Schizanthus, fakir orkidesi

Fakir orkidesi Solanaceae (Patlıcangiller) familyasının Schizanthus cinsinin gösterişli çiçek açan 12 türü ve onlara bağlı hibrit ve kültivarlarıdır. Ana vatanı Şili’de And dağlarıdır. Başlıca türleri Schizanthus pinnatus, S. tricolor, S. candidus, S. grahamii ve S. coccineus..

Fakir orkidesi, Schizanthus bitki türleri

Özellikleri

Resimde gördüğünüz gibi çiçekleri biraz orkide çiçeklerini andırıyor. Kelebeğe de benziyor. Mevsimlik (yıllık) ve iki yıllıktır. Yani ilk yıl çiçek açacak kadar gelişmezse ölmeyip gelecek yılı bekler. Çiçekleri biraz küçüktür ama hem çok güzel hem çok sayıda toplu açar. Zengin çeşitlilikte renklerde çiçekler açan çeşitleri ilkbahardan sonbahara kadar devamlı çiçek açar. Balkon ve pencere önün saksılarında yarı sarkıcı gelişip devamlı çok sayıda çiçek açmalarıyla aranan bitkilerdendir. Yalnız devamlı güneşli olan cephelerde iyi bir verim beklemeyin.

İklim uyumu

Çoğu Schizanthus çeşitleri kışın ancak İstanbul’daki gibi hafif ve kısa süreli donlara dayanıklıdır. Biraz daha fazlasını kaldıramazlar. Ama Schizanthus coccineus türü daha dayanıklıdır. Kışın -23C derece soğuğa dayanır. Yaz mevsimi fazla sıcak geçen memleketlere uygun değildir.

Fakir orkidesi

Kullanım

Schizanthus türleri ve kültivarları kesme çiçekçilikte önemlidir. Cazibesinden dolayı iyi kazanç getirir. Vazo ömrü uzundur. Saksılarda sarkıcı balkon çiçeği olarak yetiştirmek için ise bodur kültivarları daha uygundur.

Schizanthus bakımı

Fidelerini yazın fazla sıcak olan memleketlerde sadece sabah güneşi alan yerlere dikmelisiniz. Çünkü sıcak iklimi ya da öğle civarı ve öğleden sonra güneşinden ısınan yerleri ve güneş altında saatlerce ısınmayı hiç sevmez.

Toprağı süzek ve çok iyi besleyici olmalı. Yazın toprağının nemi biraz azalınca, kışın toprağı tamamen kuruyunca sulayın.

Fideler biraz güçlenince tepelerini koparın ki çok dallı olsun. Kırpmaları haziran başına kadar yapın. Daha ileriki zamanlarda yaparsanız gelecek yıla kadar çiçek açmaz.

Fide üretimi

Fakir orkidesi tohumla çoğaltılır. Tohumların çimlenmesi için serinlik gerekiyor. Sonbaharda veya ilkbahar başında ekip çimlenene kadar güneşin toprağı ısıtmayacağı bir yerde tutun. Tohumları tam gömmemelisiniz. Belli belirsiz toprağa karıştırın. Çimlenme olur olmaz hemen güneşli bir yere alın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.