Aglaonema commutatum Araceae (Arum) familyasındandır. Ana vatanı Yeni Gine ve Filipinler dolaylarıdır. Ormanların sulak yerlerinde bulunurlar.
Özellikleri
Yaprak güzelliği için yetiştirilen Aglaonema commutatum iç mekan süs bitkilerinin en dayanıklı ve en uyumlu türlerinden biridir. Yaz sonunda açık yeşil – krem rengi arasında küçük çiçek açar. Yaprakları soluk yeşil ve açık tonda gümüşi yeşil renklerle karışık desenlidir.
Yakın akrabası Aglaonema modestum bambu misal uzun dallarının saksıda her yöne çevreye yayılmasıyla güzeldir. A. commutatum ise dipten fazlaca dallanma özelliğine sahiptir ve kısa dallı, çok yapraklı haliyle güzeldir. Zaten diğer türe göre gelişimi daha hızlı ve daha gürdür.
Salonlarda Aglaonema commutatum bakımı
Hafifçe güneş alacağı yerde tutun. Ya sabah güneşi ya da akşam güneşi alması yapraklarının mükemmel düzgün ve geniş olmasını sağlar. Gerçi hiç güneş almasa bile yerinin kuvvetli aydınlık olması yeterli. Ama ışık gücü fazla yüksek olmalıdır.
Toprak
Salon bitkilerine klasik tavsiyem yani 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı + 1 ölçü iri taneli dere kumu karışımı. Mutlaka öyle yapın. Diğer akrabası için ponza taşı ve kum pek gerekli değil ama bunun için gerekli. Çünkü kökleri daha hassastır.
Sulama ve besleme
Aglaonema commutatum susuzluğa dayanıklıdır. Yine de ihmal etmemeye gayret edin. Hava ne kadar sıcak ise o denli sık sık sulayın. Her sulamada mutlaka saksı alt deliklerinden dışarı su gelecek miktarda su kullanın. Sürekli az miktar su ile sularsanız birkaç ayda o toprak bozulur ve kökleri çürütüp bu hassas bitkiyi mahveder.
İlkbahardan sonbahara kadar ayda bir defa genel amaçlı bitki besini verin. Böylece gayet gösterişli olacak şekilde gelişim gösterir.
Fide üretimi veya çoğaltma
Kış sonunda kökten ayırma yoluyla çoğaltabilirsiniz. Ayrıca kırdığınız dallarıyla yılın her zamanında çoğaltmanız mümkün. Dalları bir süre suda bekletin. Köklenme başlayana kadar. Yani kökler yarım santim bile uzamasın. Köklenme başlar başlamaz hemen toprağa dikin.
* * *
Aglaonema commutatum yanlış toprakta olmaması, gelişim döneminde ihmal edilmemesi, kışın dondurucu soğukta bırakılmaması ve biraz olsun özenli bakım yapılması şartıyla hiç problemsiz bir bitkidir.
Aglaonema commutatum çiçeğimin yaprakları kuruyor. Yardımcı olur musunuz?
***
Toprak bozulmuş. Artık hiç sulamayın. Öylece kalsın. Ölmez korkmayın. İlkbaharda temiz bir toprak hazırlayın ve dalları çürük köklerden, kuru yapraklardan temizleyerek temiz toprağa yeniden dikin ve sulayın.
Bitkimi bir ay suda köklendirdim. https://www.hizliresim.com/dcfc4ff Toprağa alalı 1 hafta oluyor. Yaprakları hızla sarardı. 4 gün önce iki yaprağını bu sebepten temizledim. Sizce böyle sağlıksız durmasının sebebi nedir?
***
Kökler toprakta yanmış. Şimdi tekrar köklenmesini bekleyeceksiniz. Diktiğiniz gibi dursunlar. Sökmeyin. Aslında bunları suda köklendirmeden direkt toprağa dikmeli ya da suda kökler çıkmaya başlar başlamaz hemen toprağa dikmelisiniz. Başka sefer yine yapacak olursanız aklınızda bulunsun. Yapraklarının sararması önemli değil. Dallar çürümezse (genelde çürümezler) daha güzel yapraklar çıkarır. Dipten yeni dallar verir.
Bitki direkt iç mekan bitkisi midir? Antalya’da dışarıda bakabilir miyim acaba?
***
Sizin orada olur mu bilmem ama hemen hemen aynı iklim şartlarına sahip Didim’de yaz boyunca (güneşten koruduğum halde) perişan oluyorlar. Sonbahara neredeyse ölü gibi giriyorlar. İlkbahar sonuna kadar toparlanmaya çalışırken yaz sıcakları tekrar sıfırlıyor. Ev içinde ise, pencere sürekli açık olduğu halde ve yüksek sıcaklığa rağmen gayet iyiler.
Köklü bir şekilde alıp toprağa dikmiştim. 1 aya yakın oluyor yaprakları kendini saldı ve sararmaya başladı. İsmini, cinsini bilmediğim için su vermeden gidişatı görmek istedim. Anladığım kadarıyla suyu seviyor. Sulamaya dikkat edip akşam güneşi alan pencere yanına koymam dışında öneriniz olur mu?
***
Suyu seviyor veya sevmiyor diye bir şey söz konusu olamaz. Kullandığınız toprak zarar vermiştir veya çok uygunsuz bir yerde tuttuğunuz için bozulmuştur. Normalde ev ortamlarına gayet uyumlu bir bitkidir.