Kına çiçeği

Yaz mevsimi dış mekan süs bitkilerinden kına çiçeği oldukça güzel, mütevazi ve çok da kısa ömürlü bir bitkidir. Tohumlarıyla yetiştirilir.

Kına çiçeği, Impatiens balsamina türü çiçekli ve yapraklı dallarıyla bir bütün olarak

Balsaminaceae familyasının Impatiens balsamina türü (kına çiçeği) görünümü.

 

Özellikleri

Gelişimi hızlıdır. Genelde 30-40cm boylarında olur. Toprağın ve yerinin durumuna göre 1 metreye yaklaşabilir. Gövdesi kof yapılıdır ama sağlamdır. Susuz kaldığında son derece esnek hale gelip iki büklüm eğilir. Suladığınız zaman tekrar dimdik olur. Mini fide büyürken otsu ve açık yeşil ana gövde kısa sürede kalınlaşır. Genellikle yan dal vermez, tek gövde halde uzarlar. Yetişkin bir kınaçiçeğinin görünümü çok hoştur.

70’li ve 80’li yıllarda kına çiçeği çok makbul bir bitkiydi. Bahçelerde, balkonlarda, pencere önü saksılarında ve teneke kutularda herkes yetiştirirdi. Son yıllarda unutuldu. Nitekim artık hiçbir yerde görüyorum.

Çiçek açması

Tohumdan yetişen fideler 20cm kadar olduğu zaman tomurcuk vermeye başlar. Böylece çiçek aça aça boyu uzar. Çeşitlerine göre yalın kat ve katmerli, çok çeşitli renklerde çiçek açan kına çiçekleri var.

Kına çiçeğinin çiçekleri

Her çiçeği solunca tohum kapsülü oluşturur. Tohumlar olgunlaştığı zaman kapsül patlıyor gibi ani bir hareketle açılıp tohumları çevreye fırlatır. Bir dokunuş, bir böceğin konması buna yetiyor. Bu yüzden kına çiçeğine İngilizcede touch me not (bana dokunma) çiçeği derler.

Kına çiçeği yetiştirme, bakımı

Yetiştirmeniz için kına çiçeğinin öncelikle güneş istediğini bileceksiniz. Günde en az 3 saat direkt güneşe ihtiyacı var.

Toprak olarak sıradan bahçelerin parkların toprağı uygundur. Fazla killi olmasın yeter. Gübre filan istemez. Toprak ıslaklığını yitirdikçe sulayın. Nemliliği ise hiç azalmamalı, toprak kupkuru kalmamalı.

Kına çiçeği tohumlarını ilkbahardan yaz ortasına kadar ekebilirsiniz. Kısa sürede gelişip çiçek açmaya başlar.

Tohumlarını önce birkaç santim ara ile ekin. Fideler 5cm’yi geçtikten itibaren söküp bahçede esas yerlerine 30-40cm ara ile dikin. Tek tek saksılara da dikebilirsiniz. Saksı hacminin en az yarım litre, en fazla 1 litre olması yeterli. Daha büyük saksı gerekmez. Uzun dikdörtgen saksılara 10-15cm ara ile dikebilirsiniz.

Bence bu güzel çiçek bahçelerde pek hoş durmuyor. Saksılarda balkonlarda / pencere önlerinde daha güzel duruyor. Yani her an burun buruna olmanız gereken bitkilerden. Uzak olmayacak. Bir saksıda bir tane olunca çok şirin oluyor. Sade, kibar, mütevazi bir güzellik.  Hele bir de katmerli çiçeklisi olursa güzelliğine diyecek yok. Yaz boyunca çiçek açar durur.

Kına çiçeği kısa ömürlü olduğu için tohumları saklayıp ilkbahar gelince tekrar ekeceksiniz.

Evde olur mu?

Tam pencere kenarı + günde 3-4 saat direkt güneş ve yeterli sıcaklık şartları uygunsa yılın her zamanında evde yetiştirmeniz mümkündür. Fakat doğası icabı uzun ömürlü olmaz. Zira bir-iki ay çiçek aça aça yorulur ve ölüm sürecine girer. Ama tohumdan yenilerini yetiştirmeniz gayet kolaydır.

Yakın akraba türler

Kına çiçeği ile aynı cinsten iki bitki daha fazla yaygındır. Bunlar:

1- Yeni gine çiçeği
2- Cam güzeli

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Kına çiçeği' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Başarılı, Antalya dedi ki:

    Kısa ömürlü demişsiniz fakat burada da kışın bahçede ölür mü? Yer sorunu sebebiyle mecburen bahçeye dikmek icab edebilecek bir durumla karşılaştım. Tohumlar kendiliğinden fazla sayıda çimlenmiş.
    ***
    Evet orada da kışın hayatta kalamazlar.

  2. Zeliha, İstanbul dedi ki:

    Bu siteyi hem bitkiler hakkında bilgi almak hem de geçmişi hatırlamak için okuyorum. Çok teşekkürler bu güzel çalışma için. Keşke bu siteden uyulama (app) yapılsa daha çok kişiye ulaşırdı.
    ***
    Uygulama iyi fikir. Bunu araştırayım. Fikir için ve ilginiz için teşekkür ederim.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.