Sinekkapan – Venus Flytrap (Dionaea muscipula) etçil bitki

Droseraceae familyasından Dionaea muscipula türünü daha çok Venus Flytrap yani Venüs sinekkapan ismiyle tanırız. Bunlara etçil bitkiler (carnivorous plants) denmesi asla et yerler anlamında değildir. Tuzağa düşürdükleri böcekleri enzimlerle eritirler. Bitki böylece fakir toprakta bulunmayan azot, fosfor, potasyum, kalsiyum vs. pekçok ihtiyacını karşılar. Her bitki gibi güneşin etkisiyle fotosentez yapar ve esas gereken besini ve enerjiyi kendisi üretir. Bütün mesele budur.

Venüs sinekkapan bitkisinin özellikleri

Yumru benzeri toprak altı gövdesi olan, üzerinde genellikle 4-5 tane, en fazla 7 tane kapanlı yaprakları olan, küçük yapılı bir bitkidir. Toprak altı gövdesine yumru denebilir. Zira yumru fonksiyonuna sahiptir. Yani olumsuz şartlarda yapraklar kurur ve yumru birkaç ay dinlenir. Elverişli şartlarda tekrar yapraklar çıkarır. Yaprak sayısı çok fazla ise yumru kardeşlenmiştir. Bunu üçüncü yıldan itibaren ayırabilirsiniz. Sinekkapanın toprak üstünde dalları olmaz. Ancak çiçek açmak için bir sap çıkarır.

Sinekkapan bitkisi yetiştirilmesi ve bakımı hakkında

Habitat

Anavatanı ABD’nin doğu-güneydoğu subtropikal iklimli kıyı kesimleridir. Venüs sinekkapan bitkisi sık sık sellere maruz kalan yoğun bitkisel çürüntülü bataklıklarda ve sulak savanlarda ıslak-kumlu topraklarda bulunur. Yaşadıkları yerlerde su birikintileri oksijensizdir ve topraklar azot ve fosfor elementlerince çok fakirdir. Dolayısıyla böyle yerlere adapte şekilde evrim geçirmiştir. Sonuçta bitkilere gerekli olan çeşitli elementlere ve minerallere sahip topraklarda kökleri yanar ve çürür.

Kış soğuklarına dayanıklılığı

Venüs sinekkapan – Dionaea muscipula türünün birçok çeşitleri, kültivarları olduğundan dolayı kesin bir şey söylenemez. Çeşidine göre dayanıklılıkları farklıdır. Genelde -7C dereceye kadar korkmayın. Daha fazla soğuklara dayanan çeşitleri de var. İsimlerini bilerek araştırmak gerekir.

Venüs sinekkapan bitkisi yetiştirme

Başlıca temel ihtiyaçları özet olarak şunlar: Fazla nemli ortamda bulunan kökler.. direkt güneş.. her türlü element ve minerallerce son derece fakir ama asitli toprak. Aslında bu tip asitlilik birçok elementlerin ve minerallerin yokluğundan kaynaklanan bir özelliktir. Daha doğrusu alkalinli olmama halidir. Yani toprağı asitlileştirmek için sakın özel bir şeyler yapmayın.

Toprak

%70 sphagnum yosunu veya gerçek saf torf ya da ikisinin karışımı.. Ve %30 ince ponza taşı kırpıntıları. İşte bu şekilde, organik (%70) ve inorganik (%30) maddelerin karışımı ile venüs sinekkapan bitkisine en ideal toprağı hazırlamış olursunuz. İnorganik maddeler olarak ponza taşı yerine yıkanmış kuvars (silisyum) kumu kullanabilirsiniz.

İki üç yılda bir toprak yenilerseniz daha iyi gelişim gösterecektir.

Sipariş verip getirttiğiniz Venüs bitkisi yumru veya rizom gibi bir halde gelebilir. bu durumda kök kısmı toprak altında, en üst taraf toprak yüzeyinde kalacak şekilde dikeceksiniz.

Hava nemliliği

Çok abartılan bir konu. Venüs sinekkapan bitkisi sıcak hava akımlarına ihtiyaç duyar ve dolayısıyla düşük nemliliği tolere eder. Ama çok fazla kuru hava iyi değil. Mesela yaz sıcaklarında Antalya’da temmuzda bile sorun olmaz ama Mardin’de şiddetli yaz sıcaklarında hava kuruluğu sorun olabilir. Yoğun nem daha ziyade kök ortamı için gereklidir.

Güneş ve ısı ihtiyacı

Günde en az 3 saat direkt güneş almalıdır. Aslında sinekkapan bitkisinin sabah erken saatlerden başlamak üzere, öğleye kadar en az 5 saat güneş alması daha iyi olur. Ya da ikindi ezanından sonra akşama kadar. Yapraklarının her tarafı yemyeşil ise güneş eksik demektir. Üzerinde biraz kızarıklık, pembelik varsa güneş yeterlidir.

21C ila 35C arası sıcaklık Venüs sinekkapan bitkisinin en iyi gelişim gösterdiği sıcaklık aralığıdır. Yani sıcak seviyor.

Sulama

Normal topraklarda yaşayamayan sinekkapan bitkisinin yağmur suyu veya saf su ile sulanması gerekiyor. Saf suyu sanayi denen araba tamircileri, yedek parçacıları olan yerlerde “akü için saf su” diye sorarak bulabilirsiniz.

Ne sıklıkta sulamalısınız? Belirli gün aralıklarıyla değil. Toprağının üst kısmını elinizle kontrol edin. Elinize hiç yaşlık vermiyorsa sulama zamanı gelmiştir. Eğer yazın dışarıda açık havada tutuyorsanız çok sıcak günlerde her gün hatta sabah-akşam sulayabilirsiniz.

Dinlenme döneminde ise toprağa biraz daha fazla kurudukça sulayın. Tamamıyla kuruyabilir ama kupkuru toprakta günlerce bekletmemelisiniz.

Besin, gübre

Hiçbir zaman hiçbir şekilde verilmez. Sinekkapan ihtiyacı olan elementleri yakaladığı böceklerden alıyor. Çok uzun süre böceksiz bırakmayın yeter.

Güçlendirme

İlk üç yıl kesinlikle çiçek açmasına izin vermeyin. Çiçek sapı çıkardığında önce 2cm kadar uzamasını bekleyin. Sonra tam dibinden koparın. Çiçek sapı çıkarması sinekkapan bitkisini bir hayli güçten düşürür. Bundan dolayı eğer çiçeğini görmek ya da tohumunu almak ve tohumla çoğaltmak istiyorsanız 4. yılını beklemelisiniz. O zamana kadar toprak altı gövdesi yani yumrusu bir hayli güçlenmiş olur.

Venüs sinekkapan bitkisinin dinlenme ihtiyacı

Sinekkapanınızı kışın dinlendirmeniz önemle tavsiye edilir. Aksi takdirde bünyesi fazla zayıf düşer. Bu bitkilerin tropikal bölgelere ait olmadıklarını, hafif don olaylarına dayanabildiklerini, ve dolayısıyla kış boyunca soğukta dinlenmesi gerektiğini göz önünde bulundurarak bakımını ona göre yapmalısınız.

Bölgelere göre..

İstanbul, Samsun, Trabzon ve İzmir gibi kışın hafif don olayları yaşanan yerlerde yaşıyorsanız sinekkapan bitkinizi kışın dışarıda bırakın. Hiçbir koruma gerekmiyor ama kuzeyli rüzgarlara tamamen açık cephelerde bırakmamanız daha iyi olur. En iyisi güney cephedir. Yapraklar tamamen ölüp gidecektir. Baharda yeniden yeşerirken özel bakımınıza tekrar alırsınız.

Zamanı: Ekim ayının başından nisan ortasına kadar.

Güney Ege ve Akdeniz kıyı kesimlerinde kışın dışarıda hiç direkt güneş almayacağı yani güneşten ısınamayacağı bir yerde tutun. Zamanı ekim sonu – mart ortası.

Diğer yerlerde ısı sıfırın altına pek fazla düşmeyen ve 9C dereceyi pek aşmayan soğuk ve kapalı yerlerde tutmalısınız. Zamanı: Evinizin ısı şartlarına göre belirlemelisiniz. Örneğin karasal iklimli bölgelerde soba vb. ısıtıcılar erkenden kullanılmaya başlanır ve ilkbaharda da bir süre devam edilir. Buna göre, diyebiliriz ki eylül ortasında dinlendirmeye sokun. Şubat sonuna doğru dinlendirmeden çıkarıp sıcak odada güneşli pencere önüne alın.

Kış dinlendirmesi sinekkapanın uzun yıllar yaşayabilmesi için kesinlikle gerekiyor. Bunu ciddiye almalısınız.

Bozulan yapraklar, bozulan kısımlar

Gayet normaldir. Sinekkapan bitkisinin yaşam döngüsünün olağan gelişimlerindendir. O kısımları derhal kesip atın ki hastalık oluşmasın.

Sinekkapan Venüsümün tüm yaprakları kurudu. Öldü mü?

Sonbaharda normaldir (ilkbahara kadar soğuk bir yerde tutun ve toprağın tamamen kurumasına izin vermeden o sıklıkta sulamaya devam edin). Veya yeni aldığınız venüsünüz kötü bakım sonucu kuruyabilir. Öldü sanmayın. Dinlenmeye geçmiştir. Yapraklar gitmiştir ama kök kısmı tamamen sağlıklıdır. İstediği şartları sağladığınız takdirde yeniden yeşerir.

Venüs sinekkapan (Venus’ Flytrap) bitkinizi böceklerle nasıl besleyebilirsiniz?

Uygun bir doğal ortamda böcekler gelir ve venüsünüz kendi kendine beslenir. Sizin besleme konusunda yapmanız gereken bir şey yok. Tamamen kapalı yerlerde ise siz besleyeceksiniz. Ayda bir – iki küçük sinek gibi.. doğru büyüklükte böcekler vermelisiniz. Gelişim dönemi içinde böyle devam edin. Kıyma, köfte, lahmacun filan vermeyin. Kışın (eğer dinlenmeye geçmişse) dinlenirken elbette aç kalacak.

Vereceğiniz böceğin niteliği ve verilmesi

Eğer bu bitkiler için satılan özel yiyecekler veya özel ambalajlı böcekler yoksa, uzun süredir ölü olarak beklemiş böcek vermeyin. İçeride bozulmalara sebep olabilir ve yaprak çürüyüp düşebilir. Böcekler ayrıca zehirle ilaçla öldürülmüş olmamalı. Böceği verince de eğer canlı değilse kürdan gibi bir şeyle böceği hareket ettirip yaprağın iç tarafındaki ince kıllara çarptırın. Ki yaprak sıkı sıkıya kapansın. Hatta biraz kapanmış yaprağı hafifçe sıkıştırın. İyice kapanma hareketinin sağlanmasına çok hafifçe yardımcı olun. İçeride canlı böcek var gibi hissedebilmeli.

Kandırmayın

Mahsustan dürtüp yaprakların kapanmasını sağlarsanız sağlığını yitirme riski var. Bu bitkiler oyuncak değil. Hassas canlılardır. Çoluk çocuğun eğlencesi haline getirirseniz öldürürsünüz.

Sinekkapan venüsünüze böcek verirken büyüklüklerine dikkat edin

Eğer böcek çok büyükse yaprak tam kapanamaz. Sıkışıp ölen böceğe derhal bakteriler mantarlar hücum eder. Bu durumda tuzak yaprak kararıp ölür. Çürümeye başlar. Sinekkapan bitkiniz ölü yaprağı terk eder yani düşürür. Vereceğiniz böcek 50 kuruş genişliğinde (ve daha küçük) yapraklara bir sivrisinek kadar olmalı. Daha büyük yapraklara iri olmayan normal bir sinek veya o büyüklükte başka bir böcek. Yaprağın tam tamına kapanması mümkün olabilmeli. Böcek büyüklüğünde bu ölçüler çok önemli.

Böcek yakalama mekanizması nasıl çalışıyor?

Sinekkapan bitkisinin yakalama organları

Sinekkapanın yakalama organları

Bu tür bitkilerde kaslar, sinir sistemi veya sinir hücreleri olmadığı için bilim adamları yaprağın kapanmasının sırrını henüz çözememişler. Yaprakların iç kısmındaki ince kılların bir tür sıvı salgıladığı ve böceklerin dokunmasıyla aynı yaprağın iki lobu arasında bir tür elektrik akımı oluştuğu ve böylece yaprağın kapandığı hipotezini savunurlar. Teori değil, hipotez. Teori olsaydı bilimsel ispatlı gerçekliği olacaktı.

Venüs sinekkapan yaprakları her bir tek yaprak sağ sol iki lob halinde tam açıktır. İç yüzeylerde gayet duyarlı olan kıl gibi ince uzantılar bulunur. Eğer bu uzantılara onları eğip bükecek şekilde bir şey dokunursa yaprak kapanır. Eğer böcek varsa içeride hapis kalır. Bu kapanmanın hızı bir saniyeden az sürer. Daha sıkışık kapanma birkaç saniye sürer. Sebep ufak böceklerin kaçabilmesi içindir. Bitki onlara değer vermiyor. Kapanma boşa gitmişse ya da yakalanan şey böcek değilse yaprak 12 saat içinde yeniden açılır. İçindeki şeyi atar.

Böcek yakalandıktan sonra

Birkaç dakika içinde yaprak hiç hava geçirmez şekilde sıkı sıkıya kapanır ki bakteriler -mantarlar işi bozmasın ve sindirici sıvı dışarı akmasın. Böceğin sindirilmesi beş gün ile yirmi gün arasında değişir. Sonra yaprak açılır. Böcek kalıntıları rüzgarla ya da yağmurla süpürülüp gider (siz de benzer usullerle kalıntıları gidermelisiniz). Sindirme işini yapan yaprağın yeniden açılmasının ne kadar süreceği böceğin büyüklüğüne, havanın sıcaklığına, bitkinin yaşına, büyüklüğüne ve sağlık durumuna göre değişir.

Venüs sinekkapan bitki üretimi

Birkaç üretim yolu var. Tohumla, yaprak çeliği ile, çiçek sapı ile ve kökten ayırma ile..

Tohumla üretim

Sinekkapan bitkisi yeterince erginleştiği zaman ilkbaharda veya yaz başında çiçek açar. Çiçekler sırayla açarken dişi organlar daha geç olgunlaşır. Bu yüzden henüz yeni açan çiçeğin polenlerini ince bir fırça ile alıp bir, birbuçuk günlük çiçeklerdeki dişi organ üstüne bulaştırmalısınız.

Sinekkapan tohumlarının çimlendirilmesi

24°C üstünde sıcak gerekiyor. Toprak yukarıda bahsettiğimin aynısı olacak. Tohumları gömmeyeceksiniz. Önce toprağı sulayın. Sonra tohumları toprak yüzeyine serpin. Tohumların üstlerine çok ince, belli belirsiz örter gibi kupkuru gerçek torf veya sphagnum yosunu serpin. Sonra ince sis gibi su fısfıslayın. Kap dibi delikli olmalı ki içeride su birikmesin. Üstünü delikli bir şeffaf kapakla kapatın (içeride sıcak hava birimi olmasın diye). Üst yüzey ıslaklığını yitirmeye yüz tuttukça hemen sisleme gibi su püskürterek iyice sulayın. Günde bir iki defa kapağı açıp yelleyin. Direkt güneşten korumalısınız. Sadece eğer sabahları çok serin oluyorsa direkt güneş alsa iyi olur. Güneşin ültraviyole ışınları zararlı bakterileri öldürüyor.

Çimlenme başgösterdikten sonra

Tohumların çimlenmesi 10 gün ile 1 ay arasında gerçekleşir (havanın sıcaklığına göre değişir). Çimlenme gerçekleşince sulama sıklığını azaltın. Üst yüzeyin ıslaklığı gidene kadar bekleyin. Elbette nemi azalana kadar beklemeyeceksiniz. Asla kupkuru kalmamalı. Üstünü delikli şeffaf kapakla kapatmaya devam edin. Bir buçuk ay geride kalınca kapağı artık kapatmayın. Direkt güneşe yavaş yavaş alıştırın. Mini sinekkapan fidecikleri en az bir adet kapanlı yaprak geliştirince, bundan itibaren fideleri ayırıp mini saksılara dikebilirsiniz. Acele etmeyin. Ayrıca, fidelerin minik olduğuna aldırmadan soğuk bir yerde kış dinlendirmesi sağlamalısınız. O süreçte yapraklar kurur ama kökler daha da sağlamlaşıp güçlenir.

Yaprak çeliği ile Venüs sinekkapan çoğaltma

Buna aslında yaprağı çekip ayırarak alma metodu deniyor. Tohumdan yetiştirmeye göre daha hızlı büyürler. Fakat  her zaman olmaz. Her bitkide olmaz. Her yapraktan olmaz. Bunun önemli püf noktaları var. Eğer aşağıdaki püf noktalarına harfiyyen uymayacaksanız hiç denemeyin. Uyacaksanız başarılı olma ihtimaliniz %80 kadardır.

Zaman

Mayıs ortası – Haziran başı dönemi. Niçin? Çünkü uzun süre kuvvetli ışık gerekiyor. Eğer bu zamanda dikerseniz, bir ayı geçebilecek süreç yılın en uzun gündüzlerine denk geliyor. Böylece sinekkapan yaprakçığı kendi bünyesinde sahip olduğu besini ve enerjiyi kullanıp yeni dokular geliştirir. Yani yeni bir yavru oluşturur.

Bitki

Çok güçlü, çok sağlıklı gelişim gösteren sinekkapanlarda denemelisiniz. Eğer çiçek tomurcuğu çıkarmışsa bunlarda hiç denemeyin. Tomurcuk yapraklardaki enerjiyi almaktadır. O yaprakların işe yarama olasılığı büyük ölçüde azalmıştır. Venüsünüzün en az 6 tane çok sağlıklı yaprağı olmalı. Bunlardan en dıştaki yapraklardan en sağlıklı birini alacaksınız. Kart olabilir, fark etmez. Sağlıklı ve güçlü olması önemlidir.

Sinekkapan yaprağını alma şekli

Seçtiğiniz yaprağın dibinden, çevresinden toprağı boşaltın (köklerin başlangıcına kadar). Sonra bir elinizle sinekkapan bitkinizi dipten tutarak diğer elinizle yaprağı tutup koparmaya çalışır gibi aşağı doğru çekin. Yaprağın rizoma bağlı yerden çıkarılmasına gerek yok ama öyle olsa daha iyi olur. Bu mümkün değilse siz mümkün olduğu kadar aşağıdan koparmaya çalışın. Yaprağı aldıktan sonra boşalttığınız toprağı yerine iade edin.

Yaprağın dikilmesi

Sinekkapan kafayı kesip atın. Yaprağı dikeceğiniz toprak aynen sinekkapan toprağından olacak. Yaprağın güneşe bakan yüzü yine güneşe bakar vaziyette dikin. Dip kısmı 1 – 2 cm toprağa gömün. Daha fazla hava nemliliği ve daha sık sulama ister. İki aya kadar yavru oluşur. Bu sırada yaprakta bozulma olursa bekleyin hemen pes etmeyin.

Çiçek sapı ile çoğaltılması

Çiçek sapının birkaç santim kuvvetli bir gelişim göstermesini bekleyin. Sonra elinizden geldiğince en dipten kesip alın (dikkat: çiçek sapının biraz daha uzamasını bekleyerek sonra ikiye üçe bölüp daha fazla üretim yapabileceğinizi düşünmeyin – en iyisi tek parça saptır – başında tomurcuk uzantısı ile birlikte tek sap daha kesin sonuç verir). Uygun toprağa dik olacak şekilde 1 – 2 cm kadarı toprağa gömülü olarak dikin. Fazla gömmemelisiniz. Yukarıda sinekkapan yaprak çeliğinin dikilmesinde anlattığım gibi bakımını yapın. Bir değil, çok sayıda yavru oluşturur ve bunlar tohumla yetiştirilenlere göre çok daha hızlı büyür.

Kökten ayırma yoluyla sinekkapanların çoğaltılması

Venüs sinekkapan bitkisi zamanla kökten yavru oluşturup çoğalır. Ayırma zamanı kış dinlendirilmesinden sonra, ilkbaharda yeniden canlanacağı zaman. Ama önce söküp kontrol etmelisiniz. Ayıracağınız yavruların kökleri yoksa ayırmadan tekrar dikmelisiniz. Bir sonraki yıl ilkbaharda tekrar söküp bakacaksınız: Yavrulardan köklenmişleri varsa onları ayırabilirsiniz.

Diğer etçil bitkiler

Nepenthes
Sarracenia, sürahi çiçeği
Pinguicula × Weser
Drosera capensis

Kaynaklar

Venus flytrap – wikipedia.org

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler:

'Sinekkapan – Venus Flytrap (Dionaea muscipula) etçil bitki' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Semih A. -İstanbul dedi ki:

    Ben yeni bir sinekkapan aldım. Toprağa yapışık şekilde çok küçük 6 dalı var. Hemen üzerlerinde daha uzun ve canlı 7 dal var. Renkleri yeşil. Belliki markette güneşsiz kalmışlar. Şimdi bu bitkinin kaç yıllık bir bitki olduğunu bilemiyorum. Güçlendirme için dallarını koparsam mı? Ne dersiniz?
    ***
    Bu bitkiden kim alırsa yaşatamıyor. Sanıyorum benim bilgiler de yetersiz. Size tavsiyem venüs sinekkapan bitkisi ile ilgili bir forum sitesine üye olun ve oradaki tecrübeli kişilerin tavsiyelerini okuyun. Gerekirse onlara sorular sorun. Hayatta en istemediğim bitkilerden biri budur. Sadece para tuzağı. Sinekkapan değil para kapan. :) Sadece üreticilerini memnun ediyor.

  2. Serhat H. -Uşak dedi ki:

    Şu an Uşak’ta yaşıyorum ve almayı düşünüyorum. Yazının tümünü okudum fakat aklıma birkaç şey takıldı. Arkadaşlar nadir de olsa saksının böceklendiğini söylemiş. Bende de olursa eve yayılmasından korkuyorum. Böyle bir şey mümkün mü çoluk çocuk zarar görmesin böcekten. Söz konusu bitki balkonda yaşayabilir mi? 4-8-8 saat güneş gören 3 adet balkonum var. Hangisinde daha uygundur?
    ***
    Ne desem boş çünkü bu bitkiyi alıp da yaşatanı hiç görmedim. Paranızı çöpe atmış olursunuz. Ancak ciddi bir tutku ile her şeyi araştırıp hiçbir masraftan kaçınmayan birkaç meraklı yaşatabiliyor. Kısaca hiç tavsiye etmiyorum. Saksıda, toprakta böcekler her zaman illa ki olur. İnsanlara zarar vermezler ama böceklere fobiniz varsa evinize hiçbir saksı bitkisi sokmamanız daha iyi.

  3. Ömer K. -Hatay dedi ki:

    Merhaba, Hatay’da yaşıyorum buranın iklimine göre venus fly trap’ı nasıl yetiştirebilirim?
    ***
    Güneşi ve sıcağı sever. Hatay’da hava nemliliği de yeterlidir. Ama sulamada dikkatli olmalısınız çünkü açık havada toprağı çok hızlı kurur ve sulama suyu kireçsiz ve mineralsiz olmalıdır. Kış dinlendirmesine de dikkat edin. Bu çerçevede yukarıda verilmiş olan bilgileri okuyarak gereğini yapın.

  4. Fethi, Kayseri dedi ki:

    Dinlendirme döneminde – kaç dereceye kadar dayanabilirler?
    ***
    Kayseri’de dışarıda açık havada dayanamayacakları kesindir. Dikkatli olun. Ev içinde soğuk bir odada tutmanız daha iyi olur.

  5. Can Güven dedi ki:

    Bir sorum olacaktı ben de sinekkapan bitkisi sahibiyim. Bazı yabancı sitelerde bitkiye balık yemi veriyorlar su ile macun kıvamına getirip. Sizce bu yöntem bitki için kullanılabilir mi? Böcek bulma konusunda sıkıntı yaşayabiliyoruz.
    ***
    Bilmiyorum ama bana sorarsanız o tarifi denemekte yarar var. Bir yaprakta deneyip sonucu beklemek lazım.

  6. Ömer, Hatay dedi ki:

    Merhaba, sinekkapanım üst üste binmiş durumda olan yapraklar çıkarttı. Ayrıca iki çiçek sapı çıkarttı. Yaklaşık 12cm kadar uzadılar. Acaba bitkinin toprağını değiştirmem bitkiye zarar verir mi? Çoğaltma işlemini çiçek sapıyla yapabilir miyim? Uzamış olması etki eder mi?
    ***
    Böyle hassas bitkilerde toprak değiştirmede bin düşünüp bir hareket etmek lazım. Bilgi ve tecrübe önemli. Çok iyi araştırın. Benim bilgilerimle hiç yetinmeyin. Çoğaltmaya gelince: Deneyin derim. Usule elinizden geldiğince dikkat etmelisiniz.

  7. Mertcan, Iğdır dedi ki:

    40 civarlarında vft tohumu aldım. İlk önce 10 gibisini bahçe toprağına ektim. Sonra verimsiz bir toprağa ekti. En sonunda ise cocopeat toprağına ektim. Bir aydır çimlenmiyor. Ne zaman çimlenir? Çimlenmese bu mevsimde ilkbaharda kendiliğinden çimlenir mi?
    ***
    Her toprakta yetişmeyeceğini ve saf sudan başka suyun zararlı olacağını bilmelisiniz. Venüs yetiştirilmesiyle ilgili her türlü bilgi ayrıntılarıyla yukarıda yazılı. Lütfen oradan okuyun.

  8. Bülent, İzmir dedi ki:

    Sinekkapan bitkisinin tohumdan dikimi nasıl yapılır? Almam gerek toprak hakkında yardımcı olabilir misiniz? Çiçek dikimi hakkın da hiç bilgim yok yani tam bir acemiyim.
    ***
    Benim bile yaşatamadığım bir bitki. Çok zor. Gereken tüm bilgiler yukarıda tüm detaylarıyla yazılı. Cevap olarak lütfen o bilgileri okuyun. O kadar ince şartları, toprağı, sulama suyunu aynen yapmak çok zor olduğundan benim yetiştirebileceğim türlerden değil. Size de tavsiye etmem. Ama venüs bitkisine çok fazla meraklıysanız, adeta aşıksanız o halde ne yapıp etmeli ve her şeyi başarmalısınız.

  9. Ali, Muğla dedi ki:

    Tavsiyelerinize uyarak bitkim 1 buçuk yıldır benle ve sağlıklı. Keşke özellikle nephenthes ve diğer etobur bitkiler için de sayfa oluştursanız..
    ***
    Bildirdiğiniz için teşekkür ederim. Kendim uğraşmak istemediğim bir bitki. Onca uğraşmalara gücüm yetmeyeceği için yetiştirmedim. Ama doğru bilgi vermek için dünyanın yazılarını okuyup ona göre yazdım. Siz bu bilgilere göre yetiştirdiyseniz (zaten ben de birçok kaynaklardan derlediğim bilgilere göre yazmıştım) elbette gerekenleri yapınca sonuç başarılı olacak. Ve öyle olmuş.

  10. Kerem, İstanbul dedi ki:

    Benim sinekkapan bitkim iki tane sap çıkardı. Ardından çiçek açtı. Çiçeklerinin tam altımda tohumlar çıktı. Saksımız yoktu bu nedenle tohumlar 2 haftadır bekliyor. Bu zamanda çiçekler kapandı ve siyahlaştı. Bu tohumları hâla ekebilir miyim? Ekebilirsem hangi ayda ekeyim?
    ***
    Onlar tohum değil. Yukarıda tohum oluşmasıyla ilgili ve tohumların ekilmesiyle ilgili gereken bilgiler tüm detaylarıyla açıklanmıştır.

  11. Furkan D. -Bursa dedi ki:

    Merhaba, benim sinekkapanımda kapanlar küçük çıkıyor. Bazılarında nokta kadar hatta yok bile. Sebebi nedir acaba? Bir de kapanlar tersine doğru dönüyor. Formu bozuldu. Önce kapanların yaşlandığını düşündüm ancak ölmüyor da. Öyle açılıp kalıyor ve kapanma özelliğini de yitiriyor. Bir süre çeşme suyu verdim. Baktım ölmüyor devam ediyordum iki tane bitkim var. Birinde oldu. Biri gayet sağlıklı. Anlayamadım.
    ***
    Adamın birine abdestsiz namaz kılınır mı diye sormuşlar. Adam “ben kıldım oldu” demiş. Sizinki de o hesap. Bütün dünyanın sinekkapan yetiştiriciliğinde uzman kişileri saf su kullanın diyor. Siz ise ben çeşme suyu verdim oldu diyorsunuz. Olmaz. Hatada devam edip mucize beklemeyin. Diğeri şans eseri şimdilik zarar görmemiş gibi ama her an ani bir ölüm başlayabilir. Ayrıca güneşten ve hava akımlarından mahrum etmeyin.

  12. Kerem, İstanbul dedi ki:

    Benim çiçek sapımdaki çiçekler siyahlaşmıştı ama sapı daha yeşildi canlıydı ben onu kestim çiçeklerinin işi bitmiştir diye. Birde ben onları tozlaştırmamıştım zaten .internettte baktiğimda temmuz ağustosta en güzel kapanları açarmış ama benim daha henüz bir tane bile kapan açmadı. Neden ? Ben sapı kestikten sonra o kapana dokunmamıştım bilenama bir kaoam komple kapandi ve bir gün sonra azicik açildi ve bir daha asla açilmadi ne yapmaliyim?
    ***
    Sıcağa, güneşe, hava hareketlerine ve yoğun neme ihtiyacı olan bir bitkidir. Her ortamda yaşayamaz. Toprağı ve suyu bile özel olmak zorunda. Uygun şartları sağlamadan başarılı olmak mucize gibi bir bir şey. Yapacağınız şey en uygun şartları oluşturmak. Bu ise çok zor. Mesela bana bedava verseler almam çünkü gereken şartları sağlayamayacağımı çok iyi biliyorum.

  13. Kerem, İstanbul dedi ki:

    Sinekleri sinek fısfısı sıkıp o sineği sinekkapana verebilir miyiz? Ölür mü sinekkapan?
    ***
    Bunu bilmiyorum.

  14. Ali dedi ki:

    Nepenthes hakkında sayfa yaparsanız çok sevinirim. Türkce kaynak konusunda çok fazla bilgi bulamıyorum. Siteniz oldukca başarılı ve güzel,sizi tebrik ederim.

  15. Kerem, İstanbul dedi ki:

    Benim sinekkapanım sağlıklıydı hatta iyi güneş alıyordu içide kırmızı. Ona bir tane karasinek verdim ortalama bir hafta sonra kapan açtı ama dikkatli bakınca kapanın uç kısımları açtıktan sonra kararmaya başlamış, acaba bu kapanın ömrümü bitiyor? Ben normalde musluk suyu kullanıyordum son birkaç gündür saf su kullanıyorum acaba bu ani su değişiminin etkiside olabilir mi?
    ***
    Zor bir bitki. Sağlıklı yetiştiren hiç kimseye rastlamadım. Musluk suyu ile sulamanızın zararı sonradan ortaya çıkar. Ama tek mesele bu değil. Hem sıcak hem güneşli ortam, hem hava hareketleri, hem de o hava hareketlerinin yoğun nemli olması lazım. Toprağının özelliği apayrı bir zorluk. Saf su ise şart. Kısaca çok özel sera şartları oluşturmaya gücünüz yoksa vazgeçin.

  16. Ahmet, Isparta dedi ki:

    Vft için birçok yerde perlit deniyor ancak siz bir yazınızda perlitin ezildiği ve balçıklaşmaya yol açtığını belirtmiştiniz. Bu durum vft için iyi olabilir mi? Yoksa perlit yerine ponza daha mi mantıklı kalır?
    ***
    Eğer karışımda perlit oranı yarında fazla gibi olursa sakıncası yok çünkü bu sayede kolayca bozulmuyor. Diğer durumlarda, aslında her durumda en iyisi ponza taşıdır.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.