Yanmış toprak, burnt earth

Singapurluların icadı olan bu mamulü çiçek yetiştirme meraklıları bizim ponza taşını kullandığımız gibi aynı amaçla kullanırlar. Yani saksıda yetişen bitkilerin kompost/torf özellikli toprağına ponza taşı yerine yanmış toprak karıştırırlar.

Saksı bitkilerinin toprak karışımlarında yanmış toprak kullanımı

Ponza taşı kaynaklarına sahip olmayan ve toprakları fazlaca killi olan Singapur’da saksı çiçekçiliğiyle uğraşanlar çözümü yarı pişmiş kilde bulmuşlar. Daha doğrusu ateş üstünde yanarak pişmiş killi toprak.

Hidrokültür taşı, hidroton ve kil bilyeleri gibi adlarla bildiğimiz pişmiş kil farklıdır. Yani yapısı cam gibi çok fazla sert olur. Yanmış toprak ise sırf kil değil, üstelik normal ateş üzerinde pişmiş killi topraktır. Bizim bildiğimiz pişmiş kil kadar sert olmaz. Yapı özelliği ponza taşına biraz yakındır.

Yanmış toprak imalatı

Odunculuk, kerestecilik işlerinde arta kalan dallar, kabuklar, kıymıklar gibi bitkisel çörçöplerden yığın yaparlar. En üstüne killi toprak dökerler. Sonra içten içe bir yanma başlatırlar. Yanmanın sona ermesi İki gün ile bir hafta arasında bir zaman alır. Ama günümüzde killi toprağı yakma işi daha pratik usullerle yapılıyor.

Şimdi Amerika’da bu mamulün meraklıları var. Torf, kompost vb. topraklarla yarı yarıya karıştırarak kullanırlar.

Yanmış toprak

Özelliğini şöyle anlatıyorlar:

“Suda erimez, birbirlerine yapışmaz. Özel çiçek topraklarıyla karıştırıldığında köklere hem havadar hem suyu iyi süzdüren bir kök ortamı sağlar.”

Yani kullanım amacı budur. Aynen ponza taşını saksılarımızda kullandığımız gibi. Ben ponza taşını %25 oranda tavsiye ederken onlar %50 oranda karışım yapıyor. Aslında benim tavsiyemdeki oranlama salon bitkilerinin pekçok türü için yeterlidir. Belki bazı bitkiler için daha fazlası daya iyi olur ki zaten öylesi durumlarda gereken oranı belirtiyorum.

Aslında o pişmiş toprak yerine yerine ponza taşı kullanmaları daha akıllıca olurdu. Zaten herhalde bunu bilirler. Ama yanmış toprakla uğraşmalarının sebebi aslında ponza taşı gibi mükemmel bir şey bulamamalarıdır.

Çevreciler ise toprak pişirme işlerinin artmasından endişeliler. Çok şey yakılıyormuş ve bu da atmosferdeki karbondioksit miktarını arttıran etkenlerden oluyormuş.

Bakın dünyanın başka yerlerinde ponza taşı bulamayanlar nasıl çözümlerle uğraşıyor. Ben her zaman toprak karışımlarında ponza taşı kullanın diyorum. Öyle ki yazılarımı devamlı okuyanlar artık illallah demiştir. Ama bakın arayıp bulamayanlar var, alternatif üretmek için nasıl çile çekenler var.

Türkiye’de çok daha iyisi ponza taşı var ve gerçekten sudan ucuz ama faydasını bilen pek yok.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Toprak - Gübre - Saksı

Etiketler:


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.