Mum çiçeği

Hoya carnosa bitki türüne biz mum çiçeği diyoruz. Bilimsel adı etli yaprak anlamına gelir. Bakımı toprak özelliğine büyük dikkat gerektiriyor.

Hoya carnosa türü mum çiçeği, parlak yaprakları

Mum çiçeği en sevilen, en aranan ev süs bitkilerinden biridir. Bakımında en hatalı yol izlenen bitkilerin başında gelir desem abartmış olmam. Yanlış toprak, yanlış sulama, yanlış yerde tutma gibi hatalar ya köklerinin çürümesine ya da hiç çiçek açmamasına sebep oluyor.

Genel özellikleri

Bu sayfada mum çiçeği türlerinden Hoya carnosa’yı ele aldım. Hoya türleri Apocynaceae (Zakkumgiller) familyasındandır.

Yaprakları etli, kalın, çok serttir. Üzerinde düzensiz yaldızımsı lekeler, çizgiler olur. Adeta kazıyınca çıkacakmış gibi görünürler. Bu mum çiçeğinin güzel bir özelliğidir. İnce dalları değdiği nemli zeminlere yapışıcı kökler çıkarma eğilimindedir. Eğer sık sık ıslanan bir ağaç, bir tahta yüzeye değse kökler uzar ve oraya yapışır. Sonra da dalın ana bitki ile ilişiği kesilse bu sayede mum çiçeğinin o ayrılan dalı hayatına devam eder.

Habitat

Tropikal kuşak bitkilerinden olan mum çiçeğinin hem sukulent hem bir epifit olması yüksek rakım ormanı veya sis ormanı bitkisi olduğunu düşündürüyor. Bu konuda detaylı bilgi bulamadım. Sadece bir iki bilgi kaynağında alçak kesim tropikal orman bitkisi olduğu anlatılmış. Fakat krasula metabolizmasına sahip olduğu kesindir ve bu da genelde yüksek dağ ormanlarının, sis ormanlarının ve çöllerin bitkilerinde olan bir özellik.

Mumçiçeğinin yaprakları ve çiçekleri

Mum çiçeği yaprakları ve çiçekleri

Kışa dayanıklılık

Kuzeyli yönlerden rüzgar almaması, soğuğun uzun sürmemesi ve kar altında kalmaması şartıyla mum çiçeği kışın -7C derece soğuğa dayanır. Hiçbir zarar görmez. Esas sorun soğuk toprağın ıslak olmasıdır. Kökler soğukta ıslak toprakta hastalıklanır ve çürür. Gerçi bu sorun soğukluğa değil toprağın özelliğine bağlıdır. Yani iyi besleyici topraklar soğuduğunda kökleri yakıcı zehirleyici etki yapar. Yine de dikkatli olun.

Çiçeklenmesi

Mum çiçeğinin çiçekleriBir metreyi geçmiş mum çiçeği mutlaka çiçek açar. İlkbaharda ve yaz aylarında yeni uzamaya başlayan henüz yapraklanmamış dallarda çiçek tomurcukları da oluşuyor. Hava sıcaklığı mum çiçeğinin çok hızlı gelişim göstermesine yetecek kadar olduğu sürece yılın herhangi bir zamanında çiçek açar. Yılda iki üç defa tekrar tekrar çiçek açar (şartlar uygun ise). Çiçeklerinin büyüklükleri yaklaşık olarak sağdaki mini resimdeki kadardır. Çiçekleri baharat karanfile benzeyen mini bir koçan üzerinde salkım halde aşağı sarkar.

Çiçek açması için gereken iki temel şart

Bitkiyi dallar, yapraklar ve kökler olarak tek bir sistem gibi düşünürseniz, bu sistemin büyük çoğunluğunun yeterli sıcaklığı hissetmesi lazım. Henüz dallar ve yapraklar büyük çoğunluk hale gelmemişse ve kök fazla serin toprakta kalıyorsa çiçek açmaz. Bu durumda mum çiçeği saksısının küçük, toprağının ise çok fazla havadar olması işe yarar. Yani mumçiçeğinin kökleri serinde kalmazsa çiçek açacaktır.

Diğer şart özellikle gece boyunca ılık hava hareketlerini yaprakların ve dalların hissetmesidir. Hava hareketleri bizim hissedemeyeceğimiz kadar zayıf olsa bile gece boyu sürekliliği önemlidir.

İşte bu iki şart yani birincisi bünyenin çoğunluğunun ılık havayı hissetmesi gerekliliği, ikincisi gece boyunca sürekli ılık hava hareketlerinin gerekliliği.. bunların sayesinde mum çiçeğiniz ilkbahar sonuna doğru çiçek açamaya başlar. Çiçek açması sürekli veya ara ara sonbahara kadar devam eder.

Çiçekleri döküldükten sonra

Dal üzerinde boş kalan mini koçan benzeri saplarına el sürmeyin ve koparmayın. Çünkü haftalar veya aylar sonra yine o saplardan tekrar çiçek açacaktır. Budama yaparken koçanlı dalları kesmemeye dikkat edin.

Kokusu

Mum çiçeğinin çiçekleri güzel kokuludur. Fakat bazı insanlara ağır gelir. Koku çok yoğun ve bütün evi fazlasıyla etkisi altına alacak nitelikte aktif bir kokudur. Yazları fazla sıcak olan memleketlerde ise ne yazık ki mum çiçeğinin çiçekleri pek koku salmaz. Ancak geceleri çok az miktarda koku salar ve o ise pek yoğun olmaz, insanları baymaz.

Bakımı, yetiştirilmesi

Mum çiçeğinin iki tarz gelişimi var. Birincisi: İki yaprak açar, onlar gelişir, iki daha, böyle devam eder. Arada uzun süre dinlenir. Esas gelişimi ise yapraksız incecik dallar uzatmasıdır. Hızla uzarlar. Bazen 30cm, bazen 1m, bazen 2 metre kadar uzarlar. Ne kadar uzayacağı bünyenin gücüne ve ortam şartlarının uygunluğuna göre değişir. Daha sonra ince daldaki minicik yapraklar yavaş yavaş büyür. Yani önce dallanır sonra yapraklanır. Bu dallar eğer bir değneğe temas ederse onu fırıl fırıl sararlar. Bu açıdan mum çiçeği sarılıcı sarmaşık tarzı bir bitkidir.

En büyük ihtiyacı

Krasula tarzı metabolizmaya sahip olduğu için geceleri mutlaka esinti alması lazım. Özellikle de ilkbahar – sonbahar arasında. Yoksa gelişimi durur ya da az gelişim gösterir. Sıcak yaz günlerinde ortam yeterince havadar olduğu halde gece sıcaklık 20C derece dolaylarına düşmüyorsa yapraklara su fısfıslayarak serinletin. Bu serinletme gelişimi hızlandırır. Çiçek açmasını devam ettirir.

Güneş ihtiyacı

Hem kendisinin hem toprağının günde birkaç saat güneşte ısınması hem gelişimi için hem çiçeklenmesi için önemlidir. Sabahtan öğleye bir saat kalaya kadar ya da ilkindi ezanından sonra akşama kadar günde ortalama 3 saat direkt güneş gerekli. Eğer öğle vakti civarı güneşi alıyorsa yaz boyunca öğle civarı güneşi pencere tülü ile filtrelenmelidir. Yazın çok şiddetli sıcak olan yerlerde ise yaz boyunca daha az güneş alması daha iyi olur.

Sulama

Mevsime, iklime ve yetiştiği ortama göre sulama aralıkları değişir. Her yerde her ortamda tek tip sulama mum çiçeğine uymaz. Devamlı dışarıda ya da devamlı esintili olan mekanlarda yaz boyunca toprak üst yüzeyi bir hayli kuruyana kadar ama kupkuru olmayacak kadar beklemelisiniz. Sonra bol bol su dökerek sulayın. Diğer şartlarda ise toprak üst yüzeyi adamakıllı kuruyunca sulayın. Kış aylarında toprak kupkuru olsa bile üzerinden bir iki hafta geçmeli. Kışın soğuk yerde duruyorsa hiç sulamasanız da olur.

Saksıda yetiştirilen mum çiçeğine nasıl toprak lazım?

Sürekli dışarıda tutulan mum çiçeğine torf toprak tek başına uygundur. Ama içeride ise 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli steril dere kumu + 1 ölçü yıkanmış temizlenmiş ponza taşı birbirleriyle harmanlayın.

Niçin küçük saksı tavsiye edilir?

Sık sık duymuşsunuzdur mum çiçeğinin kökleri saksıda ıkış tıkış vaziyette sıkı bir yumak oluşturmadıkça çiçek açmaz diyenler var. Kesinlikle yanlış bir bilgidir. Dikkate almayın. Çiçek açmasıyla ilgili kök sorununu yukarıda anlattım. Dolayısıyla o kadar sıkıntı hiç gerekmiyor.

Saksı ve toprak değiştirmeyi üç-dört yılda bir yapın. Kökler fazlaca çoğalmışsa yeni saksı çok az farkla büyük olmalı. Kökler çoğalmamışsa yine aynı boyutta saksıya dikin.

Besin / gübre verme

Pek istemez ama eğer inorganik maddelerce zengin bir toprak karışımı yapmışsanız o takdirde mutlaka ister. Plastik şişelerde satılan Vilmorin, Çiçekcoşturan, Genta vb. sıvı bitki besini genel amaçlı olanından ya da orkide besininden ilkbahar – sonbahar arasında ortalama 20 günde bir defa yarı dozda verin. Ayrıca mum çiçeğini yapraktan ve dallardan besinli su fısfıslayarak beslemek çok yarar sağlar.

Mum çiçeği krasula tarzı metabolizmaya sahip olduğundan dolayı yapraktan beslemeyi ya sabah henüz ortalık aydınlanmadan önce ya da gece karanlık ve serinlik iyice çöktüğü saatlerde yapmalısınız. Gündüz boyu stimulalar kapalı olduğu için işe yaramayacaktır.

Mum çiçeği budama ister mi?

Sağlıklı ve biraz da yaşlı bir mum çiçeği yılda birkaç tane çok kuvvetli gelişen kök sürgünü çıkarır. Bunların gelişmesine izin verin. Eğer aynı anda çok fazla sayıda çıkıyorsa fazla gördüğünüz birkaçını derhal köreltin.

Yeni sürgünler iyice güçlenip yapraklarını geliştirmeleri tam gerçekleşmedikçe hiçbir budama yapmayın. Çünkü gelişimin devam ettiği aşamada budama yapmanın gelişimi durdurma riski var. Daha sonra istediğiniz gibi budama yapın. Dipten tırnağa sağlığı iyice bozulmuş, fazlaca eskimiş, yapraklarının rengi kaçmış, zayıf kalmış dalları tam dipten kesin. Diğer sağlıklı dalları kısaltacaksanız her dalda mutlaka en az 3 çift yaprak kalmalı. Fazla kısaltmayın ve onları dipten kesmeyin.

Yukarıda çiçeklenme bölümünde anlattığım gibi, budamalarda kuru gibi görünen çiçek koçancıklarına dikkat edin. Hangi dallarda koçancık varsa o dalları kesmeyin ki çiçek potansiyeli azalmasın.

Üretimi

1- » Daldırma ile çoğaltmanın iki usulü var. Her ikisi de mum çiçeğine uygundur.

2- Herhangi bir dal parçası kolayca köklenir. İlkbahar ilk yarısında başlatırsanız kışa kadar bir hayli büyür. 15cm kadar bir dal parçasında sadece iki yaprak bırakın. Toprağa dikin. 6-7cm kısmı toprak altında kalsın. İsterseniz önce suda köklendirme yolu ile çoğaltmayı deneyin. Mum çiçeği dalları suda hemen köklenir.

Zararlıları, hastalıkları

Her çeşit yaprak bitlerinin ve diğer bitki parazitlerinin mum çiçeğine dadanma riski yüksektir. İlk gördüğünüzde yok etmezseniz, ilaç aramakla vakit kaybederseniz hızla çoğalıp bitkiye zarar verirler. Fazla iseler mutlaka ilaçlamalısınız.

Soğuk havada toprağının ıslak olması kök çürümesine neden olur. Özellikle de organik maddelerce fazla zengin topraklarda oluyor. 12C dereceden daha soğukta bırakmamaya dikkat edin. Bu da mümkün değilse soğukta hiç sulamayın. Soğuk ortamda birkaç ay susuzluğa tam dayanıklıdır. Korkmayın.

Mum çiçeğinin en tehlikeli zararlısı nematot adlı gözle görülmeyen toprak canlılarıdır. Köklerde küçük şişkinlikler (urlar) oluşturur ve sürekli bitkinin tüm besinini enerjisini tüketirler. İlacı da yok. Tek çare temiz dallarını alıp köklendirmek, yeni mum çiçeği yetiştirmektir. Bu yüzden doğal toprak kullanmak riskli. Doğal gübreler de riskli. Ancak bunları pastörize ederseniz güvenli hale gelirler.

Yine köklere büyük zarar veren ama yok edilmesi çok basit olan toprak sinekleri larvaları da mum çiçeğinin ciddi zararlılarındandır. Bu yaratıkların aslında ev süs bitkilerine hiç zararı yok. Sadece mum çiçeğinin köklerini yerler. yok etmenin en kolay yolu toprak kupkuru olunca bir süre daha kupkuru bekletmektir.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Mum çiçeği' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Dudu, Ankara dedi ki:

    Mum çiçeğimi geçtiğimiz yaz ayında almıştım. Başlarda çok güzel uzadi. Ama birden uzamasi ve gelisimi durdu. Nasıl bir yol izlemeliyim?
    ***
    Genellikle kış boyu hiçbir gelişme olmaz. Aslında yerine göre değişiyor ama çoğunlukla sonbahardan ilkbahara kadar gelişim olmaz. Bunu bir problem diye düşünüp bitkiye zarar verici şeyler yapmayın. İhtiyacı olan en önemli şey 7/24 sürekli hava akımlarıdır.

  2. Aylin, SanFransisco dedi ki:

    Mum ciceğim sürekli uzuyor. 1 yılda yaklaşık 3 metre kadar uzadı ama hiç çiçek açmıyor. Bir de bir aydır üstünde köke yakın yerlerde beyaz lekeler olustu pamuk gibi. Nasıl çözebilirim?
    ***
    Pamuk gibi şeyler unlu bit olabilir. Sirkeli bez ile silip yok edin. Mum çiçeğinizin çiçek açması için yapmanız gerekenler yazı içinde açıklanmıştır. Lütfen oradan okuyun.

  3. Lütfiye, Ankara dedi ki:

    Mum çiçeğimin yaprakları pörsümeye başladı. Ne yapmalıyım?
    ***
    Bu problem köklerinin ve tüm dip kısmının çürümesi yüzünden olur. Dallarını 15-20cm gibi uzunluklarda kesip alın. Suda bekletince hem sağlığına kavuşur hem köklenirler. Sonra bu sayfada anlattığım gibi toprak karışımı hazırlayıp saksılara ekersiniz. Mum çiçeğine her toprak iyi gelmez. Dikkatli olun.

  4. Tülay T. -Gaziantep dedi ki:

    Benim mum çiçeği 2 yıl olacak güzel uzamıştı. Kışin içeri almıştım. 1 ay önce tekrar cam balkona çıkardım. Şimdi tepe yaprakları incelmiş, yanlardan kıvrılmış ve yumuşak. Altlarda sararmış gibi ve ince yumuşak. Eski dolgunluğu yok..
    ***
    Dışarı çıkarmak için dışarıda gece en düşük ısının içeridekiyle aynı olacağı günleri beklemeniz gerekirdi. Yoksa böyle uygunsuz zamanlarda yer değişimi sonucu kökleri çürüyor. Dallarından 20cm parçalar kesip alın ve suda bekletin. Birkaç hafta içinde sağlıkları yerine gelir ve kök salarlar.

  5. Cem D. -İskenderun dedi ki:

    Benim mum çiçeğim gayet sağlıklı ve güzel büyüyor. Fakat birkaç yaprağının arka kısmında sanki içten böcek yürümüş gibi morumsu çizgiler oluştu. İnceledim hiçbir böcek yok. Sebebi neden olabilir?
    ***
    Bilmiyorum. Belki doğal olarak kendisi yapıyordur.

  6. Yasir, Kocaeli dedi ki:

    Aynı yerde aynı şekilde baktığım mum çiçeğim dibinde toprağının hemen üstündeki birkaç yaprağını sararttı. Çok fazla köklendiği için saksı küçük geldiğinden toprağı yumak gibi uzun süredir. Sebebi bu olabilir mi? Çiçeğim çürümeye mi başladı acaba?
    ***
    Çürümede yapraklar yumuşayıp kağıt gibi incelir. Yaprakaların sertliği, canlılığı yerinde ise tek sebep hiç bitki besini vermemenizdir. Veya 5-6 yıllık eskimiş yapraklar sararıp dökülür. bu normaldir.

  7. Selim, Uşak dedi ki:

    Yukarıdaki yorumlarda Mayıs ayından önce çiçek açanına rastlamadım demişsiniz. Benimki de açmadı henüz. Uzun zamandır yeni yapraklar çıkarıyor. Minicik yaprakların büyüyüp etlenmesi kocaman olması çok ilginç ama ne zaman açacak? Herhangi bir besin kullanmıyorum. 3 metre kadar bir bitki. Isı aydınlık ortamı gayet iyi.
    ***
    Benim yetiştirdiklerim mayıstan önce çiçek açmadı ama ev şartlarına göre nisanda mayısta bile çiçek açarlar. Sizinki o kadar büyüdüğü halde çiçek açmaması hiç normal değil. Yaprakları hiç büyümeden hızla uzayan koyu renkli yeni sürgünler 1m kadar uzayınca tomurcuk uzantısı da verir. Benim yeni köklendirdiğim dalları bile hızla gelişip ertesi yıl veya en geç ikinci yıl çiçek açıyor. En sevdiği şey gece boyunca sürekli olan ılık hava hareketleridir.

  8. Kadir, Sakarya dedi ki:

    Mum çiçeğimi her sulama zamanı tereddüt yaşıyorum, toprağı yeterince kurudu mu diye. Bunun bir ölçüsü ya da taktiği var mıdır, mum çiçeği ıslak kaldığında çürüdüğü için tam doğru zamanda sulamak istiyorum.
    ***
    Çürümelerin asıl sebebi yanlış nitelikteki topraktır. Yoksa çabuk kurumaması hiç problem değil. Toprak karışımını gerektiği gibi yapmışsanız tehlike yok.

  9. Hülya dedi ki:

    Sonbaharda mum çiçeğini köklendirip ektim. Hala tek yaprak duruyor. Gelişme yok. Güneş alan yerde toprağı kuruyunca suluyorum. 6 aydır tek yaprak. Ne yapmalıyım?
    ***
    Yaprak çeliği yönteminde mum çiçeği yaprağının sapı kökleniyor ama asla filizlenme olmaz. Aylarca öyle durur ve sonra kurur gider. Yani boş yere beklemeyin.

  10. Yasir, Kocaeli dedi ki:

    Mum çiçeğimi geçen sene ilk aldığımda yazdıklarınızı harfiyen uyguladım ve bugün baharla beraber 2 metre boyunda ve on tane koçandan çiçek açmış durumda, adeta costu :) Tesekkür etmek istedim. İyi ki bir şekilde yazınıza denk geldim.
    ***
    Bildirdiğiniz için ben de size teşekkür ederim. Gerekenleri yapınca sonuç başarılı olur.

  11. Yasir, Kocaeli dedi ki:

    coşup çiçekler açan çiçeğim şimdi kararma yaptı. Şüphelenip yapraklarına dokunduğumda hepsinin sertliğini kaybediyor. Bazı yapraklarda da kararma var hafiften. Her zamanki gibi baktığım çiçeğime bir haftada ne olmuş olabilir birden? Kurtarma şansım var mı?
    ***
    Yapraklarda kararma varsa hem kök çürümesi hem toprakta aşırı tuzlanma olmuştur. Mutlaka bir hatanız vardır. Nedir bilemem. Belki sulamaları daima azıcık miktarda su ile yapmışsanız toprakta tuzlaşma yükselişinin en etkili sebeplerinden biri budur. Sulamaları toprak yıkanacak kadar bol bol su dökerek yapmak lazım. Ama bunun için de toprak karışımının tarif ettiğim gibi titizlikle doğru hazırlanmış olması gerekiyor. Karışımda cocopeat, perlit ve vermikülit asla kullanmayın. Şimdi en sağlıklı dallarında 20cm kadar parçalar kesip onları suda bekletin. Köklenme başlar başlamaz (uzamalarını beklemeden) toprağa ekin ve sulayın.

  12. Serkan, Bursa dedi ki:

    Merhaba toprak karışımında belirttiğiniz torf toprak, dere kumu ve ponza taşını nereden temin edebilirim? Terimlere yabancı olduğum ve ilk defa bitki yetiştirdiğim için fikir verirseniz sevinirim.
    ***
    Ponza taşı belediye fidanlıklarından kesinlikle bulunuyor. Ama isteyenlere daima yok derler. Sormadan fidanlığı dolaşın. Bir kenarda çuvallarda ponza taşı bulabilirseniz çok iyi. O zaman bu ponza taşı mı diye sorarak ben bundan istiyorum diye rica edin. Bazen Tekzen ve Bauhaus gibi yapı marketlerin bitki satışı yapılan kısmında paketlenmiş olarak satarlar (torf da buralarda bol bol satılır ama en sade yapılısını, en ucuzunu alın). Dere kumu ise inşaatlarda çok kullanılır. Neye benzediğini görmek için sayfasındaki fotoğrafı dikkatle inceleyin ve kullanım detaylarını okuyun -aynısından olması gerekiyor: https://azbitki.com/dere-kumu-ile-toprak-karisimi

  13. Şerife T. -İstanbul dedi ki:

    2 ayrı saksı askıda sallanan dış ortamda büyüttüğüm mum çiçeklerim 3 yaşında çiçek açtılar. Birinin saksı çok fazla küçüktü değiştirmek zorunda kaldım ama sonbaharda değiştirdim. Tomurcuklar vs yoktu üzerinde. Bu yaz saksı değiştirdiğim gelişimi sallaması devam ettiği halde çiçek açmadı, diğeri açmaya devam ediyor. Çok üzgünüm. Acaba saksı değiştirmekle hata mı yaptım?
    ***
    Kökleri sıkıntı çekince çiçek açması da o oranda kesindir. Yani saksı değiştirmeyi mutlaka gerekli olursa yapın ve yeni saksı eskisine göre çok az farkla büyük olmalı. Ayrıca toprağına bolca ponza taşı karıştırmalısınız.

  14. Şerife T. -İstanbul dedi ki:

    Pomza taşı karıştırın demişsiniz. Peki pomza kumu da aynı işi görür mü?
    ***
    Kesinlikle aynı işi görmez. Ponza taşı zeytin çekirdeği kadar, fındık kadar irili ufaklı taneler olmalı.

  15. Şerife T. -İstanbul dedi ki:

    Büyük saksıya aldığım için çiçek açmadı. Bu durumda mum çiçeğimi yeniden küçük bir saksıya dikmemi tavsiye eder misiniz?
    ***
    Hayır tavsiye etmem. Komşumunki de her yıl mayıs sonundan itibaren çiçek açıyordu. Geçen yıl daha büyük saksıya aldı. Bu yıl şahane gür gelişimli, muntazam yapılı bir şekilde çok güzel büyüyor. Her yerden yeni yapraklar, yeni sürgünler. Geçen yıla göre enine boyunda iki mislinden fazla gelişim gösterdi. Ama hiç çiçek yok. Yani kökler o saksıda çoğalıp sıcağı hissetmeleri lazım ki tekrar çiçek açsın. Gelecek yıl bol bol çiçek açar. Size tavsiyem bir şey yapmayın.

  16. Filiz T. -Mersin dedi ki:

    Benim mum çiçeği temmuz başında aldım nereye koyacağımı bilemedim. terasta güneşte duruyor. ikindiye kadar güneşte. Aldığımdan beri saksı ve toprağını değiştirmedim. sarkaçlı saksıda rengi tam yeşil değil. Bazı yaprakları yamuk yumuk. Çok güneş zarar verir mi? Toprağı dursun mu yoksa değiştirme yapmalı mıyım? Evin içinde koyacak yer bulamadım. Korkuyorum bir şey olacak diye. Çiçekçiden aldığım saksıdaki toprağı iyi midir? Ne zaman değiştirmeliyim?
    ***
    Çiçekçi nasıl toprak kullanmıştır bilmeme imkan yok. Yapraklardaki yamukluklar genelde yaprak bitleri yüzünden oluyor. Yaz ayları boyunca sabah 11’den ikindi sonrasına kadar direkt güneş almasa çok iyi olur. Mersin’de deniz seviyesi gibi düşük rakım bir yerde iseniz kışın eve almanız gerekmiyor.

  17. İlkan, Ankara dedi ki:

    1 haftadır Ankaradayım. Maalesef bahçenizi uzunca ziyaret edemedim. Verdiğiniz mum çiçekleri tutundu güzelce kök saldılar. Pers kalkanı sıcakta suda olduğu halde öldü. Güneşte gelmiyordu. Burada didimle aynı sıcak. çoğu çiçekler telef oldu. 33/25 derece dolaylarında olup sabah nem %80 lere çıktı. Nem batıkaradenizden gelmiş. Bütün hafta en düşük 20 üzerinde. Sararsa da mum çiçeği arsız bir çiçekmiş fotoğrafı: https://resmim.net/cdn/2022/08/05/rJWiy.jpg
    ***
    Mum çiçeği fazla serine de şiddetli sıcaklara da uygundur. Yaz aylarında direkt güneşe fazla maruz kalmasın. Gece saatlerinin ılık/sıcak rüzgarları coşturur. Kış sonunda soğuğa rağmen güneşten ısınırsa kış sonunda ve bahar başında bile gelişir (yeri çok fazla soğuk olmazsa). En hassas olduğu şey toprağın yapısıdır. Diğer renkli bitkiden ilkbaharda bir dalını kesip saksıya dikmiştim. Daha fazla güneşli yerde duruyordu. Tam tutmuş alametleri gösterdiği sıralarda havalar ısınınca aniden öldü gitti. Keşke annesinin yanında tutsaymışım. Gelecek mart veya nisanda tekrar denerim. Sıcaktan bitkilerinin telef olması normal. Bitkileri öldüren şey yüksek nem değil, şiddetli sıcaktır. Nemin etkisi ancak gece saatlerinde ısının düşmemesi yönünde oluyor. İşte bu açıdan, Didim’de yüksek nem etkisiyle yaz aylarında gece en düşük ısı genelde 26C dereceden aşağı düşmez. Gece sıcaklığı bitkilerin çoğunluğunun hiç sevmediği bir şey. Fotosentezleri aksıyor. İdeal gece ısısı çoğunluk türlerde 18C – 22C dereceler arasıdır. Evet gelmenizle gitmeniz bir oldu. Ananen çok aceleydi. Hiçbir şey göremedin. Almanı istediğim bazı sukulentler vardı. Neyse nasipse başka zaman geldiğinde alırsın.

  18. Yasin, Çanakkale dedi ki:

    Bitkimin çiçekleri gür bir sekilde açıyor fakat 1 hafta sonra kararıp dökülüyor. Simdi tekrar açtı ve yine kararmalar basladı. Sebebi nedir bir şeyi yanlış mı yapıyorum yoksa bu normal mi?
    ***
    Çiçekleri zaten çok uzun dayanmaz. Ama bazıları hiç açılmadan tomurcukken kararıyorsa bir şeyler yolunda gitmiyordur. Özellikle tomurcukken kararmalar toprağının felaket derecede asitli olduğunu gösterir. Eğer öyle ise toprağı kuruduğunda eşeleyip kabartın ve bir miktar mini taneli mıcır karıştırın.
    İlgili sayfalar:
    1- Bitkilerin kalsiyum ihtiyacı
    2- Mıcır saksılarda kullanımı

  19. Aliye, İzmir dedi ki:

    Benim mum çiçeğimin son zamanlarda uzattığı sürgündeki yaprakları açmadan kuruyor. Yaprakları sert değil biraz kırışmış ve incelmiş gibi. Saksıdan çıkarıp köklerini temizleyip su kültürüne alsam toparlanır mı?
    Sabah güneşi alıyor pencere önünde öğlene kadar havadar bir ortamda.
    ***
    Su kültürü diye bir terim icat ettiler. Herkes bu terimi kullanmayı seviyor. Anlamadım ama neyse. :) Mum çiçeğinizin dip kısmı çürümüş. Sağlıklı dallarından tek tek kesip alın. Bir hafta suda beklettikten sonra köklenmesini beklemeden yukarıda anlattığım gibi sağlıklı toprak karışımına ekin. Kısa zamanda köklenirler.

  20. Alparslan, K.Ereğli dedi ki:

    Temmuz ayı gibi yaklaşık 15 gün evden ayrıldım. Giderken damla sulama yapması için 1,5 litre su alan aparatı taktım. Geldiğimde yaprakları buruşmuş vaziyette idi. Şu anda bazı sürgün dal uçları kurumuş. Saksı üzerinde 1 metreye kadar olan ana dalda yaprak sararmaları var. Nedeni ne olabilir?
    ***
    Siz yokken kupkuru toprakta kalsaydı yüzde yüz sapasağlam kalırdı. Kapalı, havasız ortamda fazlasıyla ıslak toprakta olunca kökleri ve dip kısmı çürümüş. Beklerseniz dalları kuruyacak. Acilen sağlam dallarından 20cm parçalar alarak köklendirin. Tarif ettiğim gibi toprak ayarlayın. Bundan sonra aynı hataya düşmeyin. Her bitkinin ihtiyaçları, özellikleri aynı değil.

  21. Yasir, Kocaeli dedi ki:

    Mum çiçeğimin toprağını kaç yılda bir değiştirmeliyim? Şu an için çok sağlıklı ve iki yıllık bir toprağa sahip.
    ***
    Dört yılda bir yapabilirsiniz.

  22. Tuba, İstanbul dedi ki:

    2 yıllık mum çiçeğim tek dal. Maalesef uzayan sürgünün ucu koptu ve uzaması durdu. Büyümeye devam eder mi?
    ***
    İki yılda tek dal kaldığına göre yerini sevmemiş ya da toprağı çok yanlış bir şey. Sürgünün kırılması önemli değil. Doğru şartlarda birden fazla sürgünler uzatır ve hiçbir şey gelişimine engel olmaz.

  23. Serkan, İstanbul dedi ki:

    Mum çiçeğimin toprak yüzeyinde beyazlık fark ettim. Bu renk herhangi bir şeyin işareti midir?
    ***
    Sanmıyorum ama toprağı biraz eşeleyip kabartmak iyi olur. Toprak iyice kurumadıkça sulamayın.

  24. Tokat, İlknur dedi ki:

    İki sene önce kopan bir mum çiçeği yaprağını toprağa dikmiştim. İki senedir aynı şekilde duruyor. Yaprak yeşil ve toprağa bir çubukla bastırıldığında kökler var gibi ama herhangi bir dal vermedi. Yaprak olduğu gibi duruyor.
    ***
    Mum çiçeğinin yaprakları toprakta kökleniyor. Üstelik çabuk köklenirler. Ama filizlenme filan olmaz. Birkaç ay sonra kurur giderler. Bütün dünyada bu tecrübeyi yaşayan çok kişi var. Hiç kimseden filizlendiğini duymadım. Her deneyen birkaç ay sonra o yaprakların bozulup gittiğini görmüştür. Sizinkinin iki yıl devam etmesi ilginç.

  25. Burcu, Bursa dedi ki:

    Mum çiçeğim 1 yılda hızla uzadı. Yaklaşık 2m sarmaşık olarak tavana ulaştı. Yaprakları sert ve kalındı. Son 1 aydır köke yakın olan bölümde eski yaprakların yanlarında çok sayıda yapraklar çıkmaya başladı. Bu yapraklar henüz küçük ve zayıf. Nedeni ne olabilir?
    ***
    Mum çiçeğinin özelliği, yeni yapraklar bir süre tırnak kenarı gibi ince ve küçük, ayrıca kızıl koyu kahverengi olur. Zamanla büyür ve yeşile dönerler.

  26. Nihan, İstanbul dedi ki:

    Kocaman boylu poslu mum çiçeğim yılda 2-3 defa açıyordu. Geçen yıl taşındım ve yer değişiminden dolayı yerini de güzel konumlamama rağmen çiçek açmıyor 1 yıldır. Büyükçe bir saksıda ve kökleri saksı dışına taşmaya başladı. Şubat ayı gibi köklerini biraz azaltıp toprak değişimi yapsam faydası ya da zararı olur mu, ne önerirsiniz?
    ***
    Sağlığında hiçbir bozulma olmadıysa kesinlikle daha fazla çiçek açması gerekirdi. Bu durumda bütün mesele yeni yerinin şartlarıyla ilgilidir. Şubat ayında rahatsız ederseniz muhakkak çürür gider. Mayıs ayının ortasından önce rahatsız etmeyin. Ayrıca daha büyük saksıya ihtiyacı yok. Anlaşılan eski evinizde gece-gündüz sıcaklık dereceleri ve hava akımları çiçek açması için çok uygunmuş. Özellikle gece saatlerinde hava akımları olması lazım. Bu şartlarda yaz boyunca bazen sürekli çiçek açarlar.

  27. Mert, Mersin dedi ki:

    Arkadaşıma vermiş olduğunuz Mum Çiçeğinden sağolsun beni kırmayarak bir çelik bana da verdi. Suya koydum ve bir ay içinde bu kadar köklendi. Sizce ne zaman ekmeliyim. 15-20 gün daha beklemeli miyim?
    ***
    O kadar köklenme fazlasıyla yeterli (ben daima suda bekletmeden direkt toprağa ekerim). Ama yanlış bir zaman. Mum çiçeği köklendirmeyi ilkbahar ortasından en geç yaz sonuna kadarki dönemde yapmak gerekir. Çünkü yeni köklenmiş bitki serin veya soğuk toprakta hemen çürür. Mum çiçeği bu durumlara çok hassastır. Şimdi her şeyi garantiye almak için, sıcak ev ortamında olması şartıyla yapacakların şunlar:
    Önce yazı içinde tarif ettiğim gibi uygun toprak karışımı ve çok küçük bir saksı hazırlamalısın. Sonra aynen şöyle yap: Toprak karışımı neredeyse kuru gibi az nemli olması lazım. Saksıya toprağa güzelce yerleştir. Sonra sulamayıp saksısıyla beraber renksiz bir poşet içine koy ve hava almayacağı şekilde bağla. Çok kuvvetli ışıklı bir pencere yanında 8 gün kapalı dursun. Bu sayede kökler gayet aktif bir şekilde toprağa tutunucu yeni uzantılar geliştirir. Sonra poşetten çıkar ve sula. Yine ev içinde, pencere yanında dursun. İlkbaharda, yaza doğru daha büyük saksıya geçirirsin. Ondan sonra kışın bile sürekli dışarıda tutabilirsin. Oranın ikliminde kışın bile (ama direkt güneş ışınları alırsa) gelişmeye devam eder.

  28. Mert, Mersin dedi ki:

    Akvaryumculardan ve derelerden dere kumu aramama rağmen bulamadım. Derelere hep beton dökülmüş. Bu nedenle mum çiçeğimi torf ponza karışımına ekmek zorunda kaldım.
    ***
    İnşaat yerlerinde hep görüyorum. Ne çeşit beton harcı yapacaklarsa ona göre farklı kumlar kullanıyorlar. Dere kumu da mutlaka kullanıyorlar. Bazen mıcır ile karışık kullandıkları da oluyor. O zaman rengi fazla grili olur. Normalde rengi ağırlıklı olarak sarımsıdır. Mıcır karışık olanlar toprağın dengesini bozar. Onlardan kullanmak iyi olmaz. Zaten mum çiçeği için dere kumu yerine o miktarda ponza taşı kullanmakta bir sakınca yok.

  29. Jale, İzmir dedi ki:

    2 ay önce çiçeğimin yapraklarının incelmeye başladığını farkettim. Kök kontrolü yaptım, yapraklarında zararlı aradım olumsuz hiç bir şey yok. Şu an yaprakların çoğu buzdolabının bir köşesinde unutulmuş elma gibi oldu. 1 tanesinde de kıvrılma var. İnternetten 1 yıl önce aldım. Seradan aldığım mum çiçeğine göre daha yavaş gelişim gösteriyordu. Nerede hata yapıyorum? Kurtarmak için ne yapabilirim? Tavsiyeniz olur mu?
    ***
    Anlaşılan köklerin öldüklerini fark edememişsiniz. Kökler ve dip kısım kesin olarak, olduğu gibi çürüyüp gitmiştir. Kesin ve net. Üst kısımlardan kesip alacağınız çürümemiş dalları canlandırmanız, köklendirmeniz lazım.

  30. Aysun, İstanbul dedi ki:

    Dün bir adet mum çiçeği aldım ama satıcı dibi delik olmayan plastik bir bardakta aşırı sulanmış çamur gibi olmuş bir toprakta yollamış. Kökleri çürür diye korkuyorum. Bardaktan çıkarıp dediğiniz şekilde bir toprakla yeni bir saksıya ekmeli miyim?
    ***
    Evet hemen çıkarın ama kökler ve toprak birbirlerinden ayrılmasın. o şekilde bekletin. Yeterince kuruyunca saksıya toprak ilavesiyle yerleştirin. Hemen can suyu vermeyip birkaç gün toprağın daha da kurumasını bekleyin.

  31. Nurten, Ankara dedi ki:

    Merhaba azbitki ben 6 ay kadar önce bir hoya aldım yaprakları kalp şeklinde olanlardan. 3-4 keredir yeni bir yaprak uzantısı çıkıyor biraz uzayıp kopup düşüyor. ama var olan yaprakları gayet sağlıklı. toprak ve saksı değişimi yapmadım hiç. evde aydınlık bir yerde duruyor. Evimiz yaz kış yaklaşık 24-28 derece oluyor.
    **
    Körpe mini yaprakları gelişemeden düşmesi 1- çok küçük zerre gibi yaprak bitlerinin zarar vermelerinden, 2- havasız esintisiz yerde bulunmaktan dolayı olur. Aydınlık yeterli değil. Çok güçlü ışık, biraz da direkt güneş ışınları ister bunlar. Ama her halükarda en ciddi hayati önem taşıyan ihtiyaçları “hava akımları” dır. Zerre gibi küçük yaprak bitlerine karşı da dikkatli olun, büyüteçle inceleyin.

  32. Zeliha, Ankara dedi ki:

    Merhaba mumu cicegimin üzerinde bal rengi reçine oluştu bu nedir acaba?
    ***
    Reçine mi? Yani kuvvetlice yapışan sıvı mı? Öyle ise öz su sızıntısından olur. Bunun da sebebi yaprak bitlerinin yapraklara verdikleri zarardır.

  33. Zeliha, Ankara dedi ki:

    Reçine yapışkan değil dokununca kum gibi dağılıyor.
    ***
    O halde bitki bitlerinin ısırıkları veya başka bir sebeple yine öz su sızıntısı olmuş ve sızıntı devam etmemiş, kurumuş kalmış. Önemli bir şey değil. Daima kontrol ederek yapraklarda, dallarda bitki biti var mı diye kontrol edin ve yaprakları ıslak bezle tek tek tertemiz silin. Hem alt hem üst kısımlarını.

  34. Yasir, Kocaeli dedi ki:

    Yeni bir eve taşındığım için bitkimi artık pencere önünde yani dışarıda tutacağım. Dikkat etmem gereken hususlar nelerdir? Ayrıca bitkimin boyu 2 metreye yaklaştı ve kökleri saksısına doldu sımsıkı oldu. Toprağını değiştirmem ve veya saksısını büyütmem gerekir mi? Çiçeğim 3 yaşında ve şu an gayet sağlıklı.
    ***
    Şimdi değil gelecek yıl mayıs ayının başında, az farkla büyük bir saksıya, az bir toprak ilavesiyle, köklerini şimdiki toprağından hiç dağıtmadan aktarmanız iyi olur. Başka neler yapmanız gerekiyorsa zaten bu sayfanın konusu. Kışın da dışarıda tutacaksanız oranın iklim şartlarına göre orada kışın soğuğa dayanır mı bundan emin olun.

  35. İsimsiz dedi ki:

    Mum çiçeğim çok güzel idi ama kötü kokular gelmeye başladı ve toprağını değiştirdim. Ve şimdi yaprakları sönmüş. Ne yapmalıyım? Şeker iyi geliyor mu?
    ***
    Toprak değiştirirken kökleri eski topraktan neredeyse hiç arındırmamanız gerekiyor. Yoksa sonuç hep böyle olur. Yani kökler ve dip kısım çürür. Şimdi yapmanız gereken şey sağlıklı dallarında ortalama 20cm gibi parçalar alıp sıfırdan yenilerini köklendirmeniz. Başka yapılacak hiçbir şey yok. Şeker ise, boş bir söylenti. Ciddiye almayın.

  36. Nejla, Mersin dedi ki:

    Dalları arasında beyaz pamukçuklar var. Ne yapmalıyım?
    ***
    Sirkeli pamuk ile tek tel silip yok etmeniz lazım. Veya etkili bir ilaç bulup ilaçlayın.

  37. Ayşegül, Samsun dedi ki:

    Mum çiçeğimde pas lekeleri oluşmaya başladı. Yeni yapraklar hala geliyor. Ve üç yıllık bitkim ancak hiç çiçek açmadı. Toprağı ponza +torf karışımı. Yeri cam kenarı parlak ışık alıyor. Güneş doğrudan vurmuyor.
    ***
    Güneşi direkt alması iyi olur. Pas hastalığının sebebi güneşsizlik + yoğun nemli ortam ikisi bir arada olmasıdır. Ve hava akımları da yeterli değilse her türlü mantar hastalıkları olacaktır. Hangi şartlarda çiçek açar, yazı içinde ayrıntılı bilgi var.

  38. Tulay T. -Gaziantep dedi ki:

    Merhaba benim mum çiçeği yazın ortasnda yerdegisimi falan olamadığı halde yapraklari porsuyup sararmaya başladı. Belli ki kök çürüyor ama 3mt kadar olan uç kısmı henüz sağlıklı. kesmeye de kiyamiyorum. Acaba toparlar mi?
    ***
    Sağlıklı dediğiniz kısımdaki yapraklar taş gibi sert değilse kesin olarak dip kısmı komple çürümüştür. Hiçbir şekilde düzelme olmayacak. Dallarını 20cm gibi parçalara ayırıp köklendirin. Bir daha ani çürümelerle karşılaşmak istemiyorsanız toprağını burada tarif ettiğim gibi karışım yapın.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.