Felisya mavi papatya

Mavi çiçek açan bir papatya türü olan felisyaların özellikleri, yetirştirilmesi ve bakımı hakkındadır.

Felisya adıyla bildiğimiz mavi papatya Asteraceae (Papatyagiller) familyasının Felicia amelloides türüdür. Anavatanı Güney Afrika’dır. Has türü ve bunun birkaç kültivarı bahçe süs bitkisi olarak kullanılır.

Felisya

Felisya çiçeği

Özellikleri

Küçük çalı tipi bitkilerdendir. Felisya fidelerini ilk aldığınızda belki küçüktürler ama zamanla ortalama 40cm büyürler. Hatta yer ve bakım şartlarına göre felisyaların boyu 1m’yi bulur. Fakat bazı kültivarları daima küçük yapılıdır.

Çiçekleri yapraksız saplar ucunda birer tane olarak açar. Düz gelişen, yanlara eğimli olan ve sarkıcı gelişen tipleri olduğu gibi çiçek renginde de ufak tefek farklılıklar gösteren felisya kültivarları var.

Kullanım

Felisyalar çiçeği için yetiştirilen açık hava (dış mekan) ve yaz dönemi süs bitkilerindendir. Bahçelerde, balkonlarda ve pencere dış önü saksılarında yetiştirilir. Özellikle yaz mevsiminin fazla sıcak geçmediği bölgelere uygundur.

Çiçek açma zamanı

Çiçeklenme zamanı türe ve kültivarlara göre değişir. Genelde yazın, bazen sonbahara doğru açarlar. Bazı felisya kültivarları hava şartları uygun olduğu sürece tüm yıl aralıksız çiçek açar. Uzun süreli çiçeklenme dönemi ve yüksek verim açısından kültivarları daha iyidir ama gerçek mavi renkte ve daha iri çiçekler açmada has türü daha güzeldir.

Kışa dayanıklılığı

Kış soğuklarına dayanıklılığı birkaç saati aşmaması ve kuzeyli rüzgarları sertçe almaması şartıyla en fazla -7C derecedir. Soğuğun süresine ve rüzgarın sertliğine göre bazen -2C dereceye bile dayanamayabilir. İstanbul’da ve kışın daha soğuk olmayan yerlerde çok basit bir koruma uygulayarak (mesela naylonla sararak) felisyalarınıza kışı sağ salim atlattırabilirsiniz. Koruma sadece don olayı olacağı günlerde yeter. Güney Ege kıyı kesimleri ve Akdeniz Bölgesi kıyı kesimlerinde felisyalar kış boyu çiçek açmaya devam ederler. Buralarda felisya daha ziyade serin ayların çiçekleri olarak uygundur.

Yetiştirme, bakım

Felisyalar müşkülpesent olmayan bitkilerdendir. Yani fazla özen istemezler. Fakat daha iyi verim almak ve daha gösterişli olmalarını sağlamak için aşağıdaki bilgileri dikkate almalısınız.

Yer seçimi

Felisya tam gün güneşli yerleri sevse de yaz mevsiminde şiddetli sıcaklar hüküm süren memleketlerde fidelerini sadece sabah güneşi gören doğu cephesine veya ağaç altlarına dikmelisiniz. Susuzluğa, kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Ama bunu hayatta kalmaları açısından düşünün. Güzelce çiçek açması için susuz bırakmamanız ve çok sıcak memleketlerde öğle cıvarı tepe güneşinden korumanız gerekiyor. Çok sıcak günlerde akşama doğru ve sabahleyin günde iki defa üstlerine su serperek serinletmek çok iyi olur.

Toprak ve gübreleme

Felisya her bahçenin toprağında yetişse de en iyi asitli topraklarda yetişir. Humuslu ve çürüntülü toprak hazırlamalısınız. Bahçe toprağına leonardit karıştırmak da iyi olur.

Sulama

Felisyaların susuzluğa çok iyi dayanıklıdır. Hatta kurak bahçe tasarımları için uygundur. Fakat susuz bırakmamak daha iyidir. Toprak adamakıllı kuruduğu zaman değil, sırılsıklam ıslaklığını yitirince (duruma göre bir iki gün geciktirerek) bolca su dökerek sulamalısınız. Sulama aralıklarını toprağın su kaybına göre ayarlayın. Yoksa tourcuklarının sakat gelişimi veya kurumaları riski var. Kış boyunca ise hiç sulama istemez.

Budama

Yazları şiddetli sıcak olan yerlerde yazın yorgun ve rahatsız düşüp çiçek açmayı bırakan felisyaların dallarını biraz azaltın. Yaz sonuna doğru tekrar bir budama yaparak boyunu daha da kısaltın ve dalların sayısını da bir hayli azaltın. Bu sayede sonbaharda gür bir gelişim gösterir.

Çiçek açma döneminde ise solan çiçekleri hemen kesin. Böylece yeniden çiçek açması, en azından mevcut tomurcukların kurumamaları, gelişime devam edip çiçek açmaları mümkün olur.

Çoğaltma

Felisya fidesi üretimi tohumlarıyla ve körpe dal çeliği iledir. Tohumları ilkbaharda mümkün olduğunca erkenden ekmelisiniz.

Çelikle üretimine gelince:

İlkbahar başında yeni gelişen körpe tepe dallarını keserek direkt toprağa dikin ve sulayın. Ege-Akdeniz kıyı kesimlerinde ekim ayının sonunda da çelikleme yapabilirsiniz. Kış boyu büyürler. Böylece baharda erkenden bol bol çiçek açarlar. Eğer çelikle çoğaltmayı yaz aylarında yapacaksanız aynen » tepe çeliği sayfamdaki usulü uygulamalısınız.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Felisya mavi papatya' hakkında sorular, açıklamalar

  1. İsimsiz dedi ki:

    Bu çiçeği bu yıl edindim. Güzel küçük açık mavi çiçekleri var. Şu an boyu küçük ama şimdiden çiçeklenmeye başladı. Umarım yeterince gelişir ve çiçekler açar. Yalnız benim Ankara’da bunu dışarda bırakma gibi bir lüksüm yok. Kışı evde geçirecek. Bakalım evde nasıl bir tepki gösterecek…

  2. Simge, İstanbul dedi ki:

    Ben tohumdan yetiştireceğim. Tamamen yetişmesi ne kadar zamanı bulur?
    ***
    Mayıs ayındayız. Çok fazla geç kaldınız. Ama tohumları ekin. Çiçek açacak olgunluğa gelmeleri gelecek seneye kalacak. Eğer ilkbahar başında ekseydiniz bile bu yıl çiçek açmaları mümkün olmayabilirdi.

  3. Yasemin, İzmir dedi ki:

    Felicyamin üstü yeşil fakat dipten kuruyan yapraklı var. Ne yapabilirim?
    ***
    Uzun ömürlü papatyalarda hep olur. Normal. Benim bahçemdeki çeşme papatyalarında ve sarı ağaç papatyasında aynısı daima olur. Zamanla kupkuru hale gelirler. Elimle oğuşturduğumda çıtır çıtır ufalanıp dökülüyorlar.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.