Kış yasemini, Jasminum nudiflorum

Kış yasemini Oleaceae (Zeytinginler) familyasının Jasminum nudiflorum türüdür. Ana vatanı Çin’dir.

Kış yasemini, Jasminum nudiflorum yasemin türü çiçekli dalları

Diğer türlerle karıştırmaya dikkat

Kış yasemini, burada konumuz olan Jasminum nudiflorum türü kışın yapraklarını döker. Çiçekleri sarı, küçük ve kokusuzdur. Çiçek açmaya hava şartlarının gidişatına göre kasım ile mart arasında herhangi bir zamanda başlar. Ve yapraklanmadan önce çiçek açar. -25C dereceye kadar kış soğuklarına dayanır. Hatta -30C dereceye kadar, eğer şiddetli ağır don olayı uzun sürmezse çiçekleri bozulmadan dayanır.

Yine sarı çiçekli olan farklı bir yasemin türü ise Jasminum mesnyi adlı türdür. Sadece ilkbahar başında çiçek açar. Kışın yapraklarını dökmez. Sarı çiçekleri daha güzel görünümlü, daha iri ve hoş kokuludur. Kış soğuklarına -9C dereceye kadar dayanır. Fakat ne yazık ki Türkçe bilgi kaynaklarında bu türün bilimsel adını yanlışlıkla Jasminum nudiflorum diye belirtirler. Bu çok ciddi bir hatadır. Ama en azından kış yasemini değil sarı yasemin diyorlar.

Kış yasemini diğer özellikleri

Sarılıcı değil, ince uzun dallı çalı özelliğindedir. Aşırı derecede fazla dallanır. Dipten uzayan yüzlerce dallar biraz uzadıktan sonra kendiliğinde eğilir, yay şeklinde olurlar. Bazı dalları yere yatar, köklenir ve böylece her yerde birçok yeni fidanlar oluşturarak yayılırlar. Boyu genelde ortalama 1,5 metre olup bazen 2 metreye varır. Toprağın besleyiciliğine ve sulamaya göre 3 metreyi bulur. Dik durması için bağlamak gerekir. İnce zarif dalları her zaman yeşildir.

Yaprakları ve çiçekleri

Kış yasemini yapraklı hali

Kullanım alanları

Kış yasemini bahçe çiti olmaya da yer örtücü olmaya da uygundur. Bahçe ortasında top şekli verebilirsiniz. Hatta istediğiniz gibi budayıp şekillendirebilirsiniz. Hiç zarar görmez. Küçük bahçelere uygun değildir. Çünkü çok yer kaplar. Aynı zamanda bonsai meraklılarının bitkilerindendir. Zira her türlü budamaya, eğilip bükülmeye gelir.

Sarı çiçekli

Kış yasemini uzaktan görünüm

Yetiştirme, bakım

Güneşi seven kış yasemini gölgeli yerlere de uyum sağlayabilir.

Hiç toprak seçmez. Ama süzek, verimli, güçlü toprakta daha gür gelişir.

Kış yasemini kuraklığa, uzun süre susuzluğa dayanır. Yani yerine iyice yerleştikten sonra yazın bile sulamaya hiç gerek yok. Ama yine de (eğer sürekli fazlaca gelimesini istiyorsanız yaz boyunca susuz bırakmayın. Düzenli sulama ve gübreleme sonucunda, yeri de iyi güneş alıyorsa çok azgınca dallanır.

Budama

Her yıl ilkbahar başında, çiçekler geçtikten hemen sonra budayın. Yan dallar kesin. Derli toplu bir görünüm verin. Birkaç yılda bir tüm dalları dipten keserek gençleştirme budaması yapılın.

Bahçeye kış yasemini fidanı dikme

Genç fidanlarını dikerken derine gömerseniz tutmama riski büyük. Önceki yerinde ne derinlikteyse yeni yerinde de o derinlikte dikmelisiniz. Dikmeden önce topraklı kök yumak kısmını iyice ıslatın. Hatta birkaç dakika suda bekletirseniz daha iyi olur. Ayrıca açtığınız çukurda toprak kuru ise çukura önce bolca su dökün. Su çekildikten sonra fidanı dikin ve sulayın.

Jasminum nudiflorum çoğaltma, üretim

1- Gelişim gösterdiği her zaman basit daldırmayla çoğaltabilirsiniz. Basit daldırmada en kolay köklenen bitkilerden biri kış yaseminidir. Toprağa gömmeye bile gerek yok. Toprağa değen genç dallarının hemen köklenme özelliği var. Dalları eğip toprakla temas ettirin, üstüne ağır bir taş koyun. Bir ay sonra dalı kesin, taşı kaldırın ve o parçayı köklerini koparmadan toprağı kazarak alın.

2- Yine gelişim gösterdiği zamanlarda dallarını kesip alın (20cm çelikler hazırlayın). Kumlu toprakta kolayca köklenirler.

3- Birinci maddede dediğim gibi, ilgilenilmeyen kış yasemini kendi kendisine daldırma yöntemiyle fidanlar oluşturur. Bunları ana bitkiye bağlantı yerinden kesin ve sökün alın.

'Kış yasemini, Jasminum nudiflorum' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Elif, İstanbul dedi ki:

    Gectigimiz ay kis yasemini almistim. Bahcede geldigi saksi icinde duruyor. Sulamasini ise toprak kurudukca bolca yapiyoruz. Ancak henuz hicbir gelisme gostermedi. Daha buyuk bir saksiya almayi dusunuyorum. Faydasi olur mu? Ya da yanlis yaptigim bir sey mi var acaba?
    ***
    Her şey normal. Büyük saksıya geçirebilirsiniz. Kış yasemini çok farklıdır. Sadece kışın çiçek açar. Gelişmesi böğürtlenler gibi dipten yeni sürgünleriyle olur. Diğer yaseminlerle aynı özellikleri yok. Toprak altından yeni sürgünler çıkarır ve daima kavisli dallı çalı halinde hayatına devam eder. Büyük bahçelerin ilgilenilmeyen dip köşe yerlerini değerlendirmek için uygundur. Saksıda özel yetiştirilecek bir kalitesi yok.

  2. Öznur, İzmir dedi ki:

    Kış yaseminimizi biraz fazla budadık. Çok güzel örtücü konumdaydı. Bahar ayında hızlı dallanır mı. Yani yaz ayına yine örtücü olacak kadar büyür mü?
    ***
    Hızlıca büyür ama şimdi budamakla hata etmişsiniz. Yani yanlış budama yüzünden bu kış çiçek açmayacak. Çiçekleri geçtikten sonra ilkbaharda budamanız gerekiyordu.

  3. Nimet A. -İzmir dedi ki:

    Geçen sene dikmiştim dalından saksıya cicekliyken tuttu ama yaprak var ama çiçek açmadı. neden ki şimdi zamanı değil mi ki?
    ***
    Belki martta çiçek açar. Belki de bir iki yıl güçlenmesi gerekiyordur.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.