Ellwodii

Cupressaceae (Servigiller) familyasından, Chamaecyparis lawsoniana türünün küçük ağaç özellikli bir kültivarıdır. Ellwodii ve sahte servi adlarıyla bilinir. Teras ve balkonlarda saksıda yetiştirmeye uygundur.

Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwodii'

Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwodii’ dalları yakından görünüm

Genel özellikleri

Gelişimi çok yavaştır. Genelde 1,5m – 3m uzunluğunda, dar yapılı, uzun koni biçiminde gelişir. Yerini severse 5m kadar büyür. Ellwodii ağacının  yaprakları gümüşi yeşildir. Yeni gelişmekte olan körpe yapraklar mavimsi yeşil olur. Kış soğuklarında dayanıklılığı iyidir. -25C dereceye kadar dayanır. -30C dereceye kadar soğuğa ise kuvvetli rüzgarlardan korunaklı yerlerde dayanır. Ellwodii fidanları çok yavaş gelişim gösterdiği için saksılarda yetiştirmeye uygundur. Hafif asitli ve nötr topraklarda daha iyi gelişir (pH 5.6 – 7.5 arası).

Saksıda yetiştirme

Bu konuda öncelikle bilmemiz gereken şey: Ell wodii ev, ofis vb iç mekânlara uyumlu değildir. Sürekli dışarıda açık havada durması kesinlikle şart. Ayrıca saksısı gereğinden büyük olmalıdır ki kökleri saksı stresine maruz kalmasın.

Tam gölgeyi sevmez. Gün içinde hem bir iki saat direkt güneş almalı hem de ortam güçlü ışıklı olmalıdır.

Saksıda ellwodii

Toprak isteği

Temiz doğal arazilerden alacağınız üst yüzey toprağı torf toprak ile eşit ölçülerde karıştırın. Sonra bu karışımı dörtte bir oranında ponza taşıyla karıştırın (yani 3 ölçü karışım toprak + 1 ölçü ponza taşı).

Gübre olarak her kış sonunda saksı en kenarlarından toprağı 5cm kadar çıkarıp çepeçvre çok az miktar yanmış çiftlik gübresi ya da solucan gübresi serpin. Sonra çıkardığınız toprağı tekrar yerine doldurun. Bunun haricinde bitki besini hafif dozajlarda ilkbahardan yaz ortasına kadar ayda bir defa ama yarımşar doz vermeniz iyi olur.

Sulama

Saksıda yetişen Ellwodii fidanlarının toprağı asla kupkuru kalmamalı. Devamlı ıslak tutmak ise hiç iyi olmaz. Toprak biraz kuruma gösterdikçe sulayın.

Bahçeye Ellwodii fidanı dikme

Fidanı dikmek için uygun zamanlar ilkbahar ve sonbahardır. Kökleri açıkta olan fidanlardan almayın. Tüplü fidan olması lazım. Fidanı dikmeden önce elinizden geldiğince geniş bir çukur açıp içini kompost, doğal toprak ve ponza taşı karışımı ile doldurun. Saksıdaki ellwodii ise önceden iyice sulanmış olmalı ki saksısından veya naylon tüpünden çıkarırken toprağı dağılmasın. Sonra elwodinizi saksısındaki gibi toprak üstü kısmı aynı hizada olacak şekilde toprağa yerleştirin. Sonra can suyu verin. İlk yılında toprak kupkuru kalmayacak şekilde kontrollüce sulamalısınız. İhmal etmemelisiniz. İkinci ve üçüncü yılında sadece yaz aylarında suyuna dikkat edin.

Diğer bakım detayları

Yeni yerinde ilk iki yıl çok mecbur kalmadıkça budamayın. Kupkuru olmuş dalları kesebilirsiniz. Kış soğuklarına dayanıklı olduğu halde üzerinde fazlaca kar birikip ağırlık yapmaması gerekiyor. Yanlarına birkaç uzun sopa yaslayıp dalları kar birikimlerinin eğmemesi için bağlayın (ilkbaharda çözmeyi unutmayın). Bahçelere, parklara yeni dikilen fidanlar ilk yıl düzenli sulanmalıdır. Saksıda yetiştirilenlerin toprağının tamamen kupkuru kalmaması için devamlı gözünüz üstünde olmalı.

Fidan üretimi

Yarı olgun dal çeliği yöntemi yaz sonu ile sonbahar ortası arasında uygundur. Diğer uygun servilere aşılama ilkbahar başı veya kış sonu.. Tohumlarıyla üretiminde ise tohumları sonbaharda ekmelisiniz. Zira Ellwodii tohumlarının ıslak toprakta kış üşüme süreci geçirmesi gerekiyor. Böylece ilkbaharda çimlenirler.

Problemleri

Ellwodii kökleri mantar hastalıklarına ve çürümeye yatkındır. Bu sebeple mutlaka havadar ve suyu iyi süzdüren topraklara dikilmelidir. Fazlaca killi ya da salt çürüntü topraklar uygun değil.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Ağaçlar

Etiketler:

'Ellwodii' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Meliha, İstanbul dedi ki:

    Yeni minik bir fidan aldım cam kenarında yetiştireceğim. Saksı büyüklüğü nasıl olmalı? Çok hızlı büyümüyor demişsiniz. En fazla bir numara büyük mü olmalı?
    ***
    Saksısının küçük olması gerekliliği sadece tropikal içmekan süs bitkileri için tavsiye edilir. Elvodi için değil. Kökleri mümkün mertebe rahat etmeli ve serinde kalabilmeli. Bu önemlidir.

  2. Çağlar, Istanbul dedi ki:

    Öncelikle bu müthiş site için teşekkürler. Harika bir Türkçe kaynak. Geçen sene 2 adet elwoodi aldım. 9 ay kadar iyi gittik. Şimdi ikisi birden dalların uçlarından kurumaya başladı. Görmeden teşhis zor ancak muhtemel tahminlerinizi ve çözümlerini yazarsanız çok sevinirim.
    ***
    Saksıda mı yetiştiriyorsunuz bahçeye mi diktiniz belirtmemişsiniz. Fazla kireçli toprak elwodii için elverişli değildir. Hayvan gübresi vermişseniz (solucan gübresi dahil) bunlar bazen en aşırı derecede tuzlu oluyor ve bitkilere çok büyük zarar veriyorlar. Veya uzun süre susuz kalmışlarsa bu da bozulmalarında bir etkendir. Yerini sevmedi ise (veya iç mekanda tutuyorsanız) bunun da ciddi kötü etkisi olur.

  3. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    Fransız pencerenin önünde (dış mekanda) yetiştirdiğim elwodiinin alt kısımları kurumuş. Üst kısımlar da solgun ve kurumuş gibi sert sert. Toprağından çıkartıp baktım. Kökler siyaha yakın kahverengi. Hafif çekince elde kalıyorlar. Bu bitkinin tamamen öldüğü ve kurtarma şansım olmadığı anlamına mı geliyor?
    ***
    Evet tarifinize göre öyle. Artık yapabileceğiniz bir şey yok.

  4. Burak, Ankara dedi ki:

    Kuvvetli güneş alan güney cephe uygun mudur yoksa yalnızca bol ışık mı?
    ***
    Direkt güneş istiyor. Günde birkaç saatten az olmayacak.

  5. Zühal, Midyat dedi ki:

    Bugün marketten 20-25cm arası bir ellwodii aldım. Eve geldiğimde üzerine koyduğum tabakta bir böcek gördüm ve markette anlamadım fakat saksının altına bakınca beyaz, oldukça küfe benzer noktalar var. Ne yapmalıyım bilemedim. Toprağını değiştirmem mi gerekiyor? Normalde eski toprağı ile koyuluyor gibi ama ben toprağın hastalık kapmış olabileceğinden şüpheleniyorum. Bu durumda ben eski toprağı tam olarak atmalı mıyım?. Bizim burada toprak pek verimli değil. Malum kurak biraz. Toprak kum gibi yinede paket toprağa karıştırmalı mıyım? Eve gelip de hakkında pek bilgi alamayınca telaşlandım nasıl bakacağımla alakalı.
    ***
    Siz bunu bir biblo gibi evde tutucaksanız gibi anladım. Beş on günde ölür. Evde olmaz. Elwodii bahçeler ve mezarlıklar için satılan süs ağaçlarındandır. Saksının altıyla filan hiç uğraşmayın. Gayet normal şeyler. Satış yerine gelene kadar havasız yerlerde durduysa alt tarafında küflenme olmuş olabilir. Bunun hiç bir zararı yok. Ama bu bitkiyi yaşatmak istiyorsanız evde tutmamalısınız. Biraz daha büyük saksıya aktarmak için arazi toprağı ile torf toprağı eşit ölçülerde harmanlayıp kullanın.

  6. Ayşe, İstanbul dedi ki:

    Yılbaşında bu ağaçtan hediye geldi. Balkonda bakacağım. Şu an oldukça sağlıklı duruyor. Çok küçük henüz. Ancak köklerinin ve kendisinin sağlıklı büyümesi için biraz büyük bir saksı almak istiyorum. Saksı seçimi nasıl olmalı? Seramik mi yoksa plastik türde mi? Ne kadar sürede bir saksıyı değiştirmek gerek? Ve saksı büyüklüğü ne kadar olmalı?
    ***
    20X20 ebatlarında veya daha büyük bir saksı yeterli. Bulunduğu balkon saatlerce güneş alıyor ve yaz boyunca şiddetli sıcak oluyorsa kaliteli çömlek saksı kullanın (yani eski tip basit toprak saksı değil, güveç çömleği gibi kaliteli çömlekten saksı -zaten günümüzde bu özellikte kaliteli saksılar satılır). Değilse normal plastik saksı uygundur. Saksı değiştirmeyi her iki ya da üç yılda bir defa, az farkla büyük saksıya, gerektiği kadar toprak ilavesiyle yapın. Sonraki yıllarda en fazla 40X40 ebatlarında saksıda sabit kalın ve iki yılda bir sökerek en dış katman kökleri budayın. Yeni toprak ilavesiyle yeniden aynı büyüklükte saksıya dikin.

  7. gk dedi ki:

    Bunlardan on tane aldım. Saksıları bile kurumaya fırsat kalmadan susuz olmadığı halde bir haftada kurudu, yaprakları çıtır çıtır oldu. Neden böyle olabilir?
    ***
    Eğer siz gübre vermek gibi bir şey yapmadıysanız şu iki farklı sebepten biri söz konusudur: Birincisi fidanlar yerlerinden sökülüp kökleri açıkta olarak gübreli toprakla veya hiç uygun olmayan toprakla saksılara tıkıştırılmış ve sonra satışa çıkarılmıştır. Bu sebeple kökleri toprağın özelliği yüzünden derhal yanıp çürümüştür. İkincisi: fidanlar soğuk olmayan seralarda tutuluyorken siz alıp aniden soğuk yere koymuşsunuzdur. Böyle durumlarda bitki isterse sibirya soğuklarına uyumlu bir tür olsun, ani ısı değişiminde hemen ölürler. Önce köklerde hızlı bir çürüme başlıyor ve bitki hızla ölüyor. Başka bir şey söz konusu olamaz. Bunlardan başka sizin bir hatanız yoksa her iki durum için kesinlikle satıcı kabahatlidir. Yapacağınız şey satıcıya gidip hakkınızı aramak. Ölü fidanları alıp size paranızı iade etmeliler. Bir daha da iş bilmeyen kişilerden alışveriş yapmayın.

  8. Zs, Ankara dedi ki:

    Markette görüp heveslenip bu çamdan iki ay önce aldım. Evde bakıyorum. İlk iki hafta iyi durumdaydı. Sonra fazla su verdim. Ölmeye başlayınca toprak ıslak diye toprağını değiştim hemen. Dallarının bir kısmı siyaha yakın kahverengiye döndü. Bir kısmı ise hala yeşil. Dış mekan bitkisi olduğunu da şimdi öğrendim. Tamamen öldü mü bilmiyorum. Balkona koyarsam ani ısı değişiminden bir şey olur mu?
    ***
    Zaten olanlar olmuş. Ama aniden soğuğa koyarsanız yaşayacağı varsa bile hemen çürüyüp ölecektir. Havadar, güneşli bir pencere yanında tutun.

  9. Ayşenur, Mardin dedi ki:

    Elwoodi çamı almıştım. Direkt güneş alan yerde değildi. Aydınlık bir yerdeydi. Haftada 1 defa sulama yapıyordum. Bugün baktım dalları sertleşmiş. Tutunca kopuyor. Sulama yaptım. Dallarina su püskürtme yaptım. Sizce neyden kaynaklı dökülme yaşanıyor. Güneş ışığına koymadım diye mi acaba?
    ***
    Güneş ve rüzgar bitkisidir. Evlerde yaşayamaz. Eğer evde tuttu iseniz büyük bir ihtimalle tamamıyla ölmüştür.

  10. B. i. -Samsun dedi ki:

    Bir sene öncesinde elwodi aldım. Gayet güzel gidiyorduk. Köklerine yakın yerlerde ve bazı üst dallarda kahverengileşme, kuruma olayı olmaya başladı. Un biti dadanmıştı temizledim. Ancak toprak değişimi yapmadım. Acaba yapmam gerekir mi? Kuruyan yaprakları budamalı mıyım?
    ***
    Toprak değiştirmeyin ama daha büyük saksıya, köklerini şimdiki toprağından hiç ayırmadan yeni toprak ilavesiyle aktarın. Kurumuş yerleri budayın.

  11. B. dedi ki:

    Merhaba daha öncede yazmıştım. Un bitinden maalesef kurtulamamışım ve sanırım köklere kadar inmiş. Şimdi toprak değişimi yapmam gerekir mi? Gerekiyorsa değişim yaparken kökleri nasıl yıkamalıyım?
    ***
    Kökleri yıkarsanız kesin ölür. Önce kocaman bir çöp poşeti lazım. Bitkiyi saksıdan kalıp gibi, toprağını hiç dağıtmadan çıkarın. Sonra en üst yüzey toprağı dikkatlice çıkarın. Kenarlardan ve alttan da aynı şekilde ama daha az miktarda toprağı tornavida gibi bir şeyle yavaş yavaş eşeleyerek dökün. Köklerin yarısından çoğu topraktan hiç ayrılmamalıdır. Sonra o şekilde dışarıda açık havada bütün gün direkt güneş almayacağı bir yerde sabah saatlerinde poşetin içine koyun. Yaprak bitlerine çok etkili özel bir ilaçla tüm dalları adamakıllı ilaçlayın. Topraklı kısmına az miktar ilaç püskürtün. Sonra poşeti hava almayacağı şekilde başlayın (bitki tamamıyla poşet içinde kalacak). 5-6 saat o şekilde beklerse ilacın zehirli gazı tüm bitleri, parazitleri öldürür. Ondan sonra temiz bir saksıya yeni toprak ilavesiyle dikin ve sulayın. İçeride bakıyorsanız içeri almadan önce üzerindeki zehirli kokunun dağılması için ayrıca 5-6 saat açık havada bekletmeniz lazım. Şurayı da okuyabilirsiniz: https://azbitki.com/bitler#etkili

  12. Mehmet, İstandul dedi ki:

    Bahçemde 2,5m büyüklüğünde bir tane elwudim var. Yaprakları sararmaya başladı bu sebebten önce gübreleme yaptım sonraki incelemelerimde yaprak aralarını uç kısımlarında beyaz larvalar olduğunu fark ettim ve önce mantar ve iki hafta sonrasındada inseksiti ilaçlaması yaptım. Yine de ağacımız iyi durumda değil. Ağacı eski ihtişamına kavuşturmak içinizin tavsiye edeceğiniz yol nedir?
    ***
    Ne zaman dikmiştiniz bilmiyorum. Toprak şartları, sulama şartları nedir bilmiyorum. Bunları belirtmemişsiniz. Gübrelemeyi sararmadan önce yaptıysanız kesin onun etkisidir. Sararmadan sonra yaptıysanız o başka. Cümleleri doğru yazın. Devrik cümle olmasın. Her ifadenin sonunda mutlaka nokta işareti koyun. “Yaprakları sararmaya başladı bu sebebten önce gübreleme yaptım” ifadenizden net bir anlam çıkarmak mümkün değil. Ben zaten her soruyu yenide yazarım veya yazan kişilerin umursamadığı noktalama işaretlerini kendim yaparım. Sizin söz konusu ifadenizi düzeltemedim. Çünkü düzeltirsem kesin bir anlam ifade edecek şekilde düzeltirim. Sizin ifadenizde öyle bir durum yok. Karışık. Her anlama çekmek mümkün.

  13. Bora Alp dedi ki:

    Nisan ayında bahçeme dikmiş olduğum elvudi çam ağustos ayı sonunda dallarını sarkıtmaya ve kurumaya başladı. 10 gündür sulama yapmadım köklerde mantar hastalığı olmasın diye. Ama gidişatı kötü oldu. Çözüm öneriniz nedir?
    ***
    Ağustos ayı sonu diyorsunuz ki tam da o günlerdeyiz. Ve 10 gündür sulamıyorum diyorsunuz. Verdiğiniz bilgilerden anladığım kadarıyla problemler yılın bu çok sıcak zamanında köklerin kupkuru toprakta kalması yüzündendir. Yeni diktiğiniz için kökler henüz derine gitmemiştir. İlk iki yıl susuz bırakmamak gerekiyor.

  14. Hasan, Adana dedi ki:

    Elwudi bitkisini dalından çeliklemeyle nasıl ve hangi dönemde çoğaltabiliriz?
    ***
    Ellwodii için uygun zaman bugünlerdir (yaz sonu-sonbahar ortası ara dönemi). Bu yıl yeni gelişmiş, körpeliğini atlatmış ama tam olgunlaşmamış, odunlaşmamış dallarından seçin. Ayrıntılı bilgi: Yarı olgun dal çeliği yöntemiyle bitki üretimi

  15. İsimsiz dedi ki:

    Yapraklarını fısfıs ile ıslatmamda bir sakınca var mıdır?
    ***
    Kapalı yerlerde bunu hiçbir bitkiye yapmayın. Yapraklarda mantar hastalıklarına neden oluyor.

  16. Merve, Kocaeli dedi ki:

    Elwoodi bitkisini ocak ayından beri salonda bakıyordum. Fakat farkettim ki rengi solmaya ve kurumaya başlamış. Bu sayfadaki bilgileri okudum. Daha geniş bir saksıya aldım bugün ve cam balkona çıkardım. Düzelir mi?
    ***
    Pek sanmıyorum. Köklerinden başlayarak çürümüş ölmüş olma ihtimali yüksek. Yenisini alırsanız bir daha asla kapalı yerde tutmayın. Satıcılara danışırsanız daima yalan söylüyorlar. Bunlar kesinlikle salon bitkisi değil. Cam balkon bile uygun değil.

  17. Merve, Kocaeli dedi ki:

    Elwoodi aldım küçük fide, onu bir büyük saksıya almak istiyorum. Kurutmadan yaşatmak istiyorum. Balkondaki cam kenarına koyacağım. Köklerini hiç oynatmadan direkt başka saksıya alıp biraz toprak ekleyeceğim. Öneriniz var mı?
    ***
    Saksı ne kadar büyük olursa o kadar iyi. Çünkü köklerinin sıcak hava etkisinde kalmaması lazım. Yukarıdaki bilgileri de okuyun.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.