Ölmez çiçek (Helichrysum) altın otu

İki tür altın otu birbiriyle karıştırılmakta. İkisi de şifalı bitkilerdendir. Asteraceae (Papatyagiller) familyasının 600’ü aşkın türü olan Helichrysum cinsindendirler.

Altın otlarından birincisi (H. italicum) güzel kokuludur. Özel olarak bahçelerde yetiştirilir. İkincisi (H. arenarium) -altın otu- genelde özgür kır / dağ bitkilerindendir. Her ikisi de kuraklığa dayanıklı, güneş sever, bitkilerdir. Diğer adları ölmez çiçek‘tir.

Helichrysum türleri, ölmez altın otu

Altın otu (Helichrysum arenarium)

Helichrysum italicum

Doğal yaşam alanları Akdeniz ülkelerinin kıyı kesimleridir. Kışa dayanıklılığı en fazla -10C dereceye kadardır. Boyları 30cm – 60cm civarlarında olup en fazla 1m uzarlar. Dalları ve yaprakları biberiyeye benzer (neredeyse aynı gibidir). Yazın top top küçük sarı çiçekler açar. çiçekleri kurutulursa güzelliği ve rengi aynı kalır -gerçi aşağıdaki tür kadar gösterişli olamaz.

Süs bitkisi olarak bahçe çiti vb amaçlarla ve susuz bahçe tasarımlarında kullanılabilir. Tuzlu topraklara toleranslı olduğundan deniz kenarlarına uyumludur. Çiçekleri çok güzel kokar (ıtır kokuludur). Bahçelerde kısa boylu çit gibi kenarlara ya da ilgilenmeyeceğiniz köşelere dikmelisiniz. İlgisizlikten, fakir topraktan hoşlanır. Yazın sulamak pek gerekmez. İngilizcede yaygın adı köri otudur ama köri ile ilgisi yok. Kedileri uzaklaştırıcı etkisi olduğu söyleniyor. Kediler bu bitkinin kokusundan hiç haz etmezmiş. Ne derece doğru bilmiyorum.

İlkbaharda kökten ayırmayla veya tepe çeliklerini köklendirip çoğaltabilirsiniz. Kolayca köklenir. Tohumlarını kış sonuna doğru ekmelisiniz. Birkaç hafta ıslak toprakta kış soğuğu yaşadıktan sonra ilkbaharda çimlenirler.

Helichrysum arenarium

Anadolu’da dağlarda yaşayan esas altın otu budur. Kaydadeğer bir güzel kokusu yok. Avrupa – Orta Asya arasında ve Anadolu’nun her yerinde, yüksek dağlarda bile bulunur. Kış soğuklarına -30C dereceye kadar dayanır. Hakkında bilgi bulamadım ama sanıyorum yüksek dağlarda uzun ömürlü olmayıp her yıl tohumundan yeniden yetişir. Boyları genelde 15cm – 30cm civarlarındadır. Daha fazla uzamaz. Yaprakları diğer türden daha seyrek ve biraz daha genişçe. Yazın sarı çiçekler açar.

Çiçekleri toplanıp kurutulduğunda renkte ve güzellikte eksilme, değişme olmaz. Eskiden Anadolu insanları memleketlerinden kurutulmuş halde İstanbul’a getirir küçük vazolara koyarlar ya da küçük demetleri duvarlara asarlardı. Bu türün çiçekleri kurutulunca diğer türden daha hoş görünümlü olur. Kesme çiçekçilikte daha değerlidir. Diğer kurutulabilen çiçeklerle beraber aranjman yapılır.

Her iki tür altın otu ölmez çiçek vb isimlerle bilinen şifalı bitkilerdendir. Haklarında birçok faydalar, birçok kullanım formulleri anlatılıyor.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Yabani ot-çalı

Etiketler: | | |

'Ölmez çiçek (Helichrysum) altın otu' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Feride, Tokat dedi ki:

    Bizim yaylalarımızda çok olur kökünden söküp saksıya dikilse yetişir mi?
    ***
    Bilmiyorum. Deneyebilirsiniz.

  2. Müjdat G. -Çanakkale dedi ki:

    Altın otuyla bu yıl haddinden fazla ilgilendim. Yayılışları, çeşitleri ve tohumu elde ette ettim. Tohumdan fide yapıp tarlalar ekmek ve aynı işi yapmak isteyenlere tohum satmak niyetindeyim.
    ***
    Müjdat Bey tebrik ederim hayırlı olsun. Fakat burası üyelerin karşılıklı paylaşımlar yaptığı bir forum sitesi olmadığı için telefon numaranızı silmek zorundayım. Bu tür ilanlar birçok sayfaya geliyor ve eğer önlem almazsam bazı sayfalarda binlerce satır listeler uzayıp gidecek.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.