Çiçekli küçük süs ağaçları

Bahçelerimiz için çiçekli küçük süs ağaçları hazır halde aramak yerine bildiğimiz bitki türlerinden kendimiz düzenli budamalarla yapabiliriz.

Bahçelerde devamlı çiçek açan çiçekli küçük süs ağaçları konusu

Konumuz yaz boyu sürekli çiçek açan ve küçük ağaç modeli almaya uygun, uzun ömürlü çalı vb bitkilerdir. Bu tip şekillendirmede bitkilerin boylarını 1,5m ile 3m arasında tutmanız gerekiyor. Amaç minyatür bir ağaç gibi görüntüleriyle sürekli çiçek açarak bahçemize güzellik katmalarını sağlamaktır.

İkliminize uygun türler gerekir

Kendi doğal gelişimi ile yukarıdaki tariflere aynen uyan bitki türleri yok (aylarca çiçekli küçük süs ağaçları). Çünkü en uygunları çok dallı çalı şeklinde gelişiyor. O halde budamalarla ağaç görünümüne sokabileceğimiz uygun çalı tipi bitkileri bulmamız gerekiyor.

İşin en zor tarafı yaşadığımız yerin iklim şartlarına göre uygun türler bulmaktır.

Yaz ayları 35-45C derece çok şiddetli sıcak geçen, geceleri bile en düşük ısının yaz boyunca 26C dereceden aşağı düşmediği Akdeniz ve Ege bölgelerinin düşük rakım kıyı kesimleri bu konuda sanılanın aksine en elverişsiz yerlerdir. Çünkü hedefimize uygun birçok bitki türleri buralarda temmuz başından eylül sonuna kadar durgun olurlar. Ya hiç çiçek açmazlar ya da pek az ve gösterişsiz çiçek açarlar. Ama yine de gayet uyumlu birkaç tür var. Mesela zakkum, bodur begonvil, Japon gülü, duranta, çalı minesi ve süs narı en uygunlardandır. Az uygun olanları ise çok bilinçli bir gübreleme ve uygun bakım ile yaz sıcaklarında iyi verimli olmalarını sağlayabilirsiniz.

Yaz mevsiminde iklim şartları o kadar hoyrat olmayan yerler için uygun türler bulmada daha şanslıyız.

Çiçekli mini ağaçlar

Bitkilerin gereken özellikleri

En önemli özellikleri ilkbahardan sonbahara sürekli çiçek açmaları. Şekillendirme budamaları ile mini bir ağaç görünümlü olmaya uygun bitki türlerinin ortak özellikleri ise 1- çalı bitkiler, 2- liana yani ana gövdesi ağaç gibi odunlaşan sarmaşık/asma tipi bitkiler.

Çalılar ve küçük ağaçlar

Küçük boy çalılar pek uygun değil çünkü boylar 1 metrenin altında kalır. Bunlardan sadece cüce nar uygun ama gereken boya ulaşmaları uzun yıllar ister. Çok özel gübrelerle büyümesini hızlandırırsanız çok iyi olur. Esas uygunları orta boy çalı türler (1m ile 2m arası gelişirler) ve büyük boy çalı türler (2m ile 6 metre arası boyda gelişirler)..

Bunları istediğimiz boya gelinceye kadar en alt yan dallarını sürekli budayacağız. Sadece tepe kısmında sürekli 5-6 yan dal bulunacak. Onları da budarsanız güçsüz kalırlar. Orta boy çalı türlerindeki hedefiniz en fazla 160cm olsun. Büyük boy çalı türlerde ise hedefi 180cm ile 3,5 metre arası uygun göreceğiniz bir boyda tutmanızda yarar var. Sürekli şekil verme budamalarıyla uğraşarak başarırsınız.

Küçük ağaçlara gelince, yerine göre büyük çalı gibi gelişiyorlar. Ama esasında ağaçtırlar. Devleşme eğilimleri olmadığından kendi normal gelişimine göre daha küçük bir ağaç şekli verebiliriz.

Birkaç örnek:

Lycianthes rantonetti
Paşa bıyığı, Erythrostemon gilliesii
Ağaç hatmi, Hibiscus syriacus
Fuchsia magellanica, ağaçlaşan küpeli
Murraya paniculata, portakal yasemini
Fırça çalısı, Melaleuca citrina (Callistemon citrinus)
Abutilon
Duranta erecta
Melekler Borusu çiçeği (Brugmansia)
Peru zakkumu, Cascabela thevetia (Thevetia peruviana)
Lantana camara, ağaç minesi
Japon gülü, Hibiscus rosa-sinensis
Su yasemini, Wrightia religiosa
Zakkum (Nerium oleander)

Lianalar

Liana özellikli bitkiler hem sarmaşık gibi gelişiyor hem de ana gövde zamanla aynı ağaç gövdesi gibi şekil alır. Begonvil ve Acem borusu liana türlere iki örnek. Ama daha uslu gelişen türler lazım. Mesela hanımeli hedefimiz olan konuda en uygun türlerdendir ve üstelik her iklime uyar. Begonvillerden ise bodur begonvil uygundur. Bodur dendiğine bakmayın. Bahçede 6 metre kadar ağaç olur.

Liana türleri ne boyda tutmak istiyorsak o uzunluktaki çok sağlam bir demir direğe bağlı olarak şekillendirmemiz gerekiyor. Yani bahçemizde istediğimiz yere bir liana fidanı dikerken o anda uygun uzunlukta, kalın ve sağlam bir demir direği de beraberinde dikeceğiz. Demir direk bitki ile ömür boyu kalacak. Zira bu türlerin ağaçlaşan ana gövdeleri esnektir ve rüzgarlar eğer. Begonvillerin ana gövdesi ile aşırı gevrektir. En güzel halini aldıktan sonra rüzgar tam orta yerinden kırar ve emekleriniz boşa gider. Yani sağlam demir direk bitkinin yanında ömür boyu kalıcı olmak zorunda.

* * *

Çiçekli küçük süs ağaçları konusunda açıklamalar şimdilik bu kadar.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Çiçekli küçük süs ağaçları' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Zeynep, Hatay dedi ki:

    Oya ağacı (dantel çiçeği), mürver (peremsek), tespih ağacı (zamzalak) çocukluğumda gördüğüm çiçekli ağaçlar.

  2. Neşet, Kayseri dedi ki:

    Merhaba iç Anadolu’ya iklimine uygun çiçekli küçük süs ağaçları var mı?
    ***
    Elbette vardır.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.