Kan tozu, kemik tozu gübre

Gübreler organik (hayvan gübreleri) ve inorganik (suni gübreler) olarak ikiye ayrılır. Kemik tozu ve kan tozu organik maddelerdendir. Dolayısıyla bunlar da organik gübrelerdir.

Kan tozu ve kemik tozundan organik gübre

Bir özel gübrenin paket fotoğrafı. Bu kan tozu gübresi bitkilere sağlıklı toprak dengesi sağlayan, özel kimyasal değeri olan süperaktif toprak ve faydalı mikroorganizmalar ile karışık hazırlanmış. Özellikle ilkbaharda hızlı geliştirici takviye gübresi olarak mükemmel, güvenli bir gübredir. Aşağıdaki uyarılarım ise resmî onayı olmayan kan tozu gübreleri içindir.

Kan tozu bitkiler için kullanımı

Doğru toprakta doğru şekilde kullanırsanız faydalıdır. Yani hem toprağınızın özelliğini iyi bilmelisiniz hem de kan tozu gübresinin doğru şekilde imal edilmiş olması gerekiyor. Bu da tamamsa imalatçının doz tavsiyesini dikkate alacaksınız.

Kan ve kemik tozu gibi maddeler her ne kadar organik olsalar da bitkilere gübre olarak kullanımları pekçok açıdan zararlı olabiliyor.Her toprağa fayda sağlamaz. Bilakis toprağın dengesini bozar. Azotu müthiş arttırır. Asitliliği arttırır. Tuzluluğu arttırır. Su tutmayı arttırır. Toprakta zararlı mikroorganizmaları arttırır. Birçok bitki türlerine zararı büyük olur. Hangi bitki için uygun ise onda bile çok hafif bir doz aşımında bitkileri yakıp öldürücü etkisi olur.

İşe yarayacağı topraklar hem çok kumlu hem kireçli ama tuzluluğu düşük, sade yapılı olan topraklardır. Zarar vereceği topraklar ise şunlar: Humuslu verimli topraklarda, asitli topraklarda ve killi kıraç topraklarda bütün dengeleri bitkilerin aleyhine bozar. Mesela sırf azot takviyesi için kan tozuna gerek duymak yanlış. Humuslu topraklara uygun, kumlu ve kireçli topraklara uygun, kıraç topraklara uygun, asitli topraklara uygun ayrı ayrı özelliklerde azot sağlayıcı yapay gübreler vardır. Bilinçlice onlardan kullanmalısınız.

Kan tozu gübresinin güvenli olma şartları

Kan tozu çeşitli işlemlerden geçmiş, kimyasal dengeleri düzgün hale gelmiş ve neyi ne oranda içerdiği ölçülmüş olmalıdır. Bu haliyle resmi kurumlara tescil ettirilmiş ve içeriği somut delillere dayalı olarak TSE onayı almış olmalıdır. Ambalajında hangi tür toprağa uygun olduğu ve ne oranda kullanılacağı da yazılı olmak zorunda.

Kemik tozundan gübre

Birçok kaynakta kemik, boynuz, deri vb şeylerin tozu bitki besini olarak ugundur deseler de bu tamamen yanlış bir bilgidir. Başlıca özelliği kayda değer miktarda fosfor ve kalsiyum içermesidir. Bu özellikleri ise iddiaların aksine genelde hiç işe yaramaz.

Kemik tozunun fosfor açısından işe yaraması için toprağın pH derecesinin 7 (nötr) olması gerekiyor. 7’nin altına ve üstüne gittikçe bitkilerin kemik tozundan fosfor alması mümkün olmaz. Bu da yetmiyor, toprakta ayrıca kemik tozundaki maddeleri ayrıştıracak mantar türü faydalı mikroorganizmaların bulunması şart. O halde fosforu unutun. Geriye kalıyor kemik tozunun tek faydası kalsiyum içermesi ama bu da her zaman her şartta bitkilerin işine yaramıyor. Kalsiyum için hem çok ucuz hem tam etkili madde tarım kirecidir.

Kan tozu ve kemik tozunun topraktan toprağa değişen zararları olabiliyor. Ayrıntılara girmiyorum. Bu işleri çok iyi bilen tecrübeli kişiler kendileri kullansın. Siz bilmiyorsanız tavsiyelere hiç aldanmayın zararını görürsünüz. Kimse tesadüfleri veya kendi denemelerindeki faydaları genel anlamda doğru bilgi gibi iddia etmesin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler:

'Kan tozu, kemik tozu gübre' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Başarılı, Antalya dedi ki:

    Bir ziraatçi kimyasal fosfor gübreleri için de aynı burada bahsettiğiniz durumun geçerli olduğunu söyledi. Yani mikroorganizma faliyeti olmazsa bir iki saatte dökülen gübre toprakta kullanılamaz hale gelip tuzlaşma başlarmış. Bunların eski haline dönmesi için toprakta mikroorganizmaların olması şartmış. Bitki için kullanılabilir formdaki fosfor gübresi diye satılanlarda da aynı sizin dediğiniz durum geçerli mi yani ziraatçinin dediği doğru mu?
    ***
    Benim o konularda yazılarım yok bilirsiniz. Ciddi yerlerden araştırıp bilgi sahibi olmadan iddialarda bulunmak istemem. Bilmediğim bir konuda da doğrudur veya yanlıştır diyemem. Ama her halükarda tarla/bahçe topraklarının zaten mümkün mertebe doğallığının korunması gerekir. Kimyasal denge bir bozulursa her şey zincirleme bozulur. Hiçbir fungisit, herbisit ve hiçbir böcek ilaçları kullanılmasa bile, hatta hiçbir suni gübre kullanılmasa bile toprağın doğal gübrelerle aralıksız her yıl gübrelenmesi toprağın kimyasal dengelerini bozar. Eskiden insanlar az ile yetinme çerçevesinde bir hayat standardında yaşayarak tarlalarını nadasa bırakırlardı yani bir tarlada üst üste her yıl ekim-gübreleme yapılmazdı. Günümüzde masraflar arttı. Vergiler arttı. Hiç ihtiyacımız olmayan akıllı telefon, büyük ekran lcd televizyon vesaire şeyler temel ihtiyaçlardan daha fazla zaruri ihtiyaç gibi düşünülür oldu. Fakir sandığım köylülerin ceplerinde en pahalısından akıllı telefonlar var. Gördükçe hayret ediyorum. Her neyse. Şimdi eski usul tarımın yerine farklı ürünlerin nöbetleşe tarımını yapmaya çalışıyorlar. Geçen yıl şu bitkide şu gübreyi kullandık, bu yıl başka bitkide başka gübre, önümüzdeki yıl daha farklı şeyler gibi. Sonra bakıyorlar verim düştü. O zaman başka tüccarlar devreye giriyor ve bizim toprak düzenleyicisi ürünlerimizi satın alın veriminizi arttırın diye reklamlara pazarlamalara girişiyorlar. Bu para meselelerinin sonu gelmeyecek. Eğer dönüm dönüm tarlalarınız yoksa, küçük bir alanda ziraat işleri yapıyorsanız doğal sandığımız hayvan gübrelerini bile kullanmayın derim. Çünkü onlar bile artık bazı bitkileri kesinlikle öldürücü kimyasal maddeler içerebiliyor. Bahçenizde 1-2 metrekare bir köşe ayırarak orada kendi çabalarınızla ve tamamıyla kendi bahçenizin kalıntılarıyla organik gübre yapmaya çalışın. Benim tavsiyem bu yönde. Büyük arazilere tavsiye vermek beni aşar. Çok zor mesele.

  2. Başarılı, Antalya dedi ki:

    Organik gübreleme her yıl yapılırsa tuzluluk olabilir diye dediniz tahminimce (başka sebebi varsa merak ettim). Bir de organik gübrelerin de içinde zehirleyebilecek maddeler olabileceğinden bahsetmişsiniz, o kısmı çok merak ettim, biraz açabilirseniz..
    ***
    Fazla yoğunlaşmış olarak hazırlananlar bilinçsizce bol bol verilirse her türlü zararı olur. Yani mesela benim zaman zaman çöp varili içine attığım otlar kuru yapraklar vesaire şeyler adeta eriyip azalıyor ve birkaç ayda neredeyse bir kamyon dolusu bitki kalıntıları o varile sığmış oluyor. Bu şekilde oluşmuş organik gübre çok fazla yoğun, çok fazla kuvvetli olur. Dolayısıyla da koyun-keçi gübresi kadar etkiye sahiptir. Daha güvenli usul bahçede 15cm gibi çukurlar açarak bitkisel kalıntıları gömmek. Her ne zaman bir iki avuç kadar az bile olsa bitkisel kalıntılar varsa onları bu şekilde rasgele yerlere gömün. Üstlerini toprakla tamamen örtmek gerekmiyor. Onlar çürürken solucanlar o çürüntüleri yerler. Farklı yerlere dışkılarlar. Toprağın karbon miktarı ve lif oranı artmış olur. Faydalı mikroorganizmalar daha iyi hayat bulur. Ayrıca oluşturduğunuz organik gübreyi bu sayede bitkilerin çevrelerine azar azar verirseniz etkisi tam olacağı gibi hiç sorun çıkmaz. Organik gübrelere oluşturma aşamasında çiğ balık, çiğ tavuk ayıklamalarından kalıntılar katılabilir. Aşırıya kaçmamak lazım. Bitkisel maddeler büyük çoğunluğu oluştursun. Olur olmaz her maddeyi katmayın. Yemek artıkları olmaz çünkü yemekler tuzlu yapılıyor. Şu sayfadaki gibi bilinçli hareket ederseniz zehirli maddeler filan oluşmayacaktır: Yanmış gübre oluşturmak ve kullanımı

  3. Ali, İstanbul dedi ki:

    Yazdıklarınızdan kemik tozunun çokta bir işe yaramadığını çıkarıyorum. Benim elimde kalamar kemiği var. Normal kemik gibi değil. Daha yumuşak. Toz haline getirilmesi daha kolay. Bu da diğer kemiklerle aynı mıdır yoksa deniz canlısının kemiği olduğundan farklı mıdır? Saksılara toz yapıp kullansam işe yarar mı?
    ***
    O şekilde zararı olur. Toprağa fazlaca kireçlilik etkisi yapacaktır. Tavsiye etmem. Ancak aynen şurada anlattığım gibi kullanırsanız faydası mutlaka olacaktır: Yumurta kabukları saksı topraklarına

  4. İzzet İ. -Nevşehir dedi ki:

    Ben kan, kemik veya balık unu ile hububat ve baklagil tohumu kaplaması yapmayı düşünüyorum.
    ***
    Yapmayın. Profesyonel yetiştiricilerin usullerinin dışına çıkmayın.

  5. Emre A. -İstanbul dedi ki:

    Selamlar ben bu kan ve kemik tozunu akvaryumda bitkilerin altındaki toprakta kullanmak için arıyorum. ama sizinde dediğiniz gibi onaylı olarak hangi marka ve nereden almam gerekli bulamıyorum.
    ***
    Ben de bilmiyorum. Peki tarlalar için hazırlanmış gübrelerin akvaryumlarda kullanılacağından emin misiniz?


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.