Salonlarda çiçek açan

Salonlarda ve salon dışı ama yine kapalı alan olan camekanlı balkonlarda ve kış bahçelerinde sık sık çiçek açan bitkilere örnekler..

Salonlarda ofislerde yılın her zamanında çiçek açan bitkiler

Yıl boyunca, yaz-kış hiç durmadan salonlarda çiçek açan iç mekan süs bitkileri pek yoktur. Bildiğim kadarıyla hiç kesintisiz sürekli çiçek açan bir tür olarak sadece Anthurium andraeanum var. Bunun dışında yaz aylarında sürekli Kohleria ve benzerleri.. Ayrıca sürekli olmasa bile yılda çeşitli zamanlarda çiçek açan Afrika menekşesi var.

Aşağıda önce salonlar, sonra salon dışı ama yine kapalı alan olan camekanlı balkon ve kış bahçeleri için sık sık çiçek açan türlere örnekler verdim.

Salonlarda çiçek açan bitkiler

Anthurium andraeanum

Salonlarda çiçek açan türler (yaz-kış)

1- Biraz serin ortam bunlar için farketmez. Kışın günde en az 3 saat direkt güneş ışınlarıyla ısınmaları yeterli. Ve gün içi ortalama 15C dereceden daha düşük olmayan (ve gece ısısı 7C dereceden aşağı düşmeyen) odalarda antoryum, afrika menekşeleri, mandevilla, bodur sardunyaarap küpesi, abutilon ve japon gülü yaz kış çiçek açmaya devam ederler. Kış boyunca ısı ne kadar yüksek olursa gelişimleri ve yeni çiçek tomurcukları çıkarmaları o kadar hızlı olur. Guzmania vb Bromelyadları da unutmayalım.

2- Daha fazla sıcak isteyenler. Kohleria ve su yasemini kışın ve serin aylarda yukarıdaki türlere göre daha fazla sıcak isterler. Güneş de alırlarsa pencere önlerinde daima çiçek açarlar. Çiçek açmak için sıcağa çok ihtiyacı olan bitkilerdir.

Salon dışı, camekanlı balkon ve kış bahçeleri için

Bu kapalı alanlar kışın bir hayli soğuk olsa bile birkaç saat güneş almaları şartıyla sardunya, gazanya, karides çiçeği, arap küpesi, sarı ağaç papatyası, çeşme papatyalarından özellikle pembe çiçekli çeşidi, bodrum papatyaları ve küpe çiçekleri burada gelişmeye çiçek açmaya devam ederler.

Soğuk ama ne kadar soğuk?

İstanbul, İzmir, Samsun, Trabzon ve Rize iklim şartlarına göre neredeyse dışarısı kadar soğuk olan camekanlı balkonlar adını saydığım bitkilerin gelişim göstermelerine ve çiçek açmalarına yardımcı oluyor. Yeter ki günde en az 4 saat direkt güneş alsınlar. Bu illerde don olayları hafif ve kısa süreli geçer. Camekanlı balkon rüzgarı geçirmeyip içerideki nem birikiminin de sayesinde bitkilerin dondurucu soğuktan kötü etkilenmelerini önler. Dışarıda -7C derece soğuk olsa içeride soğukluk genelde -2’yi geçmez.

Daha fazla soğuk olan ve dondurucu soğuğun günlerce sürdüğü illerde camekanlı balkonların biraz ısıtılmaları gereklidir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.