Alocasia × amazonica polly, bambino

Alocasia x amazonica fil kulağı bitkilerinin bakımı hakkında bir iki püf noktasını öğrenirseniz çok uzun yıllar boyunca çoğaltarak yetiştirebilirsiniz.

Alocasia × amazonica polly ve bambino kültivarları hakkında

Alocasia × amazonica’dan daha çok onun Polly adlı kültivarı biliniyor. Daha küçük bir kültivarı ‘Bambino’ sonradan türetilmiş ve daha çok tutulmuştur. Pekçok çeşitleri türetilmiş olup birbirlerine benzerlikleri çoktur. Bazıları tamamen ayrı bir türmüş gibi isimlendirilir.

Özellikleri

Alocasia x amazonica hibrit fil kulağı Alocasia sanderiana (Philippinler) ve Alocasia longiloba (Malezya) türlerinden hibrittir. Amazon ile hiçbir alakası yoktur. Üreten firmanın adı ile ilgili olarak amazonica adını taşır. Bir ismi Afrikalı maskesidir (African mask).

‘Bambino’ kültivarı Polly kadar yaygın değildir.

Alocasia x amazonica ‘Bambino’

Alocasia x amazonica’dan daha çok onun Polly adlı kültivarı yaygındır. Diğer bazı kültivarları:  Black Velvet, Bambino, Calidora, Wentii, Portodoria vb.. Bunlar fazla küçük veya fazla büyük saksı istemez.  15 – 24cm civarlarında çapları olan saksılar uygundur.

Alocasia x amazonica ‘Polly’

Alocasia x amazonica ‘Polly’

Alocasia x amazonica ‘Bambino’ kültivarı Polly’den daha küçük ve daha düz yapılıdır. Boyu 40 cm’yi geçmez. Polly’nin yaprak kenarları yamuk yumuk olur. Bambino’nun daha düzdür.

Amazonica bambino böyle küçük yapılıdır.

Muhakkak çiçekçilerde görüp severek alanlarınız oluyordur. Ama evde kısa bir süre içinde bozulur giderler. Aşağıdaki bilgiler Alocasia x amazonica hibritini ve Polly olsun olmasın tüm kültivarlarını sağlıklı tutmanızı sağlayacak.

Yetiştirme, bakım ihtiyaçları

Ev içinde tam pencere yanında bulundurmak gerekir. Kuvvetli aydınlık ortamda olmalı ve ayrıca günde bir iki saat sabah veya akşam güneşi almalıdır.

Sıcaklık

Sabit bir derece değil de, gün içi çoğu saatler olarak 16C derece ve daha sıcak saatlerin sayısı çok olursa sıcaklık yönünden sorun yok demektir. Ama gün içinde 16C dereceden daha serin saatlerin sayısı çok olursa gelişimi tamamen durur. Bu dönemde toprak nemini tamamen kaybetmeyecek şekilde yarıdan fazla kuruduğu zaman sulayın.

12C dereceden daha serin olursa yapraklarını terk edip tamamen uyku haline geçebilir. Öldü diye çöpe atmayın. Hiç sulamayıp serin bir yerde havaların ısınmasına kadar bekletin. Uyanıp yeniden yaprak vermesi için gün içinde 16C dereceden daha sıcak saatlerin daha fazla olması gerekir. Uyanması için ayrıca çok havadarlık ve sıcak saatlerde esinti gerek. Yoksa uyanması yaz sonunu bulur. Küçük bir soğan şeklinde, kuru odun gibi gayet sert olan korm ölü gibi görünür. Kuru tahta gibidir ama canlıdır. Sevdiği şartları hissederse aktif hale gelir, kök ve yaprak gelişimi başlar.

Havadarlık, esinti ve hava nemi

Alocasia x amazonica ‘Polly’ ve diğer kültivarlara hava akımları çok önemlidir. Günün en azından yarısında ortam esintili olmalı. Pencereleri sık sık açın veya arada sırada vantilatör çalıştırın.

Hava nemliliğine gelince ev ortamlarının kendine özgü hava nemliliği yeterlidir. Sıcak günlerde yapraklarına sık sık su fısfıslayın (serinletmek için). Ama ortamda hava akımları yoksa bunu sakın yapmayın. Kesinlikle ciddi zararları oluyor.

Sulama

Direkt musluk suyu yapraklara zarar verir. Suyu büyük bir kapta üstü açık olarak 4 – 5 gün dinlendirin. Tortusu iyice dibe çökmüş olsun. Üst tarafını alıp onunla sulayın. Sulayacağınız zaman su oda sıcaklığından daha serin olmamalı.

Yaz boyunca (26C dereceden daha sıcak zamanlarda) bol bol sulayın. Yani ıslaklığı gidince acilen sulayın. Neminin azalmasını beklemeyin. Diğer zamanlarda toprağın ıslaklığı gidince, üst yüzeyin nemliliği de epey azalınca sulamalısınız.

Toprak, bitki besini

3 ölçü torf toprak + 1 ölçü ponza taşı karışımı yapmanızı tavsiye ederim. Saksıya yapraksız halde diktiğiniz zaman Alocasia amazonica’nızın kormunun en üst kısmı toprak altında kalmamalıdır.

Yaprak amaçlı ya da genel amaçlı bitki besini her ikisi de uygundur. Ayda bir defa vermeniz yeter.

Çoğaltma

Alocasia x amazonica ve Bambino, Polly vs kültivarları toprak içinde uzattığı ince ve geçici uzantıların ucunda mini soğancıklar üretir. Bunlar zamanla yapraklanır. İşte bunları ayırmakla çoğaltabilirsiniz. Bunlar toprak yüzeyinde değilse ayırma işini sadece ilkbaharda yapın. Ama toprak yüzeyinde iseler ilkbahardan yaz sonuna kadar herhangi zamanlarda ana bitkinin köklerine hiç zarar vermeden bu yavruları çıkarıp alın.

Problemleri

Tüm fil kulakları gibi Alocasia x amazonica hibrit ve kültivarlarının da iç mekanlarda en büyük düşmanı örümcek bit adlı parazitlerdir. Gözle fark etmek zor olması ayrı bir problemdir. Böylece yapraklarda hızla çoğalır ve yaprakları mahvederler. Görmek için yapraklarının güneşte biraz ısınmasını bekleyin. Sonra büyüteçle inceleyin. Sıcakta hızlı hareket ederler ve görmeniz kolaylaşır. Eğer varsa her gün ıslak bezle silerek temizleyin. Bir hafta sonra silme işini haftada bire indirin. Sıcak zamanlarda hızla çoğalıyorlar. Her zaman dikkatli olmalısınız. İlaç kullanacaksanız bu parazitlere ancak kırmızı örümcek denen tarım zararlısına etkili olan ilaçlar işe yarar. Diğer bitki biti ilaçları ne yazık ki etkili olmaz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | | |

'Alocasia × amazonica polly, bambino' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Handan, İstanbul dedi ki:

    Geçen yıl ilkbahar aylarında Polly adlı kültivarını edindim. Fakat sanırsam iç mekana uyum sağlayamayarak kışa kadar tüm yapraklarını sarartarak kaybetti. Bir buçuk ay öncesine kadar serin bir yerde toprağı kuru vaziyette muhafaza ettim. 3 rizom toprak üstünde duruyor, canlı görünmeseler de öyle oldukların düşünüyorum. Şartlar iyileştiği halde hala uyanma emaresi yok. Toprağını değiştirmedim, içi perlit katkılı, zararı var mıdır şu aşamada sizce? Uyandırmak için yapabileceğim bir müdahale var mı?
    ***
    Uyanması için güneşten ısınması ve bolca da sık sık sulamanız gerekiyor. Muhtemelen haziranda faaliyete geçer ama güneşte saatlerc ısınması şart. Canlanma olduktan sonra yaz aylarının direkt güneşinden biraz korumanız iyi olur.

  2. Selda, Adana dedi ki:

    2 ay kadar once edindim bu bitkiyi. Işık alan guzel bir noktada duruyor. Bakim bilgilerini sizin sitenizden okuduğum sekilde yapıyorum. geldiginden bu yana 2 yeni yaprak verdi. Ancak once tek yaprakta gorunen yanik gibi lekeler, bulundugu yaprakta epeyce arttı. bir kac yaprakta daha benek seklinde Sarımtrak lekeler var. Ne onerirsiniz?
    ***
    Yerini sevmemiş. Havadar ve sıcak yer istiyor. Ya da temizliğine hiç önem vermiyorsunuz. Her tür filkulağı haftada iki defa ıslak bezle adamakıllı temizlenmek ister. Yoksa iç mekanlarda örümcek bit denen akar türü parazitler yaprakları kemirip mahveder. Bunlar gözle kolayca görülemeyecek kadar mini ve renksiz olduğu için kimse bitlenmenin farkına varamıyor.

  3. Berna, İzmir dedi ki:

    Alocasia bitkimin belli ki fazla suladığım için kökünü çürüttüm. Çünkü gövdesinden hafifçe tutarken gövdesi elimde, kökleri toprakta kaldı. Kısacık diken gibi birkaç kök kalmış çok şükür. Bitkileri hala gerektiği kadar sulamasını beceremesem de en azından köklerini çürütmeye başladığımı anlayacak kadar tecrübe kazandım. Yeni nemli toprağa geçirdim. Korkumdan can suyu bile veremedim. Bir yaprağı ölmek üzere. Diğer iki yaprak belki kurtulur. Normal gözüküyor ama fazla yumuşak onlar da sanki kurtulur mu diye bir de size sorayım dedim.
    ***
    Birçok Alocasia türleri var. Her birinin sevdiği şartlar aynı değil. Sizinki eğer bu sayfadakinden ise sebep ısı yetersizliği ve/veya hava yetersizliğidir. Sıcağı ve hava hareketlerini seviyor (gece en az 18C derece, gündüz en az 25C derece). Ayrıca bunları hemen her ev ortamında bazı bitkilere dadanan örümcek bitler çok sever ve yaprakları kemire kemire yaprak ömrünü kısaltırlar. Buna karşı çok dikkatli olmalısınız. Yaprakları haftada iki defa ıslak bezle sanki çok pislenmişler gibi güzelce silerseniz o yönden sorun olmaz. Ayrıca fil kulağı türleri genelde hayvan gübrelerini sevmiyorlar. Salon bitkilerine özel hazırlanmış olan bitki besininden kullanın.

  4. Dinemiz, Adana dedi ki:

    Yakın zamanda saksı değiştirirken toprağında küçük soğan benzeri şeyler vardı. Kökten bağımsız, 7-8 adet. Bunları nasıl değerlendirmem gerek acaba? Suya mı alayım toprağında mı kalsın emin olamadım.
    ***
    Onları en uçları hafifçe toprak dışında kalacak şekilde bir saksıya dikin. Yüksek sıcak, uygun toprak ve sık sık sulamanız karşısında en geç yaz ortasına kadar yapraklanırlar. Filizlenme başlayana kadar güneşten ısınacağı bir yerde tutmalı ve hiç susuz bırakmamalısınız.

  5. Hande, Ankara dedi ki:

    Yeni aldığım Alocasia polly bitkimin kargo açarken 2 yaprağı koptu. Suda köklendirme olmuyor sanırım ama atmadan önce emin olmak istedim.
    ***
    Evet hiçbir şekilde mümkün değil. Yapılacak bir şey yok.

  6. Melike K. -Antalya dedi ki:

    Alecossia Polly ilk aldığımda bir yaprağında sararmaya vardı. Üzülerek kurtarma amaçlı almıştım. Ama belli aralıklarla hala sararıyor. Aldığımdan beri yeni yaprak verdi ancak sararma üzüyor. Saksı değişimi toprak değişimi yaptım. Salonda balkon kapısının önünde duruyor. Kışın odayı havalandırmak için kapıyı açtığımzda hava sirkülasyonu sağlıyor diye düşünüyorum. Bu sararmalarda etken ne olabilir?
    ***
    Soğuk, susuzluk ve güneşsizlik bunlara iyi değil. Güneşli bir pencere önünde tutun. Haftada bir iki defa yapraklarının altını, üstünü ve yaprak saplarını ıslak bezle silin. Çünkü gözle görülmesi zor olan örümcek bit adlı parazitler bunların yapraklarından eksik olmaz ve sürekli mahvederler. Silerek temizlik yapmaya sürekli devam etmeniz lazım.

  7. Özge, Amasya dedi ki:

    İnternetten Alocasia poly aldım. Kargoda biraz yaprakları pörsümüş ve ezilmişti. Birkaç gün sonra yaprakları kurumaya başladı. Saksı değişimi yaptım. Kökleri sağlıklı. Yapraklar tamamen kurursa ne yapmalıyım? Yeniden yaprak çıkarır mı?
    ***
    Evet yeniden yapraklanır ama biraz zor. Bunların kökü soğan gibidir. En uç kısmı toprak dışında olmalı. Ve günde birkaç saat direkt güneşten ısınmalı. Susuz da bırakmayacaksınız. İşte bu şartlarda bir iki ay kalınca (ya da yaz sıcakları iyice hakim olduğu zaman kadar bekleyince) yeniden aktifleşip gelişime başlıyorlar. Yaz aylarında yeni yaprak çıkmaya başladığını gördüğünüzde yakıcı güneş ışınlarını direkt değil tül ardından almasını sağlayın.

  8. Necla, İstanbul dedi ki:

    Alocasia poly’m çiçek açıyor. Bu çiçeğin yaprak gelişimi için kesilmesi gerektiğini okudum. Doğrumu? Bir de bu kök içinde bulduğumuz soğanların ince kısmı mı yukarıda kalmalı şişman kısmı mı?
    ***
    Yanlış bilgi. Belki o çiçek eğer meyve yapmaya koyulursa bitkinin gelişimde küçük bir çapta gecikmeler yapabilir. Ayrıca çiçeği kesip atmanızın hiçbir sakıncası yok. Soğanın gelişim yeri sivridir. O kısım üstte kalacak. Küçük yavru soğanları anasında ayrı bir saksıda bir yıllığına hepsini bir arada tutabilirsiniz. Ama aktif hale gelip yaprak çıkarmaları birkaç ay sürer. 25C derece ve fazlası sıcak istiyorlar. Bir de sık sık sulayın.

  9. Yekta, Ankara dedi ki:

    Alocasia polly bir süre önce yapraklarında sararıp kızarıp dökülmeler başladı. Kök çürümesinden endişe edip toprağından söktüm. Toprak altında kalan kök saçaklarınınn çıktığı yumruda çürüme mevcuttu. O bölgeyi temizledim. Tarçın sürdüm. Açık yarası olduğundan tekrar toprağa dikmeye korktum ve suda bekletiyorum.
    ***
    Suda değil açıkta kupkuru bekletin. Mayıs kadar. Sonra sivri üst kısmı toprak dışında olacak şekilde saksıda toprağa yerleştirin ve saatlerce güneş ışınlarından ısınabileceği bir pencere kenarında tutun. Toprakta kuruma gördükçe sulayın. En geç haziran sonuna kadar yeniden yapraklanmaya başlar. Tabii eğer soğan ölmemişse. Yaprak çıkmaya başlayınca daha az güneş alması lazım.

  10. Tezay, İzmir dedi ki:

    Ben de alocasia polly aldım. İki aydır saksı değişimi yapmamıştım. Dün yaptım. Tüm kökü yıkadım. Emin torf, ponza taşı, hindistan cevizi torfu ve perlitle karıştırıp yeni saksıya diktim. Alttan çıkan yeni dallar aşağı doğru sarktı. Düzelir mi? Bitkime bir şey olur mu?
    ***
    Ben Hindistan cevizi torfunu ve perliti torak karışımlarında tavsiye etmek şöyle dursun kullanmayın diyorum. Daha ciddi başka bir hatanız daha var. Saksı değişimi başka, toprak değişimi başka şeyler. Siz toprağı tamamen değiştirmişsiniz. Kökleri topraktan tamamıyla arındırıp yıkamışsınız. Çok yanlış. Kökleri eski topraktan arındırırsanız yeni toprakta (özelikle hava sıcak değilse) yanar, çürür. Sonra bekleyin ki yeniden köklensin. Yapraklar bu yüzden düşmüş ve muhtemelen daha kötü olacaklar. Havalar iyice ısınınca yavaş yavaş yeni kökler uzatır ve yeniden gelişmeye başlar. Bir daha çok ciddi sorunlar olmadıkça saksı değişiminde bitkinin köklerini eski toprağından hiç arındırmayın.

  11. Halime, Ankara dedi ki:

    Benim de bir alocasia polly var. İki gün önce aldım. Sağlıklı görünüyor. Bol aydınlık bir yere koydum. Dikdörtgen şeklinde bir oda bir ucu cam diğer ucu kapı. Cereyan sürekli. Hava akimi olan bir yerde havadar ortamdan kastınız cereyanda kalması mı yoksa biraz kenarda etrafı açık bir ortamda yaprakların sürekli hareket halinde olması bir sorun teşkil eder mi acaba?
    ***
    Yaprakların kesintisiz sürekli hareket halinde olmasına ya da sürekli hava cereyanına maruz kalmasına hiç gerek yok. Mesela bir mum yakın. Alev hareketli ise, yapraklar hareket etmese bile hava akımları yeterlidir. Esas ölçünüz bu olsun. Hatta bu kadar hava akımlarının 7/24 kesintisiz olması da gerekli değil. Günün çoğu zamanında olması yeter. Ara sıra yaprakları hareket ettirecek kadar güçlü hava akımları olması da iyidir ama sürekli olmayacak elbette. Bunların dışında en önemli şey yaprakları sık sık ıslak bezle silmenizdir. Gözle görülmesi zor olan çok küçük örümcek bitler bu ve benzeri türlerin yapraklarından eksik olmaz ve eğer temizliği dikkat etmezseniz yapraklar çok kısa ömürlü olur.

  12. Halime, Ankara dedi ki:

    Bugün toprağını değiştirirken kökten ayrı topçuklar vardı. Bir kısmı beyaz köke benzer küçücük uzantı çıkarmış. Bunları tekrar ekerken toprak altında kalan kısmı uzantı çıkartan bölüm mü olmalı karar veremedim. Yoksa bu uzantı çıkartan bölümleri toprak üstünde mi kalmalı?
    ***
    Toprak değiştirmek genellikle bitkilere zarar veriyor. Bitkiniz şimdi günden güne çok kötü hale gelebilir. Toprak değiştirmek sadece kökleri çürüyen bitkilerde yapılır. Sizin sağlıklı bitki için yapmanız gereken şey saksıdan kökleri ve toprağı dağıtmadan bir bütün halinde, kalıp halinde çıkarmak ve daha büyük saksıya gerektiği kadar toprak ilavesiyle yerleştirmek olmalıydı. Neyse olan olmuş. Belki de şansınıza yeni toprakta hiçbir zarar görmez. Topçuk dediğiniz yavruların mutlaka ana bitki ile bağlantı uzantıları vardır. Ayırdığınızda o bağlantı kısmı altta, tam ters taraftaki diğer kısmı hafifçe toprak dışında kalması gerekiyor. Küçücük uzantı çıkarmış diyorsunuz. Bunlar kök mü yoksa yaprak uzantısı mı bilmeniz gerekir. Eğer ana bitkinin yeni yumruları (veya topçukları) ürettiği uzantı parçalarından değil de yeni yumruların kendi geliştiriği yeni bir uzantı ise bunlar ya köktür ya da yeni yaprak olacaktır. Yaprak olacak olan uzantılardan iseler onlar toprak dışında kalmalıdır. Kök iseler o kısım aşağıda olacak şekilde ekmelisiniz.

  13. Halime, Ankara dedi ki:

    Topçuklar köklere bağlı değildi. Peki kök oluşturmadan yaprak sürgünü verir mi?
    ***
    Onu bilmem ama sıcak ortamda sık sık sulanan toprakta aktifleşirler. Sıcaklık bu soğan benzeri yumruların aktifleşmesi için önemli. Buna göre şartlar tam yerindeyse kök salmadan önce yaprak uzatmaları mümkün ve olağandır. Ama hiç belli olmaz. Esasen sizin kök ile yaprak filizlenmesini ayırt edebilmeniz lazım. Diğer ipucu soğana benzer yapının şeklidir. Genelde glayöl ve frezya soğanları gibi yayvan (enine geniş, boyuna ise biraz basık) şeklindedir. kök çıkan alt taraf düz, yaprak çıkacak olan üst taraf biraz düz ama tam merkez kısmı yukarı çıkık ve sivridir. Yaprak sürgünü de tam o sivri yerden çıkar.

  14. Nurgül, Ankara dedi ki:

    Bir ay kadar önce polly olan türünden aldım. Toprağı lifli görünüyor. Fakat Hindistan cevizi torfu mu yoksa farklı bir materyal mı bilemiyorum. Garanti olsun diye toprağını değiştirmeli miyim?
    ***
    Birincisi, toprak değiştirme özellikle de yanlış zamanlarda olursa o bitkiler kesinlikle ölüyor. Hiçbir zaman toprak değiştirmeyin. Daha büyük saksı gerektiği zaman kökleri eski topraktan arındırmadan yeni saksıya yerleştirin. İkincisi, cocopeat kullanılmışsa zaten toprak değiştiremezsiniz. Kökleri ondan ayırmak mümkün değil. Çünkü köklerin arasında keçeleşmiştir. Ayırmaya çalışsanız kökler kopar. Yine bitkinin sonu olur. Kısaca hiçbir şey yapmayın.

  15. Seldağ, İstanbul dedi ki:

    İki gün önce Alocasia polly aldım. Gayet sağlıklı görünüyordu ve yeni sulanmıştı. Eve getirdiğimizden beri yaprak uçlarından sürekli su damlıyor. Fazla suyu mu atıyor diye düşünüp kurusun diye direkt güneş almayan balkona çıkarmıştım. Balkondayken su damlaması duruyor ama içeri aldığımda tekrar başlıyor. Ne yapmam lazım bilemedim.
    ***
    Yeni suladığınız zaman birkaç gün gece saatlerinde olur. Özelliği böyle. Ama gündüz vaktinde oluyorsa evinizin şartları son derece havasız demektir. Öyle yerler bitkiler için hiç uygun değil. Hava akımları şart.

  16. Seldağ, İstanbul dedi ki:

    Ben aldığım Alocasia polly ile ilgili daha önce de yazmıştım size. Yapraklarından sürekli su damlamasıyla ilgili. Önceden sadece evin içinde damlıyor gibi gelmişti ama öyle değilmiş. Akşama kadar tüm gün açık olan balkonumda tutunca da devam ediyor damlama. 10 gün oldu alalı ve durmuyor. Toprağı henüz kurumadığı için tekrar su vermedim. Aldığım yer mi çok sulamış hiç anlamadım. Normal mi bu durum? Bu şekilde damlamaya devam ederse nerede tutacağımı, ne kadar sulayacağımı hiç bilmiyorum.
    ***
    İlginç bir durum. Hem iyi hem tehlikeli şeyler söz konusu. Tehlikeli olanı toprak olarak su tutmada son derece inatçı bir madde, muhtemelen cocopeat kullanmışlar. İyi yönü ise, sürekli su damlatması köklerinde bozulma olmadığını gösterir. Hatta kökler uzamaya devam ederek saksı içindeki toprağın her yerinden su emmeye devam ediyordur. Bu yönü çok iyi. Bu durumda sulamamaya devam edin. Ve sulama gerektiği zaman sakın bitki besini vermeyin. Mayıs ayı gelince şunu yapmanızı tavsiye ederim:
    Sade yapılı torf toprak ve ponza taşı karışımı yapın. Poliyi saksıdan kökleri ve toprak kalıp halde çıkarın. Eski toprağı hiçbir şekilde köklerden ayırmayın. Az farkla büyük bir saksıya ponzalı toprak ile dikkatlice yerleştirin. Yeni toprak karışımı bu durumda en altta ve kenarlarda olacak. Bitki eski toprağıyla beraber ortada olacak. Bunun üzerinden bir ay geçtikten sonra bitki besini ayda bir defa devam edin. Ama sadece saksının en kenarlardan dökerek vermelisiniz. Bitki besinli su merkeze ilişmemeli.

  17. Aliye A. -İzmir dedi ki:

    Yeni bir Alocasia Pink Dragon aldım. Ortasında iki sap çiçeği var. Bunlardan bir tanesi yumuşamış. Diğeri yeni açıyor. Bu çiçekleri kesmeli miyim yoksa dursunlar mı? Bakımı bambino gibi midir sitede bulamadım.
    ***
    Sizinki ve bu sayfadaki iki ayrı çeşit, tümü aynı hibritleme çalışmalarıyla oluşturulmuş kültivarlardır. Dolayısıyla bakımları da tümü için aynıdır. Çiçeklerine gelince: Beğenmiyorsanız kesip atmanızda hiçbir sakınca yok. Kesmezseniz yine bir sakıncası yok. Yumuşama olursa mutlaka kesin.

  18. Gökhan, Aydın dedi ki:

    Bende en küçük üretim saksısında 3 adet değerli türlerden alocasia var toprakları sanırım hindistan cevizi torfu. Bunların torfunu suda bekleterek temizlesem suda bekletsem daha sonra uygun bir toprakla dikebilir miyim?
    ***
    Hayır öyle yapmayın. Köklerini o torftan hiçbir şekilde ayırmadan kalıp gibi mini saksıdan çıkarıp doğru toprak karışımı ile yeni saksıya yerleştirin. Evinizin şartları gelişimlerine elverişli şartlara sahipse kökler cocopeat’i hızla aşıp yeni toprak içinde gelişmeye devam ederler.

  19. Halime Özkan dedi ki:

    Yaklaşık 7 aydır polly olan türünden bakıyorum. Anne bitkinin yanında bir tane bebeği gayet hızlı gelişiyor. Fakat anne bitkinin yaprakları sararmaya başladı. Bol aydınlık havadar ortam sıcaklığı 20-25 arasında. nem yüzde 60 70 arası. İki günde bir yapraklarını hafif nemli bezle siliyorum. Yeni yaprak hiç çıkarmadı. Sadece bir yavru verdi. Artık yaprak çıkartmaz mı yani anneyi kaybediyor olabilir miyim acaba?
    ***
    Doğru şartlar ve bilinçli doğru bakım sayesinde her yeni yaprağının daha güçlü, daha büyük olması gerekir. Ama sizinkinin gelişimi durmuş. O halde bakımında hatalarınız var. Veya sıcaklık ya da güneş yetersiz olabilir. Sulamaları toprağı yıkarcasına yapmak şart. Yoksa tuz birikimi (kediliğinden oluşup durur) artar ve zehirlenen toprak bitkiyi yavaş yavaş zehirleyip öldürür. Bitki besini vermek ayrıca kesin gereklidir.

  20. Seldağ, İstanbul dedi ki:

    3 aydır bakmakta olduğum Alocasia polly’nin dalları yumuşamaya ve sarkmaya başladı. Daha önce de ilk aldığım zamanlar sulayınca yapraklarından su akıtmasıyla ilgili yazmıştım. Bu zamana kadar toprağı kurumadan hiç sulamadım ve pencerenin önünde aydınlık bir yerde duruyor. Birkaç yaprağını yine böyle dal yumuşaması ve sararmayla kaybettik. Şimdi diğerleri de yumuşuyor ama yapraklarda sararma yok henüz. Bir destekle eğilen dallarını bağlayıp sabitlemeye çalıştım. Ne yapmam gerekiyor? Sulamayı kesmeli miyim?
    ***
    Galiba cansızlaşma, pörsüme var. Eğer bulunduğu odada gece gündüz ısı farklılıkları varsa soğuma etkisiyle toprak kökleri yakıp çürütmüş olabilir. Kışın kesintisiz sürekli 20C derece üzerinde sıcak olmayan, geceleri bir hayli soğuk olan odalarda olabilen bir problemdir (esas sebep toprağın tuzluluk oranının yüksek olmasıdır ve ani soğumalarda kökleri çürütür). Isı dengesizlikleri varsa isterseniz sulamayı kesebilirsiniz. İlkbaharda, size üç ay önce dediğim gibi toprağını değiştirin. Sonra güneşten ısınacağı pencere önünde sık sık sularsanız yeniden kök salar ve yeni yapraklar geliştirir.

  21. Aliye A. -İzmir dedi ki:

    Yaklaşık 4 ay önce alocasia pink dragon almıştım. Gayet iyi gidiyordu. Geçtiğimiz cumartesi günü en eski yapraktan sonraki yaprakta önce hafif sararma başladı. Ben haftada bir bazen 2 kez nemli bezle ve neem yağı ile yaprak ve sap temizliği yapıyorum. Sararan yaprak daha sonra yavaş yavaş kızıl hale geldi ve ben yaprağı kestim. Bugün de en eski yaprakta öyle hafif bir sararma gözlemledim. Yaprak temizliği yaptım. Parmağımla köklerini kontrol ettim. Acaba sorun ne olabilir? Herhangi bir zararlı göremedim. Ne yapmam gerekiyor? Ortadan da bir yeni yaprak gelmeye çalışıyor.
    ***
    Ciddi bir sorun olduğunu sanmıyorum. Neem yağını 15 günden daha fazla sıklıkta uygulamamalısınız. Ama ıslak bezle silmeyi sık sık yapın (örümcek bitler hiç yoksa on günde bir silmek yeterli olur). Şimdi toprak iyice kuruyana kadar sulamayın. Kuruyunca eşeleyip kabartın ve o şekilde birkaç gün daha kurumasına kadar bekletin. İyice kuruyunca bol bol su dökerek sulayın. Açık pencere yoluyla ılık hava akımları sağlayacağınız bahar günlerine kadar bu şekilde devam edin. Havalar ısınınca sulama sıklığını arttırın ve bitki besini vermeye başlayın. Bu sayede daha güzel gelişim gösterecektir.

  22. Umut, İstanbul dedi ki:

    Yaklaşık 3 aydır polly kültivarına bakıyorum. Eve ilk geldiğinde dikkat etmediğimden bir yaprağı güneş yanığından kaybettim. Yaprak iyice kararıp öldükten sonra dalı kestim. Diğer iki yaprakta hiçbir problem yoktu. Ama havalar aniden soğuyunca diğer iki yaprak kısım kısım yumuşamaya başladı. Yumuşayan bölümlerde renk koyu yeşilden açık yeşile dönmeye başladı. Sorun soğuk havadan mı kaynaklanıyor acaba yoksa az sulamaktan mı?
    ***
    Soğuktan değil, toprağın özelliği yüzünden olmuştur. Ben de bundan yetiştirmiştim. Sıfır derece dondurucu soğuk olmadıkça soğukta hiç bozulmuyor. Ama seracıların kullandığı topraklar kesinlikle biraz serinde kökleri yakıp çürütüyor. Köklerdeki bozulma etkisi yapraklarda da eşzamanlı olarak görülür. Ayrıca diğer bir etken örümcek bitlerdir. Yaprakları hızla kemirip mahvederler. Yani bunu da düşünerek büyüteçle dikkatle inceleyin.

  23. Irmak, İstanbul dedi ki:

    Pink dragon aldım yakın zamanda fakat 1-2 hafta içinde 4 yaprağı baya eğildi, soluyorlar. Daha eski görünen 3 yaprak dik kaldı sadece. Eğilen yaprakları kesmeli miyim?
    ***
    Yıllardır, her yıl sonbahar ve kış aylarında yeni satın alınmış her salon bitkisi türü için aynı şikayetler gelir. Genelde kısa sürede çürüyüp gidiyorlar ve onca para çöpe gidiyor. Sebep ise üreticilerin kullandıkları toprakların sadece seralarda ve sürekli kesintisiz çok sıcak olan ortamlarda işe yaramasıdır. Yani bozulmaların önüne geçemezsiniz. Herkese tavsiyem sadece yaz başına doğru yeni bitki alın ve topraklarını değiştirin. Siz şimdi bitkinizi kendi haline bırakın ve ilkbahara kadar hiç sulamayın. Eğer sularsanız dip kısım (rizom kısmı) da çürür. Sonra ilkbaharda sağlıklı toprak karışımı hazırlayarak yeniden ekin. Güneşin ısıtması sayesinde yaza doğru yeni filizler verecektir.

  24. Murat, Bodrum dedi ki:

    Yukarıda ki bilgiler ALOCASİA VELVET için de geçerli midir?
    ***
    Pek fark etmez ama sanıyorum o daha ziyade şu türe göre bakım ister: https://azbitki.com/alocasia-silver-dragon/


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.