Toprağı pastörize etmek

Buradaki toprağı pastörize etme konusu hakkında bilgiler ev, balkon ve ofis bitkilerine yöneliktir. Saksıda yetiştirdiğiniz kökleri parazitlere hassas olan bitkiler için eğer doğal toprak kullanacaksanız risklidir. Ve bir şekilde o toprağı sterilize etmek gerekir. Hiçbir kimyasal ilaç kullanmadan bunu nasıl yapabilirsiniz? Üç kolay yol tarif ettim.

Torağı pastörize etme yolları

Torağı pastörize etme yollarından biri. Açıklaması aşağıda 3. madde.

Doğal topraklar, sıradan arazi toprakları bazı bitkiler için torf denen hazır poşet topraklardan daha sağlıklı ve daha besleyicidir. Kendinden humuslu olan doğal topraklar birçok bitki için en iyisidir. Bunları ponza taşı ve dere kumu ile karıştırarak kullanmak gerekiyor. Perlit ve vermikuliti bu karışımlarda tavsiye etmiyorum. Çünkü hem zamanla yapıları bozuluyor hem bazı bitkilere zararı oluyor.

Pastörize toprak gerektiren bazı türler

Doğal toprakta veya doğal toprakla yapılan karışım topraklarda daha iyi gelişen bitkilerden bazıları için nematod ve benzer zararları veren kök parazitleri beladır. Köklere bir dadanınca bitkiyi kurtarmak mümkün olmaz. Bu bitkilerden en bilinenleri şunlar:
Gardenya, ortanca, mum çiçeği, domates, biber, aynısafa papatyası ve Çeşme papatyası..

Peki toprağı parazitlerden nasıl arındırabiliriz? Aşağıda üç yol yazdım. Her biri tek başına yüzde yüz işe yarar. Hangisini uygun bulursanız o yöntemi uygulayın. İlk iki usul serin aylarda pek elverişi bir çözüm yolu değil. Üçüncüsü yani toprağı pastörize etmek yılın her zamanında yapabilirsiniz.

1- Solarizasyon

Toprağı bir leğene yayın. Derinlik en fazla 15cm olsun. Toprak fazla nemli ile ıslak arası olmalı. Çok fazla ıslak olması veya az nemli olması iyi olmaz. Sonra üzerine toz şeker serpin. Şeffaf naylonla hiç hava geçirmeyecek şekilde leğeni kapayın. Kızgın güneşi her gün saatlerce alacağı şekilde 12 gün güneşli yerde bekletin. Parazitler tamamıyla yok olur.

Pratik solarizasyon

Pratik solarizasyon:
Az miktar toprak, mesela 10 litre hacminde. Resimdeki gibi poşete koyun. Hava almayacak. 4 gün güneş altında bekletin. Sonra ters çevirip 2 gün daha bekletin. Toplam 6 günde tamamdır.

2- Güneşte kurutma

Sıcak ve yağmursuz zamanlarda toprağı geniş bir yüzeye yayın. Mutlaka uzun süre direkt güneş alabilmeli. Toprak zamanla kupkuru olacak. Ara sıra alt üst edin. Güneş kupkuru toprağın her yerini her gün saatlerce adamakıllı ısıtsın. 15 gün bekletmeniz yeterli.

3- Toprağı pastörize etme

Bu usul günlerce beklemeyi gerektirmez. Mutfağınızda, fırında şöyle yapacaksınız:

Yanmayan, erimeyen ve fırınınıza sığabilecek genişlikte tepsi veya benzeri kap içine orta nemlilikte olan toprağı doldurun. Derinliği 10cm’yi geçmesin. Buna göre birkaç tepsiye bölebilirsiniz. Tepsinin üstünü alüminyum folyo ile iyice kapatın. Önceden en az 180C derece, en fazla 200C derece ısıtılmış olan fırında yarım saat pişirin. Bu ısı derecelerinden azı veya fazlası tavsiye edilmiyor. Daha sonra toprak soğuyunca kullanabilirsiniz. Toprakta hiçbir parazit ve zararlı mikroorganizma kalmamıştır.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler: |

'Toprağı pastörize etmek' hakkında sorular, açıklamalar

  1. İsimsiz dedi ki:

    Bu şekilde çeşitli ot tohumlarından ve bazı zararlı yumurtalarından da kurtulmak mümkün olabilir sanırım. Acaba toprağı suyla cıvıtıp ocakta tencerede kaynatmak veya toprağı iyice sulayıp derin dondurucuda kaskatı dondurmak ne derece işe yarar?
    ***
    Zor ve gereksiz şeyler. Hele toprağı kaynatmak, soğutmak, suyunu gidermek, eski haline getirmek deli saçması gibi zor bir iş. En kolayları yukarıda anlattığım yollar.

  2. Selma, Aydın dedi ki:

    Sardunyamın gövdesi kahverengileşmişti. Kökleri bembeyaz küfle kaplanıp çürümüş. çiçeği attım. Acaba toprağını fırında pastörize edip başka bitki dikmek için kullanabilir miyim? Kırmızı bahçe toprağıydı.
    ***
    Bir mantar türü bitkilerin köklerini incecik pamuksu bir kılıf gibi kaplar. Bu bir ortak yaşam biçimidir. Bitki ile o mantar bu şekilde birbirlerine büyük fayda sağlarlar. Sardunyanızı çürüten sebep başkadır. Toprağı pastörize etmeye gerek yok. Eğer killi ise hem kum ile hem torf ile karıştırıp harmanlayarak kullanın.

  3. Binnur, İstanbul dedi ki:

    Merhaba öncelikle verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim. Benim sukulentlerim var bir çok çeşitte onları hazır satılan kaktüs toprağına ektim fakat yaklaşık 3 ay sonra bazılarının köklerinin çürüdüğünü gördüm. Acaba bahçeden aldığım toprağı pişirerek steril hale getirsem içine de ponza koysam nasıl olur? Bir öneriniz var mı?
    ***
    O tip çürümeler toprağa katılmış gübre benzeri besleyiciler yüzünden olur. Parazitlerle, mikroplarla ilgisi yok. Şu sayfada çözüm anlatılmıştır ⇒ Hazır satılan suni toprak karışımlarını iyileştirmek

  4. Binnur, İstanbul dedi ki:

    Öneriniz için teşekkür ederim. Bir seracıya kaktüs toprağı hazırlatmıştım. Suladıkça sarı bir su akıyor içinden. Toprak suyu tutmuyor çabuk kuruyor. Özellikle sıcaklarda aşırı kuruyor ve rengi açık kahverengi oluyor. Şimdi bütün sukulentlerimi çürümeyenler de dahil hepsinin toprağını değiştirsem sıkıntı olur mu? Bir çoğunun gelişimi gayet iyi. Ne yapabilirim?
    ***
    Su tutuculuğu az veya iyi derecede süzek toprak demek tuz oranı düşük toprak anlamına gelmez. Gübreler, çeşitli çürüntüler toprağın tuz oranını yükseltir ve bu da kökleri çürütür. Bol bol sulayın. Alt deliklerden çıkan su renksiz geliyorsa artık o toprak güvenilir hale geldi diyebiliriz. İnsanların kaktüs veya sukulent dediği türler binbir çeşit farklı türlerdir. Ama sanıyorlar ki her biri tek tip toprak ve tek tip bakım ister. Bu çok büyük bir hatadır. Onlara aldanmayın. Mesela ben yılbaşı kaktüsümü sabah akşam suluyorum. Toprağı hiç kurumuyor. Bu da sukulent. Kumlu toprak ister denen birçok sukulent türler bahçede ağır killi toprakta gayet sağlıklı çünkü toprakta gübre filan yok. EC derecesi düşük. Size şu sayfayı da okumanızı ve yine sorunuz olursa lütfen o sayfaya yazmanızı tavsiye ediyorum ⇒ Succulent türlere özel toprak

  5. Bora, Adana dedi ki:

    Topraktaki yararlı mikroorganizmaların ölmemesi açısından hangi pastörizasyon daha sağlıklı?
    ***
    Her halükarda ölürler ama yumurta veya tohum benzeri gözle görülemeyecek kadar küçük parçacıkları daha dayanıklıdır ve güneşte kurutma ya da solarize etme daha iyidir denebilir. Sadece nematotlar hiçbir şekilde hayatta kalamazlar ki esas hedef bu zararlılardan kurtulmaktır zaten. Fakat saksılarda kullanılacak topraklar için faydalı mikroorganizmalar gerekmez. Zaten saksı ortamında pek işlevselliklerinin olması da mümkün değil.

  6. Alev, İzmir dedi ki:

    … … Bitkilerimi su dolu bir kovada muhafaza edip, topraklarını sırası ile fırında solarizasyon yöntemi uygulayarak larvaları öldürebilir miyim dersiniz? Yahut bu durumda uygulanabilecek başka bir kalıcı yol yöntem var mıdır? Çok fazla bitkim var ve bu sorun gerçekten başımıza tam anlamıyla bela oldu..
    ***
    Alev Hanım bahsettiğiniz problem sadece tesadüfen rüzgarın getirdiği tek bir ana sinek yüzünden olabiliyor ve sonra tüm saksılara yayılabiliyorlar. Genelde bitkilere zararı yoktur. Kurtulmanız sigara tütünü ile basittir. Açıklamaları şurada yazılı lütfen okuyup gerekenleri yapın: Saksılarda toprak haşereleri (solucanlar, böcekler, mini sinekler)

  7. Emel, Mardin dedi ki:

    7 ay önce içinde az toprak, perlit ponza, lav taşı karışımlı hazır kaktüs toprağı almıştım. Poşetin ağzı kapalı muhafaza ettim. Şu an topraktan küf kokusu alıyorum. Nemli kalmış sanırım. Bu toprağı fırında steril hale getirebilir miyim?
    ***
    Hiç gerekmez. Öyle kullanılabilir. İsterseniz bir leğene boşaltıp açık havada birkaç gün güneş altında bekletin. Bu sırada ara sıra alt üst edin ki iyice havalansın.

  8. Merve, Ankara dedi ki:

    Hediye gelen bir çiçekle birlikte önce o ardından da diğer tüm çiçeklerimin kök boğumları siyahlaşıp inceldi ve maalesef hepsini kaybettim. Başka bir yerde duran salon sarmaşığım da aynı sorundan muzdarip şimdi ve onu kurtarmaya çalışıyorum. Bazı dalları budayıp suya koydum. Ölen bitkilerin topraklarını pastörize edip kullansam aynı sorunla karşılaşır mıyım?
    ***
    Hayır hiç alakası yok. Esas problem kullandığınız toprağın mikroorganizmaları değil kimyasal özelliği. Her üç sayfayı da okur ve bundan sonra gerekenleri yaparsanız bitkileriniz gayet sağlıklı gelişirler:
    1 Yaygın ve öldürücü sulama hatası
    2 Toprağın kökleri zehirlemesi, yakması
    3 Salon bitkilerine özel toprak

  9. Mehmet, İstanbul dedi ki:

    Dağdan doğal humuslu arazi toprağı getirdim dağdan. Siyah ve içinde yaprak, ufak taş az da olsa kil parçaları var. Bunları eleyip mi pastorize edeyim yoksa doğal haliyle mi fırında 180 derecede pastorize etsem daha verimli olur?
    ***
    Dağdan aldıysanız pastörize etmek hiç gerekmez. Gayet temiz ve sağlıklıdır.

  10. Hasibe, Zonguldak dedi ki:

    Yazdıklarınızı okumadan önce aklımda kaldığı şekliyle bahçeden aldığım toprağı fırında 200 derecede yaklaşık bir saat pişirdim. Bu toprakta çiğ ayçiçeğini çimlendirmeyi düşünüyorum. Sizce tekrar alıp yeniden mi pişireyim? Elimdekini kullanabilir miyim?
    ***
    Yaptığınızı kullanabilirsiniz. Niçin gerek duydunuz ki? Toprağınız fena halde parazitli ise, bir bildiğiniz varsa tamam ama genelde çok istisnai saksı bitkileri için böyle bir şey gerekir.

  11. Hasibe, Alanya dedi ki:

    Satın aldığımız torfları da pastörize etmemiz gerekiyor mu? Yararlı ne varsa onlar da ölmez mi? Torf markalarını da değiştirdim. Genta humus katkılı ve Emin torf aldım (sizden okumuştum). Bunları pastörize etmek gerekiyor mu?
    ***
    Hayır bunlara pastörize gerekmez.

  12. Nuray, Bolu dedi ki:

    Çam altlarından orman toprağı getirdim. ilk başlarda bir sorun yaşamadım. ancak çok fazla sineklenme yaptı. evin her yerini sinek sardı. balkona çıkardım tüm saksılarımı ve sulamayı bıraktım kurumalarını bekliyorum. toprakları boşaltıp fırınlasam topraktaki larvalar ölür mü? kökten kurtulmak istiyorum bu minik sineklerden.
    ***
    Toprağı fırınlamak, pastörize etmek veya solarizasyon işe yaramaz yani yine olacaktır. Çünkü bu yaratıklar her yerde uçuşur ve gereksiz yere sık sık sulanan ya da bir türlü kurumayan topraklara yumurta bırakır, böylece orada ürerler. Çözümü benim tarif ettiğim gibi toprak karışımları yapmak ve üst yüzey tamamen kurumadıkça sulamamak. Bakınız: Torf (salon bitkilerine sağlıklı toprak)

  13. Yasmin, Mersin dedi ki:

    Pasterizasyon yaparken tepsilerin üzerini aleminyum folyoyla kaplamayı unuttum. Bu şekilde kullanabilir miyim? Saksı çiçeklerime bir zararı olur mu?
    ***
    Zararı olmaz.

  14. Güler, Bartın dedi ki:

    A101 den torf toprak aldım açık havada bir leğene bosalttım. Ertesi gün toprağı karıştırınca yüzlerce minik sinek uçuştu. pastorize edip kullanayım mı? Ev icindeki çiçeklerime.
    ***
    Pastörize için uğraşmayın. Daha iyisi şöyle: Leğende, güneş altıda beklesin. Her gün karıştırıp alt üst edin. Toprak kupkuru olsa bile 10 gün kadar kızgın güneşi yesin. Sonra kullanın.

  15. Selin dedi ki:

    Merhaba fırın derecesi bazı yerlerde 180f-200f verilmiş yani derece olarak 80-90 dereceye denk geliyor. Sizce hangisi doğru?
    ***
    Amaç sadece böcekleri, solucanları ve nematodları yok etmek ise 80C derece fazlasıyla yeterli. Ama eğer amaç mantar, bakteri, virüs vesaire her türlü mikroorganizmaları da yok etmek ise en iyisi benim verdiğim ölçülerdir. Çünkü 100C derecede kaynayan suda bile bazı mikroorganizmaların ölmediği biliniyor.

  16. Ateş, Eskişehir dedi ki:

    200 Santigrat mı fahrenaytmı?
    ***
    Bakınız orada 200C yazmışım, 200F yazmamışım. Yani demek oluyor ki santigrat :)

  17. Önder, Trabzon dedi ki:

    Ben köyde yaşıyorum toprak açısından sorun yok ama ne zaman birşey ekmeye kalkışsam yabani ot büyüyor toprakta. örneğin internetten çilek tohumu domates tohumu biber tohumu alıyorum usulüne uygun dikim yapıyorum ama yabani otlar ekmek istediğim bitkiden hızlı büyüyor ve hiçbir şekilde kurtaramıyorum. Toprağı bizzat kendi tarlamdan alıyorum ve bahçemin yarısı killi yarısı kara toprak. Tarlamdan aldığım toprakta bir ot türü var sığırların da çok sevdiği türden bir ot bu fırça gibi çıkıyor mümkün değil toprağı kurtaramıyorum hatta sırf kılcal kökler olmasın diye yeri 1 metre eşip oradan alayım dedim yine o ottan çıkıyor. Ne yapmam gerekiyor? Acaba kocaman kazanlara doldurup su ile fokur fokur kaynatsam(buna imkanım var) çilek domates biber patlıcan vs büyür mü kaynatılmış toprakta? Yukarıdaki yöntemler benim için bayağı zor çünkü ben birazcık fazla toprak işleyeceğim. Köyümün rakımı 580 metredir.
    ***
    Yabani otlarla mücadelede en iyi en sağlıklı yol toprağı birkaç defa (en az üç defa) çapalamaktır. Yani bir şey ekmeden önce toprağı hazırlarsınız gübrelersiniz ya, işte o zamanki belleme-çapalama işlerini üç defa yaparsanız yabani otlar çok az olacaktır. Ayrıca, eskiden beri insanlar ektikleri sebze vesaire ürünler büyürken tarlalarında dolaşıp hafiften çapalamalarla yabani otları sökerler. Hep çalışmak lazım. Başka yol aramayın. Ot giderici ilaçlar var gerçi ama toprağı bozuyorlar. Sonra çeşit çeşit ilaçları size satmaya çalışırlar. Yabani ot gideren ilaçlar bu tip para tuzaklarıdır. En güzel yol sürekli çalışmaktır.

  18. Zeynep, İstanbul dedi ki:

    Benim bahçemde çok fazla sayıda saksı var. Fakat bu saksılara geçen kış bir kedi dadandı. Tamamını tuvalet olarak kullandı. Şimdi ben bu toprakları nasıl temizlerim? Sterilize etmek istiyorum. Domates, biber vs ekeceğim. İçine tahminen 100 litreden fazla toprak var.
    ***
    Bu durumda sterilize filan edemezsiniz. Çünkü problem sadece kedi gübresi. Sterilizasyon ile toprağın kimyasını değiştiremezsiniz. Ancak içindeki böcekleri, parazitleri öldürürsünüz ki sizin amacınıza hiç uygun değil. İki seçeneğiniz var: Ya o toprakları olduğu gibi atacak ve yeni toprak kullanacaksınız ya da o şekilde kullanacaksınız. Belki de kedi gübresi toprağın kendi kimyasal özelliği ile birlikte bitkilere gayet güzel faydalı olabilir. Bunu denemeden bilemeyiz. Bir komşum kış boyunca sebze artıklarını bahçeye serpiyor. Yaz boyu orada çok iyi biberler, domatesler yetişiyor. Ve “ben hiç gübre kullanıyorum, sebze çöpleri gübre oluyor” diye iddia ediyor. Oysa o yaptıklarının hiçbir etkisi olmaz çünkü bahçeye rasgele attığı çöpler yok denecek gibi az. Esas mesele kediler. Birçok kedisi var ve sürekli bahçeye, bahçenin her yerine çişlerini kakalarını yapmaktalar. Aslında kedi, köpek gübreleri makbul değil ama toprak çeşidine göre gayet güzel etkili olabiliyor. Ve etkileri bitkiden bitkiye değişir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.