Ficus benjamina

Benjamin Moraceae (Dutgiller) familyasının Ficus cinsinin bir türüdür (Ficus benjamina). Ana vatanı güney ve güneydoğu Asya ile Avustralya’dır. Bakımında hava akımlarına sahip olan yerde tutmak hayati önem taşır.

Benjamin, Ficus benjamina salon bitkisi

Genel özellikleri

İklimi ve toprağı uygun olan memleketlerde benjamin 30 metreyi aşan büyük bir ağaç olarak gelişir. Ofis ve salonlarda ise 3 metreyi bulmaz.

Habitat

Ficus benjamina hem sıcak / yarı kurak tropikal iklim bölgelerinin hem de yağışlı tropikal iklim bölgelerinin bitkisidir. Aylarca yağmursuzluğa, aşırı sıcaklara ve haftalarca süren serin yağmurlara uyumludur.

Kullanımı

Benjamin şık, zarif bir gölge sağlayıcı ağaç olduğu için tropikal ve diğer iklimi uygun yerlerde parklara, yol kenarlarına dikilir. Bonsaicilikte de kullanılır. Dekoratifliği sebebiyle salonlarda ve ofislerde en çok tercih ettiğimiz süs bitkilerinden biridir. İç mekânlarda hava temizleyici özelliği olduğunu birçok kaynakta iddia ederler. Fakat siz ciddiye almayın.

Kışa dayanıklılık

Uzun sürmemek şartıyla ve kuzeyli yönlerden rüzgâr almamak şartıyla -5C derece soğuğa dayanır. Ege ve Akdeniz bölgelerimizin tam deniz etkisinde olan ve çok düşük rakım bölgelerinde binaların güney cephelerinde bahçelerde ağaç gibi yetişmesi mümkündür.

Bazı Ficus benjamina kültivarları

Exotica, Danielle, Gold Princes, Golden King, Hawaii, Naomi, Natasha (ficus Yvig), Nuda, Starlight, Variegata.

Evde, ofiste Benjamin bakımı

İç mekânlarda benjamin yetiştirme tavsiyelerinde her yerde gördüğünüz “hava akımları olmaması gerekir” tavsiyeleri ancak benjamininizin sağlığını kaybetmesine ve ölüm sürecine girmesine neden oluyor. Sağlıklı gelişmesi için en başta gelen en önemli şart hava akımlarıdır, esintilerdir.

Güneş ve rüzgar ihtiyacı

Aslında saatlerce süren şiddetli yakıcı direkt güneşe tam uyum sağlar ama direkt güneş almayan şiddetli aydınlık yerlerde de hiç kusursuz gelişir. Sadece koyu gölge ve gündüz boyu iyi aydınlanmayan mekanlar iyi değildir. Tam tepesinde kuvvetli aydınlatan bir flüoresan lamba varsa bu bile yeterlidir. Günde 9 saatten az olmamak şartıyla.

Benjamin için başka hiçbir şey esinti kadar öncelikli önem taşımaz. Sebepsiz sandığınız zamansız yaprak sararması, yaprak dökümü hava akımlarının olmayışı yüzündendir. Gelişiminin durması, aylarca bir tek yaprak açmaması da yine aynı sebepledir. Ya havasızlık ya yetersiz hava akımları. Yıllardır Benjamin yetiştiriyorum. En iyi en coşkulu yapraklanmayı, gelişmeyi evin hava cereyanı en yoğun köşesinde gördüm (İstanbul hava şartlarında). Hava cereyanından koruyunuz ısrarlı tavsiyeleri bir çeşit hurafedir.

Toprak

Toprağın süzekliği ve havadarlığı önemlidir. Salonlarda Ficus benjamina yetiştirmek için 3 ölçü salon bitkilerine özel torf toprak + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü dere kumu karışımı yapın.

Sulama, besin verme, yıkama rejimine dikkat edin

Yoğun yaprak dökme zamanında (bu dönem genelde kasım ortasından aralık sonuna kadardır) toprak kupkuru oldukça sulayın. Diğer zamanlarda toprak üst yüzeyi hafifçe kuruduğunda sulayın. Sıcak yaz günlerinde eğer yeri devamlı esintili ise (özellikle de dışarıda tutuyorsanız) her gün bile sulamanızda sakınca yok. Rüzgar + bol sulama bir araya gelirse benjaminler çok güzel dallanıp budaklanır ve hızlı büyür.

Besin olarak Çiçekcoçturan, Vilmorin, Genta gibi sıvı besinlerden ayda bir iki defa yeterlidir.

Normal sulamalarda mutlaka saksının alt deliklerinden az da olsa bir miktar su dışarı çıkmalıdır. Buna büyük önem verin (ayrıntılı bilgi). Az miktar su kullanmayın. Ancak besinli sulamalarda miktar önemli değil.

Yıkamasına gelince ne kadar sık yıkarsanız o kadar iyi olur. Bunun için banyoya götürün. Duş ile tazyikli suyu yaprakların üstüne, altına ve tüm dallara tutarak adam akıllı yıkayın. Bu sırada toprağının ıslanmasında bir sakınca yok.

Saksı, toprak değiştirme

Benjaminin saksısı köklerinin sığacağı kadar olmalı. Gereksiz yere  koskocaman saksı kullanmayın. Toprak değiştirmeyi iki veya üç yılda bir defa yapın. Kökler saksı yetersiz kalacak kadar çoğalmışsa az farkla bir boy büyük saksıya aktarın. Saksı-toprak değişimini eğer bulunduğu yerde güçlü hava akımları oluyorsa yılın herhangi bir zamanında yapın. Değilse sadece mayıstan itibaren eylüle kadar yapmalısınız. Benjamin kökleri pek hassas değildir. Yani topraktan sökerken rahat olun.

Dinlendirme

Ekim ayı sonundan aralık ayı sonuna kadar sadece toprak adam akıllı kupkuru oldukça sulayın. Besin vermeyin. Bu süreçte fazlaca direkt güneş alması da iyi olur. Bırakın istediği kadar yaprak döksün. Dinlendirme sonunda (20-25 aralık gibi) banyoya götürüp duş altında uzun süre yıkayın. Toprağını da bol bol sulayın. Bundan sonra yeri mutlaka çok havadar olmalı. Ve artık normal sulamaya, beslemeye devam edin. On onbeş gün içinde her yerinden filizler çıkardığını göreceksiniz.

Budama

Hafif budamaları her zaman yapabilirsiniz. Benjaminlere daha ciddi budamayı yaprak dökümü zamanının üçüncü haftada yapın (aralık ayı başı gibi). Korkmadan istediğiniz gibi budayın.

Benjamin fidanı üretimi

Benjamin (Ficus benjamina) çoğaltılmasında en etkili yol » Ficus çoğaltma sayfasında anlattığım çelikle üretme konusunun 2. maddesidir. Oradan bakın.

Basit çoğaltma yöntemi: Başlangıç için ocak ayının ortasından mart ayına kadar en iyi zamandır. 10cm kadar, 1 yaşını geçmemiş benjamin dallarından kesip alın. Yapraklarını koparmadan en diplerinden makasla kesin. Sadece en üst üç yaprak kalsın. Çay bardağına yarıdan biraz fazla su doldurun. Dalı içine yerleştirin. Suyu 10 günde bir defa defa değiştirmelisiniz. Bulunduğu yer havadar ve çok kuvvetli aydınlık olmalı. Biraz güneş alıyorsa zararı yok. Köklenmeye 1 ay içinde başlar. Kökler en az 5cm uzayana kadar bekleyin. Sonra eşit ölçülerde torf + ponza taşı karışımına dikin. Karşım yeterince nemli olacak. Fazla ıslak olmamalı. Diktikten sonra sulamayın. Bir poşete geçirip hava almayacak şekilde bağlayın. Direkt güneş almayan ama kuvvetli aydınlık yerde bir hafta bekletin. Bu sırada kökler toprağa adapte olur. Sonra naylonu açın, güzelce sulayın, bir daha kapatmayın. Yeri esintili olursa süratle büyür.

Zararlıları ve Problemleri

İç mekanlarda hiç eksik olmayan zararlısı örümcek bitlerdir. Buna her ilaç fayda etmez. Benjaminimin yaprakları bitlendi diye çok şikayet geliyor. Birçok parazit türleri benjaminlere musallat olur. Ayrıntılı mücadele bilgileri için ve bit türleri için » bitki bitleri sayfasına bakın. Sık sık yıkamak parazitlerden korumak için etkili bir yoldur.
— Başka bir zararlısı: Dallarda mercimek kadar kahverengi kabartılar oluşturuyor ve dalları, yaprakları yapış yapış ediyor. Yani koşnil türlerinden bir parazit. Zirai mücadele ilaç satıcılarına sorup gereken ilacı alın ve tarifine göre uygulayın.

En sık görülen problem, en çok şikâyet konusu zamansız yaprak dökülmesidir. Benjamin bir ortamdan çok farklı bir ortama yer değişikliğinde yaprak dökebilir. Eğer yeri yeterince havadar ise önemli değildir. 2-3 hafta içinde yeni yerine adapte olur ve yeniden yapraklanmaya başlar. Fakat eğer yeri havadar değilse benjamininiz yapraklarını dökmeye devam edecek, ölüm sürecine girecektir. Hava akımları olmayan mekânlara kesinlikle benjamin tavsiye etmiyorum.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Ficus benjamina' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Özden, Ankara dedi ki:

    Evde bebek ve kedi var. Süt aktığını gördüm. Zararı var mıdır?
    ***
    Eğer bitkiyi yerlerse zehirlenirler. Yemezlerse sorun olmaz. Sütü ise yüzlerine gözlerine sürerlerse bunun da ciddi zararları olabilir.

  2. Serkan, İstanbul dedi ki:

    Kışın benjaminim çok yaprak döküyordu. Sonra 2 haftalık izine gittik. Hava alsın diye balkona koymuştum. Tam da kar yağmış. Muhtamelen soğuktan bütün yaprakları kararmış ve solmuştu çürük çürük gibiydi. Mecbur bütün dallarını budadım baştan çoğalsın diye. 3-4 ay geçti. Düzenli olarak suluyorum. Hava güneş alsın diye balkona koydum. Hiç bir yeşerme yok aylardır. Kurumuş mudur bir çaresi var mıdır? Boşa mı uğraşıyorum?
    ***
    En dip kısmını kazıyıp kontrol edin. Eğer canlı ise ya bembeyaz süt gibi öz su çıkar ya da beyaz-yeşil karışık renkte canlı doku görürsünüz. Bunlar yoksa ölmüştür. Ama varsa üst kurumuş yerleri kesin. Canlı kısımlara ulaşana kadar budayıp kısaltın. Yakında filizlenir.

  3. Zehra, Ankara dedi ki:

    Geçen yıl iki tane benjamin aldım. Uygun toprağa ikisini birleştirip diktim. Çok köklü gür bir bitki oldu. İlk aldığımda oldukça ufaklardı. Biraz boylandılar. Yaprakları gayet iyi durumda. Karşı komşumun kapısında atmak üzere olduğu benjamini görünce izniyle aldım. Bitki yaşıyor. Yeni sürgünler de vermiş ama çok çıplak. Alt tarafı neredeyse tamamen boş. üstlerde uzun dalların sadece uçlarında yapraklar var. Birkaç günlük gözlemime göre herhangi bir hastalığı biti paraziti yok gibi. Önlem olarak ayrı bir yerde tutuyorum zaten. Bu bitkiyi canlandırıp altlardan yaprak vermesini sağlayabilir miyim? Bir de üstteki sadece uçlarında yaprak olan dalların yeni yapraklar çıkarması mümkün mü? Bu atılmaktan son anda kurtulan bitkiyi bir şekilde canlandırırsam kendi bitkimle birleştirmemim bitkiye bir zararı olur mu?
    ***
    Siz nerede tutuyorsanız orasının şartları iyi. Bunu da orada tutun. Ama önce budayın. Bir hayli kısaltın. Duş altında tazyikli su ile iyice yıkayın. Toprağını diğerlerine yaptığınız gibi toprakla değiştirin. Bütün bunları yaptıktan sonra diğerlerinin hızlı geliştiği yere koyun. O da orada hızlıca yeni dallar uzatır. Diğer ikisinin saksısını büyütmeniz gerekmedikçe rahatsız etmeyin. Ne zaman büyük bir saksıya geçirecekseniz o zaman üçünü birleştirmeniz daha iyi olur.

  4. Hulya A. -Kirsehir dedi ki:

    Benim bu Benjamin’le başım dertte. Sizin son tavsiyeniz üzerine camı açık çok güzel esintili sabah güneşi de gören salonumda pencere önüne koydum. 15 günden fazla zaman geçti ama hiç bir gelişme olmadı. Bende su dolu bir kovaya koydum toprağından arınsın diye. Hem yeni toprağı hazırlayayım hem de kökler eski topraktan arındırken zarar görmesin diye suda bekletmek istedim. Ama toprak 2 gündür suyun içinde. Bitkiden hiç ayrılmamış kalıp gibi duruyor. Ben kendim elimle ayırmaya çalışsam muhtemelen köklere zarar veririm diye dokunmadım. 2 gündür suda, dökülen bir avuç bile değil diyebilirim. Nasıl hareket etmeliyim bilemedim.
    ***
    Elinizle uğraşırsanız en azından çoğu kökler kopmadan gider. Yine de hiç gitmiyorsa cocopeat belasını toprak diye kullanmışlardır. Biraz uğraşacaksınız. Bu durumda köklerin rahatsız olması, kopması hiç önemli değil. Zaten fazlasıyla zarar görmüş olduğu uygun yerde hiçbir filizlenme yapmamasından belli.

  5. Hayriye, Çankırı dedi ki:

    Bitkimin yapraklarında hafif yapışkanlık var. Daha önce de unlu bit sebebiyle bakıma almıştım o süreçte yaprakları dökülüyor bitkim güç kaybediyordu. Ama bu kez bırakın güç kaybetmeyi aksine her yerinden yeni yapraklar fışkırıyor iyice dallanıp budaklanıyor. İlk defa bu kadar coşkulu gördüm bitkimi. Diğer hastalıktaki gibi sabunlu su, soğanlı su, oksijenli su, sık sık yapraklarını silmek vb. ne denediysem bu yapışkanlık geçmiyor. 3 aydır uğraşıyorum ama düzelmiyor. Evimde 7 aylık bir bebeğim var. Bu sebeple zirai ilaca biraz mesafeliyim ama son çare oysa onu denerim.
    ***
    Spreyleme kullanım şeklinde nim yağı (neem oil) çok tavsiye edilen bir şey. En iyisi budur. Yoksa Avirmec EC adlı ilaçtan tavsiye ederim. Ama bu ilaç ev içinde uygun değil. Dışarıda uygulayın. Bu arada sizin orada geceleri fazla serin hava oluyor ve dışarıda tutmak bu yüzden tehlikeli. Daha ilk saatlerde köklerden çürüme başlar. Sabah erkenden, en geç saat 9’da dışarı çıkarın. İlaçlayınca (ilacın tam etkili olması için) 6 saat boyunca büyük çöp poşetinde kapalı tutmak lazım. Sonra açın ve güneş batana kadar dışarıda havalandırmaya bırakın. Böylece zehirli koku bir hayli azalır. Güneş batarken tekrar içeri alın. İlk bir veya iki gün bebekten uzak bir odada tutun. Neyi nasıl yapacaksınız açıklaması şurada: https://azbitki.com/bitler#etkili

  6. Onur Arsuz dedi ki:

    Öncesinde bilgisiz ve ilgili benjamin yorumlarına bakarak bir benjamini ışık alan ama havasız, esintisiz yere koymuştum. Yapmayın demelerine rağmen bir deneyeyim diyerek 3 benjaminimi de yarı zaman güneş alan bahçeme diktim. Salondakini kaybetmek üzerindeydim ki geçen hafta ilk kez yazınızla tanıştım ve hava esintisinin faydalı olduğunu öğrendim. Bir haftada yaprak dökmeyi kesti ve yeni filiz verdi. Bahçedekiler gayet sağlıklı. Hatta güneş alan batı cephesindeki yapraklarda çok güzel sarı tonlar oluştu. Benjaminimin adına size teşekkür ederim.
    ***
    Rica ederim ben de teşekkür ederim. Tüm Ficus türleri hava akımlarına fazla ihtiyaç duyarlar ama bu konuda en hassası benjamindir.

  7. Meltem, Samsun dedi ki:

    Benim altı örgülü benjaminim var. 10 yıl önce almıştım. Gür, sıkı yaprakları vardı. Eşim 4 yıl önce budadı. Ondan sonra hiç gürleşmedi. Kel kaldı. Bir tarafı çok daha seyrek. Sürekli açı olarak döndürüyorum ama gayda etmiyor. Ne yapmam gerekiyor? Bu arada saksı toprak değişimi de yaptım o da fayda etmedi.
    ***
    Öyleyse yaşayamayacağı bir yerde tutmaktasınız. Eğer perde arkası ile duvar-pencere köşesi bir yerde tutuyorsanız orada olmaz. Nedense herkes bitkilere en uygunsuz yer olarak öyle köşeleri seçiyor. Benjamin mümkün olduğunca sürekli hava akımları, hatta ev içi hava cereyanı ve çok güçlü ışık ister. Perde arkası havasız ışıksız dip köşe yerlerde git gide kötüleşir.

  8. Sedef A. -İstanbul dedi ki:

    Minik bir çelikten yetiştirdiğim 12 yaşında bir benjaminim var. Boyu neredeyse 1,5m ve hacimli. Arada budarım. Beş ay önce taşındım. Önce bir süre yaprak döktü ama sonra uyum sağladı. Yenilerini veriyor şimdi. Güneş alan açık balkon camının önünde duruyor. Toprak çok eskidi. Sanırım üç seneyi geçti. Az saksı büyüterek toprak eklemesi yapabilir miyim? Çok kıymetlim biraz çekiniyorum açıkçası. Elimde yapraklılar için torf, 3-5 ve 8-10 mmlik dere kumu ve 3mm lik lav taşı var. Bunlar uygun mu? Bir de yıkama yaparken çünkü silmek imkansız çeşme suyu kullanmıyorum ama yukarıdan maşrapa ile suyu dökerken zarar veriyor muyum?
    ***
    Çekinmeyin. Kökleri eski topraktan tamamen arındırmazsanız hiçbir şey olmaz. Zaman ise şimdi tam en iyi zaman. Köklerin en az yarısı eski topraktan hiç ayrılmayacak şekilde yeni saksıya yeni toprak ilavesiyle aktarın. Biraz iri taneli ponza taşı olsa daha iyi olurdu. Dere kumu büyük saksılarda ağırlığı arttırır. Lav taşından kullanın. Yıkamak için musluk suyunun hiçbir zararı olmaz. Maşrapayla yanlış. Banyoda duş ile tazyikli su ile, hem suyu her yönden ve alttan fışkırtarak yıkamanız lazım.

  9. Selvi knsv dedi ki:

    Kocaman Benjamin çiçeğim kısa sürede tüm yapraklarını döktü. Şimdi sadece dalları kaldı. Kurtarmaya çalışıyorum. Saksı, toprağını ve yerini değiştirdim. Canlandırmak için ne yapmalıyım?
    ***
    Eğer ölmemişse 7/24 sürekli hava akımları canlandırır. Yani dışarıda tutmanız lazım.

  10. Serra, Bilecik dedi ki:

    Benjaminimin sadece dallarının ucunda yaprakları var. Bolca yenilerini veriyor ama sürekli dal uçlarından. Ayda bir tazyikli suyla yıkıyorum ama düzeltemedim. Balkonum çok fazla güneş alıyor. Oraya koysam işe yarar mı? Yoksa zarar mı veririm?
    ***
    Sürekli filizleniyorsa yeri uygun demektir. Bitlenme mutlaka vardır. Ayda bir yıkamak hiçbir şey ifade etmez. En az haftada bir yıkamalısınız. Ya da örümcek bitler için uygun ilaç bulup kullanın.

  11. Şule, İstanbul dedi ki:

    Nisan ayında örgülü benjamini eve getirdim. Kısa sürede örgü kısımlarından yeni yapraklar verdi, dallar uzadı. Havaların ısınmasıyla yaprak dökümü başladı. Yerini değiştirip cam önüne aldım. Şu anda yaprakların 3/4 ü kahverengi, kuru ve üzerinde dökülmüyor ama kuruyor. İlk aldığımda saksı değiştirdim. Kuruma başlayınca toprağını yandan açıp kontrol ettim. Nemliydi. İlk saksı toprağı sert ve kalıp gibi duruyor. Saksım büyük fakat satın aldığım bahçe marketteki çalışanlar yönlendirdi saksıya. Toprağı bahçe markette satılan klasik 40 Lt toprak. 10 günde bir genta bitki besini veriyorum. Ne yapabilirim, yardım rica ediyorum.
    ***
    Bahsettiğiniz tip topraklar genellikle dış mekan (bahçe,balkon) saksıları içindir ve salon bitkilerini öldürür. Üstüne bir de bitki besini vermişsiniz. O uygunsuz toprak böylece salon bitkileri için tam bir zehir haline gelmiştir. Acilen sökün ve köklerini yıkayın. Çürük yerlerini kesin. Günde iki defa suyunu değiştirerek üç beş gün suda bekletin. Bu sırada 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı ile yeni toprak karışımı yapmalısınız. Sonrra bu yeni karışıma dikin ve sulayın. Sık sık esinti alacağı bir pencere yanında tutun.
    Diğer hatalarınız sanıyorum sulamalarda az su kullanmak ve toprak fazlasıyla ıslak olduğu halde düzenli gün aralıklarıyla sulamaktır. Bitki besini sadece ayda bir vermeliydiniz. Şu iki sayfayı kesinlikle okumanız lazım:
    1- Yaygın ve öldürücü sulama hatası
    2- Salon bitkilerine sağlıklı torf toprak hazırlamak

  12. Ege, Batman dedi ki:

    7 yıldır baktığım 2 benjaminim var. Tatilde komşuma emanet ettim. Sanırım çok sık sulamış. Yeri de kısıtlı zamanda hava aldı. Döndüğümde bayağı yaprak dökmüştü. Havasızlıktan diye yerini değiştirdim çok önemsemedim. Ama şimdi gittikçe tüm yapraklar sararmaya solmaya başladı. Cansız sarı bir görüntü aldı. Galiba topraktaki tuz da arttı çünkü saksı yüzeyi kireçli gibi bembeyaz. Ne yapmalıyım?
    ***
    Toprak yüzeyinin renklenmesi önemli değil. Yıllarca aynı toprakta ise şimdi kökleri eski toprağından fazla arındırmadan yeni toprağa geçirin. Yanlış sulamalar toprağın kimyasal dengesini bozar ve bitkileri öldürür. Şu sayfayı dikkatle okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  13. Ayşe, İstanbul dedi ki:

    İnternetten aldığım benjamin kısa surede çok yaprak döktü. Evin farkli yerlerine koydum. Şimdiki yerinde dökülme azaldı ancak yeni çıkan filizler hiç büyümüyor. Sanki uykuya geçtiler. Eski canlılığına kavuşması için ne yapmam gerekir?
    ***
    7/24 sürekli hava akımları etkisinde olmadıkça iyi bir gelişim beklemeyin. Evde en havadar yer neresi ise orada tutun. Ben İstanbul’da iken benjamini salonda hava cereyanı olan yerde tutardım. Sadece orada güzel gelişim gösteriyordu.

  14. Filiz, Ankara dedi ki:

    Benjamini kışın nasıl bir yere koymalıyım? Balkonum şu an çok güneş alıyor. Direkt güneş zarar verir mi? Kendi toprağını değistirmeli miyim?
    ***
    Balkonda olmaz. Salon bitkisidir. Toprağını değiştirmeyin. Merak ettiğiniz, daha doğrusu ihtiyacınız olan her şey için lütfen yukarıdaki bakım bilgilerini okuyun.

  15. Filiz, Ankara dedi ki:

    Kışın havadar yer bulmak zor. kapı pencere açılsa bile belli zaman aralıklarıyla açılıyor. Bu yeterli olur mu?
    ***
    Evlerde zaten yazın bile pencereyi sürekli açık tutamayız. Olduğu kadar yapacaksınız. Yeterli olur mu olmaz mı hiç canınızı sıkmayın. Zaten bugünlerden aralık ayı sonuna kadar bunların yaprak dökme zamanı. Bu dönemde toprak kupkuru oldukça sulayın ve yaprak dökmesine aldırış etmeyin. Aralık sonuna doğru dökülme durur. Sonra normal sulamaya geçersiniz. Belki sizin evin şartlarında zaman farklı olabilir. Mesela belki ocak ayında yapraklarını dökmeye başlar. Kısaca yılda bir defa sonbaharda veya kışın 6 haftalık bir sürede yapraklarının yarısını filan dökmesi normaldir.

  16. Pınar, Çanakkale dedi ki:

    2 benjaminimi bahçeye dikmeye karar verdim. Evin güney cephesinde. Yalnız bahçe çok taşlı bir toprağa sahip. Olumsuz bir etkisi olur mu? Çok endişeliyim sağlıklı 2 benjaminim için. Ama artık çok büyüdüler ve evden uçma zamanları geldi.
    ***
    Kışın ölürler. Bodrum’da bile bazı kışlar bunlar soğuğa dayanamayıp tamamıyla donup ölüyor. Orada kesin ölürler.

  17. Hakan S. -Ankara dedi ki:

    20 seneye yakın baktığım benjamin yeni evimde yaprak kıvırmaya başladı. Eski evim güneşin doğuşuna sahipti yeni evim çift camlı. Doğuştan batana kadar güneş alıyor ve ciddi aydınlık. Başta camın önümdeydi. Heralde tül yok diye düşündüm tül ekledim. Sorun devam edince kırık beyaz güneşlik de ekledim. Sizce direkt güneş mi etken yoksa başka sebebi mi var?
    ***
    Güneşle ilgili değil. Başka bir sebep söz konusudur. Mesela şimdiki yeri eski alışık olduğu yere göre çok fazla sıcak ve daha az hava nemine sahip ise.. Veya yaprak bitleri dadanmış da olabilir. Kıvrılmalarla birlikte cansızlaşmalar da oluyorsa köklerde çürüme başlamıştır.

  18. Gülcan, Konya dedi ki:

    Çöpün kenarında benjamin buldum. Çoğu yaprağını dökmüş ve dallarında kuruyanlar var. Kalan yapraklarında sanki yapışkan bir şey dökülmüş gibi yapış yapış. Bu durumda kurtarabilir miyim? Ne yapmalıyım?
    ***
    Yapış yapış olma durumu ve dal kurumaları yoğun bitlenme yüzündendir. Bu yüzden atmışlardır. İyice yıkamanız lazım. Hatta bulaşık deterjanı ile yıkayıp durulayın. Sonra evde güneşli pencere önünde tutun.

  19. Beytullah Özdemir dedi ki:

    Kışın cam balkonda (güney cephesi) idi ve hiç yaprak dökmedi. Şubat Sonu Mart’tan itibaren yapraklar dökülüp yeni yaprak veriyor. Ama yaprak dökülme bitmedi. Bir kere hortumla püskürtme ve bir kere de toprak yıkama yaptım. Yine devam ediyor. Yazdığınız gibi tam kuruyunca suluyorum. Şu an şehrimde 22 derece ve iyi güneş alıyor baya halen tam kuruyunca mı sulayayım? Toprak ekledim. Budama yapayım mı bu ayda? Ayrıca gövdelerinden ayırıp başka saksıya başka gövde alayım mı? Budama nisan sıcağında olur mu?
    ***
    Yaprak dökmesi aslında kasım ayından aralık ayı ortalarına kadar yoğun olması lazım. Duruma göre yapraklarının yarısından fazlası dökülebilir. Şimdi olması normal değil. Belki bulunduğu yerin şartlarına göre öyle bir etki olmuş olabilir. Veya mini örümcek bitler zarar veriyordur. Güneş altında büyüteçle iyice kontrol edin. Çok soğuk ayların dışında sulamaları çok sık yapmanızda bir sakınca yok. Budama bir şeyi değiştirmez. Fayda beklemeyin. Ama küçültmek istiyorsanız o başka. Her zaman budayabilirsiniz. Ayırmanızı tavsiye etmem. Bir saksıda bir tane olunca cılız görünümlü kalırlar. En az üçü bir arada tek saksıda çok güzel görünümlü oluyorlar. Ayda bir defa bitki besini vermeyi unutmayın.

  20. Çilem, İstanbul dedi ki:

    Yeni aldım hasırlı. Hasırı kalacak mı çıkarmam gerekir mı? Ayrıca hangi bitki besinini ne zaman kullanmam gerekir?
    ***
    Hasırlı ilk defa duyuyorum. Herhalde süs için koymuşlardır. Olmaması gerekir. Genel kullanım bitki besininden ayda birde verin.

  21. Gülsüm, Ankara dedi ki:

    Benim Benjamin’im baya iyi aslında. Birkaç yıldır bakıyorum. Hep de yeni yapraklar verir. Son zamanlarda yeni yapraklarının yarısı kahverengileşiyor. Dibinde iki yerde sarı/açık yeşil mantar oluştuğunu fark ettim.
    ***
    Mantarların zararı yok. Yapraklardaki zarar toprağının bozulmasıyla ilgilidir. Toprağını değiştirin ve şu sayfayı mutlaka okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  22. Burak, Ankara dedi ki:

    Evdeki benjaminimin yaprak birlesme yerlerinde beyaz mum gibi birikintiler oluştugunu fark ettim. Un biti sanıp ayıklamaya çalıştım ama koparınca sut gibi bir şey aktı. Zararlmıdır? Hepsini temizlemeye çalışayım mı?
    ***
    Doğal özelliği öyle. Her yaprakta oluyor. Hastalık filan değil.

  23. Nuran, İzmit dedi ki:

    2 sene önce aldığım salonda hep güneş gören Benjamin geriliyor, küçülüyor. Genellikle pencereler açılmıyor, hava almıyor. Güneyi gören, kuzeye kapalı, kuzey rüzgarı almayan açık balkonda açık havada dursa olur mu?
    ***
    Kuzeyli rüzgarları almasa bile balkon kışın ne kadar soğuk oluyor bu da çok önemli. Tahminimce orada -2C dereceye kadar olan soğukta zarar görmez ama belli de olmaz. Zaten oralarda daha fazla soğuk oluyordur. Risk büyük.

  24. Os, Kayseri dedi ki:

    Bit pazarı tabir edilen yerden atıl bir benjamin almışım. Sarmaşık olduğunu sanıyordum değilmiş. Benjamin oldugunu sayfanızdan anladım. Çubuğa sarılı güzel gelişen bu bitki yerini sevdi. Sarmaşık formunda yetiştirebilir miyim. Şu anda 1 metre boyu var.
    ***
    Benjaminden sarmaşık tarzı gelişim olmaz. Aldığınız bitki başka bir şeydir. Muhtemelen yıldız yasemin olabilir. Eğer öyleyse çok şanslısınız.

  25. Arzu, Kocaeli dedi ki:

    Merhaba benjamin bitkisini 2 ay önce suda köklendirdim. Fakat dikerken kökünü düzeltirken koparttım. Uuzamamış beyaz kökleri vardı. Diķtim ve poşetle bağlayarak bekletsem saksısında köklenir mi acaba?
    ***
    Olabilir de olmayabilir de. Bekleyip göreceksiniz. Şansınıza toprak uygunsa sorun çıkmaz.

  26. Ferdi, İzmir dedi ki:

    Boyu 2m olan benjamine bir miktar budama yaptım. Dinlendirme dönemini 23 aralıkta bitirdim. Yapraklarını yıkadım ve saksının altından su çıkıncaya kadar suladım. İlaveten yapraklarına parlatıcı uyguladım. Dün ve bugün aniden çıkan yeni filizlerin düştüğünü gözlemliyorum. Az miktar demirsülfat vermiştim.
    ***
    Salon bitkilerine sadece salon bitkilerine özel hazırlanmış bitki besinlerinden vermek lazım. Başka şeylerin ciddi zararları olabiliyor. Filizlenmeyi beklerken yaprak parlatıcı sprey kullanmak da hata. Önce yeni yapraklar gelişir, olgunlaşmalarını tamamlarlar, bitki gayet bolca yapraklı hale gelir, ondan sonra yeni filizler çıkarıyor olsa bile parlatıcı sprey kullanabilirsiniz. Ayrıca, kuvvetlice yıkamamışsanız örümcek bitler yeni filizleri mahvediyor ihtimali var. Benjaminleri en azından her iki haftada bir duş altında tazyikli su ile adamakıllı, elinizden geldiğince kuvvetli yıkamalısınız. Çünkü örümcek bitler benjaminlere fena halde musallat oluyor ve çözümü yok. Veya her 15-20 günde bir ilaçlama yapmak gerekir. Ama ilaçlamakan daha iyisi daha sağlıklısı dediğim gibi kuvvetlice su sıkarak yıkamaktır.

  27. Ata, Ankara dedi ki:

    Şu an Mart. Ankara’da kuzeydoğu cephesinde cam balkonda bakılır mı? Gündüzleri balkonun camlarını açarak cereyan sağlamanın yararı olur mu?
    ***
    Sıcak yere alışık bir bitki, ne tür olursa olsun, aniden az farkla bile olsa daha serin bir yere yerini değiştirince anında kökleri çürüyüp gidiyor ve bitki ölüyor. Bu fikirden vazgeçin.

  28. Asiye, Bodrum dedi ki:

    Benyamin ağacı bahçemizde. Komşularımız endişeleniyorlar evin temeline zarar verecek diyorlar. Doğrumu dur?
    ***
    Kısmen doğru. Bildiğimiz incir ağacı nasıl hareket ediyorsa, benjamin ondan farksız hareket eder. Zaten aynı cinsten ağaçlar bunlar (Ficus). Ama günümüzdeki binaların çoğunun temeli zarar görmez. Eski zaman evlerinin temelleri zarar görür. Veya temeli sağlam olmayan evler zarar görür.

  29. Leyla, İstanbul dedi ki:

    ficus benjamin’imin gövdesinde açıklık var. neden olmuş olabilir? budamam gerekir mi? iki hafta önce toprağı ve saksısı değişti. sonrasında yapraklarda yapışkanlık ve minik sarı – açık kahverengi noktalar oluştu. bazı yapraklarda o noktalar deliğe dönüştü. sanırım bitlendi. boyu 2 metre, duşa sokamıyorum. neem veya tesbih ağacı yağıyla yaprakları spreyleyip sonra da silmek etkili olur mu? toprağı tekrar değiştirmek gerekli mi, strese girer mi?
    ***
    O tür mamüllere güvenmeyin. Piyasada her şeyin sahtesi dolaşıyor. Örneğin bal ülkesi Türkiye’den dış ülkelere yapılan ihracatta giden balların yüzde doksanı sahte çıkmış ve geriye iade etmişler. Bu kadar alçak namussuz bir toplum haline geldik. Her alanda, her yerde bitmez tükenmez dolandırıcılıklar git gide hızla artmakta.
    Yapraklardaki bozukluk yaprak bitlerinin ısırmaları sonucu oluşan hem yaralanıp kuruması, hem de yine bitlerin ısırmaları yüzünden olan “yapraklardaki öz su sızıntısı”ndan sonra oralarda mantar hastalığı başlaması yüzünden olmuş gibi görünüyor. 2m fazla uzun değil. Banyoya götürüp yıkayabilirsiniz. Olmazsa biraz kısaltın. Sık sık çok güçlü su ile yıkanmaya ihtiyacı var. Dallarda hiçbir toz birikintisi olmamalı. Yıkarken küçük bir fırçayı dallarda gezindirmek iyi olur ki dallara danadan parazitler ve yumurtaları su ile gitsin. Ayrıca o yarık dalları budamanız iyi olur. Fazlasıyla havadar, hatta ev içi hava cereyanı olan bir pencere yanında tutarsanız budamadan sonra hızlıca her yerinden bol bol dallanır, çok daha gösterişli hale gelir. Yıllardır aynı saksıda aynı toprakta idiyse yukarıda tarif ettiğim gibi bir toprak hazırlayarak taşıyabileceğiniz kadar büyüklükte bir saksıya yeni toprak ile aktarın. Köklerinin yarısı kadarının eski toprakla bağlantısı olması lazım. Yani saksı-toprak değiştirirken kökleri eski toprağından tamamen arındırmayın. Çok uzun köklerden bazılarını kesip kısaltın.
    Önceki cevabımı buraya aldım:
    Yapraklara su fısfıslamak kapalı mekanlarda feci hastalıklara sebep olur. Bu hataya herkes düşmekte. Oysa kesinlikle hiçbir şekilde ihtiyacı yok, faydası olmaktan ziyade feci zararları olur. En hayati ihtiyacı mümkün olduğunca sürekli hava akımlarıdır. Sık sık (en geç 15 günde bir) banyoda çok tazyikli su ile duş aletini tutarak tüm yaprakların altını, üstünü ve tüm dalları iyice yıkamak büyük fayda verir. Sonra silkeleyip su damlalarından arındırın ve yerine götürün. O sırada pencere açık olsun ki hava akımları ıslaklığı çabucak gidersin.

  30. Leyla, İstanbul dedi ki:

    Benjamin yapraklarını ve gövdesini duşta yıkarken saksıya poşet geçireyim mi? toprağı çamura döner çürür diye korkuyorum. Sorunlu yaprakları kesip bitkiden uzaklaştırmak doğru mu? budama yaparken nelere dikkat etmeliyim? kafama göre her kuru dalı kesebilir miyim? kurumuş daldan yeni yaprak çıkma ihtimali yok mudur? son olarak açık gövdedeki dallar hala yeşil yapraklar veriyor, bir süre gözlem yapıp mı hareket etsem? o açılma neden olmuş olabilir peki?
    ***
    Ben her zaman toprağı kuruduğu zamanlar banyoya götürüp yıkamışımdır. Böylece toprağı da hem sulanmış hem iyice yıkanmış oluyor. Benjaminler zaten bu şekilde toprağının ve köklerinin taze suyla bol bol yıkanarak sulanmayı severler. Böyle yapmanızı tavsiye ederim. Sorunlu yapraklardan diğerlerine zarar gelmez. Yeter ki yıkamaları hiç ihmal etmeyin. Yaprak parazitleri daima körpe yapraklarla uğraşır. Sonra o körpe yapraklar hasarlı olur. Bitler mecbur kalmadıkça eski yapraklarla pek uğraşmaz, varsa körpe yaprakları tercih ederler. Kuru dalları istediğiniz gibi kesebilirsiniz. Dallardaki dış kabuğun açılması toz birikiminden ve tozlarla birlikte gözle görülmesi zor küçüklükteki parazitlerden dolayı olur. Dış derinin de yapraklar gibi havaya, hava akımlarına ve tertemiz olmaya ihtiyacı var. Ayrıca, toprağının besleyicisiz kalması, hiç bitki besini vermemeniz de birçok sorunlara yol açar.

  31. Ayşegül, Samsun dedi ki:

    Çiçekçiden Benjamin aldım. 1 hafta kadar oldu. Aydınlık, havadar bir yere koydum. Yerine alışsın diye henüz sulamadım. Yaprak döküyor. Ve bugün farkettim beyaz böcekler var. Onlardan kurtulmak için ne yapmalıyım?
    ***
    Böcekler yapraklarda değil toprakta iseler zararları yok. Fakat yapraklarda mini beyaz sinek parazitleri varsa çok kötü. Ya ilaçlayacaksınız ya da tamamıyla yok oluncaya kadar iki günde bir tazyikli su ile yıkamanız lazım. Yaprak dökmesi aşırı bitlenmeden olabileceği gibi daha çok havasız yerlerde olur. Bol bol esinti, hava akımları ister.

  32. Ayşegül, Samsun dedi ki:

    Birkaç hafta önce aldığım benjamin çok fazla yaprak döktü ve bazı dalları kurudu. Beyaz bit vardı ama onlardan arındırdım. Bunlara rağmen halen canlı yaprakları ve yeni filizleri var. Saksısını değiştirdim ve biraz toprak ekledim. Kökleri açık renkli iyi durumda. Henüz sulamadan beklemeye aldım. Aydınlık havadar bir yere koydum. Öğrenmek istediğim, kuru dalları budamam uygun olur mu? Ayrıca açık veya kapalı balkonda bulundurmak doğru mudur?
    ***
    Benjamin çok fazla hava akımlarına ihtiyaç duyan bir bitkidir. Alıp da evde havasız kuytu yere, bu yetmez gibi bir de perde arkası-duvar/pencere köşesi yerde ışıktan mahrum ederseniz yapraklarını döküp kel kalır. Salonda en sık açacağınız pencere hangisi ise onun yanında tutmak zorundasınız. Güneşten mahrum etmeyin. Kuru dalları kesebilirsiniz. Yaz boyunca çok sık sulayın. Haftada veya en geç 10 günde bir banyoda duş aletini en tazyikli güçlü şekilde su fışkırtacak şekilde tutarak her yerini adam akıllı yıkayın. Balkonlarda tutmak istiyorsanız bu bir salon bitkisidir. Salonda dursun ve yerini hiç değiştirmeyin. Hava akımları, hatta ev içi hava cereyanı çok iyi canlandırır.

  33. Eray, Ankara dedi ki:

    Benjaminim gayet sağlıklı, yaprakları iri. Ancak çok fazla dal var. Gözlemime göre daha fazla uzamadı. Boyunun uzaması için budama mı yapılmalı? Eğer budama yapılacaksa ne kadar budamalıyız?
    ***
    Boyunun uzaması mutlaka sürekli püfür püfür hava akımları olan yerlerde mümkündür. Ama bu da tek başına pek yeterli değil. Çok iyi bakım şart. Yoksa budamalar sadece güçten düşürür.

  34. Sinem, Balıkesir dedi ki:

    Bonsai benjaminim var. Kırmızı örümcek musallat olduğu için geçen hafta ilaçladım ama sanki başka bir sıkıntısı daha var. Yapraklarda kahverengi/siyaha dönük lekeler oluşmaya başladı. Kırmızı örümcek kaynaklı mı, güneş lekesi mi yoksa bir çeşit mantar mı, bilemiyorum. O yaprakları temizlemeli miyim yoksa kendisinin mi dökmesini beklemeliyim? Ya da ne önerirsiniz?
    ***
    İlacın etkisi olabilir. İlaç eğer yapraklar için hazırlanmış değilse, başka türlü böcek ilaçlarından ise bunlar bitkileri de öldürüyor. Tarif ettiğiniz problem yanlış topraktan ve yanlış sulamalardan kaynaklanmış da olabilir. Toprakta sürekli kendiliğinden zehirleşme/tuzlaşma olur. Ve eğer daima az miktar su ile sularsanız, toprak zamanla bitkiyi mahvetmeye başlar. Bolca su dökerek sulayın ki su toprağın zararlı tuzlarını eritip alsın, dışarı götürsün. Saksıların altlarında delikler olması bunun içindir. Yoksa, azıcık su ile sulamak uygun olsaydı saksılara delik yapmazlardı.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.