Commelina communis

Commelina communis yabani telgraf çiçeği gösterişli mavi çiçekler açar. Sürekli yeni dallar üretir, hızlı gelişir. Sulak yerleri sever.

Commelina communis yabani telgraf çiçeği türü

Maviş Telgraf Çiçeği

Çocukluğumda bir ara telgraf çiçeğine heveslendiğimde elime bu türden (Commelina communis) geçmişti. Ama baktım aynısı değil. Yani daha doğrusu yapraklarının inceliği hoşuma gitmemişti. Sonuçta hayal kırıklığına uğramıştım. Süs bitkisi değil de bir ot gibi gelmişti bana. Meğer zaten yabani telgraf çiçeğiymiş. Rize’ye gittiğimde yol kenarlarında yabani telgrafın yabani ot olarak bol bol yetiştiğini görmüştüm.

Özellikleri

Bilimsel olarak Telgrafçiçeğigiller (Commelinoideae) familyasının Commelina communis türüdür. Ve Commelina cinsinin örnek türüdür. Ana vatanı Doğu Asya olup dünyanın birçok yerine yaygındır. Dünyanın birçok yerinde doğal yerleşik hale gelmiştir. Özel yetiştirenler de çoktur. Çünkü göz alıcı mavi renkte gösterişli çiçekler açar. İngilizcede yaygın adı Asiatic dayflower = Asya günlük çiçeği. Yani günübirlik çiçek açanlardan. Fakat aslında çiçeği yarım gün içinde solar gider.

Maviş telgraf çiçeği diyebileceğimiz bu yabani telgraf türü Commelina communis kısa ömürlüdür. İlkbaharda tohumlardan kendiliğinden yetişir ve kışın ölür. Sanıyorum dallarından yenileri köklendirir ve kışın korursanız uzun ömürlü olur. Yağışlı, nemli iklimi sever. Kışın kuruyup yok olsalar bile her yaz daha fazlalaşırlar. Çünkü tohumlarını her tarafa yayar. Uygun şartlarda kolayca çimlenir ve hızla büyürler. İklimini sevdiği yerlerde çevreyi istila eder. Sulak ve verimli topraklarda toprak yüzeyinde 1m kadar uzar. Dalları toprağa değdiği yerde toprağa kök salar. Sonra kök saldığı yerlerinden birçok yeni dallar uzatır.

Bakımı

Commelina communis türü maviş telgrafı süs bitkisi olarak yetiştirecekseniz en iyi açık havada yetişir. Tam gün güneşi çok sevse de yazın güneşin fazlasından koruyun. Sık sık sulayın. Yazın durmadan mavi çiçek açar. Etrafa bol bol tohum saçar durur.

Yabani telgraf

Tohumundan yetiştirmek için bir şey yapmaya gerek yok. Çünkü yetiştiği yerde dibine ve çevreye yaydığı tohumlar ertesi baharda kendiliğinden çimlenir çok büyük bir hızla büyürler. Nitekim bir bahçede bir defa yetişir çiçek açarsa artık oradan eksik olmaz. Zira çiçek açması demek çevreye tohum yayması demektir.

Commelina communis yenebilir: yemeği, salatası yapılır. Eski Çinlilerin tıbbi / şifalı bitkilerindendir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yabani ot-çalı

Etiketler: |

'Commelina communis' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ahmet, İzmir dedi ki:

    Bu bitki beyaz çiçek açıyor mu? Benim bitkimin yaprak yapısı aynı ama çiçeği beyaz açıyor. Yoksa gün asya sandığım bitkim telgraf mı?
    ***
    Beyaz çiçeklisi muhtemelen yabani değil, evlerde yetiştirilebilen telgraf çiçeğidir. Ama yabanisinin de pekala beyaz çiçeklisi olabilir. Evcil veya yabani ikisinin yaprakları çok benzer. Sadece dokunduğunuzda yabanisinin yaprakları incecik, evcilin yaprakları biraz kalın, etlicedir.

  2. Zekeriya Karakayalı dedi ki:

    Yendiğini belirtmişsiniz. Nasıl yeniyor acaba? Kaynak verebilir misiniz?
    ***
    Nasıl yendiğini bilmiyorum. Yüz binlerce yenilir bitki türleri var. Her yerde yetişen çok iyi bildiğimiz ebegümecileri, yabani semizotlarını bile yemiyorken bu mu eksik kaldı? Bunu da yemeyiverin. Didik didik kaynak aramakla uğraşmayın.

  3. Derya, İstanbul dedi ki:

    Bu telgraf türü saksıda yetişir mi?
    ***
    Evlere uygun mu bilmiyorum ama bahçelerde saksıda çok güzel yetiştiğini görmüşümdür.

  4. Gamze dedi ki:

    Yabani telgraf çiçeğini Antalya’da bulabilir miyim? Yada siz satıyor musunuz? Nasıl alabilirim?
    ***
    Bulamazsınız. Bende de yok. Zaten üretim satış işleri yapmıyorum. Bu bitki Karadeniz bölgemizde yabani ot halinde kendinden yetişiyor. Oralara gidip gelen birilerini tanıyorsanız onlardan rica edin. Fakat Akdeniz iklimine uyum sağlar mı, yetişir mi, onu bilmiyorum. Rize’de gördüğüm kadarıyla bizim yaşatamadığımız çok güzel eğrelti türleri bile yol kenarlarında, taşlar arasında bu yabani telgraflar onlarla aynı şartlarda yaşıyorlardı. İstanbul’da bahçe saksılarında güneş altında gayet sağlıklı yetiştiğini de görmüştüm ve kendim de bir zamanlar yetiştirmiştim.

  5. Hatice, Kırklareli dedi ki:

    Ben de bu çiçeği bildiğimiz Tradescantia türleri satan birinden aldım ama sonrasında arastırma yaptım ve yabani bir tür olduğunu öğrendim. Yazın, saksıda balkonda, kışın kapalı balkonda ya da ev içinde yaşamaz mı? Malüm tek yıllık bir bitkiymiş. İlla ki ömrü bitecekse acaba çelik ile devam edilir mi? Tohum ile uğraşmak istemiyorum.
    ***
    Bilmiyorum. Deneyin. Olur sanıyorum.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.