Kök yiyen kurtlar

Toprakta köklerle beslenirler. Doğal dengesi bozulmuş, yabani hayvanların azaldığı, yok olduğu, kışları pek soğuk geçmeyen yerlerde bahçeleri istila edip bitkilere büyük zarar verirler.

Böcekler aleminin Scarabaeidae familyasının çoğunluk türleri toprakta larva iken çürüntülerle ve küçük böceklerle beslenirler. Fakat bunlardan birkaç türün larvaları toprakta kökleri yer, bitkilere büyük zarar verirler. İşte buradaki kök yiyen kurtlar konusu bu böceklerin larvaları ile ilgilidir.

Bitkilerin köklerini yiyen kurtlar

Bitkilerin köklerini yiyen kurtlar

Söz konusu türlerin larvaları birbirlerine çok benzer. Toprak larvaları genelde beyaz, sarımsı, C şeklinde kurtlar olup bedenlerinin ön tarafında 3 çift (6 adet) ayak vardır.

Toprakta sürekli bitki kökleri yerler. Doğal dengesi bozulmuş, kümes hayvanlarının ve böceklerle beslenen kirpi vb yabani hayvanların azaldığı, yok olduğu, kışları pek soğuk geçmeyen yerlerde bahçeleri istila edip bitkilere büyük zarar verirler.

İstilacı olmalarının başlıca sebepleri

En başta çim alanlar, rulo çimlerdir. Çim alanlardan ibaret bahçeler arttıkça bu tip zararlılar büyük bir hızla çoğalıyor. Zira en elverişli beslenme / gelişim ortamları çim alanlardır. Burada hiçbir düşmanla karşılaşmıyorlar desek abartma olmaz. Kendilerinden başka canlıların yaşayamayacağı insan yapımı çim alanlar bunların adeta cennetidir. Bahçeli evlere sahip insanların artık eskisi gibi tavuk beslememeleri bu türlerin istilacı olmalarında ikinci büyük etken.

Kök yiyen kurtlar toprakta gelişimini tamamlayınca başkalaşım geçirirler. Sonra parlak yapılı, şişman yapılı böcekler olarak topraktan çıkıp uçarlar. Bitkilerin yaprakları arasında yaprak yiyerek beslenmeye devam ederler. Bu arada çiftleşirler. Dişilerin karınlarında yumurtalar büyür. Bu aşamada uçmaları epeyce zorlaşır. Nereye düşerlerse bir daha uçamayıp orada toprağı eşeler ve yumurtalarını bırakırlar. Saksılara düşseler saksı toprağına yumurta bırakırlar. Yumurtalardan oluşan larvalar zehirli olmayan hemen her bitkinin köklerini yerler.

Kök yiyen kurtlar ile beslenen hayvanlar

Yabani hayvanlardan en etkilisi kirpilerdir. İlkbahar – sonbahar sonu arası dönemde kirpiler akşamdan sabaha kadar her yerde vızır vızır dolaşarak hem kanatlı erginlerini hem toprak altı larvalarını arar, bulur ve yerler. Yarasalar ise gece saatlerinde uçan erginlerini havada avlarlar. Keklikler ve bıldırcınlar ise kirpiler gibi toprak yüzeyinde ama gündüz avcısıdırlar.

Diğer doğa canlıları şunlar: Sülün, yılan, köstebek, kara kurbağaları, diğer bazı küçük hayvan türleri, siyah dev eşek arıları, kertenkeleler, kırlangıç ve çeşitli kuşlar.. Maalesef bütün bu faydalı canlılar tarım alanlarının olduğu yerlerde, şehir hayatının, sanayinin, turizmin geliştiği bölgelerde neredeyse yok derecede azdır, bazı yerlerde tamamıyla hepten nesilleri tükenmişlerdir.

Evcil hayvanlardan düşmanları ise şunlar:

Tavuk, hindi, beç tavuğu, ördek, kaz vs kümes hayvanları dediğimiz kuş türleri bu böceklerin en etkili yok edici düşmanlarındandır. Uçanı, kaçanı başarıyla yakalarlar. Toprağı kazarak bunların larvalarını bile bulup yerler. Fakat ne yazık ki bahsettiğim kuş çeşitlerinin bahçeli veya kırsal alanlarda serbest yetiştirilmeleri her yıl büyük bir hızla azalıyor. Onlar azaldıkça kök yiyen kurtlar daha fazla istilacı hale geliyor.

Dünyada en meşhur iki tür

Aşağıdaki iki tür larva (kurt) halinde iken 2 – 2,5 cm uzunluğunda, kanatlı böcek halinde iken ortalama 1,5cm uzunluklarında olurlar. Bir yıllık ömürlerinin sadece son bir / birkaç haftası kanatlı böcek haldedir. Gerçi bu iki türden başka, bunlardan daha küçük ve daha büyük, aynı cinsten kök yiyici kurtlar da var.

1- Popillia japonica

İngilizcedeki adı Japanese beetle.. Erginleri parlak sinek yeşili renginde, sırtları ise bakır kızılı kanatlarla örtülüdür. Larva halinde iken toprak altında bitkilerin köklerini yerler. Yetişkin, kanatlı olduklarında yaprakları kemirerek beslenirler. Böylece Japon böceklerinin zararı diğer akraba türlerinden daha fazladır. Kanatlı böcek halinde ömürleri 1,5 – 2 ay kadardır. Bu süreyi sadece çiftleşmekle geçirmeyip bol bol yaprak yerler. Yapraklar tükense buldukları çiçekleri, meyveleri yerler, olmazsa başka ağaçlara göçerler. Japonya’da doğal düşmanları çok olduğu için istilacı olamazlar ama dünyanın başka yerlerinde istilacı olurlar.

2- Rhizotrogus majalis

Aslında kıta Avrupası böceklerindendir. ABD’nin tüm doğu bölgelerinde çim alanlarda istilacı olmuştur. Amerikalılar bunlara ‘Haziran böceği’derler (june beetle; bu adı aynı çeşit zararlı olan yakın türlerden birkaç böceğe ortak kullanırlar). Vücut ve kanat rengi demir pası kahverengisidir. Kanatlı ergin böcekler gündüzleri ortada hemen hiç görünmez, geceleri ortaya çıkıp çiftleşirler. Bu halde ömürleri sadece 1 – 2 haftadır ve bu süreyi çiftleşmek için geçirirler.

» Türkiye’de bunlar ve bunların çok yakın akrabası birkaç tür haziran böceği, mayıs böceği, kadı lokması, manas gibi isimlerle bilinir. Bazıları çok büyüktür. Larvaları 5 cm, şişman, kocaman olabilir. Ergin kanatlıları ise iri bir ceviz kadar büyük olabilir (bunlar Amerikada da vardır). Çoğunluk türler o kadar büyük olmaz. Genelde irili ufaklı kuru fasulye taneleri kadar büyüklüktedirler).

Hayat döngüsü

Ömürleri 1 yıldır. Her yıl birkaç misli artarak istilacı olmalarıyla baş belası, mücadelesi zor bitki zararlılarıdır. Bahar ortası / yaz başı arası dönemde larvalar toprak altında başkalaşım geçirip kanatlanır. Sonra toprak dışına çıkıp bitkilerin yapraklarının üstlerinde çiftleşirler. Çiftleşme zamanı birçok türde genelde yaz sıcaklarının başladığı zamandır. Sonra toprağa bıraktıkları yumurtalar kısa sürede (genelde ağustos başından itibaren) kurtçuklara dönüşür ve bunlar biraz büyüdükten sonra hızla kökleri yemeye koyulurlar. Kışın soğuk geçen yerlerde larvalar toprağın 20 – 30cm derinliklerine kaçar.

En sevdikleri bitkiler

Her çeşit çimen, gülgiller (gül, böğürtlen, çilek..), patlıcangiller (domates, biber..), papatyagiller (yıldız çiçeğinden margarite tümü), ballıbabagiller (nane, fesleğen, yaprak güzeli..), şeftali, armut gibi meyve ağaçları, şerbetçi otu ve birçok süs bitkisi türünden ağaç ve çalılar. Zehirli bitkilere ilişmezler. Bahçelere dikili kaktüs ve sukulentlerin köklerini yemeye de bayılırlar.

Kök yiyen kurtlar ile mücadele yolları

Zor, zahmetli, pahalı. Kimyasallı ilaçlar sadece çok kısa vadeli ve kısmi çözüm oluyor. En kolay yolu toprağı ara sıra çapalayıp tavukların, kirpi vs çevre canlıların larvaları ve yumurtaları yemelerini sağlamak. Daha kolay başka yol yok.

Amerika’da geniş arazilerde uzun vadeli çözüm için iki ayrı çeşit bakteri mücadelede kullanılır. Uygulanması zor ve pahalı bir yol.

Bakteriler şunlar:

1- Paenibacillus popilliae

En çok Japon böceği denen türde etkilidir. Diğerlerinde etkisi hava şartlarına göre değişir ama zamanlama, elverişli şartlar mümkünse işe yarar. Bu türlerden başka böceklere ve diğer canlılara hiçbir zararı yoktur. Bakteriler larvalarda sütlü iltihap hastalığı yapar. Bakterileri toprağa uygulamak için ağustos ayı en uygun zamandır. Enfeksiyon kapan larvalar ölür. Bakterilerin sporları (bir tür tohum) toprakta kalarak sonraki yıl başka yerden gelip toprağa bırakılmış yumurtalar olursa, o larvalara da bulaşır. En az 5 yıl etkilidir.

2- Heterorhabditis bacteriophora

Söz konusu kök yiyen zararlıların her türünde ve karıncalar dahil başka böceklerde de etkilidir. Bunlar bakteriden ziyade mikroskobik solucan gibi canlılardır. Faydalı böceklere de zarar verirler. Bulaştıkları böcekleri 24 saaat içinde öldürürler.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Parazitler-Hastalıklar

Etiketler: |

'Kök yiyen kurtlar' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Arslan, Karaburun dedi ki:

    Peki ilaçlamayı nasıl bir zaman aralığıyla yapmam gerekiyor?
    ***
    İlaçlama meselesini bilmiyorum. Aldığınız ilacın kullanım kılavuzunda yazılı olması gerekir. Eğer bilgi vermemişlerse tahminimce şöyle olabilir: Nisan sonu, mayıs sonu, haziran ortası (böylece üç defa etti).. Ve Ağustos ortası, ağustos sonu ve eylül ortası olarak üç defa daha ilaçlamak oldukça iyi bir kontrol sağlar diye düşünüyorum. Yani tümüyle yok edilemeseler bile ilaçlama sayesinde sayıları büyük ölçüde azalır ve verecekleri zararlar hiç önemsenmeyecek dereceye iner.
    Bu yazıyı tam 6 yıl önce hazırlamışım ve yazı içinde bir yerde demişim ki “önümüzdeki yıllarda daha fazla tanınacakları kesin”.. Maalesef haklı çıktım. Artık çok yerde topraklar bıcır bıcır bu kurtlardan kaynıyor.

  2. Gökhan S. -Denizli dedi ki:

    Selam Doğa Dostları.. Ben bahçemde türlü türlü kimyasal mücadele ettim fayda olmadı. Tavuk besledim tavuklar sadece toprağın 2-3 cm aşağısında eşiniyorlar o yüzden o da fayda vermiyor. En güzel çözüm arazide hiç yeşil ot bırakmamak ve de ağaçlara güzel bakmak. Ayva ağacına bayılıyorlar. Kurtçuk olan bölgeye şeftali diktim şeftali fidanlarını da yediler bitirdiler.
    ***
    Tavuklar uzun vadede mutlaka etkili olur. Mesela bu kurtçukların yumurtalarını bırakacak olan kanatlı ana böcekleri keskin gözleriyle görür ve derhal yerler. Toprağı biraz çapalarsanız toprak içindeki kurtları bulmada da ustadırlar.

  3. Arslan, Karaburun dedi ki:

    Bu ilk baharda ilaçlamamı yaptım şimdilik kurt falan yok arkadaşlar. Bazı yorumlardaki kadar büyütecek bi durum değilmiş sanırım. Ya bol bol ilaçlamam sayesinde kurtuldum. Ya da kışın zaten kendiliğinden öldüler, emin değilim…

  4. Su, Ankara dedi ki:

    Evde kumkuat var. Dibinde bu şekilde kurtlar var. Ne yapabilirim?
    ***
    Gayet basit. Kurtları alın ve atın. Bunlar bu şekilde üremez. Önceden bırakılan yumurtalardan türemişlerdir. Sayıları sabittir ve artmaz. Ara sıra kontrol ederek bulabildiklerinizi hemen alıp atmanız lazım.

  5. Talat Aşan dedi ki:

    Sakarya kara üzüm asmalarım sararmaya başladı. Kök kurdu olabilir mi?
    ***
    Sanmıyorum. Üzüm yaprakları mantar hastalıklarına karşı dirençsizdir. Ancak havası kuru, yüksek rakım ve açıklık yerlerde sorun olmaz. Diğer yerlerde kaçınılmaz bir sorun. Sürekli ilaçlamak lazım.

  6. Nesrin P. -Milas dedi ki:

    Çim kurdu için hangi ilacı önerirsiniz?
    ***
    Maalesef şu an için bilgim yok ama zirai mücadele ilaçları satılan bir yere gidip problemi anlatırsanız mutlaka uygun bir ilaç bulabilirsiniz.

  7. Berko, İzmir dedi ki:

    Kurtlu alanı göllenecek şekilde suladığınız zaman kurtlar mecburen yüzeye çıkıyor. Su çekilmeye başladığında kurtlar yuvaya inmeden ilaçlama etkili oluyor. Ben çimlerimi bu şekilde kurtardım.

  8. Fatih, Kocaeli dedi ki:

    Bu kurtlar ve solucanlar leylandi kökünü yer mi? Ağaçlarımız bu yüzden mi kuruyor?
    ***
    Bahçede sümüklüböcek var diye tuz dökenlerin ağaçları daima kurur gider. Yanlış gübreleme de ağaçları kurutur. Solucanlar toprağa faydalıdır. Kurt sorunu olacağını sanmıyorum. Bahçeye yemek artıkları döküp duruyorsanız zamanla yemeğin tuzu toprakta birikir ve ağaçları öldürür.

  9. Fatih, Kocaeli dedi ki:

    Ben beyaz kurtlar leylandi kökünü yermi diye sordum siz yanlış gübre tuzdan bahsetmişsiniz.
    ***
    Evet orada “sanmıyorum” da demiştim. Sorunuz eksik. Bitkiniz mini fidan mı orta boy mu koskoca ağaç mı bilgi yok. Küçük fidan ise belki. Ama büyük ağaç ise bu kurtlar ağacın ince köklerine ulaşacak kadar derine gitmez. Soru eksik olunca sanmıyorum diye cevap verdim. Diğer olasılıklar daha kuvvetli. Bula bula tek sorun bu kurtları bulduysanız demek ki ağacınızın çevresindeki toprakta bu kurtlardan çok var. Ama sadece hassas köklere zarar verebilirler. Ağaç büyük ise kurtların ulaşabileceği derinlikteki kökler bir hayli kalınlaşmıştır. Hassas kökler bir hayli derinlerde olur ve kurtlar oraya kadar inemez. Dolayısıyla ağacınıza zarar veren başka şeyler vardır.

  10. Denizli dedi ki:

    Yeni diktiğim ve henüz sebze vermemiş sırık fasulyemin köklerini yiyen bir şey var. Bahçemde yaprakları her gün solmuş ve kopmuş halde buluyorum. Ne yapabilirim?
    ***
    Eğer kökleri yiyen kurtlar varsa Insect – x 17K adında bir ilaç duydum. Kendim kullanmadığım için pek bir şey diyemem. Bir de gündüz toprakta çörçöp içinde saklanıp geceleri yaprakları ve körpe dalları oburca yiyen bir tür tırtıl var. Kahverengi. Çok fena zararlıdır. Onlar için de yine en etkili çözüm ilaçlama yapmak. Veya mahsul yetiştirmediğiniz zamanlarda şunları yaparsanız büyük ölçüde işe yarar: Sonbaharda toprağı derinden belleyin. Kış başında güzelce çapalayın ve gübreleyin. Kış sonunda derinden dikkatlice tekrar çapalayıp öylece bırakın. Fide veya tohum ekerken yine toprağı iyice çapalayıp alt üst edin. Bütün bu işler sonucu topraktaki kurtlar ve tırtıllar büyük zararlara uğrarlar. Hayatta kalanların da çoğunu genellikle göremediğimiz gece dolaşan hayvanlar yerler (kirpilerden karıncalara pekçok türden hayvanlar). Bu hayvanlardan bazıları çapalanmış toprağı kolayca karıştırıp kurtları bulur ve yerler. Son derece az tırtıl ve kurt kalır. Onların zararı da çok az olacaktır.

  11. Nebiha, İzmir dedi ki:

    Bahçemdeki güllerin köklerini yiyen ve zaman içinde yavaş yavaş kurutan bir canlı var. Bunun için ne yapmalıyım? Yalnızca gül bitkisini yiyor, diğer bitkileri değil.
    ***
    Didim’de benim bahçemin toprağında kök yiyen kurtlar çok. Dana burnu ayrı, bu sayfanın konusu olan kurtlar ayrı. Hepsinden var. Defalarca gördüm. Güllerim de çok. Ama hiçbir gülümde hiçbir kuruma bozulma yıllardır hiç olmadı. Siz zararın kurtlardan kaynaklandığından emin misiniz? Yıllar önce birisi bana bahçesindeki limon ağacını bu kurtların mahvettiklerini söylemişti. O yıl Didim’de değildim. Ama sonradan geldiğim burada 6,5 yıldır bahçemdeki limonum gayet sağlıklı. Toprağa hiçbir ilaçlama yapmadım. Kök yiyen kurtlar bahçemin toprağında gerçekten var. Siz eğer güllerinizin kurumasında yegane etkenin bunlar olduğundan eminseniz zirai mücadele ilaçları satan bir yere gidip ilaç danışın. Bu yönde etkili ilaçlar olduğunu son zamanlarda öğrendim. Ama emin değilseniz bence kurtlardan kaynaklandığını düşünmeseniz daha iyi. Güllerinizin kurumasının sebebi toprak ve/veya yanlış usul gübreleme olabilir. Ayrıca örümcek bit adı verilen parazitler sürekli yaprakları kemirip kurutarak bitkilerin artık hayati fonksiyonlarını yapapamasına, zamanla ölmesine neden olur. Dediğim gibi eğer emin değilseniz diğer zarar faktörlerini düşünmelisiniz.

  12. Onur Arsuz dedi ki:

    Bahçemde tesadüfen kazarken köstebeğe rastladım ve yaşamasına müsaade ettim. Şimdi bu kurtların zararlı olduğunu görüyorum. Köstebeğin besin zincirinde bu kurtlar da var mıdır?
    ***
    Muhtemelen vardır ama galiba bitkilere zarar verme konusunda köstebek kat kat daha fazla zararlı olsa gerek.

  13. Adana, Pozantı dedi ki:

    Benim kiraz ağacım var. Yaprakları sararıp kuruyor. Ne yaptımsa olmadı. Toprak içinde kurt var dediler. Baktım yok. Sizden ricam beni bilgilendirin.
    ***
    Gübre verdiyseniz o zarar vermiş olabilir. Gübre elbette lazım ama yanlış şekilde verilirse feci zararları oluyor. Yapraklarda bitlenme oluyor mu dikkatle inceleyin. Başka ne zarar vermiş olabilir bilemiyorum.

  14. Zuhal dedi ki:

    Bahçemde küçük siyah kurtlar oldu. Sanki yağıyor. Eve de giriyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Pencerelerinize sineklik yaptırın.

  15. Gül, İnegöl dedi ki:

    Kıl kurtları çok ne yapabilirim acaba fidelerimin kökleri yiyorlar..
    ***
    Onlar kökleri yemez. Ancak çürümüş kökler varsa onları yerler. Çürüyen köklere birçok toprak canlısı üşüşür. Fidelerinizin çürümesinde sebep başkadır.

  16. İsimsiz dedi ki:

    Kovada ekili biberlerimin köklerini tam meyve verirken bir şey yiyor. Bugün zirai ilaç satan yerden bana bu ilacı verdiler Bonoti SL biber için kullanabilir miyim?
    ***
    Ben bahçede yetiştiriyorum ve bahçemin toprağında her türlü kök yiyen kurt var. Biberlerime ve domateslerime ilişmiyorlar nedense. Siz kök yiyen kurtların olduğundan emin misiniz? Belki problem başka bir şeydir. Aldığınız ilaç hakkında hiçbir bilgim yok. İnternetten araştırınca yaprak biti ilacı diye gördüm. Aslında fazla açıklama yok yani belki de uygun bir ilaçtır. En iyisi siz o dükkana tekrar gidin ve o ilaç kök yiyen kurtlar için mi değil mi sorun, ilacın ne için olduğundan emin olun. Satıcı bilmiyorsa ilacı geri alsın paranızı iade etsin.

  17. Asgari, İzmir dedi ki:

    Rulo çimlerle bahçeme geldiler. Adım taşlarını taşıdığımda her taşın altında olduklarını gördüm. Açıkçası küçük gül böceği mi mayıs böceği mi ayırt edemedim. Alan küçük olduğu için hepsini temizledim ama en son lime limon ve asmanın köklerine dadandılar. Lime ı kurtardım kendi yaptığım doğal ilaçla. şimdi aynısını asmaya deneyeceğim. külleme hastalığı da olduğu içim emin olamadım ama suladığım halde susuz kalmış gibi yaprakları büzüşüyor ve renkleri hastalıklı görünüyor. Başarılı olursam burada paylaşırım.
    ***
    Yaprakların cansızlaşması sadece kökleri kurtların yemesinden değil, çeşitli gübrelerin ve ilaçların kökleri zehirlemesi yüzünden de olabiliyor. Onlar muhtemelen kök yiyen kurtlardan değildir. Çünkü taşların altında o kadar çok olmaz, hatta hiç olmazlar. Sadece sürekli köklerin arasına olurlar. Alan küçük diyorsunuz. Öyle bir yerde rolu çim gereksizdi. Sadece hastalık yapıyorlar. Ben bahçemde bir şey ekili olmayan yerleri hafifçe, su serpme gibi az miktar su ile suluyorum. Yemyeşil çimenler ve semizotları çıkıyor. Semizotlarını alıp yiyorum. Rulo çim olsaydı bu kadar güzellik ve sağlık olmayacaktı.

  18. Ahmet Y. -Mersin dedi ki:

    Ağaç kök kurduyla savaş lütfen doğal ya da fenni kesin çözüm olursa sevinirim.
    ***
    Yukarıda yaz içinde sorunuzun cevabı ayrıntılarıyla var. Lütfen oradan okuyun. Doğal mücadele yollarından etkili bir yöntem kirpi ve tavuklardır. Toprağı derinden çapalayıp bırakın. Gündüz saatlerinde tavuklar, gece saatlerinde sabaha kadar kirpiler hiç durmadan çalışır, kurtları bulup yemeye çalışırlar. Kurtların kanatlanmış ve toprağı terk etmek üzere olan erginlerini de yerler. Bazı yerlerde kirpiler çok fazla olup gece saatlerinde her yerde böcek ararlar. Sizin orada da çok fazla olduklarını sanıyorum. Kesintisiz her günün gecesinde bir hayli çalışkan bir şekilde uğraşırlar. Kışın ciddi soğuk olmayan bölgelerde kış uykusuna çekilmez, kışın da aynen devam ederler.

  19. Yusuf, Mersin dedi ki:

    Chendler ceviz ağaçlarım 6 yaşına geldi ve bu yıl 3 4 tanesi tamamen kurudu. 3 4 tanesinde kuruma evresinde. Kuruyan ağaçların kökünde çok sayıda bu kurtlardan vardı. Tavuk gübresi kullandığım için olabileceğini söylediler. Kurtarmak için ne yapabilirim. Teşekkür ederim böyle bir sayfa açtığınız için.
    ***
    Kök yiyen kurtların tavuk gübresiyle hiçbir ilgisi yok. Hem kurtlar o kadar derine gidemez ve kalın kökleri yemezler. Altı yılda fidanların kökleri yeterince çoğalmış, kalınlaşmış ve derinlere gitmiştir. Kurumalarının sebebi yanlış gübre kullanmanızdır. Her gübre her bitkiye verilmez. Sonra doğru gübre olsa bile verme usulü var. Yoksa bitkiler zehirlenip ölür.

  20. Soner, Çeşme dedi ki:

    Bahçemdeki rulo cim parça parça kurumaya başladı ayrıca her sabah yüzlerce arı çimlerin üzerinde konup kalkıyor. Nisan ayıda diktiğim iki-üç yaşındaki on adet kartopu fidanlarının tamamı yavaş yavaş kurudu. Kurt mu var ne yapmalıyım?
    ***
    Gösterişli çiçek açan kartopu İzmir’de ancak gölgeli bahçelerde veya kuzeye bakan duvar diplerinde sağlıklı kalabilir. Çünkü yazın çok sıcak olan yerlere hiç uygun değildir. Yanlış bitki seçmişsiniz. Oraya çeşitli renklerde ağaç hatmi çok iyi olurdu. Hem yaz boyu sürekli çiçek açarlar. Çimleri yanlış gübre ya da susuzluk bozmuş olabilir. Belki de toprağınıza uygun çeşitten değildir. Kök yiyen kurt var mı, anlamak için çimlerin aralarında toprağı 10cm kadar kazıp kontrol edin.

  21. Türkan, Ayvalık dedi ki:

    Kök yiyen bu kurtlar yaban mersini kökünü de yer mi? Bir ay önce bahçeme diktim çok güzel büyüyor. Yerse diye çok korkuyorum.
    ***
    Aslına bakarsanız bu kurtlardan çok da korkmamak lazım. Benim bahçemde son yıl o kadar aşırı çoğalmışar ki, bu geçtiğimiz ilkbaharda nereyi çapalamaya kalkışsam bu kurtlarla kaynıyordu. Ama bitkilerimde herhangi bir zarar oluşmadı. Demek ki abartıyorlar. Esas zararlıları haziranda kanatlanıp topraktan çıkanlar. Asma yaprakları üzerinde vakit geçiriyor, yaprakları delik deşik ediyorlar. Yaklaşık 9 yıllık tecrübemde bu kurtların başka zararını görmedim. Asma yapraklarını delik deşik etmeleri ise aşırı ciddi bir zarar sayılmaz.

  22. İbrahim Ç. -Karaman dedi ki:

    Merhaba 3 yaşında ceviz bahçem var, Önce ki yıl bahçeme küçükbaş hayvan gübresi dökmüştü bir arkadaşım. İçerisine yanmamış kireç de karıştırdım. Bu yıl 2. kış geçecek üzerinden. Ancak halen içerinden benzeri kurtlar çıkıyor. Ancak ön kısmında 3 çift ayak var mıydı ondan emin olamadım. Ceviz fidanlarımın diplerine vermeye cesaret edemedim. Bir tarafdan da Ceviz fidanı kökü acı olur kurt yemez diyenler var, kurudu köklerinden kurt çıktı diyenler var. Sizce ne yapmalıyım, hiç bulaştırmamak en doğrusu mudur?
    ***
    Fidanların sağlığında problem yoksa toprakta kurt var mı diye araştırmaya gerek yok. Cevizler köklerini bir hayli derinlere gönderir. Kurtlar yüzeye yakın yerde olur ve kalınlaşmış üst kısım kökleri yiyemezler. Toprağa kireç dökmeniz yanlış. Toprağı bozar.

  23. Uğur, Giresun dedi ki:

    Fındıkçılık ile geçimimizi sağlıyoruz. Ancak 3 yıldır bu beyaz iri kurtlar bizim fındık ocaklarını kurutur oldu. Türlü ilaçlar denedim fayda görmedim. Gün gün durum daha kötüye gidiyor. Sizin bu kurtlarla mücadelede önerdiğiniz bir ilaç var mı?
    ***
    İlaç bilmiyorum. Önce problemin ne olduğundan emin olmanız lazım. En yakın ziraat odası şubesine gidip oraya danışsanız iyi olur. Bu kurtların erişkin böcekleri haziranda yaprakları yemekle meşgul olur. Onları yok etmek büyük fayda sağlıyor. Çünkü onlar yok olursa toprağa yumurta bırakmazlar ve böylece de kurtlar bir daha olmaz. Tavuk, hindi, beç tavuğu (iran tavuğu), keklik ve kirpi vb hayvanlar toprakta olan kurtları bulup yedikleri gibi topraktan çıkan kanatlı erginlerini de anında görüp yerler.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.