Ocimum tenuiflorum

Tulasi Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasının Ocimum cinsinden olup dolayısıyla fesleğen (reyhan) ile benzer özellikler gösterir. Bilimsel adı Ocimum tenuiflorum, ana vatanı Hindistan’dır.

Ocimum tenuiflorum, kutsal fesleğen, tulasi

Özellikleri

Bütün güneydoğu Asya ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilir. Yetiştiği yerin iklimine göre bir veya birkaç yıllıktır. Kış soğuklarına dayanamaz. Sert dallı küçük çalı şeklinde gelişir. Boyu toprağına ve bakımına göre değişir.

İyi bakımda ve yerini severse enine boyuna 1m kadar büyür. Kenarları hafif dişli olan yaprakları ovaldir. Dalları tüylü olur. Yeşil yapraklı ve mor yapraklı olarak iki çeşidi (morfotipleri) var. Hindistan’da yeşiline Sri Tulasi, moruna Krişna Tulasi denir.

Kullanım

Yaprakları keskin kokulu olduğu için yetiştirilir.
Himdistan’da Hindular ibadetlerinde kullanırlar. Ayrıca Hinduların çoğu bahçelerinde ya da evlerinin avlularının tam ortasında yetiştirir.
Tayland mutfağında yapraklarını kullanmak yaygındır.
Ayurveda (Hintlilerin eski alternatif tıbbı) için önemlidir.
Hindistan’da dallarını kısa kısa keserek içlerinden ip geçirirler (tespih gibi) ve kolye olarak kullanırlar. Çünkü uğurlu olduğuna inanıyorlar.
Kurutulmuş tulasi yaprakları böcekleri uzaklaştırmada etkilidir.

Tulasi

Tulasi fesleğen

Yetiştirme, bakım

Ocimum tenuiflorum (kutsal fesleğen) hem humuslu olan hem suyu pek tutmayan toprakları sever. Doğal humuslu toprak (ya da orman üst yüzey toprağı) en iyisidir. Fakat hazır poşet topraklar suyu çok tuttuğu için tulasinin köklerini ve dip kısmını çürütür. Killi topraklar da öyle.

Günde birkaç saat direkt güneş istiyor. Gölge yerleri sevmez. Sık sık sulamayın. Yani toprak hafifçe kurumadan önce sulamamalısınız.

Tohumları ilkbaharda en fazla yarım santim derine gömün. Sonra biraz büyüdüklerinde tulasi fidelerini ayrı ayrı saksılara dikin. Fideler büyüdükçe uçlarını koparırsanız daha fazla dallı olur ve daha fazla yaprak verirler.

Pek uzun ömürlü değildir. Belki iki – üç yıl dayanır. Uzun yaşatmaya çalışmayın. Her yıl tohumlarını alıp ilkbaharda ekerek her yıl yeniden tulasi yetiştirmelisiniz.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.