Sikas, Cycas revoluta

Cycadaceae familyasının tek cinsi Cycas’tır. Bu cinse bağlı 113 tür var. Sikas bitkileri 300 milyon yıldır kayda değer bir evrim geçirmemiş. Bu yüzden fosil bitki deniyor. Diğer bitkilere göre ilkel kalmış olan bitkilerdendir. Burada konumuz olan sikas türü ise Cycas revoluta türüdür. Anavatanı Japonya’nın güneyidir. İngilizce yaygın isimleri cycad ve sago palm’dır.

Cycas revoluta (sikas bitkisi)

Özellikleri

Sikas palmiyesinin çok yavaş gelişim gösterdiği söylentisi çok yaygındır. Bu yanlış kanaatin sebebi sikasların iç mekan ortamlara uyum sağlayamamasıdır. Uzun süreli güneşe ve 7/24 sürekli hava akımlarına ihtiyacı büyüktür. Dış mekanlarda, açık havada çok hızlı bir gelişim gösterir. Birkaç yılda adeta devleşir. Fakat öte yandan yavaş büyüme özelliği sadece ana gövdesinin uzaması ile ilgilidir. Ama bu bir problem değil. Zira yaprakları her yöne gelişerek hem boyca uzun hem alanca çok yer kaplayıcı olur. Zamanla boyu 3 metreyi bulur. Bu da uzun yıllar sürer.

Eğer köpeğiniz varsa ve bitkileri ısırmaya, kemirmeye meraklıysa dikkatli olmalısınız. Ayrıca bazı köpekler sikas kokusundan etkilenip yemek isterler. Sikas köpeklerin karaciğerlerine çok ciddi zarar verir. Yediği miktara göre ve köpeğin bünyesine göre öldürücü bile olabilir.

Sikas ağaçları dişileri ve erkekleri ayrıdır. Tohum oluşması için erkek ağaç yoksa dişi ağaç tohum vermez. Verse de koftur ve işe yaramaz. Tohumunu elde etmek istiyorsanız biraz zor. Yani çiçek açtıkları zaman erkek ağacın polenli çiçeklerini koparılıp almanız ve sonra tozlarını dişi ağacın çiçeklerine bulaştırmanız gerekiyor. Bu şartla işe yarar tohumlar elde edersiniz.

İklim uyumu

Sikas kışın -11°C derece soğuğa dayanır. Fakat -5C derece ve daha soğukta hava şartlarına göre donma ihtimali var. Özellikle çok genç olanlar ve bir yere yeni dikili olanlar telike altındadır. Yerinde yaşlandıkça soğuğa direnci de artar. Tüm kıyı bölgelerimizin alçak kesimlerinde bahçelerde yetişir. Yalnız, sikasların toprağa ve iklime alışmaları için tedbir olarak ilkbaharda dikmelisiniz.

Sikas yetiştirme, bakım

Güneşe ihtiyacı vardır. Tam gün güneş (günde en az 6 saat) veya yarım gün güneş (günde en az 3 saat). Hafif gölgeli yarı güneşli yerler uygundur. Sikas deniz etkisindeki iklimde açık havada ilkbahardan yaz başına kadar çok hızlı gelişim gösterir. Bakımı doğru yapılıyorsa yeni yaprakları geçen yılınkine göre daha fazla, daha iri ve daha gösterişli olur.

Sikas nasıl toprak ister?

Toprağı hafif asitli olması pH 6 – 6,5 arası tavsiye edilir fakat çok da önemli değil. Toprağın çok iyi bir şekilde suyu süzdürebilir ve havadar olması çok önemlidir. Evlerde saksılarda sikas yetiştirmek için en iyi toprak karışımı şudur:
3 ölçü torf toprak + 1 ölçü iri taneli temiz dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.
Eski tip suyu emen basit toprak saksı tavsiye ederim (bu ayrıca uzmanların da tavsiyesi).

Sulama

Bahçelerde duruma göre (ağacın yaşına ve toprağın özelliğine göre fazla sulamayın).. İç mekânlarda saksılarda ise yazın gelişim devresinde toprak biraz nem kaybedince, kışınsa toprak iyice hissedilir derece nem kaybettikçe sulamak iyi olur. Aşırı sıklıkta sulamayın. Sikas çöl kaktüsleri gibi kodeks gövdeye sahip olduğu için suyu gövdesine depoluyor. Sulamasanız da olur ama sulama köklerinin taze oksijen alması için her zaman gereklidir. Bunun içinse çok havadar, suyu anında süzdüren, çabuk kuruyan toprak ve toprak saksı kullanılması sikas sağlığı için olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Yeri de havadar, esintili olmalı.

Bitki besini ve gübre ihtiyacı

Sikasınız bahara eski yapraklarını kaybetmiş olarak girdi ise, yeni seri yaprakların gelişiminin tamamlanmasına yakın bir defa, iyice geliştiklerinde ikinci defa ve tam yaz ortasında olmak üzere yılda üç kez besin verilmeli. Salon süs bitkileri için olan genel kullanım (eşit ağırlıklı) bitki besini, orkide besini, afrika menekşesi besini bunların her biri uygundur. Eğer bahara yapraklı olarak girdi ise nisan ortasında bir defa, mayıs başında ikinci defa ve yeni yapraklar tam erginleştiklerinde son defa bitki besini verin. Topraktan aldığı maddelerle ve fotosentezle ürettiği besini bünyesinde depolayan bitki, o besini ve enerjiyi sonraki bahardaki yeni faaliyetleri için kullanır. Eğer akıllı gübre kullanıyorsanız sadece her kış sonunda tavsiye edilen miktarda verin.

Budama

Sikas budaması aslında eski yaprakları kesmekten ibarettir. Kışın yapraklar hastalıklanıp çok kötü bir hale gelirlerse kış sonunda – bahar başında tüm yaprakları tam dipten kesmelisiniz. İlkbaharda havalar ısındığında çok hızlı bir şekilde yeniden yapraklanacaktır. Eğer sikas üzerindeki geçen yılın yaprakları sağlıklı olarak bahara ulaşmışsa, yeni seri yapraklar gelişimini tamamladıktan sonra en eskilerden en kötülerini veya istediğiniz kadarını tam dipten kesin.

Sikas üretimi

Bazen kökten bir veya  iki – üç yavru oluşturur: Her biri yeterince geliştiğinde ayırabilirsiniz. Ancak ana bitkiye hiç zarar vermemeye çalışın. Kökler fazla iç içe geçmişse yavrunun köklerini kesebilirsiniz: böyle olunca yapraklarını  da kesip yumruya benzeyen gövdeyi bir hafta on gün kadar kuruttuktan sonra aşağıda anlattığım gibi küçük bir saksıya dikmelisiniz. Ana bitkideki kesik yer ise, eğer toprağın altına denk geliyorsa, orası 10 – 15 gün kapatılmamalı ve kesik yerin iyice kuruyup iyileşmesi beklenmelidir.

Yaşlı sikaslar gövdelerinde kendi fidelerini üretir (bunlara bebiş diyebiliriz). Ayrıca tohum verirlerse tohumla da çoğaltabilirsiniz. Bunların ayrıntılı açıklamaları aşağıda.

Sikasların bebişlerinin alınıp ayrı ayrı köklendirilmeleri

Hem kısa zamanda hem çok sayıda sikas üretimi sikasların toprak yüzeyine yakın gövde çevresinde ürettiği tohumdan daha işlevsel parçalarla yapılır. Böylece daha hızlı büyüyen sikaslar elde edilir. İngilizcede bunlara “pup” deniyor. Yavrucuk veya sikas bebişleri diye tercüme edebiliriz. Bebişler genelde toprak yüzeyine yakın, bazen de gövde üstünde oluşur. İkiz ve üçüz sikas bebişleri varsa bunları tutturmakla daha dekoratif sikaslarınız olur. Yaşlı sikas ağacınızda böyle ikiz veya üçüz bebişler oluşuyorsa büyük şans.

Sikas bebişleri

Sikas gövdesinde oluşan bebişler

Bebişler kış sonuna doğru, bitki uyku halindeyken alınmalıdır. Bazıları kolayca kopar. Bazılarını bağlantı yerlerinden kesmek gerekir. Sonra, topladığınız sikas bebişlerinin yaprakları ve kökleri varsa onları kesin. Sonra da on gün kadar açıkta bekleterek kurumalarını, sağlamlaşmalarını bekleyin.

Büyüklüklerine göre 10 – 15 cm çapındaki küçük saksılara resimdeki gibi dikilir. Nasıl toprağa? Perlit + saf torf karışımına ya da iyi kaliteli ve güvenilir marka Hindistan cevizi lifli süs bitkisi toprağını iyice eleyip tozundan arındırın ponza taşı veya perlit veya sıva kumu karıştırın.

sikas üretimi

Saksılar bebişlerden hafifçe geniş olmalı. Gereğinden fazla büyük olmamalı. Sikas bebişleri resimdeki gibi toprağa yarı gömülmeli. Daha fazla gömmek çürümeye sebep olur.

Bebişlerin sulanması, beslenmeleri

Toprak neredeyse kupkuru olacak kadar nem yitirmedikçe sulamamanız şarttır. İki üç ay içinde köklenme olunca kolayca görülür. İşte o zaman sulamayı arttıracaksınız. Toprağı üst yüzeyden yavaşça, alttan su akıp gidecek kadar bollukta sulayın. Beş on dakika sonra tekrar iyice sulayın. Daha sonra ne zaman toprağın elinizi ıslatıcılığı giderse (ama nemi gitmeden önce) o zaman aynı şekilde tekrar sulayın. Bebişlere besin vermek ise kesinlikle iyi bir köklenme ve iyi bir yapraklanma gerçekleştikten sonra yapılmalı.

Saksıda kök yumağı oluştuktan sonra çok az farkla büyük bir saksıya aktaracaksınız. Daha fazla büyük saksıya dikmek gelişimi yavaşlatır. Sikasların hızlı büyümeleri saksıda kök yumağı oluşturmasına bağlıdır.

Tohumdan sikas yetiştirmek

Tohum ceviz kadar olur (ama yuvarlak değil, hurma şeklinde). Sikas tohumları bekletmeye gelmez bozulabilir. Dikmek için acele etmek gerekiyor. Önce suda kontrol edin: Su yüzünde yüzen tohumlar koftur işe yaramaz. Toprağa yanlamasına dikilecek. Yerde yuvarlayın: en çok hangi pozisyonda duruyorsa ektiğinizde o pozisyonda olmalı. Üstü hafifçe toprak dışında kalmalı. Tohumlar için ⇒ köklendirme toprağı hazırlamalısınız.
Tohumları ekince sulayın ve sonra bastırıp tekrar sulayın. Daha sonraki sulamalar ise: Toprak nemini yarı yarıya kaybedince beş dakika ara ile, alt deliklerden su akıp gidecek miktarda iyice sulamalısınız.
Çimlenmeleri uygun ortamda üç ayı bulur. Sonraki bakımı yukarıda sikas bebişleri için anlattığım gibi olmalı. Yavaş gelişirler. İki yıl kadar tohuma bağımlı yaşarlar. Bebişlerle üretim tohumla üretime göre ortalama 5 yıl avantaj sağlıyor. Yani bir bebiş ikinci yılda ne kadar gelişmiş olursa, tohumdan yetişeninin o kadar olması ortalama 5 yıl sürer.

Kökten çürüyen sikasları kurtarmak

Sikasın gövdesi aslında her parçasından yeni bireyler üretebilme özelliğine sahiptir. Çürüyen sikasınızı hiç vakit kaybetmeden çürümüş kısımlarından temizleyin. Kalan temizlenmiş parçayı veya parçaları 3 – 5 dakika boyunca litresine bir tatlı kaşığı çamaşır suyu karıştırılmış suda bekletin. Sonra temiz su ile durulayıp havadar bir yerde 5 – 10 gün kurutun. Sonra ince ponza taşı doldurduğunuz bir saksı içinde, yarısından fazlası dışarıda kalacak şekilde dikip sulayın. Zamanla köklenip filizlenir. Kökleninceye kadar ponza taşları kurudukça bitkiyi ıslatmadan sulamalısınız. Daha sonra bunları çok havadar bir toprağa dikin.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Bahçe / Balkon Süs Bitkileri

Etiketler: |

'Sikas, Cycas revoluta' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Hayriyenur, Kayseri dedi ki:

    Saksıdaki sikas çiçeğimin iğne yaprakları sarardı. Saksının boyutunun buna etkisi var mıdır?
    ***
    Ev bitkilerinden değildir. Sadece son derece havadar olabilen geniş salonlarda yaşayabilir. Her kış sonunda bozulan yapraklar dipten budanır. İlkbaharda hızlı bir şekilde yeni yapraklar geliştirir. Ama dediğim gibi ev ortamlarını sevmez. Sizin orada sürekli dışarıda tutulmaya da uygun değil.

  2. Onur Arsuz dedi ki:

    Ağustos ayında aldığım yetişkin sikasımdan on kadar kozayı çiçekçim bana kopartıp kışa kadar kurut sonra dik demişti. Hepsi kışın toprakta çürüdü. Acaba gövdesinde bırakıp yeşillendirip sonra ayırsam yaşar mıydı?
    Bu arada sonbaharda yetişkin sikasın bütün yaprakları soldu. Hepsini tavsiye üzerine kestim. Sonbaharda yeniden yaprak çıkardı.
    Üç yıllık sikaslarımın hepsi bu ayda yeni yapraklanıyor.
    ***
    Koza sanıyorum ingilizcesi pup olan ve benim bebiş diye çevirdiğim yavrulara diyorsunuz. Bunları kış sonunda ayırmak lazım. Kurutmak için bekletmek ise sadece kesik veya kopuk yerlerin kuruması için 10 gün bekletmektir. Aylarca bekletmek yanlış. Veya belki o şekilde de başarılı olunuyorsa bile normal toprakta elbette çürürler. Bunları önce köklendirme toprağında çok özel bakımla köklendirmek lazım. Kısaca siz kış sonunda ayırsaydınız ve on gün beklettikten sonra köklendirme toprağına dikseydiniz şimdi hem köklenme hem yapraklanma başlamış olacaktı. Bitkilerinizin gelişimlerini bildirdiğiniz satırlar için teşekkür ederim.

  3. Hikmet dedi ki:

    Sikas bitkime balkonda bakıyordum. Kışın hatalı sulamadan pamuklu bit olduğunu gördüm. yapraklarına müdahale etsem de sararmalar devam edince üst yapraklarını tamamen kestim. Bu baharda hiç yaprak vermedi. Ancak bebişleri var ve onlarda şu an yeşil canlı yapraklar var. Ne yapmam gerekli? Bitkim ölmüş olsa bebişleri olmazdı. Üst yaprakları hiç çıkmayacak mı?
    ***
    Balkonda ama muhtemelen güneş görmüyor ve yeterince ısınamıyor. Hangi şehirdesiniz bitkiniz güneş alıyor mu bunları yazmadığınız için tahminimi yazdım. Uzun süre direkt güneş almasını sağlayın. Hızlıca yeniden yapraklanır.

  4. Ersin, Adana dedi ki:

    3 adet yetişkin sikas bitkim bahçede yan yana toprakta bulunuyor. Birbirine çok yakın. Yaprakları iç içe giriyor. Ortadakinin bebişi var. Bu günlerde topraktan (bebişini kopararak) saksıya alsam uygun mudur?
    ***
    Uygun değil. Mart ayının son günlerinde yapmalısınız.

  5. Yaşar, Adana dedi ki:

    Bahçemde dikili 4 yaşında sikasın yerini nasıl ve ne zaman değiştirmeliyim?
    ***
    Nisan başı uygundur. Kenarlardan 40cm uzağından başlayarak kazın. Dibinden 20cm kadar uzağına kadar kökler ve toprak birbirlerinden dağılmayacak şekilde çıkarmaya çalışın.

  6. Elif dedi ki:

    Merhabalar evimizde bir sikasımız var. Güzel bir şekilde bakıyoruz. Ancak tam ortasından yaklaşık 100-110cm boyunda uzun ince küçük yaprakları olan bir bitki uzanmaya başladı. Çok araştırdım ama böyle bir şey ile karşılaşmadım. Sizce bu boylu boyunca uzanan bitki ne anlama geliyor?
    ***
    Görmeden nasıl anlayabilirim?

  7. Hasan C. -Adana dedi ki:

    Sikas tohumu küçük bir parça ısırdım. Bir şey olur mu? Ağzımı çalkaladım ama endişeliyim.
    ***
    Bu konuda bilgim yok.

  8. Derya, Bodrum dedi ki:

    Sikas almayı düşünüyorum. Yaşını nasıl anlayabilirim? Gövde uzunluğuna göre mi?
    ***
    Bunu bilmiyorum ama yaşından daha önemli iki şart olduğundan eminim. Biri sağlıklı bitki aldığınızdan emin olun. Diğeri ise doğru şartları sağlamaktır.

  9. Pelin, İstanbul dedi ki:

    Yeni aldım. Bahçede saksıda duracak. Soğuklarda eve almalı mıyım?
    ***
    İstanbul’da hiç gerekmez. Ama saksısı çok küçük ise bu kış için tedbirli olun. Isı sıfırın altına düştüğü günlerde içeri alın ya da üzerine karton kutu geçirin.

  10. Emre, Ankara dedi ki:

    Sikas’a Ankarada nasıl bakabilirim? Bahçeye çıkarma eve alma siklusunu nasıl yapmalıyım? Eve almak için hava sıcaklığının -1/2 yi görmesini beklemeliyim aynı şekilde eve alındığı zaman dışarı ne zaman çıkarmalıyım, ne dersiniz?
    ***
    Sürekli evde tutmanız daha iyi olur. Evde çok havadar bir pencere yanında tutun. Soğuk oda mümkünse ilkbaharda nisan ortasından eylül sonuna kadar dışarıda dursun. Ama kışın soğuk oda mümkün değilse sürekli evde tutmanız lazım. Çünkü kışın sıcak eve alışan bitkiyi ilkbaharda dışarı çıkarırsanız kökleri şok etkisiyle hemen çürüyor. Dolayısıyla yaz başında çıkarmanız gerekecek. Ama sikas için çok geç olur. Bir şey ifade etmez.

  11. Nebile, İstanbul dedi ki:

    Göktürk’te oturuyorum. Sikas bu sene hediye geldi. Bahçeye diktim. Soğuklar gelmeden korumak için çuha, çuval gibi bir beze sarmalı miyim? Başka ağaçlardan dökülen kuru yapraklar orta çukurunda birikiyor. Bu yüzden ortasında bazen su bile birikiyor. Bu sakıncalı mı?
    ***
    Üzerinde biriken yaprakları gidermeniz iyi olur. Meteoroloji haberlerini takip ederek eğer -4C ve daha fazla soğuk olursa o günlerde üzerini sera muşambası ile örtün. Ya da eğer çok küçükse o günlerde üzerine kova geçirin. İlkbahara kadar yapraklarında çok fazla bozulmalar olması hiç önemli değil. Kışın ölmezse ilkbaharda eskisinden çok daha güzel yeni yapraklar çıkarır. Bu kışı atlatırsa gelecek yıl korumanıza ihtiyaç yok.

  12. Halit B. -Antalya dedi ki:

    Merhaba bu sago palmiyesinin fiyatlandırması neye göre yapılıyor ve bu fiyatlar neler acaba bilgi alabilir miyim?
    ***
    Maalesef Türkiye’de sorunuza hiç kimse makul bir cevap veremez. Bu alanda yasal bir düzenleme bildiğim kadarıyla yok. Siz eğer kendiniz üretip satış yapacaksanız bitkinin olası değerini + emeğinizi + maliyeteleri düşünüp ona göre kendi fiyatlarınızı kendiniz belirleyin. Fiyatlarına gelince, yerine göre daima farklıdır. Bir yerde küçük ve hastalıklı bir sikas kaç lira ise başka bir yerde büyük ve sağlıklı bir sikas çok daha ucuz olabiliyor. Millet kafasına göre fiyat belirliyor. Vicdan, ahlak ve erdem meselesi.

  13. Erkan, İzmir dedi ki:

    İki adet sikas bakıyorum. Dış ortamda, havadar ve güneş gören bir alanda ayrı ayrı büyük saksılarında genel anlamda yıllardır sağlıklı büyüyorlar. Ancak yapraklarının üzerinde sarı sarı benekler / lekeler var. Bit böcek veya pamuksu türde değil. Bunun sebebi nedir ve nasıl çözüm bulabilirim.
    ***
    Kış aylarında bazı yıllarda olur. Gayet normaldir. Bunun için yapılacak bir şey yok. İlkbaharda eskisinden daha fazla sayıda yeni yaprak geliştirerek kendisini yeniler.

  14. Alpaslan Kulalı dedi ki:

    Sikas bitkimin yapraklarında tek tük sararma oluyor. Nasıl ilaç ve gübre kullanabilirim? Ne zaman aşka saksıya aktarabilirim? Torflu toprak olur mu?
    ***
    Yapraklarda bozulmalar kışın sizinkinden daha fazlası da olabilir ve normaldir. İlkbaharda gerekiyorsa yeni saksıya aktarabilirsiniz. Torf toprak ve ponza taşı kullanın.

  15. Vedat, Kocaeli dedi ki:

    15 senelik bitki yazdan beri ortasından kubbe gibi büyüdü. İçinde kayısı gibi tohum verdi. 100 adet var. Ne zaman ekilir?
    ***
    Hemen şimdi acilen ekmeniz lazım. Fakat eğer yakınlarında bir erkek sikas yoksa ve polenleri ulaşmadıysa o tohumlar çimlenmez.

  16. Harun dedi ki:

    Sikas tohumlarını pet bardaklara töre ile beraber diktik ve strafor kaplara ortalama 20 bardak diktim. Antalya’da güneşli balkonumda şubat aylarında sera gibi olur mu? Nasıl tutmalıyım? Gün boyu güneş görüyor. Şubat Mart ayı güneşi tohumlara zarar verir mi?
    ***
    Nisan başına kadar gölge ve soğuk yerde tutun. Sera gibi şeyler yapmayın. Birkaç hafta soğuk süreç geçirmeleri iyi olur. Nisanda güneşli yere alın. Güneşin yakmaması için balkonunuzun üzerine güneş filtreleyici sera tülü germelisiniz.

  17. Ahmet, Adana dedi ki:

    Balkonuma sikas yaklaşık 5-10 yıllık. Yapraklar tel tel sararmaya başladı. Birinin saksısını geçen hafta değiştirdim. Sürekli balkonda duruyor. Güneş alıyor, balkon havadar. Sarı benekler de oluştu. Potasyum iyi gelir diyenler oldu. Demirli toprak iyi gelir altına birkaç paslı çivi at diyenler oldu. Siz ne dersiniz?
    ***
    Sikas zaten Akdeniz ikliminde en iyi yaz-kış sürekli dışarıda yetişir. Bazı kışlar yapraklarında bahsettiğiniz sorunlar hatta daha kötü sorunlar olabilir. Hiçbir şekilde problem değil. Havalar biraz daha ısındığında tüm yaprakları dipten kesin. Hızlı bir şekilde eskisinden daha dolgun daha gösterişli yapraklar verecektir. Sağdan soldan duyduklarınızla hareket etmeyin. Burada toprak vesaire en doğru bakım bilgileri yazılı.

  18. Alpaslan, Kulalı dedi ki:

    Cycaslarımı daha büyük saksılarda aktaracağım. Ponza taşı yerine gübreli çim toprağı kullanabilir miyim? %21 azot +kükürt karışımı gübre verebilir miyim. Ne zaman ne kadar?
    ***
    Benim bildiklerim yukarıda yazdığım gibi. Başka türlü bakım bilgim yok. Sırf azot gübresi uygun değil. Birçok makro ve mikro elementlere ihtiyacı var.

  19. Koray, Antalya dedi ki:

    2 adet sikas ağacımız mevcut. Geçen sene haziran ayında diktik. Boyları 60-80cm arasında. Bir ay kadar önce bitkilerin bütün yapraklarında sarı benek benek noktalar çıktı. Neden olur nasıl düzeltebilirim? Bu arada halen hiç yeni yaprak çıkarmadı.
    ***
    Bu tip sorunlar ya kış sonunda olur ya da nisan ayı içerisinde olur. Bazı yıllar olur, bazı yıllar olmaz. Eğer dikmeden önce toprağı doğru hazırlamamış iseniz çürüyüp ölmüş olmaları riski var. Ama toprağı doğru hazırlamışsanız, yapraklardaki bozulmalar ciddi bir problem değil. Bugünlerde veya en geç üç hafta içinde her an yeni filizlenmeler başlayabilir ve çok hızlı bir şekilde yeni yapraklar gelişir. İsterseniz şimdi o kusurlu yaprakların tümünü dipten kesin. Sonucu iyi veya kötü etkilemiyor.

  20. Recep Ç. -İzmir dedi ki:

    Çeşme’de bahçemde sikas ekili. Gövde genişliği 40-50 cm boy 50cm. Gövdeyi nasıl traşlarım?
    ***
    Palmiyelerde yapılan o uygulama sikaslara yapılmaz yani yaprak sapı kalıntıları ağacın gövdesinden tamamıyla giderilmez. Fakat boyuna göre gövde çapı gerçekçi değil. Sanıyorum kuruyan yaprakları gerektiği gibi kesmeyi hep ihmal ettiniz ve sonuçta gövde uzun uzun kuru yaprak sapları kalıntılarıyla hiç olmayacağı kadar geniş görünüyor. Bozulan yaprakları tamamıyla kupkuru hale gelmeden önce budama makasıyla gövdede mümkün olduğunca dibe yakın kesmek gerekiyor. İhmalci olmamak lazım ama galiba fazla ihmal etmişsiniz ve iş işte geçmiş. Gerektiği gibi yapsaydınız gövdedeki kuru yaprak saplarının dip kalıntıları kısacık ve düzgün kalırlardı. Bu sayede ana gövde uzadıkça gövde olması gerektiğinden daha fazla kalın görünmezdi. Şimdi düşündüğünüz gibi bir çare bulmak lazım. Evlere laminant parke döşeyen ustaların kullandığı motorlu bir yuvarlak testere var. Sert parkeleri o testere ile çok kolay ve düzgünce kesiyorlar. O aletten bulun. Kupkuru olmuş, serleşmiş yaprak saplarını bu hassas testere sayesinde ağaca zarar vermeden, dikkatlice keserek kısaltmaya çalışın. Tamamıyla dibe ulaşmayacaksınız yoksa gövdeye zarar verirsiniz. Kuru yaprak saplarının kalıntıları bir hayli kısalmış ama birkaç santim kalmış olarak kalıcı duracaklar.

  21. Aslı, Adana dedi ki:

    Ben bir Cycas yavrusu satın aldım. Kökleri yoktu. Ana bitkiden ayrılmış büyük yumru şeklinde. Yaprakları bayağı büyük 70cm falan. Yapraklarını kesmek istemedim ama sararmalar oluştu, gittikçe de arttı. Başta anneden ayrılan yeri kurutmuştum ama içinde kurt varmış o kısmı temizledim kül sürdüm ama yapraklardaki sararma artarak devam ediyor. Toprağı salon toprağı diye satılan torf toprak ve kil bilyesi karışımından oluşuyor. Siz köklenene kadar az sulayın demiştiniz, toprağı nemli diye sulamadım ama acaba susuzluktan mı sararıyor diye az önce suladım. Burada hava 40 derece oluyor. Toprak iyice kuru olduğunda mı sulamam gerek? Balkonda yarı gölge, yarı ikindi güneşi geliyor. Nerede yanlış var bilmiyorum. Yaprakları kesmedim diye mi oluyor? Daha önce köklendirmek istediğim bitkiler yaprakları gidince çürüyordu bu da öyle olur diye korktum açıkçası. Bitki büyük diye satan kişi büyük saksıya ekin dedi öyle yaptım. Acaba saksıdan dolayı mı oluyor? Ama bitki bayağı büyük yani küçük saksı olur mu bilemedim.
    ***
    Siz hatalı hiçbir şey yapmamışsınız. Hata kesip satan kişide. Yani kesme işini kış başında yapacaktı. Neyse açık havada tuttuğunuza göre fazla tehlike yok. Ama kesim zamanı hatası yüzünden şimdilik hiçbir gelişim beklemeyin. Yapraklar sararsa bile kesmeyin. Bırakın sararsın, kurusunlar. Toprak yeterince kurudukça sulayın. Nisan ayı girince tüm yaprakları dipten kesin. İlkbahar içinde hızlıca yeni yapraklar verir. Yeter ki o zamana kadar yumru gövdesi sağlıklı kalabilsin. Ayrıca, sikasların durumunu diğer hiçbir bitki türleri ile kıyaslamayın çünkü her şeyiyle bambaşka bitkilerdir bunlar.

  22. Gülçin, Anamur dedi ki:

    Cycasım yeni 4 adet yaprak verdi. Bu arada balkonda ve gölge alanda duruyordu. Ancak yeni yapraklar alttan itibaren küçülmeye ve sararmaya başladı. Bugün farkettim ki yeni yapraklar üstten de sararıyor. Sulamasını son dönem biraz fazla yapmış olabilirim havalar çok sıcak olduğundan. Ondan olabilir mi?
    ***
    Toprağının özelliği zarar vermiş olabilir. Bu problem çok yaygın. Saksı topraklarında perlitli, vermikülitli karışımlar asla yapmayın. En sağlıklı madde ponza taşıdır. Toprak olarak killi arazi toprağı da zarar verir. Nedense bahçeye dikili olunca değil de saksıda olunca arazi toprakları fena zararlı oluyor. Saksılarda illa arazi toprağı kullanacaksanız dere kumu, torf ve ponza taşı ile karışım halinde kullanın. Sulama suyunun klorlu olması da yapraklara zarar verebilir (bitkilerin hassaslıklarına göre etkisi değişir).

  23. Medine, Adana dedi ki:

    Orta boy saksılarda birkaç tane sikas palmiyem var. 6-7 yapraklı olan sararmaya başladı. Sikas palmiyelerimi ne zaman bahçeme dikmeliyim?
    ***
    Adana iklim şartlarına göre eylül ortası uygun bir zamandır diye düşünüyorum. Saksıdan çıkarırken köklerini bağlı oldukları topraktan hiç dağıtmadan çözmeden çıkarıp o şekilde toprağıyla beraber yeni yerlerine ekin.

  24. Reyhan dedi ki:

    Skasım 8-10 yasında. Her yıl bir kat yaprak veriyordu. Şimdi ortasında kocaman bir kubbe ve etrafı sünger gibi parçalarla kaplı. Ne zaman yeni yaprak verir? Yapraklarında sarı noktalar var. Hasta mı?
    ***
    Bu yıl yeni yapraklar vermemişse artık zamanı geçti. Her zamanki gibi kış sonu-yaz başı arasında herhangi bir zamanda yeni yapraklar verecektir. Kubbe gibi oluşum çiçek açma girişimidir. Geçen yıldan kalma yapraklarda sarı noktalar olması sorun değil. Git gide artacak, yapraklar kötüleşmeye devam edecek. Kış sonuna kadar dokunmayın. Kış sonunda tüm yaprakları dipten kesin. Bunun sonrasında muhteşem bir şekilde yeni yapraklar çıkarıp hızlı bir şekilde eskisinden bile daha güzel hale gelir.

  25. Çiğdem, İzmir dedi ki:

    Gayet güzel büyüyen 2 adet sikas bitkim var. Çok sağlıklı ve oldukça gösterişliler. Yıllardır yerlerini hiç değişmedim. Güneş alan ve havadar bir yerdeler. Fakat maalesef bu yaz sikaslarımdan birinin yaprakları en üsttekilerden itibaren başlayarak sarardı hatta sanki kuruyor gibiler. Alt yapraklar hala çok canlı ve yeşil fakat sanırım sırada onlar var. Evimin arka bahçesindeler ve yıllardır aynı yerde duruyorlar. Klimanın dış ünitesinin hizasında fakat arada mesafesi olmasına rağmen acaba klima dış ünitesinin verdiği hava mı yakıyor diye düşünerek saksısını hizasından çektim. Fakat sararma ve kuruma hala devam ediyor. Dediğim gibi yıllardır aynı yerde durduğu için klimayla ilgili değil diye düşünüyorum. Baba yadigarı sıkasımı nasıl toparlayıp kurtarabilirim?
    ***
    Baba yadigarı ve yıllardır aynı yerde diyorsunuz. Belirtmemişsiniz ama galiba yıllardır toprakları da hep aynı. Bu durumda hem toprağın hiçbir besleyiciliği kalmamış hem de sulama suyu sebebiyle toprağın alkali derecesi çok fazla yükselmiştir. Bu durumda o toprakta bitki besinleri ve gübreler işe yaramaz. Buraların suyu çok fazla kireçli olduğundan uzun yıllar sulama sonucu toprağı bozar. Siz en iyisi onları kış sonunda bahçeye dikin. Toprak değiştirmek büsbütün zarar verebilir. Yani toprak değiştirmek demek kökleri eski topraktan arındırmaktır ki sonuç genellikle bitkinin mahvolmasıyla sonuçlanır. Yani kökleri eski topraktan çözmeden saksıdan çıkarın ve bahçeye açacağınız çukura yerleştirin. ondan sonra çkura kenarlardan bol bol torf toprak+lenardit karışımı doldurun.

  26. Gökhan, Muğla dedi ki:

    Yazlık sitede eski bir sikas ağacı gördüm. 60a yakın tohumu ve dibinde 4e yakın yavrusu vardı. yavruları söküp bahçeme yarım gün güneş alan bir yere ağustos ortası diktim. Tohumları da 20 gün suda bekletip kabuğunu soyup saksılara ektim. ekimi istanbulda yaptım. nemli bir ortam için saksıları pet şişe ile kapattım. Bu işlemlerden bir sonuç alır mıyım?
    ***
    Bildiğim usuller yukarıda yazılı. Başka bir şey diyemem. Uygulamalarınızın sonucu ne olur, artık bekleyip göreceksiniz.

  27. Ferdi, Elazığ dedi ki:

    Yaklaşık 15 gün önce küçük bir sikas aldım. Şu anda balkonda duruyor. Balkonum cam balkon. Kışın -3’leri görüyor. Acaba içeri almalı mıyım yoksa kışın zirai sonlarda poşetle sera gibi yapsam kışı balkonda geçirebilir mi? Evde kaloriferin yanmadığı bir yerimiz yok.
    ***
    Kapalı balkonunuzun kışın dediğiniz kadar soğuk olduğundan, daha fazla soğuk olmadığından eminseniz devamlı orada kalsın. Ayrıca sarıp sarmalamanıza hiç gerek yok. -6C dereceye kadar soğuğa rahat dayanır. İngiltere’nin güneyinde kıyı kentlerinde bile bahçe bitkisi olarak yetiştirilir. O kadar soğuktan zarar görmez. Zaten sikas içmekan bitkilerinden değildir.

  28. Kısmet, Tarsus dedi ki:

    3-4 yıldır balkonumda bulunan sikas palmiyem var. Kötü olan dallarını dibine yakın yerden kesiyorum. Bu günlerde ilk kez kesilen yerlerden bal kıvamında bir şeyler çıktığını farkettim. Bunun sebebi nedir? Üzerine birkaç gün önce yağmur yağdı ondan olabilir mi bilmiyorum. Yaprakları öncekinden daha parlak ve canlı duruyor. Bu durum normal mi saksı değiştirmem mi gerekiyor?
    ***
    Sikaslarda budamayı sadece ve sadece kış sonunda yapmanız lazım. Şimdi kesmekle büyük hata etmişsiniz. Yapraklarda canlanma herhalde yağmurun etkisiyle yapraklardaki toz-kir tabakasının gitmesindendir. Benim bahçemde de her sonbahar yağmurlarında öyle oluyor. Saksı değiştirmeyi ancak kökler saksıya hiç sığmaz hale geldiğinde yapın.

  29. Gökhan, Manisa dedi ki:

    Sitemizin parkında bulunan sikas palmiyesinden 4 adet kadar baby sikas aldım. Ne zaman ekmem daha doğru olacaktır?
    ***
    Siz onları yine dışarıda açık havada tutun ve on gün kadar kesik yerlerin kurumasını bekledikten sonra ekin. Açık havada dursunlar. İlkbaharda en geç haziran başına kadar yeni yapraklar büyür.

  30. Alis, Foça dedi ki:

    Bahçede açık havada gelişmiş yaklaşık 120cm uzunluğunda 35-40cm genişliğinde sycasımız var. Ortasında onlarca tohumu oluştu. Onları ne zaman almalı ve nasıl Ekim yapmalıyım?
    ***
    Bunları tohumdan yetiştirmek son derece zordur. Hiç uğraşmayın derim. Bir de tohumlar çok taze olunca işe yarıyor. Yani birkaç ay saklamaya gelmez, hemen gerekenleri yapmak lazım. Bu konuda bilgi yukarıda “Tohumdan sikas yetiştirmek” başlığı altında yazılı. İsterseniz orada anlattığım gibi yapın ama çok zor.

  31. Figen, Fürth dedi ki:

    Merhaba ,bugün çok severek satın aldığım bitki fakat ordaki satıcı bütün gün güneşde durabilir defi ve aldım.Terasda büyük bir saksıda tüm gün güneş alan bir yerde durucaktı ama anladığım kadarıyla tam güneşte olmuyormuş..
    ***
    Satıcı doğru söylemiş. Türkiye’nin yaz ayları felaket sıcak geçen Bodrum, Antalya gibi yerlerinde, ama saksıda değil parklarda ve yol ortası çiçekliklerinde direkt toprağa ekili olarak, bütün gün sabahtan akşama kadar tamamıyla güneşe açık yerlerde ne kadar güzel yetiştiklerini görebilirsiniz. Fakat saksıda ise ve saksısı küçük ise bütün gün direkt güneş altında kalması zarar verebilir. Saksı ve toprak güneşte pişmemelidir. Bu yüzden saatlerce güneş altında kalacağı yerlerde saksısı mümkün mertebe büyük olmalıdır.

  32. İzmir, Alaçatı dedi ki:

    8 yıllık sikasım var bu yıl iki adet fut bol topundan daha küçük beyaz top seklinde bir şeyler çıktı bunları koparmalı mıyım?
    ***
    Çiçek açma girişiminde bulunuyor. Zararları yok. Eğer hoşunuza gitmiyorsa yok edin.

  33. Hamdi, Kuşadası dedi ki:

    2 adet yetişkin Sikas’ım var. Bebişlerini alıp tüm siteye diktik. Hepsi yaşıyor ve yapraklandı. Benim Sikas’ları bu yıl yaprak çıkarma yerine, ortalarından kocaman yuvarlak çiçek açtılar. Bu kocaman çiçekler uzun süredir duruyor. Bu çiçekleri kesmek gerekiyor mu? Kendisi solup düşecek mi? Çiçekler için çok sevindik, ama bu yıl taze yaprak çıkarmadığı için üzüldük.
    ***
    Çiçekleri istediğiniz zaman kesebilirsiniz. Tamamıyla kötüleşmelerini beklemenize gerek yok.

  34. Duygu, Ankara dedi ki:

    Yaklaşık 5 yıldır evde baktığım bir sikasım var. Geçtiğimiz haftalarda benim müdahalem dışında maalesef çok fazla sulanmış. 4-5 gün sonra farkedip hemen toprağını değiştirdim çürümemesi için. Köklerinde problem yok gibiydi. Üzerinden 1 hafta geçti şimdi yaprakları diplerinden aşağıya doğru eğilmeye başladı. Artık dik duramıyorlar. Yaprak dipleri epey oynuyor. Yeni toprağa alışmaya mı çalışıyordur? Farklı bir şey yapmam gerekir mi?
    ***
    Fazla sulamışlar diye toprağı değiştirmek hiç akıllıca değil. Kökleri toprağından arındırıp yeni bir toprağa dikerseniz genellikle yeni toprak çıplak kalmış kökleri yakar, eritir ve kökler hızlıca çürür. Hemen müdahale etmezseniz bitki tamamıyla ölür. Şimdi acil olarak topraktan çıkarıp yıkayın. Köklerin çoğunu, özellikle çürümüş bozulmuş olanları kesin. 10 gün kadar açıkta kurumaya bırakın. Sonra yazı içinde tarif ettiğim gibi bir toprak karışımı hazırlayın. Karışım orta nemlilkte olsun. Sonra sikasınızı bu toprakla saksıya yerleştirin ama sulamayın. İlkbahara kadar sadece ne zaman toprak kupkuru hale gelirse o zamanlarda sulayın. Muhtemelen zamanla tüm yapraklar bozulup gidecektir. Ama bu sayede belki kurtulur ve ilkbaharda hızlıca yeni yapraklar verir. Bunları yapın. Hiçbir garantisi yok ama belli olmaz işe yarayabilir. Yeter ki tüm bünye kullandığınız yeni toprak yüzünden zehirlenmiş olmasın, bu takdirde bir umut var.

  35. Rasim, Malta dedi ki:

    Geçen sene haziran ayında 11-12 yapraklı genç bir cykas revoluta satın aldım. Aldıktan sonra saksısını değiştirdim. Mevcut saksısına oranla daha büyük bir saksıydı. Bu süreçten çok kısa bir süre sonra 3 yaprağının ucunda yaklaşık 20şer sıra iğne yaprak sapsarı oldu. İlk başlarda sulamayı tutturamadım sanırım. O zamandan bu yana bu şekilde devam etti fakat son 1 haftada tüm iğne yapraklarda sarı noktalar oluştu. Bunun sebebi nedir? Bitki yazın oldukça güzel güneş alıyor sabah ve akşamları. tam öğlen saatlerinde gölgede kalıyor. Havadar bir balkonda. Kışın biraz fazla rüzgarlı. Bir de durduğu balkon yoğun trafik olan bir yola bakıyor.
    ***
    Sürekli dışarıda açık havada duruyorsa iyi. Bunlar iç mekanları hiç sevmez. Kış boyunca yapraklarda bozulmalar olması gayet normaldir. İlkbaharda eskisinden daha gösterişli yepyeni yapraklar verir.

  36. Oğuz, Muğla dedi ki:

    Hediye olarak gelen sikasımız var. hafiften yapraklarında sararmalar olmaya başladı. ne yapmam gerekiyor sararmayı durdurmam icin acaba?
    ***
    Bir şey yapamazsınız. Zaten sikas iç mekan bitkisi değil, parklar bahçeler içindir. Kışın yapraklarda ciddi bozulmalar veya kısmî bozulmalar olur. İlkbaharda yeni seri yapraklar verir.

  37. Hasan, Kıbrıs dedi ki:

    Bahcemde en az 12 yıllık bir sigas var. Ben bu sigası söküp başka bir yere dikmek istiyorum. Uygun zaman ve dikkat etmem gerekenler nelerdir?
    ***
    Şimdi bugünler uygun. Sökerken köklerden bir kısmının toprağa bağlı halde çıkmasını sağlayabilirseniz ve toprağını dağıtmadan yeri yerine yerleştirirseniz daha güvenli olur. Eskisi gibi aynı derinlik ayarlayın. Ayrıca sökerken, fazla derine giden kökler varsa onları kesmenizde bir sakınca yok.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.