Begonia Sophie Cecile

Yaprakları daha fazla parçalı olan Begonia aconitifolia türünden elde edilmiş bir hibrit olan Begonia ‘Sophie Cecile’ kamış gövde begonyalardandır.

Sofi Sesil begonyası (Begonia Sophie Cecile)

Sofi Sesil begonyası

Özellikleri

Dipten sürgünler önce çelimsizken zamanla dipten daha güçlü sürgünler uzatır. Kamış gibi uzarlar. Genelde yan dallar oluşmaz. Nadiren oluyor. Evde boyu genelde 1 metre civarında kalır. İyi bakımla 1,5 metreyi geçer. Açık havada ise yerini severse 2 metreyi geçer.

Begonia aconitifolia tek yaprağı

Begonia aconitifolia yaprağı

Yaprakları üzerinde seyrek ve düzensiz metalik yaldız çiller olur. Bazen çil yerine çizgi halinde yaldızlıdır. Yaprakları parlak, şık, hafifçe parçalıdır. Yerinin ışık ve ısısına göre parçalılık değişir.

Akdeniz iklimine, şiddetli sıcak yaz aylarına tam uyumludur. Kuzey rüzgarlarını direkt almamak kaydıyla -5C dereceye kadar yapraklarını ve taze dallarını kaybederek dayanır.

Yetiştirme, bakımı

Begonia ‘Sophie Cecile’ diğer begonyalar gibi son derece havadar ortam ister. Ev ortamlarını pek sevmez. Bu şarta dikkat edin. Diğer ciddi ihtiyacı şiddetli aydınlık ortam. Bir parça da sabah veya akşam güneşi direkt alırsa çok daha iyi olur.

En başta hafif esintili ortam. Sonra sabah veya akşam güneşi (2 saat yeter). Öğle civarı güneşi anca kışın faydalıdır. Bunun dışında, güneş almadığı gündüz saatlerinde yeri şiddetli aydınlık olmalı.

Toprak isteği

Son derece havadar ve süzek toprak ister. 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü iri taneli dere kumu karışımı yapın. Eğer ponza ve kum yoksa onun yerine, mangal kömürü parçaları, kiremit parçaları, çok sert doğal kireç taşı parçaları kullanın. Begonia ‘Sophie Cecile’ begonyasının sağlığı için böyle bir toprak yapısı şart. Yoksa genellikle en güzel halini alır almaz köklerden başlayan çürüme tüm begonyanızı öldürecektir.

Sulama ve bitki besini verme

Toprağın ıslaklığı tamamen gidip ama nemliliğini azalmaya başlamadan önce. Kışın ya da esintisiz mekanlarda ise nemliliğinin de bir hayli gitmesine kadar bekleyin. Uzun süreli ıslak kalan, bir türlü kurumak bilmeyen topraklarda kök çürümesine yakalanır.

Genel amaçlı bitki besini vermelisiniz. Ama yarı dozaj yapın. Mayıs ve haziran aylarında birer defa, sonra ağustos ve eylül aylarında birer defa daha. Yıl içinde bu kadar.

Budama

Kış sonundan yaz ortasına kadar ne zaman isterseniz istediğiniz gibi budayın. Bütün dalları dipten kesebilirsiniz. Aslında daha iyisi hiç budamamak. Ne zaman dipten yükselen sürgün dallarının sayısı üçü geçerse o zaman en eskisi eğer güzelliğini yitirmişse onu dipten kesin.

Fide üretimi

1- Yılın her zamanında dallarından kırıp direkt toprağa dikmekle çoğaltabilirsiniz. Önce iki gün suda bekletinç Sonra toprağa dikin. Kolayca köklenir ve filizlenir. Bu sırada bütün yaprakları dökülebilir ama önemli değil.

2- Dip sürgünlerin sayısı artmışsa ilkbahar başında saksıdan çıkarıp dip-kök kısmından uygun yerlerinden ayırın. Yeni taze toprağa dikin.

Problemleri

Begonia ‘Sophie Cecile’ gelişip güzelleştikçe direnci azalır. Öften püften hatalarınız dipten başlayarak çürüyüp ölmesine yeter de artar bile. Onun için yerini hiç değiştirmeyin. Kışın içeri, yazın dışarı sakın yapmayın. Yeri sürekli sabit olsun. Toprağını aynen tarif ettiğim gibi yapın. Sulamalarda sakın hata etmeyin. Bu konuda ihmale gelir ama gereksiz yere sulamalarda çürür. Bitki besini vermede de dediğim gibi davranın. Sulamalar yaz kış her zaman mutlaka saksı alt deliklerinde su çıkacak miktarda bol su ile yapın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler:

'Begonia Sophie Cecile' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Serpil, Konya dedi ki:

    .. … begonyası tür olarak hangi türe giriyor? Toprağı ışık isteği vb nasıl olmalı?
    ***
    Yakında yeni sayfada konu edeceğim. Bu sayfadaki gibi ya da çok daha yakın akrabasının sayfasındaki gibi aynı bakımı yapın. Bunların hepsi aynı bakımı ister gerçi. Hiç fark etmez. Bakınız: Begonia x albopicta, dar yaprak çilli begonya


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.