Aglaonema modestum

Her mekana uygun, ihmallere çok dayanıklı bir ev bitkisi..

Araceae (yılanyastığıgiller) familyasından Aglaonema cinsinin birkaç türü var. Bir ev süs bitkisi olarak en yaygın yetiştirileni Aglaonema modestum türüdür. Ana vatanı tropikal güneydoğu Asya’nın bataklıkları ve yağmur ormanlarıdır.

Güneydoğu Asya ülkelerinde evlerde Aglaonema modestum yetiştirmenin uğur getireceğine inanırlar. Çinlilere göre bir dalı alıp kendin yetiştirirsen uğur getirir.

Aglaenoma modestum yaprakları ve çiçeği

Aglaonema modestum özellikleri

Mevsimlere, gece-gündüz süresine duyarlıdır. Daima kış sonu-bahar başı döneminde dal uçlarından çok açık yeşil tonlarda gayet zarif ve hoş görünümlü çiçekler açar. Gerçi yetiştirme amacımız çiçekleri değil, dekoratif yaprak ve dal güzelliği içindir. Her ilkbaharda dipten yeni dallar uzatır. Bu sayede, eğer isterseniz sürekli uzayıp giden eski dallardan hoşunuza gitmeyenleri dipten kesersiniz.

Yaprakları koyu yeşil, uzunca oval ve sivri uçludur. İki yıl kadar hiç bozulmadan kalırlar. Parlatıcı uygulamalarla yapraklar ışıl ışıl olur ve daha şık görünürler. Yaprak sapı 15cm, sap ucunda başlayan yaprağın kendi uzunluğu 20cm kadar olur. Yaprak genişliği ise 10cm kadardır.

Dalları şans bumbusunun dalları gibi dekoratiftir. Çok hızlı uzamazlar ama 2m kadar uzama potansiyelleri vardır. Dallar uzadıkça (genelde 50cm’ye varınca) dik duramaz ve yana yatar. Saksı çevresinden sarkan dalların uçları yukarı yönelerek uzamaya devam eder. Aglaonema modestum bu özelliğinden dolayı yıllar geçtikçe hem yaprak hem dal güzelliği ile daha da gösterişli bir hale gelir. Dallarının her yöne dağılımını sağlamak için büyükçe bir saksıya dikmeli ve haftada bir pencereye bakan yönünü değiştirmelisiniz.

En iyi gelişim dönemi ilkbahar ayları ve yaz başıdır. Bu dönemde sık sık sulayın ve bitki besini vermeyi hiç ihmal etmeyin.

Evde yetiştirme, bakım

Evlere en uyumlu nadide bitkilerdendir. Havasız, loş ışıklı kuytu dip köşelerde bile bozulmaz. Ama en güzel gelişimi kuvvetli ışıklı, biraz da güneşli pencere önünde olur. Yaz aylarında direkt güneşin fazlasından koruyun. İhmallere tam dayanıklıdır. Her türlü hastalıklara direnci yüksektir. Bitki bitleri bile Aglaonema modestum’a ilişmez.

Toprak ve bitki besini isteği

Torf toprak tek başına uygun ve yeterlidir. Ponza taşı şart değil ama 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı yaparsanız daha iyi olur.

İlkbahardan yaz sonuna kadar ayda bir defa genel amaçlı bitki besini vermelisiniz. Böylece yapraklar daha iri ve dallar daha dolgun olur.

Aglaonema modestum çoğaltma

Kırıp aldığınız dalları yılın her zamanında kolayca köklenir. Önce suda bekletin. Kökler 2cm gibi uzadığında daha fazla bekletmeden toprağa ekin ve sulayın.

Kökten ayırmayla da çoğaltabilirsiniz. Ama bu işi sadece kış sonunda veya ilkbahar başında yapmalısınız. Gerçi fark etmez. Gelişiminin aksamaması için en azından hızlı gelişim döneminde (ilkbahar aylarından yaz ortasına kadarki dönemde) yapmayın. Çünkü kökten ayırırken aynı zamanda toprak değiştirmiş de oluyorsunuz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Aglaonema modestum' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Derin, İzmir dedi ki:

    Yukarı fotoğraftaki sizin melek hanım çiçeğiniz mi? Yaprakları nasıl bu kadar parlak? Özel kullandığınız parlatıcı bir şey var mı? Maşşallah diyorum.
    ***
    Evet ama sekiz yıl önce, İstanbul’da iken bu fotoğrafı çekmiştim. Yapraklar için parlatıcı sprey kullanıyordum. Koçtaş vb yerlerde saksı çiçekleri satılan kısımda bulabilirsiniz. Etkisi yaklaşık 10 gün sürüyor. Çok sık kullanmayın. Zararı olabilir. Bayramlarda, özel günlerde, önemli misafirlerin geleceği zamanlarda kullanmak daha iyi.

  2. Nurcan, İstanbul dedi ki:

    Dalları dik durmuyor. Bir sopa ile sabitledim. np k20-20 , toz yarasa gübresi ve demir selati var elimde. Bunlar uygun mudur bu bitkiye? Kendi halinde dik durabilmesi için ne yapmak lazım acaba? Bitkiyi bir ay önce suya koydum. Kök yerleri patladı ama hala kök yok. İyice köklenmesini beklemeli miyim yoksa artık toprağa alsam gelişmeye baslar mı?
    ***
    Hiçbir gübre istemez. İlkbaharda ucuz marketlerde satılan hazır poşet topraklar tek başına gayet uygundur. Ancak ikinci yıl eğer toprak değiştirmezseniz o zaman ayda bir defa salon bitkileri için özel yapılmış bitki besininden verseniz iyi olur. Dalları dik durmaz. Esnektir. Bir değnekle desteklemeniz lazım. Suda köklenmesini beklemeyin. Bir saksıya dikin. Güneşten ısınacağı yerde tutarsanız çabuk köklenir. Yaz sıcaklarında direkt güneşten koruyun.

  3. Rüveyda dedi ki:

    Bu bitkiden annem benim için bir komşudan almış. İki haftadan beri suda bekliyor. Hiçbir gelişme olmadı. Acaba toprağa eksem daha mı iyi olur?
    ***
    Önce küçük bir kap içine bolca kum ile karışık toprağa dikin ve güneşten ısınabileceği bir yerde tutun. En kolay böyle köklenir. 1,5 ay geçince hem yeterince köklenmiş hem de filizlenmiş olacaktır. O zaman esas saksısına dikin. Filizlendikten sonra daha az güneş alsın. Öğle saatlerinin güneşini almaması şartıyla sabah veya akşam güneşini alması iyi olur.

  4. Leyla, İstanbul dedi ki:

    Ben bu çiçeği nasıl bulabilirim? Çok güzelmiş aglonema modestum..
    ***
    Hayatım boyunca bir yerde satıldığını görmedim ama halk arasında çok yaygın. Elden ele paylaşıyorlar.

  5. Hatice, Amasya dedi ki:

    Çok fazla su koydum herhalde ve bir türlü toprağı kurumak bilmedi. Hatta toprağın ıslak kaldığı için kurtlandığını solucanlandığını düşümdüm ve taprağını döktüm. Bir iki bişeyler gördüm ama çok fazla haşere oluşmamıştı. Bitkimin kökleri azalmıştı. Galiba ıslak dura dura kökleri çürümüş. Büyük esas kökü sağlam ama yanlarından sallanan o küçük köklerin çoğu kötü olmuş durumda. Ne yapabilirim?
    ***
    Bu bitki kış boyunca tamamen susuz kalsa bile hiç bozulmaz. Gerçi sulasanız da zararı olmaz. Sizin probleminiz toprağınızın bozuk olması. Veya saksının altında delikler yok. Doğru saksı ve doğru toprak kullanın. Şu iki sayfayı mutlaka okuyun:
    1- Yaygın ve öldürücü sulama hatası
    2- Salon bitkilerine sağlıklı torf toprak hazırlamak

  6. Hatice, Amasya dedi ki:

    Bu şekilde başka bir toprağa diksem tutar mı? Yanlardan sarkan o küçük kökleri yok çünkü. Suya filan koysam köklenir mi ne yapmam lazım?
    ***
    Önce doğru toprak bulduğunuzdan emin olun. Bu sırada bir süre suda bekletin. Toprakta köklenmesi için güneşten ısınacağı güneşli pencere önü gerekiyor. Sayfası: Salon bitkilerine sağlıklı torf toprak hazırlamak

  7. Seda, Ankara dedi ki:

    Benim çiçeğini başka saksıya geçirirken kırıldı ne yapmalıyım?
    ***
    Dipten yeni dal uzatır. Kırılan parçayı ise yapraklarını azaltın ve suda köklendirin.

  8. Ahmet, İzmir dedi ki:

    Bitkimin yaprakları içe doğru kıvrılıyor. İyice baktım. Böcek vs. göremedim. Toprağı biraz eşeledim. Kökler sağlamdı, gördüm. Sıcaklardan olabilir mi? Bitkim sağlıklı gelişip yeni yaprak veriyor. Sonra kıvrılıyor içe doğru.
    ***
    Neredeyse 15 yıldır yetiştiriyorum. Son 6 yıldır Didim’deyim. Buralarda yaz sıcaklarında dışarıda tutmamak gerekiyor. İlk iki yıl o hatayı yapmıştım. Ama ev içinde, hava ne kadar sıcak olursa olsun şahane gelişiyor. Siz dışarıda tutuyorsanız içeriye alın. Problem içeride olduysa sebep toprağıyla ilgilidir.

  9. Sıdıka, Balıkesir dedi ki:

    Benim meleğim yaklaşık on yıldır benimle. Kocaman oldu. Her yaz dib yavrulardan bölüp çoğâltıyorum. Bir ay önce anaç bir dalı dipten kesip 5-6cm’den boğumlayıp suya koydum. Gözleri beyaz beyaz şişmesine rağmen ne kök ne de filiz verdi. Çürüme filan yok. Acaba suda daha fazla kalırsa umduğum gibi köklenir mi yoksa korktuğum gibi çürür mü? Toprağa dikmemi önerir misiniz? Ne yapmalıyım?
    ***
    Konu ile ilgili olmadığı için diğer bitki meselesini sildim. Ama emin olun ki o tür, hatta bu melek hanım çiçeğini de sayabiliriz, suda bekletmeden bile çabucak köklenebiliyorlar. Gereken şey doğru zaman (haziran) ve sürekli püfür püfür ılık hava hareketleridir. Yani işin püf noktası ılık esintilerdir. Şimdi siz o parçayı toprağı dikin ve güneşli bir yerde tutun. Sürekli sulamak gerekmez. Köksüz olsa bile susuzluğa kaktüsler kadar dayanıklıdır. En geç ilkbaharda hızlıca gelişmeye başlar. İsterseniz şu sayfayı da okuyun: Suda köklendirme yoluyla bitkileri çoğaltmanın püf noktaları

  10. Durco, Ankara dedi ki:

    Bu çiçeğim saksısına küçük gelmekte artık. 5-6 tane dalı var. Büyük bir saksıya geçireceğim bu aylar uygun mu?
    ***
    Mayıs ortası daha iyidir. Şimdi hiç rahatsız etmeyin. Çünkü daha büyük saksıya geçirince kökler aniden alışık olmadığı kadar serin toprakta kalacak. Bu ise genellikle kökleri çürütüyor. Onun için havaların biraz ısınmasını beklemek lazım.

  11. Eda, İzmir dedi ki:

    Yaklaşık iki yıldır baktığım çiçeğimde bu ayın başında bazı yaprakları sararmaya başladı. Nedeni ne olabilir? Sararan yapraklarını kesmeli miyim?
    ***
    Kesmekten daha önemlisi bitkinizin hayatının tehlikede olmasıdır. Ben bundan 24 yıldır yetiştiriyorum. Hiçbir zaman birkaç yaprağı bir arada bozulmadı. Anlaşılan toprağı bozulmuş. Veya yerini değiştirip ışıksız bir köşeye koyduysanız ondan da olabilir. Sararmış yaprakları kesebilirsiniz ama yanlış topraktan veya yanlış yerden acilen kurtarmanız lazım.

  12. Neslihan, Aydın dedi ki:

    Benim çiçeğim direk ışık almıyor ama balkon kapısının önünde aydınlık yerde duruyor.fakat yapraklarının çoğunun ucu kuruyup kahverengi olmuştu.bir süredir aynı kuruma yaprakların kenarlarında da olmaya başladı.keşke fotoğrafını gönderebilsem size.mayanın çiçeklere iyi geldiğini okumuştum.toz mayayı ılık su ve şekerle aktif hale getirdikten sonra çiçeğime koyuyorum sanırım o yüzden çok yaprağı var çok gelişiyor ama o kurumaları bir türlü engelleyemedim.ne yapabilirim.
    ***
    Maya, tarçın, şeker, kabartma tozu bunların hiç birinin zerre kadar faydası yok. Nasıl bir etkisi olduğunu yaprakların çürümesinden anlamış olmanız lazımdı. Sağdan soldan duyduğunuz şeyleri yaparsanız elbette bitkileriniz ölüp gidecek. İnternette sosyal medyada takipçi sayısını arttırmak için ne yapacağını şaşırmış kişiler dikkat çekici olmak için akıllara zarar çeşit çeşit şeyler uyduruyor. Hiç birine inanmayın. Şimdi yapmanız gereken şey bitkinizi ilkbahara kadar hiç sulamamak. Ve ilkbaharda toprağını değiştirmek. Aglaonema motestum ev içinde yaşamaya tam uygun olan nadir türlerden biridir. Fazla yapraklanmasının sebebi de bu (ve bir de toprağı iyidir). Maya ile ilgisi yok. Çok da dayanıklıdır. Kışın iki üç ay boyunca kupkuru toprakta zarar görmez. Ama eğer eviniz çok sıcak oluyorsa sadece toprak tamamıyla kupkuru hale geldikçe sulayın. Bu sayfada tarif ettiğim gibi bakımını yapın.

  13. Ayça, İzmir dedi ki:

    Bir dalı kırılmıştı. Üçe bölüp suda köklendirdim,2-3 cm oldu şu an, ancak dikim için nisanı beklemeli miyim?
    ***
    Hayır. Ama şöyle yapın: Saksıya dikeceğiniz toprak ıslak değil, orta nemli olsun. Hatta orta dereceden hafifçe daha az nemli olması daha iyidir. Bu şekilde dikince, sulamayın ve saksıyla beraber şeffaf bir poşete koyup hava almayacağı şekilde bağlayın. Kuvvetli ışıklı ve yeterince sıcak bir yerde 8-9 gün bekletin. Sonra açığa çıkarın ve sulayın. Böyle yapınca suda gelişen kökler sorunsuz bir şekilde toprağa uyumlu hale gelir. Ama böyle yapmazsanız suda gelişen köklerin toprağa uyum sağlayamadan çürüme riski var.

  14. Mine, Ankara dedi ki:

    Merhabalar bu bilgiler bütün Agleonema çeşitleri için geçerli mi bana hediye olarak geldi de yalnız toprağında çok fazla perlit var kokden ayırıp topraga yeni dilikmis perlitin zararı olurmu bu bitkiye?
    ***
    Hayır diğer Aglaomalar daha hassas. Perlite gelince, yeni ise ve en geç bir yıl sonra toprak değiştirecekseniz pek zararı yok. Ben yine de tavsiye etmiyorum. Sadece iki aylık köklendirme işlerinde faydası var o kadar.

  15. Gül Atıcı dedi ki:

    Çiçeğim sarardı. Bunun toprağını nasıl seçmeliyiz nasıl olmalı? Ben toprak ve saksısını değiştirdikten sonra oldu.
    ***
    Sade yapılı, sıradan, ucuz torflar uygundur. Toprak değiştirirken kökleri tutundukları eski topraktan arındırmak genellikle bitkilerin mahvolmasıyla sonuçlanır. Hangi toprağı kullanırsanız kullanın genelde böyle olur.

  16. Hande, İstanbul dedi ki:

    Benim çiçeğimin gelişimi güzel. Güney cephe pencere kenarında duruyor ve odamı da sürekli havalandırılıyorum. Ancak bu çiçek geçen yaz bana geldiğinde her yerini unlu bit sarmıştı. Bir iki ay kadar düzenli ilaçladım epeyce azaldı. İki günde bir kontrol yapıp temizliyorum gene de sürekli bite rastlıyorum. Kolonyalı pamuk ile bitin olduğu yeri temizliyorum. Hiç gözle görünür bir şey olmasa da birkaç gün sonra gene ürüyür bir şekilde. Bunu tamamen bitirmek için ne yapmalıyım? tekrar mı ilaçlayayım ne önerirsiniz?
    ***
    Çok ilginç. Yaklaşık 25 yıldır bu bitki kesintisiz olarak bende var. Asla hiçbir zaman bitlenme olmadı. Zaman zaman çevresindeki diğer bitkilerde olmuştur ama bunda asla olmadı. Sanıyorum kendi savunma mekanizmalarıyla ilgili bir özellik. Yani sizinkinin savunma mekanizmaları iyi çalışmıyor olsa gerek. Bunun ilacı kitin maddesidir (toprakta olması gereken bir maddedir). Kitin böcek kalıntılarının çok olduğu doğal topraklarda bulunur. Mesela orman kenarı çalılıklarının en üst yüzey çürüntülü, humuslu toprağı kitince oldukça zengindir. Bu topraktan bulabilirseniz toprağını bununla değiştirin. Bu bahsettiğim toprak birçok bitki türü için en iyi topraktır aynı zamanda. Böylece bitkilerin savunma mekanizmaları muhteşem sağlıklı devam eder. Veya, o toprak mümkün değilse, bitlenme olmasını beklemeden sık sık yaprakların altını, üstünü, yaprak saplarını ve dalları ıslak bezle silin. 5-6 günde bir devam edin. İki ay kadar düzenli olarak yaparsanız artık o parazitlerin kökünü kazımış olursunuz. Sonrasında temizliği yine ihmal etmeyin. Ortalama on günde bir adamakıllı silip temizleyin.

  17. Nesrin, Sakarya dedi ki:

    Çiçeğim 2 yıldır benimle. Aslında dik durmaması dışında bir sorunu yoktu, 2 tane çiçek bile açtı küçük olmasına rağmen. Geçen hafta saksısı biraz küçüktü yenileyim derken bir sorunla karşılaştım. Kökleri sararmış. En dipten yukarı doğru 10cm sarı, üstü sapasağlam yemyeşil. Yapraklarında sorun sayılabilecek şey biraz cansız durması diyebilirim. Bunu da düzenli sulamadım diye olduğunu düşünmüştüm. Topraktan çıkardım ve suya koydum. Bir süre suyun içerisinde kendisini toparlasin diye düşündüm. Bilemiyorum doğru mu yaptım. Umarım kurtarabilirim çünkü babamın hediyesi.
    ***
    Bozuk kökleri kesmeniz lazım. Suda köklenme özelliği var ama yeni kökler görünür olur olmaz, uzamalarını beklemeden saksıya ekmeniz lazım. Yoksa suya uyarlanmış kökler genelde toprakta çürür. Toprakta da kökleniyor ama uzun sürer. Onun için önce suda bekletmek lazım. Sadece yeni kökler görünene kadar.

  18. Oğuz, Şanlıurfa dedi ki:

    Bende yaklaşık 5-6 senedir halamdan aldığım bu bitki var. bulunduğu ortam direkt güneş ışığı almayan fakat odası aydınlık olan, arada sigara içilen, pencerenin nerdeyse sürekli açık olduğu bir yer. Toprağı bu süre zarfı içerisinde 2 defa değiştirdim ve en son değişim 3-4 sene oldu diyebilirim. son değiştirişimde içinde cocopeat, torf, perlit, pomza taşı ve akıllı yuvarlak gübrelerden vardı. Şu an toprağına baktığımda oldukça sert diyebilirim. sulama işlemini ise saksıya suyu döküyorum, bi 5-10dk su yüzeyde bekledikten sonra ancak aşağıdan akmaya başlıyor. su da bu arada arıtma cihazı olmadığı için direkt çeşme suyu, çeşme suyunu nasıl daha sağlıklı hale getirebilirim bitkim için onu da bilmiyorum, sizin tavsiyeniz varsa eğer. onun dışında toprağı içinde tavsiye isteyeceğim. toprak sert nasıl değiştireceğim zarar vermeden? saksının boyutunun bitkiye göre yeterli olduğunu düşünüyorum.
    akıllı gübreden özellikle toprağını değiştirirken koyayım mı çünkü su dışında herhangi bir takviye almadı 3-4 senedir. bitkinin şuanki durumu hakkında yavaş geliştiğini düşünüyorum özellikle halamdaki bitki ile karşılaştırdığımda kendisi cılız duruyor. birkaç tane büyük yaprağı var faka kalanları küçük. toprağının helal sertliğinden olsa gerek yeni yavru da çıkarmıyor. ayrıca buna bakarken toprağın dibinden yavru çıkardığını keşfettim. tek bitane iken yavru vere vere 6 tane oldular bunlardan bir tanesinin hiç yaprağı yok, ölü de değil fakat dediğim gibi yavaş yaprak çıkarıp yavaş gelişiyor gibi. ayrıca şuna kadar hiç çiçek açmadı. ilk çiçeğini hiç göremedim yavrumun, hep yaprak çıkarıyor. ayrıca fotoğraftaki gibi birkaç yaprakta bazen bu şekil sararmalar oluyor. sararma dediğim yaprağın bir kısmı sanki ölüymüş gibi kupkuru. sakıncası olur mu? bitkinin yapraklarının doygunluğu iyi, güzel gözüküyor ve dik duruyorlar ama şikayetlerim bunlar diyebilirim ne yapmamı önerirsiniz.
    ***
    Şaka mı yapıyorsunuz? Bu kadar sorulara saatlerce uğraşarak tek tek cevap vermemi beklemiyorsunuz herhalde. :) Sadece diyebilirim ki fotoğrafta toprak çok kötü görünüyor. Sanki en kötüsünden bir hafriyat toprağı kullanmışsınız gibi bir şey galiba. Diğer sorularınız için burada birçok sayfa var. Zamanınız oldukça sayfaları dolaşın. Birçok değerli bilgi bulursunuz.

  19. Oğuz, Şanlıurfa dedi ki:

    iki gün önce saksısını ve toprağını değiştirdim. toprağını değiştirirken köklerini topraktan ayırdım çünkü toprağı iyi değildi. direkt güneş ışığı almıyor. aydınlık bir yerde. musluk suyu veriyorum. toprağını değiştirdikten sonra iki gün boyunca su vermedim fakat yapraklarını kıvırıp üzgün gibi görünmeye başlayınca su verdim. buna rağmen halen üzgün durmuyor ne yapabilirim? köklerini rahatsız ettiğim için normal midir?
    ***
    Sağlıklı bitkilerin saksınını değiştirirken veya toprağını değiştirirken köklerinin en az yarısı eki toprakla bağlantılı halde kalmalıdır. Yoksa yeni toprakta yanar, çürürler. Şimdi yeni kökler geliştirip canlanıncaya kadar bekleyeceksiniz. Bir daha bu hataya düşmeyin.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.