Beyaz köpük strafor

Toprağa esneklik ve gevreklik kazandırmak için strafor gayet faydalı bir maddedir. Pirinç ve fındık içi kadar gibi parçalara ayırarak toprağa karıştırın.

Saksı bitkilerimizin toprak karışımlarına katmamız gereken, süzeklik kazandırıcı en sağlıklı maddelerden biri de strafor taneleridir. Esas gerekliliği toprağa esneklik kazandırmasıdır. Büyük parçaları ufalamak gerekiyor.

Saksı bitkileri topraklarına strafor parçaları karıştırmanın faydası ve özelliği

Bütün halde strafor

Strafor nedir?

Diğer adları polistiren ve stropol’dur. Plastik çeşitlerindendir ve birbirleriyle alakasız sertlikte eşyalar yapımında kullanılır. Burada konumuz sadece köpük strafor‘dur. Halk arasında zaten kısaca köpük denir. Televizyon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi büyük elektronik eşyaların ambalajlarında mutlaka görürsünüz. Son derece hafif, biraz yumuşak ama çok sağlamdır. Isı yalıtım özelliği de çok yüksektir. Ambalajlarda eşyaları çarpmalara karşı ve ani ısı değişimlerine karşı zarar görmekten korur.

Strafor petrolden üretilir (1). Yapısı karbon (C) ve hidrojen (H) atomlarından oluşan moleküllerden ibarettir. CH molekülleri ve CH2 molekülleri karışık dizi halindedir. Fazlaca hava gözenekli olduğundan dolayı tüy gibi hafiftir.

Bitkilere faydası ve kullanımı

Her bitkiye gerekli değil. Esasen toprağa ponza taşı katmak gerekir. Straforu ise saksıda kısa sürede fazlaca kalın kök, yumru, soğan vb toprak altı oluşumları yapan bitkilere tavsiye ediyorum. Çünkü bitkilerin toprak altı kısımlarındaki fazla artışlar toprağı fazlaca sıkıştırır. Veya toprak zaten sert ise kendileri sıkışıp çürür. Bu yüzden o saksı bitkilerini önceden straforlu toprağa dikmek lazım. Sıkışma etkisi halinde strafor tanelerinin hacmi küçüleceğinden dolayı bitkinin toprak altı artışlarına gereken yer açılmış olur.

Toprakta köklerin sıkışmalarını, ezilmelerini önler. Ayrıca köklerin ani ısı değişimlerinden rahatsız olmalarının önüne geçer.

Zararları, yan etkileri var mı?

Hayır bitkilere karşı tamamıyla yok hükmündedir. Öyle ki toprak altında büyük bir strafor parçasına rastlayan bir kök sanki önünde bir şey yokmuş gibi straforun içinden geçer gider. Yalnız mutlaka beyaz olanını kullanın. Renklendirilmiş straforlar boya maddesinin özelliğine göre bitkilere zararlı olabilir.

Tekrar kullanıma uygun mudur?

Yani bitkiyi topraktan sökersek, topraktaki straforu ayırıp tekrar kullanmamızın sakıncası var mı? Hayır hiçbir sakıncası yok. Eğer ezilip küçülmemişerse tekrar kullanıma uygundur. Çünkü su tutucu özelliği yok. Dolayısıyla tuz tutucu özelliği de yok.

Ne oranda karışım yapacağız?

3 ölçü toprak + 1 ölçü strafor taneleri.

Taneler en küçük pirinç kadar, en büyük fındık kadar olmalıdır. Tanelerin bu aralıktaki irilikte olmaları lazım.

Ponza taşı kullanmamız gerekiyorsa yine strafor lazım mıdır?

Paşa kılıcı ve onun gibi hem toprak altında kalın gelişimler yapan hem yukarı doğru uzayıp ağırlaşan bitkiler için evet, her ikisini de kullanın. Diğerleri için mutlaka ikisinden birini kullanın. Straforu kullanmamızın amacı farklı. Yukarıda anlattım. Fakat öte yandan eğer ponza taşı bulamıyorsanız onun yerine strafor kullanmanızın hiçbir sakıncası olmaz. Yani ponza taşı yerine kullanabilirsiniz. Ama strafor yerine ponza taşı kullanmak pek doğru olmaz. Çünkü ponza taşı toprağa esneklik kazandırmaz. Hızla büyüyen yumrular, soğanlar saksıda ya ezilir gider ya da saksıyı kırarlar.

Bütün straforu ufalamadaki büyük sıkıntı ve çözümü

Ufalamayı elinizle kolayca yapabilirsiniz. Ama ufalama esnasında elektriklenme oluyor ve ufaladığınız parçalar sanki canlı bir yaratık gibi zıp zıp zıplar, uçuşarak inatla ellerinize yapışırlar. Son derece irite edici bir durum. İnsanı deli eder. Çözümü basit. Yanınızda bir su fısfıslama şişesi olsun. Ara sıra strafora ya da ellerinize su fısfıslayın. Böylece parçalar, uçuşmaz, zıplamaz, ellerinize yapışmazlar.

Ne gibi özelliklere sahip bitkiler için strafor kullanacağız?

Aşağıda anlattığım gibi özellikler taşıyan bitkileri saksılarda yetiştirecekseniz toprağına 1/4 oranında strafor eklemelisiniz ki toprağın esnekliği olsun. Ya da oran şöyle: 3 ölçü toprak + 1 ölçü strafor. Birbirleriyle karıştırın ve saksıya doldurun.

Kurdele çiçeği köklerde yüzlerce depo yumru oluşturur. Paşa kılıcı kalın rizomlar geliştirerek sürgünler çıkarır. Süsen de aynı özelliktedir. Amarillis soğanı çabuk büyüdüğü gibi yavru soğan oluşturur ve o da çabuk büyür, ayrıca çok kök geliştirirler. Aşk merdiveni toprak altında çok sayıda fındık büyüklüğünde yumrular oluşturur. Klivya çok fazla sayıda ve fazla uzayan kökler uzatır durur. İşte bu ve benzer özellikli bitkilerin topraklarına strafor katarsanız çok iyi olur.

Kaynaklar

1- Wikipedia – Polistiren

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: |

'Beyaz köpük strafor' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Pınar, İzmir dedi ki:

    … saksı toprağına strafor eklesem bir zararı olur mu? Yazın evim çok sıcak oluyor. Strafor ısınıp köklere hasar verir mi?
    ***
    Kullanın. Zararı olmaz. Straforun ısınma özelliği yok. Bunu çok kişi yanlış biliyor. Sıcak havada o da her cisim gibi ısınır. Sonra hava soğuyunca strafor ısısını çok geç kaybeder. Biz o soğuk anda dokunsak sıcak hissederiz. Halbuki kendiliğinden ısınmadı. Önceki ısısını bir süre korudu o kadar. Soğuduğu zaman yine aynı şey olur. Hava ısınınca strafor soğukluğunu geç yitirir.

  2. Birol, Ankara dedi ki:

    Sukulentler için de beyaz köpüğü pomza taşına alternatif olarak toprak karışımında kullanabilir miyiz?
    ***
    Evet uygundur. Mangal kömürü parçacıkları da olur.

  3. İsimsiz dedi ki:

    O köpük strafor plastik değil mi?
    ***
    Tam olarak plastik değil ama o gruptandır. Polistiren maddesinin %95 hava ile karışımı. Saksı bitkilerinde yıllarca kullanmışımdır ve halen kullanıyorum. Uzun vadeli toprak karışımlarında saksı bitkilerine perlitten milyon defa daha sağlıklıdır.

  4. Derya, Tokat dedi ki:

    Menekşelerim için perlit almayı düşünüyordum. Strafor parçacıkları ile aynı etkiyi elde edebilir miyim?
    ***
    Evet. Yalnız ufalarken fena halde elektriklenme olup ellerinize yapışır. Çok sinir bozucu bir şey. Ya ıslatarak yapın ya da nemli toprağın içinde yapın. Böylece rahatça küçük parçalara bölersiniz.

  5. Nilgün, Burdur dedi ki:

    Menekşe toprağında strofor kullanılması menekşeye zarar verir mi?
    ***
    Hayır zarar vermez.

  6. Coşkun, Aydın dedi ki:

    Strafor köpüğü büyük saksıda yetiştirilen .. gibi ağaçların toprağına karıştırılır mı?
    ***
    Ponza taşı daha iyidir. Eğer bulamazsanız son çare strafor kullanın. Bir sakıncası yok.

  7. Murat, Konya dedi ki:

    Terasımda sebze vesaire tarla-bostan bitkileri yetiştirmek için toprağa strafor karıştırmam uygun olur mu?
    ***
    Eğer killi toprak kullanıyorsanız iyi olur. Yoksa gerekmez.

  8. Esra, Çanakkale dedi ki:

    2 Dev saksıma paşa kılıcı ve difenbahya dikmek istiyorum. Saksıyı önce yarıya kadar köpük parçaları ile doldurup üzerine torf koysam olur mu? Saksı hafif olsun istiyorum.
    ***
    Evet benim de zaten ara sıra tavsiye ettiğim bir şeydir.

  9. Faruk, Tokat dedi ki:

    Renkli (grimsi )strafor aldım Menekselerim için yıkayıp kullanabilir miyim?
    ***
    Yıkamaya gerek yok. Ama renkliler riskli olabilir. Bilemem. Ben sadece beyaz olanları kullanıyorum.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.