Gülibrişim ağacı, Albizia julibrissin

Gülibrişim sıcak yaz aylarında ipek demetleri gibi pembe çiçekler açan, yaprakları da ayrıca çok güzel görünen bir süs ağacıdır. Şiddetli sıcak memleketlere uyumludur.

Gülibrişim ağacı, pembe çiçekleri ve zarif yeşil yaprakları

Gülibrişim ağacı Fabaceae (Baklagiller) familyasının Albizia julibrissin türüdür. Ana vatanı Asya’nın batısı ve güney-batısıdır. Bilimsel adındaki julibrissin kelimesi bu ağacın Farsça (İran dilinden) gül-ibrişim adından gelir. İpek çiçeği anlamına gelir. Gül kelimesi ise bildiğimiz gül değil, çiçek anlamındadır. Nitekim bitkilerin çiçeklerine çiçek değil gül denmesi Anadolu’da da bazı yerlerde aynen geçerlidir.

Özellikleri

Parklar ve bahçeler için son derece güzel, alımlı ağaçlardan biridir. Gelişimi hızlıdır. Ortalama 10m büyür. Yazın çiçek açar. Yaprakları birçok mini yaprakçıklı birleşik özelliklidir. Tek yaprak birkaç parçalı ince saplarında yüzlerce mini yaprakçıklara sahiptir. Dalları (henüz fidan iken) önce dik uzar. Yetişkin bir ağaç olunca dallarını dik değil şemsiye gibi çevreye uzatır. Şekillendirme budamalarıyla uzun boylu bir ağaç olacak şekilde yönlendirirseniz zamanla çok iyi bir gölge sağlayıcı ağaç olur. Fakat kışın yapraklarını döker.

Şiddetli sıcaklara ve kuraklığa dayanıklı ve uyumlu olan gülibrişim ağacının kış soğuklarına dayanıklılığı da iyidir. -20C derece soğuklara dayanır.

Bakımı

Güneşli yerlere dikmelisiniz. Fazlaca asitli topraklarda daha sağlıklı gelişir. Toprağınız alkalinli ise (ki çok yerde öyledir zaten) gülibrişim fidanı dikmeden önce derince kazıp toprağa kestane gübresi, kompost, leonardit vesaire asitliliği ve humusluluğu arttırıcı maddeler katın. Ne kadar çok ve çeşitli, o kadar iyi.

Susuzluğa çok iyi dayanıklıdır diye susuz bırakırsanız çirkinleşir. Yani yazın ara sıra bolca su dökerek sulamalısınız.

Fidan üretimi

Gülibrişim tohumlarından yetişir. Sonbaharda ekmelisiniz. Kışın ıslak toprakta üşümesi gereken tohumlar ilkbaharda çimlenir. Aslında gülibrişim tohumları çevreye dağılıp ağaç yakınlarında mutlaka kendiliğinden mini fidanlar türer durur. Ağacın çevresinden mini fidanlarını bulup alabilirsiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Ağaçlar

Etiketler: | |

'Gülibrişim ağacı, Albizia julibrissin' hakkında sorular, açıklamalar

  1. İlkan, Ankara dedi ki:

    Bahçedeki gülibirişim fidanım ilk kar düştüğü halde neden yaprak dökmedi? Hatta hava sıcak olan günler yaprakları açılıyor. Tohumu kilitli poşette oda sıcaklığında kaç yıl saklanabilir?
    ***
    Demek ki henüz fazla soğuk olmamış. Tohumlarının ne kadar saklanabileceğini bilmiyorum.

  2. İlkan, Ankara dedi ki:

    Gülibirişim sandığım fidanım leucaena leucocephala türü ağaç çıktı donup gitti nedeni oymuş sanırım. Tropik bir ağaç.Beyaz çiçek açıyor yazın tohum kılıfı oluşturuyor. Gülibirişim ise kışın tohum kılıfı oluşturuyor. Aydında kıyı bölgelerinde çok bulunuyor tohum toplayacak arkadaşlar gülibirişim diye bu ağacın tohumunu sakın toplamasın.Hemen donuyorlar.Gülibirişim soğuğa dayanmasına rağmen daha güzel görünüyor. Tek farkı çiçek renkleri çok benziyorlar.
    Leucaena leucocephala ağacı internet
    https://i.resmim.net/SCzdik.jpg
    Ankara da gülibrişim ağacı
    https://i.resmim.net/SCzkGF.jpg


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.