Halk arasında sarımsak çiçeği denen Allium neapolitanum Amaryllidaceae familyasındandır. Esas ana vatanı Avrupa’nın güneyi (Akdeniz kıyı kesimleri) ve Türkiye’dir. Kış soğuklarına -20C dereceye kadar dayanır. Kışın soğuk hava -5C dereceyi bulmazsa kış boyunca yapraklıdır.
Yeşil yapraklarını koparınca ortaya iğrenç bir koku yayılıyor. Sarımsak kokusu gibi değil, kötü bir koku. Yaprakların uzunluğu 10cm ile 30 cm arasında, yetiştiği yerin şartlarına göre ve soğanının gücüne göre değişir. Çiçek saplarının uzunluğu da yine aynı sebeplerle 15cm ile 45cm arasında değişiyor. Çiçekleri uzun sap ucunda birçok sayıda, top top açarlar.
Çiçekleri vazoluk uygunluktadır. Yani kesip evde vazoya suya koyarsanız solmadan bir iki hafta boyunca üzerindeki tomurcukları açmaya devam eder.
Toprağın yapısına göre bazı yerlerde fena halde istilacıdır. Öyle ki bahçenin her santimetre karesinde en az bir sarımsak çiçeği olur ve daha da çoğalırlar. Bunun sebebi en başta toprağın özelliği, sonra iklim şartlarıdır. İstilacı olmasına uygun özellikteki bahçelerde çoğalmalarını önlemek için çiçekleri solmaya başlarken yolup bahçeden uzaklaştırmak lazım. Yoksa tohumlarıyla çoğalması toprak altındaki soğanlarıyla çoğalmasına göre kat kat daha hızlıdır. Ayrıca, toprağı çapalarken soğanlarını bulup onları da yok etmek gerekiyor.
Sarımsak çiçeği Allium neapolitanum istilacı olmadığı takdirde bahçelerin baharlık güzel çiçeklerindendir ve güzelliği çok zariftir. Süs bitkisi olarak kullanımı yaygındır.
Allium neapolitanum ve diğer küçük çiçekli alliumlar saksıda yetiştirilebilir mi?
***
Evet uygundur.