Ahtapot çiçeği, Callisia fragrans

Callisia fragrans her yöne sürgünler uzatıp çevresinde birçok yeni kopyalarını üretir. Bu özelliğinden dolayı ahtapot çiçeği demişler. Telgrafçiçeğigiller (Commelinaceae) familyasından olup ana vatanı Güney Amerika ve Meksika’dır. Dış ülkelerde farklı farklı isimleri var. En hoşuma giden ismi ‘aile doktoru çiçeği’.

Callisia fragrans, ahtapot çiçeği

Niçin ahtapot çiçeği denildiği bu resimden belli. (1)

Özellikleri

Her yöne sürgünler uzatıp bir süre sonra çevresinden çeşitli uzaklıklarda birçok yeni kopyalarını üretir. İki tip gelişim özelliği vardır. Biri ana gövde olarak, biraz kalın dal ile uzamasıdır. Bu şekilde boyu 25cm ile 1m arasında değişir. Asla dik duramaz. Yani bir değneğe bağlamanız gerekir. Diğeri ise uzaklara yerleşmek için yapraksız, ince sürgün dallar uzatmasıdır. Bu sürgün dalları dip kısmından çıkarıp uzatır. Sürgün dallar duruma göre 30cm ile 150cm arasında çeşitli uzunluklarda olur ve her biri en uç kısımdan sadece bir tane normal ahtapot çiçeği fidesi haline gelir. Ve büyük yapraklarla gelişmeye devam eder.

Aynalı telgraf çiçeğine yanlışlıkla ahtapot çiçeği denmesi çok yaygındır. Yukarıdaki resimdeki vaziyet sadece ahtapot çiçeğine hastır. Aynalı telgraf bu özellikte değildir. Ayrıca aynalı telgrafın yaprakları oval veya ovale yakın biçimdedir.

Ahtapot çiçeğinin yaprakları oval olmaz. Biraz dar yapılı ve uzun oluyor. Yaprakları gölgede yeşil, yarı gölge yarı güneş yerlerde ise yer yer morumsu kızarıklıklarla yine yeşil renkte olur.

Kış soğuklarına dayanıklılığı

Ahtapot çiçeği kısa süren çok hafif don olaylarına (dondurucu rüzgarlara maruz kalmazsa) dayanıklıdır. Güney Ege ve Akdeniz sahil kesimlerinde kuzeyli rüzgarları almayan bahçelerde yer örtücü ya da çitlere tırmanıcı gibi gelişir. Hızlı büyüyerek her yere yayılır.

Çiçek açması

Ahtapot çiçeğinin gövdesi devamlı uzamaz. Kış sonunda tepeden çiçek dalları çıkararak jübile yapar. Neredeyse gözle görülmesi zor denecek kadar küçük çiçekleri çok hafif kokuludur. Badem kokusu gibi yumuşak ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. Çiçekler solunca hem gövdeyi hem çiçek saplarını 10cm parçalara ayırarak her birini köklendirip filizlendirebilirsiniz.

Fakat ahtapot çiçeği kolay kolay çiçek açmaz. Bunun için kış mevsiminin ikinci yarısını neredeyse tamamen susuz geçirmesi ve bir hayli de üşümesi gerekiyor. Sonra kış sonunda tepeden çiçek sapları uzatır. Saplar birçok yan saplara ayrılır ve üzerleri toz gibi binlerce mini çiçeklerle kaplanır. Fakat kış sonunda çiçek sapları çıkarmazsa boyu uzamaya devam eder ve gelecek kış sonunu bekler.

Tıpta önemi

100 hastalığın şifası. Rusya’da (ve Doğu Avrupa ülkelerinde) ahtapot çiçeği önemli bir şifalı bitki kabul edilir. Sadece şifacılar / otçular arasında değil gerçek tıpta da önem veriliyor. Yenince veya votka ile yapılan iksirini içince bağışıklık sitemini güçlendirirmiş. Vücut içi kistlerini yok ettiği, kanser tedavisinde (tedbirde ve başlangıcını durdurmada) kullanıldığı söyleniyor. Cilt hastalıklarına, yanıklara ve eklem rahatsızlıklarına karşı kullanılması yaygın. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, dolaşım bozukluğunu tedavi eder, kanı, vücut sıvılarını temizler. Antioksidan, antialerjik vs. C, B12 vitaminlerince zengin. Aspirin gibi etkili: Başınız ağrıdığında bir parça yaprağını çiğnerseniz çabucak baş ağrısını geçirir. Evinizde ahtapot çiçeği varsa bilin ki aynı zamanda doğal bir ecza dolabına sahipsiniz. Ahtapot çiçeği kremi ise cilde çok faydalı olup akneleri sivilceleri geçirir ve devamlı kullanıldığında bir daha oluşmalarını engeller.

Ahtapot çiçeği bakımı

En iyi gelişimi yarı gölge yarı güneş alan yerde ve açık havada olur. Yaz boyunca dışarıda tutsanız daha gürce gelişir. Güneşten tamamen mahrum ederseniz şifalı özelliği azalır. Yazın öğle civarı güneşinden korumalısınız. Yaz sonunda tekrar eve alın. Kışın daha fazla güneş almalı.

Toprak ve sulama

Toprak seçmez. Toprağın süzekliği iyi olmalı (ağır killi olmasın yeterli). Torf toprakta da yetiştirebilirsiniz. Sulama yazın normal, hava sıcaklığına göre diğer bitkilerden daha sık, kışın nadir olacak. Sukulent bitkilerdendir diyenler olsa da ben o kategoride düşünmüyorum. Ama susuzluğa çok iyi dayanır.

Besin, gübre: Aşırı büyüme-gelişme gösterdiği için yaz boyunca 15 – 20 günde bir defa genel amaçlı sıvı besin vermeniz iyi olur.

Çoğaltma, fide üretimi

Bir şey yapmanıza gerek yok. Kendi kendisine uzun sürgün dallar çıkarıp dalların üstlerinde fideler üretir. Bunları ayırıp dikeceksiniz. Bu kadar kolaydır. Ayrıca uzun gövdeyi 10cm kadar parçalara ayırıp dikseniz her bir parçası köklenip filizlenir.

Fide oluşturmak için uzattığı ince sürgün dalları da aynen bu şekilde, ucundaki fideyi aldıktan sonra 10cm gibi parçalara ayırıp çelik olarak kullanabilirsiniz. Ama bu dallardaki boğum yerlerine dikkat edin. Sadece oralardan kök salıyor. Boş kısmının toprak altında kalması işe yaramaz. Boğumlu kısmı toprak altında kalacak. Sürgün dalı iki boğumlu olacak şekilde parçalara ayırın. Boğum yerlerinden biri toprak altında, biri toprak dışında kalacak şekilde toprağa yerleştirin ve sulayın.

(1) – Fotoğraf: plantingman.com

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Ahtapot çiçeği, Callisia fragrans' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Kasım O. -İzmir dedi ki:

    Sürgünleri 1m’yi geçen ahtapot çiçeğim var. Gövdesi de 40cm. Ne zaman kesip dikmeliyim? Sürgünlerin uçları da dolu. Gövdeyi bölmeye çekiniyorum. Çiçeği zaten zor buldum.
    ***
    Hiç korkmayın. Yılın her zamanında istediğiniz gibi kesip parçalayabilirsiniz. Her parçası kesinlikle köklenir. İncecik sürgün dallar bile 10cm kadar parçalar halinde kesseniz ve dikseniz derhal köklenip filizlenirler. Defalarca denemişimdir.

  2. Şeyma, Bilecik dedi ki:

    1 metreye yakin ahtapot çiçeğim var. Ama alt yaprakları sararmaya başladı. Ne yapmalıyım?
    ***
    Gayet normal bir şey. Mevsim değişikliklerinde böyle olur. Sorun değil.

  3. Ali, Samsun dedi ki:

    Ahtapot çiçeğimin yapraklarında kurumalar oluştu. Ne yapmam lazım?
    ***
    Dışarıda ya da soğuk bir odada tutuyorsanız kış aylarında normaldir. Eski yapraklar bozuluyor ve kuruyor.

  4. Nebahat, İstanbul dedi ki:

    Yaprakların uçlarında sararmalar var.
    ***
    Kış aylarında olabilir. Problem değil.

  5. Hüma K. -İstanbul dedi ki:

    Sararan yaprağı kopardım sorun olur mu? Dik durması için sopa ile duruyor. Dik durması mı gerekiyor salmam mı gerekiyor?
    ***
    İstediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Bunun kadar dayanıklı ve uyumlu bir bitki yok gibi bir şey.

  6. Derya, Bursa dedi ki:

    Ahtapot çiçeği kediler için zararlı mı?
    ***
    Callisia fragrans için zehirli değil ama öz suyunun cilde zarar vereceği söyleniyor. Yani kediniz ahtapot çiçeğini ısırırsa belki ağız kenarları, dili, burnu yara olabilir.

  7. Hacer, Erzincan dedi ki:

    Ahtapot çiçeğim güneş alan bir yerde. Kurudukça su veriyorum. Arada suyla fısfıs yapıyorum ama sanki yaprakları önceki kadar sağlıklı görünmüyor. Yaprak nemlendirmek için bir şey kullanmalı mıyım?
    ***
    Tam tersine yapraklara su fısfıslamak çok feci zararlar verir. Asla yapmayın. Onun yerine haftada bir defa yaprakları ıslak bezle güzelce silin ki toz tutmasın. Yakıcı direkt güneş ışınlarını fazla almamalıdır. Az direkt güneş ve güçlü ışık sayesinde yapraklar çok canlı ve gösterişli gelişirler. Sulamak için toprağının çok fazla kurumasını beklemeyin. Şu sayfayı mutlaka okuyun: https://azbitki.com/yapraklara-su-fisfislamak

  8. Aynur, Eskişehir dedi ki:

    Ahtapot çiçeği yapraklarının altından su damlası geliyor. Bu temas edilirse zehirli midir?
    ***
    İnsanlara değil ama kedi köpek ev hayvanlarının ciltlerini tahriş edip yara açabilir. Telgraf türlerinin bazılarının özellikle köpeklere öyle etkisi olabiliyor.

  9. Ahmet, Ankara dedi ki:

    Sadece teşekkür etmek istedim. emekleriniz için. Yazılarınızdan çok istifade ettim.

  10. Yeliz, İzmir dedi ki:

    Ahtapot çiçeğim yaprakları kıvrıldı. Yazın içeride duruyor. Neden olabiliyor?
    ***
    Kökler ve dip kısım komple çürümüştür. Sebep toprakla ilgili ve ayrıca sürekli sulamanız yüzündendir. Benimkiler bahçeye ekili, hem de fazla direkt güneş alan yerdeler ve dört gün hiç sulamadığım halde kupkuru toprakta gayet canlı görünüyorlar (burası Didim). Yani zaten sulayınca sadece birkaç saatte kuruyan bir toprak. Artık su faturası masrafı etmek istemiyorum ve sulamaları bıraktım. Ama buna rağmen son derece sağlıklı. Bir de yeni sürgünler uzatmış. Sizinki ev içinde bomba gibi canlı olmalıydı. O halde dip kısımları çürümüştür. Sağlam dallarından kesip alın ve başka toprakta yeniden köklendirin.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.