Difenbahya

Difenbahya kocaman iri yapraklı, gösterişli salon bitkisidir. En yaygını Dieffenbachia amoena ‘Tropic Snow’ olmak üzere birkaç türü ve pekçok çeşitleri var.

Difenbaahya bitki türleri ve bakımları

Bir difenbahya örneği

Araceae (Arum) familyasının Dieffenbachia (difenbahya) cinsi 200 kadar türden oluşur. Bilimsel olarak kabul gören tür sayısı ise şimdilik sadece 56’dır. Süs bitkiciliği sektöründe birbirinden gösterişli birçok hibrit ve kültivarları geliştirilmiş.

Türlerine göre özellikleri

İri yapraklı kalın gövdeli difenbahyalar genelde dallanıp budaklanmaz. Nadiren dipten sürgün çıkarır. Pek büyük yapraklı olmayan türleri fazlaca dallanır. Onların da ayrı bir güzelliği var. Difenbahyaların çiçekleri makbul değildir. Yaprakları için yetiştirilir. Bakımının kolay olması, pek yer seçmemesi, özellikle de çoğaltılmasının çok basit olması sebepleriyle bütün dünyada en yaygın yetiştirilen salon-ofis süs bitkilerinin en başta gelenlerinden biri olmuştur.

Difenbahya özellikleri, türleri, yetiştirilmesi, bakımı, çoğaltılması

Dieffenbachia amoena ‘Tropic Snow’

Habitat: Difenbahya türlerinin Anavatanı Amerika kıtalarının tropikal iklime sahip kısımlarında düşük rakım yağmur ormanlarıdır. Bu sebeple evlere ofislere uyum sağlar. Yani düşük rakım yağmur ormanlarına mahsus türler iç mekanlara en uygun türlerdir.

İsmi Hakkında: Türlerinin bağlı olduğu cinsin bilimsel adı Dieffenbachia. Alman fizikçi ve doğabilimci Johann Karl Ernst Dieffenbach’ın anısına onun soyadından dolayı bu adı vermişler. Bizde difenbahya ismiyle bilindiği gibi ağlayan çiçek diyenler, tropik çiçeği diyenler var. İngilizcede yaygın adı ‘Dumb cane’dir. Dilsiz kamışı/bastonu gibi anlamı var.

Difenbahya zehirli midir? Yemeye çalışırsanız bir süre konuşamazsınız. Bu sebeple dumb cane demişler. Fena halde zehirlidir. Dili ve gırtlağı yakar, ağrı verir, ağızda geçici felç etkisi yapar. Zehiri mideye gider de kana karışırsa öldürücü etki gösterme olasılığı yüksek. Amerika’da beyazlar zencileri köle olarak kullandıkları yıllarda köleleri cezalandırmak için zorla difenbahya yedirirlermiş. Ortada dolaşan zehirleyici iddiaları abartmalarla dolu. Ancak yerseniz zehirlenirsiniz. Bilinçsiz küçük çocuklar yerse zehirlenip ölebilirler. Yemedikçe, çiğnemedikçe hiçbir zararı yok.  Ayrıca yüzünüze sürmeyin. Bazı insanların cildini hafiften tahriş edebilir.

Dieffenbachia türleri

Büyük tip difenbahyalar iki yılda 1 metreyi bulur. Zamanla daha da uzar. Küçük tip difenbahyalar genelde 1m’yi bulmaz. 1 metre yükselmesi ve biraz daha fazla uzaması çok iyi bakıma, ilgiyi bağlıdır. Pek fazla uzamazlar. Dipten devamlı çoğalırlar.

Makbul birkaç difenbahya türü şunlar:

Dieffenbachia seguine (D. maculata)

Aslında iri türlerden olup bundan hem küçük, çok dallanıp budaklanan, hem çok açık renkli yapraklı çeşitler gibi birçok kültivar türetilmiş. Meşhur Camille kültivarı dahil.

Dieffenbachia amoena

Büyük türlerdendir. Tropic Snow kültivarı bütün dünyada en çok yetiştirilen dev difenbahya çeşididir. Yapraklar sap kısmı hariç 40cm uzunluğunda, 20cm genişliğinde olur. Sap ise tek başına yaklaşık 30cm. Sapıyla beraber tek bir yaprak 70cm uzun. Her bir yaprak en az 1 yıl hiç bozulmadan en küçük bir yıpranma alameti göstermeden dayanır. Ama bakımı doğru yapılırsa ve ortam şartları da uygunsa.

Dieffenbachia bowmannii

Büyük difenbahyalardandır. Tropic Snow’a çok benzese de bunun yaprak deseninde açık renkli kısım geniş değil, düzgün seyrek çizgili gibidir. Bu özelliğiyle kolayca tanırsınız.

Difenbahya yetiştirme-bakım

Yerinin mükemmel havadar, esintili olması şartıyla her ortama uyar. Fakat koyu gölgede kof ve çirkin gelişir. Aşırı sıcak havaya uyumludur. Susuzluğa fazla değil ama belirli ölçüde dayanır. Serin zamanlarda toprak iyice kuruyana kadar sulamayı geciktirmenizde bir sakınca yok.

Esinti ve hava nemi ihtiyacı

Difenbahya yeri esintili olursa yaz kış aralıksız gelişime devam etme özelliğine sahip bir bitkidir. Kışın bu mümkün olmadığından kış boyunca niçin büyümüyor diye üzülmeyin.

Hava nemliliği açısından hassas değil.  İç mekan ortamlarının nem oranı fazlasıyla uygundur. Ancak havası çok fazla kuru olan yerlerde (örnek Mardin) şiddetli yaz sıcaklarında difenbahya çevresinde hava nemlendirici bir şeyler yapmak gerekir.

Güneş

Difenbahya hiç güneş almasa bile yerinin mutlaka kuvvetli aydınlık olması şart. Koyu gölgede güzelliği de sağlığı da elden gider. Sabah veya akşam güneşini 1-2 saat direkt alması difenbahyayı oldukça sağlıklı ve dirençli kılar. Yazın öğle civarı güneşinden korursanız yapraklar daha iyi serpilir ve gerektiği kadar geniş olur. Yaz boyunca eğer yeri şiddetli güneş alıyorsa güneşi filtrelemelisiniz. Kışın daha fazla güneş alması iyi olur.

Toprak

Tuzlu topraklara hiç toleransı olmayan difenbahya için toprağın niteliğine büyük önem vermek gerekiyor. Yoksa muhteşem bir gelişim halindeyken aniden ya köklerde ya da ana gövdenin bir yerinde durdurulması mümkün olmayan çürüme başlar. Bitki mahvolur gider.

Toprağın tuz tutuculuğunu azaltacak en güvenli karışım formülü:
3 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1,5 ölçü ponza taşı. Hepsini birbirine iyice karıştırıp harmanlayın.

Sulama

Toprak konusunda dediğim gibi difenbahya tuzlaşmalara karşı zayıftır. Az bir yükselmede hemen çürür. Bundan dolayı sulamaları her zaman mutlaka şu şekilde yapın:

Haftada bir vesaire düzenli sulama sakın hiçbir bitkinize yapmayın. Toprakta biraz kuruma mutlaka olmalıdır. Bunu beklemelisiniz. Difenbahya için ölçü: Toprağın üst yüzeyinin elinizi ıslatıcılığı iyice gidince, nemliliği de bir hayli azalmış iken daha fazla kurumasını beklemeden sulayın. Suyun miktarı ise kesinlikle saksı alt deliklerinden su dışarı çıkacak kadar çok olmak zorunda. Çünkü aksi takdirde toprakta tuzlaşma yükselir ve kökleri çürütür. Ayrıca alt tabağa sızan suyu toprak geri emmesin diye çare bulun. Mesela saksı altına tabağın içine dört tane düz yapılı taş koymanız saksıyı o sudan yüksekte tutar.

Kışın bulunduğu oda fazla serin oluyorsa sulamaları sadece toprak iyice kuruduğunda (ama yine bolca su ile) yapın. Su oda ısısından daha fazla soğuk olmasın.

Difenbahya için uygun bitki besinleri

Çiçekçilerde satılan Çiçekcoşturan, Vilmorin, Genta vb marka bitki besinlerinden genel amaçlı besin, yaprak amaçlı besin, hatta orkide özel besini benim denemelerime göre difenbahyada mükemmel sonuç veriyor. Her farklı bitkiye ayrı çeşitlerden besin almaya gerek yok. Ayda bir veya iki defa besin verin. Difenbahyalar yavaş gelişir ve fazla sıklıkta besin istemezler. Saksıda tek gövde ise ayda bir defa, daha fazla gövde varsa 15-20 günde bir defa vermek yeter.

Ayrıca çok güvendiğiniz çiçekçiniz tavsiye etse bile sırf azot içeren özel gübreler (ki bunlar tarlalar içindir), şeker gübresi filan şeyler kesinlikle vermeyin. Aşağıda ‘zararlıları’ kısmında bunun açıklaması var.

Yıkama

Her iki ayda bir banyoya götürüp duşun altında hafiften ılık su ile yaprakların altını üstünü, yaprak saplarını, ana gövdesini, varsa yan dallarını, elinizle sıvazlayarak yıkayın. Bu sırada toprağına bol bol su gitsin alt deliklerden süzülüp çıksın. Yani toprağı da yıkansın. Toprağı direkt musluk suyuyla yıkamanın hiçbir zararını görmedim. Sadece su çok fazla soğuk olmasın buna dikkat edin. Ancak suyunuz eğer barajdan değil artezyen kuyusundan geliyorsa toprağı için sakıncalı.

Üretim, çoğaltma

Dipten çok dallanmış difenbahyaları sakın kökleriyle ayırmaya çalışmayın. Bu usulde sonuç genellikle felaket oluyor. Onun yerine çelik köklendirme yolunu tercih edin. Yani ya fazla uzayan ana dalı ya da dipten çıkmış bir dalı keskin bir bıçakla keserek alın. İşte bu kesip aldığınız uzun dalı uygun uzunlukta parçalara bölün. Her bir parçaya çelik denir.

Parçalara ayırma usulü

1- Parçaların uzunluğu filizlenme gözlerine göre ayarlayın. Filizlenme gözlerini göremeseniz bile, daldaki yaprak dibi izlerinin sayısına göre hesap edin. Bunların sayısı iki olmalıdır. Aslında daha kısa, tek filiz gözlü parçalar da uygundur ama bu kadar kısalık sakıncalı. Eğer difenbahyanızı son bir yıldır bitki besini vererek yetiştirmişseniz tek gözlü parçalarda sakınca yok. Değilse, bünyede gerektiği gibi güç toplanmamıştır ve kısacık parçadan iyi bir verim mümkün olmaz.

2- Uzun dalı parçalara ayırdınız. Yapraklar varsa giderin. Tepe kısmına denk gelen parçada iki yaprak bulunsun ama onları yarısından fazlasını keserek küçültün.

3- Keserek hazırladığınız çelikleri en az 4 saat suda bekletin. En fazla 24 saat bekletin.

Zamanı

Kesme zamanını sadece yaz başına doğru belirleyin. Çünkü çeliklerin ılık rüzgarlara ihtiyaç var. Çabucak köklenmeleri için açık pencerelerden direkt hava akımları almaları işin püf noktasıdır. Yaşadığınız yerin iklimine göre ilkbahar başı ile yaz başı arasında en uygun zamanı seçin. Yani pencereleri açık tuttuğunuz gündüz saatlerinde sıcaklığın 17C dereceden daha az olmaması lazım.

Malzemeler

En önemlisi ⇒ çelik köklendirme toprağı hazırlamanız kesin şart. Sonra çeliklere geçici olarak sadece kökleninceye kadar köklendirme toprağında barındırmak için küçük küçük saksılar lazım.

Difenbahya çeliklerinin köklendirme toprağına dikilişi

Difenbahya türüne göre durum değişir (bazıları ince dallı, bazıları oldukça kalın dallı gelişir). İnce dallıları 5cm çapında viyollere, devleşen kalın dallıları ise 10cm çapında küçük saksılara dikmelisiniz. Sonra sulayın. Sonraki günler toprak üst yüzeyinin nemliliği değil ıslatıcılığı gider gitmez hemen sulayın. Bu şekilde devam edin. Asla bitki besini, vitamin vesaire şeyler vermeyin. Uygun ortam şartlarında çeliklerin köklenmeleri ve yapraklanmaları 8 haftada gerçekleşir.

Esas saksılara geçirme

Difenbahya çeliklerini köklendirme toprağından kökleri hiç arındırmadan toprağıyla kalıp gibi nazikçe çıkarın. Yukarıda tarifini verdiğim difenbahyalara uygun toprak karışımı ile esas saksılarına yerleştirin.

Difenbahya çelikle üretimi

Köklenmiş, yapraklanmış çelik

Bundan sonra bakımlarına aynen normal yetişkin difenbahya bakımı gibi devam edin. Sadece bunlara ilk yıl boyunca bitki besinini bir ay sonra başlayarak dozajını üçte bire düşürüp verin.

Suda köklendirmeyle difenbahya üretimi

Ben tavsiye etmiyorum. En iyi, her şeyiyle en güvenli usul yukarıda anlattığım gibidir. Eğer suda köklendirdiyseniz direkt toprağa dikmek genelde o köklerin çürümesiyle sonuçlanır. Peki bu durumda ne yapmak lazım? Suda gelişmiş kökleri toprak uyumlusu hale getireceksiniz. Bunun için yine köklendirme toprağına ihtiyacınız var. Geçici olarak küçük bir saksıya dikin. 4-5 hafta geçince kökler artık toprak uyumlusu olmuş ve köklendirme toprağına tutunmuşlardır.  Sonra, bir üst konuda anlattığım gibi esas saksısına o şekilde yerleştirirsiniz.

Zararlıları

1- Yanlış toprakta çürümeler oluyor.
2- Hiç gerekmediği halde, birileri haftada bir veya iki defa düzenli sula dedi diye zaten fazlaca ıslak toprağı sulayıp durmak hem toprağı bozar, hem hastalık yapar, hem kökleri çürütür.
3- Bahçe-tarla bitkileri için olan azot gübreleri vermek (şeker gübresi vb şeyler). Ya bitkileri çürütüp öldürecektir ya da işe yaradı gibi görünseler bile bünyeyi güçsüz ve kof bırakır. Her an herhangi bir yerinden çürüme başlar ve hiçbir şekilde kurtaramazsınız. Ama azot oranı hafifçe yüksek bitki besini verebilirsiniz. Mesela salon bitkilerine özel, yaprak amaçlı bitki besininden.

4- Bira, doğum kontrol hapları, aspirin, şekerli su, süt gibi şeyleri şu bu tavsiye etti diye difenbahyanıza vermeyin. Hiç işe yaramaz bilakis bitkinin bir süre sonra çürümesine neden olurlar.
5- Örümcek bitler difenbahyalara ağır zararlar verir. Çok küçük olduklarından dolayı göremezsiniz. Semptomları: Yapraklarda tozlaşmışlık gibi, çok ince örümcek ağları gibi değişiklikler olur. Ve o yapraklar kısa sürede mahvolur giderler. Çaresi: Yaprakların altını, üstünü ve yaprak saplarını haftada bir gibi bir sıklıkla ıslak bezle tertemiz silerseniz örümcek bitler barınamaz. Ama eğer başlamışlarsa bu silme işini bir hafta boyunca kesintisiz her gün uygulayın. Sonra haftada bir devam edin.

Kaynaklar

Dieffenbachia – theplantlist.org
Dieffenbachia – wikipedia.org
Dumb Cane ‘Tropic Snow’ – davesgarden.com
Dieffenbachia (Dumb Cane / Leopard Lily) – ourhouseplants.com

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Difenbahya' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Elif, Gaziantep dedi ki:

    Bir ay önce çok sağlıklı 1 metre boyunda bir difenbahya aldım. Bu sitede okuduklarımdan yola çıkarak evin en esintili en aydınlık yerine koydum. Ev gayet aydınlık ve balkon kapısının önünde sürekli esinti alıyor. Sıcak bir şehirdeyiz. Sulamasını ise toprak kurudukça yaptım. Tepeden yaprak veriyor fakat bu süreçte altta 4 yaprak sarardı ve bir çok yaprakta da yırtılmalar başladı. Geldiği günkü gibi değil artık. Neyi yanlış yapıyorum ve yaprakta yırtılmanın sebebi nedir? Gece sıcaklığı 24C acaba gece balkon kapısını kapatmalı mıyım?
    ***
    Yaprak yırtılması toprağının tuzluluk etkisindendir. Eğer esintisiz bir yerde tutsaydınız yapraklarda yırtılma ve bozulmayla kalmaz hızlıca çürürdü. Toprağı kusurlu. Dediğim gibi esinti kurtarmış. Çiçekçilerin veya seracıların kullandıkları topraklar sadece sera şartlarında işe yarıyor. O bitki ev ortamlarına gelince hızlıca çürür gider. Yıllardır bu tip şikayetler her tür salon-ofis bitkileri hakkında alıyorum. En çok kışın aylarında şikayet gelir. Acilen o topraktan kurtarmak şart. Yukarıda toprak bölümünü okuyun. Aynısını yapın. Difenbahya bu konuda en hassas salon bitkisidir. Siz toprağı halledene kadar suda bekletebilirsiniz. Şimdi öncelikli yapmanız gereken şey acilen o zararlı topraktan kurtarmak ve kökleri yıkamak.

  2. İlayda, İzmir dedi ki:

    Dieffenbachia çok uzun zamandır bizimle. Neredeyse 10 yıl. Hatırladığım kadarıyla anneannem bakıyordu ama vefat edince dedem kendi evinde baktı ama ne kadar baktı denilirse artık. Biz de o yüzden kendi evimize getirdik. Ağustos ayıydı ve yolda güneşe çok maruz kaldı. Yolda yaprakları incelmişti yolda. Eve getirince yapraklarına biraz su püskürttüm ve suladım ama suyu geri kustu. Daha sonra emmesini bekledim. Şu an durumu iyi. Salondan odama alınca kendine geldi. Bir yaprağı tamamen sarardı ve yaprağın bitiminden çürüdü. Çürüme tüm dala yayılmasın diye kestim. Fakat kestiğim yerden devam etmeye başladı. Ne yapmam lazım? Eğer tüm durumu anlatırsam neden olduğunu anlayabilirsiniz diye düşündüm. Toprakta sigara külleri var ama nasıl temizlemem gerektiğini bilmiyorum.
    ***
    Çürüme ana gövdede ilerlerse çok kötü. Mümkün olan en havadar olan, sık sık esinti alan yerde tutmalısınız. Yukarıdaki toprak isteği ve sulama konularını mutlaka okuyun ve gereğini yapın. Toprak konusunda çok hassastır. Her toprakta sağlıklı olması, yaşaması mümkün değil. Gerektiği gibi toprak toprak karışımı hazırladıktan sonra saksıdan çıkarın. Köklerinin eski topraktan fazla ayrılmaması lazım. En üstten, yanlardan ve en alttan az miktar toprağını döktürün. Sonra yeni toprak ile saksıya yerleştirin. Çok havadar olan bir pencere yanında tutmanız her halükarda şart.

  3. Mehmet, İskenderun dedi ki:

    Evimize geldiğinde çok hızlı ve güzel büyüyen çiçeğimiz on günde bir yaprak açardı. Boyu bir metreye ulaştı. gövdesi kalınlaştı. Büyüdükçe altlardan arada yaprak çürüdü. Son zamanlarda büyümesini tamamen durdu. Yapraklar birbirinin içinden çıkmaya zorlanıyor. Rulo şeklinde kalıp açılmıyorlar. Şu anda 5 yaprak tamamen sıkışıp kaldılar. Alttan üç yaprağı daha kaybettik. Problemimiz nedir? Kurtarmak için ne yapabiliriz?
    ***
    Toprağın kimyasal dengesi felaket bozulmuş. Difenbahya her an ani bir şekilde çürümeye başlayabilir. Sizin probleminiz yanlış bakım. Muhtemelen siz de herkes gibi sulamasını yanlış yaptınız. Bu hata difenbahyaları daima çürütüp öldürür. Yukarıda bakım bilgilerinde ne yazmışsam o tavsiyelerin tümü kesinlikle yüzde yüz gerekli şeylerdir. Başka türlü difenbahya yetiştirilmez. Okuyup hatalarınızı bulun. Ayrıca şu sayfayı da mutlaka okumanız lazım: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  4. Hülya, Adana dedi ki:

    Evimdeki diffenbahya oldukça büyümüştü ve kış gelmeden balçık gibi toprağını değiştirdim. Yarı torf yarı ponza taşlı toprak hazırladım. Fazla ponza taşının zararı olur mu?
    ***
    Hayır fazlasının zararı olmaz. Kırık parça sorunuzu sildim ama cevap için yukarıda çoğaltılması kısmını okuyun. Aynen o şekilde yapın.

  5. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Difenbahia çiçeğim 3 yıldır bende ama maalesef ancak 50cm civarında. iki kez kış aylarında kök çürümesi olup tekrar köklendirme yaptığım için bu durumda. Yazın evin içindeydi. Tek bir yaprak dahi vermedi. Üstüne birkaç yaprak döktü. Artık gözden çıkartmıştım. Son bir umut ağustos sonlarında cam balkona aldım. Hava akımları sayesinde iki yaprak açtı. İki tane de açmak üzere yaprak verdi. Ama yaklaşık iki haftadır hala açılamadı. Burada havalar biraz soğuduğu için birkaç gün önce salona aldım bir köşeye koydum. Tekrardan balkona koysam mı?
    ***
    Evet maalesef sağlıklı gelişimi hava akımlarına bağlıdır. Toprak konusunda da çok hassas. Salon bitkisi bütün yıl kesintisiz sürekli salonda aynı yerde durmalıdır. Balkon bitkisi değil ki balkona koyasınız. Ben İstanbul’da iken farklı saksılarda yetiştirdiğim difenbahyaları özellikle birkaç defa denemişimdir. Salonda ev içi hava cereyanı olan yerde hızlı gelişiyor. Yaprakları bu sayede daha sağlıklı olarak 2 yıl kadar dayanıyor. Toprak konusunda ve bitki besini vermede nasıl gerekiyorsa öyle yapıyordum. Yazı içinde ikinci fotoğrafta gördüğünüz (tropic snow) muhteşem görünümlü difenbahyayı ben bir arkadaştan aldığım kısacık dallardan yetiştirmiştim. Neredeyse kesintisiz hava akımları ve doğru toprak şartlarındaki halini görüyorsunuz. Fazla söze gerek yok. Toprağını benim tarif ettiğim gibi ayarladıysanız serin havadan korkmayın. Hatta ben kışın 7C derece soğuğa kadar pencereleri sık sık açık tutardım. Tekrar belirteyim: hava akımlarını salonda durduğu yerde almalıdır. Yerini aynı oda içinde yer değişikliği olsa bile değiştirmeyin. Nerede hava akımları yoğun oluyorsa sürekli orada tutun. Havalanması için 5 dakikalığına bile olsa asla balkona filan çıkarmayın. Bu tüm salon bitkileri için geçerlidir. Yeri asla değişmeyecek. 5 dakikalığına bile olsa dışarıya havalandırmaya çıkarmayın.

  6. Esra, Ankara dedi ki:

    Hediye olarak difenbahya geldi. Fakat 2 hafta sonra alttan yaprağı koptu. Hediye eden normal dedi ama size sormadan edemedim. Toprağı cok güzel. Tam sizin tarfinize göre değiştirmiştim. Yaprak düşmesi normal mi acaba? Kışın acaba cam balkona koysam soğuk mu olur bilemedim. Salon serin oluyor ama yine de kalorifer yanıyor sonuçta.
    ***
    Bozulmalar devam etmiyorsa eve normal. Yapraklar genelde 12-13 ay eskidikten sonra bozulur gider. Hiçbir zaman, hatta yazın bile, hatta 5 dakikalığını havalandırmak için dahi olsa, sakın dışarıya veya alışık olduğu ortamdan daha serin ortama kesinlikle yer değiştirmeyin. 5 dakikalığına bile bunu yapanlar anında cansızlaşıp çürüyüp gittiğine dair difenbahya ve diğer salon bitkileri hakkında çok defa bana yazıp çözüm yolu istemiştir. Maalesef çözümü, tedavisi genelde pek mümkün değil. Olsa da bir hayli uğraştırır. Havalandırmaları yerini hiç değiştirmeden pencereleri açarak yapmalısınız. Ya da fan çalıştırın.

  7. Pınar, İstanbul dedi ki:

    Merhaba, bir süredir susuz kalmış minik bir diffenbahya bitkisinin yavrusunu alıp 1-2 hafta kadar suda bekletip torf+ponza taşı bulunan bir toprağa ektik. Yaklaşık 6 adet yaprağı vardı bitkinin. Alt taraftaki yapraklarından biri sarardı geçtiğimiz haftalarda. Şu an bir yaprağı daha sararıyor. Bitki de biraz cansız görünüyor başından beri. Kullandığımız torf humuslu bir torftu. Acaba burada bir yanlışlık mı yaptık? Saksıdan çıkarıp köklerini kontrol etmeli miyim yoksa bitki bu yüzden de strese girer mi bilemiyorum. Hiç bitki besini vermedik. Kurudukça deliklerden su akacak kadar suluyorum ve toprak saksıda. Güney cephe cam kenarında tül perde arkasındaydı. Güçsüz göründüğü için bir metre kadar içeri aldım. Sanki biraz canlanmıştı ama sararan yaprak moral bozdu. Acaba ne sorunu olabilir ne önerirsiniz?
    ***
    Zaten sadece en uçta 1 veya en fazla 2 yaprak bırakmalı, diğerlerini kesmeliydiniz. 5-6 yaprakla hata etmişsiniz. Sizin uygulamanız ancak haziran ayında sürekli ılık rüzgarlara maruz kalmasıyla başarılı olur. O şartlarda difenbahyalar çabucak kökleniyor. Ama bu zamanda zor. Onun için yapraklarını en aza indirmeniz lazım.

  8. İsimsiz dedi ki:

    İlk aldığımda çiçeğim iri yapraklıydı. Bir süre öyle iri yaprak daha verdi ama sonrasında çıkan yapraklar daha ufak çıkmaya başladı. Eskisi gibi büyümüyorlar. Nedeni nedir?
    ***
    Güneş ışınları, ayda bir defa bitki besini, yaz boyunca hava akımları.. Bunların hepsi şart. Yukarıda bakım bilgilerinde ne yazmışsam hiç biri fazlalık değil, her kelimesi kesin gerekli şeylerdir. Okuyup gerekenleri yaparsanız muhteşem güzel büyür.

  9. Toprak, Antalya dedi ki:

    Kızım yaprağının ucundan yemiş galiba. Bir şey olur mu?
    ***
    Galiba dediğinize göre emin değilsiniz. O halde yememiştir. Yeseydi ağzı çok fena halde tuhaflaşırdı ve bir süre konuşamazdı. Ama direkt yuttu ise, sadece uç kısımdan bir parçasının zehirleyeceğini sanmam. Belki kusma filan olabilir. Size ciddi tavsiyem, kızınızın yaprakları ısırma, yeme ihtimali varsa evde hiçbir bitki bulundurmayın. Çünkü bilemezsiniz bazı bitkilerin bir damla öz suyu bile öldürücü derecede zehirlidir. Difenbahya onlar kadar yoğun ve kesin öldürücü değil. Sadece adı çıkmış. Ama fazla yendiği takdirde öldürebilir, o başka.

  10. Elif, Gaziantep dedi ki:

    Tavsiyelerinize uyarak yaptığım bakım sayesinde gayet güzel büyüyen, düzenli yaprak açan bir difenbahyam var. Kış aylarında olduğumuz için iyi ısınan fakat hava akımı çok olmayan salona aldık. Acaba, gün boyu açık cam önünde hava akımı alabileceği, fakat ısınma sistemi kapalı cam balkonda mı tutmalıyım yoksa sıcak odada mı? Yaşadığımız şehirde gündüz sıcaklığı 8-10 gece sıfıra düşebiliyor.
    ***
    Kışın +7C dereceden daha fazla soğuğa maruz kalmaması gerekir. Bu sınır ise, yaz ve sonbahar boyunca yavaş yavaş serinliğe alışmış difenbahyalar içindir. Yoksa mesela sıcak odaya alışık bir bitki “aniden” 15C derece serinde bırakılsa bile çok fena kötü etkilenebilir. Hatta genelde tüm kökler çürüyor. Balkona alışmışsa, penceresi kapalı iken fazla soğuk olmuyorsa balkonda durabilir. Daha fazla soğuk oluyorsa orada ölür.

  11. Sevcan, Bursa dedi ki:

    Difenbahya bitkim için saksı aldım. Büyük bir sorun olur mu? Şu an 24cm boyunda bir saksıda. Yeni aldığım ise 34cm. Bitkinin boyu 80cm falan var.
    ***
    Fark uygun. Ama şimdi zamanı evinizin şartlarına göre uygun olmayabilir. Eğer difenbahyanız normal hızında gelişime devam ediyorsa saksıdan köklerini toprağından hiç dağıtmadan çıkarın ve kalıbını bozmadan yeni saksıya toprak ilavesiyle yerleştirin. Gelişim yoksa veya çok yavaş ise haziran başını bekleyin. Açık pencereden üzerine direkt gelen ılık hava akımları bitkiyi aktifleştirir. O şartlarda saksı değiştirmek daha iyidir.

  12. Sevcan, Bursa dedi ki:

    Yazdan sonra kışın odaya geçişte belirli bir zaman sonra alt yaprak sararıyor. Yazın olmuyor.
    ***
    Yer değişikliklerini iki mekan arasında aynı ısı derecesi olduğu zamanlarda yapın. Farklı şartlar olursa bitkide bozulmalar baş gösterir. Tüm köklerinin çürüme riski bile var. Aslında salon bitkilerinin salondaki yeri sürekli sabit olmalıdır.

  13. Esma, Çankırı dedi ki:

    Çiçeğim yaklaşık 2 yıldır bizimle beraber. Üstten yeni yaprak çıkardıkça en alttaki yaprağı çürüyor. Maalesef 3 yapraktan fazla yaprağı oluşmuyor. Oda sıcaklığı sabit yerini hiç değiştirmiyorum. Aydınlık hafif güneş alan yerde duruyor. Neden böyle oluyor acaba?
    ***
    Işıktan, güneşten nasiplenmesinde eksiklik yoksa mutlaka bakımında hatanız vardır. Doğru toprak, bitki besini bunlar kesinlikle lazım. Yukarıdaki bilgileri dikkatle okumanızı tavsiye ederim.

  14. Serhat, Bitlis dedi ki:

    Hızla gelişen iri yapraklar açan difenbahyamın büyümesi durdu. Havadar, sürekli gün ışığı olan bir konumda yeri değişmedi. Sulamasını toprağı kurudukça yaparım. Toprağını beslemek adına meşe külü serpiştirmiştim. Alttan 2 eski yaprağı sararıyor. Sorun var mıdır yoksa normal midir bu durum?
    ***
    Hava akımları olmayınca hiç gelişmemesi gayet normal. Ama kül çok feci zarar verir. Toprağı fena bozar. Ne külü olursa olsun hiçbir şekilde iyi değil.

  15. Zeynep, Samsun dedi ki:

    Yaprakları iri olmayan kısa boylu difenbahyam sürekli olarak yeni minik minik yapraklar ve dipten sürekli yeni filizler veriyor ama nedense eski yapraklar sararıp renk değiştiriyor. Bunun sebebi ne olabilir? Bir de toprağında bana geldiğinde minik beyaz böcekler vardı. Geçen sene eylül ayında toprağını değiştirdim ama hala devam ediyor. Bununla alakalı olabilir mi?
    ***
    Hayır mini toprak bitlerinin hiçbir şekilde zararı olmaz. Difenbahya toprak konusunda son derece hassastır ve ayrıca havadar yer ister. Güçlü ışık ve bir parça direkt güneş ister. Kısaca, yukarıda bakımı için neyi nasıl tavsiye etmişsem hepsini eksiksiz yerine getirmeniz lazım.

  16. Ayşe, Kırıkkale dedi ki:

    Çiçeğimin sadece yaprak uçlarında sararmalar oluyor nasıl engelleyebilirim?
    ***
    Yaprakları sık sık ıslak bezle iyice silin. Yukarıdaki bakım bilgilerini dikkatle okuyun. Aynen o şekilde yetiştirmelisiniz.

  17. Esma, Muş dedi ki:

    İnternetten sipariş ettiğim difenbahyamın bazı yaprakları içeri kıvrık şekilde büyümüş. Yeni toprağında bol aydınlık bir konuma yerleştirdim. Sonradan o kıvrıl yaprakları düzleşir mi?
    ***
    Hayır düzleşmezler. Ancak doğru toprakta ve doğru ortam şartlarında yeni gelecek olan yapraklar olması gerektiği gibi sağlıklı ve düzgün gelişirler.

  18. Altan, İstanbul dedi ki:

    Difenbahyam salonda, balkon kapısının önünde duruyor ve büyüdükçe ışığa yöneldiğinden gövdesi eğiliyor. Bu yüzden olduğu yerde yönünü değiştiriyorum. Sürekli bunu yapmak bitkiye zarar verir mi?
    ***
    Zarar vermez.

  19. Eylül, Adıyaman dedi ki:

    Merhaba. Benim çiçeğim bir yıldır benimle ama geldiğinde gövdesinin bir bölümünde ciddi incelme var. Üstte yapraklar gayet sağlıklı büyüyor ama biraz daha yaprak çıkarsa kırılma ihtimali var. İncelemenin altında gövdede sürgün vermiş. Sürgün henüz çok küçük. Ne yapmalıyım?
    ***
    Bir değneğe bağlamazsanız kırılır. Başka çare yok.

  20. Ayşe, Gaziantep dedi ki:

    Bugün çiçekçiden bir difenbahya aldım. Hemen toprak değişimi yapabilmek için duşta toprak yıkama sulaması yaptım. Fakat toprak tavsiyesini okurken 1 hafta dinlendirilmiş yıkanmış tuzu arındırılmış toprağın daha iyi olacağını okudum. Şimdi bu toprağı hazırlamak için 1 hafta bekleyeceğim. Fakat Difenbahyanın bu ıslattığım kendi toprağında beklemesi iyi olur mu? Zarar verir mi?
    ***
    Havadar yerde tutarsanız zararı olmaz. Toprak değiştirmek için mevsim olarak en uygun zamandayız. Yeni toprağı aynen yukarıda tarif ettiğim gibi yapmaya gayret edin.

  21. Ayşe, Gaziantep dedi ki:

    Bir ay önce toprak değişimi yaparken saksı dibine yanmış hayvan gübresi koymuştum. Hemen sonrasında alttaki 5 yaprağı sarardı ve yeni yapraklarda bile yırtık var. Gübrenin iyi gelmediğini anlıyorum çünkü diğer şartlar çok ideal tam olması gerektiği gibi.şimdi toprağı tekrar değiştirsem kökleri rahatsız eder miyim? Yoksa iyi mi olur?
    ***
    Gübreyi saf halde değil toprakla karışık olarak en alta koymalı ve onun üzerine 4 parmak yüksekliğinde ponzalı gübresiz toprak yayıp bitkiyi en üste oturtacak ve sonra saksıyı gübresiz ponzalı toprakla dolduracaktınız. Eğer böyle yapmadıysanız acilen söküp bu sefer sırf gübresiz ve daha fazla ponza taşı karışık olan torf ile yeniden dikmelisiniz. Çünkü gübreden zehirlenmiş. Birkaç ay o etki bünyesinde devam edeceğinden bu süre zarfında dediğim gibi yapmanız lazım. Yine de kurtulur mu belli olmaz.

  22. Ayşe, Gaziantep dedi ki:

    Çiçekçiden bitki alındığında toprağını hemen değiştirmek gerektiğini yazmışsınız. Difenbahya toprak konusunda çok hassas. Yeni alınan çiçeğe toprak değişimi yaparken kökleri bu zararlı topraktan mümkün mertebe arındırmak mı gerekiyor? Yoksa biraz dağıtmak yeterli mi? Köklerde kalan toprak çiçeğe zarar vermeye devam eder diye endişeliyim biraz. Tamamen arındırmak da iyi gelir mi emin değilim
    ***
    Evet difenbahya gibi hassas salon bitkilerini özellikle de yılın bu döneminde yani ilkbahar sonu/yaz başı döneminde satın almanızı ve toprağını değiştirmenizi tavsiye ederim. Kökleri eski toprağından tamanen arındırmamalısınız. Köklerin yarısından çoğunun eski toprağa bağlı olması iyi olur. Yeni toprağı aynen tarif ettiğim şekilde ve ölçülerde hazırlayın.

  23. Funda, İstanbul dedi ki:

    1.5 metre boyundaki difenbahyamın zannediyorum yanlış sulama sonucu maalesef çürüttüm. Yaprakları sarardı kopardım. Uzunca bir gövde üzerinde sadece 2 adet yaprak kaldı. Bir hafta kadar önce kökten bir karış kesip yeni bir toprakla saksıya ektim. Şimdi yeni bir yaprak veriyor ama gövde çok uzun. Tepede iki yaprak ve yeni çıkacak bir yaprak. Ne yapmalıyım? Boyunu daha da mı kısaltmalıyım? Bir umut var mı?
    ***
    Olabilir yukarıdaki bilgilere göre her şeyi deneyin. En kötü hata toprağını yanlış hazırlamanızdır. Difenbahya rasgele topraklarda fazla yaşamaz. İkinci sırada en önemli mesele hava akımlarıdır. Hava akımları olmayan dip köşe yerlerde sağlıklı kalması pek mümkün değil.

  24. Seval, İstanbul dedi ki:

    Bir buçuk metre çiçeğim dibinden iki yavru verdi ve onlar da 50cm büyüdü. Hangi ayda nasıl ayıralım?
    ***
    Ayırmayı sakın düşünmeyin. Ne yapmanız gerektiğini yukarıda yazı içinde her şeyiyle ayrıntılı olarak yazdım. Lütfen oradan okuyun. Bu arada, bakım/yetiştirme ve üretim/çoğaltma bilgilerini biraz önce yeniledim. Şimdi daha net, daha kolay anlaşılır hale geldi.

  25. Semiha, İstanbul dedi ki:

    3-4 ay önce anneme hediye olarak almıştım difenbahya. Yaprakları bayağı büyük ve orta kısımdaki açık yeşili çok az olanlardan. Satıcı eylül gibi toprağının değişmesi gerektiğini söylemişti. Nitekim ben de yaklaşık bir hafta önce değiştirdim toprağını. Yavrularını uygun bir biçimde alıp çoğalttım. Değiştirirken kök kısmının internette baktığım görsellere göre çok uzadığını ve dallandığını farkettim. Yaklaşık bir aydır kalın gövdesinde yumuşamalar başlamıştı. Sararan yapraklar ile birlikte gövdesinin yumuşayan kısmını aldım. Şu an o bölge kurumuş bir şekilde açıkta duruyor ve gövdesinin iç kısmındaki sert bölüm görünüyor. Kendini yenileyebilir mi? İyileşmesi için ne yapabilirim?
    ***
    Çiçekçiler nedense hiç anlamadıkları bu işlerde ahkam kesmeyi çok severler. Halbuki onlar sadece alım satım yapan tüccarlar. Güzelim difenbahyanız mahvolmuş gitmiş. İyileştirmek çok zor ve çok da zaman alır. Zaten toprak konusunda difenbahyalar çok aşırı hassastırlar. Yukarıdaki bilgileri okuyun ve ona göre gereğinden küçük saksılarda gübresiz, çok fazla havadar toprak ile dikerek canlanmalarını bekleyin. Ama bunun bir garantisi yok. Mayıs ayına gelene kadar hiç rahatsız etmeyin ve asla bitki besini vermeyin. Bundan sonra çiçekçilere bitkilerinizle, topraklarla ilgili hiçbir konuda danışmamanızı, ve eğer siz danışmadığınız halde bilgi verirlerse kulaklarınızı tıkamanızı tavsiye ederim. En doğru bilgiler yukarıda yazılı.

  26. Cansel, İzmir dedi ki:

    Benim difenbahyam da kocamandı. Sonra toprağında kocaman solucan tırtıl görünce o toprağı attım. Yeni toprak ve saksıya koydum ama toprağına suyu koyuyorum azda koysam çamur gibi oluyor, kurumuyor. Baktım çürüme oluyor. Yardım edin lütfen.
    ***
    Salon bitkilerine uygun toprak torf topraktır ve çamurlaşmaz. Sizin toprak yanlış. Ayrıca, torf toprak bile kullansanız onu kesinlikle hem dere kumu hem de ponza taşı ile karışım yapmalısınız. Başka türlü olmaz. Yukarıdaki bilgileri mutlaka okuyun. Son tavsiyem, toprakta böcek var diye toprak değiştirmeye kalkışmayın. Çünkü her kim bunu yaparsa bitkinin kökleri çürüyor ve bitki ölüyor. Bu hataya düşmeyin.

  27. İlayda, Muğla dedi ki:

    Bir hafta önce hediye olarak difenbahya geldi. Yaprakları sanki sararmış gibi minyatür bir şey. Camille denen türü herhalde. Toprağını ve saksısını hemen değiştirmeli miyim? Dere kumu ve ponza taşını nereden temin edebilirim?
    ***
    Zaman ne yeni bitki edinmek için ne de saksı-toprak değiştirmek için hiç mi hiç uygun bir zaman değil. Toprağı fazla kuruma göstermedikçe sulamayın. Gereken maddeleri fidanlıklarda, seralarda bulabilirsiniz. Çiçekçiler onlardan satmaz ve hiçbir bilgileri yoktur.

  28. Nejla, Karaman dedi ki:

    Benim difenbahyamın yaprakları giderek küçülmeye başladı. Her şeyi dediğiniz gibi yapmaya çalışsam da neyi eksik yaptığımı anlayamadım. Aldığımda kocaman olan yaprakların küçüldüğünü görmek beni ziyadesiyle üzüyor. Ne yapmam gerektiği konusunda beni aydınlatırsanız sevinirim.
    ***
    Işık yetersizliğinde yapraklar küçük kalır. Işık yetersizliği sorunu olmadıığndan eminseniz bitki besini vermiyorsunuz demektir. Ya da verdiğiniz bitki besini herhangi bir sebeple işe yaramıyordur.

  29. Derin, İstanbul dedi ki:

    Camille cinsi difenbahyam sürekli alttan yaprak sarartıyor ben de kesiyorum. Aralık’ta almıştık. Toprağını torf toprakla değiştirdik. Güneşli ve havadar yerde duruyor. Geldiğinden beri 5 tane rulo var üstünde bir türlü açmadı. Dediğiniz şekilde suluyorum. Yine de iyileşmiyor alttan yaprak sarartmaya devam ediyor, ne yapmalıyız? Aynı zamanda aldığımız aynı şartlarda yaşayan tropic snow ise sürekli yeni yaprak açıyor, çok güzel büyüyor.
    ***
    Camille çok hassas. Geçmişte birkaç defa aldım yaşatamadım. İşiniz şansa kalmış. Bir de kötü bir zamanda almış ve yine kötü zamanda kökleri topraktan çıkarıp rahatsız etmişsiniz. Şimdiye kadar ölmemesi mucize gibi bir şey. Şimdilik toprağı adam akıllı kuruma göstermedikçe sulamayın. Mayıs sonuna doğru yukarıda tarif ettiğimin aynısı bir toprak karışımı yapıp ona ekin.

  30. Derin, İstanbul dedi ki:

    Birkaç gün önce Camille ile ilgili yaprak sararması, açmaması sorunundan bahsetmiştim. Bugün sularken fark ettim ki toprağın içi yarım cm boyunda sırtı sarı, karnı beyaz kurtlarla dolu. Bitkiyi öldürüyorlar. Ne yapmalıyım?
    ***
    Onlar toprakta var olan çürüntülerle veya toprak sineği larvalarıyla ya da diğer toprak bitleriyle beslenirler. Sağlıklı bitkilere zararları yok, bilakis toprakta olmaları faydalıdır. Bitkinizin problemi başka (önceki cevabımda dediğim gibi).

  31. Ayşe Gaziantep dedi ki:

    Çelikle çoğaltmak için köklendirme toprağını su dolu kovaya koymuştum. fakat havalar serin gidince biraz geciktirdim ve yaklaşık 10 gün suda kaldı. Bu toprağı gerektiği gibi hazırlayıp kullandım sıkıntı olur mu? Biraz kalıp gibi duruyor. Ve çelikleri toprağa gömmek mi gerekiyor bir kısmının dışarda kalması mı gerekiyor?
    ***
    Gerektiği gibi yaptıysanız tamamdır. Çelikleri bir veya iki filizlenme gözü toprak altında, bir filizlenme gözü toprak dışında kalacak şekilde ekmeniz lazım.

  32. Serkan, İstanbul dedi ki:

    Maalesef köke çok yakın bir kısımdan kırılması ile karşılaştım. Sanırım bir incelme durumu oluşmuş. Kırılınca fark ettim. Ne yapılmalı, ne önerirsiniz? Kök kısmı gayet sağlıklı gözüküyor. Tekrar toprağa mı ekmeliyim yoksa suda beklemesi mi gerekir?
    ***
    Yılın en iyi zamanında kırılmış. Şimdi o dip kısmın uzunluğunda olacak kadar parçalara ayırın. Bir saksıda üç parça çok daha gösterişli gelişirler. Suda bekletmeye gerek yok. Yılın bu zamanında “hava akımları” sayesinde hızlıca köklenirler. İstanbul’da iken denemişimdir. Odada hava cereyanı olan yerde tutuyordum ve sorunsuz köklendikleri gibi çok da hızlıca yapraklar verirlerdi.

  33. İpek, Sakarya dedi ki:

    Difenbahya çiçeğim için maden suyu tavsiye eder misiniz? Evde çok sevdiğim ve özenmek istediğim için nasıl daha iyi bakmamın yollarını arıyorum.
    ***
    Hayır hiç gerek yok. Yukarıdaki tavsiyelerim en ciddi ihtiyacıdır. Hafife almayın, okuyup es geçmeyin. Difenbahyanın en büyük ihtiyacı hava akımlarıdır. Toprak konusunda aşırı hassastır. Bitki besinine ihtiyacı vardır. Ne gerekiyorsa yukarıda bir bir açıkladım.

  34. Çağrı, Ankara dedi ki:

    Difenbahyam cocopeat, perlit ve vermikülit karışımındaydı gayet de güzel bir hızda büyüyordu. Bahar civarı saksı büyüttüm, yeni kullandığım saksı terracota denilen saksıdan, tuzlu olabileceğini tahmin ettiğim bir karışımla diktim sanırım. Diktiğimden beri gram gelişim göstermedi. Yeni çıkan yaprakları vardı aynı şekilde duruyorlar, açılmamış 4-5 tane yeni sürgünü var. Zamanla eski yapraklarından dökdü, gösterişli bitkim 3 yapraklı cılız bir bitkiye döndü. Ağustos ayında toprağını değiştirmem hatalı bir hareket olur mu? Sonbahara kadar beklersem bu hız ile ölür gider gibi geliyor.
    ***
    Esasen o bahsettiğiniz maddeler difenbahyanın zehiridir. İlk birkaç ay veya bir yıl zararları olmasa bile sonrasında ani bir şekilde bitkileri çürütüyorlar. Siz yukarıda tarif ettiğim toprak karışımını esas alın. Ayrıca difenbahyalar havasız, hava akımları olmayan dip köşe yerleri hiç sevmez. Muhtemelen eğer çok havadar, hatta ev içi hava cereyanı etikisinde olan bir yerde tutsaydınız gayet hızlı bir gelişim gösterecekti. Ayrıca, salonlarda terakota saksı tavsiye etmem. Hem zaten difenbahya serin toprak seven bitkilerden değil, terakota saksıda köklerinin fazla serinde kalması iyi olmaz.

  35. İsimsiz, Ankara dedi ki:

    Difenbahyamı kestim suya koydum. Yaprakları halen sararıp çürüyor. Sebebi ne olabilir? Topraga diksem mi cillenmesini beklemeden?
    ***
    Belki havasız yerde tutuyorsanız ondandır. Difenbahya esintilere çok fazla ihtiyaç duyan bitkilerdendir.

  36. Sercan, İzmit dedi ki:

    Difenbahya çiçeğim besin verdikten sonra ve en uygun konuma aldıktan sonra adeta coştu. Bir iki haftada 3 yeni yaprak çıkardı (zaten toplam 5 yapraktı). Yalnız sanki yapraklar gereğinden fazla açılıp saçıldı ve nispeten biçimsiz bir görüntü oluşturmaya başladı. Sizce doğru mu ilerliyorum? Bir sulamayı sade bir sulamayı besinli olacak şekilde sırayla yapıyorum.
    ***
    Bitki besinini ayda bir gibi vermek fazlasıyla yeterli. Yaprak amaçlı besin pek iyi olmaz. Ya genel amaçlı ya da orkide besini verin. Işık yetersizliğinde yapraklarda şekil bozuklukları olabilir.

  37. Hüseyin, Manisa dedi ki:

    Çiçeğimin yaprakları aşağıya doğru bakıyor ve sanki hiç büyümüyor. Mutfakta direkt güneş olmayan aydınlık bir yerde, kahve köşemdeki masanın üstünde duruyor. Yapraklarına arada su püskürtme yapıyorum. Suyunu toprağı kuruyunca veriyorum. Nerede yanlış yapıyorum?
    ***
    Su püskürtme ve güneşten köşe bucak koruma hurafelerine inanmamanız lazım. Difenbahya hava akımları sayesinde gelişim gösterir. Hava nemi filan hepsi yalan. Evlerin hava nemliliği fazlasıyla yeterli. Yıllarca yetiştirmişimdir. Hava akımlarını ve temizliği severler. Yaprakların altını üstünü ıslak bez ile sık sık silin.

  38. Damla, Kilis dedi ki:

    Difenbahya çiçeği bakımını okudum. Difenbahya bitkisi yapraktan çoğalır mi? Yazıda ve cevaplarda görmedim ve sormak istedim.
    ***
    Hayır öyle bir özelliği kesinlikle yok. Yazı içinde nasıl tarif etmişsem onlar geçerli.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.