Karbon salınımımız ve bitkiler

Atmosferdeki karbondioksit oranını arttırıyoruz. Karbon ayakizi konusu. Bitkilerin karbon salınımız karşısındaki önemli rolü

Atmosferdeki karbondioksit oranını arttırıyoruz. Karbon ayakizi konusu. Bitkilerin karbon salınımız karşısındaki önemli rolü

Konu iklim krizi ve iklim değişimi ile ilgilidir. Her birimiz şu veya bu şekilde dünya insan uygarlığının doğaya yaptığı büyük tahribatlarından birinin, karbon salınımının suçlusuyuz. Daha doğrusu karbondioksit salınımı. Bitkilerin havadan alıp toprağa iade etmek için değişime uğrattığı, doğal olayların yerin diplerine hapsettiği milyonlarca ton karbonu bile (kömür, petrol, doğalgaz) biz insanlar çıkarıyoruz ve atmosfere geri iade ediyoruz.

Dünyada en çok yaptığımız eylem atmosfere karbon salmaktır. Kullandığımız cep telefonlarımız ve bilgisayarlarımız bile havaya karbondioksit salıyor. Hiçbir şey yapmasak bile her nefes alışverişimizde karbondioksit çıkarmaktayız. Ellerimizden düşürmediğimiz sigaralarımız da cabası.

Bitkilerin bu konuda önemi

Bitkiler yapraklarında yaptıkları fotosentez işlemlerinde atmosferdeki karbondioksit gazlarını alır. Sonra oksijenini ayırıp atmosfere salar. Karbonu ise dal, odun, yaprak, kök, çiçek, meyve, glükoz, nişasta vs. oluşturmak için kullanır. Bitkiler karbon salınımlarımızı bizim yararımıza oksijene ve toprağa karışacak nitelikte karbona dönüştürür. Fakat dünya havasına katkıları bununla sınırlı kalmıyor. Birçok bitki türünün birçok zehirli gazları havadan filtreleyerek havayı temizledikleri de çok önemle ele almamız gereken gerçeklerdendir.

Fosil yakıtlar

Fosil yakıt kullanımının birçok sebeplerle artması iklim değişikliklerine sebep oluyor.

Hepimiz, enerjilerimizi her yeri ağaçlandırmakla, köy köy kasaba kasaba dolaşarak herkese çevreyi bitkilendirme, ormanlaştırma sevgisi aşılamakla harcamalıyız. Bazılarımız bunu hiç yapmıyor değil. Ama bu konudaki çalışmalarımız yok gibi yetersiz.

Sadece köylüler taşralılar değil şehirliler de kendi yaşam alanlarında ellerinden geldiğince bitki yetiştirmeye çalışmalı. Evde, ofiste, bahçede, balkonda. Bir tutam ot bile yetiştirseniz sizin yüzünüzden atmosfere salınan karbondioksit gazının azaltılmasına katkıda bulunuyorsunuz demektir. Herkes sorumluluğunu bilmeli. Bir otobüs şöförü vardı. Çalıştığı otobüste birkaç bitki yetiştirirdi. Keşke otobüsün fotoğrafını çekebilseymişim şimdi burada gösterirdim.

Evinizde hiç mi canlı bitki yok? Hemen şu anda, mutfaktan mercimek, nohut, fasulye hangisinden varsa bir “tanecik” olsun alın peçete arasına koyun ve ıslatın. Sonra evinizin en aydınlık penceresinin kenarına koyun. Birkaç günde yemyeşil yapraklar çıkarır. Ve anında havadan karbondioksit alıp oksijen çıkarmaya başlar.

Hepimiz bir şeyler yapmalıyız.

İlgili diğer web sayfaları

karbonayakizi.com
Karbon ayak izi – wikipedia.org
Carbon footprint – wikipedia.org
The world’s carbon footprint revealed – dailymail.co.uk

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Botani

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.