Leonardit

Tarımda toprak düzenleyici olarak kullanılan leonardit linyit kömürü türevlerinden organik bir maddedir. Toprağın karbon oranını arttırır, humuslu özellik kazandırır. Humus fakiri toprakların verimliliğinin arttırılmasında ve kıraç toprakların ıslah edilmesinde faydası büyüktür. Kesinlikle gübre özelliği taşımaz. Sadece toprak düzenleyicisidir.

Leonardit kırpıntıları

Leonardit çeşitli şekillerde satılıyor. Katı olarak kitleler veya kırpıntılar halinde, toz halinde, tozdan yapılmış ama pelet halde ve ayrıca suda çözülmüş olarak sıvı halde.. Resimde görülen kırpıntı halde leonardittir.

Oluşumu

Çoğunluğu bitkiler olmak üzere canlı kalıntılarından oluşmuştur. Linyit madenlerinin üst yüzeyleri leonardit kömürdür. Linyit kömürünün oksidasyonla değişimime uğramış halidir. Dünyada zengin leonardit kaynaklarına sahip ülkelerden biri de Türkiye’dir.

Leonardit kullanımı, başlıca faydası

Beyaz killi ve kıraç özellikli toprakların tarıma elverişli hale gelmesinde ve humus fakiri toprakların iyileşmesinde faydaları çok yüksektir. Kıraç toprakların başlıca özelliği fazla alkalinli (kireçli) ve tuzlu olmasıdır. Gübreler bu toprakta işe yaramaz. Ancak leonarditten sonra gübreler işe yarar. Toprak verimli hale gelir.

Leonarditin faydası nedir?

Toprağa humusluluk özelliği kazandırır. Aynı zamanda süzekliği arttırır. Humusun esası olan hümik asitin leonarditteki %90 civarındadır. Leonardit sayesinde toprağı bir yılda humuslu etmek mümkün. Faydalı mikroorganizmaların aktivitesini hızlandırır, arttırır. Bu sayede topraktaki ayrışması ve çürümesi gereken organik maddeler bitkilere faydalı hale gelir. Toprakta zamanla aktif humus (fülvik asit) zenginleşir ki bu daha faydalıdır. Humuslu toprakta fülvik asit daha önemlidir.

Bitkilerin topraktan ihtiyaç duydukları elementleri gerektiği gibi almasında en büyük yardımcı madde humustur. Doğal ve suni gübrelerin toprakta bitki köklerince alınmaları humusluluk sayesinde daha sağlıklı gerçekleşir. Ot bitmez kıraç topraklar cennet gibi verimli topraklara dönüşür. Mucize gibi bir şey.

Nasıl kullanacağız?

Toprağa direkt olarak karıştıracaksınız. Ağır killi topraklara ayrıca ponza taşı ve dere kumu da katmalısınız. Böylece yağışlar ve sulamalar sayesinde fazla kireç ile tuzlar eriyerek süzülüp derinlere kaçar, üst yüzeyin zararlılığı gider.

Kumlu kıraç topraklara ise tek başına etkili olmaz. Leonarditin yanısıra kırmızı killi toprak ve bol bol kompost çürüntüler ayrıca katmanız gerekir.

Orta derece killi topraklarda ponza taşı gerekmez. Leonardit fazlasıyla süzeklik kazandırır (kırpıntı haldekini tercih etmeniz lazım).

Oranlar

Toprakta yetiştirilecek bitkilerin kök yapılarına da bağlı olarak 20cm – 35cm arası derinlikte toprağa karıştırma oranları toprağın yapısına göre değişir. Mesela orta derece killi olan kırmızı toprağa 1/4 oranında karıştırın. Ağrı killi topraklarda ponza taşı ile beraber kırpıntı leonardit daha fazla olmalıdır. Oranlamalar basit bir iş değil. Toprak düzenleyicilerden iyi anlayan birinin yardımını almalısınız. Toprağın yapısı nasılsa ona göre kompost çürüntüler, kırmızı killi toprak, ponza taşı ve kum gibi gereken maddelerle birlikte leonardit oranı değişir. Toprak killi ise ne cins killi, kıraç ise kıraç özelliği nasıl.. Farklı toprakların ayrı ayrı ayarlamalara ihtiyaçları var.

Saksılarda, salon / ofis süs bitkilerinde leonardit kullanılması

Kesinlikle kullanmayın. Şu sayfaya bakın: Salon bitkilerine sağlıklı torf toprak hazırlamak. Ama özellikle şu durumlarda iyi olabilir: Antoryum, aşk merdiveni, afrika menekşesi, ruj çiçeği, mum çiçeği, gardenya gibi hem humuslu hem çok fazla havadar toprak isteyen bitkiler için özel toprağa 1/5 oranında kırpıntı leonardit karıştırın. Ayrıca dış mekan sakslıarında gerçek toprak (arazi toprağı) kullanıyorsanız süzekliği ve humusluluğu arttırmak için 1/4 oranında leonardit katmak çok iyi olur.

Sıvı leonardit

Tek eksiği humus olan sağlıklı, düzenli topraklara uygundur. Fazla kumlu topraklarda işe yaramasını beklemeyin. Önce kompost çürüntüler ve besleyici killi toprakla düzeltmeli, sıvı leonardit sonra vermelisiniz. Zaten hem humuslu hem verimli topraklarda hiç gerekmez. Hatta toprağın düzeni zarar görür.

Leonarditin ne gibi zararları olabilir?

Ponza taşı ve leonardit her ikisi de toprakları iyileştirmek için en güvenli maddelerdendir. Aşırıya kaçmadıkça toprağın dengelerini bozmazlar. Bilakis mükemmelleştirirler. Yapıları zamanla değişime uğramaz. Toprağı hiçbir şekilde bozmazlar. Unutmayalım ki her şeyin fazlası zararlıdır. Leonarditin asitli veya nötr topraklara aşırı kullanımında toprağın asitliliği fazla yükselir. Asitli toprak sevmeyen bitkilerde zehirlenmeler, çürümeler görülür. Sebep o bitkilerin aşırı asitlilik yüzünden ya demir zehirlenmesine maruz kalması ya da topraktan kalsiyum alamaz hale gelmeleridir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: |

'Leonardit' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Hilan, Samsun dedi ki:

    Toprak düzenleyici olarak zeolit de satılıyor. Aynı şey mi acaba?
    ***
    Kesinlikle aynı şey değil ve Samsun gibi illerimizde toprak düzenleyici olarak kullanılması yanlıştır. Belki Ege – Akdeniz bölgelerinde toprağa su tutucu özellik kazandırmak için kullanılabilir. Yine de tavsiye etmem.

  2. İsimsiz dedi ki:

    Gaziantep fıstığı için kırmızı toprakta 35-40 yaşındaki agaç başına kaç kg. leonardit kullanmam gerekiyor? Yeni ektiğim antep fıstığı şetiline ne kadar kullanmam gerekiyor acaba?
    ***
    Siz bunu en iyisi antep fıstığı yetiştiricilerine danışın. Toprağınızı analiz ettirerek neler yapmanız gerektiğine dair en faydalı bilgilere ulaşırsınız. Ben şu an için bilmiyorum ama muhtemelen leonardit hiç gerekmiyordur.

  3. Muhammed, Konya dedi ki:

    Toprak bellenmeden önce leonardit ve kükürdü karıştırıp serpsem sonra bellesem zararı olur mu? Toprak kireçli beyaz toprak.
    ***
    Beyaz topraklara gübre gibi serpmeyle Leonardit hiçbir fayda sağlamaz. Toprağa çuval çuval karıştırıp harmanlamak lazım. Mesela 1 metrekare alana en azından çeyrek çuval leonardit anca fayda sağlar.

  4. Ayse, Trabzon dedi ki:

    Kati halde leonardit alıp saksı toprağına karıştırsam olur mu? Sıvı halde olanı alıp saksıların sulama suyuna mı azıcık eklesem?
    ***
    Leonardit aslında toprağı aşırı kireçli ya da kıraç ve organik maddelerce son derece fakir olan tarlalar içindir. Katısı da sıvısı da aynı şekilde.. Sadece toprak düzenleyicisidir. Gübre yerine de asla geçmez. Saksı bitkilerinde hiçbir şekilde işe yaramazlar. Boşa masraf. Her yıl ilkbaharda A101 ve Bim gibi marketlerde satılan poşet topraklar saksı bitkileri için en iyisidir ve kesinlikle başka bir şey gerektirmezler. Trabzon’da tarım yapılmayan doğal ormanlık yerlerin üst yüzey toprağı bu topraklardan bile daha iyidir. Siz çakal internet satıcılarına sorarsanız leonarditi süper gübre gibi tavsiye edeceklerdir. İnanmayın. Trabzonun suyu da toprağı da çok iyidir. Hiçbir asitlilik takviyesi gerektirmezler.

  5. Meral, Kocaeli dedi ki:

    Bahçemizin küçük bir kısmına domates biber fidesi ektik. Toprak klasik bahçe toprağı fakat pek verimli ve derin değil. Biraz kazınca alttan inşaat artıkları çıkabiliyor. Fide aralarına leonardit atsam verimi artırır mı? Çit yaptığımız ligustrumların diplerine atabilir miyiz? Bahçede saksıda antoryum, benjamin ve şeflera da var. Onlara gerekir mi?
    ***
    Hayır hiçbir şekilde gerekmiyor ve hiçbir şekilde hiçbir iyi etkisi olmayacaktır. Leonardit ancak toprağı kıraç olan tarlalarda toprak düzenleyicisi olarak kullanılması gereken bir maddedir. Bir de ağır killi toprakların balçıklaşmasını, macunlaşmasını önlemede işe yarayabilir. Bu her iki kullanımda da bir hayli fazla miktar leonardit toprağa karıştırmak şart. Gübre gibi az miktar serpmek işe yaramaz. Başka bir kullanımı: Toz olmayan, taneler halinde olan leonardit saksı bitkilerinde ponza taşı gibi ve dere kumu gibi toprağın süzekliği arttırma amacıyla kullanılabilir.

  6. Ece, Denizli dedi ki:

    Ormandan toprak alma imkanım oldu ama sizin anlattığınız gibi siyah değil. Yaşlı çam ağaçlarının diplerinden alınan çürümüş ya da çürümemiş çam yapraklarından oluşan bir toprak,buna funda toprağı denebilir mi bilemiyorum. Bahçe toprağı da var elimde bir miktar, kırmızı, içlerinde ince taşları olan bir toprak. Bunlara leonardit eklesem ve 1 yıl bekletsem humuslu toprağa dönüşür mü? Leonardit sayesinde toprağı bir yılda humuslu etmek mümkün cümlenizi okuyunca böyle düşündüm. Bunları nasıl kullanabilirim? Ayrıca, beyaz ve kırmızı pomza taşım da var. Leonardit gerekli mi bu durumda? Torf da almıştım iç mekanlar için ama zeolitli torf. Pek çok çiçeğim var. Tüm çiçeklerim için önerdiğiniz toprak karışımına bakıyorum ama elimdeki bahsettiğim topraklar konusunda önerileriniz olur mu?
    ***
    Orman toprakları genelde güçsüzdür. En iyisi orman kenarlarındaki bazı yerlerde her tür bitkinin yoğun bir şekilde iç içe geliştikleri yerlerdeki üst yüzey topraktır. Leonardit sadece kıraç tarla topraklarında kullanılabilecek bir toprak düzenleyicisidir. Saksıda humuslu toprak elde etmeyle hiç uğraşmayın. Elinizdeki her türlü toprağı ve ponza taşı hariç diğer leonardit vesaire malzemeleri birbirleriyle karıştırın. Sonra dere kumu ile karıştırın. Öyle ki karışımın %25’ini dere kumu oluştursun. Bu şekilde dış mekan (bahçe-balkon) bitkileri için en iyi toprak karışımını oluşturmuş olursunuz. Sonra bu karışıma bir miktar ponza taşı katarak iç mekan bitkileriniz için kullanabilirsiniz. Hiçbir sıkıntı olmayacaktır. Dere kumu her şeyi iyileştiren çok iyi bir kumdur. Doğadan veya inşaat yerlerinden alırsanız önce iyice yıkayıp kurutun. Sonra eleyerek çok küçük tanelerinden arındırın. Bunları yapamayacaksanız akvaryumcularda hazır temiz halde satılıyor.

  7. Ezgi, Eskişehir dedi ki:

    Vermikülit yerine leonardit almışım. 1/5 oranında ekledim. sizce bitkilerim zarar görür mü?
    ***
    Eğer toz değil taneler halinde ise çok iyi. İyi ki böyle bir hata yapmışsınız. Vermikülit hiç kullanılmaması gereken bir şey. Sorunuzu kısalttım. Burada konu sadece leonardit. Bitkilerinizdeki problem kullandığınız solucan gübresinden kaynaklanıyor. Her kim salon bitkilerinde kullanırsa bitkiler derhal çürüyüp ölüyor. Siz bir de kış ortasında hiç yapılmaması gereken şeyler yapmışsınız. Toprak değiştirme işlerini sadece mayıs haziran aylarında yapmalısınız. Kış ortasında yaparsanız bedelini çok kötü ödersiniz.

  8. Murat G. -Ordu dedi ki:

    On dönüm bir bahçede fındık var. Altı taş, toprak yapısı kumlu. Diğer komşularım hiç fındık alamıyor dalda bırakıyorlar. Ben bu yıl bir kısmına ormandan yapraklı çalı döşedim. Üzerine de fındık kasmuğu artığı doldurup bekliyorum. Eğer tutmazsa on kamyon toprak getireyim diyorum. Şimdi bu leonardit ilavesi ile o toprağı hangi miktarda karıştırsam bir faydası olur? Yani bir kamyona ne kadar acaba? Diğer yerlerdeki ocaklar üçer beşer yıldan yıla kayboluyor. Onların dibine de karıştırılsa faydalı olur mu?
    ***
    Anlattıklarınızdan toprak eksik diye sonuç çıkardım. Be sebeple toprak getirmeyi düşündüğünüzden bahsetmişsiniz. O halde problemler toprak azlığından kaynaklanıyor olsa gerek. Leonarditle ilgili bir durum yok. Toprağa leonardit karıştırmaya gelince sizin oralarda tam tersine fındıklar için toprağa gübre verir gibi zaman zaman tarım kireci katıyorlar. Siz diğer başarılı fındık yetiştiricilerine danışın. En iyisi bu olur. İnternet ortamından bilgi aramayın. Hayatında fındık ağacı görmemiş insanlar size yardımcı olabilir mi?

  9. Ferdi A. -Yalova dedi ki:

    Benim toprağım dolgu yapılmış ham bir toprak. Kıllı bir yapıya sahip. Leonardit atsam biraz gevşetir mi faydası olur mu sera içinde?
    ***
    Sera ise, ticari amaçla üretim yapacaksanız en iyisi o toprağın ne olduğunu iyice öğrenin. Analiz yaptırın. Böyle rastgele bilgilerle yola çıkarsanız zararlara uğramanız takdirde sıkıntılara düşersiniz. Her şeyi en başta en sağlam temellere oturtun. Toprağı gevşetmek için leonardit, ponza taşı, dere kumu maddeleri iyidir. Ama iş bunlarla kalmıyor. Toprağınızın kimyasal dengelerini bitkilerin sağlıklı gelişimi için elverişli hale getirilebilmeniz çok daha ciddi çalışmalar gerektirir.

  10. Özlem B. -Amasya dedi ki:

    Evde ve balkonda yetiştirmeye çalıştığım süs bitkilerim için, vermikülit, leonardit ve perlit alıp hepsini torfla karıştırıp saksı ve toprak değişimi yapmak istiyorum. Yanlış mı yaparım acaba, hepsini karıştırmamalı mıyım? Çiçeklere iyi bakayım derken bozar mıyım acaba?
    ***
    Evet hepsi mahvolur gider. Özellikle perlit ve vermikülitten uzak durun. Leonardit ise saksı topraklarında hiç gerekmez. Zerre kadar faydası yok ama zararı da hiç yok. Sadece paranızı boş yere harcamış olursunuz.

  11. Huriye Ş. -Ordu dedi ki:

    Benim sebze yetiştirdiğim bir bahçem var. Eşim internetten görmüş çok faydalı diye sıvı leonardit almış. Lahanalarımın üstüne suyla karıştırarak sıkmış. Ben bu lahanaları sadece yıkama ile bu kalıntı gider mi yemeğini yaparsam yerken zararı olur mu? Eşime sorsan leonardit hiçbir zararı yok diyor. Fide ektiğim saksıya suyla karıştırıp püskürtsem ektiğim ve çıkmış olan gidene zarar verir mi?
    ***
    Huriye Hanım leonardit gübre filan değil. Eşiniz kandırılmış. İnternette yalancılar çok. Leonardit toprağı beyaz ve kıraç olan yerlerde toprak iyileştiricisi bir maddedir. Mesela Ege bölgesinde bazı yerlerde görmüştüm. Toprak aynı kireç gibi bembeyaz. O beyazlık zaten kireçten ileri geliyor. Aşırı kireçli toprakların verimli olabilmesi için leonardit çok faydalı olur. Bir de sel vesaire etkilerle toprağın verimli kısmı gitmiş, sırf kırmızı balçık toprak kalmış olan yerlerde toprağın karbon oranını tekrar yükseltmek için, ama mutlaka toz ve ince kırpıntılar halinde olan leonardit kullanılır. Bakın bütün faydaları bu kadar. Bir metrekare alan için en az bir kova kuru leonardit toprağa karıştırmak gerekir. Bahçelere tarlalara eğer gerekli ise tonlarca alıp toprağa katacaksınız.
    Leonardit bildiğiniz linyit kömürünün ta kendisidir (çok az çeşit farkı var). Ayrıca leonardit son derece ucuzdur. Emin değilim ama linyit kömüründen bile ucuz olabilir. Yalanlarla gerçek değerinin bin misli fiyattan satanlar var.
    Sizin zaten verimli olan muhteşem topraklarınıza hiçbir şekilde kesinlikle faydası olmaz. Ama zararı da olmaz. Hem bilirsiniz sizin oralarda tam tersine toprağa kireç katarlar ki toprak fındıklara uygun hale gelsin. Öyle iyi verimli topraklara hiç leonardit fayda eder mi? Boşa gider.
    Yemeklere karışırsa sağlığa zararı yok. İçiniz rahat etsin. Ama eşinizin aldığı sıvı şeye başka şeyler karıştırılmışsa ve o maddeler zehirliyse onu bilmem.

  12. Elif, Kayseri dedi ki:

    Elimde fazlasıyla leonardit mevcut. Başka hiç bir toprak türüyle karıştırmadan sadece leonardit kullansam bitkilerimi kaybeder miyim?
    ***
    Hayır leonardit toprak yerine kullanılmaz.

  13. İsimsiz dedi ki:

    25kg lonardit aldım. Buradaki cevapları okuduğumda aldığına pişman oldum. Ne yapabilirim? Bilginize ihtiyacım var.
    ***
    Ne amaçla aldığınızı yazmamışsınız. Lütfen alış amacınızı ve niteliğini (toz mu, sıvı mı, kırpıntı veya taneli mi) yazın ona göre cevap veririm.

  14. Tahir, Milas dedi ki:

    Her saksı üzerine 3er kürek irili ufaklı yapıda leonardit ilave edip el yordamıyla karıştırdık. acaba yanlış mı yaptık?
    ***
    Leonardit karbon oranı fazla düşük topraklar için, toprak ile harmanlanır. Bu amaçla kullanımda toprak yüzeyine koyulacak bir şey değil. Ama eğer amacınız malçlama yapmaksa olabilir sakıncası yok.

  15. Musa, Silifke dedi ki:

    Ben burada yazarak çok birşey anlatamam. Acaba sizi telefonla arayıp bilgi edinme imkanım var mı? Sera için tonlarca leonardit lazım diye düşünüyorum.
    ***
    Telefonda görüşemem. İşitme problemlerinden dolayı telefondaki sesleri anlayamama problemim var. 2 dakikalık görüşme en az 2 saat alır ve buna vaktim yok. Size tavsiyem seracılıkla ilgili olarak bölgenizin ziraat ofisindeki insanlarla yüz yüze görüşerek bilgilenmelisiniz. Ordan şurdan derleme bilgilerle ticari işler yapılmaz. Toprak analizi vesaire birçok şeyi yaptırmanız lazım.

  16. Ebru Ö. -Kahramanmaraş dedi ki:

    Çiçeğimin toprağında leonardit karışımı var. Acaba zararı olur mu?
    ***
    Hayır leonardit hiçbir bitkiye zarar vermez. Kaktüslerden salon bitkilerine kadar, istisnası yok, tamamıyla güvenlidir.

  17. Ufuk, Sinop dedi ki:

    Sulamayınca kaya gibi sertleşen, bel işlemeyen, sulayınca macun gibi ele, küreğe yapışan. bu sene ilk çapası yapılan toprağım var. Bu sene ilk dikimden mi ne beni çok uğraştırdı. Seneye sonbaharda leonardit ve yanmış hayvan gübresi kullansam toprağı yumuşatır mı?
    ***
    Leonardite gerek yok. Sizin toprağınız için en iyi en uygun kesin çözüm dere kumu + saman karışımıdır. Önce toprağı derinden belleyin. Sonra metrekare başına 1 kova dere kumu ve 1 kova saman dökün. Sonra da iyice çapalayarak toprakla karışmalarını sağlayın. Bu işi seneye değil önümüzdeki sonbaharda yaparsanız daha iyi olur.

  18. Erol E. -Çankırı dedi ki:

    Benim ceviz bahçem var üstte biraz çakıllı toprak var altında jips var organik madde çok düşük ne yapmamı önerirsiniz
    ***
    Bilmiyorum ama ceviz ağaçları köklerini çok derinlere gönderir. Sağlıkları iyi ise bir şey gerekmez. Tamamen bakımsız ve felaket kötü toprağı olan yerlerde sorunsuz gelişmiş, kocaman ağaç olmuş olan ve iyi ürün veren çok örneklerini gördüm. Ancak yeni fidan ekerken bir şeyler yapmak gerebilir. Ticari amaçla yetiştiriyorsanız bölge ziraat ofislerine başvurup bilgi almanızı tavsiye ederim.

  19. Onur A. -Kahramanmaraş dedi ki:

    Salep yetiştiriciliğinde leonardit kullansak olur mu? Kumsal toprak kullanım alanı.
    ***
    Fazla kumlu topraklarda toz leonardit yağışların ve sulamaların etkisiyle sürekli en aşağılara su gibi akar gider. Kumlu topraklara bolca lifli bitkisel çürüntüler öncelikle önemli. Kumluluk aşırı ise hem bitkisel çürüntüler hem killi toprak karıştırmak lazım.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.