Aloe vera

Asphodelaceae familyasından Aloe vera türü hafif serin ve çok havadar yerlerde coşkunca gelişir. Bakımı için bu şartlara dikkat etmelisiniz. Türkiye’de sarı sabır ve öd ağacı gibi isimler vermeye çalışsalar da herkes bu bitkiyi bilimsel adıyla bilir.

Aloe vera bitki türü

Özellikleri

Genellikle gövdesiz gibi, sanki yapraklar sadece dipten gelişiyor gibi görürüz. Ama aylar geçtikçe yavaş yavaş gövdesi yükselir. İyi bakım sayesinde kalın, etli, kenarları hafifçe dişli sukulent yapraklar 1m kadar uzar. Alo vera ve benzer türlerde bütün hayati birikimler yapraklardadır. İnce kökler çok kötü mevsim şartlarında yok olur. Şartlar düzeldiğinde yeniden gelişirler. Köksüz kaldığında yapraklardaki birikimlerin sayesinde hayatta kalır. İnce kökleri topraktaki elementleri, mineralleri almada üstün özelliğe sahiptir. Görünümü hafif farklı birkaç Aloe vera çeşidi var. Bazıları beyaz benekli olur (benekler yuvarlak değil kısa çizgiler halindedir). Uzun, dimdik, sağlam bir sap üzerinde sırayla dizili, aşağı sarkık çiçekler açar. Çiçekleri bazılarında sarı, bazılarında koyu kavuniçi rengi olur. Aloe vera’nın çiçek açma zamanı kış sonu ile ilkbahar başı dönemidir.

Habitat

Doğal bir tür olup olmadığı kesin değil. Yani eski çağlarda insanların türettiği hibrit bir tür olabilir. Çünkü ana vatanı olabilecek bölgelerde kendiliğinden yetişen Aloe vera türüne rastlanmamıştır. Aloe vera türünün çok benzeri doğal Aloe türleri Afrika kıtasının kuzeyi, doğusu ve Yemen topraklarıdır. İklim yazları şiddetli sıcak, yılın çoğu zamanında kuraktır. Kayalıklı arazilerde, taşların kayaların aralarına birikmiş humuslu çürüntülerde kök salarak yaşarlar.

Kışa dayanıklılık

En fazla -7°C soğuğa dayanır. Havası kuru memleketlerde soğuğa dayanıklılığı daha az olur. İstanbul’da Aloe vera bahçelerde (saksıda olması şartıyla) sorunsuz yetişir. Kışın soğuktan donmaması için bahçeye yaz başında çıkarmalı ve kışa kadar iyi bakmalısınız. Bundan sonra soğuktan korumak gerekmez. Sadece kışın çok soğuk günlerde üzerine büyük bir karton kutu geçirip üstünü naylonla örtmek yaprak uçlarının zarar görmesini engellemek için tavsiye ederim. Ayrıca kış boyunca yağışlardan mutlaka koruyun. Çünkü soğukta ıslanan yapraklarda bir hayli hasarlar oluyor. Her yıl bu şekilde yaprak kaybına uğramak istemiyorsanız Aloe vera’larınızı saksıda yetiştirin ve kışın yapraklarının yağmurdan ıslanmaması için gereken tedbirleri alın.

Kullanım

Tıpta ve kozmetikte önemli değeri olan Aloe vera bitkilerini yüksek ticari değeri sebebiyle bazı ülkelerde geniş tarlalarda yetiştirirler. Birçok kozmetik firması ürün tanıtımlarında Aloe vera’dan bahsederler. Bilimsel adı ile markalaşmış ticari bir bitkidir. Dünyanın çoğu yerinde Aloe vera çok güvenli, çok faydalı şifalı bitki olarak kabul ve saygı görüyor.

Süs bitkisi olarak yetiştirilmesi de yaygındır. Yapay kayalık bahçelere uygundur. İç mekânlara uyumludur. Kurdele çiçeği, aşk merdiveni gibi zarif, ince yapraklıların arasında olması ile bu bitkiler birbirlerinin güzelliklerini arttırır. Aloe Vera tek başına bile dekoratif egzotik bitkilerdendir.

Şifalı bitki olarak aloe vera her şekilde kullanılır. Yanıklara sürülür. Ağız yaraları için çiğnenir. Çiğnerken özsüyunun mideye gitmesinin ve yanlışlıkla yiyip yutmanızın hiçbir tehlikesi yok. Egzamalı cilde ve böcek ısırığı olan yerlere sürmek fayda sağlar. Yaprağı kırıp kesif öz suyunu süreceksiniz. Nemlendirici ve cilt temizleyicisi gibi yüzünüze sürebilirsiniz. Kuruyup çatlayan dudaklarınıza da sürebilirsiniz. Aloe vera’nın alternatif tıpta kullanımları için başka kaynaklara bakmalısınız. Çünkü benim alanım değil.

Saksıda Aloe vera

Yetiştirme, bakım

Aloe vera uygun toprakta olması ve güneş alması şartıyla bahçelerde sıfır bakımla yetişir. Ama saksıda yetiştiriyorsanız özel bir şeyler yapmak gerekir. Aşağıdaki bilgiler saksıda Aloe vera yetiştirmek içindir. Bahçelerde hiçbir bakıma ihtiyacı yoktur. Akdeniz ikliminde kış soğuklarına tam dayanıklıdır. Tek sorun yapraklarının soğuk yağmurlardan zarar görmesidir. Tekrar toparlanması yaz sonunu bulur.

Toprak

Saksıda yetiştirmek için hem humuslu hem çok havadar toprak hazırlamalısınız. Doğal, humuslu, sağlıklı arazi toprağı bulmak çok zor olduğundan ben burada torf toprakları tavsiye ediyorum. Aşağıdaki gibi karışım yapın. Bu karışım sayesinde Aloe vera’nız çürüme riskinden büyük ölçüde kurtulur. Dolgun ve iri yapraklı gelişerek çok hızlı büyür.

3 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.

Güneş ve esinti ihtiyacı

İleri derecede kurak ve aşırı şiddetli sıcak çöllerin bitkisi olan Aloe vera buna rağmen az güneşli hatta hiç güneşsiz ama güçlü aydınlık yerlerde çok daha güzel görünümlü gelişir. Hatta bu şartlarda gelişimi de hızlı olur. Yazları aşırı sıcak olan bölgelerde yaz mevsiminde öğle civarı güneşine maruz kalırsa rengi yeşil değil bal renginde olur. Bunu problem sananlar var. Oysa doğal özelliğidir. Gelişimine o renkte devam eder. Eğer renginin yeşil olmasını istiyorsanız sıcak aylarda güneşin fazlasından korumanız lazım. Esinti ise gece ortam serin oluyorsa önemli değil. Sıcak oluyorsa gece boyunca esinti mutlaka lazım. Yoksa gelişimi durur. Aloe vera ve diğer Krasula metabolizmasına sahip bitkiler için gece serinliği ya da gece boyu esinti büyük önem taşır.

Sulama

Toprak çok süzek ise yazın sık sulayabilirsiniz. Hiçbir sakıncası yok. Sıcak zamanlarda sulamayı gece serinleri başladığı zaman ile sabahın erken saatleri arasında yapın. Toprak pek süzek değilse, biraz killi ise üst yüzeyin tamamen kurumasını bekleyin. Kış boyunca ise toprak kupkuru olsa bile bu tam kuruluk üzerinden iki üç hafta geçmedikçe sulamayın. Sulamaları yaz kış her zaman bol miktar su ile yapmalısınız. Saksının altındaki deliklerden su dışarı çıkması sayesinde toprak bozulmaz, kökler çürümez. Gerçi köklerin çürümesi önemli değil. Ama çürüme ana gövdeye geçer. Onun için dikkatli olun.

Evlerde kışın bile gelişime devam eder (hatta hiç sulamamaya rağmen). Eğer bulunduğu oda havasız, ışıksız ve soğuk olacaksa kış boyunca hiç sulamayın. Çünkü bu durumda tamamıyla ve hızla çürür gider.

Besin verme

Süs için yetiştiriyorsanız genel amaçlı bitki besini, orkide besini, kaktüs besini tümü uygundur. ilkbahardan sonbahara kadar 20-30 günde bir vermelisiniz. Kışın gelişmeye devam ediyorsa ayda bir devam edin. Eğer yapraklarını kesip kullanmak için Aloe vera yetiştiriyorsanız o durumda bitki besini değil gübreli toprak kullanın ve her yıl mayıs sonunda toprağını değiştirin. Gübreli toprağın hem kök çürütme riski olmaması hem de bitkinizden en iyi verimi almanız için aynen şu sayfadaki gibi yapmalısınız: Saksı bitkilerine hayvan gübresi nasıl verilir?

Saksı değiştirme

Büyük saksılara ihtiyacı yok. Çünkü Aloe vera zaten doğası icabı topraksız, kayalıklar ve taşlar arasında yaşamaya göre özellik kazanmıştır. Sadece bitki büyüdükçe irileşen yaprak ağırlığına uygun büyük saksı gerekir. Saksı ve toprak değişimini yılda en fazla bir defa ve sadece mayıs ayının sonunda yapın. Bu esnada kökleri zarar görürse önemli değil. Yeni toprağa diktiğinizde sulamamalısınız. Toprak adamakıllı kuruyana kadar bekleyin. Sonra sulayın. Köklerin rahatsız olması yüzünden bazen yaprakların yeşil rengi gider, bal rengine dönüşür. Ama bu hiçbir şekilde problem değildir. Zamanla düzelecektir.

Üretim

Aloe vera çok küçük olsa bile yanlardan bol bol yavru verir. Küçüklerin yavruları küçük, büyüklerin yavruları büyük olur. Çoğaltmaya niyetiniz yoksa bunları ilk gördüğünüzde köreltmelisiniz ki kendisi güçlüce büyüsün. Çoğaltmak istiyorsanız her bir yavrunun en az üç yapraklı olmasını bekleyin. Köklü veya köksüz ayırdığınız Aloe vera yavrularını önce iki gün açıkta bekletin. Köklü iseler kökleri belki kuruyabilir. Hiç önemli değil. Anadan kesilmiş olan yerin kuruması daha önemlidir. Yoksa oradan mikrop kapı çürür. Sonra ıslak olmayan, yeterince nemli toprağa dikin. Sulamayın. Toprak adamakıllı kupkuru oldukça sulayın. Tuttuğundan emin olana kadar böyle devam edin.

Problemler

Örümcek bitlere ve diğer bitlere karşı dikkatli olun. Bunların zararı mantar hastalıklarının bitkiyi öldürmesiyle sonuçlanır.

Yaprakların zayıflayıp incelmeleri susuz kalmadığı halde devam ediyorsa köklerin çürümüş olması ve yeni köklerin gelişememesi sonucu olur. Sebep yanlış topraktır. Veya ortamın aşırı sıcak veya çok fazla soğuk olmasıdır.

Saksıda, içmekanlarda yetiştirilen Aloe Vera bitkilerinin kontrollü sulanmaya ihtiyacı var. Hiç sulamamak sonucu kuruyup ölmeleri normaldir.

Kapalı, çok rütübetli ve serin yerlerde mantar hastalıkları türer. Havasız ve çok sıcak mekanlarda ise sağlığı bozulup çürümeye başlar. Sıcakta yeri mutlaka çok fazla havadar, esintili olmalı.

Kışın direkt güneşten uzakta hızlı bir kof gelişim göstermişse ilkbahar, yaz aylarında güneşe çıkarınca yapraklar yanar. Kışın nerede tutacağınıza dikkat edin.

Aloe vera’yı yazın dışarıda kışın içeride tutacaksanız kışa doğru içeri almak için havanın soğumasını beklemeyin. Yaz sonunda fazla geç kalmadan içeri alın. Serine adapte olan her türlü bitki sıcak ve havasız evlere alındığında kökleri çürür (özellikle de yer değişikliği sırasında toprak ıslak ise). İlkbaharda dışarı çıkarmak için acele etmeyin. Havalar henüz serin gidiyorken toprağı ıslakken dışarı çıkarırsanız bütün kökleri çürüyecektir. Çürüme ana gövdeye de sirayet eder.

'Aloe vera' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ceren, Marmaris dedi ki:

    Merhaba. Benim 1-2 yıl önce botanikten aldığım bir aloe veram var. Kışın yapraklarından biri yumuşamıştı ve kestiğimde kahverengi koyu bir sıvı aktı ayrıca kötü bir kokusu vardı. Kökünde bir çürüme görmedim. Şu an ilk aldığım zamana göre alttaki yaprakları uç kısımlarından dolgunluğunu kaybetmiş gözüküyor ve içeri doğru kıvrılmaya başladı. Kahverengi sıvının ve kokunun sebebi ve yaprakların eski haline göre dolgunluğunu kaybetme sebebi ve çözümlerini söyleyebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
    ***
    Uzun uzun anlatamayacağım. Kısaca toprağı yanlıştır. Sulamada hatalı davranıyorsunuzdur. Bir de ev içinde havasız dip köşe yerlerde hiç gelişemez. Hava akımlarını hissetmesi şart. Yukarıdaki bakım bilgilerini okuyup gerekenleri yapmanız lazım.

  2. Sinem, Ankara dedi ki:

    Benim aloveramın kökü sarı renk almış. Acaba cürüyor mu 3 ay geçti köklenmede olmadı. Acaba neden olabilir? Bugün saksısından çıkardım geri diktim.
    ***
    Geçen haftaya kadar, uzun süre köksüz ve açıkta duran bir Aloe vera susuzluğa ve 35-40C derece sıcağa rağmen ve bal rengine dönmüş yapraklarının incelmesine rağmen açıkta köklenmeye başlamıştı. Toprağa dikince bir haftada rengi yeşile dönmeye başladı. Sizin hatanız muhtemelen evde kapalı yerde havasız bir köşede tutmaktır. Bu türler özellikle gece boyunca hava akımlarına büyük ihtiyaç duyuyor.

  3. Filiz, Antalya dedi ki:

    Bir Aloe vera saksıma diktim. 3 hafta oldu. Kalın yaprakları çekilmiş jel baya gitmiş çok şaşırdım..
    ***
    Saksıda yetiştirince oldukça süzek toprak lazım. Böyle haberler duymak beni şaşırtıyor. 7 yıldır Didim’de hem bahçeye dikili hem saksıda yetiştirdiğim hiçbir Aloe vera bozulmuyor. Fazla çoğalanları küçük parçalara doğrayıp çürüntü gübre kovasına atmak zorunda kalıyorum. Kısaca toprak konusunda hatanız vardır. Yukarıda toprak konusunu okuyup aynısını yapmanızı tavsiye ederim.

  4. Mert Kumtepe dedi ki:

    Bauhaustan 10’ar litrelik, bitki toprağı ve pomza taşı sipariş verdim. Bunları 1e1 ölçüde karıştırsam aloe vera için uygun olur mu? Birde aleo vera kargo ile sanırım açık kök olarak gelecek, gelir gelmez dikip hemen sulamalı mıyım?
    ***
    Toprak markalarını hiç bilmiyorum. Bana resim göndermenizin bir anlamı yok. Çoğu iddia ettikleri gibi çıkmıyor zaten. Yani bu torf toprak konusunda işimiz tesadüflere kalmış durumda. Ben son yıllarda sadece A101’de satılan en ucuz torf topraktan alıyorum. Hepsi gayet sağlıklı çıktı. Aloe vera için 2 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı birbirleriyle karıştırmanız yeterli. İlk dikince 10-15 gün hiç sulamayın. Susuzluktan değil gereksiz yere sulamak yüzünden ölüyorlar. Sadece toprak tamamıyla kupkuru oldukça bol bol su dökerek sulamalısınız.

  5. Mert Kumtepe dedi ki:

    NPK 15.15.15 Kompoze gübreyi su ile belli oranda karıştırıp aloe vera bitkisine ve diğer bitkilere sıvı gübre olarak kullanabilir miyim? Eğer kullanabilirsem 1 litre suya kaç gr koymalıyım? Ne sıklıkla gübreli su kullanmalıyım?
    ***
    1 litre suya yarım çay kaşığı hatta biraz daha az karıştırın. Ayda bir defa yeterli. Kış aylarında hiç vermeyin.

  6. Mert, Osmaniye dedi ki:

    Sipariş ettiğim 45-50cm boyunda aloe vera fidesi 3-4 gün önce geldi. 5 litrelik saksıya bahsettiğiniz şekilde 2 bitki toprağına 1 pomza karıştırarak diktim. İlk 2 gün sulamadım fakat toprağın kuru olması, bitkinin de yeni dikilmiş olmasına dayanamayıp 1 kereye mahsus bol su verdim..
    ***
    Mert Bey bu bitki hiç de düşündüğünüz gibi hassas bir bitki değil. Mesela yukarıdaki bakım bilgilerini okursanız “İleri derecede kurak ve aşırı şiddetli sıcak çöllerin bitkisi” diye yazmışım. Ve daha önceki sorunuzdaki sözlerime rağmen hemen sulamışsınız. Topraktan söküp bir köşeye atsanız kupkuru yerde aylarca sapasağlam kalma özelliği var. Ama bakımında ne kadar özenli davranırsanız o derecede hayatta tutmak zordur. Çürür giderler. İhmal ettikçe önemsemedikçe hızlı gelişip çoğalır dururlar. Kışın -5C dereceye kadar hiç zarar görmezler. Şimdi her ihtimale karşı hemen sökün ve kuru toprağa dikin. Şimdilik içeride tutun. Çünkü önceki yerinde sıcak yere alışık geliştirilmişse kış ortasında sizin orada ani bir şekilde buz gibi soğuk hava çarpması ciddi zarar verebilir.

  7. Feride, Ankara dedi ki:

    Bir yakınım bana aloevera verdi. Balkonda duruyor bir sey olmuyor dedi ama Ankara eksi 10u görünce dondu. Tekrar canlanır mı yoksa çürüdü mü?
    ***
    Haşlanmış gibi yumuşamış, pelteleşmişse ölmüştür.

  8. Ayşe, Antalya dedi ki:

    A101’den Aleo vera aldım ve torf toprağa sıkıca hava almayacak şekilde büyük bir 5 delikli saksıya diktim. Buraya kadar bir sorun var mı? İlkbahar ve yazda içeride mi tutman gerekiyor yoksa balkon veya bahçe olur mu? Hayvansal gübre yerine yine marketlerde satılan bitki besini veya yumurta kabuğu ve muz kabuğu karışımı yeter mi?
    ***
    Sıkıca hava almayacak şekilde mi? Her şey yanlış. Lütfen yukarıdaki bakım bilgilerini okuyun.

  9. Ayşe, Antalya dedi ki:

    İklim için neler yapmalıyım? Gübre yerine karışım veya bitki besini kullansam olur mu?
    ***
    Hiçbir şey gerekmez. En iyisi dışarıda tutmaktır. Sizin orada yabani otlardan bile daha arsız yetişir. Ben Didim’deyim. Hem bahçeye dikili hem saksılarda Aloe veralar yaz kış sürekli dışarıda. Yukarıdaki bakım bilgilerine göre bir şeyler yapın. İnce ince birsürü ayrıntı sormanıza gerek yok. Çöl bitkisine tropikal su bitkisi muamelesi yapmaya çalışıyorsunuz yanılmıyorsam. Öyle yaparsanız çürür gider.

  10. Hatice, Ankara dedi ki:

    Marketten aldığım saksıda aloe vera’mın toprağını hemen değiştirmeli miyim? Bir de yapraktan çoğaltılır mı aloe vera?
    ***
    Yukarıdaki bilgileri okuyun. Öncelikle toprağını doğru ayarlamanız lazım. Yapraktan fide oluşması mümkün ama çok zor. Ve de bir yıl gibi çok uzun zaman alır. Sonuçta hayatta kalması çok zor mini fideler oluşur. Halbuki o kadar zamanda bitkinin kendisi birkaç yavru verip çok da hızlı büyütmüş olur. Yapraklarla hiç uğraşmayın. İnternet videolarda gördüklerinize inanmayın. Hepsi görüntü hilesi.

  11. Sinem, Ankara dedi ki:

    Acaba alovera bitkisi ayda kaç yaprak çıkarır? Diktikten sonra ne zaman büyümeye başlar?
    ***
    10 yıldır yetiştiriyorum ama ayda kaç yaprak verir hiç saymadım. Ortamının gece saatlerindeki havadarlık şartları ve yeterli sıcaklık sayesinde gayet hızlıdır. Yeni dikmiş olsanız bile şartlar doğru ise hep gelişim halindedir.

  12. Ata, Ankara dedi ki:

    Bitkilerimi balkonda tutuyorum ancak hava bugün aniden soğudu. Gündüz saatlerinde içeri alsam bahsettiğiniz çürüme sorunları olur mu?
    ***
    Ankara için eylül ortasına kadar içeri almanız gerekirdi. Şu anda gece saatlerinde meteoroloji orada 15C derece diyor. Henüz havalar fazla soğumadığı için sorun olacağını sanmıyorum. Bugünlerde içeri alın.

  13. Damla, Mardin dedi ki:

    Aloe verayı hangi çiçeklerin yanına, saksısına dikebilirim? Hangisiyle uyum sağlar?
    ***
    Hepsiyle uyumludur.

  14. Damla, Mardin dedi ki:

    Bu sabah çiçeklerin yapraklarını temizlerken farkettim ki kahverengi noktalar var ama siyah değil, silince falan çıkmıyor. Minicik, ben gibi, kabarık, içinde sanki tırtıl gibi örülmüş kahverengi içi dolu bir yuvarlak. Yapraklarda hepsini temizledim çıktılar. Nedir anlayamadım.
    ***
    Koşnil denen parazitlerden olabilir. Bunlar çok tehlikeli. Taşıdıkları virüsler bazı bitkileri fena halde zehirleyip öldürür.

  15. Damla, Mardin dedi ki:

    Peki ben bunun için ne yapmalıyım? Temizleyip beklemek yeterli mi? Tekrar tekrar temizlemeli miyim? Neden dolayı olmus olabilir? Diğer bitkilerine de sıçrar mi?
    ***
    Evet kesinlikle her türlü parazitlere karşı gözünüz hep üzerinde olmalı. Bu bitkide sözünü ettiğiniz parazitler diğer bitkilere geçebileceği gibi tam tersine diğer bitkilerinizde belki daha zararlıları her an baş gösterebilir ve diğerlerine de dağılırlar. Yaprak parazitleri (bitki bitleri vesaire) nefes aldığımız hava ile her yeri gidiyor. Kesin bir koruma yolu sadece ara sıra ilaçlama yapmaktır. Başka çare yok. Ya da sürekli tertemiz tutacaksınız.

  16. Gizem, Manisa dedi ki:

    Aleo Vera bitkimin yaprakları incelerek büyüyor. Alt yaprakları kalın ama yeni yapraklar iç yapraklar ince. Acaba güneş yetersiz mi geliyor? Ne yapmalıyım?
    ***
    Merkez iç kısımdan gelen yeni yapraklar zaten haliyle ince olur çünkü henüz bebektirler. Sabredin zamanla büyürler. Bir iki haftada devleşmelerini beklemeyin.

  17. Damla, Mardin dedi ki:

    Aleo verada hala o böceklerden çıkıyor. sürekli temizliyorum ama yine çıkıyor. ilaç kullanmak istemiyorum çünkü bunu cildime çocuklarımın yaralarına kullanıyorum.
    ***
    Sabırla devam edin. Zamanla yok olurlar. İlaçlamaya gerek yok. Ayrıca toprak tamamen kupkuru hale gelmedikçe sulamayın.

  18. Arzu, İzmit dedi ki:

    Aleo veramın yaprakları oldukça kalın ve ağır. Gvdeden de yavru veriyor. Sağlıklı fakat yaprak ağırlığından bir tarafa eğiliyor ve hiç hoş durmuyor. Çakıl tasıyla destek uyguladım fakat yine hoş durmuyor. Sanki kök zayıf yaprak büyük gibi. Ne yapmalıyım? Kalın ve uzun yaprakları kesersem bir zararı olur mu?
    ***
    Zararı olmaz ama çözüm de olmaz. Yapmanız gereken şey boyu biraz uzayınca dipten kesip almak ve o üst dev kısmı ayrı bir saksıda köklendirmek ama bunu kış sonunda yapın. Kesip aldıktan sonra en alt yapraklardan sadece iki üç tanesini veya kalın ana gövde 3-4cm açığa çıkacak kadar en alt yaprakları tek tek sıyırıp çıkarın. Ortalama 1 ay süre ile boş bir saksıya oturtun. Böylece dip kısmı hem kuru hem de karanlıkta kalır ve zamanla, köklenmek üzere dipte kabarmalar olduğunu görürsünüz. O zaman büyük bir saksıya bolca ponza taşı karıştırdığınız toprak ile yerleştirin. Sonuçta hem kısa boylu hem de dev yapılı bir aloe veranız olur. Size kendi denediğim bir yol anlattım. Gayet kolay ve sorunsuzca aloe vera hiçbir şey olmamış gibi hayatına kocaman yapraklı olarak devam ediyor. Eski saksısındaki dip kısmı ise birçok yavrular üretir. Onları isterseniz eşe dosta dağıtırsınız.

  19. Damla, Mardin dedi ki:

    Aleo veradaki yavru birini yanlışlıkla kopardım … ..
    ***
    O yaptıklarınız yanlış. Bu türlere sakıncalı. Erircesini çürüme ihtimali yüksek. Aloe vera (bahçemdekilerden biliyorum) yanlış toprakta veya uygunsuz şartlarda hemen çürür erir gider ama kupkuru yerlerde şiddetli sıcakta bile, topraktan sökülüp atılmış halde bir yıl bile kalsa ölmüyor. Ama bu susuzluğa dayanma süresi gövdesinin kalınlığı ve sağlamlığı ile ilgilidir. Mini yavrular ise belki bir iki ay dayanırlar. Siz en iyisi şöyle yapın: Çok küçük bir yüksük saksıya, çok az bir toprakla yerleştirin. Toprak tamamıyla kupkuru oldukça, onun üzerine beş gün daha geçmesini bekledikten sonra sulayın. Nisan mayıs aylarına kadar çürümezse o zaman normal bir saksıya ekersiniz.

  20. Damla, Mardin dedi ki:

    Benim alero veranin yapraklarını yapış yapiş iç kısmı. geçen gün yine koşnil vardı hep sildim temizledim. bu sabahta baktım bir yaprağı büyük olanın iç tarafa bakan kısmı yapış yapıs. Neden olmuş olabilir? Nerede yanlış yapıyorum ben?
    ***
    Tek sebep yaprak bitleridir. Koşniller yapmadıysa örümcek bitler yapmıştır. Sürekli ıslak bezle silin. Bitler beze yapışıp gider.

  21. Neslihan, İstanbul dedi ki:

    Üç genç aleo vera fidesi 5 cmlik tek bir saksıda ekili olarak geldi. 8,5 cmlik saksıya aldım. Toprağı sizin tarifinize göre hazırladım.(3 ölçü torf +1 ölçü dere kumu +1 ölçü ponza) Toprak hafif nemliydi. 1 hafta hiç sulamadım. Geldiğinde de biraz jel çekilmesi ve iki yaprağında da sararma vardı toparlar diye düşünüyordum. Yeterli su alamıyor diye düşünüp dün suladım. Jel çekilmesi ilerledi gibi geldi. Kökleri çok gelişmiş. Biraz sıkıştılar hatta sanki saksıda. Acaba sorun bu mu bilemedim. Cilt için de kullanmak için almıştım bir tane yaprağını kestim sadece. Yetiştiricisine sordum büyümesini beklemeli miyim kullanmak için diye kullanabilirsiniz bu haliyle dedi. Fotoğraf ekleyebilsem daha net olacak tabi ama ekleyemedim :( Ne tavsiye edersiniz tekrar su dolması için? Bir de üçünün aynı saksıda olması doğru mu?
    ***
    Hava akımları ve güneş kesinlikle şart. Yoksa canlanamaz. Özellikle gece boyunca ya biraz serinlik, ya da bol bol esinti lazım ki kökler canlansın ve hızlıca gelişsin. Yavru halde iseler şimdilik yapraklarını kesmeyin. Mini bitkilerin yapraklarını alıp durursanız gayet güçsüz kalırlar. Satıcılara hiçbir şey danışmayın. Genellikle gerçek dışı şeyler söylüyorlar. Üçünün aynı saksıda bir arada olması önemli değil. Fakat tek başına bile olsa, o kadar küçük saksı iyi değil. Öncelikle havadar ve güneşli yer sağlayın. Sonra kocaman bir saksıya aktarın. Yerini severse çok şaşırtıcı bir hızla devleşir. Gübre veya bitki besini vermeyecekseniz o takdirde toprak karışımına arazi toprağı da ekleyin. Arazi toprakları bu bitkilere çok iyi besleyici iş görüyor.

  22. Seher, Aydın dedi ki:

    Saksıda aleo vera yetiştiriyorum. Uzun süredir bende olan bir bitki yani küçük değil. Kalın yaprakları var. Yaprakları aşağı doğru sarkık şekilde. Bunun sebebi nedir? Ayrıca artık yapraklar daha ince.
    ***
    Yapraklar tam olgunlaştıktan sonra, ortadan yeni yapraklar gelip büyüdükçe eski yapraklar dik pozisyonu bırakıp çevreye dağılır. Doğal özelliği böyle. Yaprakarın eskiye göre daha ince olmaları ise, neyi kastettiniz anlamadım, eğer sağlıklarında sorun yoksa daha zayıf gelişiyorlar demektir. Bunun sebebi ise ya toprakla ilgilidir ya da bulunduğu yerle ilgilidir. Eğer ince demekle dolgunluklarını kaybederek inceldiklerini kastediyorsanız tüm kökleri ölmüş demektir. Yeniden köklenmesi lazım. Yeni toprak hazırlayıp çok fazla esintili, biraz güneşli bir yerde tutun. Toprak olarak ideal karışım: Arazi toprağı, torf, iri taneli dere kumu, ponza taşı ve biraz da koyun veya keçi gübresi.. Hepsinin iyice karıştırıp harmanlayın. Oldukça büyük bir saksı kullanın. Yerini severse sadece birkaç ayda devleşeceği gibi dipten vereceği pekçok sayıdaki yavruları da çok hızlı büyüyerek saksıyı tamamıyla doldururlar. Bütün bu gelişimler 4 ay gibi kısa bir sürede olur. Mesela doğru toprak karışımı ve doğru yer.

  23. Seher, Aydın dedi ki:

    Kontrol ettim köklerde çürüme var. Gövdesi baya uzun. Acaba hem gövdeyi kısaltmak hem de çürüyen kökten ayırmak için gövdenin alt kısmını kessem tekrar köklenme olur mu? Ne yapmalıyım?
    ***
    Evet Alt kısmında da üst kısmında da olur. Ben devleşmiş üst kısmı kesip alıyor ve böylece uzun gövdesi olmayan devleşmiş aloe vera elde etmiş oluyorum. Şöyle yapın: Kestikten sonra iki hafta açıkta kuru halde bekletmelisiniz. Sonra kuru toprağa ekin ve bir iki hafta kuru toprakta durduktan sonra sulayın.

  24. Damla, Mardin dedi ki:

    Aloe vera’yı cildime kullandığımdan sıvı bitki besini kullanmıyordum ama genel amaçlı bitki besini diğer çiçeklere koyarken ona da döktüm. Şimdi bunu cildime ne zaman kullanabilirim? Ya da artık kullanmamayayım mı? Bana zararı olur mu? Ne düşünüyorsunuz?
    ***
    Bitki besinleri her tip meyveye, sebzeye verilebilir. Ve o bitkilerden alınan ürünler yenir. Sağlığa en küçük bir zararları bile olmaz. Hiçbir sakıncası yok. O bilgiyi nereden öğrenmişseniz yanlış. Doğal gübrelerde bitkilere faydalı olan maddeler özel bitki besinlerinde safi olarak bulunuyor. Mesela 1 litre bir kabı dolduran doğal gübredeki elementleri ayırsanız muhtemelen bir tatlı kaşığı kadar bile değildir. Bu yüzden bitki besinlerini çok az miktarda kullanırız ki kökler yanmasın. Kısaca, topraktan verilen bitki besinleri o bitkileri zehirli etmiyor.

  25. Seher, Aydın dedi ki:

    Bahsettiğiniz gibi gövdenin ortasından kestim aldım, kökü torakta bıraktım. Fakat zaten yapraklarda boşalma var, bu durumda iken iki hafta açıkta iki hafta da kuru toprakta bekletirsem iyice kuruyup ölmez mi?
    ***
    Didim’de bahçemde fazlalık aloe veraları iki yıl önce dipten kesip bahçenin bir köşesine attım ki diğer çürüntülerle kurusun, çürüsün. Bir yıl sonra ilkbaharda oraları temizlerken ölmediklerini gördüm. Koca bir yaz, şiddetli sıcaklarda ve tamamen susuz, sonra kış boyunca yine topraksız, yine açıkta, çörçöp içinde sağ kalmışlardı. Hatta bir tanesini o tecrübenin hatırası olsun diye alıp bir saksıya ektim (geçen yılki ilkbaharda). Güzelce gelişime devam etti. Anlayacağınız bunları sadece yanlış toprak öldürür. Başka bir şey kolay kolay öldürmez. Ama yapraklar fazla incelmişse, o halde iki haftalık süreleri birer haftalık sürelere indirin. Bundan sonra topraklara karşı dikkatli olun. Önceki sorunuzda anlattığım gibi doğru şartlarda acayip hızlı gelişip devleşiyor ve o esnada dipten çıkardığı birçok yavrusunu da gayet hızlı büyütüp koca saksıyı tıklım tıklım doldurur.

  26. Damla, Mardin dedi ki:

    Teşekkür ederim. Sayenizde doğruları öğreniyorum.. Söylediklerinizi de uyguluyorum ve doğru bilgilerle çiçeklerime bakıyorum.

  27. Seher, Aydın dedi ki:

    Merhaba, önerdiğiniz şekilde kesip aldığım aleoveramı bir hafta dışarıda beklettim şimdi de kuru toprağa diktim. Bir hafta kadar sonra sulayacağım. Şu an evin içinde duruyor. Balkona çıkarmalı mıyım? Balkonun güney cephede.
    ***
    Evet toprağı kuru iken balkona çıkarmanız çok iyi olur. Dışarı havasına alışıncaya kadar, en az bir hafta kuru toprakta kalsın. Sonrasında sürekli açık havada olmasının avantajıyla çok hızlı gelişim gösterecektir.

  28. Selin, Aydın dedi ki:

    Peki bitki besini vermeli miyim?
    ***
    Toprak karışımı olarak: Torf, arazi toprağı, iri taneli dere kumu ve ponza taşı. Buna biraz da gübre katarsanız fazlasıyla besleyici olur. Eğer karışımda arazi toprağı ve gübre yoksa bu durumda bitki besini (genel amaçlı) yaz aylarında 20 gün ara ile yarımşar doz vermeniz yeterli.

  29. Serkan, İstanbul dedi ki:

    Boyu 30cm, eni 35cm civarı. 6 tane oldukça ince köke sahipti ve kökleri ölmüştü. Yaprakları yumuşamaya başlama sürecinde.
    Tekrar köklenmesi için ne yapılmalı?
    ***
    Aslında iyi görünüyor. 10 gün kadar açık havada dışarıda şimdilik direkt güneş almayacağı bir yerde bekletin. Sonra uygun bir toprak karışımına ekin ama toprak kuru olsun ve yine dışarıda duracak. Bir on gün de o şekilde kuru toprakta, bu defa direkt güneş alacağı yerde bekletin. Bu süreçte yaprakların incelmesi, hatta yeşilinin gidip bal rengine dönmesi mümkündür. Hiç problem değil. Bu değişim aloe veranın kendisini kofluktan, tehlikeli güçsüzlükten korumaya almasıdır. Daha sonra sulayın (yani 20 günlük sürecin sonunda). Açık havada güneşli yerde sürekli hava akımları sayesinde hızlıca kök salacaktır.

  30. Mine, Ankara dedi ki:

    Komşum Aloe verasını yuka ağacıyla aynı saksıya dikmiş. Ben de ikisi aynı saksıda olmaz ayıralım demiştim. Pomza iri kum ile toprağı hazırladım. Bugün çiçeği gösterdi baktım çürümeler var. Dallar kopuyor. Ne yapabilirim? Güçlü aydınlık ama güneş almayan bir yerde duruyordu. 3 hafta oluyor saksı değişimi yapalı. Yuka agacı da yaprakları sararmıştı. ben toprağın ikisi için yeterli olmadığını düşünmüştüm. ne yapabilirim?
    ***
    Bu iki ayrı tür aynı saksıda gelişebilir. Hiçbir sorun olmaz. Bozulmalardan sebep kökleri eski toprağından arındırmanızdır. Bu hata yüzünden çok kişi bitkilerini öldürüyor. Saksı değiştirirken köklerin en az yarısının eski topraktan ayrılmamasını sağlamanız lazım. Diğer ihtiyaç ise neredeyse tüm gün kesintisiz hava akımlarıdır. Aloe vera hava akımları sayesinde çok güzel gelişir. Çok hızlı ve dolgun yapraklar büyütür. Biraz da direkt güneş ışınları sayesinde birkaç ayda inanılmaz hızlı gelişim kaydeder (işin püf noktası özellikle gece boyunca hava akımları). Şartları uygun hale getirin. Havalar iyice ısınana kadar toprak fazlasıyla kurumadıkça sulamayın.

  31. Ali, İzmir dedi ki:

    Merhaba, önceden kalın yaprakları olan aleovera bitkim yaprakları incelince toprağını değiştirip kökleri temizleyip tekrar diktim. Fakat gelişme göstermedi.Yavru veriyor ama eski olanlar ince ve kıvrık yapraklı gelişiyor. Neden acaba?
    ***
    Ya evde havasız yerde tuttuğunuz için ya da torf toprağın özelliğinden dolayıdır. Veya ikisi birden. Temiz arsalardan toprak alın. Dere kumu ve taş parçaları ile karıştırın. Bunda sağlıklı gelişir. Dışarıda tutun.

  32. Ali, İzmir dedi ki:

    Peki saksı büyüklüğü etki eder mi? Saksısı bitkinin boyutuna göre biraz büyük gibi.
    ***
    Hayır. Aloe vera için saksının fazla küçük gelmesinin de fazla büyük olmasının da önemi yok. Şartlar önemli. Havasız, esintisiz, ışıksız yerde tutmamalısınız.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.