Dua çiçeği (Maranta leuconeura)

Dua çiçeği evlerde severek yetiştirdiğimiz salon bitkilerindendir. Bakımı ciddi bilgi ve itina ister. İhmallere gelmez. Çizgili renkli yaprakları yanlış şartlarda ve uygunsuz bakımda büyük zarar görür.

Dua çiçeği kerchoveana çeşidi

Dua çiçeğinin Maranta leuconeura var. kerchoveana adlı çeşidi

Hem Marantaceae (Duaçiçeğigiller) familyasının hem Maranta cinsinin örnek türü bildiğimiz dua çiçeğidir (Maranta leuconeura). 20 kadar Maranta türü var. Desenli, renkli yaprakları dua eden kişilerin elleri gibi gece yukarı dik, gündüz çevreye dağınık pozisyon aldığından dolayı dua çiçeği demişler. İngilizcede de aynı ismi taşır (prayer plant –duacı bitki). Zikir çiçeği diyenler de var.

Genel özellikleri

Yaprakları ışık şiddetine göre sürekli hareket halindedir. Yani güçlü ışıkta tamamen çevreye yönelik, biraz güçsüz ışıkta biraz yukarı yöneliktir. Ama daha güçsüz ışıkta ve karanlıkta ise dimdik yukarı yönelik pozisyon alırlar.

Süs bitkisi olarak en yaygın iki dua çiçeği çeşidi

M. leuconeura var. kerchoveana yaprak damarları arasında koyu renkli yuvarlağımsı bölgeler oluşur.
M. leuconeura var. erythroneura koyu yeşil yapraklarının damarları güçlü tonda kırmızıdır.

Küçük bir saksıda gayet sağlıklı yapraklı bir dua çiçeği

Dua çiçeği – M. leuconeura var. erythroneura çeşidi

İsim

Dua çiçeğinin bilimsel adı (Maranta) 16. yüzyılda keşfedip süs bitkisi olarak tanıtan İtalyan botanikçi Bartolomeo Maranta’dan geliyor. Leuconeura ise beyaz damarlı anlamına gelir (yapraklarıyla ilgili olarak).

Habitat

Maranta türlerinin anavatanı kuzey ve güney Amerika kıtalarının tropikal kesimleri ve Karayiplerin doğusudur. Yumru-rizom kökleri yıldan yıla güçlenir. Gruplar halinde gelişirler. Bildiğimiz dua çiçeği (Maranta leuconeura) Brezilya’nın yağmur ormanlarına aittir.

Soğuğa dayanıklılığı

Pek dayanıklı değildir. Belki -4C dereceye kadar, bütün yaprakları ve dalları kuruyarak dayanır. Hayatta kalırsa baharda havalar ısındığı zaman büyük bir hızla yeniden gelişmeye başlar.

Yetiştirme, bakım gereksinimleri

Kocaman saksıları sevmez. Bizim çiçek meraklılarının çok tehlikeli bir alışkanlığı yeni bir bitki aldıklarında hemen kocaman saksılara dikmek ve toprağını acilen değiştirmektir. Fakat bu uygulamalar dua çiçeğini perişan eder. Sıcak ve havadar toprak istediğinden dolayı köklerinin anca sığacağı saksılarda yetiştirin. İki-üç yılda bir saksı değiştirin.

Güneş

Dua çiçeği yapraklarının hoş renklerinin korunabilmesi için güneşin derecesi önemlidir. Çünkü hiç güneş almazsa yapraklar soluk renkli olup yeşili fazla olur. Fakat yazın yakıcı güneş renklerin canlılığını söndürür. Kışın (kasım ortası – mart ortası) direkt güneş alması iyidir. Diğer aylarda direkt güneş sabah erken saatlerde ya da akşamın son iki-üç saatinde zarar vermez. Eğer yaz boyunca öğle civarı güneşi alacağı bir yerde tutacaksanız güneşi filtrelemelisiniz.

Saksı, toprak

Fazla derin olmayan yayvan saksılar kullanmalısınız. Torf topraklar tek başına uygundur. Toprağında perlit kullanmayın. Perlit ve direkt musluk suyu (klorlu olduğu için) yapraklara zarar verir. Toprak karışımı olarak 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı – 1 ölçü iri taneli dere kumu harmanlayın. Çünkü dua çiçeğinin sağlıklı olması için en iyisi budur.

Dua çiçeği nasıl sulama ister?

Toprak yüzeyi 2-3cm derine kadar hafiften kurudukça sulayacaksınız. Kışın toprak yüzeyinin daha fazla kurumasını bekleyin. Direkt musluk suyuyla sularsanız dua çiçeğinin kökleri klordan rahatsız olur. Bu da yapraklarda uç ve kenar kurumaları şeklinde kendini gösterir. Suyu açık şekilde iki gün beklettikten sonra kullanın. Sulamayı toprağın ve köklerin yıkanacağı şekilde bol su ile yapmalısınız. Saksı altında tabakta su bekletmeyin. Ayrıca su oda sıcaklığına göre fazla soğuk olmamalıdır.

Besin verme

Genel amaçlı bitki besininden her üç-dört sulamada bir verin. Fakat suya katma oranını yarım dozaj ayarlayın. Çünkü dua çiçeği topraktaki tuzlaşmalara karşı çok hassastır. Bir de besinli su ile sulamada suyu en kenarlardan yavaş yavaç döökerek vermelisiniz. Orta kısım besinli su ile ıslanmayacak. Kışın gelişim durmuşsa besin vermeyip sulama sıklığını da bir hayli azaltın.

Çoğaltma ve dinlendirme

Bunu 3-4 yılda bir yapmalısınız. Aslında esas ölçüsü dua çiçeğinizin fazlaca yavrulamış, çoğalmış olmasıdır. Durumu uygunsa yapın. Önce kış sonundan itibaren susuz bırakın. Toprak tamamıyla kuruyunca daha serin bir yere alın. İlkbaharın ılık rüzgârlı günleri gelene kadar kuru toprakta dinlendirin. Yani nisan sonuna kadar veya hıdrellez gününe kadar.

Süreç sona erdiği zaman kurumuş yapraklarını ve dallarını kurumamış olsalar bile dipten kesin. Söküp rizomlarını inceleyin. Gruplaşmalar olmuşsa 3’lü veya 4’lü ayırın. Sonra ayrı ayrı saksılara dikin. Saksılar parçaların rahat sığacağı kadar olmalı. Çok büyük olmasın. Sulayın ve güneş ışınlarının toprağı ısıtacağı bir pencere önüne koyun.

Güneşin saksıları ısıtmasıyla hızla büyümeye başlarlar. Sürgünler toprak dışına çıktığı andan itibaren güneşin fazlasından korumalısınız. Sonra normal bakıma devam edin.

Zararlıları ve problemleri

Evlerde dua çiçeğine örümcek bitler zarar veriyor. İşin kötüsü bunlar gözle görülmez. Bitki biti ilaçları da onları öldürmez, etki etmez. Yaprakları haftada bir gibi ıslak bezle silmelisiniz. Bu sayede bitlerden koruyabilirsiniz.

Kışın satın aldığınızda evlerinizde bozulabilir. Yukarıdaki çoğaltma – dinlendirme kısmını okuyup aynen o şekilde dinlendirin. Yazın aldığınızda bozuluyorsa yerini sevmemiştir. Havadar yerleri sever. Koyu gölge ya da yazın şiddetli yakıcı güneşi zararlıdır.

En yaygın dua çiçeği problemi yapraklarda uç ve kenar kurumasıdır.

Başlıca sebepleri şunlar:
— Yaz sıcaklarında hava nemliliğinin yetersizliği. Sadece havası çok kuru mekanlarda olur. Çözümü için hava nemlendirme sayfasına bakın.
— Aşırı sıcakta veya fazla soğukta hava cereyanı.
— Gerekmediği halde düzenli aralıklarla sulamak. Dua çiçeği sürekli sırılsıklam ıslak olmayı hiç sevmez.
Sulama tarzınızdaki ölümcül hata.
Toprağın niteliğinin bozulması.
Örümcek bit zararlısı.
— Klorlu su ile sulamak dua çiçeğin önce köklerine, sonra yapraklarına zarar verir.
— Yazın yakıcı öğle civarı güneşinin direkt gelmesi.
— Kışın sıcak+havasız evler.
— Gereğinden fazla büyük saksıda köklerin bol toprakta, derinde kalıp boğulması.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler:

'Dua çiçeği (Maranta leuconeura)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Elif, Manisa dedi ki:

    Dua çiçeğim çok güzeldi. Aldığım zaman baya serpildi. Saksı değiştirdim. A101’de falan satılan topraktan koydum. 1 ay içinde böceklendi. Sonra çiçekçiden torflu toprak aldım. Yanlış ne yaptım anlamadım ama üç gündür boynunu büktü. Soldu gibi. Canlı gözükmüyor. Akşamlar dimdik olurdu. Hiç hareket yok.
    ***
    Zaten her kim solucan için sinek için bitkinin köklerini toprağından arındırarak yeni toprağa dikerse daima aynı şey oluyor. Çıplak kalan kökler yeni toprakta yanıyor ve çürüyor. Bitki ölmeye başlıyor. Zararsız canlıları yok etmek uğruna herkes bitkilerini öldürüyor. Neyse şimdi yapacak bir şey yok. Bekleyeceksiniz. Şansınıza çürüme durabilir ve yeni kökler gelişmeye başlayabilir. İsterseniz şu sayfadaki 2. çözüm yolunu uygulayın: Toprakta köklerin yanması, zehirlenmesi, kök çürümesi

  2. Selma, Sakarya dedi ki:

    Dua çiçeğim çok güzel. Sorunsuz kışı geçirdim. Baharda yaprakları yapış yapış delik delik oldu. Neden acaba? Ne yapmalıyım?
    ***
    Fena halde bitlendiğini ben bakmadan görebiliyorsam :) siz anlaşılan çiçeklerine gereken özeni göstermiyorsunuz. Fark edilmesi zor küçüklükte olan örümcek bitler dua çiçeği türlerine fena dadanır. Yaprakları mahvederler. Tamamıyla yok olduklarından emin olana kadar her gün ıslak bezle silmelisiniz. Ya da bu tür bitlere etkili bir ilaç kullanın.

  3. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Dışarıda gölge alanda bakılabilir mi?
    ***
    Dua çiçeğinin türlerine göre değişir. Salonlar için olan hassas türleri dışarıda olmaz. Didim’de iklim hemen hemen sizin oradakiyle aynı. Birçok salon bitkisi yaz sıcaklarında dışarıda ya ölüyorlar ya da bir hayli kötüleşiyorlar. Bazıları ise uyum sağlıyor ama gelişimi pek güzel olmuyor. Sebep hava sıcaklığının yüksekliğine göre nem oranının yetersiz kalışı. Deniz etkisine rağmen açık havada hava hareketleri nemliliği sürekli dağıtır. Tropikal yağmur ormanı türleri için bu iklim uygun değil. Ama ev içinde sorun çıkmaz.

  4. Miroş, Iğdır dedi ki:

    Dua çiçeğinin yaprakları neden kıvrılır?
    ***
    Ani sıcaklık yükselişinden dolayı olabilir.

  5. Nuri K. -İstanbul dedi ki:

    Dua çiçeği setossa yaprakları içe doğru dönüyor. Üç saksı vardı. İki saksının tüm yaprakları kıvrılıp içe doğru kapandı. Sebep nedir? Yazın da kışın da aynı oluyor. Triostar aynı oldu.
    ***
    Muhtemelen sulamalarda çok hatalı davranıyorsunuz. Toprakta ciddiye yakın derecede kuruma olmadıkça sulamayın. Sulayınca ise az su kullanmayın. Şurayı okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  6. Sevcan K. -Kocaeli dedi ki:

    Nisanda sarı çiçeği olan kalatya aldım. Evde de birkaç tane açtı. Daha sonra evdeki yeğenim topunu vurdu. Bazı dallar kırıldı. Onları kestim ama rengi alacalı oldu. Alt yaprakları beyazladı. Silince beyazlık gitti, yeşil oldu. Yaprak temizleyici ile spreyleyince geçti. Görünürde bir şey yok. Rengi ayni bir iki yaprak açtı. Saksı değişimi sonbaharda yap dedi çiçekçi. Ne yapmalıyım?
    ***
    Külleme hastalığı olmuş. Sıcak, havasız ve aynı zamanda havası fazla nemli olan yerlerde olur. Daha fazla havadar ortam lazım. Yoksa yine tekrarlanır. Sulamaları ise sadece toprakta önemli bir kuruma olduğu zaman sabah saatlerinde yapın. Saksı değiştirmek için köklerinin bir hayli çoğalmış ve artık o saksıya hiç sığmaz hale gelmiş olması lazım. Acele etmeyin. Ya eylül ortasında ya da haziran başında yapın. Ve bunu yaparken kökleri sakın eski toprağından çözmeyin. Yeni toprak ilavesiyle daha büyük bir saksıya dediğim gibi eski toprağıyla beraber, kökleri hiç dağıtmadan, çözmeden yerleştirin.

  7. Sevcan, Kocaeli dedi ki:

    Tüm yaprakları gitti sayılır. Olanlarınsa uç kısımları kuru. Kapı açık. Havasız kalmasın diye çiçekleri perişan ettim. Havasız mı bırakmalıyım?
    ***
    Burada 40C derece sıcak esintilerden zarar görmüyorsa orada hiç zarar görmez. Sizinkinin problemi toprağıyla ilgilidir.

  8. Sevcan, Kocaeli dedi ki:

    Toprağını mı değiştirmeliyim? Toprak karışımına ne koymalıyım?
    ***
    Toprak karışımı şöyle: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı harmanlayın. Bu ayın sonunda şiddetli sıcaklar dindiğinde yapmanız iyi olur.

  9. Aydanur dedi ki:

    Dua çiçeğimi aldığımda yapraklarının birçoğu açıktı. Getirip dış mekana sadece akşam üzeri birkaç saat güneş alan bir yere koydum. suladım. Ama yapraklar bir kapandı, bir haftadır hala açılmadı. Yapraklarda kuruma falan henüz yok. Ne yapacağımı şaşırdım.
    ***
    Hangi şehirde olduğunuz ve sürekli dışarıda tutup tutmadığınız önemli. Bunları yazmamışsınız. Eğer geceleri epey serin olan bir şehirdeyseniz ve sürekli dışarıda tutuyorsanız anlaşılan gece gündüz devamlı sıcağa alışık olan bitki birden bire hiç alışkanlık kazanmamış olduğu fazla serin hava karşısında şoka girmiştir. Felç gibi bir etki olur. Bütün aktiviteleri durur. Daha da kötüsü, bu sırada kök uçları yavaş yavaş çürümeye başlayabilir. Sıcaklık derecesinde tam tersi de mümkün. Gece ve gündüz fazla sıcak olan İzmir gibi Bodrum gibi bir yerde iseniz ve dua çiçeği o kadar şiddetli sıcağa hiç alışık değilse aniden o kadar yüksek sıcaklık karşısında aynı şekilde şoka girmiş, felç olmuş gibi tüm aktiviteleri durmuştur. Acilen alışık olduğu şartlara kavuşmazsa bir süre böyle hareketsiz kalır ve sonra yavaş yavaş yapraklar bozulur. Bir yandan da yeni şartlara adapte olma çabasıyla yeni kökler geliştirmeye çalışır. Bu sırada tüm kökler çürümezse zamanla toparlanacaktır ama bu epey zaman alır.

  10. Aydanur dedi ki:

    Sürekli dışarıda tutuyorum. Sanırım yerine alışamadı. Muğla’da yaşıyorum..
    ***
    Şiddetli sıcak yüzündendir. Ben de Didim’deyim. Kışın buranın ikliminin zarar vermediği bazı salon bitkileri burada sürekli dışarıda tutmaya inat etmem yüzünden yazın sıcak yüzünden perişan oluyorlar. 4 yıl denedim. Sonunda yıldan yıla güç kaybetmiş olarak öldüler. Sonbaharda toparlanacakken hava fazla soğuyor, gelişim yarım kalıyor. Kış yıpranması oluyor. İlkbaharda tekrar tam güzelce toparlanırlarken yaz sıcaklarının bastırması her şeyi mahvediyor. Neyse siz onu hiçbir zaman dışarıda tutmayın. İklim dışarıda tutmak için hiç uygun değil. Sürekli ev içinde durması lazım.

  11. Nihal, İzmir dedi ki:

    Dua çiçeğim 1 aydır evde hiçbir problem yoktu. Yapraklar açılıp kapanıyor ve sağlıklıydı. Ancak birkaç gündür özellikle köke doğru alt kısımdaki yapraklarda delikler oluşmaya başladı. Yapraklar da kıvrılıyor. Şimdi burayı okuyunca bit olma ihtimali geldi. Sebebi ve çözümü hakkında sizin fikirleriniz nelerdir?
    ***
    Örümcek bitler ev ortamı bitkilerinde hep olur. Sebebini bilmiyorum ama dünyanın her ülkesinde durum aynı. Görmek zor. Yaprakları güneş altında büyüteçle dikkatlice inceleyin. Güneş ışınları etkisiyle hareket ediyorlar ve kolayca görünürler. Islak bezle silerek bitleri yok edeceksiniz. Bitlerin yok olduklarından emin olana kadar her gün tekrarlayın. Veya etkili bir ilaç Avirmec EC. Bu ve her tip yaprak bitlerine etkisi tamdır. Yalnız dışarıda ilaçlamanız ve zehirli kokusu gidene kadar 3-4 saat dışarıda bekletmeniz lazım.

  12. Nihal, İzmir dedi ki:

    Size yazdıktan sonra yapraklarını silerken saksının altında beyaz küçücük uçabilen böcekler gördüm. köke doğru birkaç yaprakta delikler oluşmuş nedeni belli oldu.. kurtarmak çok istiyorum. hangi yöntemlerle ilerlemeliyim? salon içerisinde başka köşelerde birkaç farklı bitki daha vardı, dua çiçeğimi hemen ayrı bir odaya balkon kapısının önüne aldım. umarım böcekler diğer bitkilere de geçmemiştir.
    ***
    Çok tehlikeli. Beyaz sinek denir. Sırf silmekle kurtulmak çok zor. Bunlara herhangi, yani ev yapımı bile olsa her türlü yaprak biti ilacı işe yarıyor ama tek kullanımda yok olmuyorlar. iki üç günde bir ilaçlamayı tekrarlamak lazım. üç defadan sonra gün aralıklarını arttırın. Dört günde bir, sonra beş günde bir gibi. Yok olduklarından emin oluncaya kadar devam edin. Şurayı okuyun: https://azbitki.com/bitler#beyazsinek

  13. Halime, Ankara dedi ki:

    Dua çiçeğimin gelişiminde, hareketliliğinde ve toprağında filan sorun yok. Yaprakları açık yeşil kalıyor. Canlı renkte halkalar oluşmuyor. Ne yapabilirim?
    ***
    Sabah saatlerinde güneş almalı. Mümkün değilse ikindiden sonraki saatlerde güneş almalı. Güneş almadığı saatlerde ise mutlaka ortam çok güçlü aydınlık olmalıdır.

  14. Seher, İzmir dedi ki:

    Merhaba dua çiçeğim için torf yerine sadece cocopeat+pomzalı toprak karışımı kullansam olur mu?
    ***
    Hiç iyi olmaz. felaket kötü bir maddedir. Bunu sade yapılı torf ve ponza taşı ile karışım yapmalısınız. Daha ayrıntılı bilgi için kendi sayfasındaki karışım tavsiyelerine bakın: Cocopeat, coir, çeşitleri ve saksı bitkilerinde kullanımı

  15. İrem, İstanbul dedi ki:

    Dua çiçeğim için Genta marka humuslu organik torf toprak kullanabilir miyim?
    ***
    Hiç denemedim ama olabilir sanıyorum. Ama ponza taşı ile karıştırırsanız çok daha iyi olur.

  16. İrem, İstanbul dedi ki:

    Ponza taşı nohut büyüklüğünde olanından var onunla karıştırsam olur mu yoksa daha ince ponza taşı mı almalıyım?
    ***
    Nohut kadar, hatta zeytin kadar bile olmasında sakınca yok. Böylesi daha iyi.

  17. Müge, İstanbul dedi ki:

    1 senedir evimizde ve aynı yerde duran Maranta dua çiçeğimizin iki kökünden birindeki yapraklar diriliklerini kaybettiler. O kökten yeni yaprak açıyor ama sağlıklı durmuyor. Sararma çürüme veya başka bir durum yok. Toprak azalmıştı üstüne toprak ekledim ama hala kendine gelemedi. Sorunu bir türlü anlayamadım.
    ***
    Sürekli az miktarda su ile sulamışsanız toprağın kimyasal dengesi bozulmuştur. Bu durumda, özellikle kışın gece-gündüz arasında bir sıcak bir soğuk olan odalarda hem kökler hem yapraklar ciddi zarar görür. Ayrıntılı bilgiler:
    1- Yaygın ve öldürücü sulama hatası
    2- Toprakta kök zehirlenmesi

  18. Nurten, Ankara dedi ki:

    Yeni yavrular verdi. Dallarına bağlı ve altından kök gibi bir uzantı büyüyor. Bunları ayırmalı mıyım? Nasıl ayırıp dikmeliyim ya da öylece kalmalılar mı?
    ***
    Hayır. En az 1 yıl güçlenmeleri lazım. Sadece mayıs ayında ayırmalısınız. Aslında yukarıda bu işin ayrıntıları yazılı.

  19. Elçin, İstanbul dedi ki:

    Köklerinde oluşan rizomları ana bitkiden ayırıp sera yöntemiyle çoğaltabiliyor muyuz? Yukarıda dinlendirme aşamasında yaprakları kesin demişsiniz peki ya kesmesek anaç bitkide sıkıntı yaşar mıyız?
    ***
    Hayır öyle olmaz. Yazı içinde nasıl anlatmışsam harfiyyen aynısını yapın. Dinlendirme geriyorsa ve o sırada yapraklar kurursa kesin. Kurumazsa bırakın kalsınlar.

  20. Duygu dedi ki:

    Üç yıllık bir dua çiçeğim var. Yapraklarının arkası kırmızılı olandan. Çok büyüdü. Sarmaşık gibi aşağıya doğru 60cm kadar uzadı. Bu dallardan kesip suda köklendirme yapabilir miyim? Budayarak forma sokabilir miyim?
    ***
    O kadar uzaması hiç normal değil. Anlaşılan ışık yetersizliğinden dolayı uzayıp gitmişler. Normalde dallar biraz uzayınca en uçtan çiçek açar ve gelişimi durur. Onların yerine dipten yeni dallar uzamaya başlar. Kesip budayabilirsiniz. Suda köklenme özellikle de var. Sorunsuz köklenirler. Zaman (nisan başı) bunun için çok uygun bir zaman.

  21. Fehime, Antalya dedi ki:

    Ben bir uygulamadan maranta aldım. Bayan saksısından çıkarıp 5 lt pet şişeye ekip göndermiş. Ama geldiğinde toprağı aşırı ıslaktı ve 4-5 gün kurumadı. Çamurlaşmış gibiydi. 1 hafta sonra yapraklar kurudu mahfoldu ve ben hemen emin torf alıp direkt sadece torflu toprağa ektim. Şu an ne yapmalıyım bilmiyorum. Kurumuş dallar yapraklar duruyor hala. Ayrıca yeşil bitki besini verdim. Salonda güneşten uzak bol ışık alan bir yerde bitkin. Ne yapmalıyım?
    ***
    Satıcı kadın kökleri tutunduğu topraktan ayırmakla cahil cesareti göstermiş ve olan bitkiye olmuş. Sonrasında başka bir felaket: Kökleri eritici yakıcı toprakta tutmak büsbütün zarar vermiş. Satıcılara asla güvenmeyin. Bazı uyanık şarlatanlar üreticilerden sağlıklı gelişmiş bitkileri çok ucuz fiyattan satın alıyor. Ve sonra örneğin 20 liraya aldıkları bir bitkiyi internet üzerinden 350 lira gibi çok yüksek kâr ile satıyorlar. Satarken ise öldürücü hatalarla bitkiyi mahvederek satıyorlar. Bunlar çiçekçi filan değil, çiçekseverlere “parası tırtıklanacak enayi” muamelesi yapan cahil yaratıklar.
    Sırf torf kurtarmaz. Ve bu aşamada bitki besini vermeniz başka bir dehşet.. Esas yapmanız gerekenler:
    Yeni torf toprak lazım. Ama bu torfu hem temiz dere kumu hem ponza taşı ile karışım yapın. Bitkiyi söküp köklerini iyice yıkayın. Çürük yerleri, zarar görmüş dalları kesin. Kumlu-ponzalı torfa dikip sulayın. Yeri çok iyi havadar bir yer olsun. Kısa zamanda dipten yeni sürgünler uzatacaktır. Sağlıklı gelişim olup yeni yapraklar büyüdükten sonra bakımını aynen yukarıda anlattığım gibi yapın.

  22. Yeşim Dayah dedi ki:

    1 aydır dua çiçeği besliyorum. hiçbir sıkıntı yoktu. klimalı ortamda duruyor. şimdi yapraklarının arkasındaki morluklar yavaş yavaş yok oluyorlar. Saksısı delikli değil o yüzden mi yoksa soğuktan mı?
    ***
    Saksı altında deliklerin olmayışı birkaç ay sonra bitkinin aniden çürümesine, ölmesine sebep olur. Yani bu sorduğunuz meseleyle alakası yok. Sebebini hiç bilmiyorum.

  23. Halime, Ankara dedi ki:

    Bir ay önce tüm yaprakları kuruduğu için dipden budadım. Şimdi iki minik sürgün verdi. Toprağı yukarda belirttiğiniz gibi. Şu anda batı cephesinde batan güneşi görüyor bol aydınlık ve havadar bir yerde. Fakat yeni sürgünleri damarlı değil küçücük ve yeşil. Zamanla yeni yaprakları normale döner mi acaba yoksa bu şekilde küçük ve renksiz mi devam eder?
    ***
    Bekleyin gelişsinler. Henüz iki yeni sürgün çıkardı diyorsunuz. Bu aşamada hiçbir şey belli olmaz. Mesela bendeki bir dua çiçeğinin toprak altından çıkan sürgünlerinin bazıları mor bazıları açık yeşil oluyor. Yapraklar tam gelişince birbirleriyle aynı renk ve desende oluyorlar.

  24. Sibel, Bursa dedi ki:

    Uzun zamandır baktığım marantam yeni yaprak çıkarıyor ama cansız ve kırmızı çizgileri yok. Işığı bol suyunu dikkatli veriyorum. Sorun ne olabilir?
    ***
    Bekleyin gelişimini tamamlasın. Eskileriyle aynı renkte olmazsa ışık düşündüğünüz gibi yeterli değil demektir.

  25. Zuhal dedi ki:

    Dua çiçeğim koyu renkli yaprakları vardı. Yeni açan yapraklar açık yeşil. Kırmızılığı kalmadı. Dik dursun diye çubukla bağlantı yaptım. Ondan dolayı olabilir mi?
    ***
    Hayır ondan değil. Bu problem genelde ışık yetersizliği yüzünden oluyor. Veya tam tersi, direkt güneşe çok fazla maruz kalırsa yeni yapraklar fazla açık yeşil olur (tabii o kadar güneşte yapraklar yanmazsa).

  26. Buket, İstanbul dedi ki:

    Maranta çiçeğim yaklaşık 2 haftadır akşam olduğunda yapraklarını yukarı kaldırmıyor. Acaba sebebi ne olabilir?
    ***
    Evin havasız dip köşe yerlerinde konumlandırınca nefes alamamaktan dolayı olur. Ya da köklerin hassas uçlarının kesintisiz sürekli fazla ıslaklık yüzünden çürümeye başlaması sebebiyle olur. Şimdi çok daha güçlü ışık alması için tam pencere yanında tutun ve gündüz boyunca ışığı tül ile bile engellemeyin. Sık sık pencereyi açıp esinti sağlayın. Toprağını eşeleyip kabartın. Toprak kupkuru oluncaya kadar hiç sulamayın. Toprak kupkuru hale gelince banyoda duş altında yaprakları kuvvetlice yıkayın ve toprağını bol bol sulayın. Öyle ki toprak ve kökler adeta yıkanıp paklasın.

  27. Ece, Tekirdağ dedi ki:

    Dua çiçeğimi mutfakta baksam uygun olur mu? Ablamdan aldım. Neredeyse ölmek üzere. Kurtarmak için yukarıda bulunun adımları uyguladım. Sadece bir yaprak içe doğru kıvrık kaldı diğerleri iyi gibi.
    ***
    İstisnasız her bitkinin çok güçlü gün ışığına ve hava akımlarına ihtiyacı var. Bu şartlara göre mutfağınız uygun mudur siz karar verin.

  28. Çınar, Köyceğiz dedi ki:

    İki dua çiçeğim var. Her ikisinde de yaprak uçlarında sarı-kahverengi sararmalar oluyor. Böyle olan uçları makasla kesmiştim hem görüntüyü sevmediğim için hem de takibini yapabileyim diye ama hala var. Ya eski yaprak uçları yeni sararmaya başladı ya da yeni çıkanlar da bir süre sonra uçtan sararıyor. Yaprağın tamamı değil, sadece ucu, max. 0,5cm kadar. Sulamaya dikkat ediyorum. Özellikle sizden öğrendiklerimden sonra toprak yüzeyi 2cm kadar kurumadan hiçbir bitkimi sulamıyor ve suladığım da bolca suluyorum. Artezyen suyu kullanıyorum, bazen beklemiş, bazen beklememiş oluyor. Bu sayfadaki soru ve cevapları okuyunca toprağı aklıma takıldı. 1 sene kadar önce satın aldığım seradaki kadın ev bitkileri için ayrı bir toprak vermişti ona dikmiştim (ponza da ekleyerek). Torf mu bilmiyorum ama tel tel olabilen, uzun parçalar geliyor elime. Aşırı geçirgen. Az önce sulamamışsam ne kadar ıslak olduğunu pek de anlayamıyorum. (Önceki sulamamdan hesap ederek yeni sulamayı yapıyorum). Son olarak, teras kattaki odamda, kapıya yakın, odadaki en aydınlık konumda ve gündüz kapı pencere, gece de pencereler açık bir şekilde tutuyorum. Yaprak ucu sararmaları ve kuruması neden olur, neyi yanlış yapıyorum? Toprağı değiştirmeli miyim?
    ***
    Problem havaların serinlemesiyle birlikte ortaya çıktıysa ciddiye almayın. İlkbahara kadar sulama sıklığını toprak adam akıllı kupkuru oldukça yapacağınız şekilde ayarlayın. Bırakın yaprakların çoğu kurusun. Bu sırada dip kısım yumru veya yumru benzeri yerleri çok iyi güç toplar. Zaten yılın bir bölümünü bitkilerin kötüleşerek dinlenecekleri şekilde düşünmek lazım. Ama problemler yaz aylarında bile oluyorsa, bu durumda anlattıklarınızdan çıkardığım iki sonuç: Topraktaki kendiliğinden oluşan tuzlaşmaların fazla olması (1) ya da bitkinin ihtiyacı olmayan ve zararlı olabilen farklı tuz çeşitlerinin (2) toprakta kendiliğinden oluşmasından dolayıdır. Dua çiçeği türleri hassas bitkiler. Bunları kusursuz yetiştirmek tamamıyla şans işi. Uygun toprak bulamıyoruz. Zaten ortam şartları da dört dörtlük uygun olmayınca herhangi bir zamanda her çeşit problem olabilir. Çiçekçilerin sattığı topraklar bazı bitkilere iyi gelirken bazılarına hiç iyi gelmiyor. Ponza taşı ve iri taneli temiz dere kumu ile toprakların verebileceği zararları en aza indirsek bile toprağın içerdiği maddeler bazı bitkileri çok kötü etkiliyor. Bunlara tertemiz, katıksız torf ve ponza taşı karışımı toprak ayarlamak ve en güvenli bitki besinlerinden düzenli olarak vermek lazım. Ne yazık ki Türkiye’de her şeyiyle iyi ve işe yarar bitki besini bulmak yine şans işi. Aynı markanın aynı dönem mamüllerinde bile bir şişedeki ile diğer bir şişedeki sıvı besin arasında ciddi farklar görebilirsiniz. Yani bitki besinlerinde de işimiz şansa kalmış. Bitki besini yerine hayvan gübreleri ama güvenli usulde kullanmak çok daha iyi olur. Dua çiçekleri fosforlu doğal gübreleri sefer. Mesela bulabilirseniz güvercin gübresi, iyi işlenmiş tavuk gübresi. Veya deniz ürünleri çürüntüsü. Bulamazsanız koyun gübresi, solucan gübresi ne bulursanız ondan kullanın. Aynen şu usulde: https://azbitki.com/salon-bitkilerine-hayvan-gubresi-nasil-verilir/

  29. Hanife, İstanbul dedi ki:

    Yeni dua ciçegi aldım. Geldiği yerde bakımsız kalmış galiba. Geniş olandan yapraklarında sararma, catlama, kuruma var. Saksı değisimi yapmadım yeterli diye. Baharı beklesem mi toprağını değiştireyim mi? Alttan yeni sürgünler geliyor.
    ***
    Bu zamanda, üstelik öyle hassas bir bitkiyi almanız çok yanlış bir şey. Yeni bitki alacaksanız sadece ve sadece ilkbahar sonu /yaz başı döneminde alın ve topraklarını değiştirin. Bahsettiğiniz problemin tek sebebi yanlış toprak. Çünkü seracıların kullandıkları toprak nasıl berbat bir pislik ise kışın satın alınan bitkiler evlere gelince mahvolup gidiyor. Şimdi yapmanız gereken şey toprağı kupkuru olsa bile o kupkuru olmanın üzerinden 10 gün daha geçmeden sulamamanızdır. Yapraklar susuzluktan kurusa bile böyle devam edin. Mayıs ayında toprağını değiştirin. Buradaki bakım bilgilerini ve nasıl bir toprak karışımı yapmanız gerektiğini okuyun.

  30. Ozge, Manisa dedi ki:

    4 ay once almış oldugum dua çiçeğimin yaprakları bir bir sararıp kurumaya başladı. Sebebi ne olabilir? Suyunu haftada bir veriyorduk.
    ***
    Haftada bir gibi düzenli, sayılı gün araklıklarıyla bitkileri sulamak genellikle feci zararlıdır. Toprağında ciddi bir kuruma olmuyorsa on hafta bile geçse sulamamanız lazım. Şimdi sulamayı bırakın. İlkbahara kadar hiç sulamayın. İlkbaharda havalar iyice ısınınca bol bol hava akımları olan bir pencere kenarında tutarak sulamaya başlayın ve yerini bir daha değiştirmeyin. Şimdiki gereksiz sulamalarda dip kalın kısmı çürümemişse o zaman yeniden filizlenip hızlıca büyüyecektir.

  31. Fatma, Nevşehir dedi ki:

    Ponza taşını nerede bulabilirim? Kökü çok az kalmış..
    ***
    Öyleyse onun yerine iri taneli temiz dere kumu ve mangal kömürü kırpıntıları kullanın. Hatta karışımdaki oranları eşit miktarlarda olsun. Yani aynı ölçülerde torf toprak + dere kumu + mangal kömürü kırpıntıları.. Hepsini güzelce birbirleriyle karıştırın, harmanlayın. Bunda kökler hiç çürümeyecektir. Çok havadar bir yerde tutun. Yaz esintileri mutlaka canlandırır. Sulamaları çok miktar su ile yapın. Bitki yeni yapraklar verdikten sonra bitki besini vermeye başlayın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.