Yaprak bitleri

Bitkilerin yapraklarında gördüğümüz, bazen çok küçük olduklarından dolayı göremediğimiz yaprak bitleri, zararları ve çözüm yolları yaprak bitlerinin en yaygınlarından birkaç örnekle anlatılmıştır.

Bitkilerde yaprak bitleri ve zararları

Bitlerin yapraklara verdiği zararı mantar hastalıkları takip eder.

Yaprak bitleri ve zararları

En küçük zararları yaprakların görünümünü çirkinleştirmeleri. En büyük zararları bitkileri öldürmeleridir ki sık görülen bir şeydir. Bitlerin yapraklarda oluşturduğu tahribat sonucu şekerli öz su sızıntısı ile yapraklar yapış yapış olur. Bunu bakterileşme ve mantar hastalıkları takip eder. Böylece yapraklardan ve ince dallardan başlayarak bitki ölür.

Bazı yaprak bitleri bitkilerin ana gövdelerini ve dallarını da emer. Bunlardan özellikle koşniller ve unlu bitler yukarıda anlattığım zararlardan başka, taşıdıkları virüsleri bitkilere bulaştırıp bitkilerin aniden ölmelerine neden olurlar.

Yaprak bitleri köklere de ilişebilir

Bu ise genelde küçük saksı bitkilerinin bol bol hindistan cevizi lifleri kullanılmış yapay topraklarında gelişen köklerde görülür. Köklere dadanan bitler genelde unlu (veya pamuklu) bitlerdir. Bitkilerinizi çok gerekli değilse o kadar aşırı lifli topraklara dikmeyin. Köklere ilişen yaprak bitlerini ilaçlamak, yok etmek çok zor olur.

İnsanlara geçer mi?

Hayır. Bitki bitleri insanlarda yaşayamaz. Mümkün değil. Tam tersine insanlar yüzünden bitkilerde bitlenme olur. İnsanlardan sürekli deri pulcukları dökülür. Temizliğe önem vermeyen insanların tozlu evlerinde deri döküntüleri birkaç tür akar adı verilen canlıların hızla türemesine, evin her yerini kaplamasına yol açar. Bunların bazıları bitkilere fena dadanır. Örümcek bit denen yaprak parazitlerinin istisnasız dünyanın her ülkesinde hemen hemen her evde bitkilere musallat olması bu yüzdendir.

Kırmızı örümcek, çay akarları ve örümcek bitler

Kitaplarda, bilgi kaynaklarında en çok kırmızı örümcek zararlısından bahsedilir. Bir de sarı çay akarı denen parazit var. İşte onlar ve aşağı resimde gördüğünüz yeşilimsi ve beyazımsı renklerde olan ve gözle farkedilmeyecek kadar küçük olan örümcek bitler birbirlerine yakın akraba canlılardır. Diğer bitki bitlerini öldüren ilaçlar bunlara genelde işe yaramaz. Küçüktürler ama zarar vericilikte müthiş etkilidirler. Çok da hızlı çoğalırlar. Bazı bitkilerde çok ince ağ örerler.

Örümcek bitler, çay akarı ve benzeri türler

Örümcek bitler

Yapraklara ilaç fısfıslamada her ilaç örümcek bitlere etki edemiyor. Uygun türden ilaç bulamazsanız kurtulmanın çaresi bitkileri sık sık yıkamaktır. Yıkadıktan sonra dalları ve toprak yüzeyini etkili bir bitkisel haşere ilacıyla ilaçlamalısınız. Böylece yok etmeyi başarabilirsiniz.

Örümcek bit ve benzeri yaprak bitleri ile mücadele ilaçları:

Bunlar aslında biyolojik olarak bitki bitleri değil. Başka tür böcekler (akar ve mayt derler). Onun için bitki biti ilaçlarının çoğu örümcek bitleri öldüremiyor. Doğal bir madde biberiye yağıdır (henüz denemedim). Kolayca bulabileceğiniz iki ilaç: Floromite 240 SC. Diğer böceklere etkili olmadığı, doğaya zarar vermediği, sadece kırmızı örümcekleri öldürdüğü söyleniyor. Etkisi üç günde ortaya çıkıyormuş. Türkiye’de Hektaş A.Ş. bu ilacın dağıtımını yapıyor. Benim denediğim bir ilaç “Avirmec EC” zirai ilaç satılan yerlerde bulabilirsiniz. Etkisi tamdır. Ayrıca her tür bitki bitlerine ve tırtıllarına etkilidir. Yapraklara hiç zarar vermiyor. Dikkat: Bu tip ilaçlar açık havada kullanılmalıdır. Ev ortamında yaparsanız siz de zehirlenirsiniz.

Diğer ilaçlar: Zirai mücadele ilaçları satan yerlerde “kırmızı örümcek adlı tarım zararlısı” için etkili ilaç sorun. Bunların tümü örümcek bitlere de etki eder.

Beyaz sinekler

Beyaz sinek denen yaprak bitleri

Beyaz sinekler

Bunlar da çok küçük ama gözle rahat görülürler. Bembeyaz, mini güve şeklinde kanatlı bitlerdir. Beyaz sinekler her türlü ilaca karşı son derece hassas olup hemen ölürler. Ama ne yazık ki birkaç saat sonra veya ertesi gün ya da bir iki gün içinde yaprakların içine işlemiş larvaları kanatlanıp dışarı çıkar. Bu yüzden kurtuluş bir defa ilaçlamakla mümkün değil. İlk ilaçlamaları üç gün ara ile üç defa yapın. Sonra dört gün arayla iki defa devam edin. Sonra haftada bir, yine iki defa devam edin. Bu şekilde tamamıyla yok edebilirsiniz. Beyaz bitlerin olduğu bitkinin yakınında sardunya türlerinden bitkiler varsa kesinlikle onları da ilaçlamalısınız. Nedense sardunyalarda varlıkları pek belli olmuyor.

Unlu bit, basra (pamuklu ve kabuklu dal ve yaprak bitleri)

Basra da denen pamuklu bitler

Unlu bitler

Pamuklu veya unlu bit denen parazitlerin diğer adları basra ve pamuklu koşnildir. Oldukça hantal ve çok yavaş hareket ediyor gibi görünürler ama hiç ilgilenmemenizin sonucunda sayıları artar. Bu da sizin ihmalciliğinizin bir göstergesidir. Bazen de karıncalar bunları emer. O zaman basralar bitkileri birkaç misli daha fazla sömürmeye başlarlar. Bu takdirde de bitkinin hayatta kalması mümkün olmayabilir.

Unlu bitlerden kurtulmak sirkeli, alkollü veya ispirtolu küçük, sert bir fırça ile kazıyarak kolaydır. İlaç fısfıslamayla kurtulmak zor olabilir. Çünkü yapıları unumsu koruyucu tabakayla kaplıdır. Etkili bir ilaç bulamazsanız sirkeli ya da alkollü bir bez parçasıyla kazıyarak yok edebilirsiniz. Aşağıdaki ev yapımı ilaçlardan soğan konusunu da okuyun.

Diğer yaprak bitleri

En yaygınları yeşil ve sarımsı hantal yaprak bitleridir (bahçelerde güllerden eksik olmazlar). Bunlar hem kanatlı hem hantal hayvanlardır. Karıncaların güdümü ile her yere yayılmaları daha da artar. Her türlü bitki haşere ilaçlarıyla ya da en basit bir ev yapımı ilaçla kurtulmak çok kolaydır. Hemen ölürler. Hatta öldürmek yerine bir fırça ile dallardan süpürerek de giderebilirsiniz.

Ev, balkon, bahçe bitkilerine ev yapımı bit ilacı

Burada iki ayrı tarif verdim. Birincisi (biberden yapılan) daha kuvvetlidir ve yapraklara, filizlere değil ama çiçeklere ve çiçek tomurcuklarına zarar. İkincisi (tütünden yapılan) özellikle çiçek bitleri içindir. Kasımpatı, yıldız çiçeği vb bitkilerin çiçek tomurcuklarına ve çiçek içlerine musallat olan bitlere etkilidir.

1- Biberden ilaç

Akşamleyin, 1 litre kaynar suya 3 çorba kaşığı kırmızı pul biber karıştırın kendiliğinden soğumaya bırakın. Sabaha kadar beklesin. Sabahleyin 1 çorba kaşığı arap sabununu biberli suda eritin. Bir saat bekleyin iyice erisin. Sonra amerikan bezinde süzün. Biberli, arapsabunlu suyu amerikan bezinde süzüp şişeye doldurun. Bitirene kadar buzdolabında saklamalısınız. İlacı bitkilerin üzerlerine sabahleyin erken saatte püskürtün. Ya da öğleden sonra güneş alan yerlerde sabah öğle arası, sadece sabah güneşi alan yerlerde ise öğleden hemen sonra fısfıslayın. Akşam ilaç fısfıslamak sonucunda akşam serinine kalan ıslaklık mantar hastalıklarına yol açabilir.

2- Tütünden ilaç

Sigara tütünü ile ilaç yapacaksınız. Tütüncülerden en ucuz tütün bulabilirsiniz. Ölçü şöyle: Bir litre kaynar suya 4 (veya 5) yemek kaşığı tütünü karıştırın. Su iyice soğuyana kadar bekleyin. Sonra tekrar karıştırıp birkaç saat daha bekleyin. Sonra amerikan bezinde süzüp şişeye doldurun. Bununla böceklerin üzerine ilaç yapın.

3- Sirke

Başta basra (unlu bit) olmak üzere, yapraklara ve dallara yapışık duran birçok bitki bitlerine, parazitlerine sirke gayet etkilidir (elma sirkesi daha iyidir ama diğerleri de olur). Özel ilaç satın almaya gerek yok. Bir pamuk veya bez parçasını sirkeye banın. Unlu bitleri ve koşnil gibi kabuklu bitleri silerek, gerekirse kazıyarak çıkarın. Daha sonra parazitlerden temizleyip arındırdığınız yeri kullanılmamış sirkeli pamukla tekrar silin. Sonra temiz suyla yıkayın ya da söz konusu salon bitkileri ise temiz suda ıslattığınız temiz bir bezle silerek sirkenin olası kalıntılarını temizleyin.

4- Soğan

Yumurta kadar bir soğan dilim dilim kesilir ve iki bardak su içinde 6 saat kadar bekletilir. Suyu alınıp fısfıs şişesine konur. Bununla gül bitleri ve basralar için mücadele edebilirsiniz. Gül bitlerine etkisi kesindir. Basraların gelişmiş, güçlenmiş olanlarına etkili olmayabilir. Onları kazımanız gerekir.

Yaprak bitleri için en etkili ilaçlama

İlaçlamayla yok edemediğiniz unlu bitler ve koşniller için bir de bu yolu deneyin:

Zirai mücadele ilaçları satıcılarından alabileceğiniz yaprak bitlerine etkili herhangi bir ilaç ama kullanıldığında çevreye fena halde zehirli gaz kokusu yayan ilaçlardan (zaten genelde böyledirler). Kapalı küçük bir ortamda 4-5 saat tam kapalılıkla ilaçlamanın etkisi tam gerçekleşir.

Tek saksı bitki için basit bir yolu şudur: Dışarıda açık havada yapmalısınız. Bitkiyi saksısıyla beraber içine alacak büyüklükte bir çöp poşeti gerekiyor. Önce yerde poşeti çember halka gibi açıp saksıyı tam ortaya oturtun. Bitkiyi tepeden tırnağa ilaçlayın. Sonra poşeti kenarlarından tutup yukarı çekin ve hava almayacak şekilde bağlayın. 5 saat sonra açın. Açık havada yine 4-5 saat boyunca havalanması lazım. Çünkü hemen eve sokarsanız evi kokutur. Ayrıca eğer sıcak eve alışık bitkide uygulayacaksanız serin ve soğuk aylarda dışarıda bitki bekletmek kökleri çürüteceğinden dikkatli olun: 20C dereceden daha sıcak günlerde yapmanızı tavsiye ederim.

Diğer ilgili konu sayfası

⇒ Saksılarda toprak haşereleri

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Parazitler-Hastalıklar

Etiketler:

'Yaprak bitleri' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Özge, Ankara dedi ki:

    … birkaç gün önce üstünde unlu bit gördüm. Anlattığıniz şekilde sirkeyle temizledim ama toprağını da değiştirmem gerekiyor sanırım..
    ***
    Topraktan kaynaklanmıyorsa (ki genelde öyledir) toprağı değiştirmenize gerek yok. Ayrıca bu sayfayı hiç ilgilendirmeyen konulardaki sorularınızı sorular hangi tür bitki ile ilgili ise lütfen o bitkilerin sayfalarına yazın.

  2. Hüseyin, Yozgat dedi ki:

    Benim bitkilerimin topraklarında bit kadar küçük ama uzun canlılar var ve çok hızlı yayılıyorlar. Bunlara INSECT-X 17K adında bir ilaç aldım. Kullanmakta biraz endişeliyim. Bitkilerime bir zarar verir mi?
    ***
    İlaç zaten o amaçla yapılmış. Zarar vermemesi gerekir. Hiç denemediğim için başka bir şey diyemiyorum.

  3. Ayça dedi ki:

    Her zamanki gibi monsteramı sularken aynı zamanda duşta yapraklarını yıkamıştım ki 10 gün sonra yapraklarını saran minik kurtçuk gibi şeyler gördüm. Genel olarak bahsedilen zararlılara benzetemedim. Bulunduğu yerde 50 kadar başka bitki vardı. Önce sildim. Sonra sabunlu suyla yıkadım ve ayrı bir odaya koydum. Diğer tüm bitkileri de sabunlu suyla yıkayıp neem yağlı sabunlu suyla fısfısladım. Bir hafta geçti şimdi de başka bir bitkimde gördüm. Tüm bitkileri yıkayıp önlem almama rağmen nasıl sıçradı? Bu zararlı nedir? Daha nasıl mücadele edebilirim bununla? Nadir ve pahalı bitkiler var. Tüm evi sarmasından korkuyorum.
    ***
    Gözlerim iyi görmüyor ve fotoğraf görüntüsü aydınlatıcı değil. Unlu bitlere benzettim. Değilse bile onlara yakın akraba bir parazit olabilir. Her türlü ilaçtan ve yıkamadan çok daha etkili yöntem ıslak bezle silmektir. Hem kolay hem her şeyden daha etkili. Sabuna ilaca gerek yok. Sadece her gördüğünüzde silip yok edeceksiniz. Islak bezle silmek göremediğiniz çok küçük olanlarını ve yumurtalarını da giderir. Gerekirse günde iki defa silmeye devam edin. Ta ki yok olduklarından emin oluncaya kadar. Benjamin gibi ve tüylü / dikenli gibi yapraklarını tek tek silemeyeceğiniz bitkileri ya duş altında tazyikli su ile yıkayın ya da en etkilisinden kimyasal ilaç kullanın. Kimyasal ilaçların kesin etki etmesi şu yöntemle mümkündür: https://azbitki.com/bitler#etkili

  4. Şerife, Tekirdağ dedi ki:

    Bahçemdeki bütün güller yeşil kahverengi beyaz renkte bitler var ve yaprakları yapış yapış. Haftada bir iki kere ilaç attım ama hala o yapışkanlık bitler devam ediyor. Ne yapabilirim?
    ***
    Gül bitleri ve beyaz sinek adı verilen bitler her türlü ilaca karşı en dayanıksız it türleridir. Fakat bir defa ilaçlamakla tümden yok olmazlar. Özellikle beyaz sinekler. Yukarıda da tavsiye ettiğim gibi tekrar tekrar ilaçlamanız lazım. İlaçlayın ve ertesi gün tekrar ilaçlayın. her defasında arayı bir iki gün açarak, yok olmaları kesinleşene kadar devam edin. Yerlerdeki yeşil otların çoğu adeta beyaz sinek üreticisidir. Onları da yok etmeniz lazım.

  5. Recep dedi ki:

    Un bitleri yeni aldığım tesbih çiçeğinde varmış eve gelince farkettim bu yaprak silme işini onda yapamıyorum haliyle püskürtme dışında tamamen çıkarıp kökleri dahil güzelce yıkadım toprağını değiştirdim bunun dışında ne yapabilirim?
    ***
    Hiçbir bitlenme olmasa bile 20 gün ara ile ilaçlama yapmak en kesin çözümdür. Unlu bitler biraz gelişince çok dayanıklı oluyor. Ama henüz bebek iken ilaçlar onları yok eder.

  6. Meryem, Eskişehir dedi ki:

    Bugün balkondaki petunya ve sardunyalarımda beyaz sinekler gördüm. 1 lt suya 1 çorba kaşığı arapsabunu ve birkaç damla sıvıyağ koydum. Fısfıs yardımıyla ilaçlamaya çalıştım ama saksıyı elime aldığım gibi uçtular. Muhtemelen geri gelecekler. Bu durumda ilaç etkisini gösterir mi? Bir de arap sabunu yeterli midir? Kolay ölürler deyince. Üzerlerinde çok çiçekleri olduğundan çiçekleri zarar görmesin diye bunu uyguladım. Nasıl başa çıkılır bu beyaz bitlerle?
    ***
    Onar zaten hep uçuşur. Uçup gitmeseler bile bir defalık ilaçlamayla yok edemezsiniz. Çünkü yaprak içlerine sürekli yumurta bırakıyorlar. Yaprak dokularının içlerinden her gün yenileri dışarı çıkar. Dolayısıyla iki günde bir, birkaç defa ilaçlamaları tekrarlamanız lazım.

  7. Özlem, Hatay dedi ki:

    Saksılarda domates ve biber ektim renkleri gayet canlıydı. Birkaç gün önce yapraklarda sarı benekler oluşmaya başladı. Sarılıklar sonradan kahverengiye dönüyor. Bir yaprağın üstünde kül var gibi olmuştu. Lekeli yaprakları koparıp atıyorum ama her gün yeni yapraklarda leke oluyor. Çözümü var mı?
    ***
    Öncelikle bitlenme var mı diye iyice kontrol edin. Yaprak bitleri problemi yoksa şu sebeplerden biri söz konusudur: Güneş ve rüzgar isteyen bitkiler bunlar. Yer uygun değilse bundan sonra uygun yerde tutun. Ama çok fazla zarar görmüşler. Yerleri zaten uygun ise o halde çok acil olarak o topraktan kurtarmanız lazım. Toprak ya bozuk ya da fazla gübreli.

  8. Gizem, İzmir dedi ki:

    Sukulentimin üstünde çok ince, uzun kurt gibi bir şeyin yaprağı yediğini farkettim. Ne yazık ki internette bulamadım ve ne yapacağımı bilemiyorum. Acaba sizin bir fikriniz olabilir mi? Lütfen olsun.
    ***
    Tırtıl. Aynı tarif ettiğiniz gibi ben de geçenlerde bir bitkimin yaprağında farketttim. Daha doğrusu zor buldum. İki gün içinde yaprağı bir şey hızla yedi. Ben göremeyince bir şey yedi ve gitti sandım. Ertesi gün yaprağı neredeyse bitirip başka yaprağa geçince dikkatle gözlüklerimle bakınca gördüm. O kadar minik bir yaratık sanıyorum iki günde biraz büyümüş olsa gerek. Hemen alıp ezdim. Benim çözümüm bu. Devamı gelmedi. Çok çeşitli kelebekler var. Her birinin tırtılı farklı oluyor. Bu tırtıl cüssesine göre anormal uzunluktaydı ve gövdesinin sadece en başında ve en sonunda ayakları vardı. Tırtıl sorununa en garantili çözüm bitkilerinize kelebeklerin ulaşmalarını engellemektir. Yumurta bırakırlarsa birkaç gün sonra mini tırtıllar yaprakları yemeğe başlar.

  9. Ömür, Aydın dedi ki:

    Biberlerimin üstünde kara böcekler var. Nasıl yok edebilirim?
    ***
    Ne olduklarını doğru saptamanız lazım. Yaprak bitleri gibi etkide bulunuyorlarsa ona göre ilaçlama yapın. Daha çok kasımpatlarında görülen siyah bitlerden ise mücadelesi kolay. Herhangi bir ilaçlama etki eder.

  10. Ayşe, İzmir dedi ki:

    Bugün ıhlamurlarımı topladım fakat yapraklarında bitler var. Ne yapmalıyım? Kuruduktan sonra yok olurlar mı?
    ***
    Onlar da kurur ve sonuçta kışın kurumuş yaprak bitli çayını içersiniz. Şimdi henüz kurumadan bir süre sirkeli suda bekletirseniz yapraklara yapışmış ne varsa hepsi suya geçer. Sonra yıkarsınız. Ama yaprakların ve çiçeklerin aromasını sirke muhtemelen bozacaktır. Bitleri kafaya takmayın. Fahiş fiyattan satılanlar da aynı şekilde bitli yaprak ve çiçeklerden kurutulmuştur. Doğada bu bitkinin bitsizini kolay kolay bulamazsınız. Belki hiç bulamazsınız.

  11. Seba, Kıbrıs dedi ki:

    Balkonumda çiçekler üzerinde beyaz minik örümcek bitleri var. Ev yapımı (arap sabunu) ilaçla kurulabilir miyim? Elimde samuray 5 EC insektisit var. Onu mu kullansam iyi olur mu?
    ***
    Örümcek bitlere ev yapımı ilaçların hiç birinin etkisi olmuyor. Bitki bitleri için olan ilaçlardan hangisi kırmızı örümceklere ve akarlara etkili olduğu belirtilmişse onlardan kullanın. Sizdeki ilaç emin değilim ama işe yarar sanıyorum.

  12. Nesligül, İstanbul dedi ki:

    Yaprakları yapış yapış oldu. Saksısına da geçti. Ne yapmalıyım?
    ***
    Acilen ilaçlayacaksınız. Hiç vakit kaybetmeyin. Yaprak bitleri için yapılmış ilaçlardan almanız lazım. Diğer haşere ilaçları bitkileri öldürür.

  13. Ferda K. -Lüleburgaz dedi ki:

    Küpeli çiçeğimdeki yeşil bitlerden bir türlü kurtulamıyorum neem yağıyla sürekli ilaçlamama rağmen kurtulamadım. Diğer çiçeklerime de geçmiş. Her gün üst üste ilaçladığım bile oldu. Daha ne yapabilirim? Çiçeklerini dalları tartamıyordu o kadar güzelleri. Şimdi sadece yaprak kaldı.
    ***
    Sıcağı hiç sevmeyen bir bitki. Yaz sıcakları başladığı zaman kuzey cephe serin rüzgarlı bir yerde olması geriyor. Yeşil bitlere gelince: Nim yağı etki etmediyse ya sahtedir ya da (gerçi ben hiç denemedim ama) her tür bite etki etmiyor olabilir. Daha basit düşünmek lazım. Mesela ben zirai mücadele ilaç satan yerden ilaç alıp kullanıyorum. Birebir etkili oluyor. Bütün dünyada her yerde her an tonlarca tarım ilaçları kullanılırken biz yılda bir iki defa o ise sadece birkaç gram ilaçlamayla doğaya zarar vermeyiz korkmayın.

  14. Fatma, Ankara dedi ki:

    Balkonumdaki domates ve biberlerimde sarı ya da beyaz bitler oluşmuş. Nedenini anlamadım. Güllere sıkılen zirai ilaç vardı sıktım. Meyvesi olunca yenir mi? Zirai ilaç meyveye de geçer mi? Ve bu bitlerden nasıl kurtulurum? Dokununca beni kaşındırıyor. Bize de geçer mi?
    ***
    Bitki bitleri insanlara ve diğer hayvanlara geçmez. İlaç kullanmaktan başka çareniz yok. Tarım işlerinde ilaçların her türlüsü kullanılır. Ürün hasatına kadar günden güne o ilaçların insana zarar vericiliği azalıyor. Bir de meyveleri yarım saat bir saat gibi sirkeli suda bekletirseniz hiç bir sorun kalmaz.

  15. Deniz, İstanbul dedi ki:

    Toprağında çok küçük beyaz bit kadar böcekler dolaşıyor ama çok hızlılar. Ne yapmalıyım?
    ***
    Hiçbir şey yapmayın. Onların kesinlikle hiçbir zararı yok. Toprakların asli canlılarındandır.

  16. Pelin, İstanbul dedi ki:

    Bu sabah bahçede neredeyse tüm çiçeklere uzamış örümcek iplikleri gördüm. Dün bile yoktu sanırım. Çiçekten çiçeğe geçmiş. Ne yapmam lazım endişe duydum.
    ***
    Normaldir. Benim bahçemde de oluyor. Örümceklerin bitkilere zararı yok.

  17. Özlem, Hatay dedi ki:

    Saksılarda nane ve çiçek ektim gayet sağlıklılardı ama şimdi üstlerinde mühendis tırtıl görmeye başladım. Zirai ilaç dışında çözümü var mı?
    ***
    Evet benim usulüm şu: Yaprakları dalları daima inceliyorum ve tırtılları elimle alıp yok ediyorum. Tırtıl göremezsem ama yapraklarda ısırıklar varsa yaprakları dokunarak hissetmeye çalışıyorum. Geçen hafta bir bitkimde hiç görünmeyen ve yapraklarla aynı renk ve yaprak altlarına gizlenmiş birçok tırtıl buldum ve attım. Eğer yapraklara dokunmasaydım bulamazdım. Bunlara ilaçlar bile etki etmeyebilir. Zaten sizin bitkiler yemeklik. Boş yere ilaç araştırmakla vakit kaybetmeyin.

  18. Pelin, İstanbul dedi ki:

    Salonda uçusan minik siyah sinekler var. Saksı topraklarından geliyor. Nasıl engel olabilirim?
    ***
    Toprak üst yüzeyi adam akıllı kupkuru olmadıkça sulamayın. Ama bunu yapmasanız bile zamanla tamamıyla yok olurlar.

  19. Nesrin, İstanbul dedi ki:

    Suladıktan sonra toprağında çok küçük beyaz bit kadar böcekler gördüm. Çoklardı ve hızlı hareket ediyorlardı. Çiçeğime zararı olur mu? odaya yayılma gibi herhangi bir zararı olur mu? yok etmek için bir öneriniz var mı?
    ***
    Toprak bitleri. Hiçbir zararları yok. Yok etmek için sakın bir şey yapmaya kalkışmayın.

  20. Tülay, Gaziantep dedi ki:

    Bitkilerimde bit görememe rağmen yaprakları yapış yapış parlak ve şeker gibi yaprak kenarlarinda bir şeyler vardı. Gün gectikçe yapraklar kurudu.
    ***
    Tarif ettiğiniz şeyler kesinlikle bitki bitleri yüzünden oluyor. Bazıları o kadar küçüktür ki dikkatle bakmazsanız göremezsiniz. Yapraklara güneş geliyorken büyüteç kullanarak bakarsanız mini bitleri görebilirsiniz.

  21. Tülay Tufan dedi ki:

    Bu şekerimsi bit için ve küllenme için ne yapabilirim?
    ***
    Her türlü yaprak bitleri ve hem de her türlü yaprak yiyen tırtıllar için tam etkili bir ilaç Avirmec EC. Külleme hastalıkları için ise Topas adlı ilaç var. Her ikisini de kullandım ve çok iyi faydasını gördüm.

  22. Fatma, İstanbul dedi ki:

    Balkonumda limon mandalina ve kumkuat yetiştiriyorum. Birkaç ay evde değildim. Döndüğümde bitlendiklerini gördüm. Ancak yaprakta yapışık durmuyorlar, hareketliler. Ne yapabilirim?
    ***
    Onlar eğer yaprak bitleri ise mutlaka ilaçlamanız lazım.

  23. Alper, Yalova dedi ki:

    https://ibb.co/D48B4fS
    https://ibb.co/1JSNPN2
    https://ibb.co/Vvc131d
    https://ibb.co/SrL7wv3
    https://ibb.co/4sVLmZ3
    https://ibb.co/mt70kqM
    https://ibb.co/G2VpJ5W
    https://ibb.co/TrBKM5B
    https://ibb.co/gS880fm
    https://ibb.co/fDZ2wvL
    https://ibb.co/Vgkm3Hr
    https://ibb.co/BZBwkdR
    https://ibb.co/ZxX0KNr
    Kimyasal ile ilaçlamayı düşünüyorum. Ne yapmalıyım?
    ***
    Çok fazla geç kalmışsınız. ve çok çeşitli bitler var. Bu durumda ilaçlama ancak kapalı yaparsanız etkili olabilir. 4 gün ara ile, üç defa aynen şurada yazdığım gibi yapmanızı tavsiye ederim: https://azbitki.com/bitler#etkili

  24. Aybike, İstanbul dedi ki:

    Gardenya çiçeğimde un biti olduğunu farkettim kaktuslerime de bulaştı ne yaptıysam geçmiyor. Ne önerirsiniz?
    Bir de Pachira Aquatica bitkimde un biti görmedim ama yaprakları yapış yapış olmuş sararmalar da var ne yapmam hangi ilacı kullanmam gerek yardımcı olabilir misiniz?
    ***
    Yazı içinde, alt kısımda poşet içinde ilaçlama tarifim var onu deneyin (zehirlenmemek için dikkatli olun). Diğer bitkinizin sorunu örümcek bitlerdir. Sık sık tazyikli su ile duş altında yıkamak gerekiyor.

  25. Megus, İzmir dedi ki:

    Sokagımızda bir jarakanda agacı var.şu an çiçeklerini açıyor.ama tüm agacın tomurcukları yogun bir şekilde yeşil bitler ile kaplanmış. açan çiçekler bir bir düşüyor. agaç büyük ve uzun bir agaç ve bulundugu bahcede pek bakılmıyor. gübreleme ve sulamasının yapılmadıgını düşünüyorum. Bu agaç için ne yapabilirim?
    ***
    Açan çiçeklerin hiç solmadan düşmesi jakarandaların doğal özelliğidir. Benim bahçemde de var. Bugünlerde ilk çiçeklerini açıyor. Üzerinde henüz hiç açmamış birçok tomurcuklar gelişme aşamasında. Yeni açan ilk çiçekler bugünlerde dökülüyor. Her yıl aynı şekilde, yerler solmadan dökülen lavanta rengi çiçeklerle dolu olarak birkaç hafta devam ediyor. Bu ağaç yerleri daha çok süsler. Bitler için bir şey yapmaya gerek yok. Havalar ısındıkça onlar yok olur gider. Dökülen çiçeklerin bitlerle bir ilgisi yok. Ayrıca jakaranda ağaçları bir yerde birkaç yıl sağ kalırsa sonrasında artık hiç bakım görmeden de hayatına güzelce devam edebilir.

  26. Candan, İzmir dedi ki:

    Merhaba , Nisan başında hediye gelen çiçeklerle dolu bodur begonvilin, üç dört gün sonra dökülen tüm çiçeklerini takiben, yeni sürgünlerinde bolca minik siyah sinekler gözlemledim.( Muhtemelen geldiğinde üzerindeydiler ve ben çiçeklerinden fark etmedim) Ve tabii bunlarla beraber aniden ortaya çıkan minik karıncalar…Önce tazyikli duşla yıkayıp, sizin tavsiyelerinizden “ Biberden ilaç” ı üç gün arayla iki sefer uyguladım• Yeni filizlere zarar vermesin diye son uygulamayı, filizlere değmeden, bu solüsyonla yaprakları tek tek silerek yaptım. Şu an hepsinden kurtulmuş görünüyor ve sağlıklı bir şekilde gelişimine devam ediyor. Çok teşekkür ederim.
    ***
    Biberden ve tütünden yapılan ilaçlar zaten yapraklara, körpe filizlere hiç zarar vermez. Rahatça uygulayabilirsiniz.

  27. Candan, İzmir dedi ki:

    Yeni aldığım 1’er metre boyundaki bitkilerde pamuklu bit fark ettim. Genel görünümüyle her ikisi de körpe yaprak çıkarmakta ve çok sağlıklı yeşil büyük yaprakları var. Şu anki piyasa fiyatının çok altında almamın bedeli buymuş demek ki. Oysa almadan önce yapraklarına iyice baktığımı düşünmüştüm hastalık, darbe vs var mı diye. Önce bitkileri dışarıya gün ışığına çıkardım. Büyüteç ile yerlerini saptayıp ince suluboya fırçasını saf alkole batırıp görebildiklerime değdirdim. Ancak sorun şu ki tüm gövdeye baktığımda bitkinin doğal yapısı gereği kuru kabuksu yapılarda fırçayla içlerine ulaşmak mümkün değil. Henüz karıncalar da gelmemiş, ama o kabukçukların çoğunun içlerinde de var.
    Soğanlı ilaç mı yoksa poşetle zirai ilaç uygulamanızı ya da başka bir yol mu önerirsiniz? Bitki zaten eve geleli üç dört gün oldu. Ortama alışsın diye sadece yapraklarını temiz bezle silip dinlendiriyordum. Daha fazla şoktan nasıl koruyabilirim?
    ***
    Yıllar önce (İstanbul’da iken) ben de bir salon bitkisi aldığımda aynı şekildeydi. Fakat bazı sorunlardan dolayı hiç ilgilenemedim. Sonra fark ettim ki o unlu bit veya benzeri parazitler kaybolup gitmiş. Anlaşılan önceden ilaçlamış, sonra satışa çıkarmışlar. Bunu da düşünmeliyiz ama bir şey yapmayın diyemem. Çünkü eğer onlar ilaçlanmamışsa, canlı iseler çoğalmaları ve diğer bitkilere bulaşmaları riski var. Bahsetttiğiniz zor temizlemelere en garantili yol, bu sayfanın son kısmındaki tavsiyemi uygulamanız.
    Veya, aşırı çoklukta değilseler bir süre bekleyin. Bu süreçte görebildiklerinizi sadece ıslak kağıt havlu ile kazıyarak giderin. Çoğalmaya devam ederlerse çöp poşeti içinde kimyasal ilaçlama yöntemini uygulayın.
    Sonradan eklediğiniz sorunuz: “Ayrıca o kabuklaşan, kurumuş yaprakımsı kalıntıları tek tek gövdeden söksem ve arkalarına, içlerine saklanmış bitlerden de kurtulsam uygun olur mu?”
    Cevap: Tamamen ölü ve bitkiye zarar vermeden ayrılabilir özellikteki kabuk vesaire parçaları çıkarmanızda hiçbir problem olmaz.

  28. Büşra, Konya dedi ki:

    Yapraklardan bazı köşeleri ilk görsel gibi kabuk kabuk oldu, sonra gövdesinde tam olarak ağ diyemesem de ağsı yapılar gördüm yaprağa doğru uzanan. Yapraklarda bazı kısımlar delik delik görünüyor ve geçen gün de fark ettim ki bitkinin gövdesinde beyazlıklar var. Ne yapmam gerekiyor? Yaprak temizleyici kullandım fayda etmedi.
    ***
    Bunlar hatalı bakımdan kaynaklanır. Salon bitkilerinin yapraklarına asla su fısfıslamayın. Hiçbir bitlenme, toz olmasa bile haftada bir defa ıslak bezle yaprakların altını üstünü, dalları, gövdeyi tertemiz silin. Sorunlar başladıktan sonra, yapraklar bozulduktan sonra ne yaparsanız yapın o yapraklar tedavi olmaz. Maalesef yaprakların bizim cildimiz gibi yaraları onarma, eskisi gibi kusursuz hale gelme özelliği yok. Bu yüzden çok dikkatli olmak zorundayız.

  29. Büşra, Konya dedi ki:

    Bitkim öldü mü yani? Toprağını değiştirsem ve dediğiniz gibi silsem o beyazlık, ağ ve delik yapraklar iyileşmez en azından ilerlemesi durmaz mı?
    ***
    Öldü demedim. Zaten görmediğim bir bitki için nasıl ölmüş diyebilirim? Tariflerinizden de ölmüş gibi bir izlenime kapılmadım. Toprağı niçin değiştirmek istediğinizi bilmiyorum. Benim tavsiyem sadece tertemiz tutmanız yönündeydi. Böylece sonradan yeni çıkacak olan yeni yapraklar gayet güzel gelişirler.

  30. Onur, İstanbul dedi ki:

    Merhaba, balkonda, domates, salatalık, çilek, yeşillik vd yetiştiriyorum. Yaprak bitleriyle mücadelem sürüyor. Çok küçük örümceğe benzer (örümcek değiller ama), sarı, beyaz veya yeşil renkteler. Anlattığınız gibi neredeyse her gün mücadele ediyorum ve ilerleme de kaydettim buradaki bilgiler sayesinde, sayılarını çok aza indirdim. Şimdi internetten Agrobacterias Total Explosion diye bir ürün buldum ve onu kullanıyorum. Ama çileklerde mücadele çok zorlu, acaba çilek özelinde ekstra bir şey tavsiye ediyor musunuz?
    ***
    Kırmızı örümcek adlı tarım zararlısına etkili ilaçlardan gerekiyor. Kırmızı örümceklere etkili olan bir ilaç çay akarlarına da örümcek bitlere de etkili olur. internetteki iddialı pazarlamalara inanmamak lazım. Madem bu konularda ara sıra masrafa giriyorsunuz, o halde zirai mücadele ilaçları satan bir dükkan bulun ve daima oradan alışveriş yapın. Her şeyi ince ince sorup en işe yarar ilaçları temin edebilirsiniz. internetten ise, firma gibi gerçek varlığı olan, iş yerinin açık adresi ve sabit telefon numarası açıkça belirtilmiş olan gerçek bir yerin internet sitesi üzerinden yaptıkları satışlara da güvenilebilir. Diğerlerinin ne oldukları belli değil. işyeri yok, işyeri adresi yok, sabit telefon numarası yok. Her şeyleri sanal. Ve hangisi güvenilir, hangisi sahtekar bilemiyoruz.

  31. Mehmet, Fethiye dedi ki:

    Sürekli yapraklarını yiyor bitiriyor birseyler. Yeni yapraklar çıkıyor ertesi gün hızla onları da yiyor. Henüz 1mt ancak geçti bitki. Bugün baktım minik 1 salyangoz ve başka 1 yapraktan zıpladı beyaz bir sinek gibi hoplayarak gidiyor tutamadım. Daha önce yoktu salyangoz çok inceliyorum. Aldim attım. Komşu önerdi Az deterjanı sarımsaklı su ile spreyle dedi. Yapmalı mıyım, yaparsam durulama gerekir mi. Ben size güveniyorum gelişmeden tükeniyor yapraklar henüz çiçek bile açmadı. Saksıda minicik 1 karış boyu ancak küçük fide vardı çiçek açıyor acamadan kuruyor tekrar.
    ***
    Hayır sakın öyle şeylerle uğraşmayın. Avirmec EC veya o kalitede bir yaprak biti ilacı alın ve her 15-20 günde bir, ona ve diğer bitkilerinize uygulayın. Çok etkili bir ilaçtır ama sadece dışarıda kullanılır. Evlerde kullanılmaması gerekiyor.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.