Aeonium arboreum

Aeonium arboreum yeşilden daha çok kızılımsı, koyu mor, kınalı, kahverengimsi ve kestane rengi yapraklı kültivarıyla tanınan, Crassulaceae familyasından bir sukulent bitkidir. Ana vatanı Kanarya Adaları’dır. Dağ ve tepelerin yamaçlarında yaşarlar.

Aeonium arboreum 'Zvartkop'

Özellikleri

Boyu yetiştiği yerin şartlarına ve yaşına göre 1m’yi geçer. Boyu uzadıkça dallanıp budaklanma özelliği gösterir. İlkbaharda uzun kalın dallar ucunda birçok sarı çiçekleri bir arada piramit şeklinde toplu halde açarlar.

Birçok kültivarı geliştirilmiştir. En tanınanı Aeonium arboreum ‘Zvartkop’ kültivarıdır. Yaprakları koyu mor-kestane rengi tonlarındadır. Bu kültivar Hollanda’da geliştirilmiş. Zvartkop yerine Schwartzkopf da denir. Gösterişli, pırıl pırıl parlak ve koyu kestane rengi yaprakları vardır. Fakat serin aylarda yaprakları yemyeşil ve daha büyük oluyor. İlkbaharda havalar ısındıkça esas rengini almaya başlar.

Yaprakları kısa ömürlüdür. Bu yüzden sadece dal uçlarında yapraklar görürüz. Gelişimi serin aylarda hızlıdır. Hava ne kadar sıcak olursa gelişimi de o denli yavaşlar. Yeri çok fazla sıcak oluyorsa yazın dal uçlarında çok az sayıda yaprak olur. Üstelik normalinden bir hayli küçük ve birbirlerine çok yakın halde, hatta çiçek görünümlü olur.

Kış soğuklarına -3C dereceye kadar rahat dayanır. Fakat +3C derece ve daha fazla (rüzgar alıyorsa) soğukta yapraklar tamamıyla pörsür. Sonra bu kadar soğuk olan günler geride kalınca hızlıca düzelirler. Daha fazla soğuğa, en fazla -6C dereceye kadar soğuğun uzun sürmemesi ve kuzeyli rüzgarları almaması şartıyla dayanır.

Aeonium arboreum bakımı

Aenium arboreum hafif asitli toprakları sever. Torf toprağı ponza taşı ile karıştırırsanız bu karışımda iyi gelişir: 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı. Uzun saatler boyunca direkt güneş alacağı yerde tutun. Gelişim göstermediği zamanlarda hiç sulamasanız da olur.

Dinlenme dönemi sıcak yaz aylarıdır. Yazın gelişimi bir hayli yavaşlar. Gece ısısı 25C dereceden aşağı düşmüyorsa gelişimi tamamıyla durur. Niçin büyümüyor diye canınızı sıkmayın. Doğası böyledir. Aslında yazın normal sıcak olan yerlerde de pek hızlı gelişim olmaz. Sonbaharda hızlıca serpilirler. Yeni yapraklar gelişirken eski yapraklar kuruyup dökülür.

Çoğaltma, üretim

Yan dallarını kırıp köklendirerek çoğaltabilirsiniz. Aeonium arboreum türünden bitkiler kış soğuklarının ve şiddetli yaz sıcaklarının dışında her zaman bu şekilde üretime uygundur.

Problemleri

Yaprakları tozları fazla belli eder. Islanınca kuruduktan sora yapraklarda fena halde lekeler olur. Bu yüzden tozlardan yıkadıktan sonra yapraklarda su damlaları kalmamasını sağlamalısınız.

Yaprak bitleri bu türleri pek sevmiyor. Ama yine de özellikle örümcek bitlere karşı dikkatli olun.

'Aeonium arboreum' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Neşe, İstanbul dedi ki:

    Yanlış anlamadım değil mi, asıl gelişimi sonbaharda olur, gece ısısı düşmeyen yerlerde gelişim göstermez diyorsunuz? Ben de havalar soğuyor içeri alayım artık diye düşünüyordum ama balkonda tutayım o zaman bir süre daha. Sükülent türü bir bitki için ezber bozucu, sağolun:)
    ***
    Evet bunların gelişimleri serin aylarda mümkün. Yaz sonunda veya sonbahar içinde gelişim başlayıp ilkbahar sonuna kadar devam eder. Belki İstanbul şartlarında gelişim dönemi daha uzun sürebilir. Belki sadece temmuz başından ağustos ortasına kadarki dönemde gelişmeleri durur. Ama Didim’de haziran gibi gelişimleri duruyor ve ekim ayında anca uyanıyorlar. Geçen yıl kış boyunca çok iyi serpildiler. Yaz sıcaklarında uzun süre bir durgunluk ve yapraklarda azalma oldu. Şimdi bugünlerde gelişimleri git gide hızlanıyor. Bir de yeni gelişen yapraklar yeşil oluyor ve yaz sıcaklarında gelişim durduğunda renkleri koyu kestane rengine dönüyor.

  2. Duygu, Burdur dedi ki:

    Merhaba, bende Aeonium haworthia kiwi cinsi var. İstekleri aeonium arboreumla aynı mı yoksa farklı mı? Toprak olarak hazır poşet toprak demişsiniz. Acaba humus katkılı poşet toprak olur mu? Benim elimdekilerin yaprak altlarında siyah leke şeklinde kararmalar var. Acaba bu kararmalar ve lekeler külleme hastalığı olabilir mi?
    ***
    Evet tamamıyla aynı şartlarda ve aynı bakım her ikisine de uygundur. Her ikisinin de sıcak yaz gnlerinde öğle saatlerinin tepe güneşinden korunması gerekir. Toprak ponza taşı ya da dişli kum ile karıştırılmaış olması şartıyla fark etmez. Doğal arazi toprakları bile uygundur ama doğal arazi topraklarına iri kumun yanısıra bol miktarda çay posası da karıştırılmalıdır. Yapraklardaki sorunlar hava hareketlerinden yoksunluk + kapalı ortamın nemli havası yüzünden mantar hastalığı olabileceği gibi toprağının tuzluluğundan kaynaklanan bozulma da olabilir. Gübreli toprak kullanmayın.

  3. Bircan, Denizli dedi ki:

    merhaba bende aenium arberoum zvartkop cinsi var. Geçen yaz haziranda Bodrum’dan bir dal koparıp diktim. Alt yaprakları döktü. Nasıl ve hangi ısıda tutmam lazım? Şu anda apartman sahanlığında duruyor. Buzlu pencere var. Güneş almıyor ama ışık bol. İçeri mi almam lazım? Ne sıklıkta su vermem lazım?
    ***
    Serin aylarda gelişimi hızlıdır. Yaz sıcaklarında gelişimi neredeyse tamamıyla durabilir. Yazın gelişim göstermesi geceleri rüzgar alabilmesine, serinleyebilmesine bağlıdır. Sıcak ev ortamlarında hiç gelişmez. Şimdi bulunduğu yer dışarısı kadar soğuk olmuyorsa kışı orada geçirebilir. Buzlu cama eğer direkt güneş geliyorsa o camın arkasında sorun çıkmaz. Güneş yetersizliği olacağını sanmam. Toprağı kurudukça sulamalısınız.

  4. Şenay, İzmir dedi ki:

    20-25cm kazar uzun bir aeoniumum var. Tek dal halinde buyuyor. İstiyorum ki dallanıp çoğalsın, Üstten kessem alttan yeni filizler verir mi acaba? Bunu nasıl ve ne zaman yapmalıyım?
    ***
    Serin ve biraz soğuk aylarda hızlı gelişir. İzmir sıcağında yaz aylarında gelişimi tamamen durabilir. Bu yüzden eğer kesecekseniz eylül ayının ortasını bekleyin. Aslında kendisi yan dallar verir. Özelliği böyle. Siz bir yerde hata yapıyorsunuz. Ev içinde tutuyorsanız evlerde cılız kalabilir. Sağlıklı, güçlü gelişim ve gerektiği gibi dallanma budaklanma yapabilmesi için gece boyunca serin esintiler alması şart.

  5. Leyla, İzmir dedi ki:

    Bir tane aeunium hawartia türü var elimde. Gövdesi ağac gibi. Direkt kaktüs sukulent toprağına mı diksem? Köklenir mi orada?
    ***
    Bu türler diğer sukulentler gibi hassas değildir. Rahat olun. Zaten köklenmesinin kolay olduğu zaman serin aylardır. İlkbahar ayları ve sonbahar. Pek toprak seçmez.

  6. Altan K. -İstanbul dedi ki:

    Selamlar, Aeonium Arboreum’um yapraklarında birkaç tane beyaz ve çukur lekeler oluştu. Hastalık mıdır bu? İlaç gerekir mi? Açık havada dışarıda duruyor.
    ***
    Yeni oluşmuşsa (ki zaten serin aylarda üzeri taze yapraklarla doludur) ve dışarıda duruyorsa toprağın kimyasal özelliğiyle ilgili. Sulamalarda mutlaka saksı alt deliklerinden bol bol su çıkacak miktarda su kullanın. Şurada ayrıntılı bilgi var: Toprağın kökleri zehirlemesi, yakması

  7. Zeynep G. -Bursa dedi ki:

    Aeonium arboreum bitkim soğuktan dondu. Şu an tüm yaprakları ve dalları solup çöktü. Ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Başta düşünüp donacağı yerde bırakmamalıydınız. Donarak ölmüşse artık yapılacak bir şey yok. Ancak donmadığı sürece yani dondurucu olmayan (5C derece altında) soğukta yapraklar tamamen pörsüyor. Sonra ısı 5C derecenin yukarısına çıktığında tekrar eskisi gibi oluyor.

  8. Yavuz dedi ki:

    Ben bahçemde çok miktarda geliştiriyorum. Midilli adasından getirmiştim. Bu ara don oldu. Yapraklar pörsüdü. Bugün bütün yaprakları kopardım. Sadece dallar kaldı. Sizce yaprak verme olasılığı var mı?
    ***
    Don oldu ise zaten tamamen ölmüştür. Ben de Didim’de bahçemde yetiştiriyorum. Şimdi üçüncü kış. Son üç kışta ısı sıfırın altına düşmedi. 5C dereceden daha soğukta tüm yaprakları sanki bir ay susuz kalmış gibi tamamıyla pörsüyor. Hava az biraz ısındığında iki günde tekrar dipdiri oluyorlar. Böyle bir özelliği var. Sizinkilerde de don olayı olmadan yapraklar pörsümüşse boş yere yolmuşsunuz. Ama dediğim gibi gerçekten ısı sıfırın altına düştüyse dalları kökleri topyekün ölmüştür.

  9. Yağmur dedi ki:

    Çiçeğinin saksısını değiştirdim. Birkaç saat içinde yaprakları soldu. Kurur mu acaba?
    ***
    Galiba sadece saksı değil toprağını da tamamıyla değiştirmişsiniz. Kökler yeni toprakla direkt temas etmiş ve yanıp çürümüşler. Bir de toprak yanlış ise çürüme hızla devam eder ve bitkiniz ölür.

  10. Hacer, İstanbul dedi ki:

    Aeorium domesticum lindleyini dalından kırıp suda mı çimlendirmeliyim yoksa ne zaman ve nasıl köklendirebilirim?
    ***
    Zaman pek önemli değil. Suda bekletmeyin. Direkt toprağa dikeceksiniz. Köklendireceğiniz toprak bu tip sukulentlere uygun olmalı.

  11. Fulya, Manisa dedi ki:

    Evde bol ışık alan bir yerde duruyor. Yapraklarını baya döktü. Evde olduğu için mi yoksa mevsimsel midir?
    ***
    Yazın (haziran sonundan sonra) yaprakları biraz azalır ama gelişim devam eder. Sıcak hava etkisiyle dal uçlarında yapraklar çok koyu renkli olur. Sizinki anlaşılan yerini hiç sevmemiş. Zaten bu tür normalde evlerde olabilecek türlerden değil. Açık hava ister.

  12. Hatice, Denizli dedi ki:

    Arkadastan çelik aldım. Bu ayda köklenir mi? Kaç günde bir su vermem lazım? Suyu sever mi? Kaloriferli evde olur mu? Nerede durmalı?
    ***
    Sıcak evlerde olmaz. Oldukça serin, çok fazla havadar ve güneşli yerleri sever. Kuru toprağa dikin. 10 gün sonra sulayın. Sonrasında toprak kupkuru oldukça sulamalara devam edin. Serin aylarda çok aktiftir. Yaz sıcaklarında neredeyse hiç gelişmez.

  13. Hatice, Denizli dedi ki:

    Bu anlattığınız şekilde kaç günde köklenir?
    ***
    Serinde çabucak kök salıyor ama kaç günde, ona hiç dikkat etmedim. Zaten köklenmesi hiç önemli değil. Yeter ki yanlış bozuk toprakta çürümesin. Her bitki aynı özellikli değil. Köksüz halde ve kupkuru beton üzerinde unutulmuş, susuz topraksız aylarca yaşayan ve filizlenen bitkiler var. Bu da onlardan biri.

  14. Hatice, Denizli dedi ki:

    Bahçe toprağında olur mu? Özel kaktüs ve sukulent toprağına mi dikmeliyim?
    ***
    Sürekli evde duracaksa kaktüs toprağı, dışarıda duracaksa ikisinin karışımını yapın. Didim’de ben bahçeye direkt killi toprağa dikmiştim. 4 yıldır güzelce büyüyor. 60cm kadar, çok dallı oldu. Ama her toprağın özelliği aynı değil. Tedbirli olmak lazım. Bu arada özel kaktüs toprağı satın almanıza gerek yok. Dere kumu, torf toprak ve bahçenizin toprağını karıştırarak daha iyisini yapabilirsiniz.

  15. Aslı, İstanbul dedi ki:

    Merhaba, sayfanızdan çok şey öğrendim, emeğinize sağlık. Ben bazı sukulentlerimi bir boy büyük saksılara geçireceğim. Zaten her zaman kaktüs-sukulent toprağı kullanıyorum. Saksı değiştirince hemen su vermemeli miyim? Bugüne kadar hep bitkiyi yeni bir yere ekince bol sulayın öğüdü ile karşılaştık. Ama emin olmak istedim. Ne zaman sulayayım? Bir de yazın bol sulama refleksinde oluyoruz ama sukulentleri sanırım sulamamız lazım değil mi?
    ***
    Hiç sulamasanız bile ölmez. Bahçemde çeşitli sukulentlerin kırılıp düşen dalları aylarca ölmeden duruyor. O dallar yazın 45C derece sıcakta tamamen susuz kalsalar bile bir şey olmuyor. Sonunda bir şekilde kendiliğinden toprağa kök salar hayata tutunurlar. Bu türler bir yana, ben herkesin sulayıp durduğu nazik salon bitkilerini bile yeni bir toprağa dikince genelde hemen sulamam. Kökler toprağın nemi ile tamamıyla korunuyor. Ayrıca bir süre sulamamak toprağın iç kısmında köklerin toprağa adapte olmasını sağlar. Ama hemen sularsanız genelde nazik kök uçları yanarak çürüyor. Neyse şimdi siz onu en az 10 gün hiç sulamayın.

  16. Mehmet, Fethiye dedi ki:

    20cm uzunluğunda kalın govdeli ve baş kısmında 5 ayrı dip dibe kellesi olan sap şeklinde (saksıda değil) aeonium aldım. Direk bahçeye güney cepheye diksem tutar mı? Düz mu yoksa verev mi kesilmeli sapı?
    ***
    Galiba kökü yok ki ne şekilde keseceğinizi sormuşsunuz. Bu şekilde tutacağını komşumun koskocaman bitkisinin köklerinin ve dip kısmının tamamen çürümesinden biliyorum. Toprağa yakın yeri ana gövde kısmı tamamen çürümüş, ölmüş ama kalın ve sağla odunsu yapısı sayesinde dimdik duruyordu. Hiçbir şey yapmadılar. Bir şey bildikleri için değil, ilgisizliklerinden dolayı yapmadılar. Bitki ana gövdesinin toprağa yakın ama çürümemiş yerlerinden kalınca kökler geliştirip dümdüz toprağa ulaştırdı. Kökler daha da sağlamlaştı. Birçok kök ana gövdenin dip kuru kısmını görünmez şekilde kaplar gibi aşağı toprağa inmişti. Sonra bitki epeyce gür gelişim gösterdi. Üzerinden iki yıl kadar geçti. Hala gayet güzel duruyor. Yani elinizdeki o koca parçanın dallarını ayırmanıza gerek yok. Yeter ki toprakta dimdik durmasını sağlayın. Ama şimdilik bahçede değil büyük bir saksıda tutturmaya çalışın. Mayıs sonuna kadar güçlüce köklenmiş olacaktır. O zaman bahçeye dikersiniz. Sapın dibini herhangi bir şekilde kesmeniz hiç gerekmiyor.

  17. İlkan, Didim dedi ki:

    Ben dün bu bitkiden bir dal buldum. Bu ayda bahçe toprağında köklenir mi? Bulunduğu yer çok esiyor. Akşam güneşi alan kuzey cephe.
    ***
    Kuzey cephede kışın duruma göre tamamen donup ölme riski var. Hem orada kışın hiç güneş almaz. Yer pek uygun değil. Diğer durumlarda (Didim iklim şartlarına uyumludur) bahçenin kendi toprağında sorunsuz köklenip gelişiyorlar. Hem benim bahçemde hem komşularımın bahçelerinde ekili olarak yıllarca yaşamaktalar.

  18. İlkan, Didim dedi ki:

    Aslında bu çiçek burada kalmayacak kışın Ankarada pencere kenarında bakmak istiyorum. Bu ayda en güzel köklenen sukulentlerden başka çoğalan bir bitki tavsiyeniz var mı?
    Diğer yoldaşları: https://resmim.net/cdn/2022/07/09/bFfM7.jpg
    ***
    Öyleyse burada şimdilik kuzey cephede gölgede tutsan daha iyi olur. Çünkü şiddetli yaz sıcaklarında gelişimi neredeyse durmuş gibi yavaşlıyor ve yaprakları bir hayli azalıyor. Yaz yeni başladı. Bundan sonra git gide kötüleşir. Sonbahar kış aylarında yemyeşil bol bol yapraklar verir. Bitkilerden tavsiyem, şimdi aklıma bir şey gelmiyor. Rastlayıp da beğendiklerinden dene bence. İstersen bir ara bana uğra bahçemden istediğin her şeyden alabilirsin. Hızla çoğaldıkları için zaman zaman fazlalıkları yok etmek zorunda kalıyorum zaten.

  19. Suna, Kastamonu dedi ki:

    Aeonium’um devrildi ve rozeti gövdeden koptu. Rozet kısmını streç filme örtülmüş su dolu bardaga koydum. Gövde ise kendi saksısında duruyor. Şimdi bu iki parça yaşamaya devam eder mi? Yoksa rozet köksüz, gövde de rozetsiz kaldıgı için ölecek mi?
    ***
    Galiba kaza ile devrilince tepe kısmı kırılmış. Bu şekilde anladığıma göre cevap yazıyorum: Yanlış yapmışsınız. Tepe kısmı açıkta toprak yüzeyine koyun. Toprağa kökler uzatacaktır. En ciddi ihtiyacı hava akımları. Tepesi gitmiş kısım ise mutlaka birçok yeni filizler verir. Yapmanız gereken şey toprak adam akıllı kupkuru hale gelmedikçe sulamamak.

  20. Berrin, İzmir dedi ki:

    Ben çoğaldıkça dağıtıyorum. Yeğenime verdim. Çiçek açmış. Benimki kaç yıllık hiç açmadı. Üstelik ‘maşallah’ diyeyim çok sağlıklı. Çiçek açmamasını merak ettim.
    ***
    Komşumda var, birkaç yıl aynı saksıda ve son iki yıl üste üste çiçek açmıştı. Bu yıl yine çiçek açabilir. Bendeki ise bahçeye ekili. Daha güzel, daha dolgun ama hiç çiçek açmadı. Galiba sebep komşumunki hem çok fazla direkt güneş alıyor hem de saksıda kökleri sıkıntı çektiği içindir. Bahçemdeki her konuda gayet rahat. Aslında çiçeği önemli değil. Tepede mini mini pekçok sayıda çiçekler toplu halde açıyor.Rengi soluk sarı ve hiçbir güzelliği yok.

  21. Meltem A. -İzmir dedi ki:

    Ben yeni aldım daha küçük tabi. Resimlerde birden çok dal vermis halini görünüyorum. Bu hale gelmesi için ne yapılması lazım? Kelle ucurma denilen şey mi yapılıyor yoksa bitki kendi kendine mi dal veriyor acaba?
    ***
    Kendiliğinden dallanır. Kesmeniz gerekmiyor. Zaten gelişimi ancak serin zamanlarda, serin mekanlarda olur. Özellikle gece boyunca serin hava hareketleri ister ve ancak bu sayede güzelce serpilir. Sıcak ve kapalı yerlerde neredeyse hiçbir gelişim göstermez. Gündüz güneş, gece boyunca gayet serin esintiler istiyor. Birkaç yıldır bahçemde yetiştiriyorum. Yaz mevsimi (Didim’de) bunlar için ölü sezon. Gelişimi yok denecek kadar yavaşlıyor ve dal uçlarında az yaprak kalıyor.

  22. Aysen, Zonguldak dedi ki:

    Benim 2 adet arberoumum var. köklendirip toprağa aldım. Ayçiçeği gibi yapraklanıp serpildi. Dış cephem direkt yağmur aldığı için evin içinde soğuk köşede tutuyorum. Yağmursuz havada dışarı alıyorum. Yapraklanıyor ve pörsüme yok ama boyuna gitmiyor gibi geliyor. Gelişimi yavaş olduğundan mıdır? ve yer değişikliğinden etkilenir mi? Bir de diğer bitkilerime 15 günde 1, bir iki fıs bitki besini spreyliyorum, arberoum sever mi? riske atıp denemedim hiç.
    ***
    Bunlar hızla uzayıp gitmez. Yapraklı olarak sağlıklı olması önemli. Bitki besini yaprakalara fısfıslamak fayda vereceğini sanmıyorum ama yaprak diplerinden, dallarından etkisi olur. Sukulentlerin çoğunda böyledir.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Ön Adınızı ve şehrinizi yazın:

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın: