Clerodendrum chinense

Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasından Clerodendrum chinense türünün Anavatanı Çin’in güneyidir. Eski bilimsel adı Clerodendrum fragrans‘tır. Bizde halk arasında Arap fulü derler ki yanlıştır. Zira ful bir yasemin türüdür ve bu bitkiyle hiçbir alakası yoktur. Amerika’da ise konumuz olan bu türe Keşmir buketi (Cashmere Bouquet) derler.

Clerodendrum chinense bitki türü, Arap fulü

Özellikleri

Arap fulü (Clerodendrum chinense) iri yapraklı, çalı gibi gelişen bir süs bitkisidir. Boyu genelde 1m – 1,5m arasındadır. Fakat duruma göre 2 metreyi aşar. Kışın yapraklarını döker. Pek soğuk görmezse bütün yıl yeşil yapraklıdır. Her zaman çiçek açmasa bile iri yapraklı sık dallarıyla çok güzeldir. Yurdumuzda deniz etkisine sahip bölgelerde uzun ömürlü bahçe bitkisi olarak sorunsuz yetişir.

Çiçek açması

İlkbaharın sonuna doğru hoş kokulu çiçekler açar. Çiçekleri dalların ucunda çok  sayıda toplu halde açarlar.

İklim uyumu

Karasal iklime uygun değildir. Kışın en fazla -7C soğuğa dayanır. Daha fazla soğukta soğuğun şiddetine göre dallarda büyük zarar oluşur. -10C derece soğuk havaya tüm dallarını kaybederek dayanır. Ama dalların kurumasının hiçir sakıncası yok. Çünkü zaten kış onu budaması gerekiyor. Yani her bahar dalları yok olmuş olarak kökten yeni sürgünlerle hayata devam eder. Çiçek açmasında sorun olmaz.

Yetiştirme, bakım

Arap fulü veya Keşmir buketinin güneşe fazlaca ihtiyacı var. Aşırı sıcak olan memleketlerde hafif ağaç gölgelerinde daha iyi yetişir.

Toprak ve sulama

İyi besleyici, su tutuculuğu biraz iyi olan toprakları sever. Suyu da çok sever. İlkbahar ve yaz boyunca sık sık derinden sulayın. Gereken şartlar yerindeyse bulunduğu yeri istila eder. Toprak altı uzantılarıyla çevreye yayılarak her yeri kaplar. Onun için iklimi ve toprağı uygun yerlerde direkt bahçeye değil de saksılarda yetiştirmeniz daha iyi olacaktır. Bir yıl içinde saksıya sığmaz olur. Böyle olmuyorsa yeterince besleyici toprakta değil veya bakımını yanlış yapıyorsunuz demektir.

Saksıda Clerodendrum chinense

Şöyle bir toprak karışımı yapın:

4 ölçü torf toprak + 1 ölçü kilsiz arazi toprağı + 1 ölçü biraz killi kırmızı toprak + 1 ölçü temiz dere kumu + 1 ölçü koyun gübresi. Hepsini güzelce harmanlayın.

Budama

Kış sonunda tam dipten budama yapın. Daha sonra çıkan dallarda seyrekleştirme yapmalısınız ki fazla sıkışıklık olmasın. Yoksa yapraklarda çeşitli mantar hastalıkları türer. Bunun önüne geçmek için ayrıca sulamayı akşamları değil sabahları yapın. Yeri esintili bir yer olmalı. Bahçelerin rüzgar almayan kuytu yerlerinde pek sağlıklı olmaz.

Arap fulü

Arap fulü üretimi

En basit ve kolay yolu kökten verdiği sürgünleri ayırmaktır. Kış sonunda, budamadan önce yapın. » Kök çeliği yöntemi de uygundur. Yazın yarı olgun dallardan çelikle çoğaltmayı ayrıca deneyin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.