları) sayısı önemlidir. En az 3 boğumlu dallar hazırlayın. Kalın dallarda boğum aralıkları fazla uzundur ve bunlar pek uygun eğildir. Mesela boğumların arasında 6cm’den fazla mesafe varsa pek uygun değil. Bu mesafe çok güçlü gelişmiş uzun dallarda oluyor. Ama üst kısmında git gide mesafe düşer. Dalın üst yarısından çelikler hazırlayın. Çelik parçalarının genel olarak boyları 15cm’yi aşmamalıdır. Dal ince ise 8-10cm bile uygundur. Ama boğum sayısına dikkat edin.

Çelikleri önce yarım gün tam açıkta bekletin. Sonrasında sadece 2 gün suda bekletin. Ve sonra da uygun toprağa ekip sulayın. Toprağa dikerken, yaprak boğum yerlerinden alttaki ikisi toprak altında kalacak. Buna dikkat edin. Başlangıçta mini saksılarda tek tek köklendirin. Köklendirdiğiniz çilli begonya fideleri gelişime başlarlar. İlkbahara sağ salim çıktıklarında yukarıda toprak kısmında anlattığım gibi kalıcı büyük saksılarına yerleştireceksiniz. Bir büyük saksıya sadece bir tane ekmelisiniz. Birkaç ayda devleşir ve dipten sürgünler vermeye başlarlar.

Hastalıkları

Çilli begonya ve benzerlerinde kök çürümesi sık gördüğümüz bir problemdir. Sebep yanlış toprak, yanlış sulamalar ve yanlış gübrelemelerdir. Toprağına gübre katmamalı ve bitki besinini aynen yukarıda anlattığım usulde vermelisiniz. Veya hayvan gübrelerini şu şekilde verin: Saksı bitkilerine hayvan gübresi nasıl verilir?

Esintisiz ve havası nemli odalarda dirençsiz dallarda mantar hastalıkları türer ve çürüme başlatır. Çözüm Topas adlı ilaçtır. Toz kükürt de işe yarar. Yeterli ısı, biraz güneş ışınları ve sık sık esinti alacağı bir pencere kenarında tutarsanız bu tip hastalıklar olmaz. Dalları ara sıra temiz ıslak bezle silmelisiniz.

Yaprak bitleri çilli begonya yapraklarına pek ilişmez. Üzerinde gördüğünüzde ıslak bezle silerek yok ederseniz tekrarlanma olasılığı zayıftır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler:

'Ağaç begonyası (çilli begonya) Begonia corallina' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Fatma, Samsun dedi ki:

    Çilli begonyamda çok ciddi sinek sorunu var. Toprağını değiştirdik, tarçın sirke döktük yine de etki etmedi. Yardımcı olursanız sevinirim.
    ***
    Toprak adamakıllı kupkuru oluncaya kadar sulamayın. Bu sırada saksıda üst yüzey toprağı elinizden geldiğince çıkarın ve bir kapta güneş altında bekletin. Kupkuru toprakta kızgın güneş altında o sineklerin larvaları hemen ölür. Daha sonra çıkardığınız toprağı tekrar yerine doldurun ve sulayın.

  2. Emre, Sakarya dedi ki:

    Begonyam hala yapraklanmadı. Acaba çürüdü mü?
    ***
    Evet büyük bir ihtimalle ölmüştür.

  3. Senem Ö. -İstanbul dedi ki:

    Begonyanın yapraklarında delinmeler ve o bölgeden başlayan kurumalar var. Kimyasal olmayan evde uygulama yapabileceğim öneriniz var mı? Yeni yapraklar veriyor ve çok sağlıklı görünüyorlar.
    ***
    Çilli begonyada bu tip problem genelde herhangi bir parazitten değil topraktaki tuzluluğun artması yüzündendir. Siz yine de bir büyüteçle çok dikkatli bir şekilde inceleyin. Örümcek bitler dadanmışsa onlar küçüktür ama zararları öldürücü oluyor. Bir de hiç gerekmediği halde düzenli sulamalar yapmak zarar verir. Toprak iyice kurudukça sulayın. Su miktarı saksı altından bol bol su akıp gideceği kadar çok olmalıdır. Şurada açıklaması var: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  4. Linda, İstanbul dedi ki:

    Çilli begonyam bana geldiğinde kendisi için küçük bir saksıdaydı. Toprağını çoğaltıp 12lt saksıya aldım. Yaprakları yenmiş kurumuş gibiydi. Vitamin takviyesi yaptım. Kökleri ağaç gibi kahve rengi. Uçlara doğru yeşil renk. Şimdi en dip kökten en uçtaki gibi yeşil dal veriyor ama sineklenme mevcut. Yapraklar kuru diye ilkbahar yaz sulaması yapıyorum. Kül deniyorum ama henüz sonuç alamadım. Gün içinde güneş ve esinti mevcut ama içeride duruyor terasta değil. Şu anda toplamda 4 adet sivri uç var. Kuruyor mu büyüyor mu ölüyor mu anlayamıyorum. Ne yapmalıyım? Gerçekten ölmesini çürümesini istemiyorum.
    ***
    Toprak üst yüzey kupkuru olmadıkça sulamayın. Böylece sinekler kaybolur. Zaten begonya sürekli sırılsıklam ıslak toprakta olunca kesin çürüyor. Kül kimden duyduysanız yanlış. Begonyanızı sadece kısa yoldan öldürür. Sinekleri öldüreceğim derken begonya elden gidecek.

  5. Şahine, Ağrı dedi ki:

    Bir adet çilli begonyamız var. Sürekli boyuna uzuyor. Sulama sıklığımız dibi kurudukça sulanıyor. Hava sert olduğundan dışarı bırakamıyoruz. Çiçek açmasını istiyoruz ama açmıyor da.
    ***
    Daha güneşli ve daha havadar olan bir pencere yanında tutmanız işe yarayabilir. Yeni zaten öyleyse bu durumda bekleyin. Her an tomurcuk çıkarabilir.

  6. Fatma, İzmir dedi ki:

    çilli begonyam etrafından yeni sürgünlerle yaprak veriyor ama bir yandan da tam ortasından uzayarak yaprak veriyor. Uzayan kısmı 50cm aştı. bu uzayan kısmını kesersem bitkinin geri kalanı ölür mü? Kestiğim kısmı suda köklendirebilir miyim?
    ***
    Kesmeyin. Çünkü uzayan dallar tepeden şahane çiçek açarlar. Yine de kesmek isterseniz yeni sürgünler 25cm kadar büyümüşlerse hiçbir zararı olmaz. Ama daha küçüklerse biraz büyümelerini bekleyin.

  7. Güleç, İstanbul dedi ki:

    Merhaba, evim sadece kışın bi kaç saat sabah güneşi direk alıyor yazın ise sabah aydınlık olurken içeri güneş hiç girmiyor. Bu standartlarda olan odamda çilli begonvil yetiştirmek için aldım. Gelişimi çok yavaş olmakla beraber yaprak uçlarında sararma ve kuruma oluyor. Sebebi ne olabilir ve tedavi mümkün ise ne önerirsiniz?
    ***
    İstisnasız tüm begonyalar ama özellikle çilli begonya ve benzerleri fazlaca hava akımları ister. Fazlaca dediğim günün 24 saatinin yarısından çoğu. Begonyanızı ne zaman aldığınızı belirtmemişsiniz. Gelişimi zaten hızlı değildir. Mesela bir yılda sadece 10cm gelişim göstermişse bu hız gerçekten çok az. 3 ay için normaldir diyebiliriz. En eski yapraklarda bozulmalar olması da normal bir şey.

  8. Gözde, İstanbul dedi ki:

    3-4 senelik. İki dal halinde arada yaprak dökerek uzayıp gitti. Hiç çiçek açmadı. Şu an biri 70, biri 55cm. Sadece uçlarda yapraklı. Bir de sürgünü vardı. Esinti ve ışığa yaklaştırınca o dal hızla büyüdü. Hiç besin vermedim. Bütün dallar aşağı sarkıyor. Yapraklar biraz solgun. Toprağın üstündeki ponzalar kahverengileşiyor. Toprak kuruyunca derin sulama yapıyorum. Su anında süzülüyor. Uzun dalları şu zamanda kesmek doğru olur mu? Bir de bu bitkiye destek çubuğu mu gerekli? Ayakta duramıyor.
    ***
    Destek çubuğu koyabilirsiniz. Ama 4 yılda bu kadarlık gelişme çok az. 10cm bir dal parçasını köklendirince sadece bir yılda o kadar gelişip çiçek açar. Sizinki onca yıldır çiçek bile açmamış. Muhtemelen yeri havasız ve ışıksızdır. Bu kadar az gelişim hiç normal değil.

  9. Semiha, İstanbul dedi ki:

    40 gün önce babam vefat etti. Evden çilli begonyası vardı. İki aydır hiç sulanmadı ve ben çiçeği yeni aldım. Yaprakları çok cansız. Bu begonyayı yaşatmak istiyorum. Evim giriş kat. Fazla güneş almıyor.
    ***
    Başınız sağolsun. Fazla güneşe zaten gerek yok. Çok güçlü gün ışığı alan bir pencerenin tam yanında tutmalısınız. En önemli şey hava akımlarıdır. Yoksa yaşayamaz. İki ay hiç sulanmamamış olması sonucundan tamamen ölmüş olabilir. Yapraklarda kuruma yoksa sadece cansızlık varsa belki suladıktan sonra yavaş yavaş canlanır. Her ihtimale karşı bir dalını kesip alın ve suda köklendirmeye çalışın. Köklenmenin başlaması en geç geç on gün içinde olur. Kökler ilk belirdiğinde uzamasını beklemeden hafif nemli toprağa dikin. Can suyu vermeyin. Toprak tamamen kuruduktan sonra sulayın. Bu şekilde tutuyor.

  10. Derya, Ankara dedi ki:

    Çilli begonya türünden olan bitkim gelişimi yaprakları gayet güzel. Bugün bir dalı tamamen kahverengilesip içi çürümüş. Bitkinin toprağında ve dallarında minik minik bite benzer bir sürü yaratık gördüm. Gayet havadar ve gün ışığı iyi alan bir yerde. Toprağı kurudukça suluyorum. Havalar çok aşırı sıcak. Odanın camı sürekli açık. Ne yapmalıyım?
    ***
    Benim bu tip begonyalarım yıllardır yaz-kış bahçede. Diğer bitkilerde envai çeşit bitki bitleri olduğu halde bunlarda uzun yıllardır kesinlikle hiçbir bitlenme olmadı. Sizinkinde bitleme olduğundan emin misiniz? Toprakta her türlü böceklenme olabilir. Begonyaya zararı yok. Problem sadece bir dalda oldu ise korkulacak bir şey yok demektir. Sıcak yaz günlerinde sulama sıklığını biraz azaltın. Yani toprak kurusa bile sulamayı bir iki gün daha geciktirin. Sonra günün en serin saatlerinde, saksının sadece en kenarlarından yavaşça su dökerek sulayın. Yaz sıcakları dinene kadar bu şekilde devam edin.

  11. Ahmet, İzmir dedi ki:

    5 adet çeliğim 2 haftadır suda bekliyor. Köklenme belirtisi yok. iki çelik suda çürüdü. beşi sağlam. Toprağa dikeceğim. Saksı ölçüsü nasıl olmalı? Çeliklerim kurşun kalemden az kalın. Elimde ponza yok strafor var. Olur mu? Yumurta kabuklarım da hazır. Ekerken hata yapmak istemiyorum.
    ***
    Yukarıda anlattığım gibi toprak hazırlayın. Suda beş on gün içinde kökleniyor. İki haftada hiçbir köklenme belirtisi olmadıysa hatalarınız vardır (mesela havasız yerde tutmak gibi). Köklenme başlar başlamaz saksısına dikin. Ömrünün sonuna kadar yaşayacağı saksı olacak. 25cmX25cm ebatlarında veya az daha büyük olabilir. Sonrasında saksı toprak değişimi yapmayın.

  12. Evin, Bursa dedi ki:

    Çilli begonyam sadece kenardan bir dal verdi. Uzayıp duruyor bende yan tarafında bıçakla biraz kestim. Ne yapmalıyım? Yakın zamanda toprağı değiştirdim. Sinekler gitsin diye tarçın, aspirinli su, izmarit ne yaptıysam gitmedi. İçeride pencereye yakın güneş gören bir yerde
    ***
    Yaptığınız her şey yanlış. Hele aspirinli su bitkileri öldürür. Sinekler normaldir. 2-3 ayda yok olurlar. Dipten yeni sürgünler vermesi kökleri hiç rahatsız olmadan kök sisteminin gelişmesine bağlıdır. En az 1 yıl ister.

  13. İris, İzmir dedi ki:

    Kendisinden bir süredir uzak kaldım. Arkadaşıma sulamasını rica etmiştim ama birden fazla kez çok fazla su vermiş sanıyorum. Toprağı aşırı ıslaktı ve kendisi de tepe yapraklarından çürümeye başlamıştı. Kökler ise incecik kıl gibi biraz toprağın üzerine taşmış vaziyette. Sağlıklı yaprakları var ama panikledim. Toprağını değiştirecektim yapma diyenler oldu. Üzerine biraz toprak ekledim ama faydası olacağını düşünmüyorum. Ölecek diye çok korkuyorum henüz çiçek bile açmadı. Tam da yeni yeni serpilmeye başlamıştı. Ne yapmalıyım?
    ***
    Tepe çürük yeri kesin. Yapraklar cansız değilse, yumuşama yoksa, sert ve canlı iseler zamanla düzelir. Ama yapraklar cansız, pörsük gibi ise dip kısmı çürümüştür. Sağlam dalını kesip alarak köklendirmeniz lazım.

  14. İsimsiz dedi ki:

    Begonyam çok sağlıklı. Ortasından 30cm ulaşan çubuk dal yanlarında küçük yapraklar çıktı. bu dalı ne yapayım?
    ***
    Bırakın yaşasın. Kesmeye filan kalkışmayın.

  15. Naile, Ankara dedi ki:

    Begonyamı dalından köklendirdim. Şimdi ocak ayında toprağa eksen tutar mı? Şayet ekilebiliyorsa ev içinde mi yoksa cam balkonuma mı koymalıyım tutması için?
    ***
    Şimdilik suda tutun. Herhangi bir toprağa ekerseniz, şartlar ve mevsim ne olursa olsun hemen çürür gider. Toprak konusunda çok hassastırlar. Önce toprak konusunda iyice bilgilenin ve en iyisini hazırlamaya çalışın. Acele etmeyin. Ayrıca sıcak eve alışık bitkiyi birden bire soğuk balkona koyarsanız çürürler. Ya dondurucu soğuk öldürür ya da bu ısı farklılığı olan mekanlar arası değişim çürütüp öldürür. Yer değişikliği tehlikeli.

  16. Sultan, Ankara dedi ki:

    Merhaba bir buçuk yaşında begonyam var salon soğuk diye oturma odasına almıştım epeydir çiçek açmıyordu çiçek açtı birde topraktan başka sürgün veriyor su an.sizin dedginiz kis dinlendirmesi için tekrar soğuk odaya alsam çiçeği ve yeni gelen yavru zarar görür mü acaba?
    ***
    Hayır hiç gerek yok. Hem sıcak odaya alışmışken aniden biraz serin bile olsa başka bir yere yerini değiştirmek sonucu mutlaka köklerden başlayarak çürür gider.

  17. Sultan, Ankara dedi ki:

    Benim çilli begonyam bir metre boyunda iki köklü bir tane de sürgün veriyor. Bir süredir çiçek açmıyor. Boyu uzuyordu. Yeni çiçek açtı ama cansız cansız ve alt yaprakları dökülmeye başladı. TV ünitesi üzerinde alt yaprakları güneş batınca ya kadar görüyordu. Diğer tarafına güneş direk almayan yere aldım. Oturma odasında sıcak oda. Neden çelimsizleşti niye yaprak döküyor bilemedim..
    ***
    Sıcak-havasız odada bozulması normal. Ev içinde hayatta kalması bir mucize sayılır. Orada zaten kışın dışarıda kalsa soğuktan donup ölür. Toprağı kuruyunca soğuk odaya alın ve ilkbahara kadar hiç sulamayın. Son derece havadar ve güneşli bir pencere önünde tutun. Güneşten korumanız yanlış. Didim’de bahçemde saksıda yazın 40C derece sıcakta bile direkt güneş zarar vermiyor. Siz kış güneşinden koruyorsunuz. Esas tehlike sıcak+havasız ortamlardır. Cansızlaşma git gide artıyorsa dip kısmı çürümüş demektir. Çürüme yukarıya ilerlemeden önce sağlam dalını kesip alın ve suda bekletin. İlkbahara kadar köklenir.

  18. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Bahçemde ağaç diblerine saksıda olan begonyalarımı dikmeyi düşunüyorum. Gübresiz, kumlu, yumuşak toprak. Sadece sabah güneşini alıyor. Sağlıklı bakarsam yıllarca yaşar mı?
    ***
    Evet yaşarlar (bahçemde deneyip gördüğüm bir şey) ama saksıda bile olsalar yıldan yıl kök sistemleri hassaslaşıyor. Bunların özelliği böyle. İki üç veya dört beş yıl içinde aniden ölüp gitmeleri mümkün. Onun için her yıl birer dallarını köklendirip yedeklerini almanızı tavsiye ederim.

  19. Sakarya Tuğçe dedi ki:

    Merhaba iri çilli benekler biraz daha büyük begonyam var. Aldıktan 1 hafta sonra uçlardan kurumaya başladı. Nemsiz kaldığını düşündüm yanına şişeyle su koydum işe yaramadı kurumaya devam etti. Üst toprağının üstüne yosunla kapadım kurudukça fısfısladım nem yapsın diye o da işe yaramadı. Küçük nem cihazı aldım. Hiçbir şekilde faydası yok ve açmamış kapsül içindeki yapraklarında kapsül uçları kurumuş durumda. Ne yapmalıyım?
    ***
    Yaptıklarınızın hepsi yanlış, gereksiz ve çok zararlı. En büyük ihtiyacı gece gündüz sürekli hava akımlarıdır. Hava akımları olmayan odalarda yaşayamazlar. Bu tip begonyaların her çeşidi için aynı şey geçerli.

  20. Yıldız, Mardin dedi ki:

    Yapraklarında orta yerinde delinme, kuruma ve uç kısımlarında kuruma başladı. Yeni yaprak verecek tomurcuğu öylece duruyor açmadı bir türlü. Yeni kökten bir yaprak çıktı onun da ortası kuruyup delinmiş. Neden ne oldu diye merak ediyorum. Ne yapabilirim? Hava çok sıcak ve balkon kapısının önünde yerini de çok seviyordu hiçbir şey anlamadım.
    ***
    Yeri uygun değil. Bu tip begonyalar kapalı mekanlara, özellikle şiddetli sıcak oluyorsa hiç uygun değil. Tamamıyla açık hava, gölgeli veya az güneşli yer ister. Saksısı da kocaman olmalıdır. Ege köy ve kasabalarında bu begonyayı anlattığım gibi sürekli tam açık havada kocaman saksılarda gayet güzel yetiştiriyorlar. Bendeki de dahil, 35-40C derece yaz sıcaklarından ancak bu sayede zarar görmüyorlar ve yaz aylarını çiçekli geçiriyorlar.

  21. Fatma, Balıkesir dedi ki:

    Salonumdaki ağaç begonyam 1 metre boyunda. Yanından geçen yıl bir tane daha begonya oluştu. Şu an diğerinin boyuna yetişti. Çiçekleri çok güzeldi. Bundan yaklaşık 1 ay kadar önce toprak değiştirme yaptım. Köklerindeki toprağı silkmedim ama toprağını değistirdigimden bu yana canlılığını kaybetti. Yaprakları sarardı. Solgun ve cansız gibi görünüyor. Eski haline dönmesi için ne yapmalıyım? Kurtarma şansım var mı?
    ***
    Maalesef yapabileceğiniz bir şey yok. Dip kısım çürümüştür. Belki (çok zayıf bir ihtimal gerçi ama) çürüme henüz sadece ince köklerde ise toprağı iyice kuruyun sulamayıp kupkuru toprakta 1 ay bekletmekle kurtulabilir. Ama genelde çürüme çok çabuk ilerlemiş oluyor. Yani kurtarma şansı olmadığı kesin gibi bir şey. Aklınızda olsun, bu begonyaları bir kere büyük bir saksıya dikmeli ve artık ölmesine kadar hiçbir şekilde saksı veya toprak değiştirme yapmamalısınız. Şimdi sağlam dallarında kesip alın. Yukarıda anlattığım gibi her şeyi dosdoğru yapın. Çilli ağaç begonyası doğru bakım şartıyla muhteşem güzel olan nadide bitkilerdendir.

  22. Ahmet, İzmir dedi ki:

    Ben çilli begonyamı budayıp sadece 10 cm uzunluğunda bir dal bırakmıştım. Sağlam duruyordu fakat toprak değişiminden sonra o da üstten pörsümeye başladı. Nasıl kurtarabilirim? Kökü çıkartıp suya koysam işe yarar mı?
    ***
    Sadece aynen yukarıda nasıl tarif etmişsem o şekilde yapın. Dalı en sağlam yerinden kesin. Çürük dip kısmı olmasın. Kestiğinizde önce birkaç saat açıkta bekletin. Sonra iki gün suda beklettikten sonra toprak kısmında tarif ettiğim toprak karışımına ekin. Yukarıda detaylar yazılı. Uygun toprak karışımı yapıncaya kadar suda bekletebilirsiniz.

  23. Emine Y. -Antalya dedi ki:

    Ağaç begonyasına azot türü kimyalardan verilir mi?
    ***
    Vermeyin anında ölür.

  24. Begüm, İstanbul dedi ki:

    Salonumda 6 yıldır 2 adet çilli begonyam var. Biri dar yapraklı, biri geniş yapraklı. Çok güzel gelişiyorlar. Büyük yapraklı hiç çiçek açmadı. Dar yapraklı olan ilkbaharda sadece bir salkım çiçek açıyor. Begonyalarımın çiçek açması için ne yapmalıyım?
    ***
    Her ikisinden bende de var. Normalde bunlar ilkbahardan sonbahara sürekli çiçek açar. Öncelikle güçlü gelişim gösteriyor olmaları lazım. Diğer şartlar biraz güneş ışınları ve sürekli hava akımlarıdır. Başka özel bir şey gerekmiyor.

  25. Ayşegül, Kırşehir dedi ki:

    Merhaba ben İnternet’ te bu tür begonya aldım. 2 yapraklı yavru bir bitki. Gelince hemen büyük bir saksıya aldım ve cam onu olmayan çiçekligim var orda yerini aldırdım. O günden beri 3 ay oldu ne bir büyüme gelişme var ne de ölme. Öylece put gibi duruyor. Demek istediğim nerede yanlış yaptım neden yaprak açmıyor benim begonyam?
    ***
    Dipdiri duruyorsa ilginç. Yani anlattığınıza göre yeri pek uygun değil ve orada ölüp gitmesi gerekirdi. Zaten toprak hassaslığı da çok yüksek. Ama bir şekilde çürümemiş, ölmemiş. O halde toprağı sağlıklıdır. İlkbahara kadar sadece toprak kupkuru hale geldikçe sulayın. Havadar, esintili yerde olmaya ve biraz da güneş ışınları almaya ihtiyacı var.

  26. Ahmet, İzmir dedi ki:

    Çilli begonyam en az 30 yıllık. Babadan yadigar. Bakımını yapayım derken sanırım daha kötü oldu. Toprağı değiştirdim dalları üstten budadım fakat dallar kestiğim yerden aşağıya doğru pörsüyüp çürümeye başladı. Ben de kökü topraktan alıp suya koydum. Yaklaşık 2 aydır suda ve hiç bir hareket yok. Sadece bitkinin soğan kısmı var desem yeridir. Bu canlanır mı?
    ***
    Canlanmaz. Çünkü esas o kısım çürüyüp gidiyor. Sağlıklı dallarında alıp onlardan yenilerini üretmek zorundasınız. Bu sayfada çilli begonya için dünyanın en iyi bilgileri var. Okuyup aynen uygulamalısınız.

  27. Yasemin, Zonguldak dedi ki:

    Yatak odamızda 1.50-2 metre boyunda çilli begonyam var. Bana çiçeği odamdan çıkarmam söyleniyor (oksijen tüketiyor, size bir şey olur diye). Yeni doğum yaptım. Odada çocuğumun beşiği var. Sizce odadan çıkartmam gerekiyor mu? Önceden duymaza gelirdim ama cocuk olunca bir şey olur diye korkuyorum. Çiçeğim yerinde mutlu ama eğer sıkıntı olursa kaldırırım. Bir de sizden duymak istedim.
    ***
    Yatak odasında bitkilerin oksijen tükettiği söylentisi kesin bir bilimsel gerçek olarak safsatadır, yalandır. Bu konuda endişelenmeyin. Ancak şöyle bir sıkıntı riski var: Eğer yatak odasında birden fazla sayıda saksı bitki varsa, ayrıca oda havasız kalıyorsa, o takdirde bitkiler değil ama saksı ve toprak bazen zararlı olabiliyor. Yani toprakta üreyip duran çeşit çeşit mikroorganizmalardan saçılan spor adı verilen tozlar insanlarda tehlikeli solunum yolu ve akciğer hastalıklarına yol açabilir. Onun için yatak odalarında az sayıda, en fazla 2 saksı bulundurmanızı ve odayı çok sık havalandırmanızı tavsiye ederim. Ayrıca, yatak odalarında hiçbir saksı ve bitki olmasa bile, eğer her gün yerleri hijyenik deterjanlı su ile tertemiz silmezseniz, çarşafları her gün dışarı silkelemezseniz mayt denen canlılar insanlardan hiç durmadan dökülen deri kalıntıları yüzünden akılalmaz bir hızla artar, ortamda bizim farkedemediğimiz ama sadece nahoş bir koku olarak hissedebileceğimiz tozlaşmalar yoğun olur. Ve özellikle de bebeklerin hassas solunum yollarında rahatsızlıklara yol açarlar. Temizliğe önem verilmeyen, havasız kalan bodrum katlarında sırf bu yüzden küçük çocuklarda astım hastalıklarına sık rastlanıyor.

  28. Arz, İstanbul dedi ki:

    Çok güzel gelişen çilli begonyamın yaprakları dökülmeye başladı. Leke leke küflenmiş. Hasarlı yaprakları kopardığımda gövdeyle birleştiği yerden kolayca ayrılıyor ve minik bir toz bulutu oluşuyor. Bitkimi kaybetmekten korkuyorum yaklaşık 1 mt böyunda ve sıkça çiçek veriyordu. Ne yapmalıyım?
    ***
    Muhtemelen dip kısımları çürümüştür. Sağlam kalan dallarından 15cm kadar parçalara ayırıp suda köklendirmenizi tavsiye ederim.

  29. Sevil G dedi ki:

    Merhaba yeni çilli begonya aldım. saksısını hemen değiştirmeli miyim yoksa yerine alışana kadar 1 hafta beklemeli miyim?
    ***
    Bunlar çok hassas bitkiler. Genellikle, yüzde doksan dokuz ihtimalle ev ortamına gelince hızla bozulur, ölür giderler. Kış aylarında kesinlikle hiçbir begonya almamanız lazım. En iyi zaman ilkbahar sonudur. Ve hangi begonya nasıl şartları istiyor, önceden bilmek zorundasınız ki paranız boşa gitmesin. Şimdi hiçbir şekilde rahatsız etmeyin ve saksı değiştirmeye filan kalkışmayın. Eve geldiğinden itibaren ilk 15 gün hiç sulamayın. Yukarıdaki bakım bilgilerini okuyun. Diğer sorduğunuz begonyanızın bu tür ile alakası yok. Şu sayfaya bakmalısınız: https://azbitki.com/reks-begonyasi/

  30. Merve, İstanbul dedi ki:

    Çilli begonyamı kışın almıştım. Gayet de güzel yeşil yaprakları açıyor ama birkaç gün önce yanlıslıkla torfsuz toprak kullanarak toprağını değiştirdim. Şimdi dalları eğildi ve zayıfladı gibi hissediyorum. Gözle görülür bir boynunu eğişi var yani. Toprağı torf toprakla değiştirmem çözüm olur mu? Ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Sağlıklı bitkilerin toprağını değiştirmek genellikle ölmeleriyle sonuçlanır. Hele begonyalar bu konuda en hassas bitkilerdir. Hemen tüm kökleri ve ana gövdesinin dip kısmı çürür gider. Yapılacak bir şey yok. Tek çareniz dallarından kesip almak ve suda köklendirmek. Yukarıdaki bilgileri okuyarak ona göre gerekenleri yapın. Bundan sonra sağlıklı bitkilerin topraklarını değiştirmeyin. Daha büyük saksı gerekiyorsa köklerini bulunduğu topraktan hiç arındırmadan yeni toprak ilavesiyle yeni saksısına yerleştirin.

  31. Aysun, İstanbul dedi ki:

    Merhabalar, camın önünde sadece 3 saat akşam güneşi alan bir söğüt begonyam var gayet güzel büyüyor çiçekli şekilde ama ilk aldığımda yemyeşil olan yaprakları kırmızı pembe bir renk alarak büyümeye devam ediyor acaba rüzgardan mı güneşten mi yoksa hastalık mı başka bir şeyden mi bilemedim.
    ***
    Bu sayfada resmini gördüğünüz begonya, bende aynısından var, yeni yapraklar hastalıklı gibi kızılımsı, pembeli, ama daha çok kahverengili, can sıkıcı şekilde iken, zamanla gelişimi tamamlanınca mükemmel sağlıklı, çilli bir yaprak haline geliyor. Sizinkinde de aynı şey söz konusu ise bir problem yok. Farklı ise, o durumda sebep toprağıyla ilgilidir. Akşamüstü, günün son üç saat güneşini almasının öyle zararı olmaz.

  32. İbrahim, İstanbul dedi ki:

    Benim çilli begonya ışık alan yerde ama yapraklarında yanık gibi lekeler var yaprakları lekeli gibi birde sürgülerin üstleri de yapraklar var alt gövdelerinden yaprak vermiyor..
    ***
    Evde tutuyorsanız ondandır. Ev ortamını hiç sevmez. Eğer dışarda ise toprağı kötüdür. Ama toprak değiştirmeye de gelmez, genelde ölürler. En iyisi dallarından kesip alarak yenilerini köklendirin. Nasıl yetiştireceksiniz, en iyi bilgiler bu sayfada. Okuyup gerekenleri yapın.

  33. İsimsiz dedi ki:

    Annemin uzun yıllardır Balıkesir/Altınolukta büyüttüğü begonya benim evime geldi. Güney doğuya bakan cam kenarına koydum. Ev yüksek tavanlı ancak camlar açılmadığından dolayı esinti almayan bir yerde. Sayfanızı keşfetmeden bir sürü hata yapmışım zaten. uzun dallar yumuşayıp büküldü. ben de 15 cm kadar kesip söylediğiniz gibi yeniden köklendireceğim. Yaklaşık 2 hafta sonra Muğlaya taşınıyorum. Orada direkt dışarı mı koymalıyım?
    ***
    Evet. Ama Muğla’nın merkez ilçesi ise veya yine aynı şekilde denizden epey uzak ve yüksek bir ilçesi ise, kışın güneye bakan cephede durmalıdır.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.