Alocasia zebrina (zebra fil kulağı)

Sürekli dikkatli temizlik ve ihmalsiz, bilinçli bakım isteyen bir filkulağı türü Alocasia zebrina Araceae (Arum) familyasındandır. Ana vatanı güney-doğu Asya’da Filipinler civarıdır. İyi yetiştirilebilirse son derece şık, güzel bir ofis bitkisi haline gelir.

Alocasia zebrina (zebra fil kulağı) desenli uzun sapların ucunda yaprakları

Alocasia zebrina (zebra fil kulağı)

Özellikleri

Alocasia zebrina doğada yağmur ormanı bitkilerindendir. Çoğunluk fil kulaklarında olduğu gibi yapraklar pek uzun ömürlü olmaz. Bir kökte genellikle dört veya beş tane yaprak tutar. Sayı nadiren sekizi bulur. Ancak kökten çoğalmış ve iki üç ayrı birey haline gelmişlerse o zaman çok fazla yaprak bir arada olur. Çiçeklerinin kayda değer bir güzelliği yoktur. Yaprak güzelliği için önem taşır.

Alocasia zebrina’nın yaprak sapları zebra desenlerini andırır desenliliktedir. Yapraklar ise düz yeşil, parlak, ilginç görünümlü ok başı şeklindedir.

Topraktan aldığı ve fotosentezle ürettiği maddeleri idareli kullanma amacıyla yaprak sayısı fazlalaştıkça en eski yapraklardaki birikimlerini geri çekerek yeni gelişimler için kullanır. Böylece en eski yapraklar kurur gider. Kış soğuklarına dayanıklılığı yoktur. En fazla +1C derece ile 0C derece arası soğuğa yapraklarını kaybederek dayanır.

Genelde küçük saksılarda 20cm-40cm kadar (bazen çok daha küçük) boylarda satılan Alocasia zebrina doğru ve iyi bakım ile git gide devleşebilir. Tek bir yaprağı bir insanın yüzünü tamamıyla kaplayabilecek kadar hatta daha da büyük ve geniş olabilir. Boyu (yaprak saplarının boyu) bir metreyi rahat geçer. Bu haliyle geniş ofislere muhteşem bir güzellik katar. Daha fazla devleşebilmesi de mümkündür.

Salon – ofis bitkilerinin büyük çoğunluğu gibi Alocasia zebrina da zehirli bitkilerdendir. Yaprakları koparıp ısıran, yüzüne gözüne süren küçük çocukların olduğu mekanlarda bulundurulmamalıdır.

A. zebrina

Bakımı

Alocasia zebrina günde ortalama iki saat direkt güneş ister. Ama güneş (eğer mevsim yaz ise) tam öğle saatlerinin dik gelen güneşi olmamalıdır. Eğer öyle olacaksa pencere tülü ile güneşin şiddetini filtrelemelisiniz. Sabah güneşi veya akşam güneşi idealdir. Üzerine güneş gelemeyecek saatlerde ise yeri gündüz boyunca mutlaka şiddetli aydınlık olmalıdır. Güneşsiz ortamlarda, hele loş ışıkta yapraklar küçük ve sağlıksız, yaprak sapları çirkince ince-upuzun sağlıksız gelişir. Hiçbir güzelliği kalmaz.

Yaprak temizliği çok büyük önem taşır

Zira filkulağı bitkileri ev-ofis ortamlarında mutlaka örümcek bitlerle kaplı olur. Bu kaçınılmazdır. Yaprakları sürekli kemirerek yaprak ömrünü bir hayli kısaltır. Öyle ki bir bitkide zar zor tek yaprak bulunabilir. Yenisi çıkarken var olanı artık ölür gider. Onun için yaprakların alt-üst yüzeylerini ve saplarını haftada en az iki defa ıslak bezle güzelce silmeniz şarttır. Bunun ilacı budur. Yapraklarına su fısfıslamamalısınız. Çünkü ıslaklık havasız ortamlarda Alocasia zebrina’nın yapraklarının kolayca mantar hastalıklarına yakalanmasına sebep oluyor. Yani sık sık ıslak bezle silin ama üzerine su fısfıslamayın. Yapraklara su fısfıslamayı ancak pencereler açık olup evde kuvvetli hava akımları olduğu zamanlar yapabilirsiniz.

Toprak ve sulama

Salon bitkilerine özel basit ve ucuz torf topraktan kullanın. Bunu hem iri taneli dere kumu hem ponza taşı ile karıştırın. Oranlar şöyle: 3 ölçü torf + 1 ölçü dere kumu + 1 ölçü ponza taşı. Hepsini karıştırıp harmanlayın. Bu toprak ev-ofis ortamlarında yetişen Alocasia zebrina için en iyisidir.

Sulamaları toprakta kayda değer bir kuruma oldukça yapın. Düzenli gün aralıklarıyla sulamak köklerini çürütür. Hatta bazı kişiler yapraklarda pörsüme görmedikçe sulamaz. Ama bu pek doğru değil. Saksıda toprağın üst yüzeyinde ciddi bir kuruma olmuşsa hemen bol bol su dökerek sulayın. Saksı alt deliğinden bir miktar su çıkarsa yeterli su kullanmışsınız demektir. Alttan çıkan suyu toprak geri emmemelidir.

Bitki besini verme

Alocasia zebrina’nın gelişimi ortam ısısı 12C derecenin altına düşmedikçe sürekli ve hızlıdır. Gelişim devam ettiği sürece bitki besini vermelisiniz. Salon bitkileri için olan sıvı bitki besininden (ya genel amaçlı ya da yaprak amaçlı olanından) her 15-20 günde bir defa, suya karıştırma oranını yarı doz ayarlayıp vermelisiniz.

Saksı-toprak değiştirme

Her yıl haziran ayının başında yapmanızı tavsiye ederim. Saksıdan çıkarıp köklerini topraktan arındırın. Gelişmiş yavrularını ayırın. Yeni saksının büyüklüğü köklerin anca sığacağı kadar olmalı. Daha büyük saksı hem gereksizdir hem de kökleri fazla toprakta boğup çürütme riski doğurur.

Çoğaltma, üretim

Diğer fil kulakları gibi Alocasia zebrina da sürekli dipten yavrular. Bunların ayırarak üretmiş olursunuz. Ayırma işini sadece haziran ayının başında, saksı-toprak değişimi yaparken halletmelisiniz. Gelişmiş, güçlenmiş, kendi köklerini oluşturmuş yavruları eğer ana bitki ile birleşikse bıçakla keserek ayırın. Küçük de olsa anadan kopmuş olan yavruları ve yine kopmuş, ayrılmış olan soğan benzeri yumrularını alıp ayrı saksılarda büyütün.

Ayırdığınız bir Alocasia zebrina yavrusu eğer köksüz ise önce çok küçük bir saksıya sırf tozsuz temiz dere kumuna dikin. 5-6 haftada yeterince köklenmiş olurlar. Daha sonra uygun saksılara doğru toprak karışımı ile dikmelisiniz.

Yazar: Erdal Yüksel

Kategori: Salon, iç mekan dekor

Etiketler: | | |

'Alocasia zebrina (zebra fil kulağı)' hakkında sorular, açıklamalar

  1. Yılmaz, Adana dedi ki:

    .. gibi türleri yıl boyu dışarda bakıyorum. Evimin içi çok ışık almadığından bu türü diğerleri gibi dışarıda baksam yaşarlar mı? Yani rizomları ne kadar soğuğa dayanıklı?
    ***
    Isı sıfıra ve sıfırın altına düşmedikçe sorun olmaz. Sadece yaprakları kurur. Ayrıca sıcağa alışık iseler ilkbaharda bile olsa birden bire daha serin ortama alınca hemen kökler çürür.

  2. Özge, Konya dedi ki:

    Bana Alacasia zebrina’yı cam önüne koymayın dediler. Doğu Cephesinde cam önünde sabah güneşi almasının sakıncası nedir?
    ***
    Kim dediyse bir şey bilmiyor. Sabah güneşi almasıyla çok daha güzel ve çok daha sağlıklı gelişir.

  3. Gizem, İzmir dedi ki:

    Selam yaprak kenarları sararıp kurumaya başladı. Ne yapmalıyım?
    ***
    Yukarıdaki bakım bilgilerini okuyun. Yaprak temizliği çok önemli mutlaka okuyun. Diğer konular da hepsi hayati önem taşıyan bilgiler. Rastgele üç günde bir suluyorsanız toprak sürekli ıslaksa iyi değil. Güneşsiz ışıksız havasız dip köşe yerlerde, perde arkası duvar köşesinde zaten yaşayamaz.

  4. Buket K. -İstanbul dedi ki:

    Bu tur çiçekler nemi sever dedikleri için mutfakta baksam bir sakıncası olur mu?
    ***
    Her şeyi son derecede aşırı bir şekilde abartıyorlar. Birincisi evlerin nemliliği eğer nem giderici cihaz kullanmıyorsanız fazlasıyla yeterli. İkincisi İstanbul’un kendine özgü hava nemliliği fazlasıyla yeterli. Kısaca neme değil hava hareketlerine, esintilere ihtiyaçları var. Hangi tür olursa olsun havasız kuytu dip köşe yerlerde tutmayın. Gündüz saatlerinde ışık durumu da son derece güçlü olmak zorunda. Yapraklarına su fısfıslamayın. Sık sık ıslak bez ile her yerini iyice silmeniz lazım. Çünkü bu türlere daima çok küçük, akar tipi yaprak parazitleri dadanır ve yaprakları mahvederler.

  5. Büşra, Ankara dedi ki:

    Bitki 15 gündür bende. Üç yaprağının boyu uzadı fakat diğer yaprakları aşağıya doğru kırıldı. Yumuşama gibi duruyor ama bilemiyorum tam olarak.
    ***
    Şimdi üzerinde üç sağlam yaprak varsa daha eskilerinin bozulmaları normal. Onları en diplerinden kesin.

  6. Büşra, Ankara dedi ki:

    Toprak değişimi sadece haziran ayında mı yapılmalı? Daha büyük bir saksıya almam gerekiyor sanırım. Başka saksıya alırken hangi toprağı kullanmalıyım?
    ***
    Saksıya sığmıyorsa önce sulayın. Sonra kökleri topraktan hiç dağıtmadan kalıp gibi çıkarın ve büyük saksıya yeni toprak ilavesiyle aktarın. Nasıl toprak gerektiği yazı içinde açıklanmıştır. Lütfen oradan okuyun.

  7. Suzan, İstanbul dedi ki:

    Zebrinaya destek çubuklardan takmak gerekir mi daha dik durması için?
    ***
    Hayır gerekmiyor ama isterseniz yapabilirsiniz.

  8. Arzu, Mersin dedi ki:

    Birkaç gün önce aldım. Yapraklar boynu bükük aşağıya bakıyor. Gün ışı gördükçe düzelir demiştim ama boynu bükük, çok çirkin görünüyor. Zamanla düzelir mi?
    ***
    Onu dert etmeyin. Son derece titiz ve son derece bilinçli bakım istiyor. Sizin mekanınızda yeni yapraklar geliştirmes lazım. Öncelikli olarak buna odaklanın. Yukarıdaki bakım bilgilerini en ince ayrıntısına kadar yapmak zorundasınız.

  9. Hüdaverdi, İstanbul dedi ki:

    Bitkimiz yaklaşık 3 aydır bizde. Eve gelir gelmez iki tane daha yaprak verdi ama zamanla 4 yaprağını soldurdu. Şimdi ise bazı yaprakları uçtan sararmaya başladı ve sanki bir yaprak daha gidecek gibi. Önerileriniz doğrultusunda bakıyoruz. Önerdiğiniz bir şey var mı?
    ***
    Yaprak temizliğine fazlasıyla dikkat etmek çok önemli. Çünkü gözlerinizle göremeyebilirsiniz ama örümcek bit adlı yaprak parazitleri bu bitkinin yapraklarından eksik olmaz. Sonuçta daima yeni gelişen tek yaprakla yaşam mücadelesi verir ve tek yaprak bile fazla yaşamaz. Böylece güçten düşer ve gelişimi tamamıyla durur. Sulama dengesi ve su miktarı şartlarında da hatanız olmamalı. Bütün bunlara harfiyyen dikkat ettiyseniz belki bulunduğu yer fazlasıyla ışıksız veya fazla soğuk geliyordur. Odanın en güçlü ışıklı yerinde tutmanız lazım. Ayrıca sabah güneşi veya akşam güneşi günde iki saat kadar direkt olarak yaprakları ısıtıcı etki yapması lazım. Fazla serinde gelişimi durur ve yapraklar en eskilerden başlayarak tek tek bozulur gider. Gün içinde gece en düşük ısı 12C dereceden aşağı düşmemeli. Eviniz soğuk oluyorsa veya sadece gündüz sıcak oluyorsa yapılacak bir şey yok. İlkbahara kadar dinlenir.

  10. Fatih dedi ki:

    Guney cephesinde 40 kadar bitkiye ev icinde bakiyorum tavsiyelerinizle. Fakat sonbahar aylarindan itibaren bu bitkimde butun yaprak kenarlari kurudu. Ne yapmaliyim toparlamak icin butun yapraklari kesip kok halinde birakmak bahara yenilenmesini beklemek çare midir? Ayni sorun yanindaki bodur muzda da olustu. Bit yüzünden midir?
    ***
    Eviniz bitkilerin hiç üşümeyeceği kadar sürekli yeterince sıcak ise kesinlikle bitler zarar vermiştir. Ama ısı düzensizlikleri varsa soğuktan da olabilir.

  11. Merva, Ankara dedi ki:

    Evim kuzey cephesinde. Zebrinayı çok sevdiğim için almaktan geri duramadım. Akşam balkondan 1 belki de 1.5 saat güneşi alabildiği bir konumda duruyor. Bitki besini de versem zamanla yerinde sever mi acaba? Yaprak bakımını tüm çiçeklerimde yapıyorum ayrıca nemli bir bezle.
    ***
    Sürekli ev içinde durması gerekir. Havalansın veya güneşlensin diye bir içeri bir dışarı yer değiştirmek bitkilere zarar veriyor. Yeri sabit olmak zorunda.

  12. Tuğçe, Sakarya dedi ki:

    Dün zebrina bitkisi aldım. Çok istediğim bir bitkiydi. Bugün hemen yapraklarını sildim ve salonda cam önüne koydum. Bir saksıda iki ayrı sap ve üstünde yaprakları var. Güzel bir saksıya ekilmiş. Toprağını şuan değiştirmem gerekir mi? Bu seralardaki topraklar ne kadar sağlıklı? Bir de elimde çevre tarım markanın toprağı var ve ayrıyeten kil bilyesi. Çevretarım toprağı baya bir karışımlı içinde solucan gübresi var. Sizin önerdiğiniz toprak karışımını yapmamız bitki sağlık açısından daha mı iyi olur? Yoksa bu elimdekilerle yapsam da olur mu?
    ***
    Nasıl bir toprak kullanmışlardır, tamamıyla şansınıza kalmış. Ama genellikle sadece sera ortamlarında işe yarayan saçma sapan şeyler kullanırlar. Eğer toprak değiştirecekseniz aynen tarif ettiğim gibi toprak karışımı yapın. Yoksa diğer durumlarda kökler yanıp çürür. Ayrıca, saksıdan çıkarırken köklerini tutunduğu topraktan sakın arındırmayın. İçinde bulunduğumuz günler filkulağı türlerinin toprak değişimi için olabilecek en elverişli günlerdir. Sadece köklerini eski toprağından arındırmamanızı tavsiye ederim. Üstten, yanlardan, alttan az miktar toprak dökülmesi yeterli. O şekilde, yeni toprak karışımı ile saksıya yerleştirin.

  13. Emine, Karabük dedi ki:

    Zebrina aldım. yadirgamasin ortami diye aldıktan 1 hafta sonra saksisini değiştirdim. çok küçüktü saksisi koke hiç dokunmadan anlattığınız gibi yaptım. fakat suyu aşırı vermem. gerektiğini kadar veririm. geleli 1 ay olmasına rağmen sanki en büyük ve yavrusunu patlatacagi yapraktan hafif bir renk degisimi olacak sanki açık yeşile çok yakın henüz tam değişmedi ama bu normalmi yani asıl soru bu durumda bitki olurmu diye korkmuyor değilim bunu merak ediyorum.
    ***
    Galiba en yeni yapraktan bahsediyorsunuz. Normal bir durum değil. Yoğun bir şekilde örümcek bitler türemiş olabilir. Bu tür bitkilerin yapraklarından örümcek bitler asla eksik olmaz ve bakımını bilmezseniz bitki mahvolup gider. Yani bakımındaki en önemli gerekliliklerden biri haftada en az iki kez yaprakların alt ve üst yüzeylerini ve yaprak saplarını ıslak bezle dikkatlice silmektir. Ancak bu sayede örümcek bitlerle mücadele edebilir ve bitkinin sağlığını koruyabilirsiniz. Veya belki sulamayı yanlış yapıyorsunuzdur. Toprağını da tarif ettiğim gibi yapmamışsanız bitki zehirlenir ve zamanla çürür gider. Şurayı okumanızı tavsiye ederim: https://azbitki.com/yaygin-ve-oldurucu-sulama-hatasi

  14. Ayşe, Kıbrıs dedi ki:

    Çok sağlıklı bir Alocasia zebrina hediye geldi. Dışarıda balkonda baksam kışın sulamasam yaşatabilir miyim yıl boyu dışarıda?
    ***
    Olabilir ama hiçbir garantisi yok. Kışın yapraklar bozulmadıkça susuz bırakmayın. Eğer yapraksız kalırsa o takdirde kuru toprakta bekletin. Mart sonunda uygun bir toprak karışımına dikmelisiniz. Bu sırada küçük gölevezlere benzeyen yumruları iki üç saksıya ayırabilirsiniz. Mayıs ortasında sulama sıklığını arttırın.

  15. Melek, İzmir dedi ki:

    Benim bitkinin yapraklarında damlacıkları var bu neden oluyor normal mi?
    ***
    Toprak fazla ıslak olduğu zamanlar olur. Normaldir yani bitkide herhangi bir kötüleşme alameti değildir. Ayrıca bitkiniz “uzunca bir süre beni sulamayın” demek istiyor diye de düşünebilirsiniz.

  16. Funda, Manisa dedi ki:

    Zebra alocasia yapraklarını eğmemesi için ne yapmalıyım? Geleli 1 hafta olmadı boynunu çok büktü..
    ***
    Günümüzde bitkileri o kadar acayip topraklara dikip satıyorlar ki en küçük bir sıcaklık farkında o toprak kökleri hemen çürütüyor. Alışık olduğu sıcak seradan çıkınca, az daha serin yerlere gittiğinde kökler çürür ve yapraklar cansızlaşmaya başlar. Şimdi yapacağınız şey birkaç gün beklemek. Eğer cansızlaşma devam ederse köklerin çürümesi devam ediyor demektir. O takdirde topraktan çıkarın. Birkaç gün açıkta bekletin. Bu bitkinin mini kereviz gibi yumrusu var. Çok dayanıklıdır. Sonra tarif ettiğim gibi toprak karışımına dikin. Hemen sulamayın. Bırakın toprak kupkuru hale gelsin. Güneş ışınlarının saksıyı ısıtacağı bir pencere kenarında tutun. Toprak kurudukça sulayın. Zamanla yeniden kök salar ve yeni yapraklar verir. Ama eviniz yeterince sıcak olmuyorsa köklenmek için ilkbahar sonuna kadar bekleyecektir. Bu sırada korkmayın yumrusuna hiçbir şey olmaz.

  17. Neslihan, İstanbul dedi ki:

    Bana hediye geldi zebrana ilk 2 hafta iyiydi. Yapraklar bükülüp sararmaya başladı. Bu yerini falan sevmediği anlamına mı geliyor?
    ***
    Bilmiyorum yani sizin evinizin şartları belki de çok uygundur. Buradaki bilgileri okuyup bulundurduğunuz yerin uygun olup olmadığına ve bakımını yanlış mı yapıyorsunuz ancak siz karar verebilirsiniz. Sizden bir önceki sırada soru yazan Funda Hanım’a yazdığım cevabı da okuyun.

  18. Gülay, Hatay dedi ki:

    Zebrana bitkime katı solucan gübresi verebilir miyim?
    ***
    Ya hiç vermeyin ya da şu sayfada anlattığım usulde verin: https://azbitki.com/salon-bitkilerine-hayvan-gubresi-nasil-verilir/

  19. Yasemin Yiğit dedi ki:

    Zebrina çiçeğimin dalları ortadan kahverengi yara gibi. Neden böyle? Yeni aldık.
    ***
    Bu türleri kışın almamak lazım. Çünkü daima mahvolup gidiyorlar. Sebep üreticilerin kullandıkları akıllara zarar saçma sapan topraklar. Kötüleşme hızlanacaktır. Bu durumda susuz bırakın (yaprakların tümü kurur ama önemli değil). Ve ilkbaharda tarif ettiğim gibi toprak hazırlayarak yeniden dikin ve filizlenene kadar uzun süre direkt güneş alacağı bir pencere yanında tutun. Güneşin toprağı ısıtması canlandırır.

  20. irmak dedi ki:

    Merhaba alocasia zebrinamin 5 yapragi var. 5 i de son 1-2 haftadir sararmaya baslamisti. yakindan baktigimda beyaz beyaz orumcek agi gibi biseyler gordum. ne yapmam gerekiyor?
    ***
    Onlar örümcek bit denen yaprak parazitlerinin eseri. Çaresine bakmazsanız bitkiniz asla hiçbir zaman sağlığına kavuşmaz. Yapmanız gerekenler yukarıda bakım bilgileri kısmında “Yaprak temizliği çok büyük önem taşır” başlığı altında yazılı. Orayı okuyup gerekenleri yapmanız şart. Başka çözümü yok.

  21. Serap, Konya dedi ki:

    Çok sağlıklı geldi. Kocaman 8 yaprakların hepsi sarardı. Üç yaprak kaldı. Perdenin arkasında bakıyordum çünkü açık alana koyunca direkt güneş alıyor. Ama şimdi yaprak uçlarından sararmalar var. Bazense ara ara sarı çillenmeler var. Nem yağıyla silin dedi biri sildim. Yerini değiştim perde arkasından aldım. Yazdıklarınızı tek tek okudum yaprağına su püskürtme yapmıştım açıkçası artık yapmam. Toprağında da nem ölçer var kurumadıkca su vermiyorum. Evim kuzey ama sabah guneşini alıyor. Konumumu değiştirdim yeterli mi?
    ***
    Galiba soğuktan da zarar görmüş. Yani soğuk ve serin aylarda alınan bitkiler alışık olduğu sera şartlarına göre az farkla bile daha serin olan bir mekana giderse, ve o sırada toprağı kuru değilse, toprak soğuyunca o toprak kökleri yakıp çürütüyor. Bunun etkisi yapraklarda bozulma şeklinde belli olur. Ayrıca, yaz sıcakları hiç yokken bile güneşten sıkıca korumanız çok yanlış olmuş. Ben nem ölçer hiç kullanmadım. Gereksiz bir şey. Ortamın şartları yanlışsa, kış boyu bir çok sıcak bir çok soğuk ısı dengesizliği oluyorsa hiç sulamamak daha iyi olurdu. Yaprakları kurur ama en azından dip esas yaşam merkezi çürümez. Yaza doğru tekrar canlanır. Nem yağı da gereksiz. Fil kulakları zor bitkilerden. Sürekli, hiç ihmal etmeden yaprak temizliğine ihtiyaç duyar. Yağlarla ilaçlarla uğraşamazsınız. Ilık esintiler canlandırır. Buna ağırlık verin.

  22. Esra, Antalya dedi ki:

    Merhaba,benim biykim cok saglikli ve keyifli büyüyordu.Bayramda sulanmasi icin emanet ettim asiri sulanmis ve suyu cekememis,dipten çürüdü ve kirildi ama kirilan yerler kök salacak gibi. Ne yapmalıyım?
    ***
    Evet köklenir. Çok feci hatalar yapmazsanız sıkıntı olmaz. Önce 3-4 gün suda bekletin. Günde 2-3 defa suyu değiştirin. Bu ne için lazım? Kırık yer biraz olsun kendiliğinden savunma önlemlerini alsın, oradan çürümesin diye. Sonrasında ise gübresiz, bitki besinsiz, iyice süzek özellikle bir toprakla küçük bir saksıya dikeceksiniz. Toprağı ponza taşı ya da iri taneli temiz dere kumu ile yarı yarıya karıştıma imkanınız olursa ok daha iyi olur. Son derece iyi havadar olan, sık sık esintili olabilen bir yerde tutarsanız 7-8 haftada yeterince kök salmış olur. O zaman yukarıda bu bitki için tarif ettiğim uygun toprak karışımı ile esas saksısına aktaracaksınız. Bu işi yaparken köklerini tutunduğu topraktan hiçbir şekilde ayırmamanız gerekiyor. Yoksa yeni toprakta hemen çürürler.

  23. Güneş, İstanbul dedi ki:

    Ben daha yeni Zebrina çiçeği aldım. yapraklarının ucundan su damlıyor. nedeni ne olabilir acaba?
    ***
    Toprağı fazla sulu olduğu için, ve bir de serin ve havasız yerlerde oluyor.

  24. Hacer, Balıkesir dedi ki:

    Zebrinam aldım üç hafta içinde yeni yaprak verdi. direkt köküne güneş geliyordu. cam önünde yüksek bir sehpada ordan hemen az ötede duvar kenarından ışık alacak yere koydum. bir ay içinde besin verdim. yaprakları been yağı oksijen yağı ile sildim. iki hafta ara ile mantar ilacı uyguladım. önce bir yaprak gitti sandım daha önceki gibi gidenin yenisi geliyor ama yok. şimdi ikisi de soldu eğildi. zaten uçlarda kahverengiler vardı. şimdi hepten kararıp soldu. suyu fazla ve sık oldu şimdi saksının kurulmasını mı beklemeliyim yoksa rizom tamamen çürümeden topraktan çıkarmalı mıyım? Kocaman ağaç gibi upuzundu nazar değdi.
    ***
    Nazar değil. Sıcak-soğuk dengesizliklerinde, toprak ıslakken toprağın soğumasının sonu felaket oluyor. Şimdi istisnasız her salon bitkisinde, çiçekçilerin kullandıkları sadece sıcak sera ortamına uygun topraklar aniden toprak soğursa böylece bitkileri öldürüyor. Yukarıdaki bilgilere göre her şeyi deneyin. Eviniz eğer tamamıyla kesintisiz sürekli sıcak olmuyorsa bir daha pahalı bitkilere boş yere para vermeyin derim.


Sorunuzu / Yorumunuzu Aşağıya Yazabilirsiniz.

Lütfen sorunuzu konu ile ilgili sayfaya yazmaya gayret edin.

Sorunuzu/Yorumunuzu yazın:

Sorunuz cevabımla birlikte 1 saat veya en geç 24 saat içinde burada görünür olacaktır. Lütfen ara sıra kontrol edin. Hiç görünmüyorsa akıllı telefonunuzda önbellek temizliği yapmalısınız.