Kestane gübresi ve toprağı

Kestane ağacının ölü gövde çürüntüsü parçalarına kestane toprağı adı verilirken yaprak, kabuk, meyve kılıfı vesaire parçalarının çürüntüsüne kestane gübresi denir.

Kestane ağacından çeşitli kalıntılar çürüme aşamasında

Burada konu jeolojik manada kestane veya kestane rengi adlarını taşıyan topraklarla ilgili değildir. Kestane ağacının ölü gövde çürüntüsü parçalarına kestane toprağı denir. Rengi demir pası gibi kızıl renktedir. Yaprak, kabuk, meyve kılıfı vesaire parçalarının çürüntüsüne ise kestane gübresi denir ve bunun rengi diğer bitkisel çürüntüler gibi siyahımsı koyu renklidir.

Kestane gübresi özellikleri ve kullanımı

Kestane hasadından sonra tohum kılıfları, kabukları ayrılınca bunları bir yere yığarlar.  Kalıntılar öylece çürür. Sonra o çürüntüler yarı gübre haline gelir. Kestane gübresi aslında gübreden daha çok toprak düzenleyici iyi kalitede bir organik maddedir. Gübre etkisi de elbette var. Salt gübrelerin zarar verdiği begonyalara, yılbaşı ve paskalya kaktüslerine, atlas çiçeğine, diğer sukulentlere ve mevsimlik çiçeklerin körpe fidelerine çok faydalıdır.

Hassas bitkilerin toprağına 1/5 (beşte bir) oranında karıştırın. Yani 4 ölçü toprak + 1 ölçü kestane gübresi karışımı yapın. Hassas olmayan türlerde toprağa 1/4 oranında karıştırmak daha iyi olur.

Kestane toprağı ve gübresi hakkında

Yaşlı, dökülen kestane ağaçları

Kestane toprağı

Kestane gübresi farklıdır. Meyve ya da yemişi diyelim, onların kabuk vesaire parçalarından gübre yapılır. Kestane toprağı ise ölmüş ve iyice kurumuş kestane ağaçlarının ve/veya ağaç dış kabuklarının parçalanmış ve ufalanmış kalıntılarıdır. Açelya vs asitli toprak isteyen bitkilerin toprak karışımlarına iyi katkı sağlar. Kökleri çürümeye yatkın bitkilerin toprak karışımlarında iyi fayda sağlar. Kökleri bakterili ortam sevmeyen antoryumların toprak karışımında da çok iyidir. Tozundan ve küçük tanelerinden eleyip arındırarak iri tanelerini orkidelerde çam kabukları yerine kullanmaya bile tam uygundur.

Kestane (ağacının ve tohum kılıfının) kalıntılarının önemli farkı nedir?

Bir kestane ağacının yaprakları, odunu, dal derileri, ağaç kabukları, tohum kılıfları yani her parçası farklı oranlarda ama genel anlamda ortalama %10 tanen içerir. Başlıca farkı budur. Ve diğer bitkisel çürüntülerde olan her şey kestane toprağında ve gübresinde de elbette vardır. Tanen maddesi bakterilerin aşırı çoğalmasının önüne geçer. Ayrıca toprağın pH derecesinin fazla yükselmesini de engeller.

Kestane gübresi ve toprağını nerede buluruz?

Ne yazık ki her yerde satışı yok. Yerel olarak Aydın ili çevresinde bu maddelerin özellikle çiçekçilikte kullanımı yaygın. Geleneksel çiçekçilik yapan yöre esnafları bu ürünleri (en çok kestane gübresini) fide yetiştirmeden saksı toprak harçları yapmaya kadar birçok amaçla kullanır.

80’li yıllarda Eminönü çiçek pazarında kestane toprağı görürdüm (muhtemelen gübresi de vardı herhalde). Cumhuriyet dönemimizin ilk yarısında süs bitkisi üreticilerimizin fazlasıyla değer verdiği ve kitaplarında tavsiye ettiği organik maddelerdendir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: | | |

'Kestane gübresi ve toprağı' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Sadettin Y. -Denizli dedi ki:

    Kestane toprağının fiyatı?
    ***
    Maalesef fiyatını bilmiyorum. En çok Aydın ve civarlarında bulunur. Buralarda (Aydın çevresinde) kestane gübresi bulmak daha kolay.

  2. Serap, Zonguldak dedi ki:

    Kestane toprağında iyi çilek yetiştirebilir miyim?
    ***
    Hayır. Kestane toprağının sadece adı toprak. Ama toprak gibi kullanılamaz. Ancak topraklarla karıştırılabilir.

  3. Merzifon, Amasya dedi ki:

    At kestanesinden de gübre olur mu?
    ***
    O bambaşka özellikli bir ağaçtır. Kestane gübresi ondan olmaz ama ondan ve her bitkiden çürüntü gübreler yapılabilir. Kestane gübresinin başka bitkisel gübrelerden olmayan farklı özelliği var.

  4. İzmit, Kocaeli dedi ki:

    Saksıda torf yerine kullanılabilir mi?
    ***
    Kestane toprağı ve kestane gübresi aynı ağaçtan olsalar da yapıları çok farklıdır. Kestane toprağı tek başına besleyiciliği yoktur. Tavsiye etmem. Sadece toprağa süzeklik asitlilik kazandırmak için iyidir. Kestane gübresi ise gübre gibidir zaten adı üstünde. Bunu da diğer topraklarla karıştırıp kullanmak lazım. Toprağın besleyiciliğini arttırsın diye.

  5. Su, İzmir dedi ki:

    Kestane toprağı torf ile karıştırılıp salon ve balkon bitkilerine kullanılabilir mi yoksa farketmez mi?
    ***
    Çok fazla şey farketmez ama toprak daha sağlıklı olacaktır. Tavsiye ederim.

  6. Su, İzmir dedi ki:

    Bilgilerinizle bizi yönlendirdiğiniz için öncelikle çok teşekkür ederim herhangi bir konuda yanlış bir şey yapmamak için sizi rahatsız ediyorsam kusura bakmayın ama sizin sayfanızdan sonra İnternet te yazılan açıklamalar ve yorumların hiç birine güvenemiyorum. İç mekan bitkilerimde toprak konusunda hep tereddüt yaşıyorum. Kestane toprağı ve torfu ponza taşını karıştırıp kullandığım topraklar için bir şey farketmez demişsiniz hangi anlamda yani bitki besini kullanmam mı gerekiyor yoksa ilk yıl bir şey vermesem olur mu yada bunların içine bahçe toprağı da koysam daha iyimi olur? Bunları sormamdaki sebep bitki besini hiç kullanmadım. Açıkcası bitkilerimin zarar görmesinden korkuyorum. Daha önce İstanbul’da sadece orman toprağı kullanıyordum ve bitkilerimde hiç sıkıntı yaşamıyordum. İzmir’de maalesef böyle bir şansım olmadığı için hazır toprak konusunu da yeni yeni çözmeye çalışıyorum.
    ***
    Kestane toprağı denen şey sert taneler halinde ağaç kalıntılarıdır. Kestane gübresi farklıdır. Siz kestane toprağı demişsiniz. Bunu süzekliği arttırmak ve bakterileşmeyi azaltmak amacıyla salon bitkilerinin toprak karışımlarında kullanabilirsiniz. Elbette bitki besini vermek gerekir. Fakat torf adıyla satılan salon bitkilerine özel poşet topraklarda ilk yıl yetecek kadar besleyici katılmıştır. Yani ilk yıl bitki besini gerekmez. Ertesi yol toprak değiştirmeyecekseniz bitki besinine başlarsınız. Salon bitkilerinin topraklarına bahçe toprağı hiç katmayın (ama bahçe-balkon saksılarında torf toprak + bahçe/tarla toprağı eşit ölçülerde karışım yapın). Hazır toprakları iç mekan bitkileri için kullanmada benim tavsiyem: Üç farklı marka alıp birbirleriyle iyice harmanlar, bir süre açık havada havalandırıp dinlendirir ve sonra iri taneli dere kumu ya da ponza taşı ile harmanlayarak saksılara doldurmanız iyi olur.

  7. İsimsiz dedi ki:

    Kestane kabuğu toprağa koyuyorum fayda sağlar mı?
    ***
    Saksı bitkilerine böylesi hiç uygun değil. Ama bahçeniz varsa toprağa karıştırın. Zamanla çürür ve toprağa fayda sağlarlar.

  8. Oğuz, Tokat dedi ki:

    At kestanesinden neden gübre olmaz? Detaylı bilgi verebilir misiniz ne gibi özellikleri var ve ne için kullanımı uygun olur?
    ***
    Gübre olmaz demedim. Sadece kestane gübresi ondan yapılmaz dedim. Çünkü tamamıyla farklı bir türdür. Ondan kompost gübreler yapılabilir. Kestane gübresinin ise tamamıyla kendisine özgü bambaşka özellikleri, faydaları var. Burada konu kestane gübresi. Diğer hiç alakası olmayan türler hakkında araştırma yapıp buraya yazamam.

  9. Manisa dedi ki:

    Kestane toprağı aldım. Dediler ki kestane toprağı ile bahçe toprağını karıştırıp öyle dikim yapın. Sizce bu doğru mu? Doğruysa ne kadar kestane toprağıyla ne kadar bahçe toprağını karıştırmam gerekir?
    ***
    Evet karışım yapmalısınız. Bahsettiğiniz bitkileri saksıda yetiştirecekseniz ve bahçenizden toprak kullanacaksanız karışım yapmak iyi olur. Toprağı yumuşatır ve köklerin daha iyi saçaklanmasını sağlar. Toplamda karışımdaki oranı %25 olsun. Fazla killi topraklara ise yarı yarıya.

  10. İbrahim, İzmir dedi ki:

    Pazardan kahve renginde toprak aldım. Kaktus sukulent topraklarımın karışımına az da olsa koydum. Şimdi onun kestane toprağı olacağını düşünüp ne yapacağımı bilmiyorum.
    ***
    Kestane toprağı bildiğiniz topraklara hiç bir şekilde benzemez. Aynen çürük tahtanın paramparça edilmiş ufalanmış hali gibidir. Bu şekilde anlarsınız. Sizin aldığınız arazi toprağıdır.

  11. İbrahim, İzmir dedi ki:

    Sandal toprak nedir? Çiçeklerime kullanabilir miyim?
    ***
    Öyle bir toprak çeşidi yok. Çiçeklerinize nasıl toprak kullanacağınıza gelince hangi tür nasıl toprak istiyor tek tek araştırmanız lazım.

  12. Mehmet, İzmir dedi ki:

    Baktım cevap bulamadım çünkü benim bitkim kestane toprağında dikili zaten olur mu diye soruyorum.
    ***
    Tek başına uygun değil. Yukarıda kullanım tavsiyeleri yazılı. Bitkinizin kendi sayfasında ise nasıl bir toprak karışımı istediği yazılı. Ona göre, kestane toprağını ancak karışım yaparken kullanmanız uygundur. Bitkiniz hakkında sorunuz olursa lütfen kendi sayfasına yazın.

  13. Fatma Özcan dedi ki:

    Kestane torfu fiyatı nedir? Alacağım kişi litresi 30 tl ye olur dedi.
    ***
    1 litresi mi? 10 litre için bile o fiyat çok fazla. Bugünlerde A101 ve Şok marketlerde 10 litresi 8-9 lira gibi fiyatlarda satılan torf daha iyidir (ben de her zaman onlardan alıyorum). Kestane torfu çok önemli bir şey değil.

  14. Himmet, Adana dedi ki:

    Kestane gübresinin adı nedir?
    ***
    Adı bu kadar. Başka bir adı yok.

  15. Özlem, Aydın dedi ki:

    Kestane toprağını barış çiçeğinde kullanabilir miyim?
    ***
    Evet ama tek başına değil, hem torf hem ponza taşı ile karışım yapmanızı tavsiye ederim.

  16. İsimsiz dedi ki:

    Kestane toprağı satan bir çiçekçi var mı?
    ***
    Maalesef o eskidendi. 70’li yıllarda İstanbul’da Eminönü çiçek pazarında satarlardı. Şimdi herkesin derdi daha fazla para. Hiçbir şey eskisi gibi değil. Hayatımız ödeyemeyeceğimiz kadar yüklü faturalara para yetiştirmekle geçiyor. Vergiler yükseldi. Eskiden internet faturası yoktu. Cep telefonları yoktu. Sabit ev telefonları bile her evde yoktu. Ve telefon faturaları şimdiki gibi kazık hiç değildi. Fakir insanlar dahi haftada bir iki kilo et alabiliyorlardı. Ticaret de değişti dolayısıyla. Şimdi 70’li yıllarda olduğu gibi çiçeklerimize sağlıklı doğal topraklar, gübreler, hiçbir şey bulamıyoruz. Neyin nasıl olacağını kapitalist sistemin kuralları belirliyor. En basitinden uydur kaydır sağlıksız ama pahalı torflardan başka bir şey bulamıyoruz.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.