Özellikleri
Bromeliaceae familyasının diğer hediyelik öneme sahip türleri gibi alev kılıcı da çiçeklerinin birkaç ay güzelliğini sürdürmesiyle meşhurdur. Gerçi onlar çiçek değil, birçok çiçek kılıfları bütünüdür. Çiçek kılıflarının renkli ve gösterişli olmasını en çok begonvillerden biliriz. Gerçek çiçekler genelde küçük, gösterişsiz ve bir veya birkaç günde solup dökülür özelliktedir.
Alev kılıcı bakımı
Işık ihtiyacı: Direkt güneş gerekmiyor. Ancak, bulunduğu yer ne kadar güçlü gün ışığı alırsa yapraklar o denli canlı renkte olacaktır. Bu güçlü ışık (ve mümkünse bir iki saat sabah erken saatlerinin veya akşam üzerinin direkt güneşi) daha güçlü olmasını ve yavru vermesini sağlar. Unutmayın ki diğer bromelyatlar gibi Vriesea carinata türü de çiçekleri solarken ölüm sürecine girer. Ancak o sırada yavru verirse, kendisi yavaş yavaş ölürken tüm gücünü o yavruları büyütmeye aktarır.
Hava hareketleri önemlidir
Alev kılıcı Vriesea carinata açık havayı sever. Evde yetiştirirken sık sık ve uzun süreli açık tutabileceğiniz bir pencere yanında tutmalısınız. Akdeniz ikliminin tam hüküm sürdüğü ve deniz seviyesi gibi düşük rakım yerlerde tüm yıl dışarıda tutabilirsiniz. Kötü etkilenmez, bilakis çok daha hızlı ve sağlıklı gelişim gösterir. Fakat yazın yakıcı güneşten, kışın kuzeyli rüzgarlardan korunacağı uygun bir yerde tutmalısınız.
Saksı ve sulama
Saksı büyüklüğü hiç önemli değildir. Zira pek köklenmez. Hatta köklerinin pek önemi de yok. Tam epifitik bromelyadlar gibi bu da yaprak aralarında su bulunmasını ister. Özellikle merkezdeki çanak gibi boş yer daima bir miktar su ile dolu olmalıdır. Ortalama haftada bir bitkiyi ters çevirerek beklemiş suyu boşaltıp yeni temiz su doldurun. Bunun dışında, toprağı neredeyse kupkuru olmadıkça su istemez. Saksı büyüklüğünü bitkinin güzelliğine ve çoklu olup olmamasına göre uygun olarak, ve bitkinin devrilmemesini sağlayacak şekilde düşünün. ayrıca saksının altında irice delikler olması hayati önem taşır.
Toprak isteği
Mümkün mertebe suyu derhal süzdürür nitelikte olmalıdır. Sıradan bir torf toprak ile ponza taşı eşit oranlarda karışım yapabilirsiniz. Çünkü alev kılıcı için saksı büyüklüğü önemli olmadığı gibi toprağının besleyici gibi özellikleri de önemli değildir. Kökleri sadece bir şeylere tutunma amaçlı gelişir (epifit olduğundan dolayı).
Besleme
Genel amaçlı bitki besini kullanın. Suya karıştırma oranını tarif edilenin yarısından hafifçe az (veya üçte biri kadar) uygulamalısınız. Bu su ile ortalama 20 günde bir tüm yaprakları ıslatın. Eğer yaz sıcakları hüküm sürüyorsa gecenin serin saatlerinde, tam karanlık ve dışarısı gibi havadar ortamda yapın. Ayrıca, aynı günde yaprak aralarına dolduracağınız suya da bu besinli sudan bir miktar karıştırın.
Sorunları
Gereksiz sulamalarda kolayca çürüyüp ölebiliyor. Yanlış ortamlarda, mesela havasız yerlerde, ya da güneşin fena halde yakıcı olan ışınlarında (özellikle yazın) yapraklar bozulur. Bunlara dikkat edin. Havasız, esintisiz ortamlarda yaprakları ıslatmak, özellikle ortam serin ise fena halde zarar verir.
Alev kılıcı Vriesea carinata üretim
Doğru bakım şartlarında dipten en az bir yavru geliştirir. Genelde sayı 2 veya daha fazladır. Bu yavruları ana bitkinin üçte bir büyüklüğünü aşmadıkça ayırmamalısınız. Yoksa yaşamaları çok zor. Yaşasalar bile çok güçsüz kaldıklarından dolayı gelişimleri bir hayli yavaş olacaktır. Yavruları hiç ayırmasanız daha iyi. O zaman geniş bir saksıya aktarırsınız. Çoklu halde gelişirler. Ölen ana bitkinin kurumuş yapraklarını ayıklarsınız.