Üretimi kolay bitkiler

Ev ortamında çiçek yetiştirmeye yeni başlayıp da her an bir şeyler üretmeye merak salan insanlar çoktur. Bu kişiler için aşağıda üretimi kolay ve gayet basit olan bitki türlerine örnekler verdim. Ayrıca, küçük esnaf tarzında saksılarda süs bitkisi üretip satış yapmak isteyenlere de faydalı olacak bilgiler bunlar.

Evde üretimi kolay bitkiler hakkında

Öncelikle gereken şartlar ve malzemeler

Bitkilerin olması gerektiği gibi güzel gelişimleri için hava akımları ve güçlü ışık, bir parça güneş ışınları olmazsa olmaz temel şartlardır. Fideleri çürütmeden tutturmak için ise ilkin ⇒ köklendirme toprağı kullanmalısınız. Bunu da kendiniz kolayca hazırlarsınız. Zorluğu yok. Bitkileriniz bu toprakta kök salıp hayata tutunduktan sonra esas saksılarında gereken toprak ise genelde şu karışımdır: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı. Ama bazı türler çok hassastır ve o türlere göre toprak karışımı gerekir.

Köklendirme toprağı ve viyol

Mini viyollerde (yani ufacık yüksük saksılarda) viyol başına tek bitki köklendireceksiniz. Köklenme olduktan sonra ise kökleri toprağından hiç ayırmadan esas saksısına esas toprağı ile dikeceksiniz. Bazı köklenmiş çelikler bir saksıya birkaç tane olmalıdır. Türe göre değişir.

En uygun türler

Çoğaltılması, üretimi en kolay bitkilerin en başında kurdele çiçeği geliyor. Uzun ince saplarda küçük beyaz çiçekler açar. Sonra o çiçek yerlerinde fideler oluşur (eğer sap çıkarmıyorsa yeri yeterince güneş almıyordur). Fideler ince dalların ucunda sallanırken açıkta kendiliğinden köklenir. Yapmanız gereken bir şey yok. Bu fideleri, çok az köklenmiş olsalar bile kesip başka saksılara dikin. Tutma ihtimali yüzde yüzdür. İlk birkaç gün yapraklarının pörsük durması hiç canınızı sıkmasın.

Üretimi en kolay ev çiçeklerinin başında kurdele çiçeği gelir. Kendi kendine köklü fideler oluşturup durur.

Kurdele çiçeği daima köklü fideler üretir durur.

Japon şemsiyesi

Tek yapraklarından fideler üretmek gayet basittir. Yaprak çeliği ile üretilmesi bundan daha kolay olan başka bir bitki var mı henüz bilmiyorum. Herhangi yaprak saplarının uç – süslü kısımları gerekiyor. Sap 15 – 20 cm kadar ksa olması yeterli. Yaprağının çimen yaprağına benzeyen püskül gibi uzantılarını makasla kesip kısaltarak ters şekilde toprağa dikin. Yani çıplak sap dışarıda, dimdik yukarı yönelik kalacak. Püsküllü kısım 3 – 4 cm toprak altında kalmalı. Sık sık sulayın. Bir hafta – on gün içinde hem köklenir hem yeni yapraklar çıkarmaya başlar. Çoğu kişi önce suda köklendirir ama gerek yok. Bir saksıya en az üç yaprak tavsiye ederim. Yoksa gösterişli olmuyor. Örneğin çapı 12 cm genişliğindeki bir saksıya 3 veya 6 yaprak.

Salon sarmaşığı potos

Uzun dallarını 10 cm’lik parçalara ayırıp suda bekletin (üst tarafları üste gelecek, ters olmasın). Ortam fazlaca serin değilse bir iki haftada köklenirler. Kökler en az 2 cm uzayınca fazla pekletmeden bir saksıya üç dal olarak dikin.

Kolyos çiçeği (yaprak güzeli)

Hava sıcaklığı 20°C dereceden aşağı düşmeyen zamanlarda istediğiniz herhangi bir dalını kesip direkt toprağa ekin. Süratle köklenip süratle büyürler. Yeri yeterince ısıtıcı güneş alan bir yer olmalı.

Telgraf çiçeği türleri

Uzun bir dalı birkaç parçaya bölüp her birini toprakta kolayca köklendirebilirsiniz. Yeterli ısı ve ışık ve elbette biraz esinti sayesinde hızlı büyürler.

Emel Hanım çiçeği, Kalanchoe blossfeldiana

Yan dallarından alacağınız parçaları, hatta tek yapraklarını toprağa hafifçe gömün. Toprak nemli kaldıkça, kurumadıkça sakın sulamayın. Kısa zamanda köklenip büyümeye başlarlar. Yılın her zamanında yapabilirsiniz.

Sardunya

Üretimi kolay, hatta en basit türlerden biridir. Yılın her zamanında kolayca çoğaltabilirsiniz. Kışın bile az da olsa biraz sıcak olan ve çok iyi güneş alan odaların pencere önlerinde köksüz dallarından üretimi mümkün. Dallarını kırıp toprağa dikin. Sadece bu kadar. Köklendirme toprağı ve viyol gerekmez ama öyle de başlayabilirsiniz.

Itır

Itır dallarını ilkbaharda 8 – 10 cm parçalara ayırıp toprağa dikin. Yeri havadar, yeterince sıcak, esintili, iyi güneşli ise köklenmeleri ve yapraklanmaları hızlı olur.

İkinci dereceden üretimi kolay türler

Aşk merdiveni

İp gibi ince uzantıları toprak yüzeyine yapışık uzar gider. Uzayıp giderken peşinde yavru fideleri toprağa köklendirir. Fideler birkaç yapraklı ve 10 cm’den fazla uzun yapraklı olduğunda köklere zarar vermeden söküp ayrı yere dikmelisiniz.

Testere çiçeği (Aloe x delaetii)

Gövdesi uzarken dipte yavru fideler oluşturuyor. Bunların kendi gövdeleri anadan koparılmaya elverişli olduğunda, köklü olmasalar bile ayırıp başka yere dikin. İki ay süreyle çok az sulayacaksınız. Yeri havadar olmalı. Ayrıca fazla uzayan testere çiçeğinizi istediğiniz yerinden kesip üst kısmı güzel bir saksıya dikin. Bunu ilkbahar ve yaz aylarında yapmalısınız. Esintili ortamda az sulamayla çok kısa sürede köklenir. Geri kalan gövde fazla uzunsa birkaç parçaya bölüp dikerseniz her bir parça çok sayıda yavru oluşturur.

Afrika menekşesi

Tek yapraklarından çoğaltabilirsiniz. Isı uygunsa yılın her zamanında yapabilirsiniz. Yüzde yüz başrı için biraz karışık uygulamalar lazım. Kendi sayfasında açıkladım. Lütfen oradan okuyun.

Yaprak güzel rizom gövdeli begonyalar

Paşa çadırı, kirpikli begonya ve reks begonyaları.. Bunların yapraklarını da aynen yukarıda afrika menekşesinde anlattığım gibi çay bardağında azıcık su ile köklendirin. Hiç sorun çıkmaz. Önce köklenir sonra filizlenirler.

Kohleria, Achimenes ve ruj çiçeği türleri

Birbirlerine yakın akraba bitkilerdir. köklenmeleri şu usulde yüzde yüz kesindir ve çok kolaydır: Şeffaf pet peynir kapları ya da şeffaf plastik saklama kapları kullanacaksınız. Kap içine az miktarda toprak doldurun. Torak hiç ıslak olmayacak ama yeterince nemli olmalı. Fazla değil orta nemli olması yeter. Sonra bu bitkilerinde dallarından parçaları kutu içine, dallarının diplerini hafifçe gömerek yerleştirin ve kapağını kapatın. Hiç sulamayacaksınız. Kısa sürede fazlaca kökler geliştirirler. Sonra alıp saksılara dikersiniz.

Paşa kılıcı

İlkbaharda havalar ısınmaya yakın zamanda (İstanbul için nisan sonu) herhangi bir yaprağını ikiye veya üçe bölün. Bir gün açıkta bekletin ki kesik yerler kurusun. Sonra parçaları direkt olarak toprağa hatta devamlı yaşayacağı saksıya dikmelisiniz. Küçük bir saksıya tek parça dikin. Çünkü tek bir parça en az iki güçlü sürgün verir. Yeri çok havadar ve biraz güneşli olursa en geç üç ayda güçlü sürgünler başlarını topraktan çıkarır.  Sonra bunlar birkaç ay içinde yetişkin görünüme kavuşurlar (bakımınıza göre tabii ki). Yaprak parçalarını keserken yukarı gelmesi gereken yönlerini unutmayın. Yoksa diktiğinizde hiçbir gelişim olmaz. Bir de şuna dikkat edin: Parçalar ne kadar büyük olursa filizlerin sayısı ve gücü o denli yüksek olur. Yaprak kenarları sarı şeritli olan çeşidi bu usulde şeritsiz gelişir. Onları rizomlarından çoğaltmanız gerekiyor.

Şeker begonyası

Bu biraz sıcak ve fazla havadar ortam ister. İlkbahar ortası – yaz başı arası dönem ve yaz sonu dönemi çoğaltılması için en uygun zamanlar. Dipten yeni sürgün dallar çıkararak daima çiçeklenir. Henüz çiçek açmamış ama yeterince güçlenmiş yeni dallarından seçerek tam dipten keskin bir bıçakla kesip alın. Bir veya birkaç saat kesik yerler kuruyana kadar beklettikten sonra tek tek viyollere köklendirme toprağı ile ekmelisiniz.

Minyatür gül

Bodur güllerle karıştırmayın. Bunun dalları ipincecik, boyu çok kısa, çiçekleri de küçüktür. İlkbaharın en başında dallarını doğrudan toprağa dikmekle açık havada kolayca kökleniyorlar. Aslında sonbahar sonunda başlasanız tutmaları daha garantilidir (devamlı dışarda soğukta durmaları gerekiyor). İlkbahar geldiğinde hızlıca gelişirler. İlkin gelişim yavaşken pek köklenmemişlerdir. Gelişim hızlı ve güçlü olduğu zaman iyice köklendikleri anlaşılır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Üretim / Çoğaltma

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.