Çiçek dökülmesi, polenleşememe, meyve oluşmaması

Meyve ya da tohum vermesi beklenen bitkilerde çiçek dökülmesi, tomurcukken bozulmalar, meyve yapmaması, meyvelerin büyümeden dökülmeleri problemleri.

Bitkilerde çiçek dökülmesi problemleri

Aşağıdaki meseleler çiçek dökülmesi – meyve oluşamaması ile ilgili açıklamalardır. Başlamadan önce iki alakasız meseleyi belirtmek istedim.
1- Yurdumuz şartlarında yetişen meyve ağaçlarının meyve verimleri için kış üşümesi ihtiyacı büyük önem taşır. Buna soğuklama ihtiyacı denir ve ⇒ şu sayfada detaylı açıklamalar var.
2- Yıldan yıla nöbetleşe değişim gösteren verim farklılıkları ise ⇒ periyodisite sayfasında açıklanmıştır.

A) Polenleşememe, meyve (ve tohum) oluşmaması

Çiçeklerin meyve yapmadan dökülmelerinin en yaygın sebebi polenleşememedir. Polenleşememede başlıca etkenler şunlardır:

Kapalı ortamlarda rüzgar / böcek olmaması

Çevrede arı benzeri polenci / nektarcı böceklerin olmaması.. Ve esintisiz kapalı ortamlar.. Bu iki sebep polenleşememede en yaygın sebeplerdendir. Meyvelik büyük narda ve cüce narda polenleşme kızgın güneş etkisine bağlıdır. Bunlarda polenleşme rüzgâr ve böcek yardımı gerektirmiyor. Kızgın güneşe ve sıcak havaya bağlı. Diğerlerinin çoğunda rüzgâr gerekir. Birkaç bitkide ise polenleşme ancak böceklerin yardımıyla mümkündür.

Sorun bu ise ağaçlara değil ama çiçeklerine kolayca ulaşabildiğiniz bitkilerinize kendiniz yardımcı olabilirsiniz. Aşağıdaki resmi inceleyin: Fırçanın değdiği yer dişi organ uzantısıdır. Onu çevreleyen erkek organların üzerleri sarı polen tozlarıyla kaplı. Fırça ile o polenleri al ve ortadaki dişi organ uzantısının ucuna bulaştır. Bu kadar basit.

Patlıcan çiçeği yakından görünüm

Patlıcan çiçeğinde polenleşmeyi sağlama

Polensizlik

Ciddi bir mesele. Bitkilerin özelliklerini tek tek iyi bilmek gerekiyor. Bu sorun bitki türlerine göre üç ayrı sebebe dayalıdır:

1- Bazı türlerin dişisi ve erkeği ayrıdır. Meyve, yemiş, tane, tohum dişilerde olur. Örneğin incir, Antep fıstığı, hurma (palmiye), defne ve kenevir bu özelliktedir. Eğer yakınında aynı türün erkeği yoksa o dişi bitkinin çiçeklerine polen ulaşmaz. Dolayısıyla bitkide meyve ve tohum oluşmaz.

2- Bitkinin kendi poleninin işe yaramaması (özüne kısır bitkiler). Bu sorun elmalarda, ejder meyvesi kaktüslerinden bazılarında, mavi amarilliste ve Lithops çeşitlerinde de görülür. Bitkinin açtığı çiçeklerde hem dişi organ hem erkek organ vardır. Polen tozlarının dişi organlara ulaşmasında sıkıntı yok. Ama kendi poleni işe yaramıyor. Çok yakında aynı türden başka bir bitki daha olmalıdır. Birbirlerinin polenleri sayesinde her iki bitkide de meyve/tohum oluşumu başlar.

3- Aynı bitki üzerinde erkek ve dişi çiçeklerin ayrı ayrı açması. Çiçek dökülmesi en çok bunlarda olur. Örneğin kabak, hıyar, kavun, karpuz ve kudret narı bitkilerinde dikkat ederseniz dişi çiçekler minicik meyvesi hazır gelişir ve sonra çiçek açar. Böylece o çiçeklerin dişi olduğunu, diğerlerinin erkek olduğunu kolayca anlarsınız. İlk çiçekler daima erkek olur. Açıp açıp dökülürler. Daha sonrakiler dişi-erkek karışık çıkarlar. Erkek çiçeklerdeki polenleri dişi çiçeklere çoğunlukla arı ve benzeri böcekler ulaştırır. Eğer erkek çiçeklerin polenleri dişi çiçeklerin içindeki dişi organlara oluşmazsa o dişi çiçeklerin mini meyveleri hiç gelişmez ve birkaç gün içinde dökülürler.

Şiddetli sıcak, yetersiz ısı

Bazı bitkilerin çiçekleri (açtığı zaman çok şiddetli sıcak olmuşsa veya fazla serin olmuşsa) ısı derecelerine hassastır. Bu durumda o günlerde açan çiçekler boşa gidecek demektir. Domates ve patlıcan türlerinde şiddetli sıcak görülen bir problem. Esas sebep gece serinliğinin hiç olmamasıdır.

Mantar hastalıkları

Çiçeklerin içindeki hassas organları etkileyen mantarlar.. Sebep esintisiz, rüzgârsız ortam eşliğinde yoğun nemli hava. Ayrıca her bitki her iklime uygun olacak diye bir şey yok. Mesela bir dağ bitkisini ovalarda veya vadilerin kuytu köşelerinde yetiştirirseniz sürekli hava hareketleri isteyen bitki oralarda baharın yoğun nemliliğine karşı savunmasız kalır. Mantar hastalıklarına karşı hiçbir direnci olmadığından çok hassas yapıya sahip çiçek içi ince organları işlevsiz hale gelir. Seracılıkta ısı derecesine ve nem ayarlamasına dikkat etmezlerse sera içindeki her bitkide aynı sorun olma ihtimali yüksektir.

B) Çiçek tomurcuklarının / meyvelerinin dökülmesi

Açmış çiçek dökülmesi değil, tomurcuk dökülmesi ve ayrıca mini meyvelerin dökülmesi ya da kararıp düşmeleri promlemi.. Aşağıda 10 madde halinde sebeplere değindim.

1: Kalsiyum eksikliği

Ve mantar hastalıkları birbirlerine benzeyen problemler. Çiçeklerin dala bağlı ince zarif saplarında kararıp kopmalar oluyorsa ya kalsiyum eksikliğindendir ya da mantarlara bağlıdır (mantar hakkında aşağıdaki 10. maddeyi okuyun). Bazen mini meyveler kapkara olur. Eğer şartlar mantarların zarar vermesine elverişli değilse kalsiyum eksikliği vardır.

Henüz yeni açmakta olan ya da tomurcukken çiçek saplarında ve yeşil mini çanak yapraklarında kararmalar çürümeler var mı, buna dikkat edeceksiniz. Esinti iyiyse, hava nemi yoğun değilse (bu iki şart bir arada ise) mantar sorunu yoktur. Sebep kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği en çok domates, biber vb türleri etkiliyor. Meyve oluşumu başlasa bile meyveler hamken kararıp çürümeye başlar.

Dikkat: Kalsiyum eksikliğinin sebebi aslında toprakta kalsiyum eksikliğinden değildir. Toprakta fazlaca potasyum bulunması bazı bitkilerin köklerinin topraktan yeterince kalsiyum alamamasına yol açar. Çözümü en alt yapraklara (yaprakları ıslattıktan sonra) toz tarım kireci serpmektir. Toprağa da biraz karıştırmak iyi olur. Yapraklardan kalsiyum takviyesini on günde bir tekrarlamakta yarar var.

2: Esintisizlik / nefes alamama

İç mekanlarda yetişen süs bitkilerinde sık olan problem. Bitkiler bizim gibi kolay nefes alamaz. Nefes almaları için kesinlikle esintiye ihtiyaçları var. Yaprakları ara sıra biraz olsun hareket ettirecek kadar esinti gün içinde yeterli sıklıkta olmak zorunda.

3: Besleyememe

Bitkinin tomurcukları beslemeye gücünün yetmemesi. Sonuçta bitki tomurcuklarını terk etmek zorunda kalır. Şu 4 sebepten biri ya da hepsi birden etken olmuştur: 1- Toprak fazlaca fakir kalmış. 2- Toprak besleyici aslında ama kimyasal dengesi bolmuş olduğundan dolayı bitkinin kökleri gerekli elementleri alamamakta. 3- Bitki esintisizlik ya da ışık yetersizliği yüzünden fotosentez yapamıyor. Veya ani ısı değişiminde toprağın ıslaklığı köklerin hassas uçlarını çürütmüştür.

4: Yer değişiklikleri

Yılbaşı kaktüsü, madagaskar yasemini, gardenya, bazı orkide türleri.. Bitkinin yerini değiştirirseniz tomurcuklar dökülür. Gerçi hepsi aynı hassaslıkta değil. Bazılarının yerini değil yönünü bile değiştirseniz şaşırıp sersemlerler. Aynı odadaki yer değişiklikleri bile bazı müşkülpesent hassas bitkilere zararlı olur. Esintili yere alışık bitkiyi kuytu köşeye koyarsanız bozulur. En büyük yer değişikliği zararı farklı şartlara sahip yerler arasında yer değişimidir. Püfür püfür havalandırmalı bir seradan esintisiz, havasız, sıcak veya tam tersi fazla serin bir odaya gelen bitkiler genellikle adapte olamaz ve kısa zamanda ölürler. Bundaki etkenlerden biri de toprağa katılan besleyiciler yüzünden ısı değişimleri karşısında toprağın kimyasal dengesinin hızla değişmesidir.

5: Dalları zorla bükme, şekillendirme

Madagaskar yasemini, mum çiçeği, ruj çiçeği gibi ince esnek dallı bitkilerin dallarını yuvarlak çember tele sarmak şöyle dursun pozisyonlarını bile değiştirmek tomurcuk dökülmesine sebep olur.

6: Bitki bitleri ve kulağa kaçan böceği

Tomurcuklara zarar veriyorlarsa bunlar da tomurcuk dökülmesine sebep olur. Daha kötüsü, bitkilerde tümör oluşturan meşe sineği vb küçük böcekler (Cecidomyiidae türleri). Japon gülüne (ve hangi bitkiyi uygun görürlerse) dadanabiliyorlar. Tomurcuklara yumurta bırakırlar. Yumurta larva olunca tomurcuk kötü etkilenir ve dökülür. Kulağa kaçan böceği ise güllerde ve yıldız çiçeklerinde henüz açmamış tomurcukların içine girerek çiçekleri mahvederler.

7: Bitki biti ilaçları

Yapraklara, ince filizlere zararı olmuyor ama çiçek tomurcuklarına ve çiçeklere zarar veriyorlar.

8: Köklerin zarar görmesi

Söz konusu kök zararları 1- sadece en hassas uçların zarar görmesi, 2- sadece ince köklerin çürümesi ve 3- tüm kök sisteminin çürümesi şekillerinde ayrı ayrı olabilir (⇒ ayrıntılı bilgi). En önce çiçek tomurcukları etkilenir. Bazı bitkilerde çiçek tomurcuklarının gelişimlerini hiç tamamlamadan acilen açılması şeklinde görebilirsiniz. Ama genelde hiç açmadan dökülürler ya da dal üstünde kururlar.

9: Çok soğuk / çok sıcak günlerde hava cereyanı

Ev bitkilerinde, zararlı sayılacak ısı derecelerinde üstelik kuru hava cereyanında tomurcuklar zarar görüp dökülebilir. Ne kadar soğuk, İstanbulda 9C dereceden daha soğuk, havasa fazla kuru yerlerde belki 15C dereceden daha soğuk hava cereyanı sadece tomurcuklara değil bütün yapraklara zarar verebilir. Pencereden rüzgarın direkt vurması değil. Ev içinde oluşan hava cereyanı zararlıdır. Sıcağa gelince, 33C dereceden daha sıcak ve hem kuru hava olan yerlerde / zamanlarda yine ev içi hava cereyanına karşı bitkileri korumalısınız. Zararlı olmayan ısı derecelerinde ev içi hava cereyanı bitkilere çok faydalıdır. 14C – 32C dereceler arası diyebilirim. Yalnız havası kuru memleketlerde daha fazla dikkatli olmak gerek.

10: Islaklık ve yoğun hava nemi

Yukarıdaki 1. maddeyle ilintili. Mantar sorunu. Bitkilerinize olur olmaz zamanlarda su fısfıslamayın. Ev içi havası zaten nemli iken, pencereler kapalı, veya açık olsa bile ortam esintisiz iken bitkilerinize su fısfıslarsanız, bitkiler uzun süre ıslak kalırsa kesinlikle çeşitli mantar sorunları oluşacaktır. Serin havada başka mantarlar, sıcakta başka mantarlar. Bazıları ince küf gibi yüzeyde bitki dokusunun dışında başlar, bazıları bitki dokularında başlar. Her ikisi de bulundukları yerde hızlı bir şekilde doku ölümlerine sebep olur. Ortamda hava yoğun nemli ise, bitkilerinize su fısfıslamasanız bile esinti mutlaka sık sık tekrarlanmalıdır. Yoksa yine mantar sorunları kaçınılmazdır. Pek rüzgar almayan bahçelerde yaz boyunca sulamayı sabahları yapın. Zira gece ıslaklığı yüzünden külleme, mildiyö, pas vb mantar hastalıkları olur.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Botani

Etiketler:

'Çiçek dökülmesi, polenleşememe, meyve oluşmaması' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Menderes, Van dedi ki:

    Ayva ağacı çiçek açtıktan sonra çiçekte büzüşme oldu. Birkaç tane meyve var. Geri kalanlar düştü. Fidan 3 yıllık. Geçen sene tutmuştu.
    ***
    İlk yıllar böyle inişli çıkışlı olur. Hiçbir sorun yok. Diktiğiniz yerde en az 4 yıl geride kalınca artık normal randımanlı olmaya başlar.

  2. Mustafa, İzmir dedi ki:

    Saksıya kabak diktim. Çok sağlıklı ve çiçek açıyor ancak çiçeği döküyor. Sebebi ne olabilir?
    ***
    İlk iki üç hafta boyunca sadece erkek çiçekler açar. Bunlardan meyve oluşmaz. Daha sonra erkek ve dişi çiçekler karışık olur. Dişi çiçekler henüz minicik tomurcukken bile mini meyvesiyle hazır gelişir. Bundan anlarsınız.

  3. Birsen, Çanakkale dedi ki:

    On senelik kivi var. Budamayı zamanında yapıyorum. İki senedir çiçek açıyor ve döküyor. Meyve vermiyor.
    ***
    Bu bitkinin dişisi erkeği ayrı olur. İkisini yan yana yetiştirmek zorundasınız. Bu sayede diş olanı meyve verir. Erkek olan meyve vermez. Dişisi ise erkek bitkinin çiçeklerinin polenleri kendi çiçeklerine gelmezse o da meyve vermez.

  4. Kasım, Antalya dedi ki:

    Benim ayva bahçem var. Ağaçlar tomurcuktan çiçeğe dönüşmedi. Meyve gözü çok gözüküyordu ama çiçek açmadı. Kısım kısım bazı yerlerde meyve var. Ağaçlar yediveren gibi bir buçuk ay boyunca tek tük çiçek açtı. Çağla büyüklüğünde ayvalarda dökülme oluyor. Sebebi ne olabilir?
    ***
    Antalya’nın yüksek rakım bir ilçesinde değilseniz orada ayva bahçesi düşünmeniz hata. Çünkü kış soğuklaması ihtiyacı var ve bu durumda işiniz şansa kalmıştır. Yani yeterince soğuk olmayan kış mevsiminin ardından bu tip sorunlar daima olacaktır.
    İlgili sayfa: Meyve ağaçlarının soğuklama ihtiyacı ve vernalizasyon
    Ayrıca şu sayfayı da okumanızı tavsiye ederim: Periyodisite (yıldan yıla farklı meyve verimi)

  5. Birsen, Çanakkale dedi ki:

    İki kivi yanyana. Aralarında bir karış var. Gene de 2 yıldır çiçeklerini döküyor.
    ***
    Rastgele iki fidan yan yanla dikmek işe yaramaz. Fidanlardan birinin dişi birinin erkek olması kesinlikle şart. Ayrıca tepedeki dalları birbirlerine sarılı gelişmeleri lazım ki erkek çiçeklerin polenleri dişi çiçeklere kolayca ulaşsın.

  6. Taner, Mersin dedi ki:

    15 yaşında nar bahçem var. Bahçeyi 5*5 dikmiştim. Bahçem ortalama 6 yaşına geldiğin de dördünün ortasına bir nar fidanı daha diktim. Her şey normal gidiyordu. 12 yaşından itibaren (son 3 yıl) narlarım tonaj olarak az vermeye başladı. 15. yılda (bu yıl) ağaçlarda tek tük meyve var. Sebebi nedir? Ne yapmam gerekir? Şu anda ağaçlar iç içe girmiş durumda. Bahçenin içinde dolaşmak dahi zor.
    ***
    Siz bahçeyi kaderine terk etmişsiniz. Meyve bahçesi titiz çalışmalar ister. Sonbahar çapalaması ve bitkisel çürüntülerle veya en azından kuru sonbahar yapraklarıyla malçlama, doğru budamalar, özellikle gençleştirme budamaları, daha iyi ürün almak için meyveler henüz çok küçükken biraz meyve azaltması yapmak vesaire bütün bunları yapmakla en üstün kalitede verim almanız mümkündür. Gübrelemeleri hiç aşırıya kaçmadan doğru yapmak lazım. Ağaçlar için gereğinden biraz az gübreleme ayarı kaçırılmış gübrelemeden çok daha iyidir. Ağaçların tam dipleri gübrelenmez. O kadar sıkışık iç içe geçmiş dallar söz konusu ise siz gerçekten hiçbir şey yapmıyorsunuz demektir. Bir de sulama var. Ayrıca ağaçlar arasında en az 3 metre mesafe şart. Ağaçların fazla boya gitmemesi için ayrıca uğraşmak gerekiyor. Bütün bunları dosdoğru yapsanız bahçenizdeki kocaman meyveleri her gören aynısını yapmak ister.

  7. Mustafa, Niğde dedi ki:

    Merhaba, 1600 rakımlı bir alana ığdır kayısı bahçesi yaptık yaklaşık 90 fidan. 4 yaşına girdiler güzel de büyüdüler fakat oldukça güzel çiçek açmasına rağmen 1 kg bile hasat vermiyor ağaç başına. Her yıl 5-6 ağaç kuruyor. İlgili değerlendirmeniz için şimdiden teşekkür ederim.
    ***
    Rakım Iğdır’a göre iki kat daha yüksek. İklim uygunsuzluğu söz konusu olabilir. Sanıyorum Niğde’de o kadar yükseltide kışın çok ağır soğuk ve aşırı hava kuruluğu oluyordur. Iğdır’da don olayları en fazla orta şiddettedir. Çevresindeki illerde olduğu gibi ağır don olayları görülmez. Az meyvenin sebebi ilkbahar başında çiçeklenme zamanında görülen dondurucu soğuk olabilir. Fidanların kuruması ya yanlış gübredendir ya da fazla soğuktandır. Ayrıca 4 yıllık fidanlarda meyve veriminin az olması normaldir. En az 6 yıllık olunca verim hakkında kesin bir şey söylenebilir. Çünkü ağaç fidanları bir yere dikilince oraya köklerini iyice yerleştirmesi ve güçlenmeye çalışmada fazla güç harcaması anca 4 yılın sonunda yerine oturmuş olur. Köklenme ve dallanma için hızlı gelişim az meyveye sebep oluyor.

  8. Enes Özdemir dedi ki:

    Ben 1.5 ay once kabak ektim hobi olarak hosuma gitti ilk defa yapıyorum 3 Kabak ektim maşallah geliştirler büyüdüler ama sürekli çiçek oluşuyor ben 1-2 gün sonra çiçek dökülüyor kabak hiç oluşmuyor neden acaba veya ne yapmalıyım?
    ***
    İlk çiçekler sadece erkek çiçektir. Daha sonra karışık olur. Dişi çiçekler mini meyvesi hazır olarak açar. Bundan anlarsınız. Erkek çiçekler meyvesiz açar ve dökülürler.

  9. Mustafa Yalçın dedi ki:

    Ağaç kavunum 5-6 yaşını geçti çiçek açıyor ama meyveye dönmüyor sebebi nedir?
    ***
    Hangi ildesiniz yazmamışsınız. Bu yüzden ikliminiz hakkında bir fikrim olamıyor. Bunca yıllardır saksıda mı, saksıda ise kapalı mekanda mı yoksa dışarıda mı, yoksa bahçeye mi dikili onu da yazmamışsınız. Eğer ilkbaharda çiçekleri fazla soğuğa maruz kalıyorsa bu yüzden meyve vermemesi normal. Saksıda yetiştiriyorsanız ve toprak uygun değilse bu da meyve vermemesinin sebeplerindendir. Saksıda yetiştirmek için ilgili sayfayı rehber edinin: Saksıda narenciye problemsiz yetiştirme

  10. Burhan, Tekirdağ dedi ki:

    Kayısı, zerdali ve erik ağaçları çiçek aşamasında iken döküyor. Meyve tutmuyor, tutsa bile küçük tomurcuk halinde iken döküyor meyveleri. 3 yıldır meyve alamıyorum. Köylüler don vurdu diyorlar. Acaba asıl sebebi nedir? Nasıl mücadele edilir?
    ***
    Köylüler büyük bir ihtimalle haklıdır. Aynı bir evin arka ve ön cephelerinde bile mesela bir yönü soğuk hava akımlarına tamamıyla açıksa o taraftaki ağaçlar ilkbahar başındaki dondurucu soğuktan etkilenir. Diğer cephedekiler etkilenmez. Tekirdağ’ın neresindesiniz bilmiyorum. Herhalde denizden uzak iç ve yüksek bir yerdesinizdir. Bu sebeple köylüler büyük bir ihtimalle haklıdır dedim. İlkbahar başında dondurucu soğuk hava fena etki ediyordur. Öyle yerlerde kış sonunda havalar biraz iyi gidiyorken aceleyle çiçek açmaya girişen meyve ağaçlarını tercih etmemek lazım. Aynı bir türün bile çeşitleri var. Bazı çeşitler acele etmez.

  11. Osman, Çorum dedi ki:

    On yıllık armut ağacı çiçek açıyor ama meyveye dönüşmüyor. Daha önce bir defa seyrek seven ürün vermişti. Etrafında iğde ağaçlarının gölgesi var. Bundan etkilenir mi?
    ***
    Pek sanmıyorum ama olabilir de.. Bazı ağaçların kendi poleninin işe yaramaması gibi bir özelliği var. Aynı türden başka bir ağaç onun yakınında olursa birbirlerinin polenlerinin sayesinde her iki ağaç da meyve verir. Armutların böyle özelliği olup olmadığını şu an için bilmiyorum. Ama bu da bir ihtimal.

  12. Erik B. -Mersin dedi ki:

    Erik serası çiçeklerin açıp döküyor, cansızlaşıyor. Nedeni neden olabilir?
    ***
    Şubat başına kadar iyice soğukta kalmaları gerekirdi. Şu sayfayı okuyun: Vernalizasyon, meyve ağaçlarının soğuklama ihtiyacı

  13. Cemal, Muğla dedi ki:

    P meyveye dönüşmeden çiçeklerini döküyor. Sebebi nedir?
    ***
    Yeni diktiyseniz ondan olabilir. Bünyesi yeni yerinde iyice güçlenene kadar iki yıl boyunca çiçeklerin boşa gitmesi normaldir diyebiliriz. Belki de polenleyici böceklerin olmaması yüzündendir. Ben Didim’deyim yani size çok yakın bir yer. Bahçedeki sümbüllerim her yıl ilkbahar başında çiçek açtığında üzerine o kadar çok arı gelirdi ki koklamak için yanına yaklaşamazdım. Ama bu yıl sümbüllerimde nedense tek bir tane bile arı görmedim. Çok garip bir şey. Geçen yazki yangınlardan mıdır nedendir bilmiyorum. Belki sizin orada da aynı sorun varsa..

  14. Zühal, Samsun dedi ki:

    4-5 yıllık hünnap ağacım çiçek açıyor ama üç dört tane meyve veriyor. Acaba neden?
    ***
    Tahminimce bu yıldan itibaren daha fazla meyve verecektir. Komşumda aynısından var. Boyu 2 metreyi aşıp bol bol dallanınca meyve verimi kat kat yükseldi. Yani yerine iyice yerleşmesi, köklerinin iyice güçlenmesi ve gerektiği gibi büyümesi birkaç yıl istiyor. Ancak bu şartlar yerine geldikten sonra gerektiği gibi meyve verir.

  15. Mehmet, Kmaraş dedi ki:

    Urmu dut çiçek açıyor ama meyve vermiyor. 4-5 yıllık kiraz ağacı çiçeklere göre %2 gibi meyve var. Bunların meyve vermemesi nedendir?
    ***
    Dutların erkeği dişisi ayrıdır ve erkekler sadece çiçek yapar o kadar. Kirazınız belki bir iki yıl daha güçlenmesi lazım.

  16. Emre, Bursa dedi ki:

    40 kadar karışık fidanım var. 3-4 yanşındalar. 5-6 tanesi neşeli iyi. Bazı meyve fidanları neredeyse hiç büyümüyor. Fidan oldukları için 2-3 tanesi hariç hiç budamadım. Sebebi bu olabilir mi veya ne yapabilirim?
    ***
    Fidanlar 2 metreyi aşıp iyice güçlenmeden asla hiçbir budama yapmamalısınız.

  17. Mustafa Karamanoğlu dedi ki:

    5 yaşında dut ağacım çok çiçek açıyor ama bir tek meyva vermiyor.
    ***
    Dut ağaçları ya dişi ya erkek olur. Erkek dutlar meyve vermez. Mini çiçek salkımları veriler o kadar. Ağacınızı aşılamanız lazım.

  18. Mehmet Köse dedi ki:

    4 yıllık yan yana 2 adet vişne ağacım var. Ağaçlar baharda çiçek açmasına rağmen meyve vermiyor. Çiçeklerin içerisi dolmadan dökülüyor. Ağaçların 10 metre yakınında kiraz ağacı var. Kirazda bir sıkıntı yok. Fidanları sertifikalı Yerden almıştım. Yer ankara rakım 900 civarı.
    ***
    Şu an için vişneler hakkında detaylı bilgim olmadığı için sebep açısından çok kesin bir şeyler söyleyemem. Ama genel açıdan diyebilirim ki günümüzde meyve ağacı fidanlarının sertifikalarından daha öncelikli olarak düşünmemiz gereken şeyler iklim uyumu ve yükselti uyumudur. Yani günümüzde, mesela eskiden sadece yüksek rakım isteyen bazı meyve ağaçlarının Adana gibi Antalya gibi yerlerde bile verimli olan çeşitleri geliştirilmiştir. Sizinkiler eğer o yeni tiplerden ise ilkbaharda çiçek açtığı zaman gece soğukluğu fazla olup meyve verimini engelliyor olabilir.
    Diğer bir ihtimal: Belki fidanların kökleri henüz yeterince güç kazanmamıştır. Ve bir iki yıla daha ihtiyaçları vardır.

  19. Gülşen İ. -Kırşehir dedi ki:

    Kiraz ağıcımız 7 ve 8 senelik. yanında kayısı, elma değişik ağıçlarımız var. kirazlar meyve vermiyor. tekleme meyvesi var..
    ***
    Problem kökleriyle ilgili olabilir. Ağaçların birbirlerine yakın olması da hiç iyi değil. Esas bilmeniz gerekenler şu sayfada mutlaka baştan sona okuyun, fotoğrafı da inceleyin: Meyve ağacı fidanı ekimi yetiştirme usulleri

  20. İsmail, Gaziantep dedi ki:

    Bahçemde sumak ağaçları var. Çiçek açıyorlar ama meyve vermiyorlar.
    ***
    Bunlar ya dişidir ya da erkektir. Meyve oluşması için dişi ve erkek ağaçlar birbirlerine yakın olmalıdır. Sizinkilerin hepsi dişi ise ve çevrede yakınlarda erkek sumak yoksa polenleşme (tozlaşma) olmaz ve meyve oluşmaz. Veya ağaçlarınızın tümü erkek ise erkek sumaklar asla meyve vermez.

  21. Taner, Mersin dedi ki:

    12 yaşında hicaz narı bahçem var. Çiçek zamanı ağaçlarımın üzerinde epey bir çiçek vardı. Fakat şu an da tek tük meyve var. Çiçekler meyveye dönmeden çoğunu döktü. Haliyle ağaçlarda az meyve oldu. Nedeni nedir? Güzün bahçe çok sık olduğu için bahçeyi rahatlatma adına komple bir sırayı söktüm bir sırayı bıraktım. Bahçe alan olarak baya rahatladı. Aynı zamanda kalan ağaçların da budaması yapıldı. Narda meyve tutumu rüzgarla ve böceklerle olmuyormuş kızgın güneşe bağlıymış. Bu doğru mu?
    ***
    Ben de öyle biliyorum. Hatta yaz ayları fazla sıcak olmayan ve bulutlu günlerin sayısı fazla olan bir avrupa ülkesinin bir köşesinde nar yetiştiği halde hiç meyve vermezlermiş diye işittim. Yer açma ve budama ile iyi etmişsiniz. Bu yıl az meyve olmasının sebebi budama yüzünden. Yani ağaçlar güçlüce yeni dallar uzatma çabasına girdiği için meyvelerin bir kısmını beslememeye karar vermiş ve onları dökmüştür. Genç fidanlarda olan problem sizin olgun ağaçlar gençleşince aynı şekilde olmuş. Gelecek yıl eskisine göre çok daha iyi verim alırsınız.

  22. dedi ki:

    Merhaba.Karpuz yetiştiriyorum ancak çiçekler açmadan kurudu. Sebebi nedir sizce?
    ***
    Birincisi, yanmış koyun gübresi ile toprağı mart başında güzelce çapalayıp gübrelemek lazım. İkincisi ise tohumları ekmeye geç kalmışsanız bu da çok kötü. Tohumları nisan ortasında ekmeniz lazım. Mayıs sonunda, haziran ayının başlarında çiçek açmaya başlamaları gerekiyor.

  23. Murat, Mersin dedi ki:

    Bir tane zeytin ağacım var. Çiçekten çıktığında üzüm salkımı şeklinde çoklu zeytin tutumu oluyor. Taneler saçmna kadar oluyor ve dökülmüyor. hiç büyümeden o şekilde olgunlaşıyor.950 rakım fazla mı geliyor yoksa bir mineral eksiği midir?
    ***
    Zeytin çeşitleri çok. Didim’de evimin yakınındaki sahipsiz bir zeytin ağacının meyveleri tam olgunlaştığında bile ancak leblebi taneleri kadar oluyor. Pazarda bu şekilde mini zeytinlerin salamura vesaire edilmiş, yemeye hazır halde sattıklarını gördüm. Sizinki de muhtemelen bu çeşit zeytindendir. Tüm dallarını kesip beğendiğiniz bir zeytinden aşı yapmanız lazım.

  24. Aycan, Diyarbakır dedi ki:

    Balkonda biber ektim çiçek açtı ama çiçekleri dökülüyor. Ve biber olmuyor. Sebebi nedir acaba?
    ***
    Çiçek açması bu zamana kaldıysa normal. Geç kalmışsınız. Yaz sıcakları henüz bastırmadan önce fidelerin epeyce güçlenmiş ve çiçek açmaya başlamış olmaları gerekir. Güçlenmemiş halde şiddetli sıcaklarda çiçek açmaya başlarlarsa genelde çiçekler boşa gider. Balkonunuz kapalı ise çok daha kötü. Gelecek yıl daha erkenci davranın ve toprağını çok daha önceden gübreli olarak hazırlayın. Gerçi bu yıl için hala ümit var. Susuz bırakmayın. Hatta kışın kurumazlarsa gelecek yıl kaldıkları yerden devam ederler.

  25. Ahmet, Bozüyük dedi ki:

    3 yıllık hünnap fidanlarım var. Her sene çiçek açıp çiçeklerini döküyor. 1 tane meyve bile olmadı bu zamana kadar. Rakım 970 civarı, fidanlar mayıs sonu uyanıyor ve dona maruz kalmıyor. Sizin konu ile ilgili yorumunuzu rica ediyorum.
    ***
    Üç yıl bir şey değil. Kökleri toprağa iyice yerleşecek. Sonrasında bol bol meyve verir. Gelecek yıl başlar veya 6 yaşına kadar gecikebilir.

  26. Hasan, Ankara dedi ki:

    1300 rakımlı bir bölgede bolca meyva ağaçlarından bir bahçem var. Çiçek açmaya başlayınca baklazınnı denilen bir böcek bütün ağaçları mahvediyor hiç meyva alamıyorum. Mavi leğen vs koydum baş edemiyorum. Açıkçası çok mağdurum…
    ***
    Bölgenizin ziraat ofisine problemi anlatırsanız en iyi çözüm yolunu size öğretirler. Başka yerlerden bilgi aramayın.

  27. Arslan, Izmir dedi ki:

    Nar. Cok güzel cicek aciyor, meyveye dönüsüyor gibi oluyor, ama meyve büyüyecekken hepsini döküyor. Ne yapsam fayda etmedi. Kayisi agaci da cok güzel yaprak yapiyor, cok güzel gelisti büyüdü, cicek de acti ama bir türlü meyve vermedi hic. Ne yapacagim bilmiyorum.
    ***
    Nar ağaçları kızgın güneş ve şiddetli sıcak hava sever. Buralarda meyve vermemesi için hiçbir sebep yok. Tabii ki koyu gölgede değilse. Kayısılar kendi çiçeklerinin polenleri işe yaramayan bitkilerden olabilir (bu özellikte bitki türleri çok). Hatta aynı meyve ağacının çeşitlerinden bazılarında bu sorun olur, bazılarında olmaz. Yakın çevresinde başka kayısı ağaçları olursa o takdirde diğerlerinden gelen polenler sayesinde meyve verecektir.

  28. Necmettin, Almanya dedi ki:

    10 yıllık avukado ağacım var iki senedir çiçek açıyor ama meyve vermiyor. Niçin acaba ne yapmam lazım?
    ***
    Bu ağaç hakkında henüz hiçbir araştırma yapmadım. Benim bahçemde de var ama henüz küçük. Bir komşum görünce bunların tek başına meyve vermediklerini söylemişti. Yani bazı bitkilerde olan “kendi poleninin işe yaramaması problemi” söz konusu olabilir. Henüz kesin bir bilgim yok.

  29. Nurcan, İstanbul dedi ki:

    Hobi bahçemde 15 yaşında Napolyon ve gürcü kirazı agacım var. Çok fazla çiçek açmasına rağmen 2-3 kilo kiraz alabiliyorum. Çiçekte arılar bol miktarda var. Sebze kompostu veriyorum ama yeterli gelmiyor sanırım. Hazır gübrelerden hangisini kullanmalıyım?
    ***
    Çiçeklerin çoğunun meyveye dönüşmeyip dökülmeleri gayet normal bir şey. Eğer dökülmeler çok fazla oluyorsa birtakım problemler var demektir. Ayrıca ağaçlara doğru bakım yapmak lazım. Doğru yerlerde yetişiyor olmaları lazım. Meyve ağaçları açıklık, bütün gün güneşli ve çok iyi esinti alan yerleri sever. Ağaçlar iç içe, yakın mesafelerde olmamalıdır. Aralarından en az 5 metre mesafe olması lazım. Sonra doğru bakım önemlidir. Ama şimdi yapacaklarınızın bu yıl meyve verimine en küçük bir katkısı olmaz, ancak gelecek yıl için faydası olur. Genel amaçlı hazır gübrelerden ya da koyun gübresi veya keçi gübresi verebilirsiniz. Budamaları bilinçlice yapın. Karman çorman iç içe geçmiş dallarda azaltmalar yapın (şimdi veya en geç yaz başına kadar yapabilirsiniz, yoksa sonbaharı bekleyin). Ağaçların çevrelerini derinden çapalayıp toprağı alt üst ettikten sonra, ağaçların biraz uzağından toprağı gübreleyin. Şu sayfadaki bilgileri de okuyun: https://azbitki.com/budama-agaclar-calilar

  30. Ferda K. -Edremit dedi ki:

    Vişne ağacım 2 senedir meyve veriyor fakat hepsini döküyor. …
    ***
    Sonbaharda çevresini derinden çapalayarak bol bol gübreleyin. Gübrelemeyi fazla geciktirmeyin, en geç kış başında yapın. Yoksa pek işe yaramaz, etkisi iki yıl sonraya kalır. Diğer sorunuz hakkında sayfa var. Oradaki ilgili kısmı okuyun: https://azbitki.com/hiyar-salatalik-badem

  31. Balıkesir, Edremit dedi ki:

    Geçen sene Aralık’ta vişne için gübrelememi yapmıştım fakat derin kazma yapamıyorum çünkü kökler yüzeye çok yakın ne yapabilirim?
    ***
    Fidan ilk dikimindeki hatalar sonucu neredeyse istisnasız her ağaçta böyle oluyor. Eğer bir karış gibi derindelerse pek önemli değil ama daha fazla yukarıda iseler bunun pekçok problemleri olur. Kökler sıcağı hiç hissetmemeli. En azından malçlama yapabilirsiniz. Yine de ne kadar işe yarar, bilemem.
    Şu sayfayı okumanızı tavsiye ederim: https://azbitki.com/meyve-agaci-fidani-ekimi-yetistirme-usulleri

  32. Aydın, Germencik dedi ki:

    Biberlerimde bolca çiçek tomurcukları oluşuyor ama çiçekler meyveye dönmeden sararıp dökülüyor. Fidelerim gayet sağlıklı görünmesine rağmen nedenini anlayamadım.
    ***
    Bu problem genelde kapalı yerlerde (ev içinde ya da kapalı camekan balkonlarda) olur. Ayrıca, kapalı balkonlarda gündüz ısı birikip gece boyu yüksek sıcaklık hakim oluyorsa bu da problemin sebeplerindendir. Fakat eğer bitkileriniz tamamıyla açık havada iseler muhtemelen toprakta azot oranı fazla yüksek, fosfor oranı fazlaca düşüktür. Ayrıca toprağın kimyasal dengesinin bozulmasıyla birlikte kökler toprakta bolca potasyum olduğu halde potasyum alamaz ve bu da benzer problemlere neden olur. Onun için torağınızı daima kışın, en geç kış sonuna doğru, fideleri ekmeden hiç olmazsa 2 ay önce koyun gübresi ile bolca gübrelemelisiniz. Böylece her şey yolunda gider. Gübrelemeyi fide ekmeden ne kadar uzun süre öncesinden yaparsanız o kadar iyi olur.

  33. Yusuf, İzmir dedi ki:

    Küçük hünnap ağacım var geçen yıl 3-4 adet verdi bu yıl üzerinde çok meyvesi var ama büyüyemeden dalında kuruyup dökülüyor. Neden olabilir?
    ***
    Meyve ağaçları fazla sayıdadaki meyvelerinin bir kısmını olgunlaşmadan döker. Yani besleyebileceği sayıdaki meyveleri tutarlar. Bu hep böyledir. Alışmalısınız.

  34. Ferda Kara dedi ki:

    Saksıda siyah ters dut aldım ne zaman bahçeye dikebilirim?
    ***
    Hemen şimdi.. Ama saksısından çıkarırken toprağını köklerini hiç ayırmayın, dikkatli olun. Kalıp gibi çıkarıp o şekilde kendi toprağıyla birlikte bahçede açacağınız çukura yerleştirin.

  35. Belgin, İzmir dedi ki:

    Kayısı ağacında dal uçlarında içi boş minik balon şeklinde cam gibi reçine baloncukları var. Hastalık mıdır, yapılması gereken nedir?
    Hastalık değil. Yaprak bitleri sadece yaprakları değil körpe yeşil dalları da ısırır, emerler. Bu sebeple öz su sızıntısı olur. Kuruyunca reçine halini alıyor. Mesele bundan ibaret. Ama ağaçların bitlenmeleri hiç iyi değil. Zaten bitlerin açtığı yaraları genellikle mantar hastalıkları takip eder.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.