Kurumayan toprağa ne yapılır?

Poşetlerde satılan hazır torf toprakların tuzdan daha inatçı su tutucu özellikleri varken şimdi ithal bitkilerin toprakları çok daha fazla su tutucu özellikte ve daha da kötüsü aşırı derecede tuzlanıcı yapıda olup ev ortamlarında kökleri çürütüyor. Hiç kurumayan toprak problemi genellikle torf değil cocopeat ağırlıklı karışımlarda olur.

Kurumayan toprak problemi hakkında

Salon – ofis bitkileri için hazırlanan hazır poşet toprakların çoğunluğu birkaç hafta su tutucu özelliktedir. Aslında istisnasız her iç mekan süs bitkisi en geç 12 günde kuruyan toprakları sever. Öte yandan bu toprakları zaten aldığınız gibi değil ponza taşı ile harmanladıktan sonra kullanmak zorundasınız. Doğrudan kullanmak çok sakıncalı.

Kurumamanın sebepleri

Esasen cocopeat (kokopit) yani Hindistan cevizi lifleri felaket derecede su tutucu ve zamanla tuzlaşma yapıcı özelliktedir. Bu topraklara bazen ayrıca su tutucu maddeler katarlar. O da yetmiyor gibi katılan besin takviyeleri (suni gübre, bitki besinleri) toprağa tuzluluk kazandırır. Böylece toprağın su tutuculuk özelliği daha fazla artar. 4 ay hiç kurumayıcı hale gelmiş olurlar. Kurumayan toprak probleminin sebepleri bunlar. Bu kadar su tutuculuk ancak tarla ve bostanlarda ve bir de sürekli sıcak ve sürekli hava akımlı olan seralarda faydalıdır. Ama salon ve ofis ortamlarında öldürücü derecede zararlıdır.

Toprak alırken dikkat edin

Ne markaları, ne satış yerlerinin güvenilirliğini ne de satıcıların iddialarını asla ve kat’a zerre kadar ciddiye almayın. Siz kendiniz hem bilgili hem bilinçli olmak zorundasınız. Bu konuda mutlaka ⇒ şu sayfayı okumalısınız. Çünkü salon bitkisi toprağı olarak değil, park ve bahçelerin topraklarını terbiye etmek için hazırlanmış olan özel karışımlar ne yazık ki çok yerde salon bitkilerine özel uygun toprak diye satılıyor. Ciddi markalardan olsa bile önce hakkındaki açıklamaları dikkatlice okuyun. Göreceksiniz ki dış mekan arazi topraklarının bahçeciliğe en iyi hale getirilmesi için hazırlanmış özel karışımlardır bunlar (karıştırıldıkları toprağı su tutucu hale getirirler). Salon bitkilerini genellikle yakar, çürütürler. Zaten toprak değil. Arazi toprakları için imal edilmiş toprak düzenleyicisi iyi karışımlardır.

Saksıdaki toprağın çabuk kurumasını sağlamak

Çok sıcak olmayan aylarda yeni bir bitki aldığınızda toprağın fazla ıslak olmamasına dikkat edin ve evinize getirdiğinizde ilk 10 gün hiç sulamayın. Oda serin oluyorsa bir iki ay hiç sulamayın. Aksi takdirde ani ısı değişikliğinde köklerde ciddi hasarlar oluşur ve bitki bütün güzelliğini kaybeder. Eğer çürüyüp ölmezse eski güzel haline gelebilmesi bitki türüne göre 5 ay ile 1 yıl arasında değişir. Bazen tamamıyla ölür ve dolayısıyla yapılacak bir şey yoktur. Erken teşhis hayat kurtarır. Şu sayfada çözüm yolları var: Toprakta köklerin yanması, zehirlenmesi, kök çürümesi

Eğer bitkiyi ilk aldığınızda toprak çok ıslak ise ve mekânınız 7/24 kesintisiz çok sıcak olmuyorsa bu durumda saksısından kalıp gibi çıkarıp geniş bir tabağın üstüne koyun. Islaklık – ıslatıcılık gidince ve nemlilik de orta seviye altına inince üstten, kenarlardan ve alttan biraz toprak azaltarak tekrar saksıya geçirin. Toprak adam akıllı kuruyana kadar hiç sulamayın. Bu sırada toprak hacmen küçülmüş olursa ponza karışık torf ile saksıya takviye yaparsınız.

Kurumayan toprak için çözüm

Hemen her tür salon-ofis bitkisine uyabilecek bir formül toprağa hem ponza taşı hem dere kumu (dişli kum) karıştırmaktır. Yalnız, bunları saksıya üst üste katmanlar olacak şekilde koymayın. Önce birbirleriyle iyice karıştırılıp harmanlayın ve saksıya doldurun. Oranlar şöyle:

3 ölçü toprak + 1 ölçü ponza taşı (ortalama 9mm) + 1 ölçü iri taneli dere kumu (3-4mm).

Paşa kılıcı, benjamin, yucca, devleşen türden difenbahya ve benzeri uzun ya da büyüdükçe ağırlığı artan türler saksıda sıkışık toprakla desteklenmek ister. Ve zamanla sıkışma daha da yoğunlaşır ve kökler hem sıkışıp hem oksijensiz kalarak çürür. Hiç kurumayan topraklar sulama gerektirmez. Sonuçta toprakta bakteriler oksijeni tamamıyla tüketir. Sonra oksijensiz ortam bakterileri hızla çoğalır. Böylece kökler zehirlenip çürür. Zaten onlara sıra gelinceye kadar sıkışık toprakta aşırı yüksek tuzlaşma kökleri zehirleyip bitkiyi öldürecektir. Bu tip bitkiler için öyle bir karışım yapın ki ne olursa olsun toprak çabuk kurusun. Ve gerektiği gibi sık sulama sayesinde kökler oksijensiz kalmasın. Hem de tuzlaşma tehlikeli boyutlara yükselmesin. Bu ağır bitkiler için toprak karışımında yukarıdaki oranlara göre ponza taşını biraz daha fazla tutmalısınız.

Üreticiler halkı hiç düşünmüyor

Tüm dünyada kurumayan toprak problemi aynı. Maliyetleri en aza düşürmek, iş gücünü azaltmak, işleri kolaylaştırmak ve taşımada eskiye göre 250 kat daha fazla hafiflik sağlamak için ancak sera ortamlarında işe yarayan ama ev – ofis ortamlarında kökleri çürüten malzemelerden tuhaf topraklar hazırlarlar. En ucuzundan en kalitesizinden plastik saksılar ise taşıma esnasında ezilmelere, saksı içerisinde sıkışmalara sebep oluyor.

Sonuç olarak yüzde yüz kesin olan şey, o bitkilerin dikilmiş olduğu garip topraklar ancak sera ortamlarında işe yarar ama ev ortamlarında kökleri çürütür.

En doğru çözüm yolu

O halde biz o bitkileri iyi toprak bulup saksılara dikmemiz için geçici saksılarda satılan fideler gibi düşünmeliyiz. Ve süs bitkisi satın alma zamanımız ise ilkbahar sonu ile yaz ortası arasındaki dönem olmalıdır. Yukarıda tarif ettiğim toprak karışımından hazırlayıp bitkileri daha güzel saksılara kendi hazırladığımız toprakla yeniden dikmeliyiz. Hatta şunu da iyi düşünün: Bitkiler tek tek saksılarda yetiştirilecek diye bir kural yok. Birkaçını aynı saksıya dikerseniz çok daha güzel ve zengin görünürler. Bunda dikkat edeceğiniz şey: Aynı toprağı paylaşan bitkilerin güneş, toprak ve sulama istekleri aynı olmalıdır. Ayrıntılı bilgi: Farklı salon bitkileriyle tek saksıda aranjman yapma incelikleri

İthal süs bitkilerinin saksılarındaki kurumayan toprak

Bu mesele çiçekçileri de yakından ilgilendirir. İthal bitkilerinizi (eğer serin-soğuk aylarda almışsanız ya da yaz olsa bile klimalı serin bir odada tutacaksanız) iyice kontrol etmeden sulamayın. Yoksa kısa sürede çürürler.

Yeni aldığım bir bitkiyi sabah güneşi alan ve bütün gün esintili yerde tutuyordum. 15 gün hiç sulamadım. Toprağı hiç kurumadı. Aldığım gün görünüş itibarıyla gelişim halinde olan, yeni yapraklar açmakta olan, dipten yeni sürgünler uzatmakta olan bitki iki hafta boyunca adeta donmuş kalmış durumdaydı. Ne bir hareket, ne bir bozulma. Bitki için zaman durmuştu sanki.

Sonra söktüm. Kökleri topraktan ayıkladım. Köklerde de hiçbir bozulma yoktu. Kökler gayet sağlıklıydı. Ama eminim bu bitkiyi eğer kışın alsaydım o kökler bizim soğuk salonda kesinlikle çürürdü.

Toprak ise bildiğimiz toprak değil. Adeta kestane toprağı + orkideler için kullanılan çam kabukları karışımı gibi iri iri odunsu parçalar içeren bir şeydi. Hiçbir kuruma yoktu. Öyle ki sıkınca su damlıyordu. O derecede suyu tutan bir yapısı vardı. Araştırdım. Meğer hindistancevizi yeşil dış kabuğundan yapılıyormuş.

Kurumayan toprak meselesinin baş aktörlerinden biri kuşbaşı doğranmış hindistancevizi yumuşak dış kabuğu parçacıklarıdır.

Kuşbaşı hindistancevizi kabuğu

Ayrıca toprakta kuskus taneleri gibi küçük sarı bilyecikler vardı. Bunları böcek yumurtası sandım. Mini toplar sıkınca kırılıyor ve içinden su çıkıyor. Sanki böcek yumurtası. İnternetten araştırdım. Avrupada, Amerikada kullanılan yavaş çözülen bitki besiniymiş (osmocote marka). Aylarca sulanmaması gereken hiç kurumayan topraklar için bitki besinini de böyle yapıyorlar galiba. Kırmızı mercimek taneleri kadar, yusyuvarlak, parlak bilyecikler. (güncelleme: eylül, 2020 – bu satırları 7 yıl önce yazdığımda burada bahsettiğim akıllı gübre veya yavaş çözünür gübre adı verilen boncuk benzeri katı bitki besinleri bizde henüz bilinmiyordu).

Toprakta yavaş çözünür katı bitki besini. Akıllı gübre de deniyor.

Katı bitki besini, Osmocote marka

Satıcı o bitki için bana Hollanda’dan ithal demişti. Araştırmalarım sonucunda bir de aşağıdaki bilgiyi buldum.

İngiltere’deki KEW botanik bahçesi görevlisi anlatıyor:

“Biz artık torf vb karışımlar kullanmıyoruz. Hindistancevizi dış yeşil kabuğundan yapılan lifli maddeleri kullanıyoruz. Bunlar önce havadar özellikte fakat bir defa sulanınca suyu tamamen emiyor ve yapısında hiç hava barındırmaz hale geliyor. Su ise uzun zaman kurumuyor.

Bitkileri dikerken kökleri sıkıştırmıyorum. Hindistan cevizi toprağını gevşekçe doldurup bitkiyi diktikden sonra saksının dibini yere vurarak köklerin oturmasını sağlıyorum. Sonra suluyorum. Zamanla sertleşip bitkiyi sıkıca tutuyor.

Üst yüzey kurusa bile iç kısımda hiçbir kuruma olmuyor. Bu takdirde sulamıyoruz. Sulama gerektiğini saksıların hafiflemesinden anlıyoruz ve buna göre suluyoruz. Dört yıldır bu toprağın kullanımına iyice alıştım.

Bazı kişiler Hindistan cevizi toprağı kullanmada başarılı olamadıklarını (doğru kullanmayı beceremediklerini) söylüyor ama en iyisi budur. Herkese tavsiye ederim.”

Bir de herkese tavsiye ediyor. Herkes dediği ise sürekli sıcak hava akımlarının püfür püfür dolaştığı sera ortamı bitki üreticileri. Biz değiliz.

İşte yeni aldığım bitkinin toprağı yukarıdaki botanik bahçesi görevlisinin anlattığı toprağın ta kendisi.

Dünyaca meşhur Kev botanik bahçesi artık saksılarda böyle toprak kullanıyor. Hollanda’dan ithal bitkide de aynı toprak kullanılmış. Anlaşılan hızla yayılacak.

Peki aylarca hiç sulamamak gerekiyorsa bitki besini nasıl veriyorlar? Onun da çaresi(!) var. Kurumayan toprak için yavaş çözünür özellikli katı bitki besini kullanmak.

Niçin kurumayan toprak?

Kısaca olay şudur: Serada emeği bir hayli azalttılar. Sulamaymış, bir düzen dahilinde besin vermekmiş filan bunlar artık tarihe karışıyor. Kapitalizm icadı “en düşük maliyet, en ucuz iş gücü, en az emek, sıfır alınteri ama en yüksek kazanç” çiçekçilik sektörüne tam anlamıyla girmiş durumda.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: |

'Kurumayan toprağa ne yapılır?' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Asım, İstanbul dedi ki:

    Bitkileri sularken altından az bir miktarda su çıkana kadar sulamam gerektiğini ve tabakta su bırakmamam gerektiğini okudum. Böyle yaptığımda toprak kurumak bilmiyor ve üstü kurusa da altı uzun süre ıslak kalıyor. Kökler için zararlı olacağını düşündüğümden sulamayı fısfıs ile üstünü bir miktar (tahminen 3te1i kadar) ıslatacak şekilde yapıyorum. Böyle yapınca da muhtemelen köklerin tamamına su gelmiyor. Ne yapmam gerekiyor? Bir de tatilde 2 hafta evde olmamam sebebiyle döndüğümde topraklar kurudu diye vitaminli su ile yine altından su çıkana kadar suladim ve tabakta su bırakmadım. 1 hafta geçti ve toprak hala ıslak. Melisa bitkisi de tüm yapraklarını döktü ve dalı yumuşadı. Dalının dibine yakın daha sağlam gözüken yerinden kopardım. Altından yeni yaprak çıkmaya başladı. Toprak hala ıslak. Ne yapmalıyım?
    ***
    Alttan su çıkacak şekilde sulamak lazım. Üst tamamen kuruduğu halde biraz eşeleyince iki parmak derinliği hala eli ıslatacak kadar ıslak ise o toprak iyi değil. Böylesi toprakları bolca ponza taşı ya da elenip ince tozundan arındırılmış dişli kum ile harmanlamak şart.

  2. Selda, İstanbul dedi ki:

    Üç ay önce aldığım antoryum çiçeğim en en son geçen hafta sulamaya rağmen toprağı sanki bugün sulanmış gibi. Kökte çürümeler var. Ne yapabilirim?
    ***
    Hemen söküp kökleri yıkayın. Yukarıda anlatıldığı gibi bir toprak hazırlayana kadar suda bekletebilirsiniz. Günde bir defa sudan çıkarıp beş on dakika kökleri havalandırın ve suyunu değiştirin.

  3. Hüseyin, İstanbul dedi ki:

    Son 1-2 haftadır bitkilerimin toprakları kurumuyor. Starliçya, benjamin ve yuka gibi bitkilerin topraklarını eşelediğimde hala ıslaklık görüyorum. Bu sırada bir tane orman sarmaşığım ise bir anda hızlıca karardı ve öldü. Saksıdan bitkiyi söktüğümde bir süredir su vermeme rağmen toprak ıslak ve çamur gibiydi. Şimdi korkum diğer bitkilerin de bu ıslaklık ve çürüme gibi bir problemle karşılaşması. Orta büyüklükte ponza ve torf toprak kullanıyorum acaba ne yapmam lazım?
    ***
    Sulamaları doğru yaptığınız takdirde zararı olmaz. Yani her ne zaman sulamanız gerekirse mutlaka saksı alt deliklerden su çıkacak miktarda su kullanın. Ve o suyu toprak geri emmemelidir. Eğer böyle yapmazsanız toprakta kendiliğinden oluşan zararlı maddeler su ile dışarı sürüklenemez ve zamanla kökleri çürütecek düzeyde birikip toprağı bozmuş olurlar. Bunun dışında yapabileceğiniz şey ise ponza taşının yanısıra kuvars (silisyum) kumu veya dere kumu kullanmak. Kumu eleyip tozundan arındırmalısınız. Mesela 4 ölçü toprak + 1 ölçü kum + 1 ölçü ponza taşı. Bu karışım iç mekan bitkileri için en güvenli karışımdır. Büyük ve ağır bitkilerde daha iyisi: 3 ölçü toprak + 1 ölçü kum + 1 ölçü ponza taşı. Normal ve küçük bitkilerde ise ponzaya pek gerek yok. Şöyle yapabilirsiniz: 3 ölçü toprak + 1 ölçü kum.

  4. Aynur, İzmir dedi ki:

    Toprak dediğiniz paket topraklar mı bahçe toprağı mı? 1 ölçü toprak + 1 ölçü kum + 1 ölçü ponza taşı sözünüzdeki..
    ***
    Burada konu salon bitkileri olunca toprak da bahçe toprağı değil, marketlerde torf adıyla satılan salon bitkisi toprağıdır. Ayrıca sorunuz için teşekkür ederim. Sayenizde sayfayı gözden geçirip yapılması gereken bir iki önemli değişikliği yaptım.

  5. Büşra, Edirne dedi ki:

    Salon sarmaşığıma düzenli şekilde toprağı kurudukça su veriyordum ancak toprağın kurumadığını farkettim ve su vermeyi kestim. Sarmaşığım kurumaya başladı. Toprak hala çok ıslaktı. İki hafta daha bekledim ama suyu hiç çekmemiş. Toprağı kontrol ettim. Kokmuş balçık gibi çok kötü kokuyordu. Toprağın altı ilginç biçimde kuruydu. Saksının altı kupkuru. Solucan oluşumu başlamış. Sarmaşığımı kurtarma şansım var mı?
    ***
    Sulamada hatalı davranınca sonuç böyle olmuş. Kökler zehirlenmiş. Toprak üst yüzeyde kaydadeğer bir kuruma olmadıkça asla sulamamalısınız. Kuruyunca da kesinlikle saksı alt deliklerinden bir miktar su sızacak miktarda su ile sulama yapmalısınız. Aksi takdirde toprak kökleri çürütecek bir özellik kazanır. Ayrıca verdiğim bilgilerdeki gibi doğru toprak karışımı kullanın. Şimdi sarmaşığınızı söküp kökleri yıkayın ve kontrol edin. Sağlam kökler var ise doğru toprak karışımına dikin. Hepsi çürümüşse dallarını iki-üç boğumlu kalacak şekilde parçalara ayırın ve parçaları suda köklendirmeye alın. Boğum dediğim şey yapraklar dökülmüş olsa bile yaprak diplerinin bağlı olduğu yerlerdir. Suda bekletirken de en az bir boğum yeri su içinde kalacak şekilde suda beklesin. Çünkü ancak oralardan köklenme olur. Sonra doğru toprak karışımıyla yeniden dikin ve eski sulama hatalarınızı bir daha tekrarlamayın.

  6. Ebru, İzmir dedi ki:

    Burada bunu bulacağımı biliyordum. Gardenyam çürüdü. Toprağı çamur olmuş. Saksıyı dökünce bu sarı şeylerden gördüm. Ben de yumurta sandım. Bilgilendirme için teşekkür ederim.

  7. Ankara, Nezihe dedi ki:

    Satın aldığım torf paketi ıslanmış. Şu anda toprak baya nemli. Sineklenme nedeniyle saksılardaki toprağı değiştirecektim. Kurumasını beklemem gerekir mi?
    ***
    iyi ki ıslanmış. Her kim o toprak sinekleri için toprak değiştirse bitkileri yeni toprakta hemen çürüyor. İstisnasını görmedim. Sonra gelip bana soruyorlar ne yapmalıyım diye. Zamansız toprak değiştirmek iyi değil. Mayıs ayını bekleyin. Kış aylarında toprak adam akıllı kupkuru olmadıkça sulama yapmazsanız sinek belası da olmaz.

  8. Ahmet, Kuşadası dedi ki:

    Bahçeli bir evde oturuyoruz. Evde ilk kışımızı geçiriyoruz. Bizim sorunumuz yağan yağmurlar sonunda bahçenin uzun süre kurumaması.Toprak suyu çekmiyor. Bu konuya nasıl Bir çözüm üretebilirim?
    ***
    Hiç ilgilenilmeyen topraklarda olağan bir şey. Mesela bir komşumuz bahçesinin toprağını sadece süpürür. Hiç uğraşmaz, bir şeyler ekmez. Aynı toprak diğer bahçelerde yağmur suları yağmur dinince çekilir. Onun bahçesinde yer yer göllenmeler günlerce durur. Kısaca, şimdi değil toprak ne zaman kurursa derinden belleyin ya da en azından çapalayın. Bir şeyler ekmek, gübrelemek vesaire uğraşılarla toprak geçirgen hale gelecektir. İsterseniz dere kumu bulup toprağa karıştırarak geçirgenliğini daha fazla arttırabilirsiniz. Kum yerine saman bile olur.

  9. Suna, Şanlıurfa dedi ki:

    Fidanı alıp 15 litrelik plastik saksıya kırmızı toprak doldurarak ektim ama topak ıslaktı. Bir hafta geçmesine rağmen fidede hiçbir değişiklik olmadı ve toprak kurumuyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Bitkide hiçbir değişiklik olmadıysa çok iyi bir şey. Yani anlaşılan çürüme, bozulma yok. Gelişim bekliyorsanız yanlış. Bırakın kış dinlenmesi yaşasın. Toprağın bir haftada kurumaması çok da önemli değil. Esas olan şey bitkinin sağlıklı kalabilmesi.

  10. Eda dedi ki:

    Çiçekler için güvendiğim bir yerden saksı toprağı ile Hindistan cevizi torfuna biraz pomza, vermikulit ve perlit ekledim ve toprakları değiştirdim. Suladığımda toprağın kurumadığını gördüm. Çok ıslak görünüyor. Sıkıntı olur mu?
    ***
    Bakın şu maddeler kesinlikle salon bitkilerinin toprak karışımında kullanılmamalıdır: Hindistan cevizi torfu veya cocopeat, vermikülit, perlit, sphagnum torfu, Hindistan cevizinin kuşbaşı doğranmış yeşil kabuk çürüntüsü ve sphagnum yosunu. Bunlar kısıtlı kullanımları özel amaçlar için olabiliyor (mesela geçici köklendirme toprağı hazırlamada, havai daldırmada vesaire). Ama genel anlamda saksı topraklarında ciddi zararlı maddelerdir. Sıkıntı olur mu diyorsunuz. Felaket sıkıntı olur. Bakınız: Toprağın kökleri zehirlemesi, yakması

  11. Öykü, Samsun dedi ki:

    Bahçemizin toprağı günlerce kurumuyor. Sebebi ne olabilir? Çözümü var mıdır?
    ***
    Günlerce kurumaması çok iyi. Daha bahar bile başlamamışken iki günde kurursa yazın iki saatte kupkuru olacak demektir. Her iki saatte bir bahçe sulanır mı?

  12. Merve, İstanbul dedi ki:

    Gartengold marka toprak alıp saksı ve toprak değişimi yaptım. Değişimden sonra toprak bir türlü kurumuyor. Normal midir acaba? Toprak değişim yapmadan önce böyle bir problem yoktu. Toprak kurumadan su vermeli miyim?
    ***
    Bu marka hakkında bilgim yok ama torf diye satılan toprakların çoğu bahçe-balkon saksıları içindir. Bunlar ayrıca fazlaca besleyici özellikli olurlar. Dolayısıyla gübreli/besleyici özellikli olan bahçe-balkon saksılarına özel torfların salon bitkilerinin köklerini çürütme vakaları yaygındır. Ayrıca salonlarda 3 ay gibi hiç kurumazlar. Toprakta ciddi bir kuruma olmadan önce sulamayacaksınız.

  13. Resul Gürbüz dedi ki:

    Marka torf toprak ile saksılarımı değistirdim saksı tabanına orta büyüklükte çakıl taşları koydum 1 hafta oldu toprak kuruluyor bunun çakıl taşları ile alakası varmıdır? Drenaj yapması için koymuştum tabanından almalı mıyım?
    ***
    Bir haftada kurumaması gecikme değil. Esas problem eğer saksının dibi delikli değilse budur.

  14. Merve, Manisa dedi ki:

    Saksı çiçeklerimin toprağı 2 haftadır su vermiyor olmama rağmen kurumuyor ve çok fazla minik sinikler var. Ama yapraklar sağlıklı görünüyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Toprağı eşeleyip kabartın. Tamamen kupkuru olana kadar hiç sulamayın.

  15. Çiçek D. -Erzurum dedi ki:

    Yağmurun ıslattığı kırdan alınmış köstebek toprağı önce dışarıda sonra da camlı verandada on gündür kurumadı. Toprağın tümü 2kg kadar ve naylon poşet de açık.
    ***
    Çabuk kurumaması başka mesele ama esas problem arazi topraklarını kullanmak tehlikelidir. Şurada açıklamalar var: Arazi toprakları saksılarda kullanımı

  16. Nur, Ankara dedi ki:

    Merhaba benim 600m2 kadar bahçem var. 40 tane kadar leylandi, 6 ladin, 15 meyve ağacı diktim. yarısı tutmadı. Kalan kısmı da çim yaptım. 4 büyük kamyon toprak serdik gübreledik yine olmadı. Ağaçları haftalık çimi herhangi suladim fakat toprağın altına su geçmiyor. iki kez bel ve çapada yapıldı. Ne yapabilirim?
    ***
    Suyu hiç geçirmeyen toprak aynı zamanda kolay kurumayan topraktır. En üst yüzey çabuk kurusa bile birkaç santim derini fazlaca ıslaktır. Bu durumda ağaçları haftada bir sulamak yanlış. Gübreleme ise ağaçların uzağından yapılır. Tam dipleri gübrelenmez. Mesela gövde çapı 3cm veya 4cm olan genç bir fidanın dibinden 50cm uzağından toprağa gübre uygulamak gerekir. Gövde ne kadar kalınsa mesafe o kadar uzak olacak. Fidan dikerken, eskiden beri adettendir ki fidanı çukura yerleştirdikten sonra çukura ponza taşı ile karışık toprak doldurulur. Fidanın kökleri çıplak ise köklerin aralarına ponza taşı serpilir. Sonra yine ponza taşı ile karışık toprak ile çukur doldurulur ve ayak ile bastırılır. Sonra da bol bol can suyu verilir. İşte bu konularda hatalarınız varsa fidanların yarısının kurumasının sebebi o hatalardır. Yani fidanın yanlış dikimi, yanlış/zararlı gübreleme ve sürekli gereksiz sulamalar yapmak..
    Toprağı süzek hale getirmek için mümkün mertebe derinden belleyip bol bol ponza taşı dökmek ve sonra çapalayarak ponza taşının toprakla iyice karışmasını sağlamak gerekiyor. Bu durumda tarif ettiğiniz gibi suyu hiç geçirmeyen bir yerde metrekare başına 1 kova ponza taşı gerekir. Dere kumu ve saman karışımı da olur ama ponza taşı en güvenlisidir.

  17. Fatma, Aydın dedi ki:

    kaktüslerimin toprağı yenilemek istedim, arazi toprağı ve torfu eşit ölçüde karıştırdım aynı oranda da pomza tozu(0-3 mm) ekledim.fakat toprak aradan 24 saat geçmesine rağmen dokununca elimi ıslatıyor suyu fena tutuyor, nerede hata yaptım bilmiyorum.
    ***
    Torf muhtemelen hindistan cevizi torfudur. Bunlar suyu ve tuzları inatla tutar ve bitkileri çürüterek öldürür. Ayrıca toz ponza çok yanlış. Normal ponza taşı kullanın. Ortalama fındık taneleri kadar.

  18. Ayşenur dedi ki:

    Merhabalar, hazır satılan torf toprağı uygun değil ise bu toprağı nereden temin edeceğiz ya da alacağımız toprağın uygun olduğunu nereden anlayacağız?
    ***
    Zamanla deneye deneye topraklar hakkında tecrübeniz artacaktır. Şu sayfayı da okuyun: https://azbitki.com/salon-bitkilerine-torf-toprak

  19. Gülsen, İstanbul dedi ki:

    Seramik saksı altı delik saksıda yetişen bazı bitkilerim var. Fakat üst kuruyor altta doğru çok ıslak ve sineklenme başladı. Ne yapmam gerekir? Bir saksımı boşalttım az önce çamura yaklaşma şeklinde ıslaktı. Sinekler vardı. Zaten yapraklar elimde kalıyordu. Yeni başlamıştım bitki bakımını beceremiyosun diyor çevremdekiler. Ama anlatamıyorum dibi ıslak kalıyor diye.
    ***
    Kurumuyorsa on ay bile geçse sulamayacaksınız. Bitkiler çok fazla havadar ortam ister. Sık sık esinti ister. Işık şiddeti de son derece güçlü olmak zorunda. Sizin başarısızlığınız belki de bitkileri hava akımlarından ve ışıktan mahrum etmeniz yüzündendir. Hindistancevizi torfu yani cocopeat asla kurumaz. Kendiliğinde kimyasal farklılaşmalara, zehirlenmelere de sebep olabiliyor. Sonuçta bitkiler çürüyüp gidiyor. Seramik saksı, dibinde delik olsa bile kullanmayın. Çünkü hem benim hem başkalarının denemelerinde seramik saksılarda bitkilerin hiç de iyi gelişmediğini gördük. Plastik saksı kullanın. Seramik saksıları ise saksılık olarak kullanın. Yani çirkin plastik saksıdaki bitkiyi, o saksısıyla beraber içine koyacaksınız. Böylece çirkin plastik saksı görünmez. Toprağa gelince şu sayfadaki bilgilere göre gerekenleri yapmalısınız: https://azbitki.com/salon-bitkilerine-torf-toprak

  20. Şule, Konya dedi ki:

    Seradan toprak aldım lakin içinde vermukülit ağırlıklı adam öve öve bi kaldi. evde açtım sıkınca su çıkıyor kahverengi bir sekilde. basaltip gecirkenli bir bez gibi posete koydum kurumasi için. bu topragi kullanabilir miyim?
    ***
    Perlitli ya da vermikülitli karışımları küçük saksılarda, en fazla bir yıllığına kullanmanız daha iyi olur.

  21. Nursel, Kocaeli dedi ki:

    Ben …. marka toprak kullaniyorum. camur olmayan ozel bir toprak. fiyat olarakta farkli. bir senedir evimde cicek buyutuyorum ve bu toprakla guzel ve memnunum. ama bir ay olacak suladigim bitkilerim topragi hala kurumadi. cok endiseleniyorum kimisi ayni zamanda suladiklarim kurudu kimisi hala kurumadi. daha endiselenmeli miyim karistirarak havalandirdim icine ponzai tasida koydum.
    ***
    Mevsim şartlarına göre 3 aya kadar hiç kurumayabilirler. Böyle olunca sulamamalısınız. Toprağın tuzluluk problemi yoksa genelde zarar vermiyor. Endişeleneceğiniz bir şey yok. Ponza taşı da karıştırmışsınız zaten. Bu durumda genelde sorun olmaz.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.