Hoya kerrii

Hoya kerrii kalp yapraklı mum çiçeği Apocynaceae familyasındandır. Anavatanı Güneydoğu Asya’dır. Bakımı biraz sukulent muamelesi gerektirir.

Hoya kerrii

Hoya kerrii

Tropikal ormanlarda ağaçlar üzerinde epifitik bitkiler halinde yaşarlar. dallarını uzatırken havai kökler çıkararak bu sayede ağaca sıkı sıkıya yapışır. Uzun sürgün dalları sarılabileceği ince dallara sarılarak daha yükseklere yani daha doğrusu daha fazla güneşe ulaşmaya çalışırlar.

Doğal yaşam alanlarında tohumları ağaçların dalları veya kabukları arasındaki az miktar çürüntü – toz karışımı birikimlerde çimlenir.

Gelişimi genellikle ilkbahar ortası – yaz başı arasında hızlıdır.  4 metre kadar uzar. Dallar ince ve dik duramayacak kadar esnektir. Saksıya iki – üç değnek batırıp uzayan dalları değnekler arasına dolayarak kısa ve bol yapraklı görünüm verebilirsiniz.

Kalın, etli yapraklar çok küçük değildir. Ortalama genişlik 7cm. Daha dar, daha geniş olması yetiştirme şartlarına göredir. 10cm genişliğinde, 20cm uzunluğunda yani el kadar koca yapraklı bile olabiliyor.

Hoya kerrii yaz aylarında çiçek açar. Çiçekler dökülünce kalan mini koçanı, sapını ve bulunduğu dalı kesmeyin. Çünkü o mini koçan sonraki yıl tekrar çiçek açacaktır. Ya da yaz başında çiçek açmışsa aynı koçandan yaz sonunda tekrar çiçek açar.

Yetiştirme ve bakımı

Herkes Hoya kerrii için bakımı en kolay ev çiçeğidir gibi sözler söylese de bu doğru hiç değil. Yani aslında sadece ağır ihmallere karşı hayatta kalması açısından doğrudur. Her bitkinin kendine has özellikleri olduğu gibi sağlıklı yetişmeleri ve güzel gelişim göstermeleri doğru zamanlarda doğru bakım yapmaya bağlıdır.

Hava hareketleri önemlidir

Kışın en hafif don olaylarına bile dayanamaz. Bu sebeple Hoya kerrii mum çiçeğinizi sadece mayıs ortası – eylül sonu arasında dışarıda tutmalısınız. Ya da hiç dışarı çıkarmayın ama ev içinde hava hareketleri imkanı sağlayın. Gelişimi için sürekli hava hareketleri şarttır. Hava hareketlerine en çok gece karanlık saatler boyunca ihtiyacı var (bknz: ⇒ krasula metabolizması). Ev içinde hava hareketleri mümkün değilse mayıstan itibaren sonbahar başına kadar dışarıda tutmalısınız.

İlkbaharda dışarıya, sonbaharda içeriye alma esnalarında toprağının kuru olması gerekiyor. Eğer ıslak toprakta yer değişikliği olursa kökler çürür. Yer değişiminden sonra en az 12 gün kadar yine hiç sulamayın.

Işık ihtiyacı

Bulunduğu yer güneşli olmalı. Çok şiddetli ve uzun süreli güneşe tam dayanıklıdır ama yaz aylarında tam öğle civarının tepe güneşinden korumak güzelliğinin azalmaması için gereklidir. Az güneşli yerler ve hiç direkt güneş almayan kuvvetli aydınlık yerler ise eğer fazla serin değilse uygundur. Koyu gölge, yetersiz ışık iyi değil. Günde en az iki saat güneş ışınlarıyla dalları, yaprakları ve saksısı ısınmalı. Sıcak memleketlerde yaz boyunca sadece sabah veya sadece akşam güneşi almalı.

Toprak isteği

Hoya kerrii hem epifit hem sukulent olduğundan dolayı toprağının çamurlaşma özelliği taşımaması, iyice havadar ve süzek olması gerekiyor. İdeal toprak karışımı:

3 ölçü torf toprak + 1 ölçü 3mm temiz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.

Sulama

Hiç gelişim göstermediği zamanlarda toprak tamamıyla kupkuru kurudukça, gelişim gösteriyorken ise toprağın nemliliği fazlaca azaldığında sulamalısınız.

Azot oranı düşük bitki besinlerinden tercih edin. Mesela kaktüslere özel bitki besini uygundur. Veya çiçek amaçlı bitki besini kullanın. Bitki besinini sadece saksının en kenarlarından yavaşça dökerek vermelisiniz. Mayıs ortasında bir defa, haziran ortasında bir defa ve ağustos sonunda bir defa yeterli.

Saksı – toprak değiştirme

Doğru toprakta doğru bakımda Hoya kerrii fazlaca köklenir. Toprak yüzeyinden veya saksı alt deliklerinden dışarı köklerin çıkması daha büyük bir saksı istediği anlamına gelmez. Aşırı bir köklenme farkettiğiniz zaman yani kökler artık saksıya hiç sığmıyor gibi olduğunda çok az farkla daha büyük bir saksıya uygun toprak karışımı ilavesiyle aktarın. Yılın her zamanında yapabilirsiniz. Yeter ki köklerini eski toprağından hiç dağıtmayın ve yeni gelişimlerin hiç olmadığı zamanı kollayın. Yeni saksıya aktarma işi bittiğinde sulamayın. Sonrasında da en az iki hafta hiç sulamamalısınız.

Hoya kerrii üretimi

Çelikle üretim yolu en kolay ve en garantili yoldur. Başlamak için en uygun zaman ve mekan ilkbahar başında açık hava ortamıdır. Genç dalları da yaşlı dalları da bu iş için uygundur. Ama yapraklı olmaları lazım. Çeliklerin uzunluğu en fazla 15 cm, en az 3cm kadar dal parçası olacak kadar olmalı. Önce 3 gün açıkta bekletin ki kesik yerleri kurusun. Köklendirme toprağı olarak özel bir şey gerekmez. Yukarıda anlattığım gibi bu türe uygun toprak karışımında çelikleri köklendirebilirsiniz. Çeliklerin köklenmeleri için sulamayı da sanki normal köklü bir Hoya kerrii sulamasındaki gibi aynı şekilde yapın. Şartlar uygunsa en geç ilkbahar sonuna kadar tutmuş ve gelişmeye başlamışlardır bile.

Yaprak çeliği

Hoya kerrii tek yapraklarını eğer yaprak sapıyla alıp toprağa dikerseniz mutlaka kök salar ve o yaprak aylarca çok sağlıklı olarak hayatına devam eder. Bu özelliği sebebiyle mini saksılarda bir tane veya biri küçük biri büyük iki yaprak köklendirilerek sevgililer günü için satışa çıkarılır. Fakat sapıyla birlikte olsa bile yaprak çeliğinin filizlenmesi kolay kolay mümkün olmaz. Veya hiç mümkün değildir.

En iyisi bir parça dalı ile beraber yapraklı mini çelikler olarak dikin. Yani bildiğiniz uzun dalları var ya, işte yaprağı o dalın bir parçası ile alırsanız aynen yukarıdaki usulde anlattığım gibi başarılı olursunuz.

Hoya kerrii yaprakları

Tek yaprakla küçük saksıda hediyelik satma amacıyla üretim yapacaksanız alıcıların ileride hayal kırıklığına uğramaması için yaprakları yine dalından bir parça ile alıp köklendirin. Mesela uzun bir dalı tek yapraklı parçalar halinde dilim dilim kesebilirsiniz. Bu sayede birkaç ay içinde mutlaka filizlenip gelişeceklerdir.

Tohumla Hoya kerrii üretimi

Eğer çiçek açıp da tohum verirse, tohumlar olgunlaşıp kuruyunca hemen ekin. Saklamak için hiç dayanıklılıkları yoktur. Normal Hoya kerrii toprağına yarım santim gömüp toprak üst yüzeyi hep ıslak kalacak şekilde ara sıra su fısfıslayarak sulayın. Tohumlar çimlendikten itibaren sulama sıklığını yavaş yavaş azaltın. Fideler 5cm olduklarında artık normal sulamaya geçin.

Problemleri

Bazı yaprak bitleri dadanabilir. Koşniller dahil. Gerçi ev ortamlarında pek olası bir şey değil. Önlem için en az ayda bir defa yapraklarını ve dallarını ıslak bezle silerek daima tertemiz tutun. Bu sayede, eğer bitlenme başlangıcı olursa bile gelişmeye ve çoğalmaya imkan bulamazlar.

Diğer bir problem gelişim göstermemesi ya da gelişimin çok yavaş olmasıdır. Oysa doğru bakımda gelişim hızı ortalama yılda 1 metredir. Gelişimin olmaması veya çok yavaş olması yerini sevmediğinden dolayıdır. Yukarıdaki hava hareketlerinin önemi ve ışık ihtiyacı hakkındaki paragrafları okuyun.

Doğal topraklardan kullanmak ya da toprak karışımında temiz olmayan dere kumu kullanmak köklere nematot paraziti geçmesine neden olabilir. Nematot problemine çözüm yok ve maalesef Hoya kerrii ve tüm Hoya türleri nematotların en sevdiği türlerdendir. Kurtarmak için dallarından kesip temiz toprakta yenisini üretmek zorundasınız.

Toprak sineklerinin larvaları köklerine zarar verebilir. Bunların yok edilmesi çok basit. Toprağı bir süre hiç sulamazsanız tamamıyla yok olurlar ki zaten Hoya kerrii sık sık sulanmaması gereken bir bitkidir.

* * *

Hoya – mum çiçeği cinsinin yaprakları kalp biçiminde olan Hoya kerrii türünü yetiştirme ve bakımı hakkında soru, görüş, öneri ve tecrübelerinizi aşağıya yazabilirsiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Hoya kerrii' hakkında sorular, açıklamalar

  1. İsimsiz dedi ki:

    Merhaba hoyamı alalı bir sene oldu fakat hiç bir gelişme yok. Yaprağı sanki çürüyor gibi. Daha da inceldi ve rengi sarardı. Ne yapmam gerek?
    ***
    Dallı ise toprak altı kısmı çürümüştür. Sağlam dalını kesip alın. Suda bekletince kolayca köklenir. Sonra temiz bir toprağa dikin. Yazı içindeki ikinci resimdeki gibi tek yaprak ise yapılacak bir şey yoktur.

  2. Mehmet A. -Antalya dedi ki:

    Bir çiçekçilik firmasından bir hafta önce 5 yapraklı bir Hoya kerrii aldım. Mayıs ayında saksı değiştirmemi söylediler. Bu kadar beklemem gerekir mi? Sizce en uygun değişimi ne zaman yapabilirim?
    ***
    Saksı-toprak değiştirmek kökleri toprağından arındırmakla olacaksa evet mayısa kadar bekleyin. Eski saksısından kökleri topraktan hiç ayırmadan kalıp gibi çıkarabilecekseniz şimdi yapabilirsiniz. Aslında hiç gerek yok. Ancak saksı çok küçükse ve kökler saksıya hiç sığmıyorsa, daha da önemlisi evinizin şartları (şimdi, kışın) o bitkinin aktif gelişim göstermesine uygun ise gerekebilir. Yoksa mayısı beklemek nereden bakarsanız bakın en iyisi olacaktır.

  3. Ayten Zehra dedi ki:

    Merhabalar satış yapan birinden bir keri celiģi kargoyla aldım. Gayet sağlıklı görünüyor. Şimdilik suya koydum. Köklenmesi için özel hoya toprağı uygun olur mu yoksa sukulent toprağı mı gerekir?
    ***
    En garantili sağlıklı yolu dere kumu kullanmaktır. Hem asla çürüme olmaz hem de köklenme çabuk zamanda ve fazlaca olur. Dere kumunu akvaryumculardan alabilirsiniz. İnşaat yerlerinde de var ama oralardan alında ince tozundan tamamen arındırmak için iyice eleyin. Sonra iyice yıkayıp temizleyin ve kurutun. Hoya kerii için en iyi köklendirme sağlayıcısı budur. Kumda köklenme 6-7 hafta sonra yeterince olur. O zaman bu bitkiye uygun bir toprağa dikersiniz. Ya da şu sayfadaki gibi yaparsanız daha pratik: Güvenli bir köklendirme usulü

  4. Z. Can dedi ki:

    Tek yaprak olarak aldigim hoya 4-5 sene içinde 4-5 metrelik bir sarmaşığa dönüştü. O kadar büyüdü ki yakında odayı saracak gibi duruyor. Her sene iki kere çiçek veriyor. Kısaltma amaçlı budamak doğru olur mu?
    ***
    Elbette doğru olur. İstediğiniz şekilde budayabilirsiniz. O dallardan birkaçını köklendirip eşe dosta hediye verin.

  5. Naime G. -Arhavi dedi ki:

    Benim hoya cerrinin yapraklarında kararmalar ve yumuşama oldu. Ne yapmalıyım? Kaybetmek istemiyorum.
    ***
    Toprağı zehirliyor. Hemen söküp köklerini iyice yıkayın. Muhtemelen köklerden çoğu veya tümü çürümüştür. Dip kısmı da çürümüş olabilir. Çürük yerleri kesin. Sonra tozsuz temiz dere kumuna dikin. İki ay geçince kumlu temiz toprak hazırlayıp ona aktarın.

  6. Anatolia, Mersin dedi ki:

    Hoya kerri kisin marketten almıştım hazır toprağa aldım. yeni bir dal verdi. cicek açacaktı fakat cicek tomurcukları açmadan ölmeye başlamış. Neden acaba?
    ***
    Bitkinin fotosentez yapmasında aksamalar yüzünden olabilir. Sebep ise bir süre hava hareketlerinden tamamen yoksun kalmak. Genelde böyledir ama ayrıca mum çiçeklerinde ara sıra tomurcuklar açmadan dökülebilir. Mini sap (çiçek koçanı) aylar sonra hatta bir iki yıl sonra yeni tomurcuklar oluşturabilir.

  7. Emine, Sakarya dedi ki:

    Benim hoya kerim bu yıl sürgün verdi. Normalde kapalı balkonda tutuyordum içeri aldım. Kaç dereceye kadar soğuğa dayanıklı onu merak ettim. Köklendirme ile ilgili resim fotoğraf olsa çok iyi olurdu.
    ***
    Sıfır dereceye bile dayanamaz. İçeri almakla iyi etmişsiniz. +5C dereceden daha fazla soğuğa maruz bırakmayın.

  8. İsimsiz dedi ki:

    Merhaba ben hoya bitkimi yeni aldım. Yaprağı sararıp kahverengi renk almaya başladı. Topraktan ayırdım. Köklerinde yumuşama var. Ne yapmalıyım?
    ***
    Kışın zaten yeni bitki almak yanlış. Her kim alsa aynı şey oluyor. Her yıl aynı. Bu kış bu cevabım kim bilir sadece bu kıştaki kaç bininci cevabımdır. Maalesef gerçek bu. Yapabileceğiniz şey bitkinizi güneşli pencere önünde suda bekletmek. Ama önce iyice yıkayın. Çürük yerleri kesin. Hoya türleri suda kolayca kökleniyor. Köklendikten sonra toprağa dikerseniz hemen çürüme ihtimali yüksek. Onun için önce köklendirme toprağına dikeceksiniz. Ortalama 4 haftada kökler toprak uyumlusu olur. Sonra da bu türe uygun toprak karışımı hazırlar ve kökleri içinde bulunduğu köklendirme toprağından hiç arındırmadan o toprağa dikersiniz.

  9. İsimsiz dedi ki:

    Ben Hoya kerrii tek yaprak olarak satın aldım. Sabah kalktığımda yaprak kısmı kararmıstı. Çıkarırken topraktan kökü koptu. Yarıya kadar çürümüş, kahve rengi olmuş. Şimdi ne yapmam lazım?
    ***
    Atacaksınız. Kurtarılacak bir hali kalmamış. Bir daha kışın böyle bitkiler alırken toprağını kontrol edin. Toprak kupkuru ise ve bitki sapasağlam ise alın. Yoksa almayın. Kuru toprakta alınca da iki ay kadar hiç sulamayın.

  10. Cennet, Adana dedi ki:

    Benim Hoya kerriim var ama sadece yapraktan ibaret. Ve o yaprakta sararma var. Kökünde ölme yok. Bazı yerleri hale yeşil. Ne yapmam gerek? Dışarıda bakıyorum.
    ***
    Torf toprağı eleyip tozlarından tamamen arındırın. İri taneli dere kumu ile karışım yapın. Hoyayı şimdiki toprağından söküp kök kısmını iyice yıkayın. Sonra yeni karışıma dikin. Biraz güneş alacağı bir yerde tutun. Eğer düzeleceğ varsa bu şartlarda köklenir ve yeni yaprak çıkarmaya başlar.

  11. Serap, Antalya dedi ki:

    Geçen sene tek yaprak halinde marketten aldım ve hep dışarıda kaldı. Toprağı kurudukca ara ara suladım. Kökü sağlam yaprağında da bir sorun yok ama dal vermiyor. Sadece yaprak halinde. Gelişmesi için ne yapabilirim?
    ***
    Tam bugünlerde açık havada güneşin etkisiyle hızlı gelişim gösterirler. Güneşsiz yerde tutuyorsanız bu fırsatı kaçırabilirsiniz. Zaten güneşli yerde ise o halde sulama sıklığını arttırın. Hazirana kadar güneşin fazlasının zararı olmaz.

  12. Yasemin, İstanbul dedi ki:

    Hoya kerrii iki yaprak aldım. 1 ay oldu. Bir tanesinde yaprak kenarlarından lekeler oluşmaya başladı. Ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Gelişim göstermesi daha önemli. Biraz güneşli ve çok fazla havadar yer ister. Yaprak bozulması yaprak çok eski ise norma karşılanabilir. Yoksa ya toprağı kötüdür ya da sulamaları yanlış yapmaktasınızdır. Toprakta ciddi bir kuruma olmadan sakın sulamayın. Sulama zamanı geldiği zaman ise şu sayfada anlatıldığı gibi sulayın: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  13. Ozan, İzmir dedi ki:

    Bitkinin ön kısmında çoğu yerinde ufak ufak siyah lekeler oluştu ve bunların sayısı artıyor.
    ***
    Aynı şekilde köklerde de sorun vardır. Toprak uygunsuz. Hemen o topraktan sökün. Kökleri yıkayın. Bir kenarda açıkta bir gün kurumasını bekleyin. Sonra yukarıda tarif ettiğim gibi toprak karışımına dikin. Dikince sulamayın. Toprağın tamamıyla kupkuru olmasına kadar sulamayın. Sonraki sulamaları da iki ay boyunca bu şekilde yapın. Böylece çok güçlü bir şekilde köklenir ve ölmekten kurtulur.

  14. Rıza, Mersin dedi ki:

    Merhabalar, bir yerden hoya kerii dalı aldım. Fakat üst kısım olduğu için 1 karış boyunda çok taze bir dal üstünde yaprak yok şu an suya koydum. Sizce köklenir mi?
    ***
    Bu tarz hiç denemediğim için bilmiyorum ama sanıyorum köklenir. Bekleyip göreceksiniz. Keşke olgun yapraklı bir dal alsaydınız.

  15. Rıza, Mersin dedi ki:

    Suyu sünger gibi emen toprak saksı önerir misiniz? Yoksa kökleri sıcak istediği için plastik saksı mı önerirsiniz?
    ***
    Hiç fark etmez. Sağlıklı, doğru toprak karışımı yapmak çok önem taşır. Yanlış toprakta ya fazla soğukta ya da yazın fazla sıcakta kökler ve dip kısım aniden çürür.

  16. Efsane, Ankara dedi ki:

    Bir yıl önce hoya keri aldım. Fakat aynı duruyor. Hiç büyümedi ve dallanma olmadı. Ne kadar sürede büyür? Dallanma için ne yapabilirim?
    ***
    Yaz boyunca hızlıca gelişmesi gerekirdi. Galiba hava akımlarından ve güneşten mahrum etmişsiniz. Özellikle geceleri ılık, hafif serin esintiler alması gerekiyor ki güzelce gelişsin. Şimdi kışta bu mümkün değil. En azından güneş ışınlarını kuvvetlice alacağı bir pencere yanında tutun. Belki az da olsa gelişim gösterir. Güneşten mahrum etmeyin.

  17. Ece, Çorlu dedi ki:

    Merhaba güney cephe salonumda cama yakın yerde yetişmesi mümkün müdür?
    ***
    Güneş seviyor. Pencere yanında tutun.

  18. Ata A. -Aydın dedi ki:

    Klasik hoyayı 4 mevsim açık havada bakıyorum. Acaba hoya kerrii de aynı şartlarda bakabilir miyim?
    ***
    Diğer tür için -7C dereceye kadar, ama bu tür için hiç olmaz diyorlar. +4C dereceden daha fazla soğuğa dayanamazmış. Ben ise henüz H. kerrii yetiştirmedim, denemedim. Bir şey diyemem.

  19. Gülnur, İzmir dedi ki:

    Hoya kerri yosun topunda büyür mü? Şu anda saksıda kil bilyesinde dikili. Biraz sararma oldu. Tek yaprak olarak aldım. Tabağında sürekli su tutuyordum yanlış mı?
    ***
    Bütün bunların hepsi yanlış. Yazı içinde tarif ettiğim gibi toprak karışımı ister.

  20. İsimsiz dedi ki:

    Kil bilyesinde durmasında bir sakınca var mı?
    ***
    Gelişmesini istemiyorsanız olabilir neden sakıncası olsun? Günümüzde bitkileri zaten hiç gelişmeyecekleri şekillerde bir süre kavanoz içinde ya da topraksız olarak suda veya toprak olmasın da ne olursa olsun çeşitli materyallerde tutmak ve ölünce çöpe atmak moda oldu. Amerikadan başlayan ve bize yansıyan akımlar bunlar.

  21. Tuba, Konya dedi ki:

    3 yıl önce tek yaprak olarak aldığım hoyam bu yıl dal verdi, yapraklandı. Dalı çok kalın ve sert. Yeni çıkan yapraklar büyüyemeden düştü. Dalına şekil vermeyi nasıl yapmalıyım? Zarar görmesinden endişeliyim.
    ***
    Zaten bir şekilde zarar görmüş ki yeni yapraklar gelişemeden dökülmüş. Bakım bilgilerini okuyarak hatalarınızı bulun. Şu aşamada dala şekil vermenin bir önemi yok. Bitkiniz ölmeye başlamış olabilir.

  22. Zeyneb, İstanbul dedi ki:

    Benim tek yaprak olarak aldığım hoya kerrim aşırı büyüdü tek dal şeklinde tavana kadar uzuyor. Evde olmadığım dönemde dalı kırılmış. suya koydum köklendi yaprak çıkaracak sanırım. direkt dikmeli miyim dalı yoksa yaprak çıkacak kısmımı dalla kesip köklendireyim mi? Bir de yaprakları kalp şeklinde bazıları, bazıları ise şekli bozuk halde şekil bozulmasına ne neden olur kalp şeklinde nasıl tutabilirim?
    Çiçek açtığında kokulu olduğu yazıyor ama benim bu yaz ilk kez çiçek açtı kokusu yoktu normal mi?
    ***
    Upuzun dalları köklendirmek yanlış. 15-20cm parçalara ayırmanız gerekirdi. Şekil bozuklukları ışık yetersizliğinden, sulama dengesizliklerinden ve yaprak bitlerinin etkilerinden olur. Hava şartlarına göre ya da bulunduğu odanın sıcaklık şartlarına göre çiçekler sadece geceleri çok hafifçe koku salar. Yakından koklamadıkça hissetmezsiniz. Normalde tüm gün tüm çevreyi kokutmaları gerekir ama fazla sıcakta pek mümkün değil.

  23. Zehra Uşak dedi ki:

    Yaz sonunda bir hoya türü almıştım adı multiflora. bardakta olduğu için dere kumu sukulent toprağı karışımına yarım litreden küçük bir saksıya dikmiştim. 7 cm kadar bir dal verdi fakat her seferinde çıkardığı minik yapraklar 1cm olmadan düşüyor. sebebi ne olabilir?
    ***
    1- Bunlar gece boyunca sürekli hava akımlarına ihtiyaç duyar. Yoksa gelişimleri sekteye uğrar. 2- Çok küçük yaprak bitleri zarar veriyor olabilir. Büyüteçle kontrol edin.

  24. Tuğçe, Sakarya dedi ki:

    Merhaba geçtiğimiz ocak ayında bir Hoya kerri aldım. 3 yaprak ve topraktaydı köklendirilmiş bir hoya. Toprağını çok sonra değiştirdim. Her aldığım bitkiyi hiç bir müdahalede bulunmadan iyice bir araştırırım. Aldığım kerriyi nereye konumlandıracağıma şaşırmıştım. Çok geç büyüyorlar duymuştum. En son sabah güneşi alan bir odama pencere önüne aldım çoğu bitkim orada çok güzel gelişim gösteriyor zaten. Sulamasını da çok sık yapmadım ve ara sıra pencereyi yukarıdan açıp havalandırdım. 10 15 gün önce yeni dal ve yaprak çıkardığını gördüm. Arada sırada da npk besini veriyorum ayda 1 defa kışın hiç vermiyorum. Bütün hoya türleri için sabır gerekiyor. Ve sabah güneşi alan bitkiler de çok güzel gelişim gösteriyor bunu deneyimledim. Bir başka hoyam daha var. O da yaz kış salonda direkt güneş vurmayan aydınlık olan sadece akşam güneşinin silme geçtiği bir pencere önünde. 1 metreyi aştı özenle baktım ve şimdiler de çiçek çıkarmaya hazırlanıyor. deneyimlerini paylaşmak istedim.
    ***
    Çok teşekkür ederim. Yavaş olduğu söylentisi yanlış. Çünkü doğru şartlarda çok hızlı gelişiyorlar. Burada (Didim’de) komşularıma verdiğim parçalar sadece bir yılda bendekileri kat kat aştı. Onlar bilgisiz oldukları halde niçin benden daha başarılı oldular, sebebi sanıyorum tesadüfen köklerinin tam istediği gibi şartlarda olması. Ama en önemli şart buranın ikliminin uygun olması sayesinde sürekli dışarıda açık havada olmaları. Onların toprağına gelince, sırf torf. Ve koskocaman saksı. Benim gibi titiz bakım hiç yapmıyorlar. Hatta neredeyse sulamıyorlar bile. Sonuçta, anlaşılan koskocaman saksının torf ile dolu olması sayesinde, ama pek sulamamaları ile, saksı içinde aşağıdan yukarı yükselen nemlilik kökleri sağlıklı tutuyor. Bu da süper hızlı gelişimi getiriyor. Bunun benzerini oluşturmak lazım. Çeşitli şeyler düşünülebilir. Saksı içinde derinden yukarı yükselen nemlilik, saksıdan toprak üst yüzeyinden sürekli nem kaybı olması. Böylece bir şekilde kökler gevşek yapılı torf içinde, ıslanmadan, sürekli yoğun nemli hava akımları alıyor. Eğer saksı küçük olsaydı ve dolayısıyla içinde az torf olsaydı o torf kısa sürede kupkuru olur ve mum çiçekleri buranın dehşetli yaz sıcaklarında hayatta kalamazlardı. Bir şeyin ciddiyetle altını çizmek lazım: Hava akımlarının özellikle gece saatlerinde sürekli olması işin püf noktasıdır. Bu tüm kaktüsler, sukulentler, orkideler ve Hoya türleri için aynen geçerlidir.

  25. Pinar, Istanbul dedi ki:

    kucuk saksi icine iki tane dikili halde hoya kerrii aldim. Bunun saksisini ne zaman degistirmemi ve ne buyuklukte saksi tercih etmemi tavsiye edersiniz?
    ***
    Sadece iki adet yaprak ekmişler. Bunlar sadece yaprak (yazı içindeki yaprak çeliği kısmını okuyun). Bunlar genelde hiçbir gelişm göstermeyin birkaç ayda ölürler ama eğer şansınız varsa filizlenip dal uzatırlar. Eylül sonuna kadar sürekli açık havada tutarsanız filizlenme ihtimali daha kuvvetlidir. Daha en az bir yıl kadar o saksıda dursun. Bakım bilgilerini dikkatlice okuyun.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.