Mandevilla ve Dipladenia

Sarmaşık ve ince dallı zarif çalı biçimlerinde yetişen Mandevilla çeşitleri güzel çiçekli, sıcağa uyumlu, evlerde yetişebilen birkaç farklı türdür.

Özellikleri

Liana formunda, türüne göre sarmaşık veya tırmanıcı zarif çalı tarzında gelişen, güzel çiçekli türleri olan Mandevilla bitkileri Apocynaceae (Zakkumgiller) familyasındandır. Türlere ve türler arası hibritlere ayrı ayrı isim vermek yerine hepsine kısaca mandevilla denir. Türlerin çoğunun çiçekleri hafif hoş bir kokuya sahiptir.

Dipladenia ise eskiden Mandevilla benzeri çiçek açan Apocynaceae cinslerinden farklı farklı bitkilerin adı idi. Dipladenia günümüzde bilimsel bir terim olarak kullanılmaz. Söz konusu tüm türlerin resmî olmayan ortak adıdır. Her dipladenia mandevilla değildir ama her mandevilla bir dipladeniadır.

Mandevilla sanderi çiçekli dalları

Mandevilla sanderi

Mandevilla türleri ve habitat

Mandevilla türlerinin anavatanları ABD’nin güney batısından Brezilya’nın güneydoğusuna kadar geniş bir bölgedir. Doğal yaşam alanları ve evrim geçirerek uyum sağladıkları coğrafyalar her türünde farklı olabilir. Süs bitkisi olarak türetilen hibritler ve kültivarlar farklı şartlara daha iyi uyum sağlarlar.

Mandevilla splendens

Mandevilla splendens

Mandevilla splendens

Yaprakları iri, 20cm kadar uzun, dikdörtgen şekline benzer elips şeklinde, pütürlücedir. Çiçekleri pembe, orta-iç kısmı sarıdır. Fakat farklı renkli kültivarları da var. Yeni ince dalları sarmaşık gibi değneklere sarılıp 3m kadar uzar. Anavatanı Brezilya’nın güneydoğusunda Rio de Janeiro civarıdır.

Meksika yasemini, Mandevilla sanderi

Meksika yasemini adı ile alakasız olarak bu türün anavatanı Rio de Janeiro çevresindeki tepeliklerdir. 0C derece ve daha fazla soğuğa hiç dayanamaz. Yaprakları diğer türlere göre daha küçük, daha dar yapılı, neredeyse pürüzsüz, parklak olur.

Beyaz dipladenya, Mandevilla boliviensis

Ekvador, Peru, Bolivya civarının mandevillası.

Mandevilla laxa (Şili yasemini)

Subtropikal bir mandevilla türü. Kış soğuklarına -12C dereceye kadar dayanır. 6 metre uzayabiliyor. demetler halinde beyaz çiçek açar. Çiçekleri yoğun kokuludur.

Daha birçok doğal türleri ve insan yapımı mandevilla hibritleri, kültivarları var. Yüzlerce çeşit..

Mandevilla bakımı

Öğle civarı güneşinden korunması şartıyla yaz boyunca dışarda açık havada daha iyi gelişir. Akdeniz sahil kesimlerinde mandevilla bütün yıl dışarda bahçe / balkon bitkisi olarak yetiştirilebilir. Kışın bozulması önemli değil. İlkbaharda canlanır.

Sulama: Fazla su istemiyor. Köklerinin su depolayıcı özelliği var. Gerçi türüne göre su ihtiyacı değişir. Siz sadece gereksiz sulamalardan kaçının. Üst yüzeyde kaydadeğer bir kuruma olmadıkça sulamamalısınız.

Mandevilla için toprak: 1 ölçü humuslu doğal toprak + 3 ölçü torf toprak + 1  ölçü ponza taşı veya iri taneli dere kumu veya mangal kömürü kırpıntıları.

Besin verme: Eğer toprağı güçsüzse ilkbahardan sonbahara kadar ayda bir defa suyuna genel amaçlı veya çiçek amaçlı bitki besini karıştırın. Eğer besin değil gübre vermek istiyorsanız sadece şu şekilde yapmanızı tavsiye ederim: Saksı bitkilerine hayvan gübresi nasıl verilir?

Mandevillalarda yaprak sararma sorunu

Gerekmediği halde sulamak yaprakların sararıp bozulmalarına neden olur. Bitki bitleri iki şekilde yapraklara zarar verir: Birincisi yaprakların bozulup kuruması, sonunda bitkinin ölmesi.. İkinci zararları yapraklarda çeşitli hastalıkların aktif olması. Mandevilla yaprak sararmasının bir başka sebebi toprağının hiç besleyici özelliği kalmayışıdır. Endişe edilmemesi gereken durumlar ise, çok eski yapraklar sararır normaldir. Bunları gözünüzde büyütmeyin.

Budama

Evde ve devamlı bahçede yetiştirilen mandevillalar aynı türler olsalar da ayrı budama uygulanır.
1- Evde: Yaz sıcakları dinip gece ısı 12C dereceye ve altına düştüğünde hafif budayarak eve almalısınız (hafifçe derleme toplama budaması yapın). Şubat ortasında daha ciddi budayın (30cm’den daha fazla kısaltmayın), güneşli pencere önünde tutun. Baharda havalar ısınıp gece sıcaklık 10C dereceye düşmediği günler geldiğinde mandevillaları tekrar dışarı çıkarın.
2- Devamlı dışarda yetiştirilen mandevillaların budanması: Sonbahar serinleri artıp mandevillalarda soğuktan rahatsız olma başgösterdiğinde tüm dalları uçlarından kesin. Esas budama ise: Akdeniz sahillerinde şubat sonunda, diğer yerlerde kış sonunda uyanmadan önce ciddi bir budama yapın. Ana gövdeyi 30cm’den fazla kısaltmamalısınız.

Gelişim dönemi budamaları:

Çiçeksiz kalmış dallar çoğaldığında cansız gibi görünen dalları kesin. Yenileri çıkar tekrar çiçek açar. Düzenli, şık görnümlü, derli toplu tutmak için her zaman budayabilirsiniz bir sakıncası yok.

Evde mandevilla yetiştirme

Eğer evde mandevilla yetiştirecekseniz yeri yeterince esintili olmalı. Sabah veya akşam güneşini kesinlikle alabilmeli. Tam pencere önünde ise mayıstan ekim sonuna kadar tam öğle güneşini direkt almamalı. O vakitte güneşi tül ardından almalı. Evde mandevilla sulama ise toprak yarıdan fazla kurudukça.. ama ev fazlaca sıcak oluyorsa üst yüzey kurudukça sulayın.

Çoğaltılması

En güzel süs bitkilerinden biri olduğu halde çoğaltılması son derece kolay olduğu için mandevilla fiyatları gayet düşüktür, en ucuz süs bitkileri arasındadır.

Mandevillayı çelikle üretmek basit. En iyi zaman ilkbahar ortasıdır. Yazın da olabilir fakat fazla yüksek sıcakta köklenme mümkün olmayabilir. Yaz sonu / sonbahar başı da uygun bir zaman. Tepeden veya yan dallardan 10 – 15cm kadar dallar alın. Tepede iki yaprak kalsın diğerlerini yok edin. Direkt olarak toprağa dikin sulayın. Özel bir işlem yapmaya gerek yok. Kolayca köklenirler. En geç iki ayda köklenmesi tamamlanır. Bu sırada direkt güneşi fazla almamalı. Sabah erken vakitlerde sakıncası yok.

Dalları çok taze çok yeşil olmamak kaydıyla aynen » tepe çeliği sayfasındaki usule göre de yapabilirsiniz. Bunda mandevilla çeliklerinin köklenmesi daha tez zamanda olabilir.

Çelikler tuttuktan sonra tepeyi keserseniz daha fazla dallı olarak büyür (köklendirmeye başlamadan önce de tepe kesilebilir ama dalın en ucunda iki yaprak olabilmeli).

Tohumdan da çok kolay bir şekilde üretilebilir. Mandevilla tohumlarını önce 12 saat kadar hafif ılık suda bekletin. Sonra ekin. Üstlerini yarım santim kadar kapatın sulayın. Çimlenmeleri bir ayı buluyor acele etmeyin. Ayrıca tohumlar aylarca bekletilmeye gelmez. Ne kadar fazla bekletilirlerse çimlenme ihtimali o kadar düşer.

Zararlıları

Her türlü yaprak biti mandevillalara dadanabilir. Örümcek bitler gözle pek görünmez ama zararı büyük olur. Beyaz sineklerse bir defa ilaçlamayla yok edilemeyecek şekilde larvaları yapraklar içine işlemiştir. Derhal ilaçlamalısınız, bitler yok oluncaya kadar üç günde bir ilaçlamaya devam etmelisiniz. Mandevillalara dadanan bitki bitlerinin kendileri zarar verdikleri gibi mantar ve bakteri kaynaklı hastalıkların yaprakları çabucak mahvetmesine de sebep olurlar.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |

'Mandevilla ve Dipladenia' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ceren, Bursa dedi ki:

    Geçen yıl Mayıs ayında aldığım mandavilla çok güzel büyüdü. Ekime kadar hep çiçek açtı. Kışın birkaç kez incelen uçları budadım. Nisan ayında da gerçek toprak ve yüzeye yakın koyduğum yapay gübre dolu başka bir saksıya aldım. 10 Mayıstan beri de balkonda. Halen daha tomurcuk, çiçek yok. Soğuk giden havaları da değerlendirecek olursak normal midir? Geçen yıl bu zamanlara çiçek doluydu.
    ***
    Hiçbir canlılık yoksa ölmüş olabilir. Canlı ise ve gelişim gösteriyorsa çiçek tomurcukları vermemesi normaldir. çünkü geçen yıl aldığınızda önceden serada çiçeklendirilmiş olarak satışa çıkarılmışlardı. Sizin şartlarınızda anca kendine gelir. Bu arada yapay gübreyi toprak yüzeyine koymak çok tehlikeli.

  2. Hidayet Ş. -Kilis dedi ki:

    Mandevilla çiçeğimi mayıs başlarında aldım. Çiçeklerini ve tomurcuklarını döktü. Yaprakları kahverengileşip dökülüyor. Düzenli de suluyorum hiçbir yerinden yeni filiz vermiyor. Evdeydi bugün balkona aldım. Evim havalı aydınlık sadece güneşi almıyor. Kışın güneş girer evime. Ne yapmam lazım? Kışın da balkonda kalsa olur mu? Yoksa ölüyor mu?
    ***
    Aniden kapalı ev şartlarına girince hava akımlarından aniden yoksun kalmak ve güneşsiz kalmak kötü etkilemiş. Muhtemelen toprağında da ani değişim yüzünden kökleri zehirleyecek kimyasal değişim olmuştur. Dışarıda bekletin. Köklerde ve dip kısımda çürüme olmamışsa yakında filizlenir.

  3. Aysun, Mersin dedi ki:

    Mandevillam ana gövdedeki bütün yapraklarını hızlı bir şekilde döktü. Dallarda birçok sürgünü vardı. Onlar da uçtan kuruyor. Herhangi bir böcek belirtisi görmüyorum. Ana gövdeden yeni sürgünler de veriyor. Ne yapmam gerekiyor? Budama hiç yapmadım. Hangi bitkiyi budasam öldürdüm. Bunda da beceremem diye korkuyorum. Budamadigim için olabilir mi acaba?
    ***
    Hayır onunla ilgisi yok. Toprağın kimyasal özelliğinin zamanla değişmesi yüzünden ya da önceden verdiğiniz gübre veya bitki besini kalıntıları yüzünden havalar soğuyunca o topraktaki kökler çok kötü etkilenir. Köklerin hassas yerleri kısmen veya tamamen yanar ve çürür. Sonuçta dallarda, yapraklarda problemeler başlar. Esas sebep bunlardır ama tek başına değil: Sizin yanlış sulama tarzınız bu zararları doğurur. Lütfen bundan sonra saksı bitkilerinizi sulamayı şuradaki bilgilere göre yapın: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  4. Begonvilliev dedi ki:

    Bugün 120cm boyunda oldukça sağlıklı görünen bir mandevilla aldım. Şimdilik güneyi açık garaja koydum. Yarın kalıcı yerine koyacağım. Saksısı bitkiye göre oldukça küçük. Saksı değişimi yapmalı mıyım? Yoksa yeni yerine biraz alışmasını mı beklemeliyim? Daha şimdiden kavurucu yaz sıcaklarını düşünüyorum (Antalya). Verandada sadece sabah güneşi gören bir bölüm var. Uygun mu? Ya da sadece akşam üzeri güneş gören bir yere mi koymalıyım?
    ***
    Büyük saksıya aktarmak için iki hafta kadar beklemesi iyi olur. Sabah güneşi de akşam güneşi de uygundur. Yazın hangi taraf daha az sıcak ise orada tutmalısınız.

  5. Gizem, Kıbrıs dedi ki:

    Ben çiçeğimi yaklaşık 1 ay kadar önce seradan aldım. Gayet sağlıklıydı. Gölge bir yere koymayı tercih ettik. Kıbrıs güneşine direk maruz kalmaması için. Fakat şu an solmuş durumda. Bazı yaprakları kahverengi bir renge döndü. Açan çiçekleri de solmuş durumda. Fakat yeşil yaprakları da mevcut. Ne yapılmasını önerirsiniz?
    ***
    Ben de Didim’deyim. İklim özellikleri neredeyse aynı gibi bir şey. Yani eminim ki buralarda kış güneşi Papua Yeni Gine’de olduğu kadar dimdik gelmiyor ve kış aylarında bitkilere zarar vermiyor. Ancak elbette koyu gölgede sıcak yerde kof ve sağlıksız gelişmiş olanlar aniden güneşe çıkarılsalar bunlara zayıf kış güneşi dahi olsa zarar verebilir o başka. Sizin bitkiniz belli ki serada yetiştirilmiş. Zaten güneş bitkisi. En azından filtreli güneş uygulanmıştır. Kışın direkt güneş hiçbir şekilde zarar vermez. Fakat esas hatanız güneşten mahrum etmek değil. Tarif ettiğiniz bozulmalar toprağın ani soğumaya maruz kaldığını gösteriyor. Kışın yeni alınan bitkiler eski yerine göre hafifçe serin yere alınsalar toprak soğur ve kimyasal etkisi farklılaşıp kökleri yakar, çürütür. Bitkiniz bir aydan beri tamamen ölmedi ise kök çürümesi ilerlemiyor demektir. Sulamayı bırakın. Güneşte ısınacağı bir yere koyun. Bir süre sadece toprak kupkuru oldukça ama çok fazla su dökerek toprağı yıkarcasına sulayın. Zaten şimdi artık havalar ısınıyor. Bundan sonra kökler iyice aktifleşip yeniden gelişirler. Yaz sıcakları başladığında ise (sizin orada mayıs ortasından itibaren) sadece sabah güneşi veya akşam güneşi alacağı bir yerde tutmalısınız.

  6. Gül, Erzurum dedi ki:

    Mandavillanın bir dalı kırıldı. Suya koydum. Nasıl dikmeliyim? Köklenmesi için ne yapabilirim?
    ***
    Yapraklarının çoğunu makasla diplerinden keserek giderin. Tepede iki üç yaprak kalması yeter. Köklenmesi çok kolay ama toprak biraz zor. Çünkü çürümeden köklenebilmesi tamamen gübresiz torf toprak kullanmanıza bağlı. Hazırlayana kadar dalı suda bekletin. Torf toprak bugünlerde A101 marketlerde satılıyor. Minicik bir saksıya sığacak miktarını bir kap içinde bir gün suda bekletin. Sonra suyunu süzün. Tekrar su ile yıkarcasına karıştırıp yine süzün. Tozundan çamurundan gübresinden vesaire fazlalıklarından arınır. Ve böylece güvenli bir köklendirme toprağı olur. Biraz kuruduktan sonra mini saksıya doldurun. Dalı dikin ve sulayın. Güneşli pencere önünde tutun. 6 haftada yeterince köklenir. Sonra köklerini toprağından hiç ayırmadan çıkarıp esas saksısına dikin.

  7. Gülsen, İstanbul dedi ki:

    Benim mandavilla çiçeğim cam balkona duruyor. Yaklaşık bir yıl oldu. Dört aydır hep çiçek açıyor. Çok sağlıklı görünüyor ama her yeri beyaz pamukçuk dolu peçeteyle alayım dedim o beyaz pamukçuklar resmen renk değiştiriyor. Peçeteyle alınca hafif turuncu renk oluyor. Duvara sabitlediğim çubuğu sarmıştı. Çubuk yapış yapış olmuş. Pamukçuk sarmış. Çubuğu saran üst kısmını 70-80cm kestim. Şimdi bahçeye indirip yıkayacağım. Çok çiçeği var. Aradaki bazı dallar kurumuş, sanki suyu çekilmiş. Herhalde beyaz pamukçuklar zarar vermiş. Arap sabunlu suyla yıkasam olur mu?
    ***
    Hiçbir şey işe yaramaz. Kesin çözüm için aynen şurada yazdığım gibi ilaçlama yapmanız lazım: https://azbitki.com/bitler#etkili

  8. Betül, Tokat dedi ki:

    Bir hafta önce aldığım mandevillada yaprak sararması bulunuyor. Bazı gugumları açmadan dökülmeye başladı. Çiçeklerin dal kısımlarında yer yer kahverengi lekeler var. Çok fazla sulamadım. Salonda perde arkasından güneş görüyor. Güney cephe. Saksı değişimi de yapmadım. Sorun ne olabilir? Kapalı balkonum var, yine aynı cephede. Oraya alsam nasıl olur?
    ***
    Sorun her zamanki gibi: Serada yetişmiş bir bitkinin sürekli sıcak toprağa alışıkken soğuk veya serin aylarda daha serin bir yere yerinin değişmesi yüzünden toprak soğuması ve köklerinin topraktaki ani kimyasal değişklik yüzünden zarar görmesi. Genelde yanıp çürürler. Yapraklardaki bozulmalar da o yüzden olur. Islaklık varsa çürüme hızlanarak devam edecektir. Besleyiciliği iyi olan topraklarda bu problem hep olur. Sıcak sera ve güneşten sonra siz güneşten koruyorsunuz. Perde arkasından güneş görmesi imkansız. Tül olsa sadece güneşi filtreler. Bırakın güneşi direkt alsın. Güneş ışınları bitkiyi de toprağı da ısıtsın. Haziran sonuna kadar toprağı kupkuru olmadıkça sulamayın. Kök çürümesi fazla ilerlemezse havalar ısındıkça yavaş yavaş canlanmaya başlar. Sıcak saatlerde pencereyi açın. Ilık hava akımlarından etkilenirse canlanması daha hızlı olur.

  9. Betül, Tokat dedi ki:

    Tekrar merhaba. Bugün saksı değişimi yaptım. Gerçekten içindeki toprak berbat haldeymiş, küçük keseler halinde beyaz, tuz gibi şeylerle doluydu. Tam kapanma olduğu için ponza taşı ya da kum temin edemedim ama torf topraktan oluşan bir saksıya aldım. Öğlenden sonra açık pencereden direk güneş ışığı alabileceği bir yere koydum. Köklerinin iyice kılcal olanları diğer topraktan ayırt etmeye çalışırken biraz kırıldı ama temel köklerde problem yok. 10 dk kadar sirkeli suda beklettim kökleri de, dezenfekte olması için. Ayrıca can suyu vermedim. Hafif nemli bir topraktı. Bir hafta kadar su vermeyeceğim. Umarım kendini toparlar. Çiçek ve gugum dökülmesi, kararması had safhaya ulaşmıştı. Yanlış bir şey yapmadığımı umut ediyorum ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. …
    ***
    Ama ben bunları yapın diye tavsiyede bulunmamıştım. Gerçi şimdi söylediğinize göre bozulması felaket ilerlemiş. O halde o topraktan kurtarmak gerekli idi. Köklerine fazla zarar vermişsiniz. Sirkeli su ise yanlış. Dezenfekte fikri yanlış. Toprağın kimyasal bozukluğu karşısında sadece temiz su ile yıkamak lazım. Sonrasında ise 6-8 hafta gibi geçici olarak köklendirme toprağında tutmak gerekir. Neyse şimdi bekleyip göreceksiniz. İnşallah her şey yolunda gider. Diğer bitkilerinize gelince: Sıcak eve alışık bitkileri dışarısının havası ve içerisinin havası özellikle gece ısısı aynı olmadan önce dışarı çıkarmak çok ciddi risk taşıyor.

  10. Zübeyde A. -İstanbul dedi ki:

    Bir aydır bende olan çiçeğin hafif alt yaprakları sararıp dökülmüştü. Çok sulamadan olduğunu öğrendim. Yine dışarıdaydı. İki hafta öncede biraz daha güneş gören bir yere çıkardım. Direkt öğle güneşi almıyor. Bu kez de tomurcuklar açmadan sararıp kuruyorlar ve dökülüyorlar. Neden acaba?
    ***
    Bir ay önce almışsınız ve hep dışarıda tutmuşsunuz. Bir ay öncesinin hava şartları sera ortamına göre çok fazla soğuktu. Bu sebeple bitki ciddi bir şok yaşamış. Normalde böyle ani ısı değişiminde çok kötü olurlar ve genelde köklerden çürüyüp ölürler. Siz bu kadarıyla atlattığınız için şanslısınız. Eskiye ait tomurcukları yok sayın. Şimdi önemli olan şey size geldikten sonra yeni dallar uzatmasıdır. Yakında yeni dallar uzatıp yeni tomurcuklar verecektir.

  11. Sevilay, Ankara dedi ki:

    Bahçemiz için mandevilla almayı düşünüyorum. Saksıda veranda da mı yetişmeli yoksa toprağa mı ekmeli miyim? Verandamızın üstü kapalı. Sadece sabah güneşi alıyor.
    ***
    Sabah güneşi yeterli. Veranda uygundur. Bahçeye dikerseniz kışın soğuktan donup ölür. Saksıda olması lazım ki kışın uygun bir yere korumaya alasınız.

  12. Ayşe, İzmir dedi ki:

    Geçen sene baharda bir beyaz bir bordo iki tane mandevilla aldım. Bütün yaz hatta soğuklar gelene kadar çiçekli kaldılar. Boyları da baya uzadı. Kışın içeri almakta geç kaldım. Uzayan dalları soğuktan zarar gördü. Ben de budadım. Bu ay başı toprağını değiştirdim. Büyümeye ve yeni yapraklar çıkmaya başladı. Ama istediğim ve bekledim canlılıkta değil gelişmesi. Toprağını değiştirirken köklerinde çok sayıda yumru gördüm. İlk aldığımda saksı degiştirirken bunlar yoktu. Bir yerde eğer saksıda duruyorsa çiçeğin yapmış olduğu bu yumruların temizlenmesi gerektiğini söylüyordu. çiçeğin rahatlaması ve gelişmesi yönünden önemli olduğunu belirtiyordu. Bu doğru mu?
    ***
    Mandevilla yumrulu bitki değildir. O gördükleriniz su, besin ve enerji deposu haline gelmiş köklerdir. Bu tarz depolamayı kurdele çiçeği ve güngüzeli bitkileri de yapıyor. Onları yok etmek bitkiye hiçbir şey kazandırmaz. Ama aşırı çoklukta oldukları zaman azaltmanın da bir sakıncası yok. Depo köklerin bitki için önemi ve faydası en çok kış dinlenme sürecinde olur. Kışı atlattıktan sonra eğer toprak değiştirecekseniz bir kısımı azaltırsınız. Geçen bahara göre bu yıl geri kalmış olması gayet normal. Çünkü geçen yıl serada erkenden güçlendirilmiştir. Yani problem yok. Gelecek yıl için şöyle yapın: Kış başı tüm dallarını kesin. Dipte 30cm kadar kalsın. Sonra oldukça serin ve karanlıkça bir yerde kış dinlenmesine sokun. Kış boyunca toprak kupkuru olsa bile sadece 30-40 günde bir defa sulayın. Mart sonunda içeriye güneşli bir pencere önüne alın. Canlanıp yapraklanmaya başlar. Hıdrelleze kadar içeride bakımını yapın. Sonra dışarıya açık havaya çıkarın. Hıdrellez ölçüsünü İzmir için dedim. Esas ölçü ilkbaharda gece en düşük ısı 16C derecenin hiç altına düşmeyen günlerin geldiği zaman dışarı çıkarmaktır. Her yıl toprak değiştirmek hiç iyi değil. İki yılda bir defa ilkbaharda, yumruları biraz azaltarak, gübrelemeyi de aynen şu sayfadaki gibi yapmanız çok iyi olur: Saksı bitkilerine hayvan gübresi nasıl verilir?

  13. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Mandevilların soğuğa dayanımı nasıl? Yıl boyu dışarıda yetiştirebilir miyim?
    ***
    Orada olur. Kışın biraz bozulacak ama bu bir problem değil.

  14. Ayşe T. -Antalya dedi ki:

    Fide halinde mandevilla aldım. Yaklaşık 2 ay oluyor. Büyüdü ve 3 çiçek açtı. Yaklaşık 1 hafta sonra çiçekler döküldü. Şimdi yeni çiçekler gelmiyor. Ne yapmalıyım? Doğu balkonunda filtreli güneş görüyor.
    ***
    Yeni dallanmalar yapar ve tekrar çiçek açar merak etmeyin. Sadece iki ayda büyümüş ve çiçek bile açmış. Bunlar uzun ömürlü bitkilerdir. Mevsimlik türler gibi birden bire sürekli bol bol çiçek açmazlar. Mevsimlikler çiçek aça aça tükenir ve ölür. Genelde böyle. Mandevilla güçlendikçe, dallandıkça çiçek verimi de derece derece artacaktır.

  15. Evrim, Ankara dedi ki:

    Sarmaşık cinsinden benim mandevilla çiçeğim 2. yılında geçen kış salonda idi. Bu sonbaharda depoya koysam ilkbaharda çıkarsam ölür mü? Depo genellikle karanlık ama ara ara ışık açılıyor.
    ***
    Depo soğuk olması lazım. Yoksa çürüme olur. Ayrıca depoya koymadan önce toprağı bir hayli kurumuş olmalıdır. İlkbahara kadar hiç sulamayacaksınız. Diğer bitkiler için uygun bir yer değil. Mandevilla gibi depo köklüler (güngüzeli ve kurdele çiçeği) ve soğanlılardan hangileri (ithal saksı zambakları ve amarillis) sıcak havada aktif ise onları da soğuk kış dinlenmesi için oraya koyabilirsiniz. Tekrar ediyorum bitkilerin aktifleşemeyeceği kadar soğuk bir yer olması şart.

  16. Özlem Ö. -Amasya dedi ki:

    Merhaba, önümüzdeki günlerde gece sıcaklıkları -3 civarı görünüyor. Açık balkonda iken, budama yaparak Ekim sonu kapalı balkona aldığım mandevillaları nasıl konumlandırabilirim? Salona mı almalıyım yoksa cam balkonda mı kalmalı? Üzerlerinde tomurcuklar var. Bir kısmını attı, bir kısmı duruyor.
    ***
    Kapalı balkonda dursun. Saksıdan iki üç misli büyük bir kutuya, alta biraz saman koyup saksıyı üstüne oturtun ve kutuya saksının kenarlarından bastırarak saman doldurun. Kutu içinde saksıdaki toprak yüzeyi de 10cm kadar saman altında kalsın. Böylece korunur. Kışın dalları kurusa bile ilkbaharda dipte güçlüce yeni dallar uzatır.

  17. Pembe, Ankara dedi ki:

    Mandavilla çiçeğinin yaprakları sararıp döküldü. Cam balkonda duruyor. İlkbaharda almıştım. Saksısını değiştirmek gerekir mi? Nasıl kurtarabilirim? Budama yapmam gerekir mi bu ayda?
    ***
    Eğer sararma yavaş yavaş olmuşsa ve dökülmeler de sarardıktan sonra yavaş yavaş olmuşsa soğuk yüzündendir ve normaldir. Ama hızlı bir bozulma olmuşsa kökler çürümüş ve bitkiniz ölmüş olabilir. Budama filan kurtarmaz. Toprak değiştirmeye gelince, hiç zamanı değil. Dalların sağlıklı olduğundan eminseniz kendi haline bırakın. İlkbaharda budayın. Ölmemişse ilkbaharda hızlıca yeni dallar uzatmaya başlar.

  18. Pelin, İstanbul dedi ki:

    Birkaç yıldır bahçede büyük saksıda çiçek açıyordu. Kışın çok soğuklarda içeriye alıyorum. Bu sene aniden yaprakları kurumaya başladı. Sadece yerini 10m değiştirdim. Dipten budasam baharda canlanır mı?
    ***
    Eğer bu birkaç yılda kökleri gerektiği gibi su depolama yumruları oluşturmuşsa ve tümden zehirlenip çürümemişlerse yeniden dallar uzatacaktır. Yine de tamamıyşa çürümüş olma ihtimali var. Şimdi evde değil dışarıda, dondurucu rüzgarları almayacağı şekilde ve yağmurlardan hiç ıslanmayacağı bir yerde nisana kadar hiç sulamadan kupkuru toprakta bekletin. Nisanda söküp köklerini kontrol edin. Bugünlerde çürüme olmamışsa nisanda kökler sapasağlam, depolayıcı köklerle beraber duruyor olur. Depolayıcı köklerin yarısından çoğunu kesip atın ve sağlıklı bir toprağa ekin. Güneşli yerde hızlıca yeniden dallar uzatır.

  19. Canan, İstanbul dedi ki:

    2 haftadır 80cm mandevilla aldım saksısını hemen değiştirme gibi bir hata yaptım. Tomurcuklarda ve yapraklarda kahverengileşme oldu. Yapraklar sararıyor. camla kapalı balkonda.
    ***
    Kökleri topraktan arındırıp yeniden ekince her tür bitki genellikle mahvolup gider. Saksı değiştirirken toprağı da tamamıyla değiştirme hatasını çok kişi yapıyor ve sonuç yüzde doksan dokuz bitkilerin ölmesi oluyor.

  20. İmrar, Didim dedi ki:

    Mandavilla baharda çok güzelken sonrasında kurudu. Sizde Didim’de olduğunuz için sormak istedim. Nedeni tuzlu sulama suyu mu. Bu iki bitkinin tuza duyarlılığı hakkında bilginiz var mı?
    ***
    Bizim sitede artezyen suyu kullanılıyor. Hiçbir sorun yok. Buralarda saksılı bitki alanlar yaz gelince bitkilerin kuruyup gittiğini görüyor. Çok yaygın bir problem. Sebep onları saksılayanların kullandığı toprak. Buranın çok şiddetli yaz sıcaklarında bitkileri zehirleyip öldürüyor. Sizin problem yüzde doksan dokuz ihtimalle budur. Ayrıca, marketlerde satılan torf topraklar son 2-3 yılda tamamıyla değişti. Şimdi artık rezalet bir şey. Arazi toprağı kullanmamız daha doğru olur. Arazi toprağına iri taneli dere kumu, biraz kestane gübresi ya da maki süprüntüsü karıştırıp kullanın.

  21. Seçil, Balıkesir dedi ki:

    Ben 6 ay önce aldım bitkimi. mandevilla yaprakları soldu ve toprağı kuru. değişik bir hal aldı. canlı dalları var. ölü kuruyan dalları ve biraz köklerini temizledim. şu an dinlendiriyorum. sonra ekmeyi düşünüyorum. bir yerde okudum dinlendirin diye çıkarıp bu fikir yanlış mıdır ne yapmam gerekir? fazla sulamadan oldu sanırım. balkonum açık balkon soğuk ve evde kaloriferli nerede yetiştirmeliyim bilemiyorum.
    **
    İki yılı aşmamışsa köklerinde depolayıcı yumrular oluşmaz. Bu durumda sökmenizin faydası değil zararı olur. Sıcağı ve güneşi seviyor. Kış boyu dinlenir. Sıcak ve havasız evlerde yaşar mı bilmiyorum. Sıcak, çok güneşli ve çok havadar yerleri seviyor.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.