Minyatür gül

Saksıda minyatür gül güneşten ve hava akımlarından mahrum etmezseniz bakımı gayet kolaydır. Esas zorluk yaprak bitlerine fazla maruz kalmasıdır. İşte bu sorunu yüzünden çok kişi yaşatamıyor.

Minyatür gül saksı süs bitkisinin kırmızı çiçekleri ve yeşil yapraklarıyla görünümü

Ev içinde (güneşli pencere önünde) veya balkonda saksıda yetiştirmeye uygun  minyatür gül incecik dalları ile ve küçük çiçekleriyle gerçekten minyatür yapılıdır. Saksıda yetiştirmek için en ideal gül türü minyatür (cüce) güllerdir. Bunlara salon gülü gibi isim de verilir.

Başlıca özellikleri

Doğal-has bir tür değildir. Rosaceae familyasının Rosa cinsinin bahçe gülleri türlerinden oluşturulmuş, yediveren (devamlı çiçek açan) özellikli hibrit gül çeşitleridir. Minyatür gül çeşitleri çoktur. Genelde tamamıyla dikensiz ve kokusuzdurlar.

Bodur güllerle karıştırmayın. Minyatür güllerin dalları kürdan kadar incecik olur. Bu halde çiçek açmış olarak mini saksılarda satılırlar. Boyları (satış yerlerinde) 10 – 15cm civarlarındadır. İyi bir bakımla daha da büyümelerini serpilmelerini sağlamak mümkün. Genelde 40cm’yi geçmezler.

Minyatür gül yetiştirilmesi, bakımı, çoğaltılması, hastalıkları, zararlıları hakkında

Minyatür gül

İklimsel şartlara uyumluluğu ve kışa dayanıklılığı

Şiddetli yaz sıcakları olan yerlerde minyatür gül yaz aylarında hiç çiçek açmaz. Ya da tek tük çiçek açar. Kış soğuklarına dayanması ise -12C dereceye kadar kesindir. Kıyı illerimizde hiç sorun yok. -12C dereceden biraz daha fazla soğuğa dayanması minyatür gül çeşidine göre değişir.

Ev içinde yetiştirmeye gelince minyatür gül diğer güllerden farklı olarak evlere onlardan daha iyi uyum sağlar. Yeri bir hayli güneşli ve mükemmel havadar, esintili olmalı. Kışın mutlaka en az iki ay soğuk bir yerde dinlendirmelisiniz.

Bonsaide minyatür gül

Gülden bonsai yapmada minyatür güller çok elverişlidir. Çünkü dallarını cüce tutmak için bir şey yapmak gerekmez. Bir yabani gül fidanını dipten uygun gördüğünüz bir yerinden keserek minyatür gül aşılayın. Resimdeki gibi ilginç görünümlü yabani gül bulmalısınız. Ya da resimde gördüğümüz gibi gülün ana kök kısmı gövde gibi dışarıda bırakılmış. Ona göre bir yabani gül bulmak lazım. Bunda dikkat etmeniz gereken şey yabani gül kök kısmındaki filizlenmeleri ilk gördüğünüzde derhal yok etmenizin gerekmesidir.

Bonsai gül nasıl yapılır?

Bonsai gül

Yetiştirme ve bakımı

Güneş isteği elbette var ama tam direkt olması gerekmiyor. Bulunduğu yer çok şiddetli aydınlık ise yeterli. Yakınına bir yere direkt güneş ışınları geliyorsa oradan yansıyan güçlü ışık aynen güneş etkisi verir.

Saksı minyatür güllerine en iyi toprak nasıl hazırlanır?

Öncelikle temiz, doğal bir yerden bir miktar arazi toprağı kazarak almanız lazım. Salon bitkilerine özel torf topraktan da gerekiyor. Ve az bir miktar koyun gübresi, biraz dere kumu ve biraz da ponza taşı. Bunlarla şöyle bir karışım yapın:
3 ölçü arazi toprağı + 2 ölçü torf toprak + 2 ölçü temiz dere kumu + 2 ölçü ponza taşı + 2 ölçü koyun gübresi. Hepsini iyice karıştırıp harmanlayın.

Sulama aralıkları belirli bir düzen dahilinde olması zarar verebilir. Çünkü hiç gerekmediği halde ama günü geldi diye sulamak minyatür gül köklerinde çürütücü hastalık yapar. Yani toprağı kayda değer bir ıslaklık kaybetmedikçe on hafta bile geçse sulamayın. Suladığınız zaman ise saksı alt deliklerinden su çıkacak miktarda su kullanın. Daha azı toprağın sağlıklı özelliğini bozuyor. Çünkü alt deliklerden çıkan su toprakta oluşan zehirliliği de beraberinde götürür.

Yaz boyunca ortalama 20 günde bir defa sulama suyuna genel amaçlı bitki besini karıştırın. Ev bitkileri için satılan hafif dozajlı özel sıvı bitki besinlerinin genel kullanım çeşidinden.

Budama

Minyatür gülünüzün gelişmişliğine ve gücüne göre budama usulü de değişir. Henüz küçük, çelimsiz ise hiç budama yapmayın. Çünkü güçlenmesi için çok yaprağa ihtiyacı var. Ama dipten çok dallı ve çok güçlü ise çelimsizleşen, tamamıyla çiçeksiz kalan dallardan bazılarını (en kötülerini) dipten kesin. Ayrıca solan çiçekleri hiç bekletmeden dal ucundan kesip atın.

Kış içinde soğuk bir yerde 8 hafta dinlendirin. Bu kış dinlenmesi sürecinin bitiminde bütün dallarını dipten birkaç filizlenme gözü kalacak şekilde budayın.

Üretimi

Minyatür gülleri çoğaltmak çok kolaydır. Sonbahar sonu ile kış sonu arasında dallarını kesip doğrudan toprağa dikin. Devamlı açık havada güneşli bir yerde tutmalısınız. Rüzgarın ve güneşin etkisiyle en geç ilkbaharın ortasına kadar köklenmiş ve gelişime başlamış olurlar. Sonra yaz boyunca yetişkinleri gibi çiçeklenmeye devam ederler. Kış sonunu geçirip ilkbahara girmişseniz köklenme kolay olmaz. Bu durumda ⇒ tepe çeliği sayfamda anlattığım gibi 1,5 ay kapalı tutmalısınız.

Zararlıları

Her türlü bitki bitleri, kelebek tırtılları ve her türlü mantar hastalıkları (mildiyö, külleme) gelir minyatür gülleri bulur. En etkili mücadele yolu ilaçlarla mücadele etmektir. Bit, tırtıl gibi parazitlere karşı Avirmec EC adlı ilaç birebir etkilidir. Külleme ve pas gibi mantar hastalıklarına karşı ise Topas adlı ilaç. En kolay ve kesin çözüm bunlar.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: | |

'Minyatür gül' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Birsen, Ankara dedi ki:

    Minyatür gülüm çiçek açtı tomurcuk da verdi ama yaprakları çok az ve yaprak uçlarında sarı sarı kuruma olmuş. Pörsümüş gibi. Ne yapabilirim? Doğal bir yöntem var mıdır? Çok güneş alan bir yerde. Yerini hiç değiştirmiyorum.
    ***
    Birçok problem ve genelde hepsi birden gelir gülleri bulur. Çeşit çeşit yaprak bitleri, yapraklarda mantar hastalıkları, tırtıllar vesaire. Belki sizinkinde bunlar tesadüfen olmayabilir. Anlattığınıza göre saksısı güneşte epeyce ısınıyor. Hiç iyi değil. Kendisi güneş istese de kökleri serin ortam ister. Kökleri hiç rahatsız etmeden mümkün olduğunca büyük bir saksıya aktarın. Köklerin serinde kalabilmeleri için bu da yetmez. Doğal arazi toprağı + hazır poşet toprak eşit oranlarda karıştırıp harmanlayın. Bu karışım sayesinde kökler rahat edecektir. Sırf hazır toprak kullanırsanız sıcağı çabucak köklere iletir. Bu açıdan balkon saksılarında tek başına kullanılması uygun olmaz. Sulamaları ise mutlaka saksı alt deliklerden biraz su çıkacak miktarda su ile yapmalısınız. Bitkilerin sağlığı için hayati önem taşır. Ayrıca toprak yüzeyini güneş ışınlarının ısıtmasından koruması için gülün dibine uygun sukulentlerden dikmelisiniz. Sedum türlerinden uygun olanlarını bulun.

  2. Nesibe K. -Sakarya dedi ki:

    Merhaba, 3 hafta önce minyatür gül aldık ve büyükçe bir saksıya diktik. Çiçekçi salon çiçeği olduğunu söylediği için salonda aydınlık ama direk güneş almayan bir yere koyduk. Birçok çiçeği vardı. Çiçekleri canlıydı. Bir hafta içinde çiçekleri solmaya başladı ve kurudu. Arada camın önüne de koyduk ama canlanmadı. Kuruyan çiçekleri 2 santim kadar altından kestik. Bu aşamada ne yapmam gerekiyor? Doğalgazın açık olmadığı bir odada mı olmalı yoksa balkonda mı? Yaza kadar tekrar tomurcuklanması ve çiçeklenmesi söz konusu olmayacak mı?
    ***
    Çiçekçiler daima yanlış bilgi verir. Havasız mekanlarda hele ki kışın kapılar pencereler sürekli kapalı, sıcak odalarda güller yaşayamaz. Siz bir de kış günü güneşten korumuşsunuz. Isıtılmayan ve bol bol güneş alan bir oda varsa orada tutun. Yoksa dışarıda güneşli bir yerde dursun. Yeniden çiçeklenmesi için önce yeni filizler vermesi, yeni dallar uzatması lazım. Hepsi tahminen en az üç ay ister.

  3. Neslihan, Ankara dedi ki:

    Minyatür gülün tomurcukları açmadan düştü. Ne yapılabilir?
    ***
    Evde tutuyorsanız normaldir. Yapılabilecek hiçbir şey yok. Çok serin bir köşede sadece toprağı kupkuru olmadıkça sulayarak ilkbahara kadar dinlendirin.

  4. Arzu, Erzincan dedi ki:

    15 gün önce migrostan mini yerli gül aldım. Üstünde bir tane tomurcuk vardı. Başka tomurcuk oluşmadı. Bu tomurcuğun da açmaya niyeti yok gibi. Dipteki yaprakları hafiften kuruyup dökülüyor. Oturma odasında 22C derecede duruyor. Kurudukça suluyorum. Tomurcuklanması ve açması içim ne yapmalıyım?
    ***
    Bol bol güneş alacağı bir pencere yanında tutun. Toprak iyice kurumadıkça sulamayın. Havalar yeterince ısındığında pencereleri uzun süre açık tutabilirseniz o şartlarda gelişebilir ve tomurcuklanıp çiçek açabilir. Şimdilik yerinde sayacak. Çaresi yok. Bir daha kış aylarında hiçbir bitki almayın.

  5. Nurten, Ankara dedi ki:

    Gülümün üzeri ince beyaz bir tozla kaplandı. Tüm yapraklarını birkaç kez sirkeli su ile silip bazılarını kesip attım ama tekrarlıyor. Mantar mı başka bir şey mi bilemediğim için size sormadan yeni bir şey denemek istemedim. Çiçek açmaya ve filizlenmeye devam ediyor ama sağlıksız görünüyor. Yaprakları bembeyaz oldu. Diğer bitkilere bulaşmadı. Ne olduğunu anlayamadım.
    ***
    Külleme adı verilen bir mantar hastalığı. Kesin çözüm yolu Topas adlı ilaçtan kullanmak. Çok küçük bir şişede satarlar ama yıllarca kullanırsınız. 1 litre suya 3 damla gibi (aslında 1ml) karıştırıp yapraklara fısfıslayın. Ya da 1 su bardağı suya mini bir damla. Çok etkilidir.

  6. Ceren K. -İstanbul dedi ki:

    Neredeyse 1 ay önce marketten minyatür gül aldım. Aldığımdan beri de balkonumda duruyor. Sadece bir defa suladım. Zaman geçtikçe yaprakları kıvrılmaya başladı. Tomurcukları hala duruyor. Yaprak dökülmesi de olmadı. Toprağının çok sert olduğunu farkettim ve belirttiğiniz şekilde bir toprak karışımı hazırlayarak toprak değişimi yaptım ve besin verdim. Ancak hiçbir değişim olmadı. Sorun ne olabilir?
    ***
    Sıcak yere alışık bitkiyi az farkla bile olsa daha serin yere koyarsanız kökleri çürümeye başlar. Bir daha serin-soğuk aylarda yeni bitki almamanızı tavsiye ederim. Bekleyin belki ölmemişse havalar ısındıkça yeni kökler geliştirip hayata döner. Ayrıca bu tip zararlarda bitki besini vermek zararı daha fazla arttırır. Bitki besininin hiçbir şekilde iyileştirici etkisi yok. Kökleri zarar görmüş olan bitkileri daha feci kötü eder.

  7. Zehra, Kastamonu dedi ki:

    Minyatür cüce gül aldım. Aldığımda bir sürü tomurcuk vardı hepsi döküldü dalları kurudu. Balkona çıkardım fakat işe yaramadı. Kökleri de kurumaya başladı. Kurtarmak için ne yapabilirim?
    ***
    Demek ki serada sıcağa alışık yetişmiş. Aniden daha soğuk hatta seraya göre az farkla daha az sıcak bir yere geçince bitkilerin köklerinde hemen çürüme oluyor. Bir daha kışın ve ilkbahar başında, yani zamanından önce çiçek açtırılmış gül almayın. Şimdi bu elinizdeki kurtulur mu bilemem. Bekleyip göreceksiniz.

  8. Özgür, İstanbul dedi ki:

    Yapraklarının hepsi kurudu kestim. Hiç yaprak kalmadı. Uçlarında da kurumuş güller kaldı. Bir ay önce aldığımda çiçek açmış haldeydi. Toprağını değiştirdim. Şu an tek dal. Ne yapmalıyım?
    ***
    Dal yeşil ve canlı ise çok yakında yeniden filizlenir. Değilse ölmüştür. Toprak değiştirirken köklerini eski toprağından tamamen arındırdıysanız sebep budur. Diğer sebepler toprak hiç kurumayacak şekilde sürekli sulamak ve havasız evde tutmak.

  9. Damla, Ankara dedi ki:

    Bana minyatür gül geldi. Nasıl bakmam gerektiğini bilmiyordum. Sizin cevaplarınızı okuyarak anladık. Çok teşekkür ederim. Bu minyatür güller reçel, gül suyu, çay vs yapımında kullanılabiliyor mu acaba?
    ***
    Hayır olmaz. Bu işler Isparta gülü‘nden yapılır. Bir de bulabilmek çok zor ama onunla aynı kokuya yani gerçek gül kokusuna sahip güllerden bulabilirseniz onlardan da olur. Minyatür güllerde o özelliğe şimdiye kadar hiç rastlamadım. Diğer kokulu güllerin ise kokuları gül kokusu ile alakasız. Ne kadar hoş olsa da tamamıyla farklı. Onlardan da reçel filan olmaz.

  10. İsimsiz dedi ki:

    Minyatür gül aldım. Gayet iyiydi ama yaklaşık 20 gün iyi kaldı. Sonrası yapraklar beyaz toz gibi yapışmış oldu. Mantarmı küf mü anlamadım. Ne gibi ilaç almam gerekir?
    ***
    Ne yazık ki hem yaprak bitleri hem mantar hastalığı. Anlattıklarınıza göre ikisi birden söz konusu. Minyatür gül çok problemli bir bitkidir. Örümcek bitler yaprakları kemirip mahveder. Öz su sızıntısı yaprakları yapış yapış eder. Ve bunu mantar hastalıkları takip eder. Beyaz toz gibi olanı külleme hastalığıdır. Bitler için Avirmec EC ilacını, külleme vb mantar hastalıkları için Topas adlı ilacı tavsiye ederim. Bit ilacını 10-15 günde bir defa kullanın. Mantar ilacını ise eğer yeni yapraklar gelişmeye devam ediyorsa, yeni gelişimler devam ettiği sürece 20-30 günde bir defa kullanın. Ya da benim yaptığım gibi sorunlu bitkilerden vazgeçin.

  11. Arzu, Erzincan dedi ki:

    Minyatür gülüm güzel açmıştı. 2 ay önce evde olmadığım için güneş almayan bir yerde kaldı ama sürekli sulandı. Eve döndüğümde yaprakları kurumuş ve dökülmüştü. Tekrar balkona koydum. 1 ay oldu. Yeniden yaprak verdi. Şu an çok sağlıklı gözüküyor ama hiç tomurcuklanmıyor. Ne yapmalıyım acaba?
    ***
    İki üç ay içinde başlar merak etmeyin. Anlaşılan sürekli sulanması ve havasız yerde kalması yüzünden kökleri çürümüş. Dışarıda çabucak toparlanmaya başlamış ama köklerin eskisi gibi güçlenmesi zaman alır. Yaprak vermesi kesinlikle her şeyin yoluna girdiği anlamına gelmiyor. Yeni dallar uzatmaya başlarsa ancak o zaman tomurcuk verip çiçek açar.

  12. Beste, İstanbul dedi ki:

    Ben mini gülü daha yeni aldım. Hâlâ kendi saksısında duruyor. Toprağı aldığımda nemliydi. Güneş görmesine gerek yok dediler. Ben birkaç gün sonra toprağına yumurta kabuğu koydum ve yumurtayı kaynattığım sudan iki üç yemek kaşığı koydum. Bu sırada az da olsa nemliydi toprağı. Bugün ise tomurcuklar boynunu büktü ve bazı yapraklar kıvrıldı. Açmış olan gül ise sapasağlam (yaprakları da öyle). Şimdi terasa güneş alan bir yere koydum. Bükülen tomurcuklar için ne yapmam lazım ve terasta mı kalmalı yoksa evde mi?
    ***
    Ev içinde çok havadar olman bir yer mümkün değilse dışarıda tutmanız daha iyi. Yumurta kabuklarında toprağa batırmakta hiçbir fayda yok. Yumurta haşlanmış suyunun kaydadeğer bir faydası olmaz. Bunu yapanlar genelde boş yere zahmet ediyor. Evde havasız güneşsiz kalınca köklerin aktivitesi durmuş ve bu sebeple de köklerin emici en uç hassas yerleri çürümeye başlamış. Solgunlukların sebebi bu. Anlaşılan evinizde durdukça hızla ölüp gidecek. Dışarı çıkarmakla iyi etmişsiniz. Belki sağlığına kavuşur. Toprakta ciddi bir kuruma yok diye kaşıkla sulamak yanlış. Şurayı okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  13. Ağrı, Büşra dedi ki:

    Dün çiçekçiden minyatür beyaz gül aldım. bazı dallar kupkuru bazıları solgun, bitkin. bazıları ise canlı. kuru olanları kesip attım. solmuş çiçekleri kestim ama solgun olan yapraklı dallara ne yapmalıyım bilmiyorumt tomurcuklanmış ama boynunu bükmüş tomurcuklar.. dalı yeşil hala ölmemiş. nasıl kurtarabilirim diğerleri de öyle olur mu? Şu an sabahtan öğlene kadar güneş gören öğleden sonra gölgelenen pencereme koydum, toprağını değiştirmeli miyim? süngerimsi siyah bir toprağı var. çiçek vitaminini hangi sıklıkla vermeliyim? Erkan Şamcı’nın çiçek coşturan vitaminini kullanıyorum her sulamada kullanın yazıyor siz ne önerirsiniz?
    ***
    Bitki besini sadece nisandan eylüle kadar ayda bir defa kullanılır. Hem bu bitki ev bitkisi değil. Ev içlerinde yaşamaları tamamıyla şansa kalmıştır. Kökleri zehirlenmiş ve çürümekte olan bir bitki almışsınız. Toprağı felaket yanlış. Günümüzde artık saksıda bitki almamak lazım. Çünkü toprak yerine abuk subuk şeyler kullanıyorlar ve hiç kimse o bitkileri yaşatamıyor. Hemen söküp doğru bir toprağa dikin. Toprağa gübre filan katmayın. Bir daha bitki alırken en sağlıklısını seçin. Toprağına da bakın. Sünger gibi abuk subuk bir şeyse hiç almayın. Kesinlikle ölüyorlar.

  14. Büşra, Ağrı dedi ki:

    Dediğiniz gibi köklerden eski toprağı tamamen ayırdım, yeni bahçe toprağına gübresiz ektim ve üzerinden 2 saat geçti. Şu an yaprakları bükülmeye başladı. Tomurcuklar da boynunu bükmeye başladı. Nerede yanlış yaptım acaba?
    ***
    Tarif ettiğiniz süngere benzeyen şey bir çeşit cocopeat’tir. Ne yazık ki bunlarda bitki gelişimi sadece sera ortamlarında “geçici olarak” sağlıklı devam eder. Nitekim siz satın alana kadar bozulmalar başlamış. Maalesef çiçekçilik sektöründe zaman dolandırıcılık zamanı. Her neyse. Siz kökleri o maddeden tamamen ayırınca hassas uçları zarar görmüştür. Keşke köklerden bir kısmını o maddeden arındırmamanız gerektiğini yazmayı unutmasaydım (gerçi pek mümkün olmuyor çünkü o madde bir bütün gibi birbirlerine yapışıktır). Eğer yeni toprak sağlıklı ise yeni kökler gelişecektir. Ayrıca yılın bu zamanı güllerin dallarını köklendirmek için çok iyi bir zamandır. Dediğim gibi toprak sağlıklı ise yakında yeni kökler gelişir ve gül canlanır. Bu arada bir iki dalını kesip başka yerde köklendirebilirsiniz. Köklendirme çalışmasında her şeyin garantili olmasını istiyorsanız şu sayfayı okuyun: Köklendirme toprağı hazırlama

  15. Beyza Bozdemir dedi ki:

    4 gün önce minyatür gül aldım. Yaprakları yeşil gürdü ama yaprak döküyor ve sararıyor. Sadece bir kez suladım. Toprak serin ama odam hiç güneş almıyor.
    ***
    Yine bir yanlış zaman, yanlış bitki problemi. Minyatür gül havasız, güneşsiz evlerde yaşayamaz. Püfür püfür hava akımları ister. Direkt güneş ışınları ister. Ayrıca soğuk aylarda sıcak serada güzelce gelişmiş olan bir bitki aniden normal ev ortamlarına gelince genellikle ölürler.

  16. İlkan, Ankara dedi ki:

    Minyatür gülümü ne zaman ve nasıl budamalıyım artık uçlardan tomurcuk vermeye başladı. https://imgyukle.com/f/2022/02/02/oMz4yt.jpg https://imgyukle.com/f/2022/02/02/oMzO50.jpg
    ***
    Yeni güçlü dip sürgünü çıkardığı zaman, o sürgün tam gelişmiş olunca en eski dalların bazılarını veya yeni sürgünün gücüne göre tümünü keseceksin. Eğer kök sistemi iyice güçlenmiş değilse şu an için budama fena halde zayıf düşürür.

  17. Esma, Kahramanmaraş dedi ki:

    Yeni bir minyatür gül almıştım ama bazı dallar yaprakları döküp dipten kahverengileşmeye başladılar. O dalları sökmeli veya kesmeli miyim? Bir de sağlıklı dalları yarıdan kesip köklendirip dal aralıklarını sıklaştırsam nasıl olur?
    ***
    Kışın almanız yanlış. Sıcak seradan sonra kışın havasız evlere veya soğuk yerlere geçince bozulması gayet normal. Tamamıyla ölme ihtimali çok yüksek. İlkbahara kadar toprak kupkuru oldukça sulayarak soğuk bir yerde dinlendirin. Ölmezse ilkbaharda hızlıca her yerinden filizlenir.

  18. İpek, Ankara dedi ki:

    Eşim bana 14 şubatta iki tane mini gül almış. Petekleri yanmayan odaya koydum pencere önüne sık sık havalandırıyorum ama nedendir bilmiyorum oldukça fazla yaprak döküyor. Balkona mı koysam saksısını mı değiştirsem?
    ***
    Bu şekilde durum kritik. Hiçbir şey yapmayın. Çünkü kökten çürüme riski çok yüksek. Aynı yerde dursunlar. Toprağında çok fazla kuruma olmadıkça sulamayın. Bırakın ilkbahara kadar dinlensinler. Nisan ortasında balkona çıkarmanız iyi olur. O zamana kadar sağ kalırlarsa sonrasında hızlıca yeni dallar verirler. Herkese tavsiyem ne olursa olsun kış boyunca evlerinize saksıda canlı bitki almayın. Genellikle kısa sürede ölüp giderler. Hangi tür olursa olsun durum böyle. Bilenler almasa da hediye geliyor. Kendinizi suçlu hissetmeyin. Farzedin ki size saksıda köklü değil de solunca çöpe atılacak olan vazoluk kesme güller gelmiş.

  19. İsimsiz dedi ki:

    Minyatür gül bana hediye ettiler. Balkonda nceden güzel açıyurdu sonra yaprakları beyazlamaya başladı. Hepsini budadım. Kaç defa toprak değiştirdim. Küçük tomurcuk açıyor ve hemen kuruyor. Ne yapmalıyım?
    ***
    Külleme hastalığı oluyordur. Onu halletseniz çeşitli yaprak bitleri dadanır. Sürekli ilaçlamalarla uğraşacaksınız. Başka türlü olmuyor. Ben minyatür güllerden vazgeçmiştim. Ama bahçede yere dikili olunca pek sorun çıkmaz. Saksıda balkonlarda çok zor.

  20. İlkan, Ankara dedi ki:

    Benim minyatür gülüm diptenmi çürüyor banamı öyle geldi sularken farkettim yoksa özelliğimi öyle ona göre toprağı değiştireyim. Fakat kendisi çok sağlıklı çiçek açıyor pırıl pırıl hemde gelişiyor sıkıntısı yok.Zaman zaman dipten filizlenip çiçek açıyor eskiyenler ise kuruyor şuan sadece 2 eski gövde kaldı 4 tane idi. Sizce diptenmi çürüdü yaz kış balkonda duruyordu kaybetmek istemiyorum. En sevdiğim dışmekan bitkilerinden. Bu zamana kadar hiç hastalığıda olmadı 2 yıl oldu. https://resmim.net/cdn/2022/09/19/43DWb.jpg
    ***
    Dipteki kararmalar çürüme olsaydı bu kadar ilerlemeden çok önce tüm dalları kururdu. Yani eğer yapraklarda porsümeler, cansızlıklar yoksa onların öyle olması normal bir şeydir. Sadece minyatür güller değil her tip gül (çok az istisnası var ama genelde) sürekli gençleştirilmek isterler. Özellikle bodur ve minyatürler. Yeni sürgünler geliştikçe en eski en çelimsiz ve güçten düşmüş dalları tam dipten keseceksin. Bu tür budamalarda gülün durumuna göre aşırıya kaçmamak lazım. Daima yeni sürgünlerin uzayıp yapraklarından bir kısmının tam olgunlaşması lazım. Bundan önce eski dallar ne kadar çelimsiz olursa olsun budamamak lazım. Gülleri gösterişli yetiştirmeyi herkes başaramaz. Tam anlamıyla profesyonel bir şekilde toprak dengelerini, gübrelemeleri dosdoğru tutmak, budamaları tam zamanında dosdoğru yapmak gerekiyor. Ancak o takdirde yeni sürgünlerin çıkması az olmaz ve gecikmezler de. Ayrıca yeterli soğukta kış dinlenmesi güller için ciddi önem taşıyor.

  21. Özlem, İzmir dedi ki:

    Çiçekçiden mini boy saksıda gül aldım. Evde penceremin önüne koydum. Bazı sebeplerden dolayı 2-3 gün eve gelemedim. Gitmeden önce sulamıştım. Şu an çiçekleri kurumuş ve tomurcukları boynunu salmış. Hemen şu verdim. Tomurcuğun biri canlanmış fakat diğerini hala boynu eğik. Ne yapmam lazım? Saksısını değiştirmeli miyim? Nasıl bir ortamda tutmalıyım? Saksının durduğu yer sabah güneşi az miktar öğlen güneşi görüyor.
    ***
    Ara sıra birkaç gün havasız bırakacaksanız ve o günlerde toprağı ıslak olacaksa çürür gider. Sürekli dışarıda açık havada tutmanızı tavsiye ederim. Zaten her evde yaşayamıyor. Havadarlığı devamlı mükemmel ortam ve yeterince güneş ister.

  22. Sibel, İstanbul dedi ki:

    Minyatür gülümün üzerinde birçok tomurcuk var. Tomurcuklar açmaya başlıyor ama daha tam anlamı ile açılmadan güller kuruyor. Toprağına bakıyorum ve kurudukça üstten suluyorum. Mutfak penceremin önünde iyi ışık alan bir yerde duruyor. Çiçekleri neden soluyor?
    ***
    Yeni aldıysanız sebep budur. Genelde böyle olur. Bol bol hava akımlarına ihtiyacı var. Yeni yerinde o alıştığı şartlar yoksa gelişim büyük ölçüde sekteye uğrar.

  23. Dilara, Ankara dedi ki:

    Bugün marketten mini gül aldım. İki tane tomurcuğu var. Balkonum esintili ve aydınlık. Acaba balkona mı koymalıyım yoksa içeride mi durmalı?
    ***
    Aslında balkon daha uygun olur ama şimdi bu durumda balkonda hemen ölür gider. Çünkü sıcağa alışık bitkiler aniden soğuk havaya çıkarılırsa toprağı 5 dakikalığına bile soğusa köklerden başlayarak çürüyorlar. Bu ise esasen çiçekçilerin kullandıkları topraklarla ilgilidir. Eskiden böyle saçmalıklar yoktu. Kısaca, içeride güneşli pencere kenarında tutun. İlkbahara kadar ölmezse aynen yukarıda tarif ettiğim gibi toprak hazırlayarak 20cmx20cm ebatlarında bir saksıya gülünüzü dikin ve artık sürekli dışarıda açık havada tutun.

  24. Aleyna, Kastamonu dedi ki:

    Hediye olarak minyatür gül geldi. Çiçeğim sadece ikindi güneşinin bir saat kadar değdiği bir yerde duruyor. Sizce pencerenin önüne koymalı mıyım? Ya da ne yapmam gerekiyor? Kış da geliyor hepten çürütmek istemiyorum.
    ***
    Aslında ev bitkisi değil. Ama kışın sıcak yerde geliştirilmiş bitkileri bahçe bitkisidir diye dışarı koysanız hemen ölürler. Yapacak bir şey yok. İlkbahara kadar hayatta kalırsa sonra dışarı koyarsınız.

  25. Derya, Samsun dedi ki:

    Minyatur gülümde örümcek biti vardı.bende avirmec ec aldım.uzerindeki talimatı da okudum ama siz nasıl tavsiye edersiniz?yani ne kadar miktarını ne kadar suyla karıştırıp sıkayim?birde 10 günde bir demissiniz ama sürekli mi yoksa o örümcek bitleri bittikten sonra daha vermesem de olur mu?
    ***
    Sürekli dışarıda, açık havada olsa idi yılın bu zamanında örümcek bit sorunu olmazdı. O halde sıcak evde tutuyorsunuz demektir. Ayrıca, söz konusu ilaç evlerde kullanılmaz. Yoksa siz de zehirlenirsiniz. Miktarına gelince, 1 litre suya 1ml karıştıracaksınız. Miktarı ölçmek için eczanelerde çok ucuza satılan iğne şırıngalarından almanız gerekir. Güllerde bitlenmeler sürekli olur. Sadece (eğer evde değilse) kış aylarında olmaz. Gerçi kışın fazla soğuk olmazsa, yapraklar dökülmezse bu sefer bazı çeşit kelebek tırtılları yaprakları yiyor. Kullanım sıklığı ortalama 15 günde bir olabilir.

  26. İlknur, Tokat dedi ki:

    Minyatür gülü cam balkonda bakmak sağlıklı mı yoksa illa dışarıda mı durması gerekir?
    ***
    Sizin ikliminizde kışın dışarıda şiddetli soğuklara dayanacağını sanmıyorum. Cam balkon, eğer kış aylarında pek bir gelişim gösteremeyeceği kadar soğuk oluyorsa çok iyidir, uygundur. Yalnız, yaz aylarında çok temiz tutmak ve ara sıra ilaçlamak gerekir. Çünkü güller kapalı yerlerde her türlü yaprak bitlerinin üreme merkezidir ve bu yüzden en başta kendisi ölür.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.