Yetiştirdiğiniz veya size hediye gelen ama adını bilmediğiniz bitkileri sorabilirsiniz. Ayrıca adını bilseniz bile bakımı hakkında bilgi bulamadıysanız buradan bana sorun (aşağıya yazarak).
Adını bilmediğiniz türler
Ev / ofis süs bitkilerinden herhalde bilmediğim yoktur. Ama bahçe bitkilerinden özellikle ağaç ve çalı türlerinden henüz bilmediklerim çok. Onlarda iddiacı değilim.
Fotoğraf gönderirseniz daha iyi
1- Fotoğraf göndermek için en aşağıdaki iletişim linkine tıklayın. E-mail adresimi oradan alabilirsiniz. Fotoğrafı email ile göndereceksiniz.
2- İnternetten araştırırsanız bazı resim yükleme siteleri var. Resimleri önce oraya yükleyin. Ve yükleme bitince resim sayfasının URL adresini alın. Yani http.. ile başlayan şey. Fotoğrafınızın o sitede görünen sayfasının link’idir. Sonra o url’yi yani linki bu sayfada aşağıya sorunuzun içine koyun.
Hakkında bakım bilgisi bulamadığınız türler
Hakkında bilgi edinmek istediğiniz ama bu sitede benim ele almadığım, başka yerlerde de hakkında bilgi verilmemiş olan bitkileri bana sorabilirsiniz. O tür hakkında en kısa zamanda yeni bir sayfa hazırlayıp siteye eklerim. Veya en azından sizi aynı bakımı isteyen başka bir bitkinin sayfasına yönlendiririm.
Diğer konular
Sitede verdiğim bilgilerin eğer eksik, hatalı, yanlış olduğunu düşünüyorsanız bana bildirin. Ben gerçi eski yazıları arada sırada yeniliyorum. Ama yenilemelerin sonu yok. Tekrar tekrar düzeltmeler, geliştirmeler yapabilirim ve zaten ara sıra yapıyorum.
Eleştirmekten çekinmeyin. Bazı eski yazılarımda gereksiz laf kalabalıkları görüyorum onları düzeltiyorum. Daha düzeltilmesi gereken sayfalar var.
* * *
Adını bilmediğiniz, bakımını hakkında bilgi bulamadığınız bitkileri ve verdiğim bilgilerde çelişki gördüğünüz konuları aşağıya soru yazma kısmına lütfen yazın.
Merhaba Erdal Bey,2 senedir keten çiçeği tohumu çimlendirmeye çalışıyorum.(kırmızı ve mavi linum;lewis keten)paket üzerinde isimleri.Araştirdim .Bu dekoratif keten için ayrı bir bilgi yok.Normal tohum gibi ekiyorum hiç bir sonuç olmuyor. Suda da beklettim denemek için. Sonuç sıfır. Bir püf noktası mı var?
***
Evet uzun süre kış soğuğunda, karlar altında kalması gerekiyor. Sonbahar sonu/kış başı döneminde tohumları ekeceksiniz. Bu şartla ilkbaharda tohumların hepsi çimlenir.
https://www.hizliresim.com/plbirsh adresindeki çiçek nedir? Şebboy’un yerlisi olabilir mi? Nerelerde bulunabileceği ile ilgili fikriniz var mı?
***
Yerli değil de eski tip şebboy demek daha doğru olur. İstanbul’da hala üretip satanlar var mı bilmiyorum. Ege’nin eski usul çalışan köylü çiçekçilerinde bulunuyor. Didim’de ilkbahar aylarında pazarda hep görürüm. Buralarda şimdi çiçekli döneminin mevsim sonu diyebiliriz. Ama İstanbul’da en güzel günleridir. Çiçek fidesi satan yerlerden araştırın. Serin bahar günlerinde bol bol çiçekli olurlar.
Merhaba bu dut ağacı türünü ilk defa gördüm bu dutun türü nedir? Yaprakları diğer karadutlardan daha iri ve parlak gösterişli meyvesi ekşi ve bazıları lezzetli. Saksıda yetiştirmek istiyorum ve çelik almak istiyorum hangi zaman uygundur? https://i.resmim.net/i/20210526_183852-scaled.jpg https://i.resmim.net/i/20210526_183831-scaled.jpg
***
Görüntüden anlayamam. Yaprak güzelliği ise toprağına göre değişr. Lezzetini anlattığın kadarıyla Avustralya yediveren dutudur. Didim’de çok var. Ben de bahçemdeki duta aşıladım. Burada kışın ocak ayında uyanır. Filizler ısı yetersizliği yüzünden çok yavaş gelişir. Meyvelerin olgunlaşması nisan sonuna doğru başlar. Bir ay içinde biter. O zaman budama yapılırsa yeni yan dalları yine meyveli gelişir. Meyveler bildiğimiz dut aromasına sahip değil. Ben pek sevemedim. Görsellik olarak mayıs ilk yarısında şahane, o bambaşka bir güzellik. Çelikle çoğaltılma yolunu henüz hiç araştırmadım. İstersen kasım sonunda dene. Bu yıl gelişmiş olan dallardan ortalama 15cm çelikler hazırla. Geçenlerde yolda bir komşuyla karşılaştığımda elinde minicik bir dut fidanı vardı. Ne olduğunu sorduğumda bu duttan olduğunu söyledi. Birisi nasıl ne zaman yaptıysa dallarından köklendirmiş. Bu koşuya bir tane vermiş. Kim yaptıysa en fazla 10cm olan minicik çeliklerle uğraşması garibime gitmişti. Sen de istersen ince uç dallarından da dene. Hatta şimdiden itibaren iki ayda bir birkaç farklı denemeler yap. Aslında dut fidanın varsa göz aşısı ile çok kolay. Haziran sonu/temmuz başı gibi aşı yaparsın. Hiçbir uzmanlık bilgisi ve tecrübesi istemez. Dutlarda göz aşısı kesin tutar. Aşıdan 10-15 gün sonra filizlenme başlar. Yeni uzayan dallar hemen meyve verir. Bu bahsettiğim dutta böyle. Yediveren özellikli olduğu için göz aşısı dal uzatırken meyve de veriyor. Geçen yıl haziran sonunda bir komşumun bahçesinde kendiliğinden çıkmış olan 1 veya en fazla 2 yaşındaki mini bir fidana aşı yaptım. Ana gövde kalemden 4 misli kadar inceydi. Çok dikkatle uğraştım. İki yerine göz aşısı yaptım. Özel maddelere gerek yok. Seloteyp yapıştırıcı ile dikkatlice sardım. İki göz de tuttu. 1 ay geçtiğinde seloteyp sargıları çözdüm. Filizler meyveli gelişti ama o kadar incecik dalda meyveler gerektiği gibi gelişemediler. Dallar iyi uzadı. Sonbahara kadar gayet güzel büyüdü. Bu baharda boyu 60cm kadar halde üzeri meyve dolu çok şirin bir hale gelmişti. Komşum 85 yaşında bir kadın. Duta baktıkça mutlu oluyor. Saksıda yetiştireceksen bu dut saksıda uğraşmaya değer bir bitki. Ama ne yazık ki saksıda yetiştirince dut fidanlarının ana gövdesi bembeyaz çok küçük bir tür pamuklu bit ile kaplanıyor. Tedbir alma açısından 20 günde bir %1 gibi çamaşır suyu karıştırılmış su ile veya daha uygun bir bitki biti ilacıyla silmek lazım.
1- https://www.hizliresim.com/klphj4k
2 https://www.hizliresim.com/mf9optr
3- https://www.hizliresim.com/p9vg96f
4- https://www.hizliresim.com/k55bln3
5- https://www.hizliresim.com/re01s4j
Bu bitkilerin adı nedir?
***
1- Dracaena margineta. 2- Kroton. 3- Bilmiyorum. 4- Echeveria türlerinden biri (buna klasik sukulent muamelesi yapın ama bilin ki serin mevsimlerde hızlı gelişirler ve o zamanlarda fazla susuz bırakmayın). 5- Crassula ovata (yeşim ağacı).
Salon bitkilerimi sineklenme ile başedemediğimden dolayı lecat’a çevirdim topraklarını. Kimi sitelerde saksının altında bir iki parmak su hep olmalı diye gördüm. Siz bu konuda yani lecat konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim.
***
Yanlış yapmışsınız. Asla tavsiye etmediğim bir şey.
Kardelen olduğunu sandığım bir çiçeğim var. Soğanı hediye gelmişti. Bir arkadaş adının göl soğanı olduğunu söyledi. Göl soğanı hakkında bilgi verir misiniz? Nesli tükenme tehlikesi altındaymış. Kaybetmek istemiyorum. Teşekkür ederim şimdiden.
***
Kardelen yaz aylarında yapraksız, kuru soğan halindedir. Sizinki göl soğanı olabilir. Avrupa, Türkiye ve Kafkasların yabani bitkilerindendir. Şu an için özel yetiştirme bakım bilgilerine sahip değilim. Belki de bitkiniz mügedir. Bakınız: Convallaria majalis, müge
Merhaba, size bir çiçekçide gördüğüm ve çok beğendiğim capella cocodema bitkisinin yada bu cocodema denilen türlerin geneliyle ilgili bakımını sormak istiyorum. Orta kararda gün ışığı alan bir yerde konumlandırarak bakmak istiyorum. Bakım bilgilerini okuduğumda oldukça kolay görünse de sayfanızdan öğrendiklerim bambaşka olabiliyor. bu nedenle yardımınıza ihtiyaç duydum. Şimdiden teşekkürler.
***
Cocodema diye bir bitki türü yok. Herhangi bir bitki türünü, kökleriyle ve toprağıyla alarak yosun gibi maddelerle sarıp saksısız yetiştirme tekniğidir. Capella ise bildiğimiz şefleranın yaprakları sarı-yeşil karışık renkli çeşididir. Bakınız: https://azbitki.com/seflera-schefflera-besparmak-cicegi
Merhaba Madagaskar palmiyesi (Pachypodium Lamerei) bitkisi ilgimi çekti havalar ısınınca alacağım. Sayfasını bu sitede bulamadım. Bu bitkinin bakımını biliyorsanız zamanınız varsa sayfasını oluştururmusunuz?
***
Bakınız: Madagaskar palmiyesi
Bugün gördüm de mezara dikmişler adını merak ettim. Birde ev içinde saksıda yetiştiriliyor mu? https://imgyukle.com/f/2022/02/28/EYt6oS.jpg
***
Kardelen. Evde yaşayamaz. Sayfası: Kardelen – Galanthus
Merhabalar bu çiçeğin adı nedir? ismini bilmediğim için bakımını yapamıyorum açacakken solmaya başladı. https://resimyukle.io/r/gqd6Z5egyu
***
Echeveria türlerinden biri. Galiba havasız yerde tutup hiç gerekmediği halde sulamışsınız. Kökleri çürümüş. Açık hava, sürekli esinti, serin hava sever. Acilen o topraktan çıkarıp dip kısmını yıkayın ve kuru toprağa dikin. Dışarıda tutun. Şansınız varsa çürüme ilerlemez, kurtulur ve yeniden kök salmaya başlar.
Merhaba, Albuka Sprials bitkisiyle.ilgili Türkçe kaynak bulamadım. Genel bilgiler var ama yeterli değil. Bitki ortasından bir dal.cikararak ciceklendi. Çiçekleri bitti, düştü. Yeşil spirallerin hepsi kahverengiye döndü. Cicek veren dal yeşil duruyor ama o da bastan kahverengilesmeye başladı. Bu aşamada ne yapacağımı bilemedim. Tekrar yesillensin kıvırcıklassin istiyorum.
***
Nuray Hanım bu bitki türü ilkbahar ortasından itibaren, özellikle açtığı çiçekleri solarken yaprakları kurumaya başlar. Yani uyku dönemine giriyor. Toprak altındaki kuru soğanı sonbaharda havalar iyice serinleyince tekrar kök ve yaprak geliştirmeye başlar. Kısaca, şu sayfayı okuyarak yetiştirmeyi, bakımını aynı şekilde yapmanız gerekiyor: Ornithogalum arabicum
Bu bitkinin ismi nedir? Bakımı için ne yapmam gerektiğini öğrenmeye çalışıyorum.
https://www.hizliresim.com/7brdi5d
***
Sayfasına bakınız: https://azbitki.com/parlak-mustafa-cicegi-isvec-sarmasigi
Ankarada çiçek takası uygulamasından aldığım büyük begonyamın türünü bilmiyorum türü nedir?
(Verdiğiniz iki mumda hızla gelişmeye başladı arkaplanda azda olsa gözüküyor)
Resim
https://resmim.net/cdn/2022/09/29/7eZkb.jpg
***
Şeker begonyalarından. Ve galiba eski tiplerden. Eski tipler daha sağlam dallı ve daha uzun boylu oluyor. Dip kısmı şekilsiz yumrulaşır ve kışın dalları kurusa bile bu yumru dip sayesinde ilkbaharda tekrar filizlenir. Mum çiçeği yemyeşil görünüyor.
Resimlerdeki bitkinin adını ve bakım şartlarını öğrenmek istiyordum. Üç haftadır bende, sürekli pörsüyüp toparlanıyor. Sanırım şiddetli güneş ışığı ve belki ısısı istemiyor, ama emin değilim. Bilginiz varsa benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Çok teşekkürler. Fotoğrafları emailden göndermiştim.
***
Hosta. Sürekli açık hava, az güneş ister. Evlerde ve camekan balkonlarda hayatına sağlıklı devam etmesi mümkün değil. Esasen sadece bahçelerde yetiştirilir. Kışın en ağır don olaylarına bile tam dayanıklıdır. Sayfasına bakın: https://azbitki.com/hosta-plantaginea/
Ters Dut(Paraşüt Dut) nasıl elde edilir? Aşı ile olur mu?
***
Dalları dimdik aşağı gelişen dutlar sürekli aşılama ile üretiliyor. Bunun için bir ters dut bulmanız lazım. Bir ters duttan alacağınız bir parçayı normal bir dut fidanının 2m tepesine aşılarsanız, dutun kendi dallarını yok edip sadece aşılı kısmın yani ters dutun dallarının gelişmesine izin verirseniz şemsiye gibi yukarıda çevreye yönelip aşağı sarkan dallı bir dut ağacınız olur.
Ayşenur Hanım sorunuz bu sayfa ile ilgili değil. Bitkinin esas sayfasına yazmanız gerekirdi (https://azbitki.com/kroton-codiaeum-variegatum/). Bitkiniz ölüyor ve yapılacak bir şey kalmamış diye düşünüyorum. Ayrıca şu sayfaları da mutlaka okuyun:
https://azbitki.com/toprak-degistirme-saksi-bitkileri-hakkinda/
https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi/
https://azbitki.com/toprakta-koklerin-curumesi/
https://azbitki.com/toprak-hasereleri/
Bahçemde her biri yaklaşık 100cmx50cm boyutlarında ayaklı plastik saksılarıma Kayseri kışına dayanıklı bitki dikmek istiyorum. Stipa tenuissima veya at kuyruğu çimi olur mu veya siz ne tavsiye edersiniz?
***
Canan Hanım siz en iyisi konuyla ilgili kategori sayfasına bakın. Orada şu an itibarıyla 57 bitki türü listelenmiştir (ağır kış şartlarına dayanıklı türler). Benim de zaten başka bildiğim yok. Bakınız: https://azbitki.com/alt/kisa-dayanikli/
Yeni kaktüsler aldım. Türünden emin değilim. Aldığım kaktüslerin toprağa değen kısımlarının sararmış olduğunu farkettim. Renkli kaktüsler tek bir köke bağlı olarak yavrulamıslar. Her saksıda 5-6cm çapında dört beş yavru var. Renkli kaktüsler ayrılıp farklı bir yerde aşılanmadan yaşayamazlar diye bir yazınızı okumuştum ama emin olamadım. Gymno değiller. Sararmış gibi görünen kısımlarda yumuşama bir tanesinde var diğerlerinde yok. Bir saksıdakini çıkarıp kökleri yıkadım tam olarak topraktan arındıramadım. Köklerine de zarar vermek istemiyorum. Bir saksıdakine su terapisi yapmaya çalıştım. Ne yapmam gerekiyor bilemedim. Sararan yerleri kesmeli miyim kesmemeli miyim?
***
Eğer aldığınızda toprak ıslak idiyse çok kötü. Toprakları kupkuru olmalıydı ve siz yaz başına kadar sulamamalıydınız. Çünkü anormal yapay topraklarda yetiştiriyorlar ve böylesi kaktüsler sera dışına çıkınca, toprakları ıslaksa veya sera dışında sulanırsa, ve de şiddetli sıcak yaz aylarında değilseniz hemen çürümeye başlıyorlar. Bir de renkli kaktüslerden ise işiniz çok daha zor. En iyisi hiç sulamadan kupkuru toprakta bekletin. Eğer sulamışsanız topraktan çıkarın, köklerini yıkayın, iyice kurulayın ve birkaç gün açıkta beklettikten sonra kupkuru toprağa ekin. Bu arada, kaktüslerin dip kısımlarının sarımsı olması normaldir. Hep öyle olur. Ama yumuşama varsa çürüdüğü anlamına gelir.
Bahçemde yabani bir ağaçla aşısız bir erik ağacı büyüdü. ortalama 2 metreler. ben bu ağaçları kesmeden kurutmam (tabiri caiz ise zehirlemem) lazım. toprağa zarar vermeden çünkü ağaçlar çok değerli olan döküm korkulukların aralarından boy vermiş. kurutmak daha kolay çıkarmamı sağlar dedim.
***
Dipten kesin ya da demirlerin arasından çıkmaları mümkün değilse veya o şekilde dipten kesmek mümkün değilse murç ile dip kısmında yarık açın. Dipten kesebilirseniz yine kesik yerin üzerinden yarmanız lazım. Sonra yarığın arasından iç kısma çamaşır suyu dökün. Böylece kururlar.
Afrikadaki bitki çeşitliliği ve farklılığı beni cezbediyor. Akabinde oradan beğendiğim birkaç kaktüs bitki getirtmek istiyorum fakat tek endişem yolda dayanabilirler mi?
***
Tavsiye etmem. Afrikanın 1- tropikal iklim olan yerlerinin 2- kış kuraklığına sahip yerlerinin bitkileri fazla hassas oluyor. Zarar görmeden size gelseler bile yaşatamazsınız. Binlerce lira çöpe gider. Bir zamanlar ben de çok meraklıydım ama parasızlıktan dolayı bir şey alamıyor, eş dost elinde ne varsa ve benimle paylaşırlarsa onlarla yetiniyordum. Zamanla insan anlıyor ki sıradan bir ot bile olsa, onu en uygun şartlarda en uygun bakımla yaşatabilmek, en güzel halde yetiştirmek her şeyden daha zevkli olup daha fazla güzel hazlar veriyor. Japonların bu çerçevede pekçok güzel görüşleri var. Hem ayrıca, güzel ilginç farklı görsellikler göz aldanması gibi bir şey. Bir de internette fotoğraflarda bitkiler çok güzel görünür. Bir arkadaşım bir bitki için içi gidiyordu. Sonra eline geçti ama hayal kırıklığına uğradı. O bitkiye bir sevgisi kalmadı. Çünkü fotoğraflardaki farklı-güzel görünümüyle gerçek görüntüsünün alakası yoktu. Oysa tamamıyla aynı bitki idi. Fotoğrafta gördüğünün aynısı. Daha çok sayıda örnekler verebilirim. Ve bahçeniz varsa, yine japonların zen vesaire bahçe tarasımlarıyla küçücük bir bahçeyi olağanüstü bir cazibe merkezi haline getirebilirsiniz. İklime uygun sıradan birkaç tür, hatta birkaç ot ve çeşitli kocaman, büyük, küçük taşlarla ve bir iki kuru ağaç parçalarıyla hassas bir estetik anlayışıyla bir araya getirerek. Önemli olan şey kişisel emeklerden haz alabilmek. Bazı komünistlerin dediği gibi parayı değil emek sarf etmeyi sevmek lazım. Emek sarf etmek ve çalışmak kadar güzel bir şey yok hayatta. Görsellikler, muhteşem şeylere sahip olmaklar o güzel hazları hiçbir şekilde veremez ve vermesi mümkün değil. Ama kendi emeğimizle güzellikler ortaya çıkarabiliyorsak, yabani otlarla bile olsa, en güzeli ve en değerlisi budur.
Şu an bazı şeyleri idrak ettim, olay tamamen anlam yüklemekten ibaret, yazınızı okumamla birlikte tamamen boş bir hevese anlam yüklediğime kanaat getirdim, şunuda anladım elimdekilere mutlu olmam gerektiği, çünkü nefsin isteklerinin bir sonu yok bugün afrika yarın amerika, halbuki türkiyede bilmediğim türler hakkında o kadar bilgi var ki..
İnşallah haziranda 21’ime gireceğim 5 adet bahçem var bursa istanbul ve sökede. genel anlamda bitkilere çok ciddi bir şekilde merakım söz konusu ve sonuçta bu bir canlı ve bunun en iyi şekilde yetişmesinde sorumluyum, bu yüzden eksik kaldığım konularda size fazla yazıyorum ve yazmaya devam edeceğim hocam :) ilginiz ve alakanız için çok teşekkür ederim, görüşmek üzere sağlıcakla.
***
Evet çevremizde bizleri mutlu etmek için adeta can atan pekçok bitki türü var. Mesela burada Didim’de zeytin, limon ve incir ağaçlar çok güzel yetişir. Dut ağaçları çok güzel yetişir. Ayva ve nar da öyle. Şimdi benim küçük bahçemde ilkbaharda malta eriği ve avustralya kara dutu, yazın şahane tatlı beyaz dut, yerlerde ara sıra meyve veren birkaç çilek, sonbaharda nar, ayva, limon, zeytin. Bunlar elinden gelen cömertlikleri yaparken ben ne diye tropikal meyve ağaçlarına hevesleneyim? Çok saçma olur. Ne demişler: “Taş yerinde ağırdır”.. Bir de burasıyla tamamen aynı iklime sahip olan Güney Afrika’nın en güneybatı ucuna ait bitki türleri burada tamamıyla sıfır bakımla şahane gelişiyorlar. Örnek sarı ağaç papatyası. Ayrıca alternatifleri bilmek lazım. Mesela açelyaya alternatif, aynı şekilde çiçekler açan ama onun kadar hassas olmayan, üstelik çiçeklenme dönemi çok daha uzun olan ceylangözü sardunyaları var. Çiçekler aynı. Böyle bir kolaylık varken nanemolla açelyalarla uğraşmak saçma. Onlar sadece doğu karadeniz bölgemizde güzel yetişebilir ama benim burada çok hassastırlar. Dev yapılı açelyalara alternatif ise zakkumlar. Bazıları hangi akılla veya kimlerin kandırmasıyla hareket ediyorsa o büyük bitkileri Akdeniz iklimi bölgelerinde yetiştirmeye çalışıyor ve sonuç fiyasko. Zakkum varken nedir o hırs? Hatta zakkum kamelyalara da alternatiftir diyebiliriz. El kadar kamelya fidanınına şimdinin parasıyla 300 lira verip sonra öldüreceğine 30 liralık bir zakkum fidanı alıp ömrün boyunca yaşatabilirsin. Bu örnekleri düşünün ve rahat olun. Boş yere büyük masraflara girmeyin.
https://www.hizliresim.com/6ivs5t2 Merhaba önde bulunan çiçeğin ismi nedir? Oldukça bakımsız bir yerden aldım ve evde iyi bir şekilde bakmak istiyorum.Bu arada siteniz harika gerçekten.Emek vererek yapmışsınız ve bu bilgileri saklamadan paylaşmayı tercih ettiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.
***
Sanki ışık yetersizliğine maruz kalmış bir Camille çeşidi bir difenbahya gibi görünüyor.
Bitkiyi aldığım yer salonda bakılan bir çam türü, 2 metre kadar büyüyebiliyor dedi. Bir ardıç türü olabilir mi? Salona uygun olduğundan şüphe ettim, size sormak istedim.
***
Satıcılar insan kandırmayı çok seviyor. Asla salon bitkisi değil. Ardıç veya benzeri bir tür olabilir. Sakın evde tutmayın.
Bir soru daha sorabilir miyim ardıca benzeyen son bitki için? Güneşli bir terasta saksıda bakacağım bitkiye. Şu an saksısını büyütmek gerekir mi, ya da düzgün yaşasın diye bir bakım tavsiyeniz olur mu?
***
Yazın çok sıcak olan yerlerde, özellikle de günün ikinci yarısında (öğleden itibaren) güneş alan yerlerde mümkün mertebe büyük saksı kullanmak gerekir. Zira küçük saksılarda kökler fazla ısınır ve bu da gelişimi fena aksatır. Bu, tropikal türler dışında her bitki için geçerlidir. Bitkilerin çoğunluğu serin toprak ister.
Bugün arkadaşım kadife çiçeği diye iki dal vermişti baktım ama kadife çiçeğine benzemiyor ismini nedir acaba?
***
Hayır o bitki yaprak güzeli.
İsmini bilemedim bir de yaprakları neden beyaz? çiçek bende değil ama ünlü bit mi acaba?
***
Yer minesi. Evlerde yaşayamayacağı gibi, açık havada bile ille çok fazla güneşli, bol bol esintili, rüzgarlı, fazlaca kuru yerleri ister. Yoksa yapraklarında külleme hastalığı başlar ve hastalık bitkiyi sararak kısa sürede öldürür.
Resimdeki bitkinin adı nedir?
***
Bu görünümden pek emin değilim ama kadife çiçeğine çok benziyor.
Gynura-mor kadife çiçeği nereden bulabilirim? Çok araştırdım almak için yardımcı olursanız sevinirim.
***
Aydın, İzmir ve bunların çeşitli ilçelerinin semt pazarlarında çiçek fideleri satıcıları olur. Ben çok defa ilkbahar sonuna doğru bu pazar çiçekçilerinin mor kadife çiçeği fidelerinden sattıklarını görmüşümdür. Ara sıra pazar yerlerinden bakın. Arayıp da bulamadığınız çok özel bitkilerin fidelerine bile, ama özellikle mayıs-haziran aylarında rastlayabilirsiniz.
Sitede yer alan tüm bitkilerin olduğu bir liste olsa ve tıklayıp açabilirsek çok güzel olur. Böylece farklı türleri de tanıma imkanımız olur.
***
Vardı ama çok kötüydü ve hep eksik kalıyordu. Bu yüzden sildim. İsterseniz kategorilere göre liste sayfaları var: https://azbitki.com/kategoriler
Resim göndermiştim ismini bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim…
***
Dün gönderdiğim Dracaena marginata ile ilgili email elinize geçmedi mi acaba? Cevap yazmamışsınız. İleti gönderildi diye görünüyor halbuki. Bu sorduğunuz bitki ise Aptenia cordifolia. Sayfası: https://azbitki.com/aptenia-cordifolia-buz-cicegi
İletişim adersine e-mail ile resmini gönderdiğim bitki, Aldığım torftan büyüdü. İsmini ve bakım bilgilerini gönderebilirmisiniz.
***
Evden birisi o toprağa Ramazan ayı hurması çekirdeği ekmiş olabilir. Ama kimse bir şey ekmedi ise, o torfta ya hurma çekirdeği vardı ya da başka bir palmiye çekirdeği vardı. Siz veya evden biri hurma çekirdeği ekmemişse ne palmiyesidir bilemem. Yine de, böyle kolay yetiştiğine göre ya hurmadır ya da onun yakın akrabasıdır. Başka bir palmiye daha var, çekirdeği daha küçüktür ama çok hızlı büyür. Her üçünün sayfa linkleri:
https://azbitki.com/hurma-agaci
https://azbitki.com/phoenix-canariensis
https://azbitki.com/washingtonia-yelpaze-palmiyeler
Çınde jenshın bıtkısı var ama Özbekistande o gibi bir bitki varmış onu adı ne?
***
Orada benzer bir bitki varsa ben bilmiyorum. Azerbaycan’da jensen diyorlar. Burada ise ginseng. Sayfası: https://azbitki.com/panax-ginseng
Heamantus nasil bulabilirim?
***
Bulamazsınız. Hiçbir yerde satılmadığı gibi halkımız arasında bu bitkiye sahip olan meraklılar neredeyse yok gibi çok az. Zaten çok da matah bir şey değil. İnternet ortamındaki fotoğraflara görsellere aldanmayın. Gerçek hali bambaşka. Kaydadeğer bir güzelliği yok.
Mischantus, fil otu çelikle çoğaltılabilir mi? Eğer çoğaltılabilir de asamalarini, çoğaltma ortamı, toprağı nadil olmalı, hangi köklendirme hormonu kullanılmalı?
***
Kış sonuna doğru toprak altı rizomları parçalara ayrılır ve basitçe 10cm derine gömülür. Bunlar hızlıca köklenip filizlenir. zor değil. başka özel bir şey istemez.
Ana gövdeden bogumlardan köklendirme nasıl olur acaba? Yaklaşık 10 _12 bogum oluyor (kamış boyu 3_4 metre uzunluğunda) biraz denedim yarısı koklendi yarısı koklenmedi, verimi arttırmak için ne yapabilirim acaba?
***
Ne yapabilirsiniz, doğru zamanda yapmak zorundasınız. Yani mart ortası gibi. Ana gövde dediğiniz kamışlardır. Onlardan olmaz. Toprak altı rizomlardan olur. Ve kış sonunda yapmalısınız. Çünkü kışın kamışlardaki besinlerin rizomlara çekilmesi, rizomların dolgunlaşıp sağlamlaşması lazım. Yeterince kış soğukları yaşayacak ki rizomlar iyice güçlensin ve dokuları sıkılaşsın, dirençleri artsın. Sonra çok kısa parçalara ayırmak tavsiye ediliyor.
Echeveria ama hangi türü olduğunu kestiremedim..
***
Ondan ve benzerlerinden bende de birkaç yıldır var. Hangisi ne türdür, hangisinin adı nedir bilmiyorum. Öylesine sukulent bitki diye yetiştiriyoruz işte.
Merhaba, Berlin’de guney ve batiya bakan (iki cephe) iki kenari acik ustu kapali balkonumda yaz kis dokulmeyen soguga dayanikli bitki arayisindayim. Zeytin agaci uygun mudur? Sizin sayfanizda zeytin agaci bakimi ile ilgili bilgi bulamadim, ben mi bulamadim acaba? Baska hangi bitkiler olabilir?
***
Oraların iklim şartlarını hiç bilmiyorum. Yapacağınız en iyi şey çevrenizde fidan satışı yapan yerlere danışmanızdır.
Saksida zeytin agaci bakimi ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
***
Bunun için kapsamlı bilgiler hazırlamam gerekir. Bugünlerde yapabilir miyim sanmıyorum. Ama saksıda zor değildir. Ev içinde bile güneşli pencere önünde olabileceğine dair iddia edenler ve moda etmeye çalışanlar var. Henüz iç mekanlarda yetiştirmeyi moda etmeyi başaramadılar.
Merhaba, balkonuma 100 cm boyunda bir zeytin agaci aldim. 20 cmlik saksida duruyor. Hemen daha buyuk bir saksiya gecireyim mi? Sulamayi topragi kurudukca alttan su cikicak sekilde mi olsun? Besin vermem gerekir mi?
***
Sulamayı evet o şekilde yapın ama toprağın tamamen kupkuru olmasını beklemeden yapın. Çünkü şimdi gelişme zamanı. Bu yıl saksısını değiştirmeyin ve besin vermeyin.
Bitkinin resmini emailden gönderdim. ismini bilmiyorum.
***
Sayfasına bakın: https://azbitki.com/hosta-plantaginea