Haşladığınız sebze ve yumurta suyu bitkilere faydası

Yemek yaparken sebzeleri haşlayıp suyunu atıyor musunuz? Eğer haşlarken tuz, yağ filan katmamışsanız o suyu soğuyuncaya kadar bekletip çiçeklerinizi onunla sulayın.

Gübrenin, özel bitki besinlerinin yerini kesinlikle tutmaz ama onların içermediği bazı önemli maddeleri ihtiva edebiliyor. Haşlanmış sebze ve yumurta suyu ile bitkileri sulamak bazı açıkları güzel bir şekilde kapatabilir. Yani bitkilere az da olsa faydası kesindir. Ama sürekli yapmamalısınız. Bir bitkiye iki-üç ayda bir defa yeter. Bitkilerin esas ihtiyacı doğru toprak ve doğru bitki besinleridir. Bunu unutmayın.

Uygun olmayanlar

Fasulye, nohut gibi baklagillerden tanelerin atacağınız haşlama sularını da öyle değerlendirin. Fakat bunlar felaket ağır pis koku yapar. Lahanaların, brokolinin suları da aynen öyle, tahammül edemeyeceğiniz pis koku yapar. Balkon saksılarınıza veya bahçenize dökebilirsiniz. Evde, salonlarda asla kesinlikle kullanmayın.

Makarna, pirinç, buğday, yarma ve bulgur suyunu kullanmayın. Bunlar yaramaz. Bitkilerinize zarar verirler.

Haşladığınız sebze ve yumurta suyu bitkilere faydası

Brokoli suyu koku yapar

Sebze ve yumurta suyu tuzsuz olmaları şart

İster haşlanmış yumurta suyu, ister sebze suyu olsun kesinlikle tuzsuz olmak zorunda. Haşlama suyuna zerre kadar bile tuz katmamalısınız. Bunun gibi salamura asma yapraklarını suda beklettikten sonra o suyu da kesinlikle kullanmayın. Lavaboya dökün gitsin.

Yumurta suyu farkı

Kahvaltılarda haşladığınız yumurtanın arta kalan suyu aşırıya kaçmamak şartıyla çok faydalıdır. Çeşitli mineraller ve vitaminler içerir. Bitkilerin direncini kat kat arttırır. Salon bitkilerine sağlam, güçlü yapı kazandırır. Bu değerli ve besleyici suyu lavaboya dökmek yazı olur. Fakat yine belirteyim, haşlama suyu kesinlikle tuzsuz olmak zorunda. Aksi takdirde bu su ile bitkilerinizi sakın sulamayın.

Daha sık kullanmak isterseniz

Bu durumda aynen ⇒ maden suyu sayfamdaki yolu izleyin. Yani bitki besinleri ile dönüşümlü.. Bu usul sulamalarda maden su yerine haşlanmış yumurta suyu veya sebze sularını kullanın. Fazlaca kontrollü bir programlama gerektirdiği için zordur ama bu şekilde faydası muhteşem olur.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler:

'Haşladığınız sebze ve yumurta suyu bitkilere faydası' hakkında sorular, açıklamalar

  1. İsimsiz dedi ki:

    Nohut, fasülye suyu azot gübresi yerine geçer mi? Sebze fidelerine versem olur mu?
    ***
    Hayır öyle olmaz. Fidelerinizi çürütürsünüz.

  2. Sündüs, Mersin dedi ki:

    Patatesi başladığımız suyu evdeki veya balkondaki çiçeklerde kullanabilir miyiz?
    ***
    Ev bitkilerinde bu ve benzeri şeyleri sakın yapmayın. Balkon bitkilerine de pek tavsiye etmem. Bahçe toprağına dökmek daha iyidir.

  3. Sebda, Manavgat dedi ki:

    Mercimek haşlama suyu bitkilere verilir mi?
    ***
    Olabilir ama sakın salon bitkilerinize vermeyin. Evlerde bu tür sular günlerce tahammül edilemez koku yapıyor.

  4. Çiçek, Çanakkale dedi ki:

    Haşladığımız nohut suyu salon çiçeklerinde kullanılır mı?
    ***
    Hayır. Şiddetli pis koku yapar.

  5. Mahal, İstanbul dedi ki:

    Çiçeğim için mantar haşlama suyundan azıcık versem olur mu?
    ***
    Bir faydası olacağını hiç sanmam. Boşuna kendinizi zahmete sokmayın.

  6. Rukiye, İstanbul dedi ki:

    Hasladigim asma yapraklarının suyunu çiçeklerime verbilir miyim?
    ***
    Tuzlu ise sakın vermeyin. Tuzsuz ise olur.

  7. Nermin, Zonguldak dedi ki:

    Ben yumurta suyunu çiçekli çiçeksiz tüm bitkilerime veriyorum. Yaptığım doğrumu acaba? Yumurta suyu hangi çiçek türlerine yararlıdır hangilerine zararlıdır?
    ***
    Aslında kayda değer bir faydası yok ama hiç yoktan iyidir gibi bir şey. Zararına gelince fazla sıklıkta verirseniz toprağın kimyasal dengesi bozulur. Yapraklar cansız renkte olur. Gelişim fena halde aksar. Bir bitkiye ayda bir defa yeter. Dediğim gibi önemli bir fayda beklemeyin.

  8. İsimsiz dedi ki:

    Kuru fasulye suyunu salondaki tüm bitkilerime dökmüş bulundum ve her suladığımda felaket bir koku yayılıyor. Sulamayın toprak kurusun demişsiniz. Peki su vermeyince bitkiye zararı olmaz mı?
    ***
    Hayır zararı olmaz. Yapraklarda pörsüme olana kadar hiç sulamayın. Başka çare yok.

  9. Hülya, İzmir dedi ki:

    Mısır haşladım. Suyunu çiçeklerime vericem. Nasıl bir faydası olur? Umarım bir sıkıntı olmaz.
    ***
    Bu tip şeylerden kayda değer bir fayda beklemeyin. Hem riski fazla. Ayrıca odalarda çok pis koku yapar. Balkon bitkilerine verebilirsiniz. Ama tuzlu haşladıysanız tuz bitkileri hemen öldürür.

  10. Şeyda, Didim dedi ki:

    Kafam karıştı açıkçası. Nohut haşlama suyu ve benzeri sebze veya bakliyat suları bahçede ekili sebzeler için yararlı mı yoksa zararlı mı?
    ***
    Tam diplerine dökmedikçe zararı olmaz. Ama gözle görünür bir fayda beklemeyin. Bu konuya çok önem veriyorsanız ve madem bahçeniz var bence mutlaka deneyin. Bu suları bazı bitkilere verin. Daha sonra hangilerinde ne gibi farklı gelişim var sürekli inceleyin.

  11. Güzide, Milas dedi ki:

    Bakliyat haslama suyunu bahçedeki güllere, begonvil gibi çiçeklere, sukulent kaktüs verebilir miyim?
    ***
    Sadece bahçede yere dikili olanlara ve tam diplerinden olmamak şartıyla verin.

  12. Güzide, Milas dedi ki:

    Kaynana topuzu kaktüsüm beyaz açık pembe açıyor. Pancar suyu ile sulasam çiçek rengi koyulaşır mı?
    ***
    Çok ilginç bir soru. İşe yarayacağını hiç sanmıyorum. Onun renk maddesinin toprakta değişmeyecek veya bitki köklerinden bitki dokularına geçip renklenme etkisi yapacak özelliği yok.

  13. Fatma, Mersin dedi ki:

    Çiçeklerime gıda takviyesi olarak ne verebilirim?
    ***
    Bitki besinleri var. Çiçekcoşturan, Vilmorin, Genta vb. Ama önce şurayı mutlaka okuyun: Sıvı bitki besininin saksı bitkisini öldürmesi

  14. Fatma Y. -Kuşadası dedi ki:

    Havuç haşladığım suya yumurta kabuğu ilave edip bir gün bekletip süzdüm. Ortanca ve güllere verebilir miyim?
    ***
    Zararı olmaz ama faydası da yok. Bitkilerin ihtiyacına göre doğru gübreyi doğru usulde vermeniz lazım. Böyle şeylerin pek faydası olmuyor. Belki az biraz faydası olsa bile kaydadeğer bir fayda değildir.

  15. Murat, İzmit dedi ki:

    Pirinci pişirmeden önce sıcak suyla ıslatıp yıkıyorlar. Bundan çıkan suyun faydası var mı? Cevizin yeşil kabuğunu ve yapraklarının zararı olur mu?
    ***
    Hiçbiri faydalı değil. Ciddi zararları olur.

  16. Ayşe, Antalya dedi ki:

    Enginar suyu çiçeklerime iyi gelir mi?
    ***
    Salon bitkilerine hiçbirini tavsiye etmem. ağır pis koku ve böcek yapıyorlar. Dışarıdakilerde sakıncası yok.

  17. Eslem, Bursa dedi ki:

    Tuzsuz suda haşladığım karnabahar suyunu salondaki çiçeklerime bölüştürdüm zarar vermez umarım.
    ***
    Zarar verir mi vermez mi orası belli olmaz ama felaket pis koku oluşacağı kesin. Salon bitkilerinize karnabahar, lahana, brokoli, fasulye suları dökmemelisiniz. Yoksa iğrenç bir koku günlerce ağır bir şekilde evinizden eksik olmaz.

  18. Mesude, Konya dedi ki:

    Kurutulmus sebzelerin haşlama suyunu salon ciceklerime kullanmak doğru olur mu?
    ***
    En iyisi hiçbir şekilde sebze suyu filan vermemek. Sonra iğrenç kokular oluyor, böceklenme oluyor. Sonra ayıkla pirincin taşını. Zaten herhangi bir faydası kesin olarak tespit edilebilmiş değil.

  19. Saadet, Konya dedi ki:

    Çiçeklerime karnabahar suyu vermiş bulundum. Kokusu evi sardı. Nasıl giderebilirim?
    ***
    Bunun çözümü var mı bilmiyorum ama günden güne azalarak kaybolacağı kesin. Kaç gün sürer bilmem.

  20. İsimsiz dedi ki:

    Lahana suyunu bitkime dökmüş bulundum. içerisi çok kötü kokuyor. her suladığımda koku yayılır mı? toprağa sirke döksem kokusunu giderir mi acaba?
    ***
    Hayır belki daha kötü olur. Yapacağınız bir şey yok. Bekleyin. Günden güne azalarak kaybolacaktır. Koku gidene kadar saksıları sulamayın.

  21. Ayşe, Adana dedi ki:

    Karnabahar ve Havuç haşladığım ve içine tuz attığım suyu surahiye doldurdum.Sogumasi icin surahiye doldurdum Birgun boyunca o surahinin içinde kalmış köpürmüştü.Yinede gittim salak gibi salondaki bütün saksilara en güzel ciceklerime döktüm azar azar :(Sabah ev iğrenç kokuyordu.Daha sonra suyun tuzlu olduğu aklıma geldi.Tuzu gitsin diye gittim bütün çiçeklere tekrar bol bol temiz su döktüm.Tabaklara kadar çıktı sarı bir su.Tabaklardaki suyuda boşalttım.Topragida cubukla karistirdim.Evi havalandırdm.Simdi ciceklerimi kaybetmekten korkuyorum.Acaba fön ile çiçeklerin topraklarını kurutsam nasıl olur? Resmen akıl tutulması yaşadim.
    ***
    Maalesef öyle olmuş. Geçmiş olsun. Artık hiçbir şey yapmayın oluruna bırakın. Koku günden güne azalarak kaybolacaktır. Bitkiler zarar görecek mi onu zaman gösterir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.