Şeker gübresi (hızlı ilk gelişim için)

Amonyum nitrattan hazırlanan şeker gübresi (amonyum sulfat) suni gübrelerdendir. Kimyada formülü: (NH4)2SO4 şeklindedir. Genelde doğal gübrelerin yanısıra toprakta azot oranını arttırmak için kullanılır.

Şeker gübresi (amonyum sulfat) kullanım bilgileri

Özellikleri ve kullanım alanları

Şeker gübresinin bitkilere faydası sadece azot ve sülfür (kükürt) açısındandır. Toprağa faydası ise yüksek alkalinliği düşürme yönündedir. Gübrelerde olan diğer hayati önem taşıyan elementleri içermez. Buna göre bilinçli kullanmalı ya da hiç kullanmamalısınız. Bu konuyu aşağıda gerçek topraklarda ve torf/kompost topraklarda yetiştirilen bitkiler için ayrı ayrı açıklamaya çalıştım.

Şeker gübresi özellikleri, kullanımı, faydası, zararı

Şeker gübresi

Gerçek topraklarda şeker gübresi kullanımı

Yani tarla, bahçe, park vs arazi topraklarında.. Üç tip faydası ya da üç tip kullanım gerekçesi vardır.

1- Toprak düzenleyicisi olarak

Bu tip kullanım açısından şeker gübresi aslında toprak düzenleyicisidir. Kireçli veya kireçli olduğu belli olmasa da alkalinlilik değeri fazla yüksek topraklarda şeker gübresi toprağın alkali değerini azaltma yönünde iyi sonuç veriyor. Bir de suyu fazla kireçli olan bölgelerde aynı şekilde faydası olur.

Toprağın bitkilere elverişsiz boyutlardaki alkalinlilik derecesini düşürür. Sonuçta bitkiler topraktan ihtiyacı olan her türlü elementleri kolayca alırlar. Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerimizde topraklar genellikle yüksek alkalinlidir. Verimli olsalar da her bitkiye verimli olamıyorlar. Ama pH derecesi biraz düşse her tür bitkiye çok elverişli besleyicilikte olurlar. Hem toprağa katacağınız esas gübreler bu sayede ta işe yarar olurlar. Bitkilerin şeker gübresinden alacağı şeyse sadece azot ve sülfürdür.

2- Azot takviyecisi

Sığır ve koyun gübresi verilen, azotu fazla isteyen bitkilere azot takviyesi olması için verilebilir. Yani sığır ve koyun gübrelerine fazladan azot takviyesi olarak. Yalnız şunu bilin ki bu doğal gübrelerde azot da var. Şeker gübresi ile azot takviyesi sadece daha fazla azot isteyen bitkilere doğal gübrenin yanısıra verilebilir.

Asitli topraklarda ve fazla kumlu topraklarda çok seyrek sıklıkta ve az oranlarda kullanmalısınız. Yoksa bitkilerde kalsiyum eksikliğine yol açar. Bu bir felakettir. Fazlasında ise kökler yanar ve bitkiler tamamıyla ölür. Zaten önemli bir besleyiciliği yok. Azot ile sülfür ağırlıklıdır. Lahanalara, mısırlara, yaprakları için yetiştirilen süs bitkilerine faydalıdır. Veya asitli (ayrıca fazla kumlu) topraklar için “kireçli şeker gübresi” vermek gerekir.

3- Gelişim hızlandırıcı

Sadece ilkbaharda fide ekme esnasında kullanmalısınız. Domates, biber, hıyar, patlıcan gibi herkesin bahçelerinde yetiştirmeye çalıştığı bitkilere oldukça iyi fayda sağlar. Fideleri düzenli bir şekilde ektikten hemen sonra her bir fidenin 8cm uzağından çepeçevre toprağı hafifçe eşeleyip çok az miktarda mesela sadece tepeleme olmayan 1 çay kaşığı şeker gübresi serpin ve toprakla karıştırın. Fideler bol bol dallar geliştirerek şaşırtıcı hızla büyürler. Çiçek açmada erkenci olurlar.

Özellikle yazın şiddetli sıcak olan bölgelerde bu uygulamayı kesinlikle tavsiye ederim. Çünkü buralarda eğer fideler yaz sıcaklarına kadar meyve oluşturmamışsa artık çok zor. Hatta bütün emekleriniz boşa gider.

Aynı amaçla dap gübresi de uygundur.

Torflu toprakta saksı bitkilerine şeker gübresi

Öncelikle hatırlatmalıyım gibi bitkilerin ihtiyacı olan birçok elementi içermez. Sadece azot ve kükürt içerir. Bundan dolayı, toprak yeterince besleyicili olmak zorunda. Saksı bitkilerinde hayvan gübresi kullanımını için ilgili sayfa: Salon bitkilerine hayvan gübresi nasıl verilir? Şeker gübresini bu şartla kullanın.

Yaprak güzelliği için yetiştirilen ve kocaman yapraklı olması gereken devetabanı, filkulağı ve Pachira gibi türler için faydası olur. Gelişimleri aksamaz, yapraklar kocaman gelişir. Gelişim dönemlerinde ayda bir defa, 1 litre suda yarım çay kaşığı şeker gübresini eritin ve bununla saksıları sulayın.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: |

'Şeker gübresi (hızlı ilk gelişim için)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. İlker, Sakarya dedi ki:

    Bahçeme rulo çim serdim. Gayet iyi tuttu ve yaklaşık 10 sefer makina ile biçtik. Biri bana şeker gübre at iyi gelir dedi. Atınca çimlerin bazı yerlerinde sararma oldu. Bu durumda ne yapabiliriz?
    ***
    Çimleriniz tuzlu topraklara hiç toleransı olmayan türlerdenmiş ya da sizin toprağınızda tuz oranı yüksek olup şeker gübresi ile büsbütün artmış (tek tip çim yok – arazi, toprak yapısı ve iklim özelliğine göre birçok çeşit çimler var). Veya bazı yerlere gübre fazla gelmiştir. Yapacağınız şey işi kış yağmurlarına bırakmak. Yağışlar tuz yoğunluğunu azaltır ve durum normale döner. Çimler sağlığına kavuşur. Şeker gübresini bir daha kullanmadan önce gübre vereceğiniz bitkilerin tuzlu topraklara uyumlu olup olmadığını öğrenin. Yoksa faydası değil büyük zararı olur.

  2. Günay, Adana dedi ki:

    Şeker gübresi kauçuk ağacının hızlı gelişim göstermesinde katkısı olur mu?
    ***
    Hava akımlarının devamlı olduğu yerde ve havadar (süzekliği yüksek) toprakta hızlı gelişir.

  3. İsimsiz dedi ki:

    Şeker gübresi kullandım fakat domates fidanım yandı. Ne yapmalıyım ki tekrar canlansın?
    ***
    Yapacak bir şey yok. Kökler ve dip kısım çürüyüp gitmiştir.

  4. Enne A. -Tekirdağ dedi ki:

    Saksı ortamında compost toprakta, lavanta, biberiye ve hurma fideleri için hangi oranlarda şeker Gübresi ve Npk. 151515 kullanmalıyım? Ayrıca şeker gübresini çözelti halinde yapraklara direkt uygulayabilir miyiz? Uygulanabilir ise yine su/gübre oranı ne olmalıdır?
    ***
    İlk iki bitki için kompost toprak veya torf toprak uygun değil. Ancak eşit ölçülerde kompost veya torf toprak + arazi toprağı birbirleriyle harmanlarsanız iyi olur. Gübre istemezler. Şeker gübresi zaten hiçbir şekilde uygun olmaz. Hurma için toprak farketmiyor ve gübre gerektirmiyor.

  5. İsimsiz dedi ki:

    Zeytin yağının içine bilmiyerek tuz diye şeker gübresi attım. 5 litrelik bidonlara 30.40 gram atıldı. Acaba bir zararı olur mu?
    ***
    Bunu ben bilemem. Şeker gübresi imalatçıların sormalısınız. Eğer taze zeytinleri az miktar yağ ile yağlayıp bekletmek için bu işi yaptıysanız hemen bidonlardan çıkarıp zeytinleri yıkayın. Sonra yeniden yağlayıp tuzlarsınız. Eğer zeytinleri değil de zeytin yağını tuzladıysanız o yağları ya atacaksınız ya da uzmanlarını bulup sorun.

  6. Hasan, Elazığ dedi ki:

    Acaba kayısı ağaçlarına şeker gübresi atılır mı?
    ***
    Bilmiyorum. Yukarıdaki ayrıntılı bilgileri okuyarak siz karar verin.

  7. Ozan E. -Balıkesir dedi ki:

    Şeker gübre. Mandalina, limon, nar ağacım var. Bu gübreden atsam olur mu? Toprağı bozar diyorlar. Doğru mu? Nasıl ne kadar kullanmam gerekiyor?
    ***
    Doğru mu yanlış mı anlamak için toprağınızı analiz ettirip ona göre ne tip gübre kullanmanızı öğrenmeniz gerekir. Toprağınızın özelliğine göre felaket derecede zararlı olabilir. Faydalı da olabilir. Ama bahsettiğiniz türlere azot gübresi zaten gerekmiyor. Kısaca o bitkilere hiç kullanmayın.

  8. Rıza D. -Hatay dedi ki:

    Lütfen yardımınıza ihtiyacım var. Şu an hediye gelen birkaç yeşil bitkiye şeker gübresi kullandım. Bugün baktım yapraklar aşağıya doğru sarkmış. En alt kısımda küçük yapraklar biraz sararmış. En üsttekiler sadece solmuş durumda. Yanmış halde değil. Ne yapmam lazım kurtarmak için acaba?
    ***
    Şeker gübresi tarlalar içindir. Ama her toprağa uymaz. Her bitkiye uygulanmaz. Her zaman kullanılmaz. Bilinçlice kullanmak lazım. Bilmiyorsanız hiç kullanmayacaksınız. Ama siz saksı bitkilerine vermişsiniz. Tam bir felaket. Hediye gelmiş. Yeni gelmiş. Bu durumda en güvenilir bitki besinlerinden vermek bile yanlış. Kökler zehirlenmiş. O köklerden artık hayır gelmez. Bitkileriniz de ölür gider. Acilen yapmanız gerekenler şurada bütün detaylarıyla güzelce yazılı: https://azbitki.com/topragin-kokleri-zehirlemesi-yakmasi#ciddi

  9. Metin Türkkan dedi ki:

    Çiler fidesi aldım. Satıcı şeker gübresi kullanabilirsiniz dedi. Uygun mudur?
    ***
    Hayır hiçbir şekilde uygun değil. Yukarıdaki bilgileri okuyun.

  10. Sibel, Tokat dedi ki:

    Şeker gübresi inekleri zehirler mi?
    ***
    Yerlerse elbette zehirlenip ölürler.

  11. Aydın, Denizli dedi ki:

    Sarmaşık güllerime bilmeden çok şeker gübresi attım. Yaprakları döküldü. Kendine gelir mi?
    ***
    Gübrenin topraktaki etkisi azaldıkça yavaş yavaş kendine gelebilir. Ölebilir de. Dibinden elinizden geldiğince fazla miktar toprağı kazıp alın. Onun yerine yeni toprak doldurun. Bunu yapamazsanız dibini derinden çapalayın ve toprağa bolca suba borusu kurumu karıştırın. Sulamalarda su miktarını çok fazla tutun. Böylece gübrenin yoğun etkisi daha çabuk geçer.

  12. Hatice, Konya dedi ki:

    Gardenya çiçeğim tomurcuk verdi fakat açamadan döküyor. Her hafta biri düşüyor. Genel amaçlı besin veriyorum. Youtube’da birinden çok çok az şeker gübresi verdiğini duydum. Denesem mi? Ya da seralarda çiçeklendirici hormon mu veriyorlar da minicikken açmış oluyor? Sabah güneşini alan kapalı balkonumda.
    ***
    Ne gübre ne hormon. Sıcaklık yeterli gelmiyorsa öyle olur. Gardenya serin zamanlarda ve serin mekanlarda tomurcuk verir ama tomurcukların hızla gelişip çiçek olması sıcağın yeterliliğine bağlıdır. Balkona sabah güneşi geliyorsa güneş ışınlarının hem dalları yaprakları hem de saksıyı ısıtacağı şekilde pencere yanına koyun. Direkt güneşten her gün birkaç saat ısınırsa ve gece boyunca fazla üşümezse çiçeklerini açar.

  13. Ercan Ç. -Aydın dedi ki:

    Torbada incir fidanı yetiştiriyoruz. Akşam damlama sulama sistemiyle biraz gelişsin diye şeker gübre uygulaması yaptık. Sabah baktığımızda yaprakları kararmış ve solmuş şekilde idi. Ne yapmamız lazım?
    ***
    Fazla doz uygulamışsınız. Toprakta tuzluluk derecesi (EC) fazla yükselmiş. Acilen bu etkiyi gidermek lazım. Yoksa kökler hızla çürür. Bunun için uygun madde araştıracaksınız. Benim şimdilik bilgim yok. Ancak bir yerden alçının işe yaradığını okumuştum. Suya az miktar alçı karıştırıp toprakları onunla sulayacaksınız. Soba borusu kurumu da ayrıca alçılı suya karıştırılabilir. Dediğim gibi bundan emin değilim. Diğer bir yol ise her bir fidanın toprağının on misli kadar fazlası su ile yavaş yavaş sulayarak toprağın yıkanmasını sağlamak. Ne kadar işe yarar bilemem. Siz başka kaynaklardan da araştırın.

  14. Mehmet, Antep dedi ki:

    Fıstık ağaçlarının yapraklarının sararmasını önlemek için kullanılır mı? Ya da uygulama dozu ve şekli nasıl olmalıdır? Ağaçlar yetişkin ve 70-80 yıllık..
    ***
    Hayır. O kadar değerli ağaçlarınız için ziraat ofislerine danışmanız gerekiyor. Bu şekilde çözüm ararsanız bulduğunuzu zannedebilirsiniz ama emin olun ki sadece zararı arttırırsınız. Hem iklim yapısına göre hem toprağın yapısına göre ve hem de arazi yapısına göre aynı bir problem için çözümler farklı farklı olabiliyor.

  15. Sultan, İzmir dedi ki:

    Bahçemde çeşitli meyve fidanları ektim. Çok güzel uyum sağladılar ama esim iki gün önce hepsine birer kulplu bardak şeker gübresi vermiş. Hepsinin yaprakları sararmış, solmuş, kimi kurumuş. Bol su verip toprağı gübreden arındırmaya çalışıyoruz. Başka ne yapabiliriz?
    ***
    Suda alçı iyice eritip onunla sulayın. Bulabilirseniz soba borusu kurumu bol bol dökün. Onun yerine toz leonardit de olur. Bütün bunlar topraktaki çok aşırı artmış olan tuzluluğu belki dengeleyebilir ama fidanlarınız kurtulur mu, orası şüpheli. Eşinize bahçeye adım bile atmasını yasaklamalısınız. :)

  16. Sabahattin K. -Alanya dedi ki:

    Bugün mangal yaptım. Kömür biraz alev aldı. Tuz diye şeker gübresi attım. Duman ve koku oldu. Yaklaşık bir iki dakika öyle kavuk eti pişti. Sonra çektim ve eti yedik. Biraz karın ağrısı ve bulantı oldu. Ne yapmalıyım?
    ***
    Şeker gübresini tuz diye etin üzerine serptiyseniz zehirleyebilir. Gerçi çok düşük miktarın ciddi zarar vereceğini sanmıyorum ama en yakın hastanenin acil servisine gidip durumu anlatmanız iyi olacak diye düşünüyorum.

  17. Ayşe Korkmaz dedi ki:

    Yanlışlıkla çaya şeker gübresi attım. Nasıl oldu diye sormayın. Bir şey olur mu? Dilim sararmış..
    ***
    Sanıyorum bir yudumda anlamış ve çayı içmemişsinizdir. Bu durumda bir zararı olacağını sanmıyorum.

  18. Devrim Z. -Aydın dedi ki:

    3 yaşında zeytin fidanına şeker gübresi verme oranı nedir? 100 ağaç var. Yarım kilo versem ağaç başına zararı olur mu? Oran nedir?
    ***
    Sakın vermeyin. Zeytin fidanları zaten çok hızlı büyürler. Şeker gübresi verirseniz kof gelişimler olur ve her türlü hastalıklara karşı ve her türlü uygunsuz hava şartlarına karşı dirençleri sıfıra iner. Mahvolur giderler.

  19. Mustafa K. -Antalya dedi ki:

    4 yaşında boynuz portakal ve benzeri meyve ağaçlarım var. Ağaç başı ne kadar şeker gübre vermeliyim?
    ***
    Hiç vermeyin. Faydası değil zararı olur. Kof gelişimli dallar ya şiddetli yaz sıcaklarında ya da kışın en hafif bir don olayında kururlar. Ayrıca parazitlere karşı savunmasız olurlar. Hangi bitkiye ne zaman ne gübresi gerekiyorsa bitkinizin türüne göre doğru zamanda doğru gübre kullanmalısınız.

  20. Adana dedi ki:

    7-8 yaşında büyük limon ağaçlarına şeker gübresi attım. Çok değil yuvarlak etrafına serpiştirdim. Bir şey olur mu? Ağaçları her gün suluyorum.
    ***
    Zararı olacağını sanmıyorum ama keşke şeker gübresinin limonlara faydası var mı, bu zamanda vermek uygun mu vesaire önceden araştırsaydınız. İş işten geçtikten sonra bilgi aramak işe yaramaz. Ağaçları her gün sulamayın. Toprak yüzeyinin kupkuru olmasına aldanmayın.

  21. Rebii, Gölcük dedi ki:

    Bahçemizde çok sayıda gül ile incir, dut, kestane var. Budamadan sonra ve mevsim sonunda kalan yapraklardan suda çürüterek bir tür gübre yapıp sulasak faydası olur mu yoksa pek de uğraşmaya değmeyecek kadar bir verimi mi olur?
    ***
    Öyle şeylerle hiç uğraşmayın. Her çıkan artıkları, dökülen yaprakları toprağa karıştırın ki toprağınızın kalitesi yükselsin.

  22. Özkan Ö. -Şile dedi ki:

    Küçük bir hobi bahçem var. Domates, Biber ve salatalık yetiştiriyorum yiyecek kadar ve bu konularda araştırma yapmak çok hoşuma gidiyor. Toprak analizi yaptırmadım. Kendi hazırladığım doğal gübreler dışında NPK gübrelerini takip ediyorum ama şunu sizden rica ediyorum. İlk fide ekiminde, meyveye durduğunda, meyve büyüme aşamasında hangi NPK gübrelerini tercih etmeliyim? Bunlardan başka kullanacağım diğer destekler nelerdir ( Şeker gübresi, aminoasit vb gibi ) Teşekkürler.
    ***
    Oranın ikliminde sadece koyun gübresi çok iyi işe yarar. Başka masraflara hiç gerek yok. Şeker gübresi İzmir gibi yerlerde, ilkbaharda ani bir serpilme olması içindir (ve buralarda fideleri ilkbaharda çok erkenden ekmek gerekiyor). Yoksa sıcaklar başladıktan sonra artık hiçbir şey işe yaramaz.

  23. İsimsiz dedi ki:

    Bahçemde domates biber çeşit bol yetiştiriyoruz damlamam var bir ton suya seker gubresi eritip atsam ne kadar koymam lazım bir ton suya?
    ***
    Bu zamanda hiçbir faydası olmayacak. Zaten bahsettiğiniz türlere şeker gübresi ancak fideler çok küçükken, ilkbaharda, sadece bir defa, o ise kesin gerekli olduğundan eminseniz verirsiniz. Genelde gerekmiyor çünkü esas olan şey tarlayı fide ekiminden en az 1 ay önce koyun veya sığır gübresi ile gübrelemektir. Şeker gübresini ancak hızlı ilk gelişim için ve gerektiğinden eminseniz verirsiniz. Yoksa sadece şeker gübresi kullanırsanız bitkilerinizden hiç ürün alamazsınız. Yukarıdaki bilgileri okuyun. Şurayı da okuyun: MPK gübresi (çiçek/meyve amaçlı)

  24. İsimsiz dedi ki:

    Acaba şeker gübresi gıda ile temas ederse ne kadardır risk oluşturur yanlışlıkla tuz olduğu zannedilip kullanılırsa mesela..
    ***

    Bunu bilmiyorum. Ama gübrelerin tuz veya şeker zannedilip yemeklerde kullanılması şunu gösterir ki mutfakta tutuyorsunuz. Bakınız gıda uzmanlarına sorarsanız mutfakta deterjan bile bulundurmamak lazım. Bulaşık deterjanlarını bile mutfakta açıkta değil mesela lavabo altı kapaklı dolabında tutmalısınız ve o dolapta ambalajlı bile olsa hiçbir gıda maddesi olmayacak. Mutfakta gübre asla bulundurmayın.

  25. Ekrem C. -Samsun dedi ki:

    20 dönüm kapya biberim var. 10 Temmuz-10 Ağustos arasında toplam 12 torba, her sulamada 2 torba şeker gübresi kullandım. Hiçbir suyu boş geçmedim. Onun yanı sıra kalsiyum ve potasyum gübreleri de kullandım. Biberimin şu anki durumu yapraklarında altın sarısı renkler kökten çürüyüp solmalar ve sağlam biberlerde üst döllerinde kök dibinden kararmalar mevcut. Attığım gübrelerin bu olaylarla alakası var mıdır?
    ***
    Siz kafanıza göre gübre kullanıyorsunuz. Bu şekilde tarım yapılmaz. Hele şeker gübresi, size kesinlikle lazım değil. Faydasını değil sadece zararını görürsünüz. Şeker gübresi yaz sıcaklarının çok erken bastırdığı ve aynı zamanda toprakları yüksek alkalinli olan en güney illerimizde sadece ilkbahar başında fideler bir an önce hızlıca gelişip en geç mayıs sonunda çiçek açacak kadar büyümeleri içindir. Sadece ilkbahar başında, sadece bir defa fazlasıyla yeterli. Sizin orada ilk gelişim gübresi olarak (aslında gerekmez ama) dap gübresi kullanabilirsiniz. Ama fide ekiminden en az bir ay önce toprağa koyun gübresi vs gübrelerle esas gübrelemeyi yapmış olmanız şart. Çiçeklenecek kadar büyüdüklerinden itibaren ise takviye gübrelemelere devam etmeniz gerekiyorsa en iyisi mpk gübresidir. Ayrıntılı bilgi için bakınız: https://azbitki.com/mpk-gubresi

  26. Nuran, İstanbul dedi ki:

    Merhaba, kolaylıklar dilerim. Saksıda gül ağacım var. Sanırım yediveren. Şu an 2 gül açmak üzere. Şeker gübresi kullanmamı önerir misiniz? Ya da daha çok açması için ne önerirsiniz?
    ***
    Hayır şeker gübresi uymaz. Sırf güller için hazırlanmış özel gübreler var. Veya onun yerine genel amaçlı bitki besini uygundur. Bir de mpk gübresi var ki zaten besleyici olan topraklar içindir ve hem çiçek hem meyve verimi artmasında çok etkilidir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.