Tül kuşkonmaz

Yemyeşil, zarif, tülümsü güzelliğinden dolayı tül kuşkonmaz evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Zarif ve hassas görünümüne rağmen bir zorluğu yoktur.

Asparagus setaceus türü salon bitkisi tül kuşkonmaz

Genel özellikleri

Tül kuşkonmaz Asparagaceae (Kuşkonmazgiller) familyasının Asparagus setaceus türüdür (eski adı Asparagus plumosus). Yapraklar damar sistemi gibi dallanıp budaklanan ince uzantılar ve onları kaplayan incecik, çok küçük iğnemsi yaprakçıklardan ibarettir. Her bir kök sürgünü tek yaprak gibi görünse de aslında dal özelliklidir. Gelişimini tamamladıktan aylar sonra bile üstünden yan filizler çıkarıp gelişen, yeni tüller üreten özelliğe sahiptir. Kökten çıkan sürgünler sarılacak bir dal, bir çubuk bulursa sarmaşık gibi sarılarak yukarı ilerler.

Anavatanı güney Afrika’dır. Benzer iklimli ve daha yağışlı, kışın pek soğuk olmayan başka memleketlerde çevreyi istilacı olur.

Kışın -7°C derece soğuğa bir hayli yıpranarak dayanır. Soğuk uzun süreli veya biraz daha şiddetli olursa toprak üstü kısmı kurur. İlkbaharda yeni sürgünlerle yeniden gelişir.

Evlerde yetiştirme

Tül kuşkonmaz güçlü aydınlık, az güneşli ve biraz olsun havadar bir pencere önünde sorun çıkarmadan gelişir. Toprağını ve yerini severse azgınca büyür. Kök sürgünleri iki metreyi geçer. O kadar uzamalarına izin vermeniz gerekmez. İstediğiniz boyda tutun. Fazla uzun kısımları kesin. Böylece tül kuşkonmazınızın dalları yeni yan dallar verir. Yeni tüller gelişip çok daha zengin görünümlü, daha gür, daha da yemyeşil hale gelir.

Gelişimi

Tül kuşkonmaz kışın soğuk salonlarda bile güneşli pencere önünde yeni sürgünler çıkarıp gelişir. Dipten sıfırdan yepyeni sürgünlerin çıkması sıcağa değil, serinliğe, güneşe ve havadar ortama bağlıdır. Genelde sonbahar-ilkbahar arasında yeni dip sürgünleri verir. Kış aylarında uzun süre direkt güneş almasını sağlamalısınız. Dipten gelen sürgünler ipince dal olarak ip gibi yükselir ve daha sonra her yerinden ince uzantılar çıkararak yemyeşil yeni tüller meydana getirir. Yaz aylarında ise genellikle yeni kök sürgünü vermez ama mevcut sürgün dallardan yeni yan uzantılar çıkararak yeşilliğini yeniler, yepyeni tüller geliştirir. Bu yüzden sararan kısımlar olursa üzülmeyin. Onları kesin gitsin. Nasılsa yenileri çıkacak. Eğer yaz aylarında sıfırdan yeni kök sürgünlerinin çıkmasını istiyorsanız hem yerinin ve toprağının serin olması hem de yerinin çok havadar olması lazım. Yazın sıcak ve havasızlıktan dolayı tüm yeşilliği gitmişse ve serin yer mümkün değilse sonbaharda mutlaka yeni sürgünler verecektir. Yeter ki yeri havadar olsun.

Tül kuşkonmaz

Güneş ihtiyacı

Mayıstan ekim ayı sonuna kadar günde bir iki saat sabah veya akşam güneşi alması, diğer gündüz saatlerinde yerinin çok güçlü aydınlık olması, koyu gölgede kalmaması gerekiyor. Yazın yakıcı öğle civarı tepe güneşinden kesinlikle korumalısınız. Çünkü fazla güneşte rengi bozulur. Cansız tonda açık yeşile döner. Üzerinde yer yer kurumalar olur. Kuşkonmaz yapraklarının canlı yeşil görünümü yaz boyunca güneşin fazlasından korumanıza bağlıdır. Kasım başından nisan sonuna kadar ise uzun süre direkt güneş almasını sağlayın. Bu sayede güçlü yeni dip sürgünleri verir.

Sulama

Kışın toprak kurudukça sulayın. Serin zamanlarda susuzluğa dayanıklıdır. Yazın ise ortamın çok iyi havadar olmasıyla birlikte çok sık sulayın. Doğru bakım gösterirseniz kuşkonmaz yaz boyunca eski dallarından bile yan uzantılarla sürekli kendisini yeniler. Görünümü daha güzel, daha dolgun, daha yemyeşil ve daha zengin oluyor.

Toprak, gübre

Havadar ve süzek olması şartıyla fazla alkalinli olmayan her toprak kuşkonmazlara uygundur. Gübre istemez. Salonlarda ise sırf torf toprak uygundur. Ayda bir defa genel amaçlı bitki besini yeter. Saksı değiştirmeyi 2-3 yılda bir, ilkbaharda veya yaz sonunda yapın. Bu esnada köklerini eski toprağından çözmeyin, arındırmayın.

Saksı

Güçlü köklerini derine göndermeyi seven tül kuşkonmaz için derin saksı gerekiyor gibi görünse de şart değil. Ancak sıcak memleketlerde derin saksı, bol toprak şart. Yoksa kökler sıcaktan kötü etkilenir ve güzelliği azalır. Şiddetli sıcak olmayan yerlerde saksı derinliği önemli değil.

Budama

Yeni sürgünler çoğaldıkça en eskileri dipten kesmeniz iyi olur. Sürgünler fazla uzuyorsa kısaltın. Böylece yan dallar çıkarır. Yan dallar fazla uzamayarak güzelce yapraklarını veya tüllerini çoğaltırlar. Kuşkonmaz sürgünlerinin yan dallar geliştirmesine etken olan iki faktör (yaz boyunca) hiç su sıkıntısı çekmemesi ve ortamın son derece havadar olmasıdır.

Çoğaltılması

Tül kuşkonmaz üretimi tohumla ve kökten ayırma iledir. Kökten ayırma ile çoğaltmada kuşkonmazlar daha hızlı büyür. İlkbaharda veya sonbaharda kökten ayıracağınız kısmı kökleri zedelemeden, toprağı dökmeden toprağıyla ayırın.

Tohumla çoğaltmak için kuşkonmaz tohumlarını ilkbaharda ekin. Mini fidelere yaz boyunca fazla dikkat gösterin. Susuz bırakmayın. Haftalar geçtikçe güzelleşirler. Adeta mini-minyatür çam ağacına benzerler. İkinci yıl azgınca büyürler.

Tül kuşkonmaz nasıl tohum verir?

Açık havada ve direkt güneş altında olunca kuşkonmazlar yaz sonunda mini mini beyaz çiçek açar. Çiçeklerin en az yarısı meyveye dönüşür. Kuşkonmaz meyveleri kuru nohuttan daha küçük ve yuvarlaktır. İlkin yeşil olup ilkbahar başına kadar olgunlaşır ve kararırlar. Kararmış kuşkonmaz meyvelerini elinizle ezerek çekirdeklerini ayırın. Sonra toprağa hafifçe gömün. Güneşin ısıtması sayesinde tohumlar çimlenir.

Tohumları ekme, çimlendirme ve mini tül kuşkonmaz fidelerinin bakımı

Tohumları mini saksılara 5-6 tanesini ortalama 4cm ara ile bir arada ekin. Uzun süre direkt güneş altında ısınacakları bir yerde tutun. Toprak hafiften kuruma gösterdikçe sulayın. Tohumlar çimlenip fideler iyice belirginleştiklerinde daha az güneşli ya da filtrelenmiş güneşli bir yere alın. En iyisi sadece birkaç saat sabah güneşi almalarıdır. Toprağın nemi asla yarıdan aza inmeyeceği şekilde sık sık sulayın. Kuşkonmaz fideleri doğru şartlarda doğru bakım sayesinde yaz sonuna kadar yeterince güzel görünümlü bir hale gelirler. Mini saksılarında satışa çıkarabilirsiniz. Her gören mutlaka almak ister.

Problemleri

Uzun süre kupkuru toprakta kalan tül kuşkonmazların yapraklarında yer yer kurumalar başlar. Hem susuzluk hem yakıcı güneş bir arada olunca yeni sürgünlerin uç hassas kısımları kurur ve bir daha uzamazlar. Önemli bir sorun değil. Kurumuş kısımları keserek kısaltın ve serin-havadar yerde tutun. O sürgünlerden yan uzantılar çıkacaktır. Ayrıca yaz sıcakları dindiğinde kökten yeni sürgünler çıkarır (yerinin havadar olması şartıyla).

Sulamayı aksatıyor, toprak kupkuru oldukça hatırlayıp suluyorsanız yeni çıkan sürgünlerin yapraklarında bile çok canlı bir yeşillik olmaz. Hem yapraklar gerektiği gibi serpilmezler. Sulamaya dikkat etmelisiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | |

'Tül kuşkonmaz' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Ceren, İstanbul dedi ki:

    Uzun zamandır baktığım kuşkonmazımın toprağını değiştirmek istiyorum. Ancak kökleri çok uzun ve birbirine dolanmış halde. 5 adet 70 cm civarında yeşil dalı var. Kökler için bir bakım yapmalı mıyım?
    ***
    Toprağını değiştirmeniz şart ise şimdi yapabilirsiniz ancak toprak değiştirdikten sonra kesinlikle en az iki hafta boyunca yeri çok fazla havadar olmalı. Şimdi bunu sağlayamazsanız mayıs ayını bekleyin.

  2. Berrin, İstanbul dedi ki:

    İki ay önce küçük bir kuşkonmaz aldım. Güneş alan pencere yanına koydum. Üst küsmüş sararmaya başladı. Camı sık sık açıp havalandırıyorum. Ne yapmalıyım?
    ***
    Suyu ve hava akımlarını sever. Direkt güneşi öğle saatlerinde almamalı. Biraz dikkatli olursanız dayanıklı ve hızlı gelişen bir bitkidir. İnce dallardaki sararmış kısımları kesin. Dallardan tekrar tekrar filizlenebiliyor. Dipten yeni sürgünler de çıkarır.

  3. Gizem, Ankara dedi ki:

    İki ay önce aşırı gür ve yaklaşık 15 kökten oluşan bir kuşkonmaz çiçeği hediye geldi. Orkidelerimi yetiştirdiğim camın önüne koydum. Başlarda çok güzel gelişme gösterdi ama son iki haftadır sararmalar hakim olduğu için evdeki 20 senelik ev bitkilerinin bulunduğu daha az direkt güneş alan bölüme aldım ve bu işlemden önce altlarda kalan küçük fideleri bitkiden ayırıp toprağını yeniledim. Sap kısımlarında sararma yok ama yaprak kısımları sanki güneşte yanmış olan çamlar gibi oldu. Sizce kendini toparlar mı ya da yapmam gereken başka bir öneriniz var mıdır?
    ***
    Eğer eski yapraklar bozuldu ise sebep o yaprakların evinizdeki şartlara uygun olmamasıdır ama sizin evde gelişen yeni yapraklarda sıkıntı olmaz. Ayrıca çok havadar yer istiyor. Havasız yerlerde bozulabilir. İncecik dallarındaki sadece sararan kısımları keserseniz o ince dallar tekrar tekrar filizlenip kendi kendisini yeniler. Ayda bir defa bitki besini vermelisiniz. Bir de kuşkonmaz suyu çok sever.

  4. Orhan, Tokat dedi ki:

    Çok sevdiğim bir çiçek. İlk aldığım 25 yıl yaşadı. Her gelen misafir çok beğendiği için birisinin nazarı değdi ve öldü. Şimdi tekrar yeni bir kuşkonmaz yetiştiriyoruz. Eğer dalı çok uzarsa mutlaka ucu incelip bir müddet sonra kuruyor. Acaba bir şeyleri yanlış mı yapıyorum? Çok Uzamaz ise dallanıp çok güzel oluyor. Uzarsa kesin ucu kuruyor. Ben de sizin dediğiniz gibi kesiyorum ama o kendi uzayıp dallananın güzelliği olmuyor.
    ***
    Fazla uzayabilmesi derin saksıya bağlıdır. Kuşkonmaz köklerini kuvvetlice derinlere göndermeyi seven bir bitkidir. Bunun için havadar-süzek toprak ve derin saksı lazım. Benimkiler bahçede yere dikili. Uzama potansiyelleri 2m ile 3m arasında değişiyor. Daha fazla uzayamaması sanıyorum 1- burada çok şiddetli yaz sıcakları olması 2- toprağın aşırı ağır killi olması yüzündendir. Sıcak ve güneş yüzünden yapraklarında da hasarlar oluyor. Az güneşli yerdekiler daha canlı renkte. Yaz sonunda ve sonbahar ilk yarısında minicik beyaz çiçekler açarlar.

  5. Derin, İstanbul dedi ki:

    Benim kuşkonmaz 15 yıldır balkonda duruyordu. Bu yaz içeri aldık. Üç aydır içeride sorun yoktu ama şimdi dalları beyaz olmaya başladı. Sanki bir şeyle kaplandı. Bir hastalık sanırım. Bunun için ne yapılabilir? Birde ben hiç çiçek açtığını görmedim. Bu neden olabilir?
    ***
    Ben de yıllardır yetiştiriyorum ama hiçbir hastalık veya parazit sorununa rastlamadım. Muhtemelen o dallar ölüyor ve çürümeye başlayınca da mantar tabakasıyla kaplanıyor. Eğer gayet sağlıklı olan dallarda o kaplama oluyorsa bitkinin savunma mekanizmaları iflas etmiş ve dış dokular kolayca hastalıklanıyor demektir. Hastalıklı dalları en dipten kesin. Toprağını değiştirin. Yaz sonunda ve sonbaharda çok küçük beyaz çiçekler açar. Bazen farkedilmez. Mini meyveleri karabiber taneleri kadar olunca onları rahatça görürsünüz.

  6. Zeliha, Bursa dedi ki:

    Minik bir kuşkonmaz fidanım var. Yaprakları çok açık renk yeşil. Geçenlerde komşum yeni aldı. Benimkinden az büyük ama yoğun ve koyu yeşil gösterişli rengi var. Ben temmuz ayında edindim bitkimi. Sadece bir uzantı çıkardı ama sonra büyümesi durdu. Kökleri çürür diye korkudan sulayamıyorum. Ne önerirsiniz?
    ***
    Zaten ne oluyorsa gıdım gıdım sulamaktan dolayı oluyor. Toprağının yıkanacağı kadar çok su ile sulamak lazım. Yoksa toprakta zehirlenme birikimi olur ve köklerin hassas kısımları sürekli çürür. Yaprak rengi direkt güneş almazsa koyu yeşil olur.

  7. Zeliha, Bursa dedi ki:

    İçeride olan kuşkonmaz bitkimi bu mevsimde balkona çıkarayım mı?
    ***
    Dışarıda bırakmak istediğiniz bitkileri en geç yaz sonunda çıkarmalısınız. Eğer soğuk havada aniden çıkarırsanız köklerden başlayarak ölürler.

  8. Tanju. Mersin dedi ki:

    Balkonda duran kuşkonmazın kökleri saksı altından çıkmış. Hiç bozmadan büyük saksıya alayım mı yoksa böyle mi dursun?
    ***
    Balkonda çardak gibi kullanmak istiyorsanız hemen büyük saksıya alın. Çünkü derin toprakta çok fena arsızca 3-4 metre uzar. Uslu durmasını istiyorsanız o saksıda kalsın.

  9. Vildan, Gölcük dedi ki:

    Kuşkonmaz çiçeğini çok seviyorum. Şu an elimde köksüz 7-8 dalım var. Peçeteye sarıp suya koydum. Bu şekilde köklenir mi?
    ***
    Maalesef sadece kökten ayırmayla ve tohumla çoğaltılabilir. Dallarından köklendirilmesi mümkün değil. İsterseniz yine de deneyin.

  10. Mercan, İstanbul dedi ki:

    Çiçek Sepeti’nde bana kuşkonmaz hediye geldi. Cam fanus içinde, beyaz çakıl taşlarının üstüne kökleri bağlanmış şekilde ama cam fanusun ebatlı baya büyük. Bitki süslenme amaçlı içine konulmuş. Çiçeği alıp saksı toprağına mı gömmeliyim yoksa bu şekilde yaşar mı?
    ***
    Ne kadar saçma sapan şeyler yapıyorlar. O şekilde elbette yaşayamaz. Gerçekten kökleri varsa acilen toprağa dikmeniz lazım (biraz bekletecekseniz suda bekletin yoksa kökler işe yaramaz hale gelir). Ama kökleri yoksa, sizin kök dediğiniz şey yaprakların sapları ise o halde sadece vazoluk çiçek gibi bir şey tasarlamışlardır. Onlar zamanla kurur. Köklenmezler. Bozulunca atarsınız. Fanusu yarı açık teraryum için kulanın. Sayfası: Mini terrarium, cam kaplarda bitki yetiştirme

  11. Serap, Bursa dedi ki:

    Kuşkonmaz çiçeğimin saksısı çok küçüktü. Bir ay önce değiştirdim. Yaprakları sarardı. Düzenli suluyorum. Cam kenarında duruyor. Yapabileceğim bir şey var mı?
    ***
    Saksı değiştirirken köklerini eski toprağından arındırdıysanız yeni toprak kökleri yakmıştır. En çok da kış aylarında olur. Bu hatayı herkes özellikle yapıyor. Halbuki ancak bitkileri öldürmeye yarar. Şansınız varsa yeniden köklenir ve yeni sürgünler uzatır. Düzenli sulama ise çok tehlikeli. Toprakta kuruma olmuyorsa üç ay geçse bile sulamayın. Bir de az su kullanıyorsanız emin olun ki o toprak zamanla zehir haline gelir. Şurayı okuyun: Yaygın ve öldürücü sulama hatası

  12. Yasemin, Ankara dedi ki:

    Ben kuşkonmazı bonsai tarzında yetiştirmek istiyorum. İnternette çok güzel fotografları var. Ancak nasıl yapılacağı konusunda pek bilgi yok. Bonsai saksısına alıp üstüne yosun koymak istiyorum. Nasıl bir yol izleyebilirim?
    ***
    İnternette gördüğünüz hiçbir şeye inanmayın. Tohumdan çıkmış henüz fazla büyümemiş bir tül kuşkonmaz fidesini Hatta bazen köksüz bir dal parçasını bir şeylerle bir şeye iliştirip fotoğrafını çekiyorlar. Onlar için sadece fotoğraf çekmek önemli. Sonrasında herhalde o şekilde yaşamıyorlar hemen kuruyup gidiyorlardır. Siz de sanıyorsunuz ki o bitki o şekilde yaşayıp gidiyor. Bunun dışında saksıda nasıl yetişirilir yukarıda yazılı.

  13. Ahmet, İzmir dedi ki:

    Tül çiçeği ile paşa kılıcı aynı saksıda olur mu? Yeri havadar, aydınlık, hiç güneş vurmayan bir salon köşesi olacak.
    ***
    Evet olur. Bir sakıncası yok. Bulunacakları yerde ışık yetersizliği olmayacaksa sorun olmaz.

  14. Ecenur, Tekirdağ dedi ki:

    Tül kuşkonmaz çiçeğimi eşime hediye aldım. Salonda kapı girişinde akşam güneşi alan TV ünitesi köşesinde duruyor. Bir sürü yeni sürgün veriyor fakat bir yandan da çoğu dalları kuruyor. Ne yapmam lazım? Boyu 40cm falandır. Haftada bir suluma yapıyorum.
    ***
    Galiba ciddi anlamda ışık yetersizliğine maruz kalıyor. Veya yeri son derece havasız olabilir. Tam pencere yanında bulundurun. Işık da hava akımları da güçlü olsun. Sulamayı toprakta kuruma olmadığı halde illa haftada bir yapmaya inat ederseniz bitki büyük zarar görür ve köklerden başlayarak çürür, ölür.

  15. Selim B. -Muğla dedi ki:

    Tül çiçeğini seviyor, istiyorum ama güneyde yaşadığım ve malum yazın 2 ay sıcaklar 40 dereceyi bulduğu için (beton ısındığı için ev içi de 30 dereceyi buluyordur herhalde) yaşatamama korkum var. Zira yazın 23-24 derece sıcak ister diye okudum. Konudaki görüşlerinizi alabilir miyim?
    ***
    O kadar serin hava sadece kökten yepyeni sürgünler çıkarması içindir. Daha fazla sıcakta üst taraftan yan sürgünlerle sürekli kendisini yeniler. Ben Didim’deyim. Bahçemde birkaç tane var. 35-40C derece sıcakta az güneşli yerlerde yemyeşiller. Çok yoğun bir yeşilliğe sahipler. Fazla güneşli olan yerlerdekiler ise soluk yeşil gibi. Yani sıcak yerde olmaz diye bir şey yok. Sadece güneşin fazlasından koruyun. Yakıcı güneşte hem rengi soluk olur hem de kendisini yenileyemez. Ayrıca derin saksı kullanmalısınız. Kökleri derine gitmeyi seviyor ve bu sayede yaz boyunca kendisini yenilemesi daha iyi oluyor.

  16. Eymen Z. -Denizli dedi ki:

    Doğum günümde hediye gelmişti. İlk baştaki yaprakları sarardı. Onları kestim. Sonrasında yeniden yaprak çıkarıp güzelleşir. Şu anda mutfak penceresinde kalorifer peteği üzerinde duruyor. Mutfak balkonunda cam balkon var. Sabah bir iki saat güneş görüyor. Sonbaharda balkona alsam kışın sorun olur mu?
    ***
    Bilmiyorum. Her yerin iklim şartları farklı. Her bitkinin soğuğa dayanıklılığı farklı.

  17. Derya G. -Mersin dedi ki:

    Annemim kuş konmaz çiçeği var. Biriyle bir tartışma sırasında biri sinirlendi ve kökünden tutup kopardı. Annem sonra tekrar ekti ama şimdi hafif sararma oluyor. Nasıl düzeltebilirim? Kendine tekrar gelir mi?
    ***
    Dayanıklılıkta inatçı kök sistemine sahiptir. Hava akımları sayesinde zamanla sağlığına kavuşur. Evde duruyorsa yeri hava akımlarına sahip bir yer olmalıdır. Ya da dışarıda açık havada tutun. Kışın orada zarar görmez. Mayıs ayının sonuna kadar dışarıda durmasında yarar var.

  18. Ferda D. -Ankara dedi ki:

    Ben de heveslenip bir asparagus aldım. Saksısı pek minik tabii, boyu da 8-10cm civarında.. öğleden sonra güneşini alan salonumun pencere önüne koydum ama başka hiçbir işlem yapmadım. Şimdi nasıl bakmalıyım bilmiyorum. Sizce önce saksıyı mı değiştireyim?
    ***
    Hayır şimdilik hiçbir şey yapmayın. Nisanda daha büyük ve derin saksıya aktarırsınız.

  19. Hande, İstanbul dedi ki:

    Merhaba. Benim kuşkonmazım yaz boyunca kuzeye bakan pencere önünde çok güzel gelişme gösterdi. Ancak havaların serinlemesiyle beraber yeni sürgünlerin uçlarında ve tepe dallarında hafif kurumalar başladı. Ekimden itibaren güney cepheye geçirdim. Gün içinde aydınlık ve sürekli havadar cam önünde başka yeşil yapraklılarla tutuyorum. Bu şekilde kuruma sorunu çözülür mü?
    ***
    Kuru yerlerini kesin. Havadarlık şartları uygunsa hızla kendisini yeniler. Güneş ışınlarından ısınmaya ihtiyacı yok. Bütün mesele hava akımları.

  20. Ecenur, Tekirdağ dedi ki:

    Bitkimi cam önüne aldım. Kurumalar var ama yeni dallar da çıkıyor. Kapadokya’dan çömlek saksı aldım. Çapı 11cm. Saksı değişimi yapsam uygun olur mu? Topraklarını koruyarak çıkartmayı sağlayabilirim diye düşünüyorum. Ayrıca baş ucu kitabı gibi sık sık sayfanızda okumalar yapıyorum bilgileriniz ve paylaşımlarınız çok teşekkür ederim.
    ***
    Ecenur Hanım ben de size teşekkür ederim. Kuşkonmaz derin ve büyük saksıda çok daha güçlü, daha sağlıklı ve daha inantla gelişim heveslisi olur. Bu 11cm çaplı saksı fazla küçük. Herhalde derinliği de o civardadır. En az 18cm toprak derinliği lazım. Galiba kuşkonmazınız çok küçük. Şimdilik hiç rahatsız etmeyin. Kış sonunda uygun büyüklükte bir saksıya aktarırsınız. Çömlek saksı şart değil.

  21. Murat, Vize dedi ki:

    Üç gün önce kuşkonmaz aldım. Çok güzel görünüyor. Saks 9 cm. Degiştirmek ister mi yoksa son bahara mı bıraksam?
    ***
    Şimdi yeni yerine adapte olması için üç-dört hafta bekleyin. Sonra daha derin bir saksıya ama köklerini toprağından hiç ayırmadan yeterli toprak ilavesiyle yerleştirin. Kuşkonmaz köklerini derinlere kuvvetlice uzatmayı sever ve o nispette de daha güçlü gelişim gösterir.

  22. Damla, Mardin dedi ki:

    Kuşkonmazın toprağı, havası, sulaması dediğiniz gibi. Yazın başında bir boy büyük saksıya geçirmiştim. Sabah sulama yaparken farkettim yine kökleri deliklerden çıkmış. Yazın sonunu mu beklemeliyim yoksa değiştirmeli miyim?
    ***
    Saksının alt deliklerinden köklerin dışarı çıkması daha büyük saksı istiyor anlamına gelmez. Bunun anlamı bakımını doğru yapıyorsunuz demektir. Eğer saksının yeterince büyük olmadığından eminseniz daha büyük saksıya hemen şimdi geçirin. Bunu yaparken köklerini eski toprağından ayırmayın.

  23. Damla, Mardin dedi ki:

    Kuşkonmazı sularken suyu sarımtrak çıkıyor ama diğerleri öyle değil. …
    ***
    Sağlıklı olduğunu yazmıştınız. O halde suyun rengi önemli değil. Sorunuzun devamını sildim çünkü önceki sorunuzun aynısı gibi ve cevabım da kesin aynı olur. Hem artık bitkiyi rahatsız etmeyin. Ayda bir saksı değiştirmek, kökten ayırmak çok yanlış ve zararlı şeyler. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulguru kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyasınız.

  24. Damla, Mardin dedi ki:

    Tatile giderken çiçeklerimi arkadaşa bıraktım. Kuşkonmazın bütün yapraklarının uçları kahverengileşmiş. Acaba bu kurumuş uçları kesmeli miyim? Kuruma devam eder mi? Bu arada yeni dallar veriyor üstlerden.
    ***
    Arkadaşınızın evinin şartları zarar vermiştir. Veya yaz sıcaklarının etkisiyle olmuş da olabilir. Hiç önemli değil. Tül kuşkonmaz doğru şartlarda büyük bir hızla kendisini yeniler. Bozulmuş kısımları fazlasıyla kesip atın. Zararı olmaz. Her yerinden yeni filizler vererek hızla toparlanır.

  25. Murat, Vize dedi ki:

    Nisan ayında aldığım kuşkonmazı devamlı dışarıda tutum. Çk güzel gelişim gösterdi. Ne zamana kadar dışarıda tutabilirim?
    ***
    Yaz sıcakları dinerken, sonbahar serinleri hiç başlamadan önce içeri almalı ve ilkbaharda yine dışarı çıkarmak için haziran ortasını beklemelisiniz.

  26. Pınar, İstanbul dedi ki:

    Benim kuşkonmaz çiçeğimde iki sap çok fazla uzuyor yaprak falan yok sadece sap ne yapmam lazım bunları kesmeli miyim?
    ***
    Kuşkonmaz böyle gelişir. Genelde serin aylarda dip sürgünler yukarı uzar. Zamanla onlar ince ince yan uzantılar geliştirir, o yan uzantılar ayrıca kendi yan uzantılarını geliştirir ve yemyeşil mini yaprakçıklarla dolarlar. Fazla uzamasını istemiyorsanız, ne kadar boyda kalmasını istiyorsanız o kadarına izin verin yani fazla uzun üst kısmı kesin. Daha ayrıntılı bilgi için yukarıdaki bilgileri okuyun.

  27. Afyt, Denizli dedi ki:

    Bir hafta önce arkadaşımdan hediye gelen yavru kuş konmazımı saksıya diktim. Yaprağı biraz daha yeşile döndü derken şimdi bir yaprağı biraz sararmış kısa dip olan iki yaprağı kahverengi olmuş gibi. Araştırdığıma göre yarı gölgeyi sever yazmışlar ama siz aydınlık yazmışsınız galiba kafam karıştı şu an. Tam güneş görmeyen yerde acaba yeri mi yanlış yoksa adapte olma sürecinde mi ya da hangi cephede bakmalıyım?
    ***
    Çok kuvvetli aydınlık, ama güneş ışınlarının yapraklara direkt gelip fazlaca ısıtmayacağı bir şekilde çok kuvvetli ışık iyidir. Bunlar sağlığı için değil güzelliği için önemli. Ama sağlığına gelince, kuşkonmaz evlerin havasız dip köşe yerlerini sevmez. Püfür püfür havadar yerleri sever. İşin esas püf noktası budur. Evinizde en iyi esintili yer neresi ise, hangi pencerenin yanı daha uygun ise orada tutmanız gerekir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.