Hava temizleyici bitkiler

Evlerin – ofislerin havasını filtreleyip zehirli gazlardan arındırdığı iddia edilen hava temizleyici bitkiler bitkiler gerçekten işe yarıyor mu? Aslında birçok bitkinin öyle özelliği vardır. Fakat iç mekanlarda gerektiği gibi işe yaramaları mümkün değil.

Hava temizleyici bitkiler

Evlerde deterjan, temizlik maddeleri, duvarlardaki boyalar ve duvar kâğıtları, parke cilası, özellikle yeni halılar, perdeler, mobilyalar, sigara dumanı vesaire şeyler havaya sağlığa zararlı gazlar salar. Ofis ortamlarında fax cihazları, yazıcılar, fotokopi makineleri, bilgisayar PC’leri, kâğıt yapıştırıcıları havaya zehirli gazlar yayar. Yeni kâğıtlardan, günlük gazetelerden tüten gazlar olur. Fakat bütün bu iç mekan hava kirliliğini birkaç saksı bitkinin temizlemesi asla ve kat’a hiçbir şekilde mümkün değildir.

Bazı bitkilerin havadan emdiği zehir gazlar

Benzen, formaldehit, trikloroetilen, ksilen, tolüen (benzene, formaldehyde, trichloroethylene, xylene, toluen). Nasa’nın bilimsel çalışmalarla tespit ettiği bilgilere göre bitkilerin havayı filtreleyerek söz konusu zehirli gazları temizleme özelliği var. Nasa bu denemeleri uzay üslerinde, devamlı sıkı sıkı kapalı olup uzun süre devamlı aynı hava bulunan odalarda yapmış.

Gerçekte, bitkilerin evlerimizde ve ofislerimizde Nasa ortamlarında olduğu kadar etkin hava temizleyici özellikte olmaları kesinlikle Nasa’nın da eksik etmediği şu şartlara bağlıdır:

– Bitkiler için uzun saatler boyunca güneş ışınları etkisi veren güçlü ışıklandırma.
– 7/24 sürekli hava sirkülasyonu.
– Sürekli, hem gece ve gündüz değişen çok hassas ısı ayarları.
– Kimyasal dengeleri bitkiler için en iyi hale getirilmiş toprak ve su.

Yani kısaca, o şartlar aynen mekanınızda yoksa, ki mümkün değil, o halde bitkilerinizin havanızı temizlemeleri de mümkün değil.

Orta boy bir süs bitkisi 30 m² bir odanın havasını 24 saat içinde %85 oranında temizleyebiliyormuş. Peki hangi bitkiler havayı filtreliyor temizliyor? Her kaynakta sıralanan bitkiler değişik. Sanıyorum herkes bölgesinde bağlantılı olduğu süs bitkileri firmalarına göre satışları yükseltmek istedikleri süs bitkilerini listelerine alıyor. Diğerlerini değil.

hava

Bitkiler hava temizleyici özelliğe sahip olsa da ev, ofis ortamlarında bunu pek yapamazlar.

Hava temizleyici iç mekân bitkilerinden birkaçı

En etkili oldukları söylenenler ilk üç satırdaki bitkiler. Bunlar daha fazla türden zehir gazları çekiyormuş.

Hedera helix
Barış çiçeği (Spathiphyllum)
Dracaena marginata (koyu kızıl renkli olanı)

Cüce hurma ağacı (Phoenix roebelenii)
Areka palmiye (Chrysalidocarpus lutescens)
Aşk merdiveni (Nephrolepis exaltata)
Kurdele çiçeği (Chlorophytum comosum)
Potos sarmaşığı (Epipremnum aureum)
Antoryum
Aglaonema modestum
Bambu palmiyesi (Chamaedorea sefritzii)
Paşa kılıcı (Sansevieria trifasciata)

Philodendron oxycardium, P. bipinnatifidum ve P. domesticum

Dracaena fragans ‘Massangeana’ , D. deremensis ‘Janet Craig’ ve D. deremensis ‘Warneckii’

Benjamin (Ficus benjamina)
Jerbera papatyası (Gerbera jamesonii)

Kasımpatı (Chrysanthemum morifolium)
Kauçuk (Ficus elastica)
Dendrobium orkidesi
Difenbahya (Dieffenbachia)
Kupa kralı çiçeği (Homalomena wallisii)
Phalaenopsis orkidesi

Listedeki jerbera ile kasımpatı aslında sadece bahçe bitkisidir ve ev-ofis ortamlarında ancak çiçeklerini bir süre vazolarda tutarsınız.

Benim Tavsiyem

Nasa tespitleri gerçek olabilir ama her duyduğunuz gerçeğin her yerde aynı sonuç vereceğini sanmayın, aldanmayın. Evlerinize ofislerinize bitki almayın demiyorum. Seviyorsanız, bakımını doğru yapabilecekseniz istediğiniz kadar alın. Ama havayı temizlemeleri ev-ofis şartlarında maalesef pek mümkün değildir. Basit bir pencere aspiratörüyle çok daha ucuz yoldan ve gerçekten etkili yolla mekânınızın pis havasını dışarı atabilirsiniz.

Bilin ki 7/24 sürekli hava sirkülasyonları olmayan, günde 18 saat güneş ışınlarına eşdeğer güçlü ışıklandırma yapılmayan ve ısı derecesi de Nasa laboratuvarlarındaki gibi devamlı gece ayrı gündüz ayrı olarak bitkilerin ihtiyacına göre titizlikle ayarlanmayan bir mekanda hiçbir bitki havayı temizlemek şöyle dursun ne gerektiği gibi nefes alabilir ne de yeterince fotosentez yapabilir! Yine de hava temizleme etkileri sıfır denemez ama hiç yeterli olmaz.

Kısaca evlerde ofislerde bitki bulunduracaksanız sağlığınıza herhangi bir fayda sağlayacaklarını sanmayın. Seviyorsanız alın.

Kaynaklar

NASA Clean Air Study – wikipedia.org

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Botani

Etiketler: |


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.